Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Pět nejslavnějších dezertů světa. Jak je vyrobit a kde je ochutnat

Říká se jim sladká tečka nakonec či půlnoční pohlazení. Případně to nejlepší z večeře, neboť právě tyhle kulinární skvosty končí každé lepší a slavnostnější hodování. Také se necháváte podobně rozmazlovat? Z našeho přehledu si určitě vyberete svého tajného favorita na celkové vítězství.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M98a98r84t62i40n 26V14o21j83á16č61e13k 9213197431146

já nevím ,mě do menu dezerty nezapadají ....rád mám třeba tiramisu ,ale tak nějak solo určitě ne po jídle tam mě zkrátka sladký nepasuje

0/0
5.10.2016 18:27

M22a21r18t26i93n 50V39a61v87ř21í27k 8891714902

Já to mám v podstatě stejně, kompletně do menu je moc nemusím, ale dát si kousek nějakého skvělého dezertu třeba odpoledne ke kávičce místo lehčí svačinky to fakt můžu;-)

0/0
6.10.2016 11:53

O31l34d86ř66i93c42h 86J34a25n97e50č14e57k 8969896393621

'kremšnita' z Balkánu? a jak ti Chorvati přišli na takový název? ;-D já bych řekl, že v jižním Rakousku - které má pravda se Slovinskem hodně společného - je Cremeschnitte celkem klasika, žádný moderní vynález.

0/0
5.10.2016 8:43

M82i14l78a63n 92Z10e54i28d89l82e90r 2222111636269

No nejsou k sežrání...? :-)

0/0
4.10.2016 13:49

J98a66r26o88s22l89a84v 56Š47k28r77o30b90á77k 3510885568395

Chybí mi tam moje oblíbená bílková Pavlova se šlehačkou, popřípadě s ovocem ...

0/0
3.10.2016 23:38

P23e36t60r 18S17i27m54e33k 6731923869684

a kde jsou šveskový buchty od mý 89.letý babičky ???

+3/0
3.10.2016 15:09

Š43á42r17k37a 13M92a80t89y72á46š92o91v88á 1771465622369

zlatej indiánskej pohřeb ( rakvička,věneček,indiánek)

+3/0
3.10.2016 12:52

P49e68t90r22a 70G21a16s85n85a39r65k80o14v72a 8408323728346

Tak on to predevsim neni vycet peti nejslavnejsich dezertu sveta, ale reklama na podniky na konci clanku.

Jinak by tam nejspis nechybel Sachr, tarletky, madlenky, strudl, koblih nebo baklava.

+8/0
3.10.2016 9:46

M90a61r56t44i43n61a 53V46a42n45k87o70v24á 4357653542362

Ve Švédsku je něco podobného jako kremšnita Napoleon bakelse...ale něco podobného dělají i Rusové myslím.

Zajímala by mě ale somloi galuska, snad maďarské, ale i na Slovensku.

0/0
3.10.2016 9:05

R39a59d29e74k 51D93o66l91e85ž94a14l 2429803210860

https://en.wikipedia.org/wiki/Arany_galuska

To je varianta. Prej je to maďarské.

0/0
5.10.2016 10:51

T26e47r23e89z11a 57H17a44j77k36o59v62a 5487532924760

kremsnit se mi nezda, ze by byl puvodem z Balkanu. Tam maji spis tuhe medove a orechove dezerty. Navic seu nas desetileti bezne prodava pod jmenem zloutkove rezy.

+2/−4
2.10.2016 19:32

J20i88n47d74r77i46c94h 40K41u81c92e48r94a 7618595461415

A co takhle misto vsech tech masturbaci a onanii s vyhratymi formickami a pofrancouzstelymi nazvy zkusit obycejny ,lety praxe vycizelovany tazeny jablkovy zavin s vlaskymi orechy a rozinkami macenymi ve slivovici ci rumu.?

+3/−2
2.10.2016 19:31

H54a88n12a 47M49á17r23o49v57á 2701666174267

Já například štrúdl nemám ráda, creme brulée miluju.

0/0
2.10.2016 20:38

J39a41n 32K55a60n49t 9131118968773

Ja napriklad strudl miluju, zato creme brulée nemam rad, a to ziju ve Francii. Schazi mi mezi dobrotami cokoladova pena (mousse de chocolat) a pak ty francouzské ovocné kolace (tartes) : jahodovy, malinovy, merunkovy, boruvkovy, mirabelkovy. A v Cesku si pochutnam mj. na ovocnych knedlicich, na puncovém dortu a na nekterych druzich vanocniho cukrovi.

+1/0
3.10.2016 17:51

M72a45r52t16i27n 74B61e83r86a64n 6119875166601

Ne, dík, toho jsem si užil až dost...

0/0
3.10.2016 8:57

I32v30o 86B98o34u69š32e 5552817708

Tak to nebyl dobrý závin.

0/0
3.10.2016 11:29

J25a85r32m64i29l37a 90P80í14c84h10o49v70á 5442767954513

Kremschnitty se dělaly doma i za komunistů, recept zněl "mraky".

+2/−1
2.10.2016 18:18

H53a90n54a 41D51o76s31t66á53l87o80v80á 1209774470754

Já si je za komoušů pamatuju z cukrárny v Žilině pod názvem kremšnity.

0/0
3.10.2016 17:43

H30a60n44a 14D46o97s64t98á81l60o24v79á 1279444850594

oprava: kremeše

+1/0
3.10.2016 17:43

I63g34o54r 59F40a27r33b41á89k 1228512161

Krémeš - opravdu známý od dob C-K monarchie. Krémeš dnes běžně dostanete v Bratislavě, Budapešti, Vídni a pod. jenom ne v Čechách.

