Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Toto je šest nejlepších dortů světa. Pro který budete hlasovat vy?

Vybrali jsme pro vás šest lahodných dortů, které patří mezi světové legendy. Většina z nich se naštěstí v posledním desetiletí usadila i v českých kavárnách a cukrárnách, takže je můžeme ochutnávat téměř kdykoli a kdekoli. Najdete mezi nimi svého favorita? Připojte svůj hlas v anketě na konci článku.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

O51n89d56ř36e19j 78M41a21l62ý 3684543953573

Neochutnal jsme všechny, ale když se řekne dort, tak si představím Sacher. R^

0/0
21.2.2016 16:09

M13i59c59h35a31l 96M54i23l39l51e64r 9966982959722

nejlepsi Sacher, ktery jsem kdy jedl, nebyl ve videnske kavarne Sacher, ale v v ceskem, pozdeji rakouskem cukrarstvi Fleischer v Melbourne.

Pan Fleischer byl zidovsky pravnik z Karlovych Varu, s celou rodinou se vcas vystehoval do VB, kdyz videl co delaji Henleinovci. Odtud vedla cesta do Australie, kde se usadili v Melbourne tusim nekdy v 1938. Bez novych pravnickych studii nemohl provozovat pravnickou firmu a bylo nutne se preorientovat. Zalozil cukrarstvi protoze nejaky clen rodiny byl vyuceny cukrar. Otevrel si maly, ale exkvizitni obchudek ve ctvrti South Yarra, ne prilis daleko od sidla spolecenske smetanky ve vedlejsi ctvrti Toorak. Jeho vyrobky, male prepychove dortiky, velke dorty, rolady, babovky i strudly se po 2SV staly proslulymi po celem Melbourne. Styl cukrarstvi byl cesko- rakousky, ackoliv nektere zakusky francouzskeho stylu se u nej take vyrabely (Croquembouche na objednavku).

Nejznamejsi byl jeho Schwarzwalder zdobeny nadhernou kytici z tmave cokolady, slehackou a kompotovymi visnemi na povrchu a nadhernymi dortovymi vrstvami postrikanymi Kirschem, mezi tim slehacka a kompotove visne. V kazdorocne vydavane knize "Nejlepsi v Melbourne" byl vzdy zminovan jako "nejlepsi Schwarzwalder na cele Jizni polokouli". Jeho Sacher byl take velmi oblibeny a jak rikam, lepsi Sacher jsem nejedl ani u originalu.

Po Fleischerove odchodu do duchodu rodina prodala firmu novemu rakouskemu majiteli nekdy v 1974. Poctive se snazil udrzovat kvalitu i sortiment zavedeny puvodnim majitelem. Pozdeji to ale zabil jiny Rakusak v 90. letec, ktery nemel zadny respekt vuci dlouholetym zakaznikum a nakonec to prodal Talianum. Jmeno zachovali, ale hodne zmenili sortiment. Sicenadale delaji dorty jako Dobos, jejich verzi Schwarzwalderu a Sachera atd, ale k tomu take italske zakusky a vzhledem k tomu, ze v obchode a prilehle kavarnicce nabizeji i pizzu a foccacii.......8-o

+4/0
21.2.2016 7:12

M63i33c60h63a40l 33M92i85l60l87e16r 9846122739862

pro nas 1. Schwarzwald

2. Croquembouche

3. Sacher

a jen tam mimochodem k diskuzi dole, Philly neni zadny tavenak.

Zakladem je cerstvy tvaroh vyrobeny pridanim bakterii kyseliny mlecne k mleku se zvysenym obsahem smetany. Po dokoncene fermentaci pri 22C a koagulaci je zahraty na 52 - 63C, pridavaji se stabilizatory, odstredi se a produkt je rozmixovany najemno. Musi mit alespon 33% mlecneho tuku (v USA; v jinych zemich zalezi na mistnich predpisech), obsah vlhkosti ne vic nez 55%.

0/0
20.2.2016 3:20


P68e43t52r 79P84o26k15o12r38n81ý 3287634224479

Pátral jsem dlouho, ale všude jsem našel, ze "klasikou" je v dortech typu cheesecake "obyčejný" bez jakékoliv polevy.

