Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké Číně, kde je tamní mistři kuchaři vařili už dlouhá staletí před příchodem praotce Čecha do naší milé kotliny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V87a10c33l72a12v 15V53a63v15r54a 3967614495327

Moje žena vaří zde v USA houskové knedlíky jakými se může v Čechách pochlubit jen ty nejlepší restaurace. (Tak zvané "hrnkové knedlíky nezavání kvasnicemi a povedou se 100% vždy.

Bramborové dělám já z brambor, hrubé mouky Předměřicoé, vajíčko..sůl..Jejich chuť a kvalita je perfektní.

Také skvělou držkovou polévku, guláše, španělské ptáčky, Vrabce, sekanou nebo karbanátky.. svíčkovou a nebo kuře na paprice (na smetaně)...

tedy česká jídla ale i americká, skvělé Chilli, Fish n Chips, skvělé čerstvé ryby vytažené týž den z místních floridských vod, nebo si nachytat krevety (Shrimps), Craby, "Smažáka", a nebo se na všechno vykašlat a zajet k vodě do restaurace a nechat si posloužit..

Inu život důchodce...aktivity, sousedstvo, dobrej žvanec, a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich.

+1/0
17.1.2016 1:11

M17i96c82h67a31l 67M64i49l54l44e51r 9446452649262

" a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich."

Na rozdil od Australanu, kteri jedi oblozene chlebicky tak, jak se ma. A zvlast miluji ty "lonske", zbyle ze Silvestra, uchovane v lednici a snedene na Novy rok!

+1/0
17.1.2016 4:30

I40v79a42n59a 65M61o35t59a91l41í47k48o55v79á 5774221500812

vařím hrnkové a do mikrovlnky je dávám už léta, k tomu jsem nepotřebovala Láďu Hrušku, buď dám těsto do bábovkové formy anebo do jednotlivých hrníčků

+1/0
14.1.2016 8:27

V63a34c57l23a19v 43V28a40v33r59a 3777384595697

jsou vynikající

0/0
17.1.2016 1:13

N18o97r88b23e26r29t 88H65l54a70v32a74t89y 2305256930745

Knedlíky Češi odkoukali od Bavořanů. Jejich Knödl jsou ale nesrovnatelně lepší, než ty české jednoduché placky.

0/−1
12.1.2016 18:36

V65a38c93l62a11v 90V81a66v32r25a 3477314115107

Tak to jsi ještě bevidě knedlík. Ta německá napodobenina se prodává po světě a i když se to dá jíst se sebezapřením, český knedlík to není.

Proč myslíš že Němci po té vaší "sametové" jezdili do Čech na dobrý oběd po turnusech?

0/0
17.1.2016 1:13

A23n13t86o77n47í80n 88N97e33b62u73ž68e13l51s86k67ý 7375209186650

Nevím který národ,do činy bych kvůli tomu nejel,ale u nás doma neděláme špatný :-)VV

+5/0
11.1.2016 12:19

P12a71t31r75i54k 95P96í40c59h95a73l 4272336687

Dovolím si opravu. České národní jídlo není vepřo zelo nebo svíčková,ale smažák a to je fakt bez remcání.

+6/−3
10.1.2016 16:33

M31i61c86h42a46l 55M92i76l40l69e10r 9376322789242

nebo rizek?????

0/−1
11.1.2016 4:06

P44a56t20r20i92k 44P21í40c65h12a91l 4842906667

Na toho jsem zapomněl :-)

0/0
11.1.2016 10:14
Foto

J73a65r98o50s78l81a64v 16D50o76u70š19a 3192944894156

i kaťák se dá považovat za českou speciálnost

0/0
12.1.2016 18:12

M54i68c74h61a44l 61S26l17a22v75í86č50e55k 1769448632189

A co již zaniklé a nesehnatelné smažené vemínko? :-)

0/0
11.1.2016 12:38

I84v72a 94V43a37l80č10í42k78o50v69á 1439328341121

Nesóhlasím. Knedlyk, zelí a kus flákoty z něčeho, co běhalo po dvorku.;-)

0/0
12.1.2016 9:00

P45e74t95r 46S25c26h15ö38n 7143826432653

Takže třeba z potkana?

