Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se naštěstí v posledním desetiletí usadila i v českých kavárnách a cukrárnách, takže je můžeme ochutnávat téměř kdykoli a kdekoli. Najdete mezi nimi svého favorita? Připojte svůj hlas v anketě na konci článku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O24n93d49ř26e65j 95M87a51l14ý 3684173423873

Neochutnal jsme všechny, ale když se řekne dort, tak si představím Sacher. R^

0/0
21.2.2016 16:09

M32i65c62h86a24l 16M66i88l54l75e85r 9926202529962

nejlepsi Sacher, ktery jsem kdy jedl, nebyl ve videnske kavarne Sacher, ale v v ceskem, pozdeji rakouskem cukrarstvi Fleischer v Melbourne.

Pan Fleischer byl zidovsky pravnik z Karlovych Varu, s celou rodinou se vcas vystehoval do VB, kdyz videl co delaji Henleinovci. Odtud vedla cesta do Australie, kde se usadili v Melbourne tusim nekdy v 1938. Bez novych pravnickych studii nemohl provozovat pravnickou firmu a bylo nutne se preorientovat. Zalozil cukrarstvi protoze nejaky clen rodiny byl vyuceny cukrar. Otevrel si maly, ale exkvizitni obchudek ve ctvrti South Yarra, ne prilis daleko od sidla spolecenske smetanky ve vedlejsi ctvrti Toorak. Jeho vyrobky, male prepychove dortiky, velke dorty, rolady, babovky i strudly se po 2SV staly proslulymi po celem Melbourne. Styl cukrarstvi byl cesko- rakousky, ackoliv nektere zakusky francouzskeho stylu se u nej take vyrabely (Croquembouche na objednavku).

Nejznamejsi byl jeho Schwarzwalder zdobeny nadhernou kytici z tmave cokolady, slehackou a kompotovymi visnemi na povrchu a nadhernymi dortovymi vrstvami postrikanymi Kirschem, mezi tim slehacka a kompotove visne. V kazdorocne vydavane knize "Nejlepsi v Melbourne" byl vzdy zminovan jako "nejlepsi Schwarzwalder na cele Jizni polokouli". Jeho Sacher byl take velmi oblibeny a jak rikam, lepsi Sacher jsem nejedl ani u originalu.

Po Fleischerove odchodu do duchodu rodina prodala firmu novemu rakouskemu majiteli nekdy v 1974. Poctive se snazil udrzovat kvalitu i sortiment zavedeny puvodnim majitelem. Pozdeji to ale zabil jiny Rakusak v 90. letec, ktery nemel zadny respekt vuci dlouholetym zakaznikum a nakonec to prodal Talianum. Jmeno zachovali, ale hodne zmenili sortiment. Sicenadale delaji dorty jako Dobos, jejich verzi Schwarzwalderu a Sachera atd, ale k tomu take italske zakusky a vzhledem k tomu, ze v obchode a prilehle kavarnicce nabizeji i pizzu a foccacii.......8-o

+4/0
21.2.2016 7:12

M34i75c64h79a83l 98M24i81l51l83e46r 9406122589742

pro nas 1. Schwarzwald

2. Croquembouche

3. Sacher

a jen tam mimochodem k diskuzi dole, Philly neni zadny tavenak.

Zakladem je cerstvy tvaroh vyrobeny pridanim bakterii kyseliny mlecne k mleku se zvysenym obsahem smetany. Po dokoncene fermentaci pri 22C a koagulaci je zahraty na 52 - 63C, pridavaji se stabilizatory, odstredi se a produkt je rozmixovany najemno. Musi mit alespon 33% mlecneho tuku (v USA; v jinych zemich zalezi na mistnich predpisech), obsah vlhkosti ne vic nez 55%.

0/0
20.2.2016 3:20


P72e89t60r 20P85o40k24o97r65n68ý 3147494694279

Pátral jsem dlouho, ale všude jsem našel, ze "klasikou" je v dortech typu cheesecake "obyčejný" bez jakékoliv polevy.

