Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se naštěstí v posledním desetiletí usadila i v českých kavárnách a cukrárnách, takže je můžeme ochutnávat téměř kdykoli a kdekoli. Najdete mezi nimi svého favorita? Připojte svůj hlas v anketě na konci článku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O24n34d73ř67e38j 89M42a36l42ý 3314983803523

Neochutnal jsme všechny, ale když se řekne dort, tak si představím Sacher. R^

0/0
21.2.2016 16:09

M63i76c11h57a54l 46M92i96l86l73e52r 9336922179712

nejlepsi Sacher, ktery jsem kdy jedl, nebyl ve videnske kavarne Sacher, ale v v ceskem, pozdeji rakouskem cukrarstvi Fleischer v Melbourne.

Pan Fleischer byl zidovsky pravnik z Karlovych Varu, s celou rodinou se vcas vystehoval do VB, kdyz videl co delaji Henleinovci. Odtud vedla cesta do Australie, kde se usadili v Melbourne tusim nekdy v 1938. Bez novych pravnickych studii nemohl provozovat pravnickou firmu a bylo nutne se preorientovat. Zalozil cukrarstvi protoze nejaky clen rodiny byl vyuceny cukrar. Otevrel si maly, ale exkvizitni obchudek ve ctvrti South Yarra, ne prilis daleko od sidla spolecenske smetanky ve vedlejsi ctvrti Toorak. Jeho vyrobky, male prepychove dortiky, velke dorty, rolady, babovky i strudly se po 2SV staly proslulymi po celem Melbourne. Styl cukrarstvi byl cesko- rakousky, ackoliv nektere zakusky francouzskeho stylu se u nej take vyrabely (Croquembouche na objednavku).

Nejznamejsi byl jeho Schwarzwalder zdobeny nadhernou kytici z tmave cokolady, slehackou a kompotovymi visnemi na povrchu a nadhernymi dortovymi vrstvami postrikanymi Kirschem, mezi tim slehacka a kompotove visne. V kazdorocne vydavane knize "Nejlepsi v Melbourne" byl vzdy zminovan jako "nejlepsi Schwarzwalder na cele Jizni polokouli". Jeho Sacher byl take velmi oblibeny a jak rikam, lepsi Sacher jsem nejedl ani u originalu.

Po Fleischerove odchodu do duchodu rodina prodala firmu novemu rakouskemu majiteli nekdy v 1974. Poctive se snazil udrzovat kvalitu i sortiment zavedeny puvodnim majitelem. Pozdeji to ale zabil jiny Rakusak v 90. letec, ktery nemel zadny respekt vuci dlouholetym zakaznikum a nakonec to prodal Talianum. Jmeno zachovali, ale hodne zmenili sortiment. Sicenadale delaji dorty jako Dobos, jejich verzi Schwarzwalderu a Sachera atd, ale k tomu take italske zakusky a vzhledem k tomu, ze v obchode a prilehle kavarnicce nabizeji i pizzu a foccacii.......8-o

+4/0
21.2.2016 7:12

M35i75c45h87a95l 94M54i95l32l23e67r 9486672629302

pro nas 1. Schwarzwald

2. Croquembouche

3. Sacher

a jen tam mimochodem k diskuzi dole, Philly neni zadny tavenak.

Zakladem je cerstvy tvaroh vyrobeny pridanim bakterii kyseliny mlecne k mleku se zvysenym obsahem smetany. Po dokoncene fermentaci pri 22C a koagulaci je zahraty na 52 - 63C, pridavaji se stabilizatory, odstredi se a produkt je rozmixovany najemno. Musi mit alespon 33% mlecneho tuku (v USA; v jinych zemich zalezi na mistnich predpisech), obsah vlhkosti ne vic nez 55%.

0/0
20.2.2016 3:20

P62e98t50r 69P36o51k50o96r46n87ý 3137914304379

Pátral jsem dlouho, ale všude jsem našel, ze "klasikou" je v dortech typu cheesecake "obyčejný" bez jakékoliv polevy.

