Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do největší zmrzlinárny v Česku. Mají i makovou, chystají vepřo-knedlo-zelo

  18:55aktualizováno  18:55
Máte mrkvovou? zavtipkují občas lidé v cukrárně poblíž cyklostezky u jezera na kraji Stráže pod Ralskem. Máme, odpovídají tu. V tomto vyhlášeném podniku, který přitahuje turisty jako magnet už devátý rok, totiž nabízejí snad nejvíc druhů zmrzlin u nás. Nyní chystají i špekovou a vepřo-knedlo-zelo.

Prodejna zmrzliny U Schwarzkopfa u Stráže pod Ralskem | foto: Fiala BřetislavČTK

Ve vyhlášeném podniku U Schwarzkopfa si návštěvníci mohou denně vybrat z více než 90 druhů zmrzliny od běžných příchutí přes alkoholové až po specialitky, jako je třeba kaštanová nebo třená bábovka.

Vyzkoušeli byste zmrzlinu vepřo-knedlo-zelo?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 25. července 2009. Anketa je uzavřena.

NE 1962

ANO 819

Máte mrkvovou?

"Máte i mrkvovou?" neodpustí si čas od času některý ze zákazníků oblíbený vtípek. "Máme a je moc dobrá, chcete ochutnat?" odpovídá Ivana Jablonovská, která zmrzliny vyrábí a často také vymýšlí. Firma patří jejímu partnerovi, Němci Heinrichu Schwarzkopfovi. Do Čech se dostal zhruba před 14 lety.

"Přistál jsem tady s rogalem," popisuje s trochou nadsázky sedmašedesátiletý podnikatel, který pracoval jako programátor pro Lufthansu. V Česku nejprve prodával drogerii. "Lidé nám ale pořád říkali, že když jsme u jezera, měli bychom prodávat zmrzlinu, hrozně nás tím štvali," poznamenala Jablonovská.

Přesto se v roce 2000 pustili do prodeje zmrzliny. Nejdřív kupovali hotovou, pak ale zjistili, že si ji mohou snadno vyrábět sami. Zmrzlinu vyrábějí jen z kvalitních surovin s přidáním koncentrátu od špičkových italských dodavatelů. "Lidé se často bojí v létě salmonelózy, to ale nemusí, protože se zmrzlina vyrábí ze sušeného mléka a vejce se nepoužívají," dodala Jablonovská. Celkem má v sortimentu 217 druhů zmrzliny, které obměňuje, takže zákazník může vždy ochutnat něco nového.

"Nejvíc mě naštve, když chce někdo točenou zmrzlinu nebo nanuka na špejli, tak to opravdu nemám," zdůraznila.

Ve Stráži vyrábějí pravou italskou zmrzlinu. Nejvíc na odbyt jdou podle Jablonovské tradiční příchutě jako vanilková nebo čokoládová, z tradičních ovocných jahodová. Na výběr je ale několik desítek ovocných zmrzlin bez smetany a smutní nemusí být ani diabetici nebo lidé alergičtí na lepek.

"Vždycky mi bylo líto dětí, které si nemohly dopřát zmrzlinu, a tak jsem hledala možnosti, jak i jim vyjít vstříc," vysvětlila Jablonovská. Dnes tak cukrárna každý den nabízí také zmrzliny bezlepkové a pro diabetiky.

V prodejně zmrzliny U Schwarzkopfa u Stráže pod Ralskem nabízejí před 90 druhů zmrzlin

24 kopečků na posezení

Máchův kraj

Kromě zmrzliny U Schwarzkopfů se můžete v Horeckém rybníku (jinak také vodní nádrž Horka) vykoupat. Nejlépe ale v pořadí 1. vykoupat, 2. zmrzlina.

Oblíbené je na Horce také vodní lyžování.

Z dalšího koupání lze doporučit nedaleký Hamr na Jezeře, a asi 20 km odsud pak Máchovo jezero.

Výběr je tak široký, že lidé často mají problém si vybrat. Málokdo nakonec zůstane u jediného kopečku, rekordmankou byla ale podle Jablonovské křehká blondýnka, která si jich nechala nasázet 24. "Sledovala jsem ji, nevím, kam to dala, ale opravdu je snědla a ještě si přišla pro šest kopečků citronové na cestu," poznamenala zmrzlinářka.

Sama má nejraději teplou zmrzlinu, její druh zase všem doporučuje piňakoládu. Čerstvou novinkou je ale zmrzlina maková. "Chystám se taky na zmrzlinu s moravským uzeným a špekovou, také špenátovou a brokolicovou," poznamenala. Zaujal ji také nápad jedné zákaznice "vepřo, knedlo, zelo do kornoutu". "To musím zkusit," poznamenala zmrzlinářka.

O tom, že zákazníkům opravdu chutná, svědčí dlouhé fronty hlavně o víkendech. Cukrárna je často doslova v obležení, i když motorizovaným zákazníkům komplikuje nákup zákaz zastavení. Navzdory tomu prodej každý rok stoupá.

"Před pěti lety jsem za sezonu vyrobila 18 tun zmrzliny, letos to bude dvojnásobek," poznamenala Jablonovská. Většina se přitom prodá přímo z pultu u okénka výrobní firmy. "Jezdí sem ale také někteří podnikatelé z Doks a České Lípy," poznamenala. Zatím zmrzlinu dělají jen od dubna do konce září. "Plánujeme ale vybudovat cukrárnu a kavárnu, jen na to musíme vydělat," poznamenala. Kopeček zmrzliny přijde ve Stráži na desetikorunu, alkoholová na dvojnásobek, kornout je v ceně.

Zmrzlina na cestách

Jaké nejzajímavější zmrzliny jste na svých cestách ochutnali? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři v diskuzi.


Zdroj: Mapy © PLANstudio

Autoři: ,




Nejčtenější

Zadělávané „malostranské“ dršťky se žampiony, šunkou a brambůrky
Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky...  celý článek

Ilustrační snímek
Čínští turisté objevili Rusko. Hoteliéry trápí zvyky i otřesné chování

Stovky miliard rublů přinesou ročně Číňané ruskému turistickému průmyslu. Jejich chování však některým Rusům začíná vadit. Provozovatelé hotelů se musí...  celý článek

Ledové kry při ústí Trenckovy rokle
Utajený klenot Vysočiny. Ledové království rebelského barona Trencka

Jaro už, zdá se, klepe na dveře, v hlubokých stinných roklích však ledy tají pomalu. Přesvědčí vás o tom jedno z nejhezčích údolí na Vysočině, v němž se ukrývá...  celý článek

Tři šerpové vynesli na Sněžku v rámci tradiční Svatovavřinecké pouti tři...
Krkonoše jsou podle sčítačů navštěvovanější než americký Yellowstone

Krkonošský národní park v loňském roce navštívilo o milion lidí více než slavný americký Yellowstone, kam ročně přijedou čtyři miliony lidí. Ukázaly to...  celý článek

Německé polární plavidlo Polarstern.
Vědci nechají zamrznout svou loď v Arktidě, rok budou driftovat kolem pólu

Polární výzkumníci z Německa chystají dost možná největší arktickou výpravu v historii. S kolegy z celé řady dalších států plánují na obřím plavidle přeplout...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.