Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které plní stovky fotek spojujících tuto gastronomickou novinku s krásou pražských památek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z80d16e59n14ě39k 94Č82e50r45v86e21n32k89a 2699270777839

Na Slovácku se trdelníku říkalo trdláč a byla to v tomto kraji tradiční pochutina, která se pekla nad ohněm. Článek o trdláči jsem našel v Uherskobrodském zpravodaji 1/1986.

0/0
13.3.2016 18:46

P18a54v74e52l 79V84i27z40i 8429506725416

Anglická Wikipedie, říká toto /překlad google/:

První známý rekord, který se zmíní rodiny koláče upečené otáčením plivat přes popel sahá až do středověku (asi 1450) a nachází se v rukopise z Heidelbergu. Popis zmiňuje pás vyvýšené těsta, který má být uzavřen ve tvaru šroubovice kolem zapékací rožni a potřené žloutkem před pečením.

V 16. století, vývoj rodiny dort postupovala ve třech větvích. První část obsahuje pečivo, které zachovalé obraz koláče podobného tomu, který výše uvedené, s pás ránu na rožni v šroubovicového tvaru. V Szekler-maďarské kürtőskalács, Skalický trdelník (trdelník z Szakolcai), a české-moravský trdlo / trdelník / trdelník, což je prakticky stejný jako posledně, stejně jako kürtősfánk (kürtősh kobliha) patří k tomuto oboru. Druhá větev má pečivo vyrobené z těsta, tedy litevské ragoulis, polský sakotis a sekacz, francouzská dort a la broche, německý Baumkuchen, rakouská Prügertorte a Prügelkrapfen stejně jako švédská Spettekaka. Třetí část je zastoupena jedním dortu, sedmihradské-Saxon Baumstriezel, kde je kontinuální těsto pás umístí na rožni:-P

0/0
11.3.2016 20:51

L97u37b75o78m84i46r 42M34a97c67h71o 2732480645507

nemecký "trdelník" je niečo iné.

Na http://www.baumkuchen-salzwedel.de/Ueber_uns.html to je aj vysvetlené.

a na videu https://www.youtube.com/watch?v=7Il-KrhfL6c to dobre vidno.

0/0
20.3.2016 12:13

P97a28v42e81l 18V58i75z85i 8469176745616

Tak jsem našel toto:

Historie trdelníků u nás sahá až do 18. století, kdy se na území dnešní Moravy prý usadil maďarský generál József Gvadányi, jehož kuchař s sebou přinesl recept na tuto sedmihradskou pochoutku (kürtőskalács komínový dort). Sedmihradsko je nyní součástí Rumunska, v 18 stol součást Habsburské monarchie, po té součást Uherska...Do Semihradska přinesli tuto pochoutku prý Němci (Baumkuchen- stromový dort). Trdelník připravují i Rakušané (Prügelkrapfen, což v překladu znamená kobliha na klacku), v Lucenbursku (Baamkuch), ve Švédsku (Spettekaka neboli dort pečený na jehle a má ochranou známku)

Pravdou je, že se Maďaři, Slováci i Češi přou o původ Trdelníku, stejně tak je pravdou, že receptury se v drobných detailech liší...

Pekl se prý hojně v domácnostech na sv. Jiří, kdy podle pranostik vylézají hadi, štíři a Trdelník svým tvarem opravdu svinutého hada připomíná...

Je určitě zajímavé, že jej nyní prosavil typicky český Good Food Coffee and Bakery...;-)[>-]---a není to jedno???, vždyť třeba typicky česká bramborová jídla, jsou zas amerických brambor... 8-o

0/0
11.3.2016 19:14

L75u62b25o97m13i13r 62M22a64c28h95o 2782230435117

slovo "trdlo" v maďarčine neznamená nič. Tak sa ťažko môžu hádať o trdelník.

0/0
20.3.2016 12:18

J53i74n72d66ř93i13c98h 80P33o67d87r95á77z81s39k71ý 6755318345775

Tak Vám nevím... český trdelník? Já žil v domnění, že trdelník je původem ze slovenska (přesněji ze Záhorí - Skalice). Dokonce si myslím, že má tento název registrován pod EU jako chráněné zeměpisné označení.

