Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

aktualizováno 
Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Zadělávané „malostranské“ dršťky se žampiony, šunkou a brambůrky | foto: Libor Budinský, pro iDNES.cz

Tak například v Číně se připravuje pikantní studený salát z hovězích drštěk se zeleninou a zázvorem, v Peru připravují dršťky ochucené mátou a kořením na grilu. V Mexiku se pro změnu vaří slavná pikantní dršťková polévka Menudo s chilli, cibulí, citronem, koriandrem a oreganem.

Skvostný recept na dršťky mají také Francouzi, kde se v Normandii kolem města Caen připravují dršťky s telecími nožičkami, bílým vínem, česnekem a tymiánem. A pokud chcete dodržovat originální chuť slavné speciality, neměla by chybět ani kapka kvalitního jablečného Calvadosu.

S Italem do Říma

Na výtečné zadělávané dršťky se již tradičně chodí do útulných restaurací v romantické římské čtvrti Trastevere, kde se připravují slavné trippa alla romana, tedy dršťky připravené s kořenovou zeleninou, cibulí, pálivými papričkami, rajčaty, bílým vínem a pancetou, které se dochutí mátou a sýrem pecorino.

V římské kuchyni mají tradiční místo vnitřnosti a velmi populární jsou zde zadělávané dršťky.

V římské kuchyni mají tradiční místo vnitřnosti a velmi populární jsou zde zadělávané dršťky.

V centru Říma je spoustu hospůdek, v nichž nabízejí slavné Trippa alla Romana.

V centru Říma je spoustu hospůdek, v nichž nabízejí slavné Trippa alla Romana.

Další variace podobné římské úpravě najdete v mnoha koutech Itálie, oblíbené jsou hlavně dršťky florentinské, milánské, případně pisánské. Ve všech případech jsou dršťky lahodné a krásně měkoučké, až se rozpadají na jazyku, ale hlavně jejich chuť je fantastická. (Recept kuchaře Emanuela Ridiho najdete na jeho webu.)

Z Uher do celé říše

Česká dršťková polévka pochází z Maďarska, odkud se v době monarchie rozšířila do celé střední Evropy. Říkalo se o ní, že nesmí chybět v žádné pořádné nádražní hospodě, ale v posledních letech se vytratila téměř odevšud (kam se chodí na výbornou dršťkovou, si ještě řekneme).

Fotogalerie

Maďaři ovšem připravují také dršťkový perkelt, tedy jednoduchý, nezahuštěný guláš, jehož nezbytnou složkou je mletá paprika a česnek.

Také na Slovensku byly dršťky oblíbenější než u nás a často se připravovaly třeba obalované v trojobalu nebo v těstíčku a pak osmažené. Obvykle se podávají s brambory, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Malostranská Konírna

V českých restauracích dršťky moc nefrčí a specialit z hovězích žaludků je jako šafránu. Jednu z mála výjimek představuje oblíbená malostranská restaurace Konírna s nabídkou staropražských pokrmů.

A nechybějí ani dršťky, které šéfkuchař David Korecký nabízí hned ve dvou verzích. A to buď na smetaně se žampiony, pražskou šunkou a pečenými brambůrky, nebo se sladkou paprikou a pikantní klobásou (v prvním případě zaplatíte 175 korun, ve druhém o 30 korun méně).

Zadělávané dršťky na paprice s pikantní klobásou z pražské Konírny

Zadělávané dršťky na paprice s pikantní klobásou z pražské Konírny

Šéfkuchař nepoužívá předvařené dršťky, ale syrové, které vaří celkem třikrát ve slané vodě, dvakrát hodinu a naposledy zhruba tři hodiny. Poté už je nakrájí a připraví z nich jídlo. Vedle výše uvedených specialit nedávno připravoval také dršťky na způsob Stroganov s houbami a okurkami.

Dršťky na černém pivu

Zajímavým tip pro gurmety představují zadělávané dršťky s čerstvými lanýži a majoránkou. Velmi chutnou úpravu nabízí tradiční plzeňská restaurace U Mansfelda, která stojí jen pár desítek metrů od náměstí Republiky. Šéfkuchař je zde připravuje na tmavém pivu se slaninou, česnekem a cibulí a můžete si je dát buď s chlebem nebo s bramborákem.

Za dršťkový ráj můžeme považovat slezskou hospodu Lašská jizba v Sedlišti, kde mají na menu hned pět jídel z drštěk, třeba v bramborovém těstě, smažené s pepřem či na špeku se zakysanou smetanou (ceny jsou zde příznivé - od 80 do 100 korun).

