Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nový hit světových sítí. Horečku vyvolal pražský trdelník se zmrzlinou

Pokud milujete jídlo, jeďte do Prahy. A až tam budete, dejte si trdelník plněný zmrzlinou. To je nyní nejmódnější a nejdiskutovanější dezert na světě. Alespoň z pohledu sociálních sítí, které plní stovky fotek spojujících tuto gastronomickou novinku s krásou pražských památek.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Z56d39e60n74ě75k 12Č32e29r15v59e63n16k17a 2369530477789

Na Slovácku se trdelníku říkalo trdláč a byla to v tomto kraji tradiční pochutina, která se pekla nad ohněm. Článek o trdláči jsem našel v Uherskobrodském zpravodaji 1/1986.

0/0
13.3.2016 18:46

P92a94v74e83l 30V61i72z95i 8339416375286

Anglická Wikipedie, říká toto /překlad google/:

První známý rekord, který se zmíní rodiny koláče upečené otáčením plivat přes popel sahá až do středověku (asi 1450) a nachází se v rukopise z Heidelbergu. Popis zmiňuje pás vyvýšené těsta, který má být uzavřen ve tvaru šroubovice kolem zapékací rožni a potřené žloutkem před pečením.

V 16. století, vývoj rodiny dort postupovala ve třech větvích. První část obsahuje pečivo, které zachovalé obraz koláče podobného tomu, který výše uvedené, s pás ránu na rožni v šroubovicového tvaru. V Szekler-maďarské kürtőskalács, Skalický trdelník (trdelník z Szakolcai), a české-moravský trdlo / trdelník / trdelník, což je prakticky stejný jako posledně, stejně jako kürtősfánk (kürtősh kobliha) patří k tomuto oboru. Druhá větev má pečivo vyrobené z těsta, tedy litevské ragoulis, polský sakotis a sekacz, francouzská dort a la broche, německý Baumkuchen, rakouská Prügertorte a Prügelkrapfen stejně jako švédská Spettekaka. Třetí část je zastoupena jedním dortu, sedmihradské-Saxon Baumstriezel, kde je kontinuální těsto pás umístí na rožni:-P

0/0
11.3.2016 20:51

L58u69b36o39m44i51r 42M35a39c44h66o 2362460895537

nemecký "trdelník" je niečo iné.

Na http://www.baumkuchen-salzwedel.de/Ueber_uns.html to je aj vysvetlené.

a na videu https://www.youtube.com/watch?v=7Il-KrhfL6c to dobre vidno.

0/0
20.3.2016 12:13

P55a20v80e38l 51V14i11z58i 8109806285816

Tak jsem našel toto:

Historie trdelníků u nás sahá až do 18. století, kdy se na území dnešní Moravy prý usadil maďarský generál József Gvadányi, jehož kuchař s sebou přinesl recept na tuto sedmihradskou pochoutku (kürtőskalács komínový dort). Sedmihradsko je nyní součástí Rumunska, v 18 stol součást Habsburské monarchie, po té součást Uherska...Do Semihradska přinesli tuto pochoutku prý Němci (Baumkuchen- stromový dort). Trdelník připravují i Rakušané (Prügelkrapfen, což v překladu znamená kobliha na klacku), v Lucenbursku (Baamkuch), ve Švédsku (Spettekaka neboli dort pečený na jehle a má ochranou známku)

Pravdou je, že se Maďaři, Slováci i Češi přou o původ Trdelníku, stejně tak je pravdou, že receptury se v drobných detailech liší...

Pekl se prý hojně v domácnostech na sv. Jiří, kdy podle pranostik vylézají hadi, štíři a Trdelník svým tvarem opravdu svinutého hada připomíná...

Je určitě zajímavé, že jej nyní prosavil typicky český Good Food Coffee and Bakery...;-)[>-]---a není to jedno???, vždyť třeba typicky česká bramborová jídla, jsou zas amerických brambor... 8-o

0/0
11.3.2016 19:14

L55u39b22o12m16i97r 86M76a41c15h46o 2792950185947

slovo "trdlo" v maďarčine neznamená nič. Tak sa ťažko môžu hádať o trdelník.

