Pražma královská podávaná s dýňovým triem v restauraci V Zátiší.

Pražma královská podávaná s dýňovým triem v restauraci V Zátiší. | foto: Archiv restaurace V Zátiší

Dýňová horečka začíná. Víme, kde najít nejlepší speciality

  • 11
Přestože většina dýní miluje hlavně 31. říjen, kdy se v USA slaví legendární Halloween a strašidelné vydlabané dýně jsou k vidění na každém rohu, ve střední Evropě začíná dýňová sezóna už na začátku října. Místo strašení patří lahodná tykev hlavně kuchařům a kuchařkám, neboť z jejich dužniny je možné vykouzlit nespočet úžasných delikates.

Nejslavnějším jídlem z dýně je v Evropě bez pochyb lahodná dýňová polévka, která se podzim co podzim objevuje v nabídce tisíců středoevropských restaurací.

Ale dýňová sezóna není jen o polévkách, neboť z jemné a nasládlé dužniny je možné připravit desítky dalších velmi zajímavých pokrmů – od italského dýňového rizota se šafránem až po efektní orientální speciality, jako je třeba pikantní dýňové curry. Zkušení šéfkuchaři navíc dýně velmi rádi používají jako přílohy, oblíbené je především dýňové pyré.

Lahodný krém

Začněme tradiční polévkou, která je pro mnohé gurmety téměř synonymem podzimu. Dýňová polévka má desítky různých podob, od nudných a řídkých „břeček“ až po chuťově opulentní krémy, kterých se ani po dvou talířích nedokážete nabažit.

Dýňovou polévku můžete připravit v desítkách nejrůznějších verzích a úpravách. V Rakousku ji dochucují dýňovým olejem.

Nápadům se meze nekladou. Těstoviny s grilovanou dýní, omáčkou z pečených paprik, piniovými oříšky a parmazánem.

Zřejmě nejlepší pověst má vídeňská, lehce pikantní dýňová polévka, vykouzlená z mnoha ingrediencí, obvykle z bílého vína, slepičího vývaru, zázvoru, chilli, kurkumy, pomerančové šťávy, šlehačky a muškátového oříšku.

Pokud si budete dělat dýňovou polévku doma, upečte nejprve dýni v troubě, neboť pak je její chuť mnohem lepší než v případě dýně vařené. A polévku dochuťte také několika kapkami dýňového oleje.

Polévka s kaviárem

A kam na dýňovou polévku zajít? Výbornou dýňovou polévku s pečenými paprikami připravuje šéfkuchař Lukáš Nevyjel v pražské restauraci Nota Bene nedaleko náměstí I. P. Pavlova. Musíte mít ale krapet štěstí, protože v restauraci není stálý jídelní lístek a šéfkuchař vaří jen z těch surovin, které ten den koupí.

Skvělou variaci dýňové polévky s krevetovými noky a chilli olejem můžete ochutnat v karlovarské restauraci Promenáda, zatímco pražský hotel Hoffmeister v rámci svého říjnového dýňového menu servíruje luxusní polévku z dýně se zauzeným filátkem ze pstruha a kaviárem.

Velmi dobrou „dýňovku“ vaří v Hliněné baště v Průhonicích, jejíž šéfkuchař navíc pro letošní podzim připravil jako novinku slané francouzské koláče quiche, plněné pečenou dýní, kozím sýrem a restovanými piniovými oříšky či candáta pečeného na másle a podávaného s dýňovým pyré.

Tekutá dýně

Speciality z dýní už se probojovaly také do moderních fast foodů, třeba do oblíbené sítě UGO Salaterií, které fungují nejen v Praze, ale také v Brně, v Hradci Králové či v Ostravě. Novinkou letošního podzimu je teplý veganský salát s quinoou, pečenou dýní a jablkem, který je ozdobený slunečnicovým a dýňovým semínkem a dochucený pomerančovou zálivkou s jablečným octem.

Srnčí s dýňovou omáčkou v restauraci Hliněná bašta v Průhonicích

Pro masožravce je navíc připraven s kuřecím masem (bude k mání až do poloviny prosince). Z dýně se tu připravuje také unikátní drink, jehož součástí je dále mango, pomeranč a jablko. A samozřejmě nechybí polévka, tentokrát v lehce orientální verzi, tedy s kokosovým mlékem a kari, která je oblíbená jako dokonalý životabudič zvláště v čase podzimních plískanic.

Dýňový dort z Karlína

Zajímavý příspěvek do dýňové sezóny vytvořila Lana Mayer, šéfkuchařka karlínské kavárny Můj šálek kávy, která je pověstná svými kreativními variacemi cheesecaků.

Dýňový cheesecake z dílny skvělé cukrářky z karlínské kavárny Můj šálek kávy

Obvykle má v nabídce čtyři až pět druhů těchto dortů, například fíkový, pekanový či meruňkový, na letošní podzim připravila novinku v podobě dýňového cheesecaku, který se rychle zařadil mezi oblíbené položky zdejší „kouzelné“ cukrářské vitríny.

Jinak jsou dýňové dorty oblíbené hlavně ve Spojených státech, kde se voňavé, krásně oranžové dýňové koláče připravují v každé tradiční rodině. U nás můžete dýňový koláč ochutnat třeba v moderních kavárnách severočeského řetězce Lagarto (Most, Teplice, Chomutov). A ještě jeden tip: pražská řemeslná zmrzlinárna Creme de la Creme bude mít v nabídce na přelomu října a listopadu dýňovou zmrzlinu.

Zachráněná tykev

Velmi zvláštní akci spojenou s dýněmi připravila na konec října restaurace V Zátiší. V rámci kampaně proti plýtvání s potravinami s názvem Zachraň jídlo bude šéfkuchař podniku Igor Chramec vařit z dýní nestandardních tvarů, které by jinak zůstaly nevyužité na poli, byť chutnají výborně a do obchodů se nedostanou jen kvůli svému vzhledu.

Grilovaná dýně je skvělou přílohou k masu.

Z nich bude šéf kuchyně připravovat nejen polévku z muškátové dýně, cizrny, kokosového mléka a koriandru, ale také trojkombinaci v podobě dýňových „špaget“, dýňového pyré a nakládané dýně, která bude doprovázet pečenou pražmu. Dalším chodem bude srnčí podávané s kuskusem vařeným v dýňové šťávě, grilovanou dýní a dýňovým čatní.

, pro iDNES.cz