Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Dršťky jsou lahůdka na celém světě. Se sýrem, zázvorem i telátky

Legendární dršťková polévka podávaná snad ve všech nádražních restauracích Rakouska-Uherska sice zažívá pozvolný ústup ze slávy, ale ve světě platí dršťky stále za prvotřídní delikatesu. A třeba italské zadělávané dršťky s parmazánem jsou skvostné.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

A45n23t61o67n57í70n 98S21e52b19e39r87a 7763818860179

Terorismus je cin motivovany zvracenym politickym (v urcite zemi politika = nabozenstvi) myslenim. Takze pokud se nezajimal o politiku nebo koran tak to nebyl terorista, ale jen magor. To pisou dobre...

0/0
26.2.2017 8:25

P54a52v28e32l 72J78a60r57o10š 5765457486863

Lašská jizba není v Sedlišti, ale v Sedlištích. (ty Sedliště, nikoli ta Sedliště).

0/0
22.2.2017 18:25

P78e93t59r 53C70e81r82v45e61n15y 1903470605

Polevka je Grunt v Myslikove asi rok neexistuje a drstkova tam nikdy za moc nestala.

+1/0
22.2.2017 16:15

J50a35r66o41s14l75a47v 73Z96a88j48i28c61e66k 6624131677797

Ten jablecny Calvados je neco jako svestkova slivovice?

+2/0
22.2.2017 9:23

K34a59r34e72l 24F79i43e16d98l13e70r 6911467379839

pořádná nádražní hospoda / bufáč ... toto mizí, místo toho se objevují nákupní zóny, fast foody atd. s drahým nájmem ...

+2/0
22.2.2017 8:51
Foto

J21o38s34e90f 68K72o69ř10e22n80s15k20ý 5340192257301

Z pár korun vyšplhala cena přes stovku,proto drštková polévka mizí z nabídky. Ty předvařené ulehčí práci i zápach po bytě a ostatní záleží také na zelenině a koření. Nešvarem jsou někdy prodávané polévky s trochou drštěk a tak silně zahuštěné, že se skoro jedná o kaši .[>-]

+4/0
21.2.2017 21:33

A42n93t34o65n86í35n 76S20e85b96e97r75a 7443128150519

Jsem byl u toho kdyz se to vari a ten smrad je horor. Jidlo ma vonet uz pri priprave. Nikdy bych to nejedl....

+3/−2
21.2.2017 18:31

R20a43d49i38m 37T22o97b17i64á59š 2213902194686

někomu zas vadí smrad " při vaření zelí...

+1/0
21.2.2017 22:01

J19o95s83e82f 38R96i22c70h96t84e60r 9246145717743

Dršťky se jedí skoro v každé kultuře. Třeba čínani je dělají i na studeno s pepřovou omáčkou, katalánci zas mají dršťky s cizrnou. Obojí vynikající.

+1/0
21.2.2017 14:10

D93a65v20i75d 62Š10t89a69m86b91e30r94a 4272114374246

Dneska je to sakra luxusní potravina.

+1/0
21.2.2017 12:10

R85a11d27i86m 11T90o60b73i17á39š 2483462634766

drštky mám rád...ale nechápu proč stojí nyní cca 100.-/kg...taky jsou o.k. mnohem levnější vepřové žaludky...ty si dělám s vepřovou nožkou, paprikou a medvědím česnekem...také majoránkou, libečkem...

0/0
21.2.2017 11:01

P23a17v36l41a 69K92v10a25p55i68l29o36v96á 7899188114947

Vepřový dršťky jsou humáč. Většina levnejch dršťkovek v hospodách je z vepřových drštěk, a proto jsou hnusný. A proč bych nedala 100,-/kg dobrých hovězích, když jsou tak luxusní? 8-o

+1/−1
21.2.2017 20:24

R69a68d70i74m 23T86o83b72i13á14š 2463682334606

to je věc názoru a co komu chutná...jestli hovězí dršky nebo vepřové žaludky...mnoho lidí by nevzalo do huby kozí dršky nebo mlíko či pajšl...

