Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A46n35t43o57n27í43n 38S10e31b16e43r34a 7843758230909

Terorismus je cin motivovany zvracenym politickym (v urcite zemi politika = nabozenstvi) myslenim. Takze pokud se nezajimal o politiku nebo koran tak to nebyl terorista, ale jen magor. To pisou dobre...

0/0
26.2.2017 8:25

P50a37v48e18l 71J41a31r80o15š 5755857326133

Lašská jizba není v Sedlišti, ale v Sedlištích. (ty Sedliště, nikoli ta Sedliště).

0/0
22.2.2017 18:25

P57e52t73r 77C29e26r67v65e92n77y 1553130805

Polevka je Grunt v Myslikove asi rok neexistuje a drstkova tam nikdy za moc nestala.

+1/0
22.2.2017 16:15

J43a61r47o23s10l30a44v 92Z26a73j33i38c72e73k 6924221767227

Ten jablecny Calvados je neco jako svestkova slivovice?

+2/0
22.2.2017 9:23

K67a52r77e27l 58F90i59e17d56l96e33r 6841447699629

pořádná nádražní hospoda / bufáč ... toto mizí, místo toho se objevují nákupní zóny, fast foody atd. s drahým nájmem ...

+2/0
22.2.2017 8:51
Foto

J67o59s86e29f 66K61o85ř12e67n64s36k10ý 5540902537921

Z pár korun vyšplhala cena přes stovku,proto drštková polévka mizí z nabídky. Ty předvařené ulehčí práci i zápach po bytě a ostatní záleží také na zelenině a koření. Nešvarem jsou někdy prodávané polévky s trochou drštěk a tak silně zahuštěné, že se skoro jedná o kaši .[>-]

+4/0
21.2.2017 21:33

A71n79t11o43n45í38n 64S43e88b32e49r23a 7873958910889

Jsem byl u toho kdyz se to vari a ten smrad je horor. Jidlo ma vonet uz pri priprave. Nikdy bych to nejedl....

+3/−2
21.2.2017 18:31

R88a67d19i15m 43T34o57b54i15á66š 2753582924636

někomu zas vadí smrad " při vaření zelí...

+1/0
21.2.2017 22:01

J59o62s65e53f 39R22i63c68h28t32e30r 9326845777393

Dršťky se jedí skoro v každé kultuře. Třeba čínani je dělají i na studeno s pepřovou omáčkou, katalánci zas mají dršťky s cizrnou. Obojí vynikající.

+1/0
21.2.2017 14:10

D45a88v79i67d 43Š20t65a32m43b87e38r54a 4532874394716

Dneska je to sakra luxusní potravina.

+1/0
21.2.2017 12:10

R88a83d94i67m 89T59o32b51i62á76š 2343982894816

drštky mám rád...ale nechápu proč stojí nyní cca 100.-/kg...taky jsou o.k. mnohem levnější vepřové žaludky...ty si dělám s vepřovou nožkou, paprikou a medvědím česnekem...také majoránkou, libečkem...

0/0
21.2.2017 11:01

P22a12v71l75a 74K30v86a77p34i29l49o96v42á 7199518824197

Vepřový dršťky jsou humáč. Většina levnejch dršťkovek v hospodách je z vepřových drštěk, a proto jsou hnusný. A proč bych nedala 100,-/kg dobrých hovězích, když jsou tak luxusní? 8-o

+1/−1
21.2.2017 20:24

R24a40d91i58m 42T11o82b71i55á38š 2573262804436

to je věc názoru a co komu chutná...jestli hovězí dršky nebo vepřové žaludky...mnoho lidí by nevzalo do huby kozí dršky nebo mlíko či pajšl...

0/0
21.2.2017 22:00

L40u33c52i15e 26K51a81ň22o64v50á 9126158696

Nepoznám rozdíl, mezi zakoupenými vybělenými a těmi "neopracovanými". Je to rychlejší, bez hodin práce a smradu. si pamatuju, že dříve to matinka musela pořádně očistit, několikrát měnit vodu během vaření... o tom smradu ani nemluvím. Nakonec dosáhla... né tak bílých jako se dají nyní koupit, ale rozhodně k tomu měli blízko. Chuť mi připadá stále stejná. Pokud ovšem panu redaktorovi chutnají ty téměř neočištěné ..... tak.. dobrou chuť ;-)

+2/−2
21.2.2017 10:09

J47o49s62e88f 42M20i92k25u83l59í89k 8624697706

Dobrý nápad, asi se stavím u řežníka.

