Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se naštěstí v posledním desetiletí usadila i v českých kavárnách a cukrárnách, takže je můžeme ochutnávat téměř kdykoli a kdekoli. Najdete mezi nimi svého favorita? Připojte svůj hlas v anketě na konci článku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O33n40d85ř93e11j 75M37a64l80ý 3664473173333

Neochutnal jsme všechny, ale když se řekne dort, tak si představím Sacher. R^

0/0
21.2.2016 16:09

M75i79c53h54a34l 41M17i66l27l84e30r 9826302209142

nejlepsi Sacher, ktery jsem kdy jedl, nebyl ve videnske kavarne Sacher, ale v v ceskem, pozdeji rakouskem cukrarstvi Fleischer v Melbourne.

Pan Fleischer byl zidovsky pravnik z Karlovych Varu, s celou rodinou se vcas vystehoval do VB, kdyz videl co delaji Henleinovci. Odtud vedla cesta do Australie, kde se usadili v Melbourne tusim nekdy v 1938. Bez novych pravnickych studii nemohl provozovat pravnickou firmu a bylo nutne se preorientovat. Zalozil cukrarstvi protoze nejaky clen rodiny byl vyuceny cukrar. Otevrel si maly, ale exkvizitni obchudek ve ctvrti South Yarra, ne prilis daleko od sidla spolecenske smetanky ve vedlejsi ctvrti Toorak. Jeho vyrobky, male prepychove dortiky, velke dorty, rolady, babovky i strudly se po 2SV staly proslulymi po celem Melbourne. Styl cukrarstvi byl cesko- rakousky, ackoliv nektere zakusky francouzskeho stylu se u nej take vyrabely (Croquembouche na objednavku).

Nejznamejsi byl jeho Schwarzwalder zdobeny nadhernou kytici z tmave cokolady, slehackou a kompotovymi visnemi na povrchu a nadhernymi dortovymi vrstvami postrikanymi Kirschem, mezi tim slehacka a kompotove visne. V kazdorocne vydavane knize "Nejlepsi v Melbourne" byl vzdy zminovan jako "nejlepsi Schwarzwalder na cele Jizni polokouli". Jeho Sacher byl take velmi oblibeny a jak rikam, lepsi Sacher jsem nejedl ani u originalu.

Po Fleischerove odchodu do duchodu rodina prodala firmu novemu rakouskemu majiteli nekdy v 1974. Poctive se snazil udrzovat kvalitu i sortiment zavedeny puvodnim majitelem. Pozdeji to ale zabil jiny Rakusak v 90. letec, ktery nemel zadny respekt vuci dlouholetym zakaznikum a nakonec to prodal Talianum. Jmeno zachovali, ale hodne zmenili sortiment. Sicenadale delaji dorty jako Dobos, jejich verzi Schwarzwalderu a Sachera atd, ale k tomu take italske zakusky a vzhledem k tomu, ze v obchode a prilehle kavarnicce nabizeji i pizzu a foccacii.......8-o

+4/0
21.2.2016 7:12

M64i30c61h39a64l 19M92i31l89l55e79r 9406752919122

pro nas 1. Schwarzwald

2. Croquembouche

3. Sacher

a jen tam mimochodem k diskuzi dole, Philly neni zadny tavenak.

Zakladem je cerstvy tvaroh vyrobeny pridanim bakterii kyseliny mlecne k mleku se zvysenym obsahem smetany. Po dokoncene fermentaci pri 22C a koagulaci je zahraty na 52 - 63C, pridavaji se stabilizatory, odstredi se a produkt je rozmixovany najemno. Musi mit alespon 33% mlecneho tuku (v USA; v jinych zemich zalezi na mistnich predpisech), obsah vlhkosti ne vic nez 55%.

0/0
20.2.2016 3:20

P48e73t53r 44P20o83k46o29r57n84ý 3147294164559

Pátral jsem dlouho, ale všude jsem našel, ze "klasikou" je v dortech typu cheesecake "obyčejný" bez jakékoliv polevy.