+2/0
19.2.2016 23:38

H62a33n55a 52D89o27s37t13á36l58o87v18á 1829204120764

R^

0/0
20.2.2016 20:11

V75l63a40d78i12m94í41r 98H65a66v19r77á98n21e78k 7586546630877

Sacher z Ostrova je lepší než originál...!!R^

0/0
19.2.2016 22:44

J60a90n86a 21L40a47v69i63c12k32o77v56a 9143947872917

Za dorty si čas od času dojdu do Café Louvre, které nikdy nezklame svou klasikou. Tvarohovým dortem s ůžasným krémem/náplní a broskví. Samozřejmě take Schwarzwald je neuvěřitelně chutný.

0/0
19.2.2016 22:06

M49i19r89a 25L66o90v55e 3854330188594

Miluju vlastnorucne delany (upraveny dle svych chuti) carrot cake, delala jsem ho na Valentynka, dneska jsme ho dorazili, mel 2 patra, takze byl 4x proriznuty a nemel chybu ...mnam!

0/0
19.2.2016 6:32

J14a24n78a 38L63a29n31g51o85v88á 2515986400423

Miluju elegantní sacher, ale jeho původní vídeňská verze přímo v domovském hotelu mi nechutnala... Zdál se mi příliš suchý. Zkusím zase někdy příště, třeba jsem jen měla smůlu, nebo jsem byla příliš natěšená a měla zbytečně vysoké očekávání.

+3/0
18.2.2016 17:29

V41ě39r76a 87B20e15n82o20v28á 7397490635489

Přiznám se, že i já jsem byla zklamaná sachrem, nyní dávám přednost mrkvovému

+1/0
18.2.2016 18:19

J31a68n44a 10L87a32v87i64c48k32o92v24a 9373817522127

Spíše jste měla jen smůlu na cukráře. Kdykoli si jej ve Vídni v domovském hotelu dám, tak je úžasně chuťově vyvážený a extrémně dobrý.

+1/0
19.2.2016 22:02

V13l96a19d58i81m35í61r 77H97a22v13r75á93n95e49k 7886106790107

Jani úplně do puntíku, skvělá káva, průměrný dort...!!

0/0
19.2.2016 22:45

P81a50v88e63l 76N52o76v92á16k 4833738825321

Mrkvovy dort z Bakeshopu je fakt dokonaly. Jen kdyby tak nebyl kousek za cenu obedoveho menicka ;)

+2/0
18.2.2016 17:24

M39a18r25t41i39n 14B65u94n16e66š 8115744280212

Ten kterej poslete,ten bude nej.

0/0
18.2.2016 16:30

P70a52v82e13l 24F56o80l70t60á24n 4430422164

Nejlepší dort je pečené vepřové koleno!

+15/−2
18.2.2016 16:02
Foto

K14a42r54e93l 34M39a79l46ý 6846794180581

A co gyros?

0/0
18.2.2016 16:00

M94a24r14t74i83n 86F87o57r41m16á49n33e79k 5593363500680

A kde je ten muj? Z piskotu,zakys. smetany a rybizu? ;-(:-)

+2/0
18.2.2016 15:36

M57i11l96a96n 97K60l62o61u71č76e44k 9474737849716

Ten nepatří mezi 6 nejlepších, proto tam není.

0/0
18.2.2016 15:56

I74r53e28n41a 76P94e75l36h55r83i73m97o91v31s23k74a 3131391770

Nesnasim dorty, nejim dorty, je to hnus, Sacher jsem mela ve Videnskem hotelu v roce 1998, nebyla jsem ani schopna ho dojist, nechutnal me, ale ja jsem v minulosti delala svuj "Sacher", podle stareho rodinneho receptu, 100x lepsi, nez ten original ve Vidni s moji domaci visnovou marmeladou, protoze merunkova je moc sladka.

+1/−2
18.2.2016 15:01
Foto

V37o78j20t61ě96c62h 51P23a22v19l52í19k 5674311774588

Myslím, že meruňková si s višňovou v kyselosti nezadají, když se udělají pořádně, sladké moc nejsou a kyselé dost.

0/0
18.2.2016 15:12

P35a40v93l73a 72H80r73a51d22i33l62o69v40a 3587121411184

A to bych se prela. Visne jsou o dost kyselejsi nez merunky.

