Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Do největší zmrzlinárny v Česku. Mají i makovou, chystají vepřo-knedlo-zelo

  18:55aktualizováno  18:55
Máte mrkvovou? zavtipkují občas lidé v cukrárně poblíž cyklostezky u jezera na kraji Stráže pod Ralskem. Máme, odpovídají tu. V tomto vyhlášeném podniku, který přitahuje turisty jako magnet už devátý rok, totiž nabízejí snad nejvíc druhů zmrzlin u nás. Nyní chystají i špekovou a vepřo-knedlo-zelo.

Prodejna zmrzliny U Schwarzkopfa u Stráže pod Ralskem | foto: Fiala BřetislavČTK

Ve vyhlášeném podniku U Schwarzkopfa si návštěvníci mohou denně vybrat z více než 90 druhů zmrzliny od běžných příchutí přes alkoholové až po specialitky, jako je třeba kaštanová nebo třená bábovka.

Vyzkoušeli byste zmrzlinu vepřo-knedlo-zelo?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 25. července 2009. Anketa je uzavřena.

NE 1962

ANO 819

Máte mrkvovou?

"Máte i mrkvovou?" neodpustí si čas od času některý ze zákazníků oblíbený vtípek. "Máme a je moc dobrá, chcete ochutnat?" odpovídá Ivana Jablonovská, která zmrzliny vyrábí a často také vymýšlí. Firma patří jejímu partnerovi, Němci Heinrichu Schwarzkopfovi. Do Čech se dostal zhruba před 14 lety.

"Přistál jsem tady s rogalem," popisuje s trochou nadsázky sedmašedesátiletý podnikatel, který pracoval jako programátor pro Lufthansu. V Česku nejprve prodával drogerii. "Lidé nám ale pořád říkali, že když jsme u jezera, měli bychom prodávat zmrzlinu, hrozně nás tím štvali," poznamenala Jablonovská.

Přesto se v roce 2000 pustili do prodeje zmrzliny. Nejdřív kupovali hotovou, pak ale zjistili, že si ji mohou snadno vyrábět sami. Zmrzlinu vyrábějí jen z kvalitních surovin s přidáním koncentrátu od špičkových italských dodavatelů. "Lidé se často bojí v létě salmonelózy, to ale nemusí, protože se zmrzlina vyrábí ze sušeného mléka a vejce se nepoužívají," dodala Jablonovská. Celkem má v sortimentu 217 druhů zmrzliny, které obměňuje, takže zákazník může vždy ochutnat něco nového.

"Nejvíc mě naštve, když chce někdo točenou zmrzlinu nebo nanuka na špejli, tak to opravdu nemám," zdůraznila.

Ve Stráži vyrábějí pravou italskou zmrzlinu. Nejvíc na odbyt jdou podle Jablonovské tradiční příchutě jako vanilková nebo čokoládová, z tradičních ovocných jahodová. Na výběr je ale několik desítek ovocných zmrzlin bez smetany a smutní nemusí být ani diabetici nebo lidé alergičtí na lepek.

"Vždycky mi bylo líto dětí, které si nemohly dopřát zmrzlinu, a tak jsem hledala možnosti, jak i jim vyjít vstříc," vysvětlila Jablonovská. Dnes tak cukrárna každý den nabízí také zmrzliny bezlepkové a pro diabetiky.

V prodejně zmrzliny U Schwarzkopfa u Stráže pod Ralskem nabízejí před 90 druhů zmrzlin

24 kopečků na posezení

Máchův kraj

Kromě zmrzliny U Schwarzkopfů se můžete v Horeckém rybníku (jinak také vodní nádrž Horka) vykoupat. Nejlépe ale v pořadí 1. vykoupat, 2. zmrzlina.

Oblíbené je na Horce také vodní lyžování.

Z dalšího koupání lze doporučit nedaleký Hamr na Jezeře, a asi 20 km odsud pak Máchovo jezero.

Výběr je tak široký, že lidé často mají problém si vybrat. Málokdo nakonec zůstane u jediného kopečku, rekordmankou byla ale podle Jablonovské křehká blondýnka, která si jich nechala nasázet 24. "Sledovala jsem ji, nevím, kam to dala, ale opravdu je snědla a ještě si přišla pro šest kopečků citronové na cestu," poznamenala zmrzlinářka.