+2/0
19.2.2016 23:38

H85a92n84a 66D48o29s70t95á33l45o64v66á 1819554610324

R^

0/0
20.2.2016 20:11

V32l34a57d29i21m32í69r 92H65a11v97r34á93n89e59k 7166516140117

Sacher z Ostrova je lepší než originál...!!R^

0/0
19.2.2016 22:44

J84a80n54a 81L95a80v43i38c54k46o90v85a 9823257902367

Za dorty si čas od času dojdu do Café Louvre, které nikdy nezklame svou klasikou. Tvarohovým dortem s ůžasným krémem/náplní a broskví. Samozřejmě take Schwarzwald je neuvěřitelně chutný.

0/0
19.2.2016 22:06

M79i68r95a 78L66o81v62e 3954540628684

Miluju vlastnorucne delany (upraveny dle svych chuti) carrot cake, delala jsem ho na Valentynka, dneska jsme ho dorazili, mel 2 patra, takze byl 4x proriznuty a nemel chybu ...mnam!

0/0
19.2.2016 6:32

J96a98n50a 74L17a74n13g56o31v46á 2525136460253

Miluju elegantní sacher, ale jeho původní vídeňská verze přímo v domovském hotelu mi nechutnala... Zdál se mi příliš suchý. Zkusím zase někdy příště, třeba jsem jen měla smůlu, nebo jsem byla příliš natěšená a měla zbytečně vysoké očekávání.

+3/0
18.2.2016 17:29

V50ě36r64a 21B64e16n47o20v73á 9679790713

Přiznám se, že i já jsem byla zklamaná sachrem, nyní dávám přednost mrkvovému

+1/0
18.2.2016 18:19

J45a15n16a 23L72a29v98i35c80k68o56v47a 9503217752507

Spíše jste měla jen smůlu na cukráře. Kdykoli si jej ve Vídni v domovském hotelu dám, tak je úžasně chuťově vyvážený a extrémně dobrý.

+1/0
19.2.2016 22:02

V86l79a57d31i52m75í30r 66H21a69v89r51á14n90e60k 7396106480947

Jani úplně do puntíku, skvělá káva, průměrný dort...!!

0/0
19.2.2016 22:45

P40a21v26e40l 38N39o27v25á25k 4543948635271

Mrkvovy dort z Bakeshopu je fakt dokonaly. Jen kdyby tak nebyl kousek za cenu obedoveho menicka ;)

+2/0
18.2.2016 17:24

M65a36r44t33i79n 98B23u23n61e40š 8925164170392

Ten kterej poslete,ten bude nej.

0/0
18.2.2016 16:30

P45a38v64e65l 85F20o20l36t55á56n 4680412894

Nejlepší dort je pečené vepřové koleno!

+15/−2
18.2.2016 16:02
Foto

K23a45r13e50l 95M24a93l87ý 6856344330941

A co gyros?

0/0
18.2.2016 16:00

M75a68r94t26i96n 63F10o45r33m19á85n78e25k 5403963400540

A kde je ten muj? Z piskotu,zakys. smetany a rybizu? ;-(:-)

+2/0
18.2.2016 15:36

M26i17l77a33n 40K81l33o47u93č89e64k 9204247509506

Ten nepatří mezi 6 nejlepších, proto tam není.

0/0
18.2.2016 15:56

I77r40e62n24a 44P67e59l39h70r76i89m77o21v92s64k26a 3971621900

Nesnasim dorty, nejim dorty, je to hnus, Sacher jsem mela ve Videnskem hotelu v roce 1998, nebyla jsem ani schopna ho dojist, nechutnal me, ale ja jsem v minulosti delala svuj "Sacher", podle stareho rodinneho receptu, 100x lepsi, nez ten original ve Vidni s moji domaci visnovou marmeladou, protoze merunkova je moc sladka.

+1/−2
18.2.2016 15:01
Foto

V55o78j16t86ě96c44h 63P44a73v25l15í55k 5674971704388

Myslím, že meruňková si s višňovou v kyselosti nezadají, když se udělají pořádně, sladké moc nejsou a kyselé dost.

0/0
18.2.2016 15:12

P74a62v65l76a 39H81r49a28d93i68l14o42v69a 3827951101934

A to bych se prela. Visne jsou o dost kyselejsi nez merunky.

