Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které plní stovky fotek spojujících tuto gastronomickou novinku s krásou pražských památek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z11d49e91n52ě97k 79Č60e23r41v59e55n86k36a 2909800527749

Na Slovácku se trdelníku říkalo trdláč a byla to v tomto kraji tradiční pochutina, která se pekla nad ohněm. Článek o trdláči jsem našel v Uherskobrodském zpravodaji 1/1986.

0/0
13.3.2016 18:46

P49a17v93e46l 33V64i76z87i 8909936855686

Anglická Wikipedie, říká toto /překlad google/:

První známý rekord, který se zmíní rodiny koláče upečené otáčením plivat přes popel sahá až do středověku (asi 1450) a nachází se v rukopise z Heidelbergu. Popis zmiňuje pás vyvýšené těsta, který má být uzavřen ve tvaru šroubovice kolem zapékací rožni a potřené žloutkem před pečením.

V 16. století, vývoj rodiny dort postupovala ve třech větvích. První část obsahuje pečivo, které zachovalé obraz koláče podobného tomu, který výše uvedené, s pás ránu na rožni v šroubovicového tvaru. V Szekler-maďarské kürtőskalács, Skalický trdelník (trdelník z Szakolcai), a české-moravský trdlo / trdelník / trdelník, což je prakticky stejný jako posledně, stejně jako kürtősfánk (kürtősh kobliha) patří k tomuto oboru. Druhá větev má pečivo vyrobené z těsta, tedy litevské ragoulis, polský sakotis a sekacz, francouzská dort a la broche, německý Baumkuchen, rakouská Prügertorte a Prügelkrapfen stejně jako švédská Spettekaka. Třetí část je zastoupena jedním dortu, sedmihradské-Saxon Baumstriezel, kde je kontinuální těsto pás umístí na rožni:-P

0/0
11.3.2016 20:51

L70u86b85o85m13i70r 14M51a22c96h72o 2282670315577

nemecký "trdelník" je niečo iné.

Na http://www.baumkuchen-salzwedel.de/Ueber_uns.html to je aj vysvetlené.

a na videu https://www.youtube.com/watch?v=7Il-KrhfL6c to dobre vidno.

0/0
20.3.2016 12:13


P44a17v19e88l 27V35i36z49i 8169756225776

Tak jsem našel toto:

Historie trdelníků u nás sahá až do 18. století, kdy se na území dnešní Moravy prý usadil maďarský generál József Gvadányi, jehož kuchař s sebou přinesl recept na tuto sedmihradskou pochoutku (kürtőskalács komínový dort). Sedmihradsko je nyní součástí Rumunska, v 18 stol součást Habsburské monarchie, po té součást Uherska...Do Semihradska přinesli tuto pochoutku prý Němci (Baumkuchen- stromový dort). Trdelník připravují i Rakušané (Prügelkrapfen, což v překladu znamená kobliha na klacku), v Lucenbursku (Baamkuch), ve Švédsku (Spettekaka neboli dort pečený na jehle a má ochranou známku)

Pravdou je, že se Maďaři, Slováci i Češi přou o původ Trdelníku, stejně tak je pravdou, že receptury se v drobných detailech liší...

Pekl se prý hojně v domácnostech na sv. Jiří, kdy podle pranostik vylézají hadi, štíři a Trdelník svým tvarem opravdu svinutého hada připomíná...

Je určitě zajímavé, že jej nyní prosavil typicky český Good Food Coffee and Bakery...;-)[>-]---a není to jedno???, vždyť třeba typicky česká bramborová jídla, jsou zas amerických brambor... 8-o

0/0
11.3.2016 19:14

L84u25b64o16m85i74r 53M69a72c69h10o 2322300765117

slovo "trdlo" v maďarčine neznamená nič. Tak sa ťažko môžu hádať o trdelník.

0/0
20.3.2016 12:18

J52i43n75d78ř12i17c41h 79P81o14d67r43á44z47s78k20ý 6905928285355

Tak Vám nevím... český trdelník? Já žil v domnění, že trdelník je původem ze slovenska (přesněji ze Záhorí - Skalice). Dokonce si myslím, že má tento název registrován pod EU jako chráněné zeměpisné označení.

