Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dubrovník: úžasné město nespí a umí zruinovat peněženku

aktualizováno 
Tohle chorvatské město už není napůl kašírovanou atrakcí pro turisty, doopravdy to tady žije naplno, leckdy doslova na ulici. Celý den a taky celou noc. Jen se připravte na to, že zejména v restauracích si tu sáhnete docela hluboko do kapsy.

Tip na dovolenou

Vybírejte na dovolená.iDNES.cz a vydejte se například do prosluněného Chorvatska.

Do Dubrovníka přijíždíme v devět večer. Docela nás šokuje, že nikde nemůžeme najít jediné místečko k zaparkování, všechna parkoviště pod hradbami, samozřejmě placená, i ta v horních ulicích, jsou totálně přeplněná. Nakonec musíme šlapat dobrý kilometr a půl; zatím z kopce, zpátky to bude horší.

Jako první nás ohromují úžasně nasvícené hradby, pak dojímají úzké středověké uličky s rozvěšeným prádlem. A všude davy lidí, asi jako na Karlově mostě v turistické špičce. Samoty jsme si užili jedině v bočních křivolakých uličkách.
Tady se totiž žije na ulicích, davy lidí sedí na zahrádkách restaurací. Není divu, venku je v tuhle dobu ještě 24 stupňů Celsia, a to je teprve červen. I když se setmí, všichni prodejci mají otevřeno.

Celkově dělá město velký dojem úchvatné směsice rozpadajících se ruin ve dvorcích a skvostně opravených paláců v hlavních ulicích.

Dubrovník
Dubrovník, jeden ze starých  domů podél hradeb

Jídlo? Raději v apartmánu

Ale restaurace jsou příšerně drahé. Obyčejná pasta, tedy těstoviny, tu stojí 80 kun (260 korun), dvojnásobek toho, co jsme dali v restauraci v sedm kilometrů vzdálených Mlinech. Přesto je plno, i když místečko "jen pro vás" se vždycky najde, soudě podle náhončích, kteří na každém rohu s jídelním lístkem v ruce lákají do svého podniku. Všude zní angličtina, podle přízvuku americká; vypadá to, jako by sem létaly plné boeingy přímo z Minnesoty a New Yorku. Některé restaurace mají balkánský kolorit, trojice muzikantů vám zahraje na housle přímo do ucha, samosebou za patřičný obolus.

Namátkou koukáme do jídelního lístku bistra Teatar na hlavní třídě mezi paláci: saláty stojí od stokoruny nahoru po dvojnásobek, masová jídla začínají na 230 korunách a končí na pětistovce, hranolky jsou za 80, špagety minimálně za dvě stovky, dezerty od 130 korun.

Dubrovník

Na to, že jsme u moře, jsou děsně drahé ryby: kalamáry za 230 korun, rybí filé za 260, krevety za 360, porce mořské ryby přijde na čtyři stovky, a když je čerstvá, účtují si 1 500 korun za kilo, aspoň tak to píší na jídelníčku. Humr za 2 200 korun je už opravdu jen pro gurmány, to ale všude na světě. Připočítat musíte ještě automatických 40 korun na osobu.

Na druhou stranu je fajn, že ceny si můžete prohlédnout, aniž si sednete, abyste pak trapně neutíkali při pohledu na lístek.

Opodál zjišťujeme ještě ceny v restauraci Gundulič: steak a medailonky 330 Kč, kuře a la bocar nebo dalmatský pršut za 260, plněné kuře 300, rizoto je za 160 a špagety zhruba za dvě stovky.

V Dubrovníku se ovšem jí ve velkém stylu, skoro v každé hospodě se stoly prohýbají pod mušlemi a rybami, vzduch je provoněný vůněmi jídla. Pokud ale máte hlouběji do kapsy jako my, musíte si dát na nos prádelní kolíček, protože útrata by vám sebrala půlku peněz na dovolenou.

Později potkáváme malé bistro, kde mají rybí filé za 67 korun, pizzu za 39, čevabčiči za 65, což už je lepší. Narazíme i na místo, kde prodávají čtvrtku pizzy za 45 korun (13 kun). Je podobná, i chuťově, těm z jídelních koutů našich supermarketů. Na zahnání hladu stačí...

Dubrovník, nejvyšší bod hradeb - válcová věž Minčeta

Nejvyšší bod hradeb – válcová věž Minčeta

Dubrovník, náměstí Luža

Náměstí Luža

Nočními ulicemi

Atmosféra postranních uliček je úžasná. Asi nikde na světě se nemusíte prodírat šlahouny kytek blokujícími úzký, ale pořád veřejný průchod. Málokde vám bude před desátou večerní kapat na hlavu voda z právě pověšeného prádla, ulice ve výšce prvního patra křižují mostky se zdobeným zábradlím, některé mostíky jsou dokonce kamenné.

