Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na tisíc korun. Proto není divu, že většina Čechů dává přednost proseccu či domácím bublinkám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I24g64o25r 34S24v51a23t43o41s 8135498777735

I kdyz je to "masovka" - mne ten Moet proste chutna....

0/0
8.1.2016 13:54

J24a16r62o83s60l39a16v 72T92a46c28h60o43v70s21k62y 2852210874740

A cim se to lisi od piva ? Dela se to z rostlin, jsou v tom bublinky, leckdy i alkohol.

0/0
8.1.2016 8:41

P80e80t35r 67N10o76v61o91t58n93y 1851640711

Před kvašením se to nevaří. ;-D

0/0
13.1.2016 15:48


M47i61c48h79a53l 59B10ř70e60z31i28n96a 7725804800123

Když šampaňské tak Cristal a k tomu trošku dobrot z Astrachanu.

0/0
8.1.2016 6:32

P80e55t91r 60L13e91h42n79e93r83t 2827775248236

Já mám po pravém šánu a nejen po ránu hrozné prdíky skoro jako náš mimísek zvaný též cipísek. ;-D

+1/0
1.1.2016 10:15

M97a59r63t88i94n 19V72o81j41á61č86e13k 9303597171696

v článku je myšlen jiný "společenský pšouk";-D

0/0
1.1.2016 10:20

K36a95t79e89ř77i47n93a 14F67e54n28c67l85o69v75á 8323567478323

A co jahody? :-D

0/0
31.12.2015 20:36

M67i43c83h84a71l 38M98i24l39l72e10r 9716822729332

to si samozrejme musi rozhodnout kazdy sam podle sve chuti a kapsy.

U nas doma plati, ze sampanske nicim neredime ani k nemu nic nepridavame, pijeme je tak, jak je mineno si ho pozivat. Klasicky.

Kdyz chceme napoj typu ovoce + bublinky, jako treba silvestrovskou bowli, na to zasadne pouzijeme jedno z nasich australskych sumivych vin fermentovanych v lahvi "sampanskou metodou", nebo jeste lepe Prosecco, at uz italske nebo z nasi vlastni vyroby tady. Prosecco je totiz zvlast vhodne na pridani ovoce - viz prosluly koktajl Bellini jsou vpodstate rozmixovane bile broskve a prosecco, nebo broskvovy nektar a prosecco.

Obdobne "Strawberry Bellini", nebo "Berry Bellini". Prvni jsou rozmixovane bile broskve, jahody a prosecco, zatimco druhy je scezena smes rozmixovanych lesnich plodu jako maliny, ostruziny, boruvky, rozmixovane bile broskve a prosecco.

+1/0
1.1.2016 8:04

M57a86r97t33i45n 60V65o58j31á50č89e15k 9953717841646

my je maximálně přikusujeme ,ale nedáváme do pití

+1/0
1.1.2016 9:45

O55n82d36ř48e36j 52S20t18a61r77o33c63h 5400673812444

Tak je to taky správně. Vždy musejí být čerstvé a nikdy se nedávají přímo do nápoje.

Nikdy nezapomenu díl pořadu Ano, šéfe! s Pohlreichem, kde mu "barmanka" nalila sekt a hodila mu do něj jahody Z KOMPOTU! A když si nechal podat tu plechovku, byla na některých jahodách plíseň. Masakr :-)

+2/0
1.1.2016 10:08

M93i61c21h88a34l 33M11i70l12l83e62r 9446802339122

jahody se do sampanskeho nedavaji, ale je mozne je pouzit jako ozdobu sklenice kdyz se podava sampansky koktejl : cukrova kostka s nekolika kapkami Angostura Bitters do sampanske sklenice, na to strik konaku nebo brandy, sklenici naplnit sampanskym. Sklenici je mozne na okraji ozdobit CERSTVOU jahodou.