+3/0
18.2.2016 15:13

J94a56n92a 63L91a30n77g34o80v63á 2275126740163

Vida, teprve teď jsem četla váš příspěvek. Mám úplně stejnou zkušenost. Taky mi víc chutnal "můj" sachr, ale dělám ho s meruňkovou.

0/0
18.2.2016 17:33

P75e24t72r 86P43o18k64o14r56n15ý 3687484724109

Nechci byt hnidopich, ale pokud nesnasite dorty, A) proc čtete clanek/ anketu o nejlepší dort :-), B) proc je sama vyrabite/ ochutnávate? ;-)

+2/0
19.2.2016 23:34

H80a82n62a 17D20o10s71t73á84l93o42v19á 1259484910274

Pak to ale není originál sachr, tam patří neruňková. Jinak souhlas.

0/0
20.2.2016 20:13

L56u48m47i27r 86N55o67v70a67k 8331523906108

když jste udělala sachr s višňovou marmeládou, taxte ho spíš znásilnila ;-D;-D;-D češi mají neskutečně zkažené chutě a odpovídá tomu i skladba těch 6 dortů a taky komenty ;-D;-D;-D počítat se dá pochopitelně sachr, foret noire a croquembouche - což odhaduju na plněné minikoblížky lepené karamelem... skládá se i do obrzozměrů a je luxusní... musíte trochu cestovat, v česku se pečou buchty na které se nastrouhá margotka a obdivuje medovník, bleh... např. ve španělsku, argentině, francii, itálii má cukrářství naprosto jiný rozměr... vyfouknou z hmoty tvar jablka, naplní třemi krémy, uzavřou a když sníte, jdete k zemi... nebo "piškot" dělají v sifonové lahvi - mazec...

0/0
26.2.2016 13:44

P86ř94e53m56y77s53l 97H10r19o90m73a44d11a 2394776538331

Tak jen člověka dost mrzí, že se úplně zapomíná na tradiční české dorty a vůbec se s touto tradicí nepracuje na vynalézání nových dortů. vrcholem je, když nějaká cukrárna prodává medovníky z velkovýroben 8-o

Co to je za cukrárnu, když nemá vlastní výrobnu ?;-€

0/0
18.2.2016 14:57
Foto

V91o26j22t38ě58c29h 11P55a22v34l25í91k 5484861574798

Medovník je v českých kavárnách a restauracích mor. Navíc se vydává za "tradiční český" recept, což není ani omylem.

+5/0
18.2.2016 15:13

T73e96r98e88z61a 46H94a93j26k46o56v72a 5827842264880

Zatim jsem ho v zivote vynechala, prisla jsem o neco?

0/0
5.3.2016 13:59

L26u43m40i36r 78N70o38v74a52k 8111643286818

zkuste erhartovu cukrárnu ;)

0/0
26.2.2016 13:45

T18e70r14e25z63a 37H41a77j64k71o54v30a 5277222214720

Tam je dobry jen lanyzovy..

0/0
5.3.2016 13:59

P37a72v37e18l 35V74ě14t56r31o11v12e67c 6346468602811

Nic proti, ale svých top šest dortíků bych asi sestavil jinak...

+9/0
18.2.2016 12:41
Foto

K76a21t18e75ř52i56n29a 57M83a20r61t71í84n16k60o58v26á 8117257371379

Sacher! R^

+2/0
18.2.2016 12:27

J19a55r42m65i56l93a 61P34í72c53h28o20v72á 5522167144453

Mrkvový dort není žádná anglická nebo americká specialita, dělaly ho za války hospodyňky i v Čechách. Akorát po válce se na něj zapomnělo, protože mnoha lidem připomínal válečnou bídu.

+5/0
18.2.2016 11:35

P29ř79e53m79y34s24l 23H42r71o24m50a53d51a 2324316328531

Hlavně v té dnešní variantě z jůesej je třikrát tolik cukru

To máte jako s tím medovníkem. To je původně staroslovanská záležitost, kdy se medové placky v podstatě sušily. Hlavně tam však nebyl žádný cukr, ale pouze med. Dnes se to na kilo cukru ovoní lžičkou medu s antibiotiky a lidé myslí co nemají. Je jen málo cukráren, které pracují s českým medem.