0/0
21.2.2017 22:00

L52u15c19i78e 22K68a84ň40o44v23á 9706548576

Nepoznám rozdíl, mezi zakoupenými vybělenými a těmi "neopracovanými". Je to rychlejší, bez hodin práce a smradu. si pamatuju, že dříve to matinka musela pořádně očistit, několikrát měnit vodu během vaření... o tom smradu ani nemluvím. Nakonec dosáhla... né tak bílých jako se dají nyní koupit, ale rozhodně k tomu měli blízko. Chuť mi připadá stále stejná. Pokud ovšem panu redaktorovi chutnají ty téměř neočištěné ..... tak.. dobrou chuť ;-)

+2/−2
21.2.2017 10:09

J67o74s92e69f 65M15i43k78u76l92í12k 8104307516

Dobrý nápad, asi se stavím u řežníka.

+4/0
21.2.2017 9:55

M68a66r87t63i55n 32N18o75v30o87t21n94ý 1428207380

kvalitní dobrá držtková polévka se z ekonomických důvodů nedá prodávat talíř za 25,- Kč. To by jste prodělávali. Mám to vyzkoušené. Držtky jsou dneska pěkně drahej artikl. Proto asi z českých bufáčů mizí ;-(

+9/0
21.2.2017 9:49

P34a56v13l67a 38K26v97a20p44i80l62o89v80á 7759228164787

Dala bych vám + velmi ráda, ale proboha jsou to dšťky!

0/−1
21.2.2017 20:21

D91u26š25a73n 55N59i24k32o49d91e53m 9145589694723

dšťky??????? 8-o Když už někoho opravujete, dejte si pozor co sama píšete.

+3/0
21.2.2017 21:40
Foto

M33i49r51o46s97l41a91v 35S69t55e53i82n91e42r 6368104183815

Ve Francii, tedy v Paříži, dostanete držťkovou stejnou jako v Čechách z pojízdného buzfetu, třeba u schodiště Sacré Coeur.

V Jižních Čechách té nabídky ubývá. Držťková, nabízená jako polotovar v pytlíku není držťková, vaří se z vepřových bachorů a tím se nemůže s tou pravou ani srovnat, jedině snad přehnanou cenou.

V Blatné v bufetu Miška bývá zásadně v pátek a v sobotu opravdu klasika, za 25 Kč talíř. Vedle v bufetu "U mlsouna" je ve stejné dny o něco lacinější ale i o něco méně drštěk. Velmi kvalitní držťkovou má restaurace na hrázi rybníka Labuť, v Myšticích.

V řeznictví na Horním náměstí v Písku je kolísající kvalita, někdy výborná, jindy jaksi jinak kořeněná, také 25 Kč. Stálou kvalitu má malá restaurace ve Všechově u silnice před Táborem.

Když někam v ČR jedu, zajímá mě především česká tradiční kuchyně.

+2/0
21.2.2017 9:17

V42á12c25l93a63v 78K95r88á45l 1875339549150

A co ve Štěkni, Ražicích nebo Kestřanech?

0/0
21.2.2017 10:22

V84á20c89l65a41v 33P74o17u46s10t90k55a 3280121762

Štěkni ;-D

0/0
21.2.2017 11:37
Foto

M31i89r23o91s44l32a26v 66S56t38e84i72n49e19r 6958134113255

Díky, až pojedu s vnuky rýžovat zlato, jistě se tam rozhlédneme!

+1/0
22.2.2017 21:11

K50a68t71e11ř75i94n75a 42D73r94a12h34o47k45o76u29p67i55l74o41v19á 9826671522433

Jen jezte dršťky, alespoň na mě zůstane to ostatní kvalitní maso. ;-D

+8/−12
21.2.2017 8:09

M36a55r59t35i97n 50N95o88v40o76t42n14ý 1298237270

Kateřino, nevíš, co je dobré ;-)

+9/0
21.2.2017 9:51

K25a11t57e30ř63i32n89a 48D95r30a51h49o37k68o15u66p10i29l67o48v49á 9266171752543

Chutě jsou subjektivní, ale při dobrém jídle se mi nedělá špatně od žaludku (pun intended).

+2/−6
21.2.2017 10:19

M16i44c17h67a43l 24N47o41v57á26k 6172355478876

od vás bych nechtěl ani ohřátý párek....Rv

+5/0
21.2.2017 11:26

M20a45r16t63i14n 55P10l67a29t34i20l 9421843601748

Dršťky s telátky. Hlavně je potřeba si uvědomit, že ta telátka byla většinou nemocná nebo vykrmena s velkou dávkou antibiotik. Svezou se ze všech možných koutů Evropy a aby neuhynula na nemoci, dopují se za svůj krátký život 2-3 dávkami ATB.

