Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké Číně, kde je tamní mistři kuchaři vařili už dlouhá staletí před příchodem praotce Čecha do naší milé kotliny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

V52a74c36l88a30v 37V51a83v55r10a 3267154155277

Moje žena vaří zde v USA houskové knedlíky jakými se může v Čechách pochlubit jen ty nejlepší restaurace. (Tak zvané "hrnkové knedlíky nezavání kvasnicemi a povedou se 100% vždy.

Bramborové dělám já z brambor, hrubé mouky Předměřicoé, vajíčko..sůl..Jejich chuť a kvalita je perfektní.

Také skvělou držkovou polévku, guláše, španělské ptáčky, Vrabce, sekanou nebo karbanátky.. svíčkovou a nebo kuře na paprice (na smetaně)...

tedy česká jídla ale i americká, skvělé Chilli, Fish n Chips, skvělé čerstvé ryby vytažené týž den z místních floridských vod, nebo si nachytat krevety (Shrimps), Craby, "Smažáka", a nebo se na všechno vykašlat a zajet k vodě do restaurace a nechat si posloužit..

Inu život důchodce...aktivity, sousedstvo, dobrej žvanec, a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich.

+1/0
17.1.2016 1:11

M74i33c23h85a87l 28M80i27l84l85e35r 9176302419302

" a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich."

Na rozdil od Australanu, kteri jedi oblozene chlebicky tak, jak se ma. A zvlast miluji ty "lonske", zbyle ze Silvestra, uchovane v lednici a snedene na Novy rok!

+1/0
17.1.2016 4:30

I43v35a78n96a 39M24o93t51a64l88í33k44o74v51á 5674411690432

vařím hrnkové a do mikrovlnky je dávám už léta, k tomu jsem nepotřebovala Láďu Hrušku, buď dám těsto do bábovkové formy anebo do jednotlivých hrníčků

+1/0
14.1.2016 8:27
Foto

V88a39c33l57a77v 47V13a76v66r87a 3107804105947

jsou vynikající

0/0
17.1.2016 1:13

N30o50r30b31e28r75t 89H32l33a68v34a62t52y 2525386590535

Knedlíky Češi odkoukali od Bavořanů. Jejich Knödl jsou ale nesrovnatelně lepší, než ty české jednoduché placky.

0/−1
12.1.2016 18:36
Foto

V26a91c28l90a17v 72V64a86v74r30a 3717354935697

Tak to jsi ještě bevidě knedlík. Ta německá napodobenina se prodává po světě a i když se to dá jíst se sebezapřením, český knedlík to není.

Proč myslíš že Němci po té vaší "sametové" jezdili do Čech na dobrý oběd po turnusech?

0/0
17.1.2016 1:13

A63n92t12o93n54í30n 49N64e78b20u65ž69e98l93s35k94ý 7735279236710

Nevím který národ,do činy bych kvůli tomu nejel,ale u nás doma neděláme špatný :-)VV

+5/0
11.1.2016 12:19

P18a62t19r87i57k 84P42í55c97h13a63l 4382626157

Dovolím si opravu. České národní jídlo není vepřo zelo nebo svíčková,ale smažák a to je fakt bez remcání.

+6/−3
10.1.2016 16:33

M40i59c57h97a18l 19M87i47l80l62e30r 9186772389912

nebo rizek?????

0/−1
11.1.2016 4:06

P10a12t58r63i85k 17P54í15c54h18a21l 4732516617

Na toho jsem zapomněl :-)

0/0
11.1.2016 10:14
Foto

J24a81r12o63s68l44a76v 95D65o17u35š33a 3362104874786

i kaťák se dá považovat za českou speciálnost

0/0
12.1.2016 18:12

M79i55c50h54a94l 54S10l51a54v60í35č15e48k 1869448672369

A co již zaniklé a nesehnatelné smažené vemínko? :-)

0/0
11.1.2016 12:38

I32v98a 59V66a48l43č60í94k44o94v32á 1399588161651

Nesóhlasím. Knedlyk, zelí a kus flákoty z něčeho, co běhalo po dvorku.;-)

0/0
12.1.2016 9:00

P35e74t62r 69S28c56h16ö24n 7393566132423

Takže třeba z potkana?