+1/0
11.3.2016 18:58

D57a89v86i52d 23P60e83t74r16l85í68k 4506336746954

My Češi jsme opět nezklamali, vzali jsme několik samostatně dobrých věcí a splácali z toho dort pejska a kočičky, který nazveme naším národním pokladem.:-)

0/−1
10.3.2016 23:29

M72i98r42e75k 77D83u83š34í81n 5175204358347

Ty co tady vyčíslují náklady okolo koruny či padesátníku lžou. I samotný velký Láďa Hruška potřeboval korun sedm ;-D

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/novy-recept-ladi-hrusky-vyrobte-si-trdelnik-jen-za-7-kc-na-trzich-stoji-60.html

+2/0
9.3.2016 15:32

V89á89c41l37a57v 74G13a62j56e33r 5659500323669

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickým českým občerstvením "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

+4/0
9.3.2016 11:33

V72á94c44l26a19v 68G50a16j20e58r 5269500513729

Omlouvám se za druhé vložení mého příspěvku, ale po prvním vložení se příspěvek neobjevil, už jsem myslel, že cenzorům vadí slovo "knajpa", tak jsem ho nahradil "občerstvením", i když každý, kdo byl v knajpě ví, že to není totéž ... :-)

0/0
9.3.2016 11:42

D64a15v45i12d 34P59e84t26r54l41í92k 4586706436254

"Studentka estetiky". Snad ji tam na budoucí kariéru většiny podobných studentů, tj. smažení hranolek ve fast foodu, dobře připraví. ;-)

0/0
10.3.2016 23:27

V75á76c34l55a26v 21G38a46j89e10r 5659830823789

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickou českou knajpou "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

0/0
9.3.2016 11:27
Foto

J81a20n 16M32a40c96k 5517872622265

Jen v Praze se da prodavat neco co ma vyrobni cenu 50 haleru za 80 korun. Rv

0/0
9.3.2016 0:43

R71o81b56e49r13t 33P60r97a16ž90á44k 4808916945350

Ten tyrolskej vypadá tak nějak přitažlivěji.

+1/0
8.3.2016 11:47

D61a35v67i54d 12P67e75t11r46l71í31k 4856356406454

To je na rozdíl od těch českých stánkových, jediný skutečný trdelník v článku.

0/0
10.3.2016 23:28

J73a87n 24P18r82o44c63h88a43z65k49a 1677765919447

"Streetfood" - jak pěkné, české slovo. Bojím se, že kdybych se někdy vrátil na návštěvu do Čech, byl bych šťastný, že mluvím anglicky a mohu se tak domluvit.

0/0
8.3.2016 2:19

D11a28n21i96e77l 70M82u42n59z57a95r 1799208772816

Prdelnik?

0/0
8.3.2016 5:55

V47i34l67é69m 26P56ř66í83h22o89d96a 2464349873617

Řveme z plna hrdelník, polibte nám prdelník.

+3/0
8.3.2016 12:11

J10a97n 19P12r70o12c73h38a61z74k89a 1547635599857

Nejdříve čtete, potom pište, prosím. Slovo "streetfood" jste v mém příspěvku neviděl?

0/0
14.3.2016 16:07

D63a53n20i61e28l 25M10u16n74z86a43r 1449988162806

Obdelnik?

0/0
8.3.2016 5:56

P34a58v54e97l 57J96e69ř18á16b78e72k 7941152944357

Když - rourník či spirálovník

0/0
11.3.2016 23:59

Š12á13r33k35a 35M53a35t72y69á46š10o91v43á 1241365672749

lepší to dělat jako kornout....

0/0
7.3.2016 14:25

K31a80r49e41l 10D64r12d88a 6923445137819

Čekám epidemii salmonelózy z pražských trdelníků. Hygiena by to měla kontrolovat. V Praze je to cizí prvek. Nikdy dřív se to tady nepeklo, až s tím přišli stánkaři a ještě téhle slovenské odpornosti dali vylhaný název "staročeský trdelník". Lež pro turisty.