+2/0
19.2.2016 23:38

H64a20n80a 65D33o10s60t14á18l52o23v82á 1579624980544

R^

0/0
20.2.2016 20:11

V10l41a74d24i46m56í38r 84H98a29v27r10á14n53e59k 7886866750357

Sacher z Ostrova je lepší než originál...!!R^

0/0
19.2.2016 22:44

J44a98n74a 51L90a51v44i65c11k30o37v36a 9833307122837

Za dorty si čas od času dojdu do Café Louvre, které nikdy nezklame svou klasikou. Tvarohovým dortem s ůžasným krémem/náplní a broskví. Samozřejmě take Schwarzwald je neuvěřitelně chutný.

0/0
19.2.2016 22:06

M72i54r90a 18L18o80v94e 3654140818594

Miluju vlastnorucne delany (upraveny dle svych chuti) carrot cake, delala jsem ho na Valentynka, dneska jsme ho dorazili, mel 2 patra, takze byl 4x proriznuty a nemel chybu ...mnam!

0/0
19.2.2016 6:32

J98a63n91a 34L94a80n37g63o55v35á 2885826720123

Miluju elegantní sacher, ale jeho původní vídeňská verze přímo v domovském hotelu mi nechutnala... Zdál se mi příliš suchý. Zkusím zase někdy příště, třeba jsem jen měla smůlu, nebo jsem byla příliš natěšená a měla zbytečně vysoké očekávání.

+3/0
18.2.2016 17:29

V89ě37r64a 71B91e43n78o12v68á 7857440955679

Přiznám se, že i já jsem byla zklamaná sachrem, nyní dávám přednost mrkvovému

+1/0
18.2.2016 18:19

J26a62n14a 19L46a18v90i45c12k18o95v41a 9543557662567

Spíše jste měla jen smůlu na cukráře. Kdykoli si jej ve Vídni v domovském hotelu dám, tak je úžasně chuťově vyvážený a extrémně dobrý.

+1/0
19.2.2016 22:02

V58l82a70d27i16m27í53r 39H93a21v48r80á95n93e16k 7886986230207

Jani úplně do puntíku, skvělá káva, průměrný dort...!!

0/0
19.2.2016 22:45

P11a51v25e52l 74N81o66v87á28k 4683398475861

Mrkvovy dort z Bakeshopu je fakt dokonaly. Jen kdyby tak nebyl kousek za cenu obedoveho menicka ;)

+2/0
18.2.2016 17:24

M22a54r19t13i73n 77B60u98n18e73š 8245354690192

Ten kterej poslete,ten bude nej.

0/0
18.2.2016 16:30

P48a17v12e16l 41F41o44l64t15á42n 4400952444

Nejlepší dort je pečené vepřové koleno!

+15/−2
18.2.2016 16:02
Foto

K49a38r35e70l 63M73a60l68ý 6506844130251

A co gyros?

0/0
18.2.2016 16:00

M30a61r21t91i76n 10F26o14r71m27á80n25e61k 5963153520560

A kde je ten muj? Z piskotu,zakys. smetany a rybizu? ;-(:-)

+2/0
18.2.2016 15:36

M49i75l71a76n 42K21l69o82u13č60e60k 9184507969326

Ten nepatří mezi 6 nejlepších, proto tam není.

0/0
18.2.2016 15:56

I98r90e21n79a 33P71e37l42h23r90i71m31o57v19s18k65a 3681181210

Nesnasim dorty, nejim dorty, je to hnus, Sacher jsem mela ve Videnskem hotelu v roce 1998, nebyla jsem ani schopna ho dojist, nechutnal me, ale ja jsem v minulosti delala svuj "Sacher", podle stareho rodinneho receptu, 100x lepsi, nez ten original ve Vidni s moji domaci visnovou marmeladou, protoze merunkova je moc sladka.

+1/−2
18.2.2016 15:01
Foto

V11o18j40t47ě87c50h 50P19a73v49l65í94k 5314301574268

Myslím, že meruňková si s višňovou v kyselosti nezadají, když se udělají pořádně, sladké moc nejsou a kyselé dost.

0/0
18.2.2016 15:12

P70a85v35l28a 84H21r43a57d84i69l88o21v72a 3937941911104

A to bych se prela. Visne jsou o dost kyselejsi nez merunky.