+2/0
19.2.2016 23:38

H90a38n20a 82D67o57s38t18á89l65o33v19á 1729974460254

R^

0/0
20.2.2016 20:11

V21l51a48d52i82m31í53r 28H20a55v57r30á31n80e21k 7696806470697

Sacher z Ostrova je lepší než originál...!!R^

0/0
19.2.2016 22:44

J58a94n12a 43L26a57v59i52c86k56o74v52a 9173647232707

Za dorty si čas od času dojdu do Café Louvre, které nikdy nezklame svou klasikou. Tvarohovým dortem s ůžasným krémem/náplní a broskví. Samozřejmě take Schwarzwald je neuvěřitelně chutný.

0/0
19.2.2016 22:06

M75i24r68a 64L69o84v91e 3714220988174

Miluju vlastnorucne delany (upraveny dle svych chuti) carrot cake, delala jsem ho na Valentynka, dneska jsme ho dorazili, mel 2 patra, takze byl 4x proriznuty a nemel chybu ...mnam!

0/0
19.2.2016 6:32

J86a18n53a 63L38a35n38g87o29v18á 2185326930333

Miluju elegantní sacher, ale jeho původní vídeňská verze přímo v domovském hotelu mi nechutnala... Zdál se mi příliš suchý. Zkusím zase někdy příště, třeba jsem jen měla smůlu, nebo jsem byla příliš natěšená a měla zbytečně vysoké očekávání.

+3/0
18.2.2016 17:29

V77ě65r71a 45B12e50n64o17v20á 7447540225829

Přiznám se, že i já jsem byla zklamaná sachrem, nyní dávám přednost mrkvovému

+1/0
18.2.2016 18:19

J98a73n13a 40L31a27v49i72c43k42o91v46a 9273777762937

Spíše jste měla jen smůlu na cukráře. Kdykoli si jej ve Vídni v domovském hotelu dám, tak je úžasně chuťově vyvážený a extrémně dobrý.

+1/0
19.2.2016 22:02

V61l67a91d73i40m90í28r 29H35a19v57r51á78n97e19k 7186266510387

Jani úplně do puntíku, skvělá káva, průměrný dort...!!

0/0
19.2.2016 22:45

P23a25v77e85l 14N54o60v43á33k 4783988845711

Mrkvovy dort z Bakeshopu je fakt dokonaly. Jen kdyby tak nebyl kousek za cenu obedoveho menicka ;)

+2/0
18.2.2016 17:24

M87a22r58t75i62n 47B51u18n54e83š 8145224680972

Ten kterej poslete,ten bude nej.

0/0
18.2.2016 16:30

P92a45v33e83l 30F75o49l62t78á83n 4800862294

Nejlepší dort je pečené vepřové koleno!

+15/−2
18.2.2016 16:02
Foto

K79a57r94e50l 36M33a85l63ý 6666494420541

A co gyros?

0/0
18.2.2016 16:00

M77a10r30t68i40n 72F73o45r55m66á96n98e93k 5773183310340

A kde je ten muj? Z piskotu,zakys. smetany a rybizu? ;-(:-)

+2/0
18.2.2016 15:36

M43i74l94a75n 27K70l59o59u43č77e87k 9824437369956

Ten nepatří mezi 6 nejlepších, proto tam není.

0/0
18.2.2016 15:56

I89r39e51n74a 29P93e47l20h16r50i72m23o59v94s55k57a 3251631390

Nesnasim dorty, nejim dorty, je to hnus, Sacher jsem mela ve Videnskem hotelu v roce 1998, nebyla jsem ani schopna ho dojist, nechutnal me, ale ja jsem v minulosti delala svuj "Sacher", podle stareho rodinneho receptu, 100x lepsi, nez ten original ve Vidni s moji domaci visnovou marmeladou, protoze merunkova je moc sladka.

+1/−2
18.2.2016 15:01
Foto

V32o74j47t77ě59c38h 69P18a96v93l85í62k 5224401114198

Myslím, že meruňková si s višňovou v kyselosti nezadají, když se udělají pořádně, sladké moc nejsou a kyselé dost.

0/0
18.2.2016 15:12

P64a36v43l12a 39H95r63a87d34i54l57o10v63a 3867291721284

A to bych se prela. Visne jsou o dost kyselejsi nez merunky.