Co jsem ho koupil, to těsto se nedá na ulici propéct, takže bývá syrové. Na vrchu spálené, uvnitř syrové. Pochoutka. :-P K tomu kynuté těsto, aby z toho co nejvíc bolelo břicho. :-P

Docela ostuda světového formátu, koupit něco takového místo V kotcích na Staroměstském náměstí a Královské cestě. Rv;-D

+5/−3
7.3.2016 11:01

D54a29n93i20e49l 84M40u20n72z80a36r 1979848842616

to si priste kupte ten za 100 korun... ne ten co nabizej za korunu sedesat....

0/0
8.3.2016 5:57

D56a14v36i93d 79P20e96t73r34l54í92k 4116476316464

Nezlobte se, ale zkoušel jsem to asi třikrát a není to dobré. To těsto je navíc splácnuté, není to nadýchané, má to malý průměr, proti skutečnému trdelníku atd.

0/0
10.3.2016 23:32

B41o18h32u89s24l26a15v 81K93r38á94l57í12k 2501530519566

Jedinou Češkou byla Bezděk. ;-D

+7/−1
6.3.2016 19:39

J25i13ř54í 83N66o50s33e71k 1571556686640

jesli je trdelník pražský tak jsem domorodý Australan

+4/0
5.3.2016 18:11

J55a82n 92P88e36t48r27u75s 2932695457501

Trdelník je mňamka. Jako dítě ho mám subjektivně spojený s Rožnovem pod Radhoštěm, kde ho vždycky prodávali v tom jejich super venkovním valašském muzeu, kam jsme z Ostravy jezdili v devadesátých letech na školní výlety. R^

+1/−1
5.3.2016 16:55
Foto

M32a41r64e83k 61T94o32n 8792138468859

Kdyz jsem byl v Praze, tak kolem stánku s trdelníkem bylo asi 1000 vos. To me odradilo do konce zivota.

+1/−3
4.3.2016 22:20
Foto

S43t75a62n73i66s97l28a66v 69T46e26s47a54ř 9127684742124

prej Staročeský trdelník. Marketingová LEŽ. Ve starém Česku vůbec neexistoval.

+9/−2
4.3.2016 16:18
Foto

P35e75t61r 54Č67u13n60d35e85r49l19í61k 5335871618191

paráda! trdelník je skvělý nápad a je fajn, že se výrobcům a prodejcům daří jej úspěšně nabízet turistům i místním a že to má úspěch. Z tohoto byznysu pak sekundárně profitují i mnozí ti, kteří to kritizují, aniž si uvědomují, že na to je navázáno mnoho pracovních míst, které přímo s trdelníkem nesouvisí... A je určitě fajn, když sem lidé jezdí i kvůli takovým dobrotám! ;-)

+7/0
3.3.2016 23:50

I96v59a22n73a 73N60e76j75e13d74l14í15k92o19v80á 6928304303543

A jak ucpávají to dno, kdyz tam dávají suroviny, ktere mohou pak toho mlsala pokapat, to nepíšou ;-)

0/−4
3.3.2016 22:09

M36i83c41h74a71l 11M48i80l58l18e14r 9456572649382

treba to davaji do papirove misky, jako se prodavala v cukrarnach samostatna porce slehacky

0/−3
4.3.2016 4:35

M57a52r55t11i37n 74V97o84j51á91č97e54k 9413757671266

píšou vyrábějí z těsta kornout a ne hadici

+6/0
4.3.2016 17:00

V41i12k43t34o35r 64Š83p49i71č34k78a 6288672974

A je z trdelníku Štramberské ucho :/

0/0
4.3.2016 19:33

I38v56a49n64a 61N38e46j28e91d78l37í97k88o82v73á 6558164153893

To sice ano, ale kouknete na fotky. Trdelnik se vyrábí omotanim těsta na tyč, v případě kornoutu je to pořad na tyči, jen jiného tvaru....

0/0
4.3.2016 22:11

J90o72z42e23f 40B13e91n68c16e38l 1131956793270

Skalický trdelník, mimochodom tento názov je Európskou komisiou vyhradený pre sladký pekarenský výrobok na slovenskom Záhorí a to vyhradne pre okresy Skalica a Senica.