+1/0
13.1.2016 10:45

I16v77a 65V93a10l36č55í10k19o26v20á 1219408931601

Díky za tip.;-)

0/0
14.1.2016 18:10

V12a81c75l47a78v 52V62a48v20r11a 3477264915687

hlavně je smažák laciný a nedá se na něm nic zkazit. Teda když si ohlídáte kvality sýra. Protože v Čechách jsou některé sýry naprosto nepoživatelné.

Smažák mohu a dávám si ho i tady v USA.

Obalované kvalitní sýrové tyčinky jsou skoro totéž.

0/0
17.1.2016 1:16

L67u65b39o54s 46K43u35b11i83c74e43k 4955785114

O kvalite obalovanych syrovych tycinkach tady v USA velice silne pochybuji;-€!!!!

+1/0
19.1.2016 4:20

M36i58c85h35a84l 31M53i36l32l17e95r 9866622249272

pokud ty syrove tycinky jsou cisty syr, pak zadny problem, ale jestli jsou tzv. processed cheese od Krafta (kde je ta ikonka - blijak!)RvRvRv, jsou to prachsproste tavenakove tycinky a ty kolem nejake kvality proletely leda nadzvukovou rychlosti.

0/0
19.1.2016 5:30

O82s97k87a38r 17K49o58v53a81ř84í56k 8277753796907

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem je náboženství. Není nic lepšího R^

+17/−1
9.1.2016 12:29

J71a45n 56S83e46v83e52r60i90n 1176461246395

U nas se drzime hesla:

kachna, HK, BK, ČZ, BZ

:-)

+3/0
9.1.2016 15:24

J17a47k50u55b 72F85e66i91f44a17r 7499939856989

HK a BZ bych podával spíše k husiččce;-)

+2/0
10.1.2016 10:09

J42a53n 10S74e35v59e51r25i34n 1516151406805

Taky dobry! R^:-)

0/0
10.1.2016 10:13

M98i55l37a46n 10Č13e44r23n73ý 5463169709132

Dá se koupit v Rakousku či v Německu hrubá mouka, nezbytná k přípravě kynutých či bramborových knedlíků? V anglosaských zemích není k dostání, a tak si jí kuchaři v českých restauracích musí dovézt z Česka anebo si jí umlít sami.

+1/−4
9.1.2016 11:24
Foto

I92v34o 79C10h49u43d51o96b52a 9280476161714

a krupice se tam dá sehnat to je vlastně hrubá mouka,jestli se nepletu tak anglický puding je z krupice:-P

+3/0
9.1.2016 11:45

M87i79c64h32a25l 14M66i55l84l91e88r 9786132939822

v anglosaskych zemich hruba mouka je. Alespon v Australii. Mam ji ve spajzu.

+2/0
9.1.2016 12:17

J64a29r78a 62R67a63n55k 1571906549501

V Kanade take - zluty pytel a na nem Robin Hood:-)

0/0
10.1.2016 21:44

J64a96n 38S11e12v18e98r92i40n 1556431196245

Nechapu ty minusy. Treba v Anglii vim, ze s tim mela znama problem (treba uz je situace jina, je to nekolik let nazpatek).

0/0
10.1.2016 10:14

P56e90t86r 70R13i10h51a19k 7841688478766

spis neda nez da :) co vim tak maminka si ji vozi z domova :)

0/0
10.1.2016 18:46

P96a18v20e51l 67V39ě94t66r79o85v24e19c 6406488372311

Technický dotaz: jak si může český kuhař v Anglii sám namlít mouku? Netvrdím, že to nejde, jen nevím jak.

+1/0
10.1.2016 20:34

J19a12r82a 29R13a45n88k 1911946339981

Lehce, zrni se prodava ve vsech obchodech, nejdete ho v "bulk" :-)

0/0
10.1.2016 21:47

J36a57r72a 78R23a98n15k 1351366259961

Nekdy melu sama v kavovem mlynku, kdyz koupim organicke zrni, nezbavene veskerych vitaminu, na chleba definitivne:-)

+2/0
10.1.2016 21:45

M88i13c32h16a90l 76S14l71a60v72í60č24e86k 1759668632579

Nevím jak v Německu a Rakousku, ale ve Francii ne. A té jejich hladké by se v Čechách nejspíše říkalo pudrová.

+1/0
11.1.2016 12:36

O92n72d30ř59e71j 15M94a39l32ý 3234453953413

V Německu a Rakousku asi určitě, když se tam knedlíky vyrábějí stejně, jako tady.

