Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě tyhle kulinární skvosty končí každé lepší a slavnostnější hodování. Také se necháváte podobně rozmazlovat? Z našeho přehledu si určitě vyberete svého tajného favorita na celkové vítězství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M54a35r90t84i51n 44V61o53j10á93č97e29k 9113797221766

já nevím ,mě do menu dezerty nezapadají ....rád mám třeba tiramisu ,ale tak nějak solo určitě ne po jídle tam mě zkrátka sladký nepasuje

0/0
5.10.2016 18:27

M32a64r73t66i61n 28V38a30v34ř91í71k 8151294562

Já to mám v podstatě stejně, kompletně do menu je moc nemusím, ale dát si kousek nějakého skvělého dezertu třeba odpoledne ke kávičce místo lehčí svačinky to fakt můžu;-)

0/0
6.10.2016 11:53

O44l12d18ř22i36c81h 65J18a55n46e89č76e62k 8299946273851

'kremšnita' z Balkánu? a jak ti Chorvati přišli na takový název? ;-D já bych řekl, že v jižním Rakousku - které má pravda se Slovinskem hodně společného - je Cremeschnitte celkem klasika, žádný moderní vynález.

0/0
5.10.2016 8:43


M38i88l50a81n 46Z32e74i62d35l96e70r 2602581726559

No nejsou k sežrání...? :-)

0/0
4.10.2016 13:49

J33a52r59o94s21l88a52v 40Š20k24r18o37b75á83k 3650185358165

Chybí mi tam moje oblíbená bílková Pavlova se šlehačkou, popřípadě s ovocem ...

0/0
3.10.2016 23:38

P16e42t26r 77S73i97m79e42k 6581103849944

a kde jsou šveskový buchty od mý 89.letý babičky ???

+3/0
3.10.2016 15:09

Š56á96r73k44a 53M19a69t98y15á95š84o58v40á 1671375942979

zlatej indiánskej pohřeb ( rakvička,věneček,indiánek)

+3/0
3.10.2016 12:52

P78e68t87r44a 53G52a39s39n54a78r60k24o78v39a 8518543258666

Tak on to predevsim neni vycet peti nejslavnejsich dezertu sveta, ale reklama na podniky na konci clanku.

Jinak by tam nejspis nechybel Sachr, tarletky, madlenky, strudl, koblih nebo baklava.

+8/0
3.10.2016 9:46

M21a63r41t40i56n48a 35V10a20n57k66o47v16á 4697843442792

Ve Švédsku je něco podobného jako kremšnita Napoleon bakelse...ale něco podobného dělají i Rusové myslím.

Zajímala by mě ale somloi galuska, snad maďarské, ale i na Slovensku.

0/0
3.10.2016 9:05

R41a95d59e12k 53D43o14l97e39ž18a84l 2369653420130

https://en.wikipedia.org/wiki/Arany_galuska

To je varianta. Prej je to maďarské.

0/0
5.10.2016 10:51

T24e10r25e40z65a 47H21a49j19k53o42v80a 5717162724900

kremsnit se mi nezda, ze by byl puvodem z Balkanu. Tam maji spis tuhe medove a orechove dezerty. Navic seu nas desetileti bezne prodava pod jmenem zloutkove rezy.

+2/−4
2.10.2016 19:32

J39i43n59d20r57i65c64h 66K29u36c42e26r39a 7508725531245

A co takhle misto vsech tech masturbaci a onanii s vyhratymi formickami a pofrancouzstelymi nazvy zkusit obycejny ,lety praxe vycizelovany tazeny jablkovy zavin s vlaskymi orechy a rozinkami macenymi ve slivovici ci rumu.?

+3/−2
2.10.2016 19:31

H62a33n15a 53M53á77r42o29v56á 2491586214627

Já například štrúdl nemám ráda, creme brulée miluju.

0/0
2.10.2016 20:38

J42a90n 66K27a54n92t 9161328558573

Ja napriklad strudl miluju, zato creme brulée nemam rad, a to ziju ve Francii. Schazi mi mezi dobrotami cokoladova pena (mousse de chocolat) a pak ty francouzské ovocné kolace (tartes) : jahodovy, malinovy, merunkovy, boruvkovy, mirabelkovy. A v Cesku si pochutnam mj. na ovocnych knedlicich, na puncovém dortu a na nekterych druzich vanocniho cukrovi.

+1/0
3.10.2016 17:51

M45a58r21t39i15n 93B19e67r79a88n 6669185826661

Ne, dík, toho jsem si užil až dost...

0/0
3.10.2016 8:57

I46v84o 64B27o89u10š25e 5152557668

Tak to nebyl dobrý závin.

0/0
3.10.2016 11:29

J93a50r59m22i94l79a 46P91í17c75h69o94v42á 5482367344473

Kremschnitty se dělaly doma i za komunistů, recept zněl "mraky".

+2/−1
2.10.2016 18:18

H81a77n32a 94D33o18s98t79á69l37o88v41á 1549414390134

Já si je za komoušů pamatuju z cukrárny v Žilině pod názvem kremšnity.

0/0
3.10.2016 17:43

H54a44n63a 44D95o72s10t51á73l10o16v96á 1519524250894

oprava: kremeše

+1/0
3.10.2016 17:43

I65g62o43r 37F32a70r69b42á60k 1428342511

Krémeš - opravdu známý od dob C-K monarchie. Krémeš dnes běžně dostanete v Bratislavě, Budapešti, Vídni a pod. jenom ne v Čechách.

