Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Velká světová knedlíková válka. Který národ dělá ty nejlepší?

Knedlo vepřo zelo i svíčková. Obě česká národní jídla doprovázejí na talíři knedlíky. Ale nejsme v tom rozhodně sami. Knedlíky milují nejen naši sousedi ve střední Evropě, ale také v daleké Číně, kde je tamní mistři kuchaři vařili už dlouhá staletí před příchodem praotce Čecha do naší milé kotliny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

V85a95c59l17a61v 43V87a41v27r30a 3677124305177

Moje žena vaří zde v USA houskové knedlíky jakými se může v Čechách pochlubit jen ty nejlepší restaurace. (Tak zvané "hrnkové knedlíky nezavání kvasnicemi a povedou se 100% vždy.

Bramborové dělám já z brambor, hrubé mouky Předměřicoé, vajíčko..sůl..Jejich chuť a kvalita je perfektní.

Také skvělou držkovou polévku, guláše, španělské ptáčky, Vrabce, sekanou nebo karbanátky.. svíčkovou a nebo kuře na paprice (na smetaně)...

tedy česká jídla ale i americká, skvělé Chilli, Fish n Chips, skvělé čerstvé ryby vytažené týž den z místních floridských vod, nebo si nachytat krevety (Shrimps), Craby, "Smažáka", a nebo se na všechno vykašlat a zajet k vodě do restaurace a nechat si posloužit..

Inu život důchodce...aktivity, sousedstvo, dobrej žvanec, a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich.

+1/0
17.1.2016 1:11

M28i50c25h61a22l 88M86i35l37l98e65r 9886962499542

" a bavit se tím jak si Amíci poradí s českými chlebíčky jež nabízíme k pohoštění daleko od Čech.

Amík vezme dva, přeloží na sebe, a jí jak sandwich."

Na rozdil od Australanu, kteri jedi oblozene chlebicky tak, jak se ma. A zvlast miluji ty "lonske", zbyle ze Silvestra, uchovane v lednici a snedene na Novy rok!

+1/0
17.1.2016 4:30

I25v77a19n19a 11M59o27t86a42l82í70k91o74v15á 5944201190112

vařím hrnkové a do mikrovlnky je dávám už léta, k tomu jsem nepotřebovala Láďu Hrušku, buď dám těsto do bábovkové formy anebo do jednotlivých hrníčků

+1/0
14.1.2016 8:27


V58a87c64l19a71v 94V76a13v60r67a 3597514715467

jsou vynikající

0/0
17.1.2016 1:13

N47o85r11b51e57r91t 29H57l10a63v81a77t51y 2965226300425

Knedlíky Češi odkoukali od Bavořanů. Jejich Knödl jsou ale nesrovnatelně lepší, než ty české jednoduché placky.

0/−1
12.1.2016 18:36

V87a56c87l48a60v 89V16a16v24r42a 3967984585367

Tak to jsi ještě bevidě knedlík. Ta německá napodobenina se prodává po světě a i když se to dá jíst se sebezapřením, český knedlík to není.

Proč myslíš že Němci po té vaší "sametové" jezdili do Čech na dobrý oběd po turnusech?

0/0
17.1.2016 1:13
Foto

A90n20t33o53n87í14n 52N62e26b81u10ž86e11l36s92k52ý 7795909406350

Nevím který národ,do činy bych kvůli tomu nejel,ale u nás doma neděláme špatný :-)VV

+5/0
11.1.2016 12:19

P71a94t83r97i86k 95P93í44c43h59a31l 4572506367

Dovolím si opravu. České národní jídlo není vepřo zelo nebo svíčková,ale smažák a to je fakt bez remcání.

+6/−3
10.1.2016 16:33

M90i67c27h52a33l 25M88i35l39l15e47r 9736872789232

nebo rizek?????

0/−1
11.1.2016 4:06

P70a62t16r68i32k 64P94í36c34h66a90l 4192186297

Na toho jsem zapomněl :-)

0/0
11.1.2016 10:14
Foto

J65a60r52o46s74l45a35v 35D36o66u24š46a 3452644784606

i kaťák se dá považovat za českou speciálnost

0/0
12.1.2016 18:12

M96i24c88h27a70l 94S41l92a85v41í16č80e15k 1739538932369

A co již zaniklé a nesehnatelné smažené vemínko? :-)

0/0
11.1.2016 12:38

I23v43a 87V45a35l49č53í85k28o39v56á 1739538831931

Nesóhlasím. Knedlyk, zelí a kus flákoty z něčeho, co běhalo po dvorku.;-)

0/0
12.1.2016 9:00

P86e56t67r 46S62c28h13ö49n 7933416492343

Takže třeba z potkana?