0/0
11.1.2016 21:51

M42i11l94a93n 15Č93e25r79n39ý 5973249899612

My když jsme v mládí otočili volume na zesilovači na maximum, říkali jsme tomu "na plnej knedlík či knödl". Docela by mě zajímala etymologie tohoto rčení.;-)

0/0
9.1.2016 11:02

P48e63t95r 58R91i46h41a51k 7771428518756

taky se myslim lidove plynu na podlahu rika davat tomu plnej knedlik :)

0/0
10.1.2016 18:46

J38a41n 27S20m60í53š90e36k 9645407272225

Doporučuji "rychlý houskový" z Dadalovy kuchařky.

0/0
9.1.2016 8:31

M90i81l61o69š 42D22v43o31ř44á80k 8535567756351

nikdo nerozumi knedlikum vic, nez kapela SMASHING DUMPLINGS !!

https://www.youtube.com/watch?v=Id9TSrnBN6I

+2/0
9.1.2016 2:47

J63o53s58e10f 90M33i62k51e38l 2648830626282

Nejlepší jsou Hausknechtovy.

+1/0
8.1.2016 23:05

P46a70v98e34l 82R32a77t45h10o64u78s80k44ý 6290189531

Na některých těch fotkách není knedlík ale nok!

+4/0
8.1.2016 20:31

P93a59v72e63l 84V28ě36t82r16o40v36e88c 6386398332151

Srov. s hláškami pana Jiřího Kodeta k tématu ve filmu Pelíšky...

0/0
10.1.2016 20:21

I57v59a 24V84a73l81č28í72k53o56v28á 1529928301201

Rudý, bolševický?;-D;-)

+1/0
12.1.2016 8:58

J87i42ř43í 83Š69k33o88d64á61k 1517719516

Co je to za nesmysl srovnávat naše středoevropské knedlíky s těmi čínskými? Ty jsou plněné vším možným,jsou tuhé a patlavé koexistence. Ty naše jsou většinou jako příloha až na ty špekové tyrolské a naše chlupaté plněné uzeným a nebo na sladko plněné ovocem. Nejvíce druhů knedlíků mají v Tyrolsku,dokonce jsem tam jedl knedlíkový salát. Přikláním se k výkladu původu knedlíků v Tyrolsku,odkud se rozšířily do Bavorska a Rakouska. V Čechách to šlo přes Bavorsko a vznikl ten podlouhlý kynutý jen z mouky. U nás na Moravě to šlo přes Rakousko,máme v něm velký podíl housky,tak jako ve Vídni. Co se však z těch knedlíků stalo? Doma je už málo kdo vaří a kupují se hotové. Jsou však nevalné kvality,buď se po zahřátí sypou a nebo jsou patlavé a lepí se na patro a tak dostaly název tlamolep!

+4/0
8.1.2016 20:26

P76a90v51e56l 71V35e55b75r 2855697926686

;-D 'Koexistence ' ?? Ty asi myslis konsistence, vid ?? ;-D;-D

+4/0
8.1.2016 21:44

M29a77r54t89i40n 70N18o39v22o20t25n11ý 8959954487444

To nesmíš kupovat knedlíky za 15 Kč v Tesku ...

+2/0
8.1.2016 21:56

M34i69c59h32a31l 19M75i95l62l15e71r 9806672739442

to nesmis kupovat zadne hotove knedliky nebo polotovary a delat je poctive doma od zacatku!!

+5/0
9.1.2016 3:09

M11a71r49t24i50n 55N44o74v30o80t63n22ý 8639794357554

Dělat knedlíky když vaříš pro dva lidi je zbytečně spousta práce a když koupíš kvalitní, jsou (skoro) stejně dobré.

+1/−2
9.1.2016 13:12

M75i39l17a40n 61C98o43u46f96a67l 8773927773

Tak to v žádném případě. Jednak knedlíky zase tolik práce nedají, nikdy nedělám 1 šišku, ale rovnou víc. Za pár korun!

+1/−1
10.1.2016 10:30

M64a46r58t54i46n 80N98o33v55o33t93n77ý 8349834117504

A co budu dělat s víc šiškami?

0/0
10.1.2016 13:59

J55a63r41a 81R78a26n14k 1381666139481

...zamrazi...:-)

0/0
10.1.2016 21:49

M71a15r77t52i87n 66N80o52v25o27t63n19ý 8439544557524

Mražený knedlíky? To už raději ty kupovaný

+1/−2
10.1.2016 22:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.