+1/0
11.3.2016 18:58

D16a12v87i57d 40P46e20t74r35l61í47k 4776196776524

My Češi jsme opět nezklamali, vzali jsme několik samostatně dobrých věcí a splácali z toho dort pejska a kočičky, který nazveme naším národním pokladem.:-)

0/−1
10.3.2016 23:29

M28i58r21e95k 79D46u90š49í76n 5785344568197

Ty co tady vyčíslují náklady okolo koruny či padesátníku lžou. I samotný velký Láďa Hruška potřeboval korun sedm ;-D

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/novy-recept-ladi-hrusky-vyrobte-si-trdelnik-jen-za-7-kc-na-trzich-stoji-60.html

+2/0
9.3.2016 15:32

V75á69c64l41a12v 67G75a90j36e94r 5569260593799

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickým českým občerstvením "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

+4/0
9.3.2016 11:33

V31á21c70l18a58v 86G42a62j92e50r 5739240123459

Omlouvám se za druhé vložení mého příspěvku, ale po prvním vložení se příspěvek neobjevil, už jsem myslel, že cenzorům vadí slovo "knajpa", tak jsem ho nahradil "občerstvením", i když každý, kdo byl v knajpě ví, že to není totéž ... :-)

0/0
9.3.2016 11:42

D47a56v54i72d 70P29e47t40r14l31í27k 4396556416574

"Studentka estetiky". Snad ji tam na budoucí kariéru většiny podobných studentů, tj. smažení hranolek ve fast foodu, dobře připraví. ;-)

0/0
10.3.2016 23:27

V49á61c19l47a83v 96G97a12j63e32r 5219710293259

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickou českou knajpou "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

0/0
9.3.2016 11:27
Foto

J91a70n 82M29a45c85k 5157762272695

Jen v Praze se da prodavat neco co ma vyrobni cenu 50 haleru za 80 korun. Rv

0/0
9.3.2016 0:43

R28o32b80e58r61t 70P74r88a43ž59á38k 4288626515810

Ten tyrolskej vypadá tak nějak přitažlivěji.

+1/0
8.3.2016 11:47

D29a54v85i70d 52P35e42t42r62l86í60k 4986166736814

To je na rozdíl od těch českých stánkových, jediný skutečný trdelník v článku.

0/0
10.3.2016 23:28

J94a78n 86P29r13o33c67h79a48z21k49a 1907275429537

"Streetfood" - jak pěkné, české slovo. Bojím se, že kdybych se někdy vrátil na návštěvu do Čech, byl bych šťastný, že mluvím anglicky a mohu se tak domluvit.

0/0
8.3.2016 2:19

D48a44n50i85e81l 98M53u77n21z95a45r 1369128712416

Prdelnik?

0/0
8.3.2016 5:55

V66i50l30é63m 21P26ř77í71h34o49d75a 2164509303657

Řveme z plna hrdelník, polibte nám prdelník.

+3/0
8.3.2016 12:11

J52a42n 87P84r75o63c62h78a71z19k63a 1227455979497

Nejdříve čtete, potom pište, prosím. Slovo "streetfood" jste v mém příspěvku neviděl?

0/0
14.3.2016 16:07

D22a51n12i76e86l 10M24u20n91z32a81r 1909178972966

Obdelnik?

0/0
8.3.2016 5:56

P33a88v25e41l 34J36e72ř88á35b43e27k 7381782614437

Když - rourník či spirálovník

0/0
11.3.2016 23:59

Š39á76r56k23a 56M53a33t58y22á67š55o18v98á 1681435392359

lepší to dělat jako kornout....

0/0
7.3.2016 14:25

K15a81r82e30l 93D17r29d87a 6773215347309

Čekám epidemii salmonelózy z pražských trdelníků. Hygiena by to měla kontrolovat. V Praze je to cizí prvek. Nikdy dřív se to tady nepeklo, až s tím přišli stánkaři a ještě téhle slovenské odpornosti dali vylhaný název "staročeský trdelník". Lež pro turisty.