+3/0
18.2.2016 15:13

J39a95n23a 67L52a32n38g81o61v63á 2915576950503

Vida, teprve teď jsem četla váš příspěvek. Mám úplně stejnou zkušenost. Taky mi víc chutnal "můj" sachr, ale dělám ho s meruňkovou.

0/0
18.2.2016 17:33

P11e98t92r 47P78o42k88o36r88n73ý 3827624274609

Nechci byt hnidopich, ale pokud nesnasite dorty, A) proc čtete clanek/ anketu o nejlepší dort :-), B) proc je sama vyrabite/ ochutnávate? ;-)

+2/0
19.2.2016 23:34

H38a46n79a 54D72o94s91t33á44l57o28v62á 1959454320574

Pak to ale není originál sachr, tam patří neruňková. Jinak souhlas.

0/0
20.2.2016 20:13

L50u10m88i29r 86N21o79v56a25k 8581203126178

když jste udělala sachr s višňovou marmeládou, taxte ho spíš znásilnila ;-D;-D;-D češi mají neskutečně zkažené chutě a odpovídá tomu i skladba těch 6 dortů a taky komenty ;-D;-D;-D počítat se dá pochopitelně sachr, foret noire a croquembouche - což odhaduju na plněné minikoblížky lepené karamelem... skládá se i do obrzozměrů a je luxusní... musíte trochu cestovat, v česku se pečou buchty na které se nastrouhá margotka a obdivuje medovník, bleh... např. ve španělsku, argentině, francii, itálii má cukrářství naprosto jiný rozměr... vyfouknou z hmoty tvar jablka, naplní třemi krémy, uzavřou a když sníte, jdete k zemi... nebo "piškot" dělají v sifonové lahvi - mazec...

0/0
26.2.2016 13:44

P48ř84e89m15y76s52l 25H83r47o84m11a57d76a 2644446298251

Tak jen člověka dost mrzí, že se úplně zapomíná na tradiční české dorty a vůbec se s touto tradicí nepracuje na vynalézání nových dortů. vrcholem je, když nějaká cukrárna prodává medovníky z velkovýroben 8-o

Co to je za cukrárnu, když nemá vlastní výrobnu ?;-€

0/0
18.2.2016 14:57
Foto

V46o53j13t40ě32c81h 72P96a73v26l65í33k 5384231834888

Medovník je v českých kavárnách a restauracích mor. Navíc se vydává za "tradiční český" recept, což není ani omylem.

+5/0
18.2.2016 15:13

T26e94r71e37z57a 28H91a16j73k13o25v87a 5707192564440

Zatim jsem ho v zivote vynechala, prisla jsem o neco?

0/0
5.3.2016 13:59

L36u98m22i66r 98N75o25v12a26k 8171133366588

zkuste erhartovu cukrárnu ;)

0/0
26.2.2016 13:45

T59e18r70e26z68a 60H69a71j90k67o27v60a 5967652294660

Tam je dobry jen lanyzovy..

0/0
5.3.2016 13:59

P84a36v63e69l 30V95ě39t11r26o89v50e78c 6696218492241

Nic proti, ale svých top šest dortíků bych asi sestavil jinak...

+9/0
18.2.2016 12:41
Foto

K65a56t23e93ř53i70n12a 58M86a72r45t41í94n15k11o19v95á 8447407801499

Sacher! R^

+2/0
18.2.2016 12:27

J65a37r63m78i69l98a 77P20í89c12h79o27v12á 5932497524353

Mrkvový dort není žádná anglická nebo americká specialita, dělaly ho za války hospodyňky i v Čechách. Akorát po válce se na něj zapomnělo, protože mnoha lidem připomínal válečnou bídu.

+5/0
18.2.2016 11:35

P23ř24e34m14y82s57l 60H96r16o21m87a40d82a 2344796688741

Hlavně v té dnešní variantě z jůesej je třikrát tolik cukru

To máte jako s tím medovníkem. To je původně staroslovanská záležitost, kdy se medové placky v podstatě sušily. Hlavně tam však nebyl žádný cukr, ale pouze med. Dnes se to na kilo cukru ovoní lžičkou medu s antibiotiky a lidé myslí co nemají. Je jen málo cukráren, které pracují s českým medem.

