Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A10n94t32o76n25í61n 50S83e41b34e21r12a 7873218280499

Terorismus je cin motivovany zvracenym politickym (v urcite zemi politika = nabozenstvi) myslenim. Takze pokud se nezajimal o politiku nebo koran tak to nebyl terorista, ale jen magor. To pisou dobre...

0/0
26.2.2017 8:25

P12a77v13e11l 45J68a60r89o67š 5415177676743

Lašská jizba není v Sedlišti, ale v Sedlištích. (ty Sedliště, nikoli ta Sedliště).

0/0
22.2.2017 18:25

P89e21t44r 17C77e88r90v45e91n74y 1503250685

Polevka je Grunt v Myslikove asi rok neexistuje a drstkova tam nikdy za moc nestala.

+1/0
22.2.2017 16:15

J75a94r20o31s37l14a20v 12Z61a85j75i37c52e36k 6844171577377

Ten jablecny Calvados je neco jako svestkova slivovice?

+2/0
22.2.2017 9:23

K42a60r52e39l 62F29i57e56d13l81e90r 6951427609889

pořádná nádražní hospoda / bufáč ... toto mizí, místo toho se objevují nákupní zóny, fast foody atd. s drahým nájmem ...

+2/0
22.2.2017 8:51
Foto

J93o86s86e22f 37K13o37ř28e65n52s68k81ý 5130902157331

Z pár korun vyšplhala cena přes stovku,proto drštková polévka mizí z nabídky. Ty předvařené ulehčí práci i zápach po bytě a ostatní záleží také na zelenině a koření. Nešvarem jsou někdy prodávané polévky s trochou drštěk a tak silně zahuštěné, že se skoro jedná o kaši .[>-]

+4/0
21.2.2017 21:33

A75n95t53o74n90í69n 46S41e90b73e79r11a 7383208650529

Jsem byl u toho kdyz se to vari a ten smrad je horor. Jidlo ma vonet uz pri priprave. Nikdy bych to nejedl....

+3/−2
21.2.2017 18:31

R85a92d46i54m 64T97o58b24i10á87š 2843972344506

někomu zas vadí smrad " při vaření zelí...

+1/0
21.2.2017 22:01

J54o31s63e32f 36R89i54c86h25t65e64r 9426655357803

Dršťky se jedí skoro v každé kultuře. Třeba čínani je dělají i na studeno s pepřovou omáčkou, katalánci zas mají dršťky s cizrnou. Obojí vynikající.

+1/0
21.2.2017 14:10

D75a29v68i58d 82Š60t48a53m28b24e12r78a 4942654634396

Dneska je to sakra luxusní potravina.

+1/0
21.2.2017 12:10

R48a33d97i52m 72T65o12b78i50á40š 2983762804896

drštky mám rád...ale nechápu proč stojí nyní cca 100.-/kg...taky jsou o.k. mnohem levnější vepřové žaludky...ty si dělám s vepřovou nožkou, paprikou a medvědím česnekem...také majoránkou, libečkem...

0/0
21.2.2017 11:01

P44a17v33l20a 58K31v61a35p25i18l67o81v18á 7209278894177

Vepřový dršťky jsou humáč. Většina levnejch dršťkovek v hospodách je z vepřových drštěk, a proto jsou hnusný. A proč bych nedala 100,-/kg dobrých hovězích, když jsou tak luxusní? 8-o

+1/−1
21.2.2017 20:24

R46a95d30i94m 54T39o81b77i25á54š 2733242734496

to je věc názoru a co komu chutná...jestli hovězí dršky nebo vepřové žaludky...mnoho lidí by nevzalo do huby kozí dršky nebo mlíko či pajšl...

0/0
21.2.2017 22:00

L34u22c51i35e 41K97a38ň44o13v16á 9246628636

Nepoznám rozdíl, mezi zakoupenými vybělenými a těmi "neopracovanými". Je to rychlejší, bez hodin práce a smradu. si pamatuju, že dříve to matinka musela pořádně očistit, několikrát měnit vodu během vaření... o tom smradu ani nemluvím. Nakonec dosáhla... né tak bílých jako se dají nyní koupit, ale rozhodně k tomu měli blízko. Chuť mi připadá stále stejná. Pokud ovšem panu redaktorovi chutnají ty téměř neočištěné ..... tak.. dobrou chuť ;-)

+2/−2
21.2.2017 10:09

J95o88s66e21f 25M34i59k45u21l89í32k 8444767696

Dobrý nápad, asi se stavím u řežníka.

