Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Dovolená v Itálii: jak se vyznat v tamní kuchyni

  13:09aktualizováno  25. května 2006 7:50
Italská kuchyně - to jsou těstoviny na sto způsobů, pizza, kvalitní vína, nadýchané dezerty, zmrzlina a silná káva. Každý kraj Itálie však má své speciality. Pokud se do této země chystáte na dovolenou, je dobré se v nich trochu vyznat. Kolik co stojí - v článku.

Špagety se například rozšířily z Boloně. Těstoviny s mořskými plody a škeblemi se nejvíce servírují v severní části Itálie, uhlířské špagety neboli Spagetti alla Carbonara jsou zase typické pro oblast Říma a Lazia.

Těstoviny se v Itálii vaří kratší dobu než u nás. Jednoduchá pomůcka, ne však vždy praktikovatelná :-) - správně uvařené jsou tehdy, když se hodí z vařící vody na stěnu a udrží se.
 
V Itálii se setkáme s více druhy makaronů než jinde. Fettucine, linguine a tagliatelle jsou dlouhé ploché nudle, obvykle podávané s hustou omáčkou. Ravioli a tortelini jsou těstoviny plněné různými náplněmi. Penne a rigatoni jsou rourovité těstoviny. Lasagne a caneloni se řadí mezi těstoviny v plátu. Fusili jsou vřeténka, conchiglie jsou mušličky, farfalle mašličky, pastina a orso jsou malé tvary do polévek.

Italové jedí špagety pouze jako předkrm, nikoli jako hlavní chod, a nikdy nepoužívají kečup, ale vždy jen vařená a rozmačkaná rajčata.

Předkrmem může být také hustá zeleninová polévka Minestrone nebo rybí polévka Brodo di Pesce či sýry kombinované se zeleninou, například mozarella s rajčaty, bazalkou a olivovým olejem.

Druhý chod tvoří hlavně maso či ryba s přílohou, ale i sama pizza. Ta se narodila téměř před sto lety v Neapoli. Specialitou je zde tenoučká pizza Napoletana s rajčaty, česnekem, bazalkou a sardelemi. Jako dezert se podává ovoce, zmrzlina, sýr, zákusek nebo jogurt.

K jídlu se v Itálii pije především minerální voda nebo víno. Každý kraj má své speciality. Na severu se víno pije s vodou jako střik, všude jinde je to považováno labužníky za zločin.

"Mezi špičku italských bílých vín patří v polední době Sauvignon St. Valentin 2004 z vinařství St. Michael Eppan z oblasti Alto Adige, z červených zas Brunello di Montalcino 1998 z vinařství Biondi Santi z Toskánska," říká znalec a odborník na italská vína Jiří Markuzzi.

K dezertu se podává espresso ochucené například grappou, silným destilátem z vinných hroznů nebo likérem. Silná, sladká káva s croissantem slouží většině Italů i jako snídaně. Někteří místo espressa upřednostňují bílou kávu - Caffelatte.

Čím láká italská gastronomie?

Špagety

Jen v Itálii mají špagety tolik variací, které nikde jinde nenajdete. Oblíbené jsou Spagetti alle Vongole se škeblemi v pikantní omáčce z chili papriček, boloňská specialita Spagetti al Ragú s hovězím masem v rajčatové omáčce či Spagetti alla Carbonara připravené ze slaniny, vajec a parmezánu.

Pizza

Pravá italská pizza je tenoučká, křupavá a obrovská, v klasickém tvaru velkých slaných koláčů.

Ta nejjednodušší bývá pokryta jen rajčaty, sýrem a aromatickým kořením. Oblíbené jsou pizzy s čerstvými dary moře či sardelemi. Dobrá pizzerie se pozná podle kvalitní pece na dřevěné uhlí.

Tiramisu

Nejznámější italský dezert se připravuje z kávou nasáklého piškotu a sýru mascarpone. Jen Italové ho umí připravit tak lehce, že se po něm budete vznášet.

K dalším lákadlům patří například Torta di Limone z citronů a šlehačky, Torta di Riso - rýžový koláč s ovocnou polevou a sezonním ovocem nebo tradiční římský sýrový koláč Torta di Ricotta.

Minestrone a brodo

Máte-li po česku chuť na polévku, výběr je přirozeně chudší než u nás, něco dobrého se však najde. Mimo "brodo" - vývaru z hovězího, kuřecího či rybího masa - je nejlepší specialitou "minestrone", hustá zeleninová polévka, do které je možné si přidat nastrouhaný parmezán. V zimě se jí teplá, v létě studená - je to velmi občerstvující jídlo.