+1/0
13.1.2016 10:45

I18v65a 39V90a34l65č85í92k80o42v35á 1719738441411

Díky za tip.;-)

0/0
14.1.2016 18:10

V51a64c83l28a42v 57V21a92v58r15a 3177414185207

hlavně je smažák laciný a nedá se na něm nic zkazit. Teda když si ohlídáte kvality sýra. Protože v Čechách jsou některé sýry naprosto nepoživatelné.

Smažák mohu a dávám si ho i tady v USA.

Obalované kvalitní sýrové tyčinky jsou skoro totéž.

0/0
17.1.2016 1:16

L92u93b13o84s 25K45u29b88i48c32e17k 4675905234

O kvalite obalovanych syrovych tycinkach tady v USA velice silne pochybuji;-€!!!!

+1/0
19.1.2016 4:20

M54i30c95h71a27l 85M60i84l19l23e17r 9756952719802

pokud ty syrove tycinky jsou cisty syr, pak zadny problem, ale jestli jsou tzv. processed cheese od Krafta (kde je ta ikonka - blijak!)RvRvRv, jsou to prachsproste tavenakove tycinky a ty kolem nejake kvality proletely leda nadzvukovou rychlosti.

0/0
19.1.2016 5:30

O85s26k34a76r 82K87o47v32a85ř58í97k 8217623266607

Pečená kachna s červeným zelím a bramborovým knedlíkem je náboženství. Není nic lepšího R^

+17/−1
9.1.2016 12:29

J21a74n 66S97e48v37e19r45i23n 1316581186835

U nas se drzime hesla:

kachna, HK, BK, ČZ, BZ

:-)

+3/0
9.1.2016 15:24

J89a77k48u49b 56F17e62i16f82a89r 7189349166979

HK a BZ bych podával spíše k husiččce;-)

+2/0
10.1.2016 10:09

J20a22n 29S74e97v67e58r11i42n 1196961336535

Taky dobry! R^:-)

0/0
10.1.2016 10:13

M76i79l20a54n 33Č78e62r41n18ý 5203589639552

Dá se koupit v Rakousku či v Německu hrubá mouka, nezbytná k přípravě kynutých či bramborových knedlíků? V anglosaských zemích není k dostání, a tak si jí kuchaři v českých restauracích musí dovézt z Česka anebo si jí umlít sami.

+1/−4
9.1.2016 11:24
Foto

I63v53o 38C83h58u72d41o38b97a 9330936561594

a krupice se tam dá sehnat to je vlastně hrubá mouka,jestli se nepletu tak anglický puding je z krupice:-P

+3/0
9.1.2016 11:45

M49i35c87h44a39l 51M33i62l85l36e71r 9446832549522

v anglosaskych zemich hruba mouka je. Alespon v Australii. Mam ji ve spajzu.

+2/0
9.1.2016 12:17

J66a12r12a 70R20a52n13k 1141726589591

V Kanade take - zluty pytel a na nem Robin Hood:-)

0/0
10.1.2016 21:44

J34a90n 25S77e56v26e97r72i39n 1376521726795

Nechapu ty minusy. Treba v Anglii vim, ze s tim mela znama problem (treba uz je situace jina, je to nekolik let nazpatek).

0/0
10.1.2016 10:14

P16e40t91r 77R27i65h48a74k 7271878718956

spis neda nez da :) co vim tak maminka si ji vozi z domova :)

0/0
10.1.2016 18:46

P31a33v45e17l 46V30ě25t85r78o27v41e47c 6176788552461

Technický dotaz: jak si může český kuhař v Anglii sám namlít mouku? Netvrdím, že to nejde, jen nevím jak.

+1/0
10.1.2016 20:34

J20a25r25a 23R38a31n63k 1791596359851

Lehce, zrni se prodava ve vsech obchodech, nejdete ho v "bulk" :-)

0/0
10.1.2016 21:47

J17a19r84a 16R12a53n80k 1351916629641

Nekdy melu sama v kavovem mlynku, kdyz koupim organicke zrni, nezbavene veskerych vitaminu, na chleba definitivne:-)

+2/0
10.1.2016 21:45

M91i16c37h86a11l 88S97l54a69v47í19č11e63k 1119728572669

Nevím jak v Německu a Rakousku, ale ve Francii ne. A té jejich hladké by se v Čechách nejspíše říkalo pudrová.

+1/0
11.1.2016 12:36

O98n68d64ř56e20j 44M17a75l92ý 3204383933353

V Německu a Rakousku asi určitě, když se tam knedlíky vyrábějí stejně, jako tady.