+4/0
21.2.2017 9:55

M91a13r74t57i30n 18N48o15v65o19t66n45ý 1668667420

kvalitní dobrá držtková polévka se z ekonomických důvodů nedá prodávat talíř za 25,- Kč. To by jste prodělávali. Mám to vyzkoušené. Držtky jsou dneska pěkně drahej artikl. Proto asi z českých bufáčů mizí ;-(

+9/0
21.2.2017 9:49

P27a37v17l40a 94K23v33a15p74i68l82o69v50á 7259488914247

Dala bych vám + velmi ráda, ale proboha jsou to dšťky!

0/−1
21.2.2017 20:21

D62u81š20a29n 60N75i53k84o60d98e43m 9965789744733

dšťky??????? 8-o Když už někoho opravujete, dejte si pozor co sama píšete.

+3/0
21.2.2017 21:40
Foto

M36i57r51o41s62l55a38v 75S78t78e69i82n60e35r 6778644493705

Ve Francii, tedy v Paříži, dostanete držťkovou stejnou jako v Čechách z pojízdného buzfetu, třeba u schodiště Sacré Coeur.

V Jižních Čechách té nabídky ubývá. Držťková, nabízená jako polotovar v pytlíku není držťková, vaří se z vepřových bachorů a tím se nemůže s tou pravou ani srovnat, jedině snad přehnanou cenou.

V Blatné v bufetu Miška bývá zásadně v pátek a v sobotu opravdu klasika, za 25 Kč talíř. Vedle v bufetu "U mlsouna" je ve stejné dny o něco lacinější ale i o něco méně drštěk. Velmi kvalitní držťkovou má restaurace na hrázi rybníka Labuť, v Myšticích.

V řeznictví na Horním náměstí v Písku je kolísající kvalita, někdy výborná, jindy jaksi jinak kořeněná, také 25 Kč. Stálou kvalitu má malá restaurace ve Všechově u silnice před Táborem.

Když někam v ČR jedu, zajímá mě především česká tradiční kuchyně.

+2/0
21.2.2017 9:17

V73á30c13l84a31v 97K76r41á85l 1195629349700

A co ve Štěkni, Ražicích nebo Kestřanech?

0/0
21.2.2017 10:22

V77á88c17l95a23v 66P96o60u61s16t52k44a 3500801162

Štěkni ;-D

0/0
21.2.2017 11:37
Foto

M69i33r35o30s78l56a18v 11S52t32e72i29n43e85r 6248514653255

Díky, až pojedu s vnuky rýžovat zlato, jistě se tam rozhlédneme!

+1/0
22.2.2017 21:11

K54a97t15e71ř27i81n50a 82D72r23a68h95o41k86o57u94p34i26l84o37v13á 9916301792163

Jen jezte dršťky, alespoň na mě zůstane to ostatní kvalitní maso. ;-D

+8/−12
21.2.2017 8:09

M52a90r93t77i27n 75N91o10v78o34t36n17ý 1648617170

Kateřino, nevíš, co je dobré ;-)

+9/0
21.2.2017 9:51

K48a37t73e45ř87i83n35a 40D41r84a89h88o35k79o87u50p15i83l90o20v39á 9596871942953

Chutě jsou subjektivní, ale při dobrém jídle se mi nedělá špatně od žaludku (pun intended).

+2/−6
21.2.2017 10:19

M91i14c41h17a32l 68N27o60v33á29k 6642645568446

od vás bych nechtěl ani ohřátý párek....Rv

+5/0
21.2.2017 11:26

M28a67r65t63i45n 41P84l13a73t97i45l 9841113801708

Dršťky s telátky. Hlavně je potřeba si uvědomit, že ta telátka byla většinou nemocná nebo vykrmena s velkou dávkou antibiotik. Svezou se ze všech možných koutů Evropy a aby neuhynula na nemoci, dopují se za svůj krátký život 2-3 dávkami ATB.

