Špagety se například rozšířily z Boloně. Těstoviny s mořskými plody a škeblemi se nejvíce servírují v severní části Itálie, uhlířské špagety neboli Spagetti alla Carbonara jsou zase typické pro oblast Říma a Lazia.
Těstoviny se v Itálii vaří kratší dobu než u nás. Jednoduchá pomůcka, ne však vždy praktikovatelná :-) - správně uvařené jsou tehdy, když se hodí z vařící vody na stěnu a udrží se.
V Itálii se setkáme s více druhy makaronů než jinde. Fettucine, linguine a tagliatelle jsou dlouhé ploché nudle, obvykle podávané s hustou omáčkou. Ravioli a tortelini jsou těstoviny plněné různými náplněmi. Penne a rigatoni jsou rourovité těstoviny. Lasagne a caneloni se řadí mezi těstoviny v plátu. Fusili jsou vřeténka, conchiglie jsou mušličky, farfalle mašličky, pastina a orso jsou malé tvary do polévek.
Italové jedí špagety pouze jako předkrm, nikoli jako hlavní chod, a nikdy nepoužívají kečup, ale vždy jen vařená a rozmačkaná rajčata.
Předkrmem může být také hustá zeleninová polévka Minestrone nebo rybí polévka Brodo di Pesce či sýry kombinované se zeleninou, například mozarella s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem.
Druhý chod tvoří hlavně maso či ryba s přílohou, ale i sama pizza. Ta se narodila téměř před sto lety v Neapoli. Specialitou je zde tenoučká pizza Napoletana s rajčaty, česnekem, bazalkou a sardelemi. Jako dezert se podává ovoce, zmrzlina, sýr, zákusek nebo jogurt.
K jídlu se v Itálii pije především minerální voda nebo víno. Každý kraj má své speciality. Na severu se víno pije s vodou jako střik, všude jinde je to považováno labužníky za zločin.
"Mezi špičku italských bílých vín patří v polední době Sauvignon St. Valentin 2004 z vinařství St. Michael Eppan z oblasti Alto Adige, z červených zas Brunello di Montalcino 1998 z vinařství Biondi Santi z Toskánska," říká znalec a odborník na italská vína Jiří Markuzzi.
K dezertu se podává espresso ochucené například grappou, silným destilátem z vinných hroznů nebo likérem. Silná, sladká káva s croissantem slouží většině Italů i jako snídaně. Někteří místo espressa upřednostňují bílou kávu - Caffelatte.
Čím láká italská gastronomie?
Špagety
Jen v Itálii mají špagety tolik variací, které nikde jinde nenajdete. Oblíbené jsou Spagetti alle Vongole se škeblemi v pikantní omáčce z chili papriček, boloňská specialita Spagetti al Ragú s hovězím masem v rajčatové omáčce či Spagetti alla Carbonara připravené ze slaniny, vajec a parmezánu.
Pizza
Pravá italská pizza je tenoučká, křupavá a obrovská, v klasickém tvaru velkých slaných koláčů.
Ta nejjednodušší bývá pokryta jen rajčaty, sýrem a aromatickým kořením. Oblíbené jsou pizzy s čerstvými dary moře či sardelemi. Dobrá pizzerie se pozná podle kvalitní pece na dřevěné uhlí.
Tiramisu
Nejznámější italský dezert se připravuje z kávou nasáklého piškotu a sýru mascarpone. Jen Italové ho umí připravit tak lehce, že se po něm budete vznášet.
K dalším lákadlům patří například Torta di Limone z citronů a šlehačky, Torta di Riso - rýžový koláč s ovocnou polevou a sezonním ovocem nebo tradiční římský sýrový koláč Torta di Ricotta.
Minestrone a brodo
Máte-li po česku chuť na polévku, výběr je přirozeně chudší než u nás, něco dobrého se však najde. Mimo "brodo" - vývaru z hovězího, kuřecího či rybího masa - je nejlepší specialitou "minestrone", hustá zeleninová polévka, do které je možné si přidat nastrouhaný parmezán. V zimě se jí teplá, v létě studená - je to velmi občerstvující jídlo.
Oblíbená je také celá řada rybích polévek - Brodo di Pesce - obvykle z více druhů ryb a šafránu.
Víno
V této době patří ke špičce bílá vína ze severní oblasti Alto Adige, jako je například Sauvignon St. Valentin 2004, z červených vín je odborníkem na italské víno doporučováno Brunello di Montalcino 1998 z oblasti Toskánska. Kvalita však něco stojí.
Espreso
Silnou černou kávou v jakoukoli denní dobu nepohrdne žádný Říman, pro kterého má skoro důležitější postavení než víno. Ke snídani nebo odpoledne si je zas možné dát typické cappuccino s nadýchanou mléčnou pěnou nebo caffelatte s větším množstvím mléka.
Kolik co stojí na dovolené v Itálii Ceny jsou orientační |
|
chléb 1 kg |
40 - 80 korun (1,3 až 2,8 eura) |
pečivo 1 kus |
6,20 korun (0,2 eura) |
mléko 1 l |
16 až 25 korun (0,5 až 0,8 eura) |
máslo 250 g |
34 až 40 korun (1,1 až 1,3 eura) |
jogurt 125 ml |
od 15 korun (0,5 eura) |
vajíčka 10 kusů |
24 korun (0,77 eura) |
sýr balený plátkový 100 g |
od 24,80 korun (0,8 eura) |
sýr mozzarella 1 kg |
od 160 korun (od 5,2 eura) |
těstoviny 1/2kg |
od 12 korun (od 0,4 eura) |
rýže 1 kg |
40,30 korun (1,3 eura) |
brambory 1 kg |
15,50 korun (0,5 eura) |
uzeniny 100 g |
od 31 korun (1 eura) |
salámy a uzeniny 1 kg |
od 247 korun (od 8 eur) |
kuře chlazené 1 kg |
145 korun (4,7 euro) |
sůl 1 kg |
6,20 korun (0,2 eura) |
cukr 1 kg |
31 korun (1 euro) |
čokoláda 100 g |
od 28 korun (od 0,9 eura) |
olivový olej |
od 99 korun (od 3,2 eura) |
ovoce - sezonní 1 kg |
31 korun (1 euro) |
rajské, okurka 1kg |
31 korun (1 euro) |
čerstvé papriky 1 kg |
50 korun (1,6 eura) |
limonáda 1,5 l |
od 16 korun (0,5 eura) |
coca-cola 1,5 l |
19 korun (0,6 eura) |
pivo plech 0,5 l |
od 22 korun (0,7 eura) |
víno 0,7 l |
od 59 korun (od 1,9 eura) |
pizza v restauraci |
160 korun (5,2 eura) |
Ostatní | |
pohled |
16 korun (0,5 eura) |
slunečník a 2 lehátka na týden |
1078 korun (35 eur) |
pronájem šlapadla na hodinu |
246 korun (8 eur) |
bezolovnatý benzin 95 |
32,90 korun/litr (1,06 eura) |
nafta 1 l |
27 korun (0,87 eura) |
automobil na den |
zhruba 1550 korun (50 eur) |
Špagety |