0/0
11.1.2016 21:51

M53i62l83a54n 32Č18e84r51n30ý 5743819159642

My když jsme v mládí otočili volume na zesilovači na maximum, říkali jsme tomu "na plnej knedlík či knödl". Docela by mě zajímala etymologie tohoto rčení.;-)

0/0
9.1.2016 11:02

P47e96t18r 31R14i39h94a24k 7351328968186

taky se myslim lidove plynu na podlahu rika davat tomu plnej knedlik :)

0/0
10.1.2016 18:46

J80a71n 30S20m17í77š69e60k 9435927552275

Doporučuji "rychlý houskový" z Dadalovy kuchařky.

0/0
9.1.2016 8:31

M18i77l64o72š 24D77v93o82ř51á55k 8955197676711

nikdo nerozumi knedlikum vic, nez kapela SMASHING DUMPLINGS !!

https://www.youtube.com/watch?v=Id9TSrnBN6I

+2/0
9.1.2016 2:47

J16o98s97e21f 28M39i85k46e50l 2458640416232

Nejlepší jsou Hausknechtovy.

+1/0
8.1.2016 23:05

P95a22v54e30l 53R50a89t23h35o74u32s98k56ý 6380249651

Na některých těch fotkách není knedlík ale nok!

+4/0
8.1.2016 20:31

P35a74v20e52l 44V71ě69t61r32o74v25e41c 6706378282171

Srov. s hláškami pana Jiřího Kodeta k tématu ve filmu Pelíšky...

0/0
10.1.2016 20:21

I82v64a 96V70a95l34č52í67k76o58v79á 1339758221701

Rudý, bolševický?;-D;-)

+1/0
12.1.2016 8:58

J11i71ř80í 25Š70k54o87d77á34k 1517929976

Co je to za nesmysl srovnávat naše středoevropské knedlíky s těmi čínskými? Ty jsou plněné vším možným,jsou tuhé a patlavé koexistence. Ty naše jsou většinou jako příloha až na ty špekové tyrolské a naše chlupaté plněné uzeným a nebo na sladko plněné ovocem. Nejvíce druhů knedlíků mají v Tyrolsku,dokonce jsem tam jedl knedlíkový salát. Přikláním se k výkladu původu knedlíků v Tyrolsku,odkud se rozšířily do Bavorska a Rakouska. V Čechách to šlo přes Bavorsko a vznikl ten podlouhlý kynutý jen z mouky. U nás na Moravě to šlo přes Rakousko,máme v něm velký podíl housky,tak jako ve Vídni. Co se však z těch knedlíků stalo? Doma je už málo kdo vaří a kupují se hotové. Jsou však nevalné kvality,buď se po zahřátí sypou a nebo jsou patlavé a lepí se na patro a tak dostaly název tlamolep!

+4/0
8.1.2016 20:26

P77a35v58e51l 97V56e24b25r 2915407526686

;-D 'Koexistence ' ?? Ty asi myslis konsistence, vid ?? ;-D;-D

+4/0
8.1.2016 21:44

M10a32r51t74i85n 91N45o84v19o14t24n68ý 8899214567624

To nesmíš kupovat knedlíky za 15 Kč v Tesku ...

+2/0
8.1.2016 21:56

M93i85c72h29a13l 36M73i42l28l16e80r 9766612959772

to nesmis kupovat zadne hotove knedliky nebo polotovary a delat je poctive doma od zacatku!!

+5/0
9.1.2016 3:09

M70a28r21t24i47n 12N23o91v41o15t17n87ý 8739204887614

Dělat knedlíky když vaříš pro dva lidi je zbytečně spousta práce a když koupíš kvalitní, jsou (skoro) stejně dobré.

+1/−2
9.1.2016 13:12

M86i98l60a30n 15C66o33u64f73a58l 8183557783

Tak to v žádném případě. Jednak knedlíky zase tolik práce nedají, nikdy nedělám 1 šišku, ale rovnou víc. Za pár korun!

+1/−1
10.1.2016 10:30

M20a68r33t23i35n 53N50o77v95o19t60n80ý 8939414237954

A co budu dělat s víc šiškami?

0/0
10.1.2016 13:59

J47a98r32a 38R54a93n77k 1101746729131

...zamrazi...:-)

0/0
10.1.2016 21:49

M93a55r50t88i93n 66N22o31v46o82t74n48ý 8669484827894

Mražený knedlíky? To už raději ty kupovaný

+1/−2
10.1.2016 22:38





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.