- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
U nás doma je už od mého dětství / a to je už přes 50 let/ na vánoce tradičně kaštanové pyré se šlehačkou. Vozila ho teta z Maďarska, když nebylo, dělala ho maminka sama. Teď je k dostání v Makru nebo kupujeme na Slovensku. Je to lahoda. V Maďarsku z něj dělají krémy a dorty.
Hm, typický podzimní jídlo taky v Portugalsku. Pečený jsou na každým rohu, ale doma si lidi spíš uvaří kaštany s fenyklem (erva-doce). Kilo naříznutejch kaštanů do vařící vody, osolené, se lžíci mletýho fenyklu. Naříznutejch tak zpola, ale tak, aby byl rozřiznutej ten šedej základ. Tak za čtvrt hodiny vyzkoušet, slít, podávat v teple (třeba v nahřáté míse a přikrytý útěrkou) s máslem. Nebo na sladko - vynechá se máslo, zato se do vody dají tak dvě tři lžíce hnědýho cukru.
*vynechá se máslo a do vody přijde jen špetka soli
Čestlická vejmrda, vskutku velice osobitý název restaurace. :-)
V Nasavrkách jsem byl a sbíral pro osobní potřebu ale vedle mne sbírali do pytlů na brambory. Takže to byl boj :-).
U nás ale nedorostou takové velikosti jako v Italii, takže si na podzim raději kilo dvě koupím a doma upečeme a pochutnáme.
Co mne zklamalo byly pečené kaštany na vánočních trzích v Praze, byly snad udržované v páře a nevalné mdlé chuti.
teoreticky by tam neměl kromě vlastníka sbírat nikdo, ten sad je soukromý majetek...cedulky jsou kolem celého pozemku :-)
To je furt málo; nelepší z kaštanových produktů je ZMRZLINA! Mšl jsem v Turecku a byla to nejlahodnější zmrzka za celý můj dlouhý zmrzlinový život....
Kaštany prasátku a prasátko mě. Tak asi takhle nějak to vidím já.