Co jsem ho koupil, to těsto se nedá na ulici propéct, takže bývá syrové. Na vrchu spálené, uvnitř syrové. Pochoutka. :-P K tomu kynuté těsto, aby z toho co nejvíc bolelo břicho. :-P

Docela ostuda světového formátu, koupit něco takového místo V kotcích na Staroměstském náměstí a Královské cestě. Rv;-D

+5/−3
7.3.2016 11:01

D72a52n70i86e42l 19M23u45n97z97a37r 1889598882356

to si priste kupte ten za 100 korun... ne ten co nabizej za korunu sedesat....

0/0
8.3.2016 5:57

D52a52v52i94d 28P23e39t59r66l36í23k 4656346846364

Nezlobte se, ale zkoušel jsem to asi třikrát a není to dobré. To těsto je navíc splácnuté, není to nadýchané, má to malý průměr, proti skutečnému trdelníku atd.

0/0
10.3.2016 23:32

B24o43h19u23s23l68a28v 28K48r79á18l85í82k 2621860649166

Jedinou Češkou byla Bezděk. ;-D

+7/−1
6.3.2016 19:39

J64i56ř61í 60N63o54s10e44k 1461386376770

jesli je trdelník pražský tak jsem domorodý Australan

+4/0
5.3.2016 18:11

J29a95n 54P27e78t59r57u80s 2722155727651

Trdelník je mňamka. Jako dítě ho mám subjektivně spojený s Rožnovem pod Radhoštěm, kde ho vždycky prodávali v tom jejich super venkovním valašském muzeu, kam jsme z Ostravy jezdili v devadesátých letech na školní výlety. R^

+1/−1
5.3.2016 16:55
Foto

M86a46r39e71k 61T77o95n 8212368788299

Kdyz jsem byl v Praze, tak kolem stánku s trdelníkem bylo asi 1000 vos. To me odradilo do konce zivota.

+1/−3
4.3.2016 22:20
Foto

S94t57a58n93i46s64l95a43v 19T70e47s74a73ř 9447304952254

prej Staročeský trdelník. Marketingová LEŽ. Ve starém Česku vůbec neexistoval.

+9/−2
4.3.2016 16:18
Foto

P56e92t53r 85Č60u49n33d83e35r14l86í87k 5435891228321

paráda! trdelník je skvělý nápad a je fajn, že se výrobcům a prodejcům daří jej úspěšně nabízet turistům i místním a že to má úspěch. Z tohoto byznysu pak sekundárně profitují i mnozí ti, kteří to kritizují, aniž si uvědomují, že na to je navázáno mnoho pracovních míst, které přímo s trdelníkem nesouvisí... A je určitě fajn, když sem lidé jezdí i kvůli takovým dobrotám! ;-)

+7/0
3.3.2016 23:50

I61v44a56n41a 83N82e46j52e19d56l18í93k91o52v20á 6228544213853

A jak ucpávají to dno, kdyz tam dávají suroviny, ktere mohou pak toho mlsala pokapat, to nepíšou ;-)

0/−4
3.3.2016 22:09

M32i91c40h60a66l 45M70i84l30l49e12r 9356862109322

treba to davaji do papirove misky, jako se prodavala v cukrarnach samostatna porce slehacky

0/−3
4.3.2016 4:35

M64a87r21t11i32n 14V81o41j41á48č63e11k 9913947521296

píšou vyrábějí z těsta kornout a ne hadici

+6/0
4.3.2016 17:00

V52i71k15t91o82r 59Š19p68i40č60k27a 6578412174

A je z trdelníku Štramberské ucho :/

0/0
4.3.2016 19:33

I33v14a21n60a 20N71e57j52e28d90l78í71k87o88v61á 6528874353203

To sice ano, ale kouknete na fotky. Trdelnik se vyrábí omotanim těsta na tyč, v případě kornoutu je to pořad na tyči, jen jiného tvaru....

0/0
4.3.2016 22:11

J79o70z73e68f 52B90e56n64c16e88l 1711926203820

Skalický trdelník, mimochodom tento názov je Európskou komisiou vyhradený pre sladký pekarenský výrobok na slovenskom Záhorí a to vyhradne pre okresy Skalica a Senica.