0/0
20.3.2016 12:18

J46i67n64d40ř26i92c24h 82P52o76d30r56á89z17s65k35ý 6805448705235

Tak Vám nevím... český trdelník? Já žil v domnění, že trdelník je původem ze slovenska (přesněji ze Záhorí - Skalice). Dokonce si myslím, že má tento název registrován pod EU jako chráněné zeměpisné označení.

+1/0
11.3.2016 18:58

D52a83v14i53d 34P40e90t66r78l78í74k 4906706176914

My Češi jsme opět nezklamali, vzali jsme několik samostatně dobrých věcí a splácali z toho dort pejska a kočičky, který nazveme naším národním pokladem.:-)

0/−1
10.3.2016 23:29

M63i62r23e63k 51D38u46š97í28n 5635304658297

Ty co tady vyčíslují náklady okolo koruny či padesátníku lžou. I samotný velký Láďa Hruška potřeboval korun sedm ;-D

http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/na-vasi-strane/novy-recept-ladi-hrusky-vyrobte-si-trdelnik-jen-za-7-kc-na-trzich-stoji-60.html

+2/0
9.3.2016 15:32

V50á97c79l53a25v 72G33a32j24e80r 5359720683839

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickým českým občerstvením "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

+4/0
9.3.2016 11:33

V91á84c97l50a81v 97G45a58j43e27r 5819570593119

Omlouvám se za druhé vložení mého příspěvku, ale po prvním vložení se příspěvek neobjevil, už jsem myslel, že cenzorům vadí slovo "knajpa", tak jsem ho nahradil "občerstvením", i když každý, kdo byl v knajpě ví, že to není totéž ... :-)

0/0
9.3.2016 11:42

D54a67v55i15d 76P69e10t58r38l76í21k 4266906286394

"Studentka estetiky". Snad ji tam na budoucí kariéru většiny podobných studentů, tj. smažení hranolek ve fast foodu, dobře připraví. ;-)

0/0
10.3.2016 23:27

V39á97c81l25a64v 76G24a36j77e32r 5249470513619

Tak už je to tady. Typická češka Ester Bezděk před typickou českou knajpou "bistro Good Food Coffee and Bakery". Jo pokrok je pokrok ... R^

0/0
9.3.2016 11:27
Foto

J31a20n 96M90a75c72k 5227362672275

Jen v Praze se da prodavat neco co ma vyrobni cenu 50 haleru za 80 korun. Rv

0/0
9.3.2016 0:43

R62o17b31e84r49t 22P14r86a28ž66á24k 4868516585760

Ten tyrolskej vypadá tak nějak přitažlivěji.

+1/0
8.3.2016 11:47

D85a88v89i40d 78P97e47t84r20l85í25k 4896166936364

To je na rozdíl od těch českých stánkových, jediný skutečný trdelník v článku.

0/0
10.3.2016 23:28

J63a66n 85P55r57o47c24h17a15z92k82a 1127435649427

"Streetfood" - jak pěkné, české slovo. Bojím se, že kdybych se někdy vrátil na návštěvu do Čech, byl bych šťastný, že mluvím anglicky a mohu se tak domluvit.

0/0
8.3.2016 2:19

D63a95n20i49e26l 94M36u46n76z85a83r 1189828982386

Prdelnik?

0/0
8.3.2016 5:55

V36i88l96é22m 72P86ř33í83h71o31d37a 2514759333727

Řveme z plna hrdelník, polibte nám prdelník.

+3/0
8.3.2016 12:11

J15a64n 82P76r30o81c35h20a82z86k46a 1707595199807

Nejdříve čtete, potom pište, prosím. Slovo "streetfood" jste v mém příspěvku neviděl?

0/0
14.3.2016 16:07

D60a39n97i31e92l 53M74u53n67z29a90r 1189858642536

Obdelnik?

0/0
8.3.2016 5:56

P73a97v93e10l 61J20e12ř27á25b60e15k 7161702124887

Když - rourník či spirálovník

0/0
11.3.2016 23:59

Š10á85r23k22a 22M56a89t45y35á50š21o20v17á 1321625612449

lepší to dělat jako kornout....

0/0
7.3.2016 14:25

K11a96r31e91l 96D60r24d79a 6983295957149

Čekám epidemii salmonelózy z pražských trdelníků. Hygiena by to měla kontrolovat. V Praze je to cizí prvek. Nikdy dřív se to tady nepeklo, až s tím přišli stánkaři a ještě téhle slovenské odpornosti dali vylhaný název "staročeský trdelník". Lež pro turisty.

