Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě tyhle kulinární skvosty končí každé lepší a slavnostnější hodování. Také se necháváte podobně rozmazlovat? Z našeho přehledu si určitě vyberete svého tajného favorita na celkové vítězství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M50a44r62t41i14n 29V44o67j51á25č73e39k 9983817431426

já nevím ,mě do menu dezerty nezapadají ....rád mám třeba tiramisu ,ale tak nějak solo určitě ne po jídle tam mě zkrátka sladký nepasuje

0/0
5.10.2016 18:27

M92a70r80t93i79n 56V68a23v38ř26í68k 8601454492

Já to mám v podstatě stejně, kompletně do menu je moc nemusím, ale dát si kousek nějakého skvělého dezertu třeba odpoledne ke kávičce místo lehčí svačinky to fakt můžu;-)

0/0
6.10.2016 11:53

O75l19d44ř46i15c59h 38J78a89n81e97č75e61k 8919456983721

'kremšnita' z Balkánu? a jak ti Chorvati přišli na takový název? ;-D já bych řekl, že v jižním Rakousku - které má pravda se Slovinskem hodně společného - je Cremeschnitte celkem klasika, žádný moderní vynález.

0/0
5.10.2016 8:43

M69i12l83a87n 27Z66e29i36d92l75e49r 2132861596839

No nejsou k sežrání...? :-)

0/0
4.10.2016 13:49

J31a12r49o63s94l61a75v 83Š14k24r79o98b95á13k 3940755768395

Chybí mi tam moje oblíbená bílková Pavlova se šlehačkou, popřípadě s ovocem ...

0/0
3.10.2016 23:38

P52e97t58r 60S60i58m52e24k 6201213829884

a kde jsou šveskový buchty od mý 89.letý babičky ???

+3/0
3.10.2016 15:09

Š75á13r31k24a 53M58a52t81y13á20š93o27v79á 1721465672329

zlatej indiánskej pohřeb ( rakvička,věneček,indiánek)

+3/0
3.10.2016 12:52

P32e97t10r71a 72G43a61s35n69a51r90k21o79v51a 8648113248486

Tak on to predevsim neni vycet peti nejslavnejsich dezertu sveta, ale reklama na podniky na konci clanku.

Jinak by tam nejspis nechybel Sachr, tarletky, madlenky, strudl, koblih nebo baklava.

+8/0
3.10.2016 9:46

M76a76r81t59i45n33a 94V35a42n14k40o80v87á 4217843902872

Ve Švédsku je něco podobného jako kremšnita Napoleon bakelse...ale něco podobného dělají i Rusové myslím.

Zajímala by mě ale somloi galuska, snad maďarské, ale i na Slovensku.

0/0
3.10.2016 9:05

R22a82d27e12k 68D69o87l82e17ž61a70l 2339673390260

https://en.wikipedia.org/wiki/Arany_galuska

To je varianta. Prej je to maďarské.

0/0
5.10.2016 10:51

T64e33r69e89z50a 71H62a76j75k47o11v57a 5947882624790

kremsnit se mi nezda, ze by byl puvodem z Balkanu. Tam maji spis tuhe medove a orechove dezerty. Navic seu nas desetileti bezne prodava pod jmenem zloutkove rezy.

+2/−4
2.10.2016 19:32

J35i87n63d51r27i96c46h 18K17u92c75e37r70a 7348125731745

A co takhle misto vsech tech masturbaci a onanii s vyhratymi formickami a pofrancouzstelymi nazvy zkusit obycejny ,lety praxe vycizelovany tazeny jablkovy zavin s vlaskymi orechy a rozinkami macenymi ve slivovici ci rumu.?

+3/−2
2.10.2016 19:31

H23a26n63a 50M93á50r25o59v16á 2501646664217

Já například štrúdl nemám ráda, creme brulée miluju.

0/0
2.10.2016 20:38

J92a93n 53K81a44n44t 9141868978673

Ja napriklad strudl miluju, zato creme brulée nemam rad, a to ziju ve Francii. Schazi mi mezi dobrotami cokoladova pena (mousse de chocolat) a pak ty francouzské ovocné kolace (tartes) : jahodovy, malinovy, merunkovy, boruvkovy, mirabelkovy. A v Cesku si pochutnam mj. na ovocnych knedlicich, na puncovém dortu a na nekterych druzich vanocniho cukrovi.

+1/0
3.10.2016 17:51

M86a61r82t57i95n 35B15e51r45a36n 6829805726981

Ne, dík, toho jsem si užil až dost...

0/0
3.10.2016 8:57

I38v41o 47B47o90u21š56e 5812507948

Tak to nebyl dobrý závin.

0/0
3.10.2016 11:29

J98a81r82m88i88l66a 68P86í24c57h75o88v20á 5922297344113

Kremschnitty se dělaly doma i za komunistů, recept zněl "mraky".

+2/−1
2.10.2016 18:18

H97a28n39a 38D22o31s54t52á12l96o65v94á 1869214150204

Já si je za komoušů pamatuju z cukrárny v Žilině pod názvem kremšnity.

0/0
3.10.2016 17:43

H86a57n23a 51D25o62s77t67á94l65o24v32á 1499304530284

oprava: kremeše

+1/0
3.10.2016 17:43

I66g20o57r 62F20a66r86b60á37k 1468852691

Krémeš - opravdu známý od dob C-K monarchie. Krémeš dnes běžně dostanete v Bratislavě, Budapešti, Vídni a pod. jenom ne v Čechách.