Nerviem odkiaľ ten názov pochádza, ale slovom trdlo sa na Slovensku označovala súčasť nádoby v podobe piestu ktorým sa kedysi dávno mútila smotana pri výrobe masla. Podľa záznamu z roku 1783 sa v Skalici na tomto nástroji piekli koláče, ktoré po ňom dostali aj pomenovanie trdelníky.

A je celkom správne, že sa aj trdelníky dočkali inovácie. Už sa teším až ich ochutnám.

+10/0
3.3.2016 18:01

P87a29v72e31l 30Š16m63í67d 5982835798804

Pochází se Sedmihradska neboli dnešního Rumunska. Je tam starou německou komunitou připravován stovky let. Maďaři je poté importovali do Skalice.V Maďarsku se jmenuje kürtőskalács, v Rakousku Prügelkrapfen,v Německu Baumkuchen, v Lucembursku (Baamkuch), ve Švédsku Spettekaka (také ošetřený ochrannou známkou). Jak vidno, je místní specialitou v polovině Evropy. Zřejmě dopady začátků globalizace. Maďaři ho pečou třeba i na Floridě, za $4 kus. Stroj stojí od 30 do 60.000. Suroviny si snadno spočítáte a můžete rozjet byzbys :)

+5/0
4.3.2016 13:57

D13a88n44i98e87l 69M70u92n34z28a60r 1209118762316

Sedmihradsko je pouze casti Rumunska...Siebenbürgen...Transylvania...

0/0
8.3.2016 6:01

M51i84l31o97š 83Ř24e13h88á14k 8816718837465

Sedmihradsko je DNES částí Rumunska. Slezsko je DNES z větší části částí Polska.

0/0
8.3.2016 10:38

J75o80z81e13f 97B58e66n37c13e95l 1861936703670

V rumunskom Sedmohradsku žijú predovšetkým Maďari ale v Maďarčine pre tento nástroj je iný názov.

0/0
11.3.2016 20:13

P97a66v31e87l 16V26i27z58i 8859366985426

No já jsem našel Kürtőskalács

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

a jak tedy ještě???

0/0
11.3.2016 20:37

L15u31b16o41m10i38r 13M42a89c38h40o 2662480425787

Trdelník je trdelník.

Článok je o trdelníku a nie o kalácsi ani kuchene.

A trdelník - od slova trdlo - je Záhorie na Slovensku. Nikde inde.

0/0
20.3.2016 11:49

V64l30a95d24i81m66í65r 27P61r14í48k65a62z39s43k79ý 4523983648688

A este by som podotknul, ze originalny skalicku trdelnik nieje obalovanu skoricou (ta nie je lokalnou surovinou), ale orechovou drtou z vlasskych orechov (tie su lokalne) ... A chutovo ten s orechmi je omnoho lepsi nez so skoricou!

0/0
5.3.2016 7:01

I37v96a45n56a 54N24e16j47e11d52l48í31k50o98v64á 6538474703463

Tak, a ted se mi s poučkou o trdelnicich vybavilo, ze babička říkala kremrolím "šmetrdolky"

Na Moravě se totiž slovo "kremrole" nepoužívalo...

+4/−1
3.3.2016 16:26
Foto

I13v70o 51C62h41u45d69o74b45a 9530806851514

šmetrdolky taky ne snad šmetynky ale to je něco jiného než trdelník:-P

0/−4
4.3.2016 3:39

I42v94a77n21a 80N74e72j82e11d21l78í90k67o44v93á 6208754123443

ano, je to neco jiného, ale nechápu to vaše minus. V článku je napsáno trdelnik = šmetrdol a od toho jsem se chytla. Proste u nas ty kremrole byly šmetrdolky

+7/0
4.3.2016 8:55

J82a34k29u24b 56M21a93t24ě58j46ů 5945662351795

to by me zajimalo jak vite, jak babicka pani (slecny) Nejedlikove nerikala kremrolim... ;-)

+9/0
4.3.2016 20:58

I65v29a39n29a 73N85e12j75e35d36l68í17k79o17v25á 6558284343593

Pěkné, děkuji

+4/0
4.3.2016 22:13

J66i36ř14í 46R37a51m40p24á55č42e62k 5371341753240

vemte si každé šmetrdolke a take trocho koláčo;-D , u babičke myho kamaráda z dětství to belo normálni

0/0
7.3.2016 22:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.