Legenda v Lokálech

Na závěr se vrátíme ke slavné polévce, která reprezentovala tehdejší Československo na Expu 67 v Montrealu. Bohužel, dršťková polévka z hospod mizí a když už se někde objeví, často je připravená z předvařených a bělených drštěk, jejichž chuť není moc valná. Často se také objevuje vegetariánská verze dršťkové polévky, kde jsou hovězí žaludky nahrazeny hlívou.

Hotovou dršťkovou polévku je možné koupit také ve sklenici.

Hotovou dršťkovou polévku je možné koupit také ve sklenici.

Dršťková polévka z prášku. Je to rychlé řešení, ale bez chuti.

Dršťková polévka z prášku. Je to rychlé řešení, ale bez chuti.

Na kvalitní dršťkovou polévku se vydejte do některé z restaurací Lokál, v současné době je třeba k dostání v pražském Karlíně nebo v Plzni.

Velmi často mají dršťkovou také ve speciální polévkové restauraci Polévka je Grund v Myslíkově ulici, v Brně naopak můžete vyzkoušet pivnici U Čápa. Závěrem jen připomeňme, že dršťky nemají nic společného se slovem držka (výraz vznikl ze slova drzý), zatímco dršťky mají svůj původ ve slově dršť, které patřilo vyvrženým vnitřnostem.

Autor: pro iDNES.cz




Nejčtenější

Atrakce SlotZilla umožní návštěvníkům prolétnout se nad Las Vegas
Las Vegas má atrakci jako z filmu. Turisté minutu letí jako Superman

Něco takového se dá najít asi opravdu jen ve Vegas. Z obří budovy ve tvaru hracího automatu se do protějšího kasina vysoko nad zemí táhnou silná lana a na nich...  celý článek

Velký bariérový útes, obrazem
Odumírající korálové útesy může zachránit obyčejný ocet

Hvězdici trnitou, která devastuje korálové útesy napříč Tichým a Indickým oceánem, lze zlikvidovat obyčejným kuchyňským octem. Podle agentury AFP na to přišli...  celý článek

Teploty na Faerských ostrovech se přes léto vyšplhají maximálně k 16 stupňům....
Na Faerských ostrovech chybí nevěsty, drsní seveřané si je vozí z Asie

Nejpočetnější menšinu na Faerských ostrovech dnes představují Thajky a Filipínky. Místní rodačky odcházejí do světa a muži toužící po sňatku si tak nevěsty...  celý článek

Krabí invaze v zátoce Sviní
VIDEO: Zátoku sviní obsadili krabi. Miliony jich zemřou na silnici

Zátoka podél kubánského poloostrova Zapata prožívá opět další invazi. Nejde však o vojenskou akci, ale čistě rozmnožovací. Silnice a domy totiž každý rok...  celý článek

Do terénu, na polňačky nebo lesní cesty, se hodí silnější kola od průměru 20...
Koloběžky nejsou jen pro děti. Jak se na nich jezdí a jakou vybrat

Na koloběžce jezdili králíci z klobouku, Hurvínek i Krteček. Dávno to však není jen zábava pro děti nebo pohádkové postavičky. Kouzlo koloběhu objevují i...  celý článek

Další z rubriky

Kristina se vydala na cestu, aby sebe i druhé zbavila strachu z neznámého.
Sama uběhla 1840 km přes Írán. Bojovala tak proti strachu Evropanů

Její okolí si myslelo, že se zbláznila, když chce sama běžet muslimskou zemí. Čtyřiačtyřicetiletá Kristina Palténová se ale nenechala odradit. Nazula běžecké...  celý článek

Degustace čaje pchu-er se podle expertů co do složitosti vyrovná ochutnávání...
Ochutnávka čaje pchu-er v Číně. Zraje jako víno, prodává se za statisíce

Tenhle čaj znají milovníci po celém světě a za nejkvalitnější lístky neváhají zaplatit statisíce korun za kilogram. Čaj pchu-er pocházející z jihočínské...  celý článek

Atrakce SlotZilla umožní návštěvníkům prolétnout se nad Las Vegas
Las Vegas má atrakci jako z filmu. Turisté minutu letí jako Superman

Něco takového se dá najít asi opravdu jen ve Vegas. Z obří budovy ve tvaru hracího automatu se do protějšího kasina vysoko nad zemí táhnou silná lana a na nich...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.