Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejlepší klobásy má Norimberk. Ty české jsou i z kachny či přeštíka

Jsou sice malé a navoněné po majoránce, přesto se norimberské klobásky staly ve světě gastronomie stejným pojmem, jako třeba telecí vídeňský řízek či legendární francouzská polévka bujabéza. Jsou výjimečné svou lahodnou chutí i tím, že se už od středověku připravují výhradně z kvalitního masa.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J70a12n 41Š52e97b29e94s76t76a 6717310860405

Ty Norimberské jsou fak výýýýbornéééé. Byl jsem si dvakrát :-)

0/0
22.2.2017 0:40

J91a13r51o44m36í61r 63P37o71p42l57e47r 4863431531544

tak každá klobása má něco dobrého, důležité jsou kvalitní suroviny. Mě to koření tam trochu vadí - římský kmín a sladká hořčice nemusím.

0/0
21.2.2017 12:04
Foto

M61i85r88o30s91l94a90v 41S47t86e85i78n12e34r 6388274763625

Sladká, kremžská hořčice je jenom k weisswurstům, ty s těmi norimbergskými nemají ale opravdu nic společného, ohřívají se v horké vodě ,v těch weissvurstech je petržel a telecí maso, ze střívka se vycucávají.

Ke grilovaným norimbergskům vuřtíkům se podává dušené zelí.

0/0
22.2.2017 17:45

L73u26c28i26a44n 40P10a97p68a83z14i20a85n 5504317241845

Škoda, že těch kvalitních z kvalitního masa je čím dál méně.

+5/0
18.2.2017 1:39

J42a66r47o95s22l19a95v 48H75o84r34á47k 8142394705349

Norimberské klobásy nejsou špatné, ale je to přesně, jak píše dole pan Novotný: Nejlepší klobásy (i tvrdé salámy) mají Maďaři. Ty nemají konkurenci.

+3/−1
17.2.2017 13:16

L96u79c38i42a69n 53P89a91p96a31z57i42a75n 5104387791195

Přesně tak, klobásy od slovenské menšiny v Maďarsku, to jsou nejlepší na světě. Čabajky jsou z Békešské Čáby a tam žije početná slovenská menšina, ta je kolébka těch výborných klobás, čabajek. Každoročně je tam v říjnu velký čabajkový festival, veletrh, který doporučuji navštívit, je to obrovský zážitek a hrdě se hlásí i ke slovenským kořenům této pochoutky zde. Výborná jsou z masa vepřového odrůda mangalica. A tyto klobásy jsou výborné i z blízkého Rumunska, neboť i tam žije slovenská menšina, která naučila své okolí vyrábět i pochutnávat si na této znamenité dobrotě. Fakt je, že po tomto ochutnání vyznívají norimberské klobásky dosti mdle.

+2/−1
18.2.2017 1:43
Foto

P52e84t20r 24Š49r61a17i32e76r 9683552742597

Základ článku dobrej ale nakonec se to pokazí brutálním Product Placement (Amaso, Lokál ... ) :-P Jinak na české "bavorské" klobásky jsem narazil kupodivu U tří růží a ty byly fakt k nerozeznání. Naštěstí mají originál norimberské klobásky často i řetězce (Lidl, Norma, Kaufland) a když si k nim koupíte i patřičnou německou hořčici a uděláte si je na grilu s dřevěným uhlím, můžete se zasnít, mňam ... :-P

+5/0
17.2.2017 11:58
Foto

M64i54r43o85s87l69a92v 81S25t87e75i55n98e89r 6618634723745

Opravdu typická příloha je kysané zelí, dušené na nakrájené cibulce a nakrájeném špeku, když je cibulka už sklovitá, přidá se zelí, bobkový list a piment. Zelí se dusí velmi pomalu při nízké teplotě, je skoro suché, podává se teplé k těm vuřtíkům z grilu. Hořčice je v Bavorsku často sladká, v Čechách zvaná Kremžská, ale k norimberským vuřtíkům bych ji nepotřeboval. Ta patří k "weissvuřtům", což jsou v kotli vařené vuřty z telecího (jistě i jiného) masa s petrželí. Ty vuřty musí být v pravém střívku, které "znalec" vycucává.

+2/0
18.2.2017 19:08
Foto

M55i53r38o60s53l60a19v 56S27t31e20i91n84e44r 6268474653125

Norimberské klobásky jsou dědictví středověku. Vězni v městských vězeních byli odkázáni na podporu svých příbuzných, jinak hladověli. Proto se musely klobásky vejít do otvoru v zámku, ty bývaly ve středověku asi jako malíček.

Samozřejmě jich moc nemohli nastrkat, tak dbali na kvalitu.

V bavorských zahradních restauracích, "Biergarten" patří ty norimberské klobásky ogrilované a s kysaným zelím k základnímu sortimentu, jako příloha k mázu (1litr) silného piva. Další příloha je t.zv. "précl", což je pšeničný preclík z tužšího rohlíkového těsta, před pečením máčený v sodném louhu, poté posypaný hrubou mořskou solí z Itálie a upečený do zlatova.

+11/0
16.2.2017 20:51
Foto

P98e89t21r 67Š86r36a36i96e43r 9683502712557

Tak tohle mi zní spíše jako historka pro turisty ale na druhé straně to vypadá, že se v Bavorsku orientujete ... ;-)

+5/0
17.2.2017 12:00
Foto

M68i14r92o98s30l30a14v 10S82t75e41i52n70e71r 6338134413385

Po 40 letech bych snad mohl být už akceptován i domorodci. Jsem v Bavorsku od r. 1975.