+3/0
18.2.2016 15:13

J26a87n59a 31L61a55n37g46o33v94á 2935966610833

Vida, teprve teď jsem četla váš příspěvek. Mám úplně stejnou zkušenost. Taky mi víc chutnal "můj" sachr, ale dělám ho s meruňkovou.

0/0
18.2.2016 17:33

P32e53t93r 92P87o33k98o34r77n48ý 3347474784499

Nechci byt hnidopich, ale pokud nesnasite dorty, A) proc čtete clanek/ anketu o nejlepší dort :-), B) proc je sama vyrabite/ ochutnávate? ;-)

+2/0
19.2.2016 23:34

H94a40n40a 54D32o58s67t14á54l50o25v41á 1149314120444

Pak to ale není originál sachr, tam patří neruňková. Jinak souhlas.

0/0
20.2.2016 20:13

L25u32m10i70r 52N57o47v39a12k 8161153926878

když jste udělala sachr s višňovou marmeládou, taxte ho spíš znásilnila ;-D;-D;-D češi mají neskutečně zkažené chutě a odpovídá tomu i skladba těch 6 dortů a taky komenty ;-D;-D;-D počítat se dá pochopitelně sachr, foret noire a croquembouche - což odhaduju na plněné minikoblížky lepené karamelem... skládá se i do obrzozměrů a je luxusní... musíte trochu cestovat, v česku se pečou buchty na které se nastrouhá margotka a obdivuje medovník, bleh... např. ve španělsku, argentině, francii, itálii má cukrářství naprosto jiný rozměr... vyfouknou z hmoty tvar jablka, naplní třemi krémy, uzavřou a když sníte, jdete k zemi... nebo "piškot" dělají v sifonové lahvi - mazec...

0/0
26.2.2016 13:44

P34ř53e22m30y88s66l 82H10r63o66m16a61d73a 2844886488471

Tak jen člověka dost mrzí, že se úplně zapomíná na tradiční české dorty a vůbec se s touto tradicí nepracuje na vynalézání nových dortů. vrcholem je, když nějaká cukrárna prodává medovníky z velkovýroben 8-o

Co to je za cukrárnu, když nemá vlastní výrobnu ?;-€

0/0
18.2.2016 14:57
Foto

V18o67j30t56ě46c89h 31P56a49v33l86í81k 5174921554608

Medovník je v českých kavárnách a restauracích mor. Navíc se vydává za "tradiční český" recept, což není ani omylem.

+5/0
18.2.2016 15:13

T98e61r61e89z87a 91H10a23j77k42o32v45a 5147452954730

Zatim jsem ho v zivote vynechala, prisla jsem o neco?

0/0
5.3.2016 13:59

L53u22m67i66r 84N29o14v95a74k 8401663206428

zkuste erhartovu cukrárnu ;)

0/0
26.2.2016 13:45

T76e75r83e97z67a 27H34a89j86k84o27v79a 5377562334220

Tam je dobry jen lanyzovy..

0/0
5.3.2016 13:59

P88a34v14e28l 50V85ě43t49r43o92v41e76c 6416848902261

Nic proti, ale svých top šest dortíků bych asi sestavil jinak...

+9/0
18.2.2016 12:41
Foto

K68a55t66e98ř54i68n29a 47M37a56r28t31í79n81k66o49v76á 8497517281779

Sacher! R^

+2/0
18.2.2016 12:27

J85a38r57m34i97l64a 28P83í41c58h20o53v42á 5882207864763

Mrkvový dort není žádná anglická nebo americká specialita, dělaly ho za války hospodyňky i v Čechách. Akorát po válce se na něj zapomnělo, protože mnoha lidem připomínal válečnou bídu.

+5/0
18.2.2016 11:35

P54ř88e78m44y97s13l 57H86r30o21m22a59d19a 2914186518741

Hlavně v té dnešní variantě z jůesej je třikrát tolik cukru

To máte jako s tím medovníkem. To je původně staroslovanská záležitost, kdy se medové placky v podstatě sušily. Hlavně tam však nebyl žádný cukr, ale pouze med. Dnes se to na kilo cukru ovoní lžičkou medu s antibiotiky a lidé myslí co nemají. Je jen málo cukráren, které pracují s českým medem.