+2/−5
21.2.2017 8:00

J77o97s92e80f 75M57i86k82u80l62í16k 8134187796

a co tím chcete říct? Nejíst?

+3/0
21.2.2017 9:54

R52o96m41a62n 40S57t12o42n62e13k 1299533479251

mužu vas uklidnit, takove maso nesmin na pulty obchodu

0/0
22.2.2017 6:41

P82a57v10e38l 85P65e78l27o23u54š70e39k 2321625350116

Dobrou držťkovou mají v Melikaně na D1a to jak originální tak se z Hlívy ustřičné tak dobrou chuť. Dříve jsem ji také nevyhledával ale teď si ji dam rád když na ni narazím

0/0
21.2.2017 7:21

J97i52ř90í 86M76a36c78e79k 3535135714441

Proč označujete dršťky po římsku (trippa alla romana) jako zadělávané? Pokud vím, jíška se do nich nedává.

+1/0
21.2.2017 6:58
Foto

V45o89j60t31e19c71h 98P32á61n76i27k 51S11r34. 5821851904107

Hlívu nakrájet, na cibulce a s červenou paprikou podusit, pak zalít vodou se sáčkovou polévkou, povařit, a nakonec přidat majoránku.

Skuste to a pochutnáte si!

+1/−8
21.2.2017 6:15

J34o48s17e61f 15R76i62c59h48t55e78r 9306845817933

a ven!

+2/−1
21.2.2017 14:02

V44i81k33t92o49r 30S60v62o12b48o31d34a 8482858512526

Já tedy sežeru kde co, při cestování rád experimentuji. Nemám problém ani s hmyzem a různým jiným hnusem fialovým. Má hranice jsou oči a mozky všech zvířat (z půlky psychický, z půlky gastronomický) - to nedávám. No a pak kravské žaludky, z toho se mi nevím proč dělá blbě od bachoru a psychický problém s tím nemám žádný.

+4/−2
21.2.2017 2:52

V91l87a53d78i33s36l83a84v 82N68o58h33e53j53l 7418907458571

ja za to nemuzu, pred 36ti lety jsem se ve skolce po drstkove polevce poblinkal a od ty doby se mi zveda kufr jen citim tu vuni (pro me smrad). je to takove prokleti asi. ;-D verim, ze to muze byt dobry jinak. jeste bych pripomnel znamy vtip: "Prijde chlap do reznictvi a pta se: Mate zmrzly drstky? a reznik: Ne, my si tady topime." ;-)R^

+8/−1
21.2.2017 1:45

M65a52r59e92k 51K79a72l84i15n22a 3839524235738

Vám vařili dršťkovou ve školce???

+1/0
21.2.2017 7:31

M95a12r85t41i41n 12S69l17í96v48a 5198792707362

Ne. Ve školní kuchyni.

0/0
21.2.2017 8:16
Foto

M19i58r17o39s88l90a30v 98S92t97e46i72n16e47r 6318714113405

Tam nejspíš z finančních důvodů vařili tu polévku z vepřových bachorů, pak se nedivím, že mnohým strávníkům bylo šoufl.

Tento druh falešné dršťkové se nabízí skoro všude v obchodech třeba Jednoty- Coopu ve sklenici nebo v hadičce a to za dost přemrštěnou cenu, když ji porovnám s kvalitou.

0/0
21.2.2017 9:23

M55i84c37h50a66l 98N59o42v86á58k 6542215828706

vaří se stále, ale s kuřecím masem

0/0
21.2.2017 11:28

R19o45m75a55n 15B53a62j32e52r 2954193869945

Já to mám s tím kufrem podobně, na základce kdo nesnědl polévku, tak nemohl pro hlavní jídlo, takže když byla dršťková, tak jsem neobědval.;-O

+4/−1
21.2.2017 8:15

R67o95m32a85n 35B46a77j34e84r 2984673909175

Jo a ještě mlíková a taková chlebová, ty jsem taky nedal.;-D

+6/−1
21.2.2017 8:18







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.