+5/0
18.2.2017 18:55

J61a33n 58N63o81v63o86t66n11y 4337560263

Nejlepší klobásy jsou v maďarsku

+1/−2
16.2.2017 14:13

M50a16r55e75k 51K87l90u44f94a 3268614124266

Mohu potvrdit, že v Maďarsku (nejen) klobásy fakt umějí.

V neděli jsem odtud přijel a několik párů jsem si přivezl.

0/0
16.2.2017 15:13
Foto

M23i79r25o25s64l13a93v 11S39t88e47i95n14e31r 6398214633285

Nechci se přít, ale paprika do buřtu nepatří. Nejlepší klobásky měli třeba v Kranji, to je ve Slovinsku, ale stejně dobré najdete i na Slezsku u soukromých řezníků s tradicí. V těch dobrých vuřtech kousnete vždy do kousku šťavnatého masa a kousku špeku, v koření bych detekoval hlavně kmín, trochu pepře a trochu česneku.

+1/0
16.2.2017 20:59

M80i53c65h35a35l 96M94i30l44l21e96r 9436442719552

paprika do burtu mozna nepatri, ale nic proti ni v klobasach a ruznych "sausages"

+1/0
17.2.2017 1:52
Foto

M47i68r82o71s50l46a29v 62S25t21e26i18n78e47r 6668614333415

Jsou to zejména španělské salámy, maďarské debrecínky a Gyula-kolbász, nevím jak to přeložit do češtiny, v Penny je to čabajka, jakási maďarsko-česká papriková fantazie.

0/0
22.2.2017 17:48

I96v80a57n 59M87i54n28á30ř 7442684817141

Byly doby, kdy každý řezník měl (i u nás) svou - více, či méně - proslavenou specialitu. Z tohoto důvodu i přivelké konkurenci, měl stálou klientelu. Tato tradice je v Bavorsku, nejen uzenáři, stále dodržována. Potěšitelná je skutečnost, že je ani sebeagresívnější supermarkety z trhu nevytlačí !

+14/0
16.2.2017 13:20

M94a53t74o49u65š 62B55á48r22t81a 2605904504

To se autorovi bude krásně nakupovat, až tuhle reklamu ukáže majiteli obchodu či restaurace... Nebo si to vybral dopředu?

+1/−3
16.2.2017 13:06

V23á18c87l25a82v 76K58ř73í12ž 7477903971866

Byl jsem před třemi roky v Norimberku na "slavných" vánočních trzích, ale tam prodávané klobásky mě zklamaly. Mně osobně chutnají pravé moravské klobásky.[>-]R^

+1/−1
16.2.2017 9:25

S79i38m53o30n12a 60S79e20d25l72á42č38k80o14v15á 3834285257297

Proc jste to slavne dal do uvozovek ? Mate pocit, ze brnenske ( kdyz pisete o moravskch klobasach ) vanocni trhy jsou slavnejsi ? Nebo ktere jine vanocni trhy jsou slavnejsi ?

+1/0
16.2.2017 12:53
Foto

P66e19t73r 46Š39r14a61i90e32r 9403922162837

Asi jste byl jinde. Já tam byl v listopadu už asi posedmé a klobásky furt stejně dokonalé. Zkuste příště ten Bratwursthäusle ... :-P

+1/0
17.2.2017 11:52

P51a77v81e27l 94Š91e78n98í21t39k97o 5458550858114

On už je rok 2026? 8-o

0/0
16.2.2017 9:12
Foto

J72a52n 88M82a31r70š41á77l 4156918249259

Tak jsou norimberské klobásy Evropskou unií chráněné už 13 let (foto), nebo od roku 2013 (text)?

0/0
16.2.2017 8:56

P50e68t56r79a 31Š65k57r86a12ň31k87o87v35á 1450301559793

2003 tam má být, překlep jsem opravila. Díky za upozornění. Editorka

+3/0
16.2.2017 9:14

R75o11b82e27r59t 28K78a50l19o83u23s 5202101754345

Docela by mě zajímalo, kolik lidí ví, co je to přeštík? Až po chvíli mi došlo, že to bude asi přeštické prase. V Přešticích mají prasátka dokonce svůj pomník, ale kolik lidí třeba na Moravě o takovémto praseti slyšelo.

+4/−3
16.2.2017 8:14

F80r76a38n40t63i58š75e78k 97N98o97v50á64k 1116567859507

Pro nás co to nevíme je u článku vysvětlující boxík.

+9/0
16.2.2017 8:20

K85a96r39e90l 40N96a89s50t76o39u21p81i44l 3750121550631

;-DR^

+1/0
16.2.2017 8:29

M17a58r16e88k 90K30l98u31f84a 3278604774246

Pomník v Přešticích pro neznalé, opravdu tam je:

http://www.drobnepamatky.cz/files/2014/prestice-11518.jpg ;-)

0/0
16.2.2017 8:38
Foto

M49i62r96o71s34l12a46v 43S49t78e48i88n86e29r 6648964623335

Tak můj přítel chová u Blatné už několik roků Mangalice. Musím říci, jitrnice i jelítka jsou opravdu pohádka!

0/0
18.2.2017 19:10

J95o94s10e92f 96M79i60k93u75l39í68k 8554787386

Tak nevím, nevím. Je to reklama, nebo není? co myslíte.

+3/−2
16.2.2017 7:11

K72a61r88e58l 83N71a51s98t19o29u67p79i67l 3100131110441

Myslíte, jako jestli je ten článek placený? Mě přijde v pohodě....

+7/0
16.2.2017 8:30

B34á31r93a 64T82e23s55n64e27r21o39v35á 5165730924109

to už byste nemohl psát o ničem, protože jako reklama se dá označit kdeco

+3/0
16.2.2017 21:42







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.