Sama má nejraději teplou zmrzlinu, její druh zase všem doporučuje piňakoládu. Čerstvou novinkou je ale zmrzlina maková. "Chystám se taky na zmrzlinu s moravským uzeným a špekovou, také špenátovou a brokolicovou," poznamenala. Zaujal ji také nápad jedné zákaznice "vepřo, knedlo, zelo do kornoutu". "To musím zkusit," poznamenala zmrzlinářka.

O tom, že zákazníkům opravdu chutná, svědčí dlouhé fronty hlavně o víkendech. Cukrárna je často doslova v obležení, i když motorizovaným zákazníkům komplikuje nákup zákaz zastavení. Navzdory tomu prodej každý rok stoupá.

"Před pěti lety jsem za sezonu vyrobila 18 tun zmrzliny, letos to bude dvojnásobek," poznamenala Jablonovská. Většina se přitom prodá přímo z pultu u okénka výrobní firmy. "Jezdí sem ale také někteří podnikatelé z Doks a České Lípy," poznamenala. Zatím zmrzlinu dělají jen od dubna do konce září. "Plánujeme ale vybudovat cukrárnu a kavárnu, jen na to musíme vydělat," poznamenala. Kopeček zmrzliny přijde ve Stráži na desetikorunu, alkoholová na dvojnásobek, kornout je v ceně.

Zmrzlina na cestách

Jaké nejzajímavější zmrzliny jste na svých cestách ochutnali? Podělte se o svoje zážitky s ostatními čtenáři v diskuzi.


Zdroj: Mapy © PLANstudio

Autoři: ,




Nejčtenější

Turisty na Mallorce vyděsil žralok modrý (25. června 2017).
Dezorientovaný žralok vyděsil turisty na Mallorce, experti ho utratili

Paniku na španělském ostrově Mallorca způsobil o víkendu žralok modrý, který připlul velmi blízko k několika plážím plných turistů. Podle španělského listu El...  celý článek

Velký bariérový útes, obrazem
Velký bariérový útes má hodnotu 996 miliard korun, tvrdí studie

Finanční hodnota Velkého bariérového útesu po započtení nejen ekonomických, ale i sociálních či ikonických hledisek činí 56 miliard australských dolarů (996...  celý článek

třesoucí se letadlo
VIDEO: Airbus se musel vrátit do Austrálie, třásl se jako stará pračka

Nedělní let společnosti AirAsia do Kuala Lumpur se musel kvůli technickým problémům vrátit zpět do Austrálie. Kapitán se rozhodl stroj otočit nad Indickým...  celý článek

Rýchorský prales v Krkonoších
Zakázaný ráj. V národních parcích se zpřístupní uzavřená místa

Nový zákon o národních parcích zpřístupní turistům některá atraktivní místa. Jedním z nich je i Rýchorský prales v Krkonošském parku, v českém Švýcarsku mohou...  celý článek

Ilustrační snímek
K moři po vlastní ose? Cesta v noci je lepší, ale jen pro odpočaté

Za pár dní startuje sezóna dovolených a tisíce Čechů se vydají po vlastní ose autem k moři. Vloni vyjeli Češi na 5 552 000 soukromých zahraničních cest. Na...  celý článek

Další z rubriky

Ostrov Flores
Ostrov, kde vládnou ženy. Na Floresu najdete pravou Indonésii bez turistů

Hned po našem příletu na ostrov Flores přichází kulturní šok. V tom nejlepším slova smyslu. Turisté jsou tady totiž stále ještě nedostatkovým zbožím a přitom...  celý článek

Nenáročný okružní výlet na jihovýchodním okraji Žďárských vrchů poblíž Bystřice...
Z Víru do Víru přes tři krásné hrady. Jarní výlet, který naláká

Přelom března a dubna je jako stvořený pro objevování starých hradních zřícenin. Absence listí na stromech umožňuje mnohým z nich právě teď představit svou...  celý článek

Stařenu osvětlují šlehající plameny a kouř z ohniště volně stoupá střechou ven.
Skromní a nezdolní. Fascinující život lidí ve vietnamských horách

Na seznámení s tímto koutem Asie jsem si vyhradil celý měsíc, z toho dva týdny jsem hodlal strávit ve společnosti kamaráda. Jirka žije ve Vietnamu nějaký ten...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.