+8/0
2.10.2016 15:11

S12v90a37t46a70v77a 33D45u15r81a84n44o50v71á 3439559164321

tak nevim, kremsnit se bezne prodava v cukrarnach stareho strihu. Zrovna minuly tyden jsem kupovala.

+1/0
2.10.2016 15:47

J13o81s52e47f 38R75i62c52h10t30e69r 9626235787753

Kremšnit neboli Krémeš je naopak ze všech těch dezertů v Česku zdaleka nejznámější a má tady bohatou tradici minimálně od dob Rakouska-Uherska - proto nejspíš i ten název...

+6/0
2.10.2016 13:38

P17e64t13r 38H77o61v70o96r18k23a 5839346227

Chybi mi tam banana split a creme brylleuie

0/−3
2.10.2016 12:30

J21o47e33y 41B53a15l42c14a27r 9644628607828

creme brulee tam je! cislo tri

+2/0
2.10.2016 14:43

M51i68c16h68a42l 17K39o27l38á69ř 9420831430

Rozdíl mezi tím "fondantem" a klasickými "brownies" je...?

0/−3
2.10.2016 11:48

M33a53r51t49i40n 61N96o38v18o17t45n71ý 8899984507764

...obrovský

+11/0
2.10.2016 13:18

H93a43n91a 93D43o70s25t27á53l77o40v92á 1249254440104

Jaký? Já teda brownies nerada, vždycky tam cítím tu syrovou mouku v tom nedopečeném vnitřku...

0/0
3.10.2016 17:44

M29a83r41t19i19n 42N86o26v15o46t43n60ý 8709954527184

Dejte si někde v kvalitní cukrárně fondant a brownies a uvidíte že je to opravdu něco jiného. Brownies je v celém řezu tuhý, uvnitř je vlhčí a těžší, k povrvhu je těsto pórovitější, ale pořád je mnohem težší než u 'klasických' dortů. Rozhodně by neměla být cítit syrová mouka. Fondant má napovrchu lehčí těsto než browniesa které uvnitř přechází do polotekutého vnitřku, ten má konzistenci asi jako řidčí med. I chuťově je to něco jiného, brownies má konzistentní chuť 'hodně čokoládového dortu' zatímco fondant je kombinace lehké chuti těsta na povrchu a výrazné čokoládové náplně.

+3/0
3.10.2016 19:03

K87a49r43e36l 49T89r98o62n37n33e95r 2616314130244

Jak tak koukám, dříve jsme vzývali ruské pirohy a bliny, dnes se klaníme americkým "brownies". Ty jsou samozřejmě jakousi lokální variantou klasických evropských zákusků. Mimochodem, přijdou mi dost hnusné.

0/−10
2.10.2016 14:00

M91i71c45h52a16l 67K40o66l60á55ř 9750881960

Kdo se čemu klaní? Ptal jsem se na rozdíl...

0/0
2.10.2016 17:59

J37o64s56e56f 35T31r14n73k80a 1181598394830

Tak to jste klasické brownies nejedl. Ale bolševici se na vás bohužel podepsali. Ať žijí větrníky:)

0/0
2.10.2016 20:04

K77a81r84e46l 34T94r11o32n50n87e34r 2536454500574

Nemůžete vědět, že jsem strávil mnoho let v Kalifornii. To, co se tady prodává pod názvem "brownies" se originálu vůbec nepodobá.

0/0
3.10.2016 8:49

H82a81n79a 73M10á12r34o72v75á 2481366984977

Piroha ani blinu jsem v životě nejedla a nevím, že by se tady někdy (pod tímto názvem) prodávaly, takže jaké klanění?

+1/−1
2.10.2016 20:40

K49a21r63e84l 22T32r88o58n81n24e31r 2796864740864

Ale ano, před rokem 1989 se prodávaly, kupř. v Arbatu, trapné to napodobenině Mac Donald ́s na pražských Příkopech a nebo v Domu sovětské kultury v Rytířské ulici. A také v některých interhotelech jako byl Gomel v Českých Budějovicích, které měly povinnou "družbu" se SSSR

+2/0
3.10.2016 9:04

M75a31r12t88i80n56a 90V98a37n84k38o80v52á 4187183962972

Přesně tak. Ale v prvním patře měli i výborné saláty. Ruských restaurací bylo více, různé Berjozky a tak.V Arbatu prodávali taky krokety, snad první místo v Praze.

+1/0
3.10.2016 9:07

K94a12t81e39ř34i49n40a 23F60e97n11c67l58o92v23á 8373477958543

Přidala bych originál Sacher

+14/0
2.10.2016 7:19

H45a46n28a 50D58o21s36t98á83l50o45v49á 1729264320844

Ten chybět nesmí. A taky Pavlova a profiterolky.

+1/0
3.10.2016 17:47

C83h91r57i51s81t70i74a29n 58M89o40r77g90e25n52s15t22e63r60n 5605766616324

Kremsnita. Nemecke jmeno a hadaji se o puvod Jugosi. To urcite.

+3/−5
2.10.2016 7:00

K27a96r49e56l 71T25r57o37n50n35e18r 2386444890544

Jak píše pan Richter - krémový řez patřil mezi vyhledávané dezerty už ve starém Rakousko-Uhersku. Stejně jako Sachrův dort. Nemá cenu se dnes hádat, kdo ho vynalezl. Správná odpověď by nejspíše zněla, že zhruba před 150 lety některý z vídeňských cukrářů, poddaného to císaře Franze Josefa I. Žádná "Jugoška" tehdy neexistovala.

+4/−1
2.10.2016 13:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.