+2/−5
21.2.2017 8:00

J96o19s76e84f 49M91i90k31u97l33í61k 8314717746

a co tím chcete říct? Nejíst?

+3/0
21.2.2017 9:54

R56o68m85a50n 36S55t91o70n93e34k 1599633169111

mužu vas uklidnit, takove maso nesmin na pulty obchodu

0/0
22.2.2017 6:41

P67a19v86e82l 25P78e62l32o54u86š71e94k 2361755440646

Dobrou držťkovou mají v Melikaně na D1a to jak originální tak se z Hlívy ustřičné tak dobrou chuť. Dříve jsem ji také nevyhledával ale teď si ji dam rád když na ni narazím

0/0
21.2.2017 7:21

J21i78ř63í 40M97a51c76e98k 3605545244141

Proč označujete dršťky po římsku (trippa alla romana) jako zadělávané? Pokud vím, jíška se do nich nedává.

+1/0
21.2.2017 6:58
Foto

V47o82j59t89e37c84h 29P40á24n74i47k 56S95r93. 5461401624647

Hlívu nakrájet, na cibulce a s červenou paprikou podusit, pak zalít vodou se sáčkovou polévkou, povařit, a nakonec přidat majoránku.

Skuste to a pochutnáte si!

+1/−8
21.2.2017 6:15

J60o65s94e58f 69R47i84c52h69t68e66r 9206835637343

a ven!

+2/−1
21.2.2017 14:02

V47i27k16t13o21r 14S97v90o24b33o95d14a 8262838122576

Já tedy sežeru kde co, při cestování rád experimentuji. Nemám problém ani s hmyzem a různým jiným hnusem fialovým. Má hranice jsou oči a mozky všech zvířat (z půlky psychický, z půlky gastronomický) - to nedávám. No a pak kravské žaludky, z toho se mi nevím proč dělá blbě od bachoru a psychický problém s tím nemám žádný.

+4/−2
21.2.2017 2:52

V39l67a96d88i63s48l52a33v 89N51o51h42e59j70l 7568647628911

ja za to nemuzu, pred 36ti lety jsem se ve skolce po drstkove polevce poblinkal a od ty doby se mi zveda kufr jen citim tu vuni (pro me smrad). je to takove prokleti asi. ;-D verim, ze to muze byt dobry jinak. jeste bych pripomnel znamy vtip: "Prijde chlap do reznictvi a pta se: Mate zmrzly drstky? a reznik: Ne, my si tady topime." ;-)R^

+8/−1
21.2.2017 1:45

M55a28r34e59k 53K55a66l13i44n45a 3509804355858

Vám vařili dršťkovou ve školce???

+1/0
21.2.2017 7:31

M66a19r79t26i66n 44S83l78í63v78a 5308612567582

Ne. Ve školní kuchyni.

0/0
21.2.2017 8:16
Foto

M63i62r49o48s62l91a40v 11S20t43e47i45n17e80r 6488884543115

Tam nejspíš z finančních důvodů vařili tu polévku z vepřových bachorů, pak se nedivím, že mnohým strávníkům bylo šoufl.

Tento druh falešné dršťkové se nabízí skoro všude v obchodech třeba Jednoty- Coopu ve sklenici nebo v hadičce a to za dost přemrštěnou cenu, když ji porovnám s kvalitou.

0/0
21.2.2017 9:23

M70i16c73h14a47l 84N46o34v35á71k 6492695798326

vaří se stále, ale s kuřecím masem

0/0
21.2.2017 11:28

R92o20m54a79n 82B11a41j71e92r 2354183689825

Já to mám s tím kufrem podobně, na základce kdo nesnědl polévku, tak nemohl pro hlavní jídlo, takže když byla dršťková, tak jsem neobědval.;-O

+4/−1
21.2.2017 8:15

R29o98m76a96n 24B89a74j60e84r 2514893579125

Jo a ještě mlíková a taková chlebová, ty jsem taky nedal.;-D

+6/−1
21.2.2017 8:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.