+4/0
18.2.2016 14:59

J10o28s59e24f 83V70a33l48a 9950693653233

proc musime psat cheesecake kdyz mame v cestine vyraz tvaroh ? Chapu, ze v anglictine je to jasne a i v nemcine se tvarohovy dort jmenuje Käsetorte, ale proc alespon v ceskem mediu to nemuze byt tvarohovy dort ?

+8/−13
18.2.2016 9:45

T91e20r61e66z70a 31H26o56l45á 4824793133817

možná proto, že to není tvarohový dort? Používají se tam spíše sýry (mascarpone a jiné).

+5/−3
18.2.2016 10:09

J63o87s89e78f 17V77a98l57a 9370933303913

kuchar jsem pouze z leknuti, ale mascarpone je prece syr z extremne tucneho prouktu, cili vhodny na krem na dort, ale nikoli jako "stavebni zaklad" dortu (tvarohoveho) . Cili technicky receno - co drzi tvar dortu je cesky "tvaroh", co je mazlave a nepevne je "syr" protoze to ma mnohem vice tuku v zakladu

+1/0
18.2.2016 11:49

J20a38n 53D10l64o85u86h93ý 8826230103350

tak si to přečtěte ještě jednou "cheesecake, tvarohový dort s krustou ze sušenek a ovocnou „polevou“"

+2/0
18.2.2016 12:41

J73a21n12a 62L22a38n27g48o55v42á 2305816420693

Mascarpone se používá na tiramisu.

+4/0
18.2.2016 17:35

M87i91r65a 64L63o26v41e 3734600918724

Zadne mascarpone, ale cream cheese se tam pouziva.R^

+1/0
19.2.2016 6:16

D55a79n95i91e18l 97J49i87r63á15č95e74k 3451450970768

No vidíte a kdybyste uměl alespoň trošku anglicky, tak byste věděl, že cheese není tvaroh, ale sýr a nedělal byste tady ze sebe blbce!

+8/−1
18.2.2016 10:21

T80e46r77e18z70a 66H94a96j94k37o27v59a 5827932984600

Tak syry. Nevim proc bych ze sebe mela delat blbce.

Tvaroh je anglicky cheese.

+1/−1
18.2.2016 11:36

J19a89r66o58s30l56a47v 44K79o92v78á63ř91í26k 4308293640480

Ne není.

0/0
18.2.2016 12:38

D59a37n81i83e11l 87J83i97r95á79č79e89k 3151680150448

Jsem reagoval na příspěvek pana Valy, nikoliv na Váš. :) A anglicky tvaroh se řekne curd. ;-)

0/0
18.2.2016 14:29

P65a55v78l49a 55H34r98a43d37i77l87o40v14a 3787171971934

A nebo cottage cheese.

+2/0
18.2.2016 15:08

M44a44r71i77e 35B87r77e73t31h59o66v63á 2895872196583

Tvaroh se kupuje pod jmenem quark a neda se koupit vsude.

0/0
2.3.2016 10:01

I57r60e73n50a 25P91e34l37h48r55i33m10o52v92s27k71a 3801951700

Jenomze treba v USA tvaroh neexistuje. V nekterych mensich Evropskych komunitach tvrdi, ze "vyrabi a prodavaji tvaroh", ale vsechno ma strasne daleko k chuti naseho tvaroh. Tvaroh proste v USA neexistuje. Tak taky proto cheesecake. Ani nevim, jaky syr na to pouzivaji, protoze dorty zasadne nejim, protoze jsou hnusny.

0/0
18.2.2016 15:09

P34a42v65l40a 66H10r75a33d74i41l78o47v88a 3777811561274

Americani pouzivaji Philadelphia cheese. Coz je v podstate tavenak.

0/−1
18.2.2016 15:13

M42i57c78h51a19l 43M38i78l64l77e30r 9386412939812

neni!

+2/0
20.2.2016 3:04

J93a27n84a 25L90a30n17g49o48v67á 2595946690183

Ale jo. Dá se koupit tzv. farmer cheese, to je náš tvaroh. Ale já používám Phili. Cheescake ovšem nemám ráda. Dělám ho jen kvůli dceři.

0/0
18.2.2016 17:37







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.