Oblíbená je také celá řada rybích polévek - Brodo di Pesce - obvykle z více druhů ryb a šafránu.

 

Víno

V této době patří ke špičce bílá vína ze severní oblasti Alto Adige, jako je například Sauvignon St. Valentin 2004, z červených vín je odborníkem na italské víno doporučováno Brunello di Montalcino 1998 z oblasti Toskánska. Kvalita však něco stojí.


Espreso

Silnou černou kávou v jakoukoli denní dobu nepohrdne žádný Říman, pro kterého má skoro důležitější postavení než víno. Ke snídani nebo odpoledne si je zas možné dát typické cappuccino s nadýchanou mléčnou pěnou nebo caffelatte s větším množstvím mléka.

Kolik co stojí na dovolené v Itálii

Ceny jsou orientační 

chléb 1 kg

40 - 80 korun (1,3 až 2,8 eura)

pečivo 1 kus

6,20 korun (0,2 eura)

mléko 1 l

16 až 25 korun (0,5 až 0,8 eura)

máslo 250 g

34 až 40 korun (1,1 až 1,3 eura)

jogurt 125 ml

od 15 korun (0,5 eura)

vajíčka 10 kusů

24 korun (0,77 eura)

sýr balený plátkový 100 g

od 24,80 korun (0,8 eura)

sýr mozzarella 1 kg

od 160 korun (od 5,2 eura)

těstoviny 1/2kg

od 12 korun (od 0,4 eura)

rýže 1 kg

40,30 korun (1,3 eura)

brambory 1 kg

15,50 korun (0,5 eura)

uzeniny 100 g

od 31 korun (1 eura)

salámy a uzeniny 1 kg

od 247 korun (od 8 eur)

kuře chlazené 1 kg

145 korun (4,7 euro)

sůl 1 kg 

6,20 korun (0,2 eura)

cukr 1 kg

31 korun (1 euro)

čokoláda 100 g 

od 28 korun (od 0,9 eura)

olivový olej

od 99 korun (od 3,2 eura)

ovoce - sezonní 1 kg 

31 korun (1 euro)

rajské, okurka 1kg

31 korun (1 euro)

čerstvé papriky 1 kg 

50 korun (1,6 eura)

limonáda 1,5 l 

od 16 korun (0,5 eura)

coca-cola 1,5 l 

19 korun (0,6 eura)

pivo plech 0,5 l

od 22 korun (0,7 eura)

víno 0,7 l

od 59 korun (od 1,9 eura)

pizza v restauraci

160 korun (5,2 eura)

Ostatní

pohled 

16 korun (0,5 eura)

slunečník a 2 lehátka na týden

1078 korun (35 eur)

pronájem šlapadla na hodinu

246 korun (8 eur)

bezolovnatý benzin 95

32,90 korun/litr (1,06 eura)

nafta 1 l 

27 korun (0,87 eura)

automobil na den

zhruba 1550 korun (50 eur)

 

Špagety





Nejčtenější

(Ilustrační snímek)
Karambol v Chorvatsku? Nehodu nechte zapsat a pokutám se nebraňte

Zkazila vám dovolenou v Chorvatsku bouračka? Zkuste nepanikařit a nezapomeňte na záznam o dopravní nehodě. A hlavně zavolejte tamní policii - stačí vyťukat...  celý článek

Panorama Nepomuku s neodmyslitelnou kulisou Zelené hory.
Krajinou Černých baronů a milované historie. Cyklotoulky okolím Nepomuku

Zvlněná a přátelská krajina luk, polí a remízků v okolí Nepomuku byla osídlená generacemi předků, jejichž dávné působení můžeme pocítit v drobných i...  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Zdevastovaná zastávka Medzilaborce-město
Dobre tu už bolo. Bizarní svět kolem Lupkovského tunelu na Slovensku

Pokud máte dojem, že tunely souvisí s politikou, pak pro Lupkovský tunel na severovýchodním Slovensku to sedí stoprocentně. Po několikaleté pauze přes něj...  celý článek

Další z rubriky

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

První fotky pořízené pod mořskou hladinou dokazují, že potápění u zříceného...
Dokud je čas. Potápění u zříceného Azurového okna se stalo hitem

Ještě přes svým zřícením do moře bylo Azurové okno na Maltě jednou z největších turistických atrakcí světa. A jak to vypadá, kolaps této nádherné skalní stěny...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.