Co jsem ho koupil, to těsto se nedá na ulici propéct, takže bývá syrové. Na vrchu spálené, uvnitř syrové. Pochoutka. :-P K tomu kynuté těsto, aby z toho co nejvíc bolelo břicho. :-P

Docela ostuda světového formátu, koupit něco takového místo V kotcích na Staroměstském náměstí a Královské cestě. Rv;-D

+5/−3
7.3.2016 11:01

D77a92n69i47e95l 27M11u18n10z51a41r 1619518132636

to si priste kupte ten za 100 korun... ne ten co nabizej za korunu sedesat....

0/0
8.3.2016 5:57

D36a68v89i16d 17P37e51t54r36l11í91k 4776936256614

Nezlobte se, ale zkoušel jsem to asi třikrát a není to dobré. To těsto je navíc splácnuté, není to nadýchané, má to malý průměr, proti skutečnému trdelníku atd.

0/0
10.3.2016 23:32

B96o75h90u26s38l46a43v 27K47r84á66l44í42k 2911960799606

Jedinou Češkou byla Bezděk. ;-D

+7/−1
6.3.2016 19:39

J45i19ř20í 25N71o59s15e96k 1691656276920

jesli je trdelník pražský tak jsem domorodý Australan

+4/0
5.3.2016 18:11

J68a25n 18P40e15t35r78u63s 2742225477961

Trdelník je mňamka. Jako dítě ho mám subjektivně spojený s Rožnovem pod Radhoštěm, kde ho vždycky prodávali v tom jejich super venkovním valašském muzeu, kam jsme z Ostravy jezdili v devadesátých letech na školní výlety. R^

+1/−1
5.3.2016 16:55
Foto

M32a56r88e68k 52T84o19n 8922188948979

Kdyz jsem byl v Praze, tak kolem stánku s trdelníkem bylo asi 1000 vos. To me odradilo do konce zivota.

+1/−3
4.3.2016 22:20
Foto

S42t79a52n86i60s29l65a32v 49T72e60s30a91ř 9967284332614

prej Staročeský trdelník. Marketingová LEŽ. Ve starém Česku vůbec neexistoval.

+9/−2
4.3.2016 16:18
Foto

P90e53t80r 80Č43u97n77d73e37r58l17í11k 5235411828751

paráda! trdelník je skvělý nápad a je fajn, že se výrobcům a prodejcům daří jej úspěšně nabízet turistům i místním a že to má úspěch. Z tohoto byznysu pak sekundárně profitují i mnozí ti, kteří to kritizují, aniž si uvědomují, že na to je navázáno mnoho pracovních míst, které přímo s trdelníkem nesouvisí... A je určitě fajn, když sem lidé jezdí i kvůli takovým dobrotám! ;-)

+7/0
3.3.2016 23:50

I17v23a41n72a 55N36e76j24e91d80l74í81k82o37v48á 6598874893683

A jak ucpávají to dno, kdyz tam dávají suroviny, ktere mohou pak toho mlsala pokapat, to nepíšou ;-)

0/−4
3.3.2016 22:09

M55i14c54h60a97l 18M87i81l54l37e72r 9416712479872

treba to davaji do papirove misky, jako se prodavala v cukrarnach samostatna porce slehacky

0/−3
4.3.2016 4:35

M18a30r21t20i29n 27V96o54j14á29č15e95k 9983547751786

píšou vyrábějí z těsta kornout a ne hadici

+6/0
4.3.2016 17:00

V61i62k52t91o16r 60Š19p86i21č56k27a 6878412474

A je z trdelníku Štramberské ucho :/

0/0
4.3.2016 19:33

I53v11a50n21a 89N59e51j67e78d58l35í85k56o16v93á 6888824853553

To sice ano, ale kouknete na fotky. Trdelnik se vyrábí omotanim těsta na tyč, v případě kornoutu je to pořad na tyči, jen jiného tvaru....

0/0
4.3.2016 22:11

J81o96z62e19f 84B45e25n24c59e11l 1411166503360

Skalický trdelník, mimochodom tento názov je Európskou komisiou vyhradený pre sladký pekarenský výrobok na slovenskom Záhorí a to vyhradne pre okresy Skalica a Senica.

