Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza. Jsou výjimečné svou lahodnou chutí i tím, že se už od středověku připravují výhradně z kvalitního masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J87a48n 42Š87e65b92e55s59t64a 6457400290255

Ty Norimberské jsou fak výýýýbornéééé. Byl jsem si dvakrát :-)

0/0
22.2.2017 0:40

J69a54r88o20m71í96r 34P42o43p93l83e66r 4433201161294

tak každá klobása má něco dobrého, důležité jsou kvalitní suroviny. Mě to koření tam trochu vadí - římský kmín a sladká hořčice nemusím.

0/0
21.2.2017 12:04
Foto

M20i90r51o15s41l48a92v 58S26t26e66i84n28e58r 6838624303285

Sladká, kremžská hořčice je jenom k weisswurstům, ty s těmi norimbergskými nemají ale opravdu nic společného, ohřívají se v horké vodě ,v těch weissvurstech je petržel a telecí maso, ze střívka se vycucávají.

Ke grilovaným norimbergskům vuřtíkům se podává dušené zelí.

0/0
22.2.2017 17:45

L96u28c10i10a52n 35P59a14p54a54z58i30a32n 5824497401535

Škoda, že těch kvalitních z kvalitního masa je čím dál méně.

+5/0
18.2.2017 1:39

J54a88r24o83s31l60a39v 93H55o39r48á23k 8842194305469

Norimberské klobásy nejsou špatné, ale je to přesně, jak píše dole pan Novotný: Nejlepší klobásy (i tvrdé salámy) mají Maďaři. Ty nemají konkurenci.

+3/−1
17.2.2017 13:16

L25u22c87i28a19n 47P25a54p37a92z47i10a95n 5934827441875

Přesně tak, klobásy od slovenské menšiny v Maďarsku, to jsou nejlepší na světě. Čabajky jsou z Békešské Čáby a tam žije početná slovenská menšina, ta je kolébka těch výborných klobás, čabajek. Každoročně je tam v říjnu velký čabajkový festival, veletrh, který doporučuji navštívit, je to obrovský zážitek a hrdě se hlásí i ke slovenským kořenům této pochoutky zde. Výborná jsou z masa vepřového odrůda mangalica. A tyto klobásy jsou výborné i z blízkého Rumunska, neboť i tam žije slovenská menšina, která naučila své okolí vyrábět i pochutnávat si na této znamenité dobrotě. Fakt je, že po tomto ochutnání vyznívají norimberské klobásky dosti mdle.

+2/−1
18.2.2017 1:43
Foto

P14e39t72r 15Š44r75a66i70e16r 9963942202897

Základ článku dobrej ale nakonec se to pokazí brutálním Product Placement (Amaso, Lokál ... ) :-P Jinak na české "bavorské" klobásky jsem narazil kupodivu U tří růží a ty byly fakt k nerozeznání. Naštěstí mají originál norimberské klobásky často i řetězce (Lidl, Norma, Kaufland) a když si k nim koupíte i patřičnou německou hořčici a uděláte si je na grilu s dřevěným uhlím, můžete se zasnít, mňam ... :-P

+5/0
17.2.2017 11:58
Foto

M68i45r37o83s16l70a61v 21S43t16e73i68n56e37r 6238384973615

Opravdu typická příloha je kysané zelí, dušené na nakrájené cibulce a nakrájeném špeku, když je cibulka už sklovitá, přidá se zelí, bobkový list a piment. Zelí se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, je skoro suché, podává se teplé k těm vuřtíkům z grilu. Hořčice je v Bavorsku často sladká, v Čechách zvaná Kremžská, ale k norimberským vuřtíkům bych ji nepotřeboval. Ta patří k "weissvuřtům", což jsou v kotli vařené vuřty z telecího (jistě i jiného) masa s petrželí. Ty vuřty musí být v pravém střívku, které "znalec" vycucává.

+2/0
18.2.2017 19:08
Foto

M55i14r34o79s78l57a40v 79S45t30e57i13n50e29r 6448464333125

Norimberské klobásky jsou dědictví středověku. Vězni v městských vězeních byli odkázáni na podporu svých příbuzných, jinak hladověli. Proto se musely klobásky vejít do otvoru v zámku, ty bývaly ve středověku asi jako malíček.

Samozřejmě jich moc nemohli nastrkat, tak dbali na kvalitu.

V bavorských zahradních restauracích, "Biergarten" patří ty norimberské klobásky ogrilované a s kysaným zelím k základnímu sortimentu, jako příloha k mázu (1litr) silného piva. Další příloha je t.zv. "précl", což je pšeničný preclík z tužšího rohlíkového těsta, před pečením máčený v sodném louhu, poté posypaný hrubou mořskou solí z Itálie a upečený do zlatova.

+11/0
16.2.2017 20:51
Foto

P71e21t86r 22Š82r76a69i32e98r 9463872482527

Tak tohle mi zní spíše jako historka pro turisty ale na druhé straně to vypadá, že se v Bavorsku orientujete ... ;-)

+5/0
17.2.2017 12:00
Foto

M41i18r44o48s16l64a88v 65S79t53e35i34n40e63r 6408654533345

Po 40 letech bych snad mohl být už akceptován i domorodci. Jsem v Bavorsku od r. 1975.

+5/0
18.2.2017 18:55

J19a13n 20N66o85v74o43t30n57y 4197550573

Nejlepší klobásy jsou v maďarsku

+1/−2
16.2.2017 14:13

M92a91r95e77k 26K93l15u80f38a 3808444454916

Mohu potvrdit, že v Maďarsku (nejen) klobásy fakt umějí.