+1/0
13.1.2016 10:45

I38v38a 19V31a49l98č11í37k50o31v40á 1459938551201

Díky za tip.;-)

0/0
14.1.2016 18:10
Foto

V10a31c69l92a48v 93V98a40v85r26a 3257214295177

hlavně je smažák laciný a nedá se na něm nic zkazit. Teda když si ohlídáte kvality sýra. Protože v Čechách jsou některé sýry naprosto nepoživatelné.

Smažák mohu a dávám si ho i tady v USA.

Obalované kvalitní sýrové tyčinky jsou skoro totéž.

0/0
17.1.2016 1:16

L68u12b62o16s 14K32u85b23i54c33e38k 4315655444

O kvalite obalovanych syrovych tycinkach tady v USA velice silne pochybuji;-€!!!!

+1/0
19.1.2016 4:20

M94i38c67h24a18l 55M83i54l46l18e18r 9426962529912

pokud ty syrove tycinky jsou cisty syr, pak zadny problem, ale jestli jsou tzv. processed cheese od Krafta (kde je ta ikonka - blijak!)RvRvRv, jsou to prachsproste tavenakove tycinky a ty kolem nejake kvality proletely leda nadzvukovou rychlosti.

0/0
19.1.2016 5:30

O15s38k78a92r 68K47o67v33a41ř71í68k 8957543966417

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem je náboženství. Není nic lepšího R^

+17/−1
9.1.2016 12:29

J70a81n 59S14e12v28e12r16i64n 1446621316925

U nas se drzime hesla:

kachna, HK, BK, ČZ, BZ

:-)

+3/0
9.1.2016 15:24

J54a72k17u79b 93F17e26i54f44a62r 7289759706969

HK a BZ bych podával spíše k husiččce;-)

+2/0
10.1.2016 10:09

J95a54n 21S11e85v23e75r36i58n 1386941336885

Taky dobry! R^:-)

0/0
10.1.2016 10:13

M98i72l43a40n 46Č53e23r60n33ý 5903749889372

Dá se koupit v Rakousku či v Německu hrubá mouka, nezbytná k přípravě kynutých či bramborových knedlíků? V anglosaských zemích není k dostání, a tak si jí kuchaři v českých restauracích musí dovézt z Česka anebo si jí umlít sami.

+1/−4
9.1.2016 11:24
Foto

I52v95o 18C63h82u42d15o32b57a 9940636581494

a krupice se tam dá sehnat to je vlastně hrubá mouka,jestli se nepletu tak anglický puding je z krupice:-P

+3/0
9.1.2016 11:45

M55i66c95h43a21l 55M14i18l52l21e14r 9266732629192

v anglosaskych zemich hruba mouka je. Alespon v Australii. Mam ji ve spajzu.

+2/0
9.1.2016 12:17

J72a14r78a 31R72a43n26k 1661716749941

V Kanade take - zluty pytel a na nem Robin Hood:-)

0/0
10.1.2016 21:44

J89a11n 40S13e19v84e90r89i86n 1276261226455

Nechapu ty minusy. Treba v Anglii vim, ze s tim mela znama problem (treba uz je situace jina, je to nekolik let nazpatek).

0/0
10.1.2016 10:14

P69e80t83r 41R91i90h89a30k 7321418278776

spis neda nez da :) co vim tak maminka si ji vozi z domova :)

0/0
10.1.2016 18:46

P72a89v24e32l 87V93ě30t48r31o53v73e14c 6436368222351

Technický dotaz: jak si může český kuhař v Anglii sám namlít mouku? Netvrdím, že to nejde, jen nevím jak.

+1/0
10.1.2016 20:34

J86a45r92a 60R68a18n50k 1871126349751

Lehce, zrni se prodava ve vsech obchodech, nejdete ho v "bulk" :-)

0/0
10.1.2016 21:47

J81a54r71a 57R83a61n40k 1281696689111

Nekdy melu sama v kavovem mlynku, kdyz koupim organicke zrni, nezbavene veskerych vitaminu, na chleba definitivne:-)

+2/0
10.1.2016 21:45

M91i95c77h89a90l 95S76l50a15v78í65č12e83k 1399808582689

Nevím jak v Německu a Rakousku, ale ve Francii ne. A té jejich hladké by se v Čechách nejspíše říkalo pudrová.

+1/0
11.1.2016 12:36

O31n12d22ř96e22j 21M75a75l73ý 3694213723243

V Německu a Rakousku asi určitě, když se tam knedlíky vyrábějí stejně, jako tady.