+4/0
21.2.2017 9:55

M82a55r27t63i77n 95N16o37v29o52t87n67ý 1848787110

kvalitní dobrá držtková polévka se z ekonomických důvodů nedá prodávat talíř za 25,- Kč. To by jste prodělávali. Mám to vyzkoušené. Držtky jsou dneska pěkně drahej artikl. Proto asi z českých bufáčů mizí ;-(

+9/0
21.2.2017 9:49

P91a23v79l90a 75K84v88a58p42i58l88o24v14á 7229328294897

Dala bych vám + velmi ráda, ale proboha jsou to dšťky!

0/−1
21.2.2017 20:21

D63u37š55a88n 84N52i46k66o57d68e69m 9235339564493

dšťky??????? 8-o Když už někoho opravujete, dejte si pozor co sama píšete.

+3/0
21.2.2017 21:40
Foto

M79i43r29o75s51l52a11v 84S92t96e83i15n88e81r 6128244953335

Ve Francii, tedy v Paříži, dostanete držťkovou stejnou jako v Čechách z pojízdného buzfetu, třeba u schodiště Sacré Coeur.

V Jižních Čechách té nabídky ubývá. Držťková, nabízená jako polotovar v pytlíku není držťková, vaří se z vepřových bachorů a tím se nemůže s tou pravou ani srovnat, jedině snad přehnanou cenou.

V Blatné v bufetu Miška bývá zásadně v pátek a v sobotu opravdu klasika, za 25 Kč talíř. Vedle v bufetu "U mlsouna" je ve stejné dny o něco lacinější ale i o něco méně drštěk. Velmi kvalitní držťkovou má restaurace na hrázi rybníka Labuť, v Myšticích.

V řeznictví na Horním náměstí v Písku je kolísající kvalita, někdy výborná, jindy jaksi jinak kořeněná, také 25 Kč. Stálou kvalitu má malá restaurace ve Všechově u silnice před Táborem.

Když někam v ČR jedu, zajímá mě především česká tradiční kuchyně.

+2/0
21.2.2017 9:17

V96á14c56l33a22v 16K70r42á34l 1285259289440

A co ve Štěkni, Ražicích nebo Kestřanech?

0/0
21.2.2017 10:22

V19á11c48l43a69v 92P55o76u46s61t52k61a 3910111462

Štěkni ;-D

0/0
21.2.2017 11:37
Foto

M57i83r54o54s72l88a35v 51S92t55e31i22n15e19r 6288824683735

Díky, až pojedu s vnuky rýžovat zlato, jistě se tam rozhlédneme!

+1/0
22.2.2017 21:11

K61a73t14e49ř47i41n31a 49D56r59a52h14o70k30o15u33p84i49l72o70v55á 9556831582553

Jen jezte dršťky, alespoň na mě zůstane to ostatní kvalitní maso. ;-D

+8/−12
21.2.2017 8:09

M86a48r79t50i67n 28N78o82v86o39t36n42ý 1178457230

Kateřino, nevíš, co je dobré ;-)

+9/0
21.2.2017 9:51

K33a33t41e74ř98i87n84a 10D17r80a33h77o19k97o28u15p89i54l92o59v92á 9506971882413

Chutě jsou subjektivní, ale při dobrém jídle se mi nedělá špatně od žaludku (pun intended).

+2/−6
21.2.2017 10:19

M72i30c83h89a78l 89N76o14v59á47k 6322245198586

od vás bych nechtěl ani ohřátý párek....Rv

+5/0
21.2.2017 11:26

M66a12r47t72i69n 43P50l68a84t68i34l 9451863241848

Dršťky s telátky. Hlavně je potřeba si uvědomit, že ta telátka byla většinou nemocná nebo vykrmena s velkou dávkou antibiotik. Svezou se ze všech možných koutů Evropy a aby neuhynula na nemoci, dopují se za svůj krátký život 2-3 dávkami ATB.