+8/0
2.10.2016 15:11

S34v36a26t14a29v39a 91D96u11r75a90n18o85v17á 3439869764481

tak nevim, kremsnit se bezne prodava v cukrarnach stareho strihu. Zrovna minuly tyden jsem kupovala.

+1/0
2.10.2016 15:47

J15o38s18e62f 46R34i28c82h50t74e11r 9146865237653

Kremšnit neboli Krémeš je naopak ze všech těch dezertů v Česku zdaleka nejznámější a má tady bohatou tradici minimálně od dob Rakouska-Uherska - proto nejspíš i ten název...

+6/0
2.10.2016 13:38
Foto

P73e85t39r 54H89o52v11o39r65k30a 5719376527

Chybi mi tam banana split a creme brylleuie

0/−3
2.10.2016 12:30

J83o48e18y 47B33a55l35c73a66r 9284968187508

creme brulee tam je! cislo tri

+2/0
2.10.2016 14:43

M82i15c72h23a60l 10K89o13l98á93ř 9760221900

Rozdíl mezi tím "fondantem" a klasickými "brownies" je...?

0/−3
2.10.2016 11:48

M19a60r48t64i61n 16N67o97v21o23t31n27ý 8649774747424

...obrovský

+11/0
2.10.2016 13:18

H28a60n64a 87D70o55s91t88á82l24o97v23á 1919824580154

Jaký? Já teda brownies nerada, vždycky tam cítím tu syrovou mouku v tom nedopečeném vnitřku...

0/0
3.10.2016 17:44

M48a39r77t22i82n 57N67o58v53o87t76n46ý 8739124477784

Dejte si někde v kvalitní cukrárně fondant a brownies a uvidíte že je to opravdu něco jiného. Brownies je v celém řezu tuhý, uvnitř je vlhčí a těžší, k povrvhu je těsto pórovitější, ale pořád je mnohem težší než u 'klasických' dortů. Rozhodně by neměla být cítit syrová mouka. Fondant má napovrchu lehčí těsto než browniesa které uvnitř přechází do polotekutého vnitřku, ten má konzistenci asi jako řidčí med. I chuťově je to něco jiného, brownies má konzistentní chuť 'hodně čokoládového dortu' zatímco fondant je kombinace lehké chuti těsta na povrchu a výrazné čokoládové náplně.

+3/0
3.10.2016 19:03

K71a47r30e28l 44T93r39o53n71n76e18r 2686264830824

Jak tak koukám, dříve jsme vzývali ruské pirohy a bliny, dnes se klaníme americkým "brownies". Ty jsou samozřejmě jakousi lokální variantou klasických evropských zákusků. Mimochodem, přijdou mi dost hnusné.

0/−10
2.10.2016 14:00

M22i98c38h43a15l 72K36o12l49á48ř 9810391130

Kdo se čemu klaní? Ptal jsem se na rozdíl...

0/0
2.10.2016 17:59

J96o48s10e16f 76T33r21n54k13a 1851668274200

Tak to jste klasické brownies nejedl. Ale bolševici se na vás bohužel podepsali. Ať žijí větrníky:)

0/0
2.10.2016 20:04

K43a27r53e14l 94T80r44o29n59n62e89r 2886474490384

Nemůžete vědět, že jsem strávil mnoho let v Kalifornii. To, co se tady prodává pod názvem "brownies" se originálu vůbec nepodobá.

0/0
3.10.2016 8:49

H42a56n90a 41M54á89r71o41v73á 2211306264777

Piroha ani blinu jsem v životě nejedla a nevím, že by se tady někdy (pod tímto názvem) prodávaly, takže jaké klanění?

+1/−1
2.10.2016 20:40

K15a88r87e83l 40T28r15o19n91n16e31r 2376354170254

Ale ano, před rokem 1989 se prodávaly, kupř. v Arbatu, trapné to napodobenině Mac Donald ́s na pražských Příkopech a nebo v Domu sovětské kultury v Rytířské ulici. A také v některých interhotelech jako byl Gomel v Českých Budějovicích, které měly povinnou "družbu" se SSSR

+2/0
3.10.2016 9:04

M14a80r55t24i42n31a 16V63a57n34k69o28v11á 4727623412622

Přesně tak. Ale v prvním patře měli i výborné saláty. Ruských restaurací bylo více, různé Berjozky a tak.V Arbatu prodávali taky krokety, snad první místo v Praze.

+1/0
3.10.2016 9:07

K17a32t98e42ř83i84n10a 58F64e96n23c50l81o49v48á 8683437158653

Přidala bych originál Sacher

+14/0
2.10.2016 7:19

H95a25n45a 31D90o55s66t76á75l70o80v48á 1729154580734

Ten chybět nesmí. A taky Pavlova a profiterolky.

+1/0
3.10.2016 17:47

C93h53r17i81s81t22i40a57n 31M57o97r59g21e28n46s60t34e93r97n 5575516356824

Kremsnita. Nemecke jmeno a hadaji se o puvod Jugosi. To urcite.

+3/−5
2.10.2016 7:00

K96a61r92e54l 91T86r31o52n69n43e76r 2426204680214

Jak píše pan Richter - krémový řez patřil mezi vyhledávané dezerty už ve starém Rakousko-Uhersku. Stejně jako Sachrův dort. Nemá cenu se dnes hádat, kdo ho vynalezl. Správná odpověď by nejspíše zněla, že zhruba před 150 lety některý z vídeňských cukrářů, poddaného to císaře Franze Josefa I. Žádná "Jugoška" tehdy neexistovala.

+4/−1
2.10.2016 13:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.