V neděli jsem odtud přijel a několik párů jsem si přivezl.

0/0
16.2.2017 15:13
Foto

M66i60r87o51s23l39a66v 55S22t77e45i41n74e31r 6698154843175

Nechci se přít, ale paprika do buřtu nepatří. Nejlepší klobásky měli třeba v Kranji, to je ve Slovinsku, ale stejně dobré najdete i na Slezsku u soukromých řezníků s tradicí. V těch dobrých vuřtech kousnete vždy do kousku šťavnatého masa a kousku špeku, v koření bych detekoval hlavně kmín, trochu pepře a trochu česneku.

+1/0
16.2.2017 20:59

M78i19c31h59a42l 37M62i47l45l59e72r 9946382679742

paprika do burtu mozna nepatri, ale nic proti ni v klobasach a ruznych "sausages"

+1/0
17.2.2017 1:52
Foto

M73i28r23o54s77l44a79v 88S12t80e24i60n45e51r 6728444743525

Jsou to zejména španělské salámy, maďarské debrecínky a Gyula-kolbász, nevím jak to přeložit do češtiny, v Penny je to čabajka, jakási maďarsko-česká papriková fantazie.

0/0
22.2.2017 17:48

I73v64a35n 69M17i27n59á88ř 7752924167821

Byly doby, kdy každý řezník měl (i u nás) svou - více, či méně - proslavenou specialitu. Z tohoto důvodu i přivelké konkurenci, měl stálou klientelu. Tato tradice je v Bavorsku, nejen uzenáři, stále dodržována. Potěšitelná je skutečnost, že je ani sebeagresívnější supermarkety z trhu nevytlačí !

+14/0
16.2.2017 13:20

M26a48t76o66u10š 12B56á60r17t71a 2985304294

To se autorovi bude krásně nakupovat, až tuhle reklamu ukáže majiteli obchodu či restaurace... Nebo si to vybral dopředu?

+1/−3
16.2.2017 13:06

V78á28c76l27a95v 72K25ř96í52ž 7647133481146

Byl jsem před třemi roky v Norimberku na "slavných" vánočních trzích, ale tam prodávané klobásky mě zklamaly. Mně osobně chutnají pravé moravské klobásky.[>-]R^

+1/−1
16.2.2017 9:25

S21i94m94o88n68a 86S81e29d63l74á83č77k50o69v87á 3244455117657

Proc jste to slavne dal do uvozovek ? Mate pocit, ze brnenske ( kdyz pisete o moravskch klobasach ) vanocni trhy jsou slavnejsi ? Nebo ktere jine vanocni trhy jsou slavnejsi ?

+1/0
16.2.2017 12:53
Foto

P15e50t38r 98Š82r71a79i29e90r 9843732832727

Asi jste byl jinde. Já tam byl v listopadu už asi posedmé a klobásky furt stejně dokonalé. Zkuste příště ten Bratwursthäusle ... :-P

+1/0
17.2.2017 11:52

P28a95v90e60l 65Š27e13n22í47t98k24o 5528910488544

On už je rok 2026? 8-o

0/0
16.2.2017 9:12
Foto

J13a36n 82M16a63r47š42á63l 4826958219279

Tak jsou norimberské klobásy Evropskou unií chráněné už 13 let (foto), nebo od roku 2013 (text)?

0/0
16.2.2017 8:56

P88e66t90r44a 89Š90k20r58a54ň78k37o57v27á 1960521679503

2003 tam má být, překlep jsem opravila. Díky za upozornění. Editorka

+3/0
16.2.2017 9:14

R23o56b89e32r34t 25K64a11l66o30u35s 5842421174635

Docela by mě zajímalo, kolik lidí ví, co je to přeštík? Až po chvíli mi došlo, že to bude asi přeštické prase. V Přešticích mají prasátka dokonce svůj pomník, ale kolik lidí třeba na Moravě o takovémto praseti slyšelo.

+4/−3
16.2.2017 8:14

F53r10a24n54t55i64š33e60k 81N89o98v34á98k 1356887659937

Pro nás co to nevíme je u článku vysvětlující boxík.

+9/0
16.2.2017 8:20

K74a22r68e49l 30N93a63s51t36o43u33p70i83l 3730221700721

;-DR^

+1/0
16.2.2017 8:29

M14a26r82e96k 21K84l88u94f18a 3428354904646

Pomník v Přešticích pro neznalé, opravdu tam je:

http://www.drobnepamatky.cz/files/2014/prestice-11518.jpg ;-)

0/0
16.2.2017 8:38
Foto

M74i76r64o40s20l29a47v 24S33t15e59i13n29e31r 6108894963255

Tak můj přítel chová u Blatné už několik roků Mangalice. Musím říci, jitrnice i jelítka jsou opravdu pohádka!

0/0
18.2.2017 19:10

J86o63s35e30f 71M82i95k62u36l78í54k 8224617386

Tak nevím, nevím. Je to reklama, nebo není? co myslíte.

+3/−2
16.2.2017 7:11

K60a70r67e55l 16N52a62s92t32o58u80p20i32l 3930901630881

Myslíte, jako jestli je ten článek placený? Mě přijde v pohodě....

+7/0
16.2.2017 8:30

B14á20r26a 47T37e39s54n15e80r43o56v91á 5675680204539

to už byste nemohl psát o ničem, protože jako reklama se dá označit kdeco

+3/0
16.2.2017 21:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.