Pár uliček má osvětlení na pohybová čidla, rozsvítí se, jen když vejdete, takže když chcete fotit, počkejte. Nezaměnitelný kolorit dávají uličkám místní: nevídaná je samozřejmost, s jakou si zvykli na korzující turisty, nevadí jim dokořán otevřená okna, klidně leží na kanapi, koukají na televizi se zapálenou dýmkou v ústech a sklenicí červeného vína v ruce.

Třísetmetrová třída Stradun (někdy jí říkají jen Placa, náměstí) s vápencovým vyhlazeným chodníkem láká k zutí bot. Neodolali jsme ani my a hladkost kamene, ještě rozpáleného celodenním žárem, je v kombinaci se zmrzlinou nevídaně intenzivním zážitkem.

Ovšem zmrzlina neboli chorvatsky sladoled taky není levná. Dát skoro stovku za jeden kopeček, pravda, celkem objemný, je víc než dost. Navíc, když jahodová má prachsprostě umělou chemickou chuť, určitě není z pravého ovoce, jakou třeba dostanete v Itálii. Takže malé zmrzlinové zklamání.

Do postelí se dostáváme až po půlnoci, zcela okouzleni městem. A druhého dne před polednem poté, co jsme se na chvíli vykoupali v Jadranu na pláži v Mlinech, se do něj vydáváme znovu. Tentokrát máme štěstí při hledání parkovacího místa nedaleko hradeb, ovšem smůlu v podobě zcela nefunkčního parkovacího automatu, který nechce spolknout žádnou minci. Po dobré čtvrthodině marného zkoušení, korunovaného hledáním jiného přístroje v okolí, to vzdáváme a za sklo auta umisťujeme vlastnoručně vyrobenou velkou ceduli v angličtině, informující případné strážce pořádku, že automat nefunguje a že se velmi omlouváme, ale zaplatit nemůžeme. Okukujeme ještě další auta, lístek z rozbitého stroje nemá žádné z nich, takže se uklidňujeme, že se o téhle situaci asi ví a nic nám nehrozí.

Střih, večerní návrat – za stěračem je zastrčená složenka na pokutu 85 kun kvůli nezaplacenému lístku. Inu, strážníci jsou všude stejní, ale tady aspoň na rozdíl od českých rýžovačů auta neodtahují a neinkasují tisícové výpalné.

Dubrovník, opevněný přístav

Dubrovník, opevněný přístav

Trek po hradbách

Střih zpět do rozpáleného poledního Dubrovníka. Davy v ulicích neprořídly ani navzdory spalujícímu slunečnímu žáru, hospody jsou opět plné, my za polovic poobědvali v Mlinech.

Pak kupujeme za 70 kun (230 korun) na osobu lístek na městské hradby, úžasně zachovalé, po nichž se dá obejít celé město. Čekají nás stovky schodů, a tedy trochu námahy, a taky spousta focení. Neskutečně malebné pohledy na střechy, kostely a paláce nám nedovolí foťák schovat do batohu. Nakonec jsme jen na hradbách udělali přes 200 snímků, detaily střech, na nich ležících koček, románských rozetových oken, skalních útesů...





Nejčtenější

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení (21.8.2017)
Italský ostrov Ischia zasáhlo zemětřesení, zemřeli nejméně dva lidé

Jihoitalský ostrov Ischia v pondělí večer zasáhlo zemětřesení o síle 4. Agentura Reuters uvedla, že se zřítilo několik budov. Italský list Corriere della Sera...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Další z rubriky

Lahodná kremšnita. Kdo jednou ochutná, nikdy nezapomene.
Sedm parádních pokladů chorvatské domácí kuchyně, které musíte ochutnat

Už žádné zásoby s sebou! Přestože jsme měli dlouhá léta pověst paštikářů, kteří si na Jadran vozí hory vlastního jídla, v poslední době se karta obrací a Češi...  celý článek

Ilustrační foto
Okradli vás u moře, ztratila se vám manželka? Volejte české policisty

I letos mohou čeští turisté od počátku července až do poloviny září potkat v Chorvatsku a v Bulharsku české policisty, kteří slouží ve smíšených hlídkách se...  celý článek

Na cestě k moři pomůže aplikace chorvatského autoklubu.
Cesta do Chorvatska bez kolon? Aplikace prozradí, kde to vázne

Letní prázdniny ve většině okolních zemí už začaly, a tak se odehrávají hromadné přesuny k moři, zejména k Jadranu. Vyhnout se kolonám a nervovému zhroucení na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.