+4/0
18.2.2016 14:59

J67o64s74e19f 94V62a66l32a 9200653433603

proc musime psat cheesecake kdyz mame v cestine vyraz tvaroh ? Chapu, ze v anglictine je to jasne a i v nemcine se tvarohovy dort jmenuje Käsetorte, ale proc alespon v ceskem mediu to nemuze byt tvarohovy dort ?

+8/−13
18.2.2016 9:45

T21e62r54e54z79a 80H44o83l57á 4844413293327

možná proto, že to není tvarohový dort? Používají se tam spíše sýry (mascarpone a jiné).

+5/−3
18.2.2016 10:09

J84o79s20e80f 31V31a96l86a 9290843503383

kuchar jsem pouze z leknuti, ale mascarpone je prece syr z extremne tucneho prouktu, cili vhodny na krem na dort, ale nikoli jako "stavebni zaklad" dortu (tvarohoveho) . Cili technicky receno - co drzi tvar dortu je cesky "tvaroh", co je mazlave a nepevne je "syr" protoze to ma mnohem vice tuku v zakladu

+1/0
18.2.2016 11:49

J35a34n 27D85l56o23u57h79ý 8806590603950

tak si to přečtěte ještě jednou "cheesecake, tvarohový dort s krustou ze sušenek a ovocnou „polevou“"

+2/0
18.2.2016 12:41

J98a70n50a 85L48a94n81g33o54v86á 2205826560513

Mascarpone se používá na tiramisu.

+4/0
18.2.2016 17:35

M88i44r45a 73L91o77v13e 3254530568274

Zadne mascarpone, ale cream cheese se tam pouziva.R^

+1/0
19.2.2016 6:16

D97a11n71i82e49l 51J35i28r24á81č59e79k 3211480330128

No vidíte a kdybyste uměl alespoň trošku anglicky, tak byste věděl, že cheese není tvaroh, ale sýr a nedělal byste tady ze sebe blbce!

+8/−1
18.2.2016 10:21

T26e83r48e23z44a 38H14a34j23k43o17v67a 5827912824260

Tak syry. Nevim proc bych ze sebe mela delat blbce.

Tvaroh je anglicky cheese.

+1/−1
18.2.2016 11:36

J92a67r49o93s20l50a15v 44K84o63v41á69ř38í64k 4348343670740

Ne není.

0/0
18.2.2016 12:38

D85a41n15i43e82l 68J95i46r68á16č43e67k 3451310970428

Jsem reagoval na příspěvek pana Valy, nikoliv na Váš. :) A anglicky tvaroh se řekne curd. ;-)

0/0
18.2.2016 14:29

P85a52v98l39a 91H75r77a13d38i79l96o44v95a 3587181821984

A nebo cottage cheese.

+2/0
18.2.2016 15:08

M17a15r51i21e 59B83r80e96t72h80o97v11á 2275282196703

Tvaroh se kupuje pod jmenem quark a neda se koupit vsude.

0/0
2.3.2016 10:01

I94r77e81n35a 38P82e20l62h11r15i13m71o61v50s20k96a 3601671370

Jenomze treba v USA tvaroh neexistuje. V nekterych mensich Evropskych komunitach tvrdi, ze "vyrabi a prodavaji tvaroh", ale vsechno ma strasne daleko k chuti naseho tvaroh. Tvaroh proste v USA neexistuje. Tak taky proto cheesecake. Ani nevim, jaky syr na to pouzivaji, protoze dorty zasadne nejim, protoze jsou hnusny.

0/0
18.2.2016 15:09

P26a56v31l36a 68H27r41a28d93i79l12o20v60a 3867721101794

Americani pouzivaji Philadelphia cheese. Coz je v podstate tavenak.

0/−1
18.2.2016 15:13

M36i56c69h33a94l 88M20i54l80l19e45r 9326692119492

neni!

+2/0
20.2.2016 3:04

J58a89n92a 24L73a51n23g17o96v64á 2255826970933

Ale jo. Dá se koupit tzv. farmer cheese, to je náš tvaroh. Ale já používám Phili. Cheescake ovšem nemám ráda. Dělám ho jen kvůli dceři.

0/0
18.2.2016 17:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.