+8/0
2.10.2016 15:11

S60v62a43t40a91v87a 14D72u89r51a18n76o79v31á 3329119124371

tak nevim, kremsnit se bezne prodava v cukrarnach stareho strihu. Zrovna minuly tyden jsem kupovala.

+1/0
2.10.2016 15:47

J27o22s98e74f 90R97i11c79h82t74e31r 9826625477583

Kremšnit neboli Krémeš je naopak ze všech těch dezertů v Česku zdaleka nejznámější a má tady bohatou tradici minimálně od dob Rakouska-Uherska - proto nejspíš i ten název...

+6/0
2.10.2016 13:38
Foto

P94e22t47r 72H65o59v64o21r27k74a 5219346597

Chybi mi tam banana split a creme brylleuie

0/−3
2.10.2016 12:30

J51o48e46y 40B58a15l17c38a57r 9844718457388

creme brulee tam je! cislo tri

+2/0
2.10.2016 14:43

M21i14c38h50a17l 87K70o28l83á18ř 9840371450

Rozdíl mezi tím "fondantem" a klasickými "brownies" je...?

0/−3
2.10.2016 11:48

M77a62r10t80i10n 79N72o51v37o44t37n89ý 8349574397294

...obrovský

+11/0
2.10.2016 13:18

H47a37n75a 37D37o47s59t81á75l67o32v63á 1419664390604

Jaký? Já teda brownies nerada, vždycky tam cítím tu syrovou mouku v tom nedopečeném vnitřku...

0/0
3.10.2016 17:44

M12a22r36t53i37n 75N84o90v71o85t83n68ý 8109594817394

Dejte si někde v kvalitní cukrárně fondant a brownies a uvidíte že je to opravdu něco jiného. Brownies je v celém řezu tuhý, uvnitř je vlhčí a těžší, k povrvhu je těsto pórovitější, ale pořád je mnohem težší než u 'klasických' dortů. Rozhodně by neměla být cítit syrová mouka. Fondant má napovrchu lehčí těsto než browniesa které uvnitř přechází do polotekutého vnitřku, ten má konzistenci asi jako řidčí med. I chuťově je to něco jiného, brownies má konzistentní chuť 'hodně čokoládového dortu' zatímco fondant je kombinace lehké chuti těsta na povrchu a výrazné čokoládové náplně.

+3/0
3.10.2016 19:03

K40a97r46e80l 19T10r18o40n12n27e15r 2426564180194

Jak tak koukám, dříve jsme vzývali ruské pirohy a bliny, dnes se klaníme americkým "brownies". Ty jsou samozřejmě jakousi lokální variantou klasických evropských zákusků. Mimochodem, přijdou mi dost hnusné.

0/−10
2.10.2016 14:00

M69i14c75h86a22l 31K85o90l71á52ř 9830641500

Kdo se čemu klaní? Ptal jsem se na rozdíl...

0/0
2.10.2016 17:59

J63o90s80e26f 84T92r32n43k30a 1581518124140

Tak to jste klasické brownies nejedl. Ale bolševici se na vás bohužel podepsali. Ať žijí větrníky:)

0/0
2.10.2016 20:04

K95a51r19e70l 52T44r62o76n23n64e34r 2716694180544

Nemůžete vědět, že jsem strávil mnoho let v Kalifornii. To, co se tady prodává pod názvem "brownies" se originálu vůbec nepodobá.

0/0
3.10.2016 8:49

H16a73n38a 35M44á66r75o21v46á 2871566634847

Piroha ani blinu jsem v životě nejedla a nevím, že by se tady někdy (pod tímto názvem) prodávaly, takže jaké klanění?

+1/−1
2.10.2016 20:40

K75a49r54e34l 84T17r34o43n80n11e10r 2496114730494

Ale ano, před rokem 1989 se prodávaly, kupř. v Arbatu, trapné to napodobenině Mac Donald ́s na pražských Příkopech a nebo v Domu sovětské kultury v Rytířské ulici. A také v některých interhotelech jako byl Gomel v Českých Budějovicích, které měly povinnou "družbu" se SSSR

+2/0
3.10.2016 9:04

M35a56r53t25i83n77a 36V55a30n25k67o46v29á 4397723812942

Přesně tak. Ale v prvním patře měli i výborné saláty. Ruských restaurací bylo více, různé Berjozky a tak.V Arbatu prodávali taky krokety, snad první místo v Praze.

+1/0
3.10.2016 9:07

K80a77t10e73ř19i98n86a 61F82e20n34c72l38o85v42á 8923367848883

Přidala bych originál Sacher

+14/0
2.10.2016 7:19

H44a40n78a 17D48o92s34t18á26l70o14v13á 1189294140684

Ten chybět nesmí. A taky Pavlova a profiterolky.

+1/0
3.10.2016 17:47

C33h73r75i26s57t65i62a11n 66M12o81r90g39e35n53s92t54e83r46n 5645116696604

Kremsnita. Nemecke jmeno a hadaji se o puvod Jugosi. To urcite.

+3/−5
2.10.2016 7:00

K79a83r89e70l 90T78r16o26n53n34e27r 2186294590684

Jak píše pan Richter - krémový řez patřil mezi vyhledávané dezerty už ve starém Rakousko-Uhersku. Stejně jako Sachrův dort. Nemá cenu se dnes hádat, kdo ho vynalezl. Správná odpověď by nejspíše zněla, že zhruba před 150 lety některý z vídeňských cukrářů, poddaného to císaře Franze Josefa I. Žádná "Jugoška" tehdy neexistovala.

+4/−1
2.10.2016 13:56





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.