+4/0
18.2.2016 14:59

J50o76s80e69f 96V44a31l81a 9180713863723

proc musime psat cheesecake kdyz mame v cestine vyraz tvaroh ? Chapu, ze v anglictine je to jasne a i v nemcine se tvarohovy dort jmenuje Käsetorte, ale proc alespon v ceskem mediu to nemuze byt tvarohovy dort ?

+8/−13
18.2.2016 9:45

T69e37r34e60z65a 61H73o72l87á 4164933583307

možná proto, že to není tvarohový dort? Používají se tam spíše sýry (mascarpone a jiné).

+5/−3
18.2.2016 10:09

J49o77s97e71f 28V98a10l61a 9330463453463

kuchar jsem pouze z leknuti, ale mascarpone je prece syr z extremne tucneho prouktu, cili vhodny na krem na dort, ale nikoli jako "stavebni zaklad" dortu (tvarohoveho) . Cili technicky receno - co drzi tvar dortu je cesky "tvaroh", co je mazlave a nepevne je "syr" protoze to ma mnohem vice tuku v zakladu

+1/0
18.2.2016 11:49

J98a72n 28D80l98o76u31h49ý 8246420483520

tak si to přečtěte ještě jednou "cheesecake, tvarohový dort s krustou ze sušenek a ovocnou „polevou“"

+2/0
18.2.2016 12:41

J31a84n40a 52L88a10n76g88o73v75á 2485236800143

Mascarpone se používá na tiramisu.

+4/0
18.2.2016 17:35

M20i10r68a 72L69o75v10e 3234290258734

Zadne mascarpone, ale cream cheese se tam pouziva.R^

+1/0
19.2.2016 6:16

D10a68n34i93e80l 98J10i63r64á33č75e77k 3241300800578

No vidíte a kdybyste uměl alespoň trošku anglicky, tak byste věděl, že cheese není tvaroh, ale sýr a nedělal byste tady ze sebe blbce!

+8/−1
18.2.2016 10:21

T45e69r20e98z52a 42H85a95j27k38o24v73a 5747812544840

Tak syry. Nevim proc bych ze sebe mela delat blbce.

Tvaroh je anglicky cheese.

+1/−1
18.2.2016 11:36

J26a33r73o35s76l29a48v 80K66o23v80á49ř55í75k 4918943540540

Ne není.

0/0
18.2.2016 12:38

D29a65n82i55e63l 10J25i91r17á84č81e70k 3491890570928

Jsem reagoval na příspěvek pana Valy, nikoliv na Váš. :) A anglicky tvaroh se řekne curd. ;-)

0/0
18.2.2016 14:29

P32a39v13l57a 83H19r91a89d59i70l75o72v25a 3767821471804

A nebo cottage cheese.

+2/0
18.2.2016 15:08

M79a36r98i65e 60B49r27e71t75h13o56v72á 2805402196103

Tvaroh se kupuje pod jmenem quark a neda se koupit vsude.

0/0
2.3.2016 10:01

I64r28e98n71a 25P51e71l80h72r62i72m50o54v25s44k69a 3151871110

Jenomze treba v USA tvaroh neexistuje. V nekterych mensich Evropskych komunitach tvrdi, ze "vyrabi a prodavaji tvaroh", ale vsechno ma strasne daleko k chuti naseho tvaroh. Tvaroh proste v USA neexistuje. Tak taky proto cheesecake. Ani nevim, jaky syr na to pouzivaji, protoze dorty zasadne nejim, protoze jsou hnusny.

0/0
18.2.2016 15:09

P18a77v66l32a 72H51r17a65d47i26l85o12v96a 3937411151754

Americani pouzivaji Philadelphia cheese. Coz je v podstate tavenak.

0/−1
18.2.2016 15:13

M28i29c81h17a20l 57M92i78l75l64e97r 9346582409382

neni!

+2/0
20.2.2016 3:04

J21a35n31a 97L55a49n42g49o52v98á 2635256350463

Ale jo. Dá se koupit tzv. farmer cheese, to je náš tvaroh. Ale já používám Phili. Cheescake ovšem nemám ráda. Dělám ho jen kvůli dceři.

0/0
18.2.2016 17:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.