Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza. Jsou výjimečné svou lahodnou chutí i tím, že se už od středověku připravují výhradně z kvalitního masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J96a38n 20Š71e20b35e57s76t81a 6637600270695

Ty Norimberské jsou fak výýýýbornéééé. Byl jsem si dvakrát :-)

0/0
22.2.2017 0:40

J61a74r12o92m83í77r 32P20o95p43l82e45r 4323661361694

tak každá klobása má něco dobrého, důležité jsou kvalitní suroviny. Mě to koření tam trochu vadí - římský kmín a sladká hořčice nemusím.

0/0
21.2.2017 12:04
Foto

M25i39r54o24s36l76a68v 32S98t75e77i84n38e32r 6818814543865

Sladká, kremžská hořčice je jenom k weisswurstům, ty s těmi norimbergskými nemají ale opravdu nic společného, ohřívají se v horké vodě ,v těch weissvurstech je petržel a telecí maso, ze střívka se vycucávají.

Ke grilovaným norimbergskům vuřtíkům se podává dušené zelí.

0/0
22.2.2017 17:45

L82u90c53i33a92n 57P34a22p85a42z76i88a74n 5124907501215

Škoda, že těch kvalitních z kvalitního masa je čím dál méně.

+5/0
18.2.2017 1:39

J47a30r72o54s35l97a43v 69H84o12r54á35k 8662204115629

Norimberské klobásy nejsou špatné, ale je to přesně, jak píše dole pan Novotný: Nejlepší klobásy (i tvrdé salámy) mají Maďaři. Ty nemají konkurenci.

+3/−1
17.2.2017 13:16

L77u78c52i77a70n 16P60a66p11a63z81i89a31n 5864137811465

Přesně tak, klobásy od slovenské menšiny v Maďarsku, to jsou nejlepší na světě. Čabajky jsou z Békešské Čáby a tam žije početná slovenská menšina, ta je kolébka těch výborných klobás, čabajek. Každoročně je tam v říjnu velký čabajkový festival, veletrh, který doporučuji navštívit, je to obrovský zážitek a hrdě se hlásí i ke slovenským kořenům této pochoutky zde. Výborná jsou z masa vepřového odrůda mangalica. A tyto klobásy jsou výborné i z blízkého Rumunska, neboť i tam žije slovenská menšina, která naučila své okolí vyrábět i pochutnávat si na této znamenité dobrotě. Fakt je, že po tomto ochutnání vyznívají norimberské klobásky dosti mdle.

+2/−1
18.2.2017 1:43
Foto

P81e69t44r 33Š24r38a65i55e89r 9323722322677

Základ článku dobrej ale nakonec se to pokazí brutálním Product Placement (Amaso, Lokál ... ) :-P Jinak na české "bavorské" klobásky jsem narazil kupodivu U tří růží a ty byly fakt k nerozeznání. Naštěstí mají originál norimberské klobásky často i řetězce (Lidl, Norma, Kaufland) a když si k nim koupíte i patřičnou německou hořčici a uděláte si je na grilu s dřevěným uhlím, můžete se zasnít, mňam ... :-P

+5/0
17.2.2017 11:58
Foto

M60i74r65o86s21l33a22v 96S43t75e24i22n87e33r 6438604783625

Opravdu typická příloha je kysané zelí, dušené na nakrájené cibulce a nakrájeném špeku, když je cibulka už sklovitá, přidá se zelí, bobkový list a piment. Zelí se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, je skoro suché, podává se teplé k těm vuřtíkům z grilu. Hořčice je v Bavorsku často sladká, v Čechách zvaná Kremžská, ale k norimberským vuřtíkům bych ji nepotřeboval. Ta patří k "weissvuřtům", což jsou v kotli vařené vuřty z telecího (jistě i jiného) masa s petrželí. Ty vuřty musí být v pravém střívku, které "znalec" vycucává.

+2/0
18.2.2017 19:08
Foto

M24i51r52o30s37l40a27v 54S64t24e21i25n26e37r 6938784953315

Norimberské klobásky jsou dědictví středověku. Vězni v městských vězeních byli odkázáni na podporu svých příbuzných, jinak hladověli. Proto se musely klobásky vejít do otvoru v zámku, ty bývaly ve středověku asi jako malíček.

Samozřejmě jich moc nemohli nastrkat, tak dbali na kvalitu.

V bavorských zahradních restauracích, "Biergarten" patří ty norimberské klobásky ogrilované a s kysaným zelím k základnímu sortimentu, jako příloha k mázu (1litr) silného piva. Další příloha je t.zv. "précl", což je pšeničný preclík z tužšího rohlíkového těsta, před pečením máčený v sodném louhu, poté posypaný hrubou mořskou solí z Itálie a upečený do zlatova.

+11/0
16.2.2017 20:51
Foto

P25e65t10r 90Š57r34a84i36e67r 9193112492427

Tak tohle mi zní spíše jako historka pro turisty ale na druhé straně to vypadá, že se v Bavorsku orientujete ... ;-)

+5/0
17.2.2017 12:00
Foto

M22i38r52o20s17l25a18v 54S37t55e93i78n56e82r 6318604963835

Po 40 letech bych snad mohl být už akceptován i domorodci. Jsem v Bavorsku od r. 1975.

+5/0
18.2.2017 18:55

J92a53n 47N39o63v95o24t60n93y 4947520143

Nejlepší klobásy jsou v maďarsku

+1/−2
16.2.2017 14:13

M58a44r62e73k 78K13l86u83f83a 3718794234706

Mohu potvrdit, že v Maďarsku (nejen) klobásy fakt umějí.

