Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Chlupaté krevety, kleftiko či stifado. Znáte klenoty řecké kuchyně?

Téměř každý ochutnal musaku, gyros a tzatziki. Ale vyhlášených pochoutek má řecká kuchyně mnohem víc: lahodné pomazánky z lilků či jiker, cibulový „guláš“ a famózní jehněčí pečené v pergamenu. Jenže přestože je Řecko vyhledávanou turistickou destinací, řeckých restaurací je u nás jako šafránu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M46i44c58h77a95l 71M86i19l43l29e69r 9936692969552

australske Melbourne je velikosti populace reckeho puvodu ekvivalentni 7. reckemu mestu. V Australii zije skoro 700 000 tisic osob reckeho puvodu. V to se pocitaji pristehovalci i v Australii narozeni obcane s reckymi rodici ci prarodici.

Recka kuchyne je tu tedy skutecne zakotvena a recke restaurace a taverny jsou pocetne a popularni i mezi populaci, ktera nema s Reckem nic spolecneho.

Stifado se v nich vari prevazne jako "Veal Stifado" tedy teleci, nikoliv hovezi nebo kralici.

Zminovane recke pomazanky jako predkrm jsou tak oblibene mezi populaci ne-reckeho puvodu, ze se bezne kupuji v samoskach. Vzhledem k tomu, ze Australie ma rozsahle morske pobrezi, recke speciality z oblasti ryb a ruznych morskych plodu jsou take velmi popularni a rozhodne jsou soucasti nekolikachodoveho "banketu" nabizeneho v kazde zdejsi recke restauraci a taverne.

0/0
26.2.2016 13:25
Foto

M34i16r40o82s88l47a43v 43S60t94e80i44n80e62r 6238214963315

V Řecku, tedy přesněji na Rhodosu, se na kleftikó žádný papír nebral. Ovčí kolena se nasolily, a daly do pekáče se vší zeleninou, která byla po ruce- mrkev, celer, cibule, česnek, lilky, cukety hodně petržele a vše se nejméně dvě hodin peklo troubě, mezitím i otáčelo a podlévalo. V restauraci je to asi třeba, jednotlivé porce nějak definovat. Ale papír by mi velmi vadil.

Moje osobní jídlo je pastítso, uvařené nudle smíchané s nadrobno umletým a osmaženým ovčím masem na cibulce, silně okořeněné, s vejci a celá směs zapečená v troubě, až se nahoře ty nudle vypečou do zlatova. Česky by se to jmenovalo nákyp.

0/0
25.2.2016 20:31

V33r96a17t73i94s25l54a62v 96K48a37l33i93c71h 3226495685831

Kavala ? To myslite tu spinavou kuchynku z tohodle klipku ? ;-D

http://video.aktualne.cz/sefkucharovy-recepty/udelejte-si-plnenou-papriku-na-recky-zpusob/r~847ce2f8da1b11e5a457002590604f2e/?utm_source=centrumHP&utm_medium=videobox&utm_content=2&utm_term=position-3

0/0
24.2.2016 14:50
Foto

M50i65r49o79s63l55a21v 43S62t21e91i38n97e48r 6168794573985

Až na ten sýr, ten do toho nepatří, docela běžný recept ba Středním východě.

0/0
25.2.2016 20:36

P33e11t18r32a 18A92n31t88o79n62o55v52i20č85o89v11á 6712374479814

Přidávám tip na výbornou řeckou restauraci na pražském Smíchově - Old Athens (www.oldathens.cz) nebo řecký gyros (www.gyros-gr.com), ulice Plzeňská 8

0/0
24.2.2016 11:04

Š41á66r92k41a 69M42a29t44y36á45š94o94v33á 1161685212839

pergamenový papír je papilota

+1/0
24.2.2016 10:14
Foto

M27i63r40o57s54l62a88v 53S81t58e45i85n87e61r 6258784843705

Pergamen je tuším vydělaná oslí kůže. Ten papír je spíš ze dřeva. Město Pergamon, slavná řecká knihovna, je dnes v Turecku a jmenuje se Bergamo.

0/0
25.2.2016 20:34
Foto

J85i29ř76í 64K25a61r61e56š 7608271299169

Všechny zmíněné jídla znám a mé nejoblíbenější je stifado :)

řecká kuchyně je vlastně důvod (jeden z hlavních), proč se do Řecka pravidelně vracím :)

Jo a ještě si dovolím osobní poznatek - čím zapadlejší vesnička na jednom z méně známých ostrovů, tím hodnější lidi a chutnější jídlo. Bez vyjímky R^

+6/0
24.2.2016 10:10
Foto

I25v89o 66V93l12a26s62á64k 7763354456

Jen bych chtěl upřesnit, že restaurace Kavala není v Dejvicích, ale v Bubenči.

+1/0
24.2.2016 9:45

L86u17b52o74š 62O76b98r19u17č71a 6901894356221

a co teprve kritaraki ;)

0/0
24.2.2016 9:28







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.