+3/0
18.2.2016 15:13

J13a13n31a 52L60a90n46g58o85v49á 2255306870593

Vida, teprve teď jsem četla váš příspěvek. Mám úplně stejnou zkušenost. Taky mi víc chutnal "můj" sachr, ale dělám ho s meruňkovou.

0/0
18.2.2016 17:33

P81e57t85r 89P31o81k61o10r36n20ý 3587524154809

Nechci byt hnidopich, ale pokud nesnasite dorty, A) proc čtete clanek/ anketu o nejlepší dort :-), B) proc je sama vyrabite/ ochutnávate? ;-)

+2/0
19.2.2016 23:34

H69a53n20a 74D22o43s19t36á79l65o14v44á 1969524530554

Pak to ale není originál sachr, tam patří neruňková. Jinak souhlas.

0/0
20.2.2016 20:13

L47u66m46i93r 74N51o77v96a96k 8901663136768

když jste udělala sachr s višňovou marmeládou, taxte ho spíš znásilnila ;-D;-D;-D češi mají neskutečně zkažené chutě a odpovídá tomu i skladba těch 6 dortů a taky komenty ;-D;-D;-D počítat se dá pochopitelně sachr, foret noire a croquembouche - což odhaduju na plněné minikoblížky lepené karamelem... skládá se i do obrzozměrů a je luxusní... musíte trochu cestovat, v česku se pečou buchty na které se nastrouhá margotka a obdivuje medovník, bleh... např. ve španělsku, argentině, francii, itálii má cukrářství naprosto jiný rozměr... vyfouknou z hmoty tvar jablka, naplní třemi krémy, uzavřou a když sníte, jdete k zemi... nebo "piškot" dělají v sifonové lahvi - mazec...

0/0
26.2.2016 13:44

P20ř92e17m85y64s88l 41H39r50o17m53a50d54a 2774296858861

Tak jen člověka dost mrzí, že se úplně zapomíná na tradiční české dorty a vůbec se s touto tradicí nepracuje na vynalézání nových dortů. vrcholem je, když nějaká cukrárna prodává medovníky z velkovýroben 8-o

Co to je za cukrárnu, když nemá vlastní výrobnu ?;-€

0/0
18.2.2016 14:57
Foto

V83o18j56t79ě72c91h 16P20a15v27l75í22k 5764311764158

Medovník je v českých kavárnách a restauracích mor. Navíc se vydává za "tradiční český" recept, což není ani omylem.

+5/0
18.2.2016 15:13

T59e68r72e95z57a 41H62a21j26k96o58v91a 5527302724580

Zatim jsem ho v zivote vynechala, prisla jsem o neco?

0/0
5.3.2016 13:59

L20u20m16i57r 56N95o47v11a11k 8741583716658

zkuste erhartovu cukrárnu ;)

0/0
26.2.2016 13:45

T26e72r85e76z44a 94H19a56j89k38o52v55a 5447632754420

Tam je dobry jen lanyzovy..

0/0
5.3.2016 13:59

P24a66v84e53l 26V12ě65t25r28o58v62e30c 6706948812811

Nic proti, ale svých top šest dortíků bych asi sestavil jinak...

+9/0
18.2.2016 12:41
Foto

K90a55t10e33ř72i24n17a 35M63a11r30t81í62n12k22o42v71á 8687857171739

Sacher! R^

+2/0
18.2.2016 12:27

J27a48r23m17i70l58a 85P41í87c84h94o55v69á 5632877624513

Mrkvový dort není žádná anglická nebo americká specialita, dělaly ho za války hospodyňky i v Čechách. Akorát po válce se na něj zapomnělo, protože mnoha lidem připomínal válečnou bídu.

+5/0
18.2.2016 11:35

P69ř98e59m59y89s25l 81H83r61o26m46a29d58a 2124186738181

Hlavně v té dnešní variantě z jůesej je třikrát tolik cukru

To máte jako s tím medovníkem. To je původně staroslovanská záležitost, kdy se medové placky v podstatě sušily. Hlavně tam však nebyl žádný cukr, ale pouze med. Dnes se to na kilo cukru ovoní lžičkou medu s antibiotiky a lidé myslí co nemají. Je jen málo cukráren, které pracují s českým medem.