0/0
11.1.2016 21:51

M65i53l33a93n 48Č24e69r76n22ý 5723469959552

My když jsme v mládí otočili volume na zesilovači na maximum, říkali jsme tomu "na plnej knedlík či knödl". Docela by mě zajímala etymologie tohoto rčení.;-)

0/0
9.1.2016 11:02

P19e78t69r 41R75i34h91a18k 7261568708886

taky se myslim lidove plynu na podlahu rika davat tomu plnej knedlik :)

0/0
10.1.2016 18:46

J79a30n 12S25m31í84š13e35k 9485347412185

Doporučuji "rychlý houskový" z Dadalovy kuchařky.

0/0
9.1.2016 8:31

M45i25l21o81š 56D58v64o26ř51á12k 8415157436971

nikdo nerozumi knedlikum vic, nez kapela SMASHING DUMPLINGS !!

https://www.youtube.com/watch?v=Id9TSrnBN6I

+2/0
9.1.2016 2:47

J45o28s63e97f 19M81i44k24e28l 2218530556372

Nejlepší jsou Hausknechtovy.

+1/0
8.1.2016 23:05

P68a21v57e30l 77R70a34t26h63o52u45s59k60ý 6400299851

Na některých těch fotkách není knedlík ale nok!

+4/0
8.1.2016 20:31

P47a24v67e27l 85V65ě49t36r38o51v96e92c 6276138662361

Srov. s hláškami pana Jiřího Kodeta k tématu ve filmu Pelíšky...

0/0
10.1.2016 20:21

I30v34a 70V80a27l43č92í81k14o47v78á 1629578751131

Rudý, bolševický?;-D;-)

+1/0
12.1.2016 8:58

J36i69ř70í 29Š84k29o77d79á77k 1167229966

Co je to za nesmysl srovnávat naše středoevropské knedlíky s těmi čínskými? Ty jsou plněné vším možným,jsou tuhé a patlavé koexistence. Ty naše jsou většinou jako příloha až na ty špekové tyrolské a naše chlupaté plněné uzeným a nebo na sladko plněné ovocem. Nejvíce druhů knedlíků mají v Tyrolsku,dokonce jsem tam jedl knedlíkový salát. Přikláním se k výkladu původu knedlíků v Tyrolsku,odkud se rozšířily do Bavorska a Rakouska. V Čechách to šlo přes Bavorsko a vznikl ten podlouhlý kynutý jen z mouky. U nás na Moravě to šlo přes Rakousko,máme v něm velký podíl housky,tak jako ve Vídni. Co se však z těch knedlíků stalo? Doma je už málo kdo vaří a kupují se hotové. Jsou však nevalné kvality,buď se po zahřátí sypou a nebo jsou patlavé a lepí se na patro a tak dostaly název tlamolep!

+4/0
8.1.2016 20:26

P25a26v70e17l 71V97e61b76r 2425507826926

;-D 'Koexistence ' ?? Ty asi myslis konsistence, vid ?? ;-D;-D

+4/0
8.1.2016 21:44

M83a45r88t58i88n 49N26o23v59o39t66n58ý 8689674487524

To nesmíš kupovat knedlíky za 15 Kč v Tesku ...

+2/0
8.1.2016 21:56

M53i91c74h15a45l 76M65i42l39l16e64r 9956982699132

to nesmis kupovat zadne hotove knedliky nebo polotovary a delat je poctive doma od zacatku!!

+5/0
9.1.2016 3:09

M52a75r86t83i94n 69N88o40v60o91t62n66ý 8589664117484

Dělat knedlíky když vaříš pro dva lidi je zbytečně spousta práce a když koupíš kvalitní, jsou (skoro) stejně dobré.

+1/−2
9.1.2016 13:12

M33i55l17a83n 67C44o46u25f27a12l 8583527343

Tak to v žádném případě. Jednak knedlíky zase tolik práce nedají, nikdy nedělám 1 šišku, ale rovnou víc. Za pár korun!

+1/−1
10.1.2016 10:30

M52a27r53t55i85n 89N71o83v72o78t63n23ý 8409814517784

A co budu dělat s víc šiškami?

0/0
10.1.2016 13:59

J27a97r41a 90R82a19n87k 1241116679161

...zamrazi...:-)

0/0
10.1.2016 21:49

M59a68r81t46i27n 64N86o43v48o16t80n68ý 8949264757534

Mražený knedlíky? To už raději ty kupovaný

+1/−2
10.1.2016 22:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.