+2/−5
21.2.2017 8:00

J29o81s34e51f 42M35i67k10u20l38í89k 8554737596

a co tím chcete říct? Nejíst?

+3/0
21.2.2017 9:54

R59o95m90a79n 95S36t57o54n77e38k 1559893149441

mužu vas uklidnit, takove maso nesmin na pulty obchodu

0/0
22.2.2017 6:41

P25a65v42e12l 62P28e39l65o96u71š75e32k 2981115370436

Dobrou držťkovou mají v Melikaně na D1a to jak originální tak se z Hlívy ustřičné tak dobrou chuť. Dříve jsem ji také nevyhledával ale teď si ji dam rád když na ni narazím

0/0
21.2.2017 7:21

J78i86ř76í 19M35a71c42e65k 3905875374741

Proč označujete dršťky po římsku (trippa alla romana) jako zadělávané? Pokud vím, jíška se do nich nedává.

+1/0
21.2.2017 6:58
Foto

V13o94j95t52e31c32h 84P53á94n86i92k 54S29r93. 5971291134727

Hlívu nakrájet, na cibulce a s červenou paprikou podusit, pak zalít vodou se sáčkovou polévkou, povařit, a nakonec přidat majoránku.

Skuste to a pochutnáte si!

+1/−8
21.2.2017 6:15

J36o55s26e43f 59R67i23c93h19t52e32r 9766215747893

a ven!

+2/−1
21.2.2017 14:02

V63i61k12t74o33r 11S75v25o82b48o90d93a 8312888402736

Já tedy sežeru kde co, při cestování rád experimentuji. Nemám problém ani s hmyzem a různým jiným hnusem fialovým. Má hranice jsou oči a mozky všech zvířat (z půlky psychický, z půlky gastronomický) - to nedávám. No a pak kravské žaludky, z toho se mi nevím proč dělá blbě od bachoru a psychický problém s tím nemám žádný.

+4/−2
21.2.2017 2:52

V23l61a28d60i81s57l69a44v 38N38o36h22e42j31l 7288757278641

ja za to nemuzu, pred 36ti lety jsem se ve skolce po drstkove polevce poblinkal a od ty doby se mi zveda kufr jen citim tu vuni (pro me smrad). je to takove prokleti asi. ;-D verim, ze to muze byt dobry jinak. jeste bych pripomnel znamy vtip: "Prijde chlap do reznictvi a pta se: Mate zmrzly drstky? a reznik: Ne, my si tady topime." ;-)R^

+8/−1
21.2.2017 1:45

M64a41r95e53k 79K70a60l39i43n94a 3689724915158

Vám vařili dršťkovou ve školce???

+1/0
21.2.2017 7:31

M77a78r18t24i91n 24S18l16í91v66a 5458942747622

Ne. Ve školní kuchyni.

0/0
21.2.2017 8:16
Foto

M82i61r30o24s75l66a33v 97S76t69e81i57n98e52r 6248744753645

Tam nejspíš z finančních důvodů vařili tu polévku z vepřových bachorů, pak se nedivím, že mnohým strávníkům bylo šoufl.

Tento druh falešné dršťkové se nabízí skoro všude v obchodech třeba Jednoty- Coopu ve sklenici nebo v hadičce a to za dost přemrštěnou cenu, když ji porovnám s kvalitou.

0/0
21.2.2017 9:23

M46i31c44h63a22l 13N83o13v56á58k 6492385178846

vaří se stále, ale s kuřecím masem

0/0
21.2.2017 11:28

R95o96m55a81n 74B53a96j35e80r 2784113489425

Já to mám s tím kufrem podobně, na základce kdo nesnědl polévku, tak nemohl pro hlavní jídlo, takže když byla dršťková, tak jsem neobědval.;-O

+4/−1
21.2.2017 8:15

R44o24m65a91n 27B89a79j57e52r 2284283489265

Jo a ještě mlíková a taková chlebová, ty jsem taky nedal.;-D

+6/−1
21.2.2017 8:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.