+4/0
18.2.2016 14:59

J72o17s85e26f 12V65a31l92a 9750263343353

proc musime psat cheesecake kdyz mame v cestine vyraz tvaroh ? Chapu, ze v anglictine je to jasne a i v nemcine se tvarohovy dort jmenuje Käsetorte, ale proc alespon v ceskem mediu to nemuze byt tvarohovy dort ?

+8/−13
18.2.2016 9:45

T53e92r92e33z81a 80H46o43l47á 4534403563537

možná proto, že to není tvarohový dort? Používají se tam spíše sýry (mascarpone a jiné).

+5/−3
18.2.2016 10:09

J12o93s40e52f 30V57a23l34a 9840733493633

kuchar jsem pouze z leknuti, ale mascarpone je prece syr z extremne tucneho prouktu, cili vhodny na krem na dort, ale nikoli jako "stavebni zaklad" dortu (tvarohoveho) . Cili technicky receno - co drzi tvar dortu je cesky "tvaroh", co je mazlave a nepevne je "syr" protoze to ma mnohem vice tuku v zakladu

+1/0
18.2.2016 11:49

J36a71n 10D77l64o65u67h55ý 8956330413730

tak si to přečtěte ještě jednou "cheesecake, tvarohový dort s krustou ze sušenek a ovocnou „polevou“"

+2/0
18.2.2016 12:41

J19a54n83a 76L63a18n14g37o31v68á 2475446710773

Mascarpone se používá na tiramisu.

+4/0
18.2.2016 17:35

M94i45r31a 58L68o28v52e 3684550198464

Zadne mascarpone, ale cream cheese se tam pouziva.R^

+1/0
19.2.2016 6:16

D64a81n87i72e11l 56J78i61r65á42č74e72k 3461690750698

No vidíte a kdybyste uměl alespoň trošku anglicky, tak byste věděl, že cheese není tvaroh, ale sýr a nedělal byste tady ze sebe blbce!

+8/−1
18.2.2016 10:21

T22e42r67e33z64a 15H86a69j31k33o47v63a 5237312504980

Tak syry. Nevim proc bych ze sebe mela delat blbce.

Tvaroh je anglicky cheese.

+1/−1
18.2.2016 11:36

J73a40r97o35s25l63a29v 22K68o82v15á44ř29í71k 4848873910570

Ne není.

0/0
18.2.2016 12:38

D39a36n87i85e80l 59J94i27r51á76č19e24k 3471440910748

Jsem reagoval na příspěvek pana Valy, nikoliv na Váš. :) A anglicky tvaroh se řekne curd. ;-)

0/0
18.2.2016 14:29

P98a15v70l49a 53H57r22a55d64i80l98o52v50a 3587481581704

A nebo cottage cheese.

+2/0
18.2.2016 15:08

M64a90r23i21e 87B58r48e40t97h22o52v13á 2545442706513

Tvaroh se kupuje pod jmenem quark a neda se koupit vsude.

0/0
2.3.2016 10:01

I53r72e78n26a 51P14e80l23h41r31i10m59o52v76s92k37a 3591521820

Jenomze treba v USA tvaroh neexistuje. V nekterych mensich Evropskych komunitach tvrdi, ze "vyrabi a prodavaji tvaroh", ale vsechno ma strasne daleko k chuti naseho tvaroh. Tvaroh proste v USA neexistuje. Tak taky proto cheesecake. Ani nevim, jaky syr na to pouzivaji, protoze dorty zasadne nejim, protoze jsou hnusny.

0/0
18.2.2016 15:09

P52a78v63l21a 56H31r19a55d45i68l51o20v46a 3387101951844

Americani pouzivaji Philadelphia cheese. Coz je v podstate tavenak.

0/−1
18.2.2016 15:13

M69i41c28h60a19l 98M78i65l58l88e87r 9306282259522

neni!

+2/0
20.2.2016 3:04

J11a60n27a 72L89a61n31g93o42v57á 2455546890213

Ale jo. Dá se koupit tzv. farmer cheese, to je náš tvaroh. Ale já používám Phili. Cheescake ovšem nemám ráda. Dělám ho jen kvůli dceři.

0/0
18.2.2016 17:37





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.