V neděli jsem odtud přijel a několik párů jsem si přivezl.

0/0
16.2.2017 15:13
Foto

M37i53r95o77s76l11a15v 17S21t27e55i87n73e98r 6888234913635

Nechci se přít, ale paprika do buřtu nepatří. Nejlepší klobásky měli třeba v Kranji, to je ve Slovinsku, ale stejně dobré najdete i na Slezsku u soukromých řezníků s tradicí. V těch dobrých vuřtech kousnete vždy do kousku šťavnatého masa a kousku špeku, v koření bych detekoval hlavně kmín, trochu pepře a trochu česneku.

+1/0
16.2.2017 20:59

M23i58c84h51a44l 43M93i18l51l57e19r 9986192819662

paprika do burtu mozna nepatri, ale nic proti ni v klobasach a ruznych "sausages"

+1/0
17.2.2017 1:52
Foto

M26i91r68o70s63l25a27v 50S97t51e33i45n27e90r 6388874933705

Jsou to zejména španělské salámy, maďarské debrecínky a Gyula-kolbász, nevím jak to přeložit do češtiny, v Penny je to čabajka, jakási maďarsko-česká papriková fantazie.

0/0
22.2.2017 17:48

I78v26a98n 21M51i12n61á44ř 7822924637581

Byly doby, kdy každý řezník měl (i u nás) svou - více, či méně - proslavenou specialitu. Z tohoto důvodu i přivelké konkurenci, měl stálou klientelu. Tato tradice je v Bavorsku, nejen uzenáři, stále dodržována. Potěšitelná je skutečnost, že je ani sebeagresívnější supermarkety z trhu nevytlačí !

+14/0
16.2.2017 13:20

M12a27t46o16u17š 82B96á53r31t98a 2965414434

To se autorovi bude krásně nakupovat, až tuhle reklamu ukáže majiteli obchodu či restaurace... Nebo si to vybral dopředu?

+1/−3
16.2.2017 13:06

V52á91c20l58a89v 60K29ř30í15ž 7487123501266

Byl jsem před třemi roky v Norimberku na "slavných" vánočních trzích, ale tam prodávané klobásky mě zklamaly. Mně osobně chutnají pravé moravské klobásky.[>-]R^

+1/−1
16.2.2017 9:25

S79i26m67o12n80a 43S57e44d92l31á27č80k83o31v15á 3964265577267

Proc jste to slavne dal do uvozovek ? Mate pocit, ze brnenske ( kdyz pisete o moravskch klobasach ) vanocni trhy jsou slavnejsi ? Nebo ktere jine vanocni trhy jsou slavnejsi ?

+1/0
16.2.2017 12:53
Foto

P12e79t18r 59Š69r33a34i12e12r 9393802222967

Asi jste byl jinde. Já tam byl v listopadu už asi posedmé a klobásky furt stejně dokonalé. Zkuste příště ten Bratwursthäusle ... :-P

+1/0
17.2.2017 11:52

P13a65v66e27l 36Š62e96n25í96t85k17o 5988880408194

On už je rok 2026? 8-o

0/0
16.2.2017 9:12
Foto

J75a96n 25M17a31r54š34á23l 4986188189429

Tak jsou norimberské klobásy Evropskou unií chráněné už 13 let (foto), nebo od roku 2013 (text)?

0/0
16.2.2017 8:56

P57e19t54r42a 62Š49k15r83a80ň64k48o79v89á 1930281869823

2003 tam má být, překlep jsem opravila. Díky za upozornění. Editorka

+3/0
16.2.2017 9:14

R31o51b69e43r92t 92K36a42l64o14u74s 5572411524275

Docela by mě zajímalo, kolik lidí ví, co je to přeštík? Až po chvíli mi došlo, že to bude asi přeštické prase. V Přešticích mají prasátka dokonce svůj pomník, ale kolik lidí třeba na Moravě o takovémto praseti slyšelo.

+4/−3
16.2.2017 8:14

F28r53a64n66t87i40š74e46k 48N34o34v93á41k 1756377419607

Pro nás co to nevíme je u článku vysvětlující boxík.

+9/0
16.2.2017 8:20

K36a26r85e65l 71N24a25s60t15o30u83p11i18l 3320331950621

;-DR^

+1/0
16.2.2017 8:29

M71a49r63e29k 94K89l76u33f93a 3678674414106

Pomník v Přešticích pro neznalé, opravdu tam je:

http://www.drobnepamatky.cz/files/2014/prestice-11518.jpg ;-)

0/0
16.2.2017 8:38
Foto

M88i75r42o96s35l26a10v 41S86t91e52i71n79e68r 6268634333265

Tak můj přítel chová u Blatné už několik roků Mangalice. Musím říci, jitrnice i jelítka jsou opravdu pohádka!

0/0
18.2.2017 19:10

J71o17s79e74f 69M20i51k17u31l94í88k 8484297566

Tak nevím, nevím. Je to reklama, nebo není? co myslíte.

+3/−2
16.2.2017 7:11

K73a29r94e34l 75N35a97s78t61o39u61p71i75l 3320201170171

Myslíte, jako jestli je ten článek placený? Mě přijde v pohodě....

+7/0
16.2.2017 8:30

B39á44r51a 69T91e18s11n71e85r82o18v77á 5455970524339

to už byste nemohl psát o ničem, protože jako reklama se dá označit kdeco

+3/0
16.2.2017 21:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.