Nerviem odkiaľ ten názov pochádza, ale slovom trdlo sa na Slovensku označovala súčasť nádoby v podobe piestu ktorým sa kedysi dávno mútila smotana pri výrobe masla. Podľa záznamu z roku 1783 sa v Skalici na tomto nástroji piekli koláče, ktoré po ňom dostali aj pomenovanie trdelníky.

A je celkom správne, že sa aj trdelníky dočkali inovácie. Už sa teším až ich ochutnám.

+10/0
3.3.2016 18:01

P52a62v50e15l 76Š23m39í79d 5222205638954

Pochází se Sedmihradska neboli dnešního Rumunska. Je tam starou německou komunitou připravován stovky let. Maďaři je poté importovali do Skalice.V Maďarsku se jmenuje kürtőskalács, v Rakousku Prügelkrapfen,v Německu Baumkuchen, v Lucembursku (Baamkuch), ve Švédsku Spettekaka (také ošetřený ochrannou známkou). Jak vidno, je místní specialitou v polovině Evropy. Zřejmě dopady začátků globalizace. Maďaři ho pečou třeba i na Floridě, za $4 kus. Stroj stojí od 30 do 60.000. Suroviny si snadno spočítáte a můžete rozjet byzbys :)

+5/0
4.3.2016 13:57

D36a74n10i75e25l 28M73u38n76z34a94r 1439198602686

Sedmihradsko je pouze casti Rumunska...Siebenbürgen...Transylvania...

0/0
8.3.2016 6:01

M69i40l89o88š 82Ř57e80h46á29k 8326508387905

Sedmihradsko je DNES částí Rumunska. Slezsko je DNES z větší části částí Polska.

0/0
8.3.2016 10:38

J60o21z60e32f 58B43e75n26c67e39l 1221836323510

V rumunskom Sedmohradsku žijú predovšetkým Maďari ale v Maďarčine pre tento nástroj je iný názov.

0/0
11.3.2016 20:13

P50a28v66e17l 94V26i54z69i 8489316315806

No já jsem našel Kürtőskalács

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

a jak tedy ještě???

0/0
11.3.2016 20:37

L48u55b38o80m53i74r 88M81a76c64h73o 2722830745847

Trdelník je trdelník.

Článok je o trdelníku a nie o kalácsi ani kuchene.

A trdelník - od slova trdlo - je Záhorie na Slovensku. Nikde inde.

0/0
20.3.2016 11:49

V51l11a10d77i14m60í16r 39P27r62í24k55a22z46s90k71ý 4383113778948

A este by som podotknul, ze originalny skalicku trdelnik nieje obalovanu skoricou (ta nie je lokalnou surovinou), ale orechovou drtou z vlasskych orechov (tie su lokalne) ... A chutovo ten s orechmi je omnoho lepsi nez so skoricou!

0/0
5.3.2016 7:01

I30v87a86n85a 47N93e49j73e84d53l93í33k29o41v12á 6678484533263

Tak, a ted se mi s poučkou o trdelnicich vybavilo, ze babička říkala kremrolím "šmetrdolky"

Na Moravě se totiž slovo "kremrole" nepoužívalo...

+4/−1
3.3.2016 16:26
Foto

I30v42o 25C20h28u38d28o76b45a 9850916441714

šmetrdolky taky ne snad šmetynky ale to je něco jiného než trdelník:-P

0/−4
4.3.2016 3:39

I16v79a64n63a 24N23e39j19e20d42l54í73k67o90v35á 6808434323333

ano, je to neco jiného, ale nechápu to vaše minus. V článku je napsáno trdelnik = šmetrdol a od toho jsem se chytla. Proste u nas ty kremrole byly šmetrdolky

+7/0
4.3.2016 8:55

J84a83k56u62b 14M76a68t57ě28j27ů 5145862911185

to by me zajimalo jak vite, jak babicka pani (slecny) Nejedlikove nerikala kremrolim... ;-)

+9/0
4.3.2016 20:58

I31v26a49n75a 47N53e35j23e16d19l98í70k46o59v47á 6928944113623

Pěkné, děkuji

+4/0
4.3.2016 22:13

J68i59ř86í 58R27a59m86p54á65č21e91k 5161541613640

vemte si každé šmetrdolke a take trocho koláčo;-D , u babičke myho kamaráda z dětství to belo normálni

0/0
7.3.2016 22:07





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.