Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem víc: lahodné pomazánky z lilků či jiker, cibulový „guláš“ a famózní jehněčí pečené v pergamenu. Jenže přestože je Řecko vyhledávanou turistickou destinací, řeckých restaurací je u nás jako šafránu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M56i46c38h87a65l 40M64i17l69l64e21r 9386352269302

australske Melbourne je velikosti populace reckeho puvodu ekvivalentni 7. reckemu mestu. V Australii zije skoro 700 000 tisic osob reckeho puvodu. V to se pocitaji pristehovalci i v Australii narozeni obcane s reckymi rodici ci prarodici.

Recka kuchyne je tu tedy skutecne zakotvena a recke restaurace a taverny jsou pocetne a popularni i mezi populaci, ktera nema s Reckem nic spolecneho.

Stifado se v nich vari prevazne jako "Veal Stifado" tedy teleci, nikoliv hovezi nebo kralici.

Zminovane recke pomazanky jako predkrm jsou tak oblibene mezi populaci ne-reckeho puvodu, ze se bezne kupuji v samoskach. Vzhledem k tomu, ze Australie ma rozsahle morske pobrezi, recke speciality z oblasti ryb a ruznych morskych plodu jsou take velmi popularni a rozhodne jsou soucasti nekolikachodoveho "banketu" nabizeneho v kazde zdejsi recke restauraci a taverne.

0/0
26.2.2016 13:25
Foto

M17i30r33o45s71l42a56v 62S88t83e26i81n49e14r 1935865798493

V Řecku, tedy přesněji na Rhodosu, se na kleftikó žádný papír nebral. Ovčí kolena se nasolily, a daly do pekáče se vší zeleninou, která byla po ruce- mrkev, celer, cibule, česnek, lilky, cukety hodně petržele a vše se nejméně dvě hodin peklo troubě, mezitím i otáčelo a podlévalo. V restauraci je to asi třeba, jednotlivé porce nějak definovat. Ale papír by mi velmi vadil.

Moje osobní jídlo je pastítso, uvařené nudle smíchané s nadrobno umletým a osmaženým ovčím masem na cibulce, silně okořeněné, s vejci a celá směs zapečená v troubě, až se nahoře ty nudle vypečou do zlatova. Česky by se to jmenovalo nákyp.

0/0
25.2.2016 20:31

V24r30a33t77i15s75l66a25v 29K35a58l64i50c78h 3306455415731

Kavala ? To myslite tu spinavou kuchynku z tohodle klipku ? ;-D

http://video.aktualne.cz/sefkucharovy-recepty/udelejte-si-plnenou-papriku-na-recky-zpusob/r~847ce2f8da1b11e5a457002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=videobox&utm_content=2&utm_term=position-3

0/0
24.2.2016 14:50


Foto

M52i22r74o79s10l82a49v 13S48t58e24i12n75e76r 1415885208953

Až na ten sýr, ten do toho nepatří, docela běžný recept ba Středním východě.

0/0
25.2.2016 20:36

P95e38t24r56a 78A55n23t30o14n33o43v47i61č14o71v30á 6442664739444

Přidávám tip na výbornou řeckou restauraci na pražském Smíchově - Old Athens (www.oldathens.cz) nebo řecký gyros (www.gyros-gr.com), ulice Plzeňská 8

0/0
24.2.2016 11:04

Š30á49r38k11a 37M18a11t26y59á80š33o60v67á 1341485132589

pergamenový papír je papilota

+1/0
24.2.2016 10:14
Foto

M94i43r28o66s78l78a25v 69S10t95e19i40n54e42r 1735255758743

Pergamen je tuším vydělaná oslí kůže. Ten papír je spíš ze dřeva. Město Pergamon, slavná řecká knihovna, je dnes v Turecku a jmenuje se Bergamo.

0/0
25.2.2016 20:34
Foto

J56i10ř22í 29K69a54r95e70š 7328981829789

Všechny zmíněné jídla znám a mé nejoblíbenější je stifado :)

řecká kuchyně je vlastně důvod (jeden z hlavních), proč se do Řecka pravidelně vracím :)

Jo a ještě si dovolím osobní poznatek - čím zapadlejší vesnička na jednom z méně známých ostrovů, tím hodnější lidi a chutnější jídlo. Bez vyjímky R^

+6/0
24.2.2016 10:10
Foto

I37v65o 68V71l49a33s54á77k 7513704226

Jen bych chtěl upřesnit, že restaurace Kavala není v Dejvicích, ale v Bubenči.

+1/0
24.2.2016 9:45

L41u36b21o90š 85O14b48r59u44č91a 6581914126451

a co teprve kritaraki ;)

0/0
24.2.2016 9:28





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.