Nerviem odkiaľ ten názov pochádza, ale slovom trdlo sa na Slovensku označovala súčasť nádoby v podobe piestu ktorým sa kedysi dávno mútila smotana pri výrobe masla. Podľa záznamu z roku 1783 sa v Skalici na tomto nástroji piekli koláče, ktoré po ňom dostali aj pomenovanie trdelníky.

A je celkom správne, že sa aj trdelníky dočkali inovácie. Už sa teším až ich ochutnám.

+10/0
3.3.2016 18:01

P26a86v67e52l 96Š14m63í88d 5122215848224

Pochází se Sedmihradska neboli dnešního Rumunska. Je tam starou německou komunitou připravován stovky let. Maďaři je poté importovali do Skalice.V Maďarsku se jmenuje kürtőskalács, v Rakousku Prügelkrapfen,v Německu Baumkuchen, v Lucembursku (Baamkuch), ve Švédsku Spettekaka (také ošetřený ochrannou známkou). Jak vidno, je místní specialitou v polovině Evropy. Zřejmě dopady začátků globalizace. Maďaři ho pečou třeba i na Floridě, za $4 kus. Stroj stojí od 30 do 60.000. Suroviny si snadno spočítáte a můžete rozjet byzbys :)

+5/0
4.3.2016 13:57

D57a34n32i40e14l 62M38u14n54z90a70r 1139878112146

Sedmihradsko je pouze casti Rumunska...Siebenbürgen...Transylvania...

0/0
8.3.2016 6:01

M24i35l52o29š 56Ř92e78h15á79k 8766118247435

Sedmihradsko je DNES částí Rumunska. Slezsko je DNES z větší části částí Polska.

0/0
8.3.2016 10:38

J57o76z42e72f 17B73e59n12c66e34l 1771116123870

V rumunskom Sedmohradsku žijú predovšetkým Maďari ale v Maďarčine pre tento nástroj je iný názov.

0/0
11.3.2016 20:13

P96a21v42e76l 81V93i26z62i 8849876845416

No já jsem našel Kürtőskalács

https://en.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs

a jak tedy ještě???

0/0
11.3.2016 20:37

L92u10b40o53m35i34r 84M37a89c21h43o 2922690245927

Trdelník je trdelník.

Článok je o trdelníku a nie o kalácsi ani kuchene.

A trdelník - od slova trdlo - je Záhorie na Slovensku. Nikde inde.

0/0
20.3.2016 11:49

V39l63a32d85i94m78í91r 76P27r81í64k68a47z61s63k59ý 4793873298878

A este by som podotknul, ze originalny skalicku trdelnik nieje obalovanu skoricou (ta nie je lokalnou surovinou), ale orechovou drtou z vlasskych orechov (tie su lokalne) ... A chutovo ten s orechmi je omnoho lepsi nez so skoricou!

0/0
5.3.2016 7:01

I28v19a65n92a 34N75e76j12e69d31l30í42k87o33v12á 6688544333623

Tak, a ted se mi s poučkou o trdelnicich vybavilo, ze babička říkala kremrolím "šmetrdolky"

Na Moravě se totiž slovo "kremrole" nepoužívalo...

+4/−1
3.3.2016 16:26
Foto

I54v97o 30C48h75u17d52o29b68a 9510596781424

šmetrdolky taky ne snad šmetynky ale to je něco jiného než trdelník:-P

0/−4
4.3.2016 3:39

I89v36a73n50a 44N23e29j11e53d26l98í24k21o43v47á 6148724393573

ano, je to neco jiného, ale nechápu to vaše minus. V článku je napsáno trdelnik = šmetrdol a od toho jsem se chytla. Proste u nas ty kremrole byly šmetrdolky

+7/0
4.3.2016 8:55

J21a42k94u35b 72M21a45t54ě57j67ů 5345812111785

to by me zajimalo jak vite, jak babicka pani (slecny) Nejedlikove nerikala kremrolim... ;-)

+9/0
4.3.2016 20:58

I69v62a55n43a 74N93e13j88e49d34l95í76k31o76v91á 6408854303463

Pěkné, děkuji

+4/0
4.3.2016 22:13

J86i49ř83í 77R92a78m25p70á11č83e56k 5941581733420

vemte si každé šmetrdolke a take trocho koláčo;-D , u babičke myho kamaráda z dětství to belo normálni

0/0
7.3.2016 22:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.