0/0
1.1.2016 11:53

L52u54k17á53š 88O56m34á96č15k75a 5881714661376

Nejčastěji doma pijeme Bohemku Prestige Brut, v akci se dá pořídit kolem 2 stovek. Tak jednou týdně láhev padne a není to dle mého názoru špatný sekt. Občas si dáme Moet, výjimečně Veuve Clicquot. Šampaňské miluji já i moje žena.

+2/0
31.12.2015 20:31

T11o28m62á68š 54T20a44t59í94č40e32k 5800642450528

No vida. Rozumné slovo, které si nepotřebuje natrhávat kapsu.

0/0
1.1.2016 21:20

I36v37a75n 79A19b33r23t 5917879696

Jak pit spravne sampanske rozebira a velmi chytre radi novinar cestujici po Asii a Rumunsku. Neni to divne?

0/−1
31.12.2015 18:14

J63i16r22i 44C60e43e 5435111652988

Jdu hledat šavli po dědovi, co sloužil u dragounů a pak vyzkouším tu forsáž...

+2/0
31.12.2015 17:30

M74i35c23h67a92l 58P75l31e17š90t87i54l 2245101615

... s výborným šampaňským značky Robby Bobble :-D

0/0
8.1.2016 10:42

L43u90k56a91s 93V48o76n66d49r79a52c82e95k 7705473314446

Osobne mam rad Perrier Jouet a Piper Heidsieck, treba z Moeta me vzdy boli hlava;-) Mimochodem nekolikrat jsem zkusil Doma Perignona a rekl bych, ze to za ty prachy nestoji. Hezky Novy rok!

0/0
31.12.2015 16:00

T85o89m10á11š 24T18a86t59í56č91e83k 5960802190908

Jedině Krug! :-)

0/0
31.12.2015 16:30

M21a81r26t51i85n 18V70o60j97á68č72e86k 9493757791606

já bych nebyl úplně tak vyhraněný;-D máme rádi ochutnávat i jiný druhy ,ale třeba Jacquart a Taittinger jsou u nás asi top

0/0
1.1.2016 9:54

T69o69m53á67š 34T10a60t29í82č69e42k 5470562910698

Tak o tom žádná. Já chtěl jenom připomenout tu - v mých očích nejlepší - velkou značku.

0/0
1.1.2016 21:17

L68u70k60á70š 23O53m94á44č35k25a 5381124411506

Z Moeta mě naopak hlava nikdy nebolí. Zajímavé. :)

0/0
31.12.2015 20:06

M30a46r83e76k 41K24l36u37f50a 3668214314966

Piper Heidsieck je dobrý. Letos jsme měli Taittinger a ten mohu doporučit. R^

0/0
1.1.2016 1:25

M68i26c75h32a14l 15M98i14l25l88e14r 9656162739342

prozatim jsem mel prilezitost ochutnat ruzne produkty pod znackami Veuve Cliquot, Moët & Chandon, Mumm, Taittinger, Ruinart, Piper Heidsieck, Lanson, a nejake levnejsi jako Louis Auger, Pol Gessner, Duperrey. Nejlepe nam chutnal Taittinger, Lanson a prekvapive Louis Auger.

0/0
1.1.2016 6:04
Foto

L27e52n94k96a 28M77a61l32o58ň70o24v77á 9426404297926

A když pomineme Bohemia sekt, máte zkušenost s nějakými našimi sekty, které by stály za ochutnání?

0/0
31.12.2015 12:50

M58a91r56e36k 27K59a91l34i96n42a 3469144575788

Určitě od Bohemky Prestige Rose Brut, dále sekty (crémanty) z Vinselektu MIchlovský - ty jsou vynikající...

0/−2
31.12.2015 16:12

T20o35m49á11š 19T97a70t24í13č28e16k 5930272610888

Znovín dělá vynikající sekty.

+1/0
31.12.2015 16:30

Z36d65e72n95ě94k 55T73e58s46n17e67r 1596701989843

Rozhodně spíš Znovín, než Vinselekt...:)

0/0
31.12.2015 18:30

M41a57r74e78k 60K88l37u40f31a 3318324444876

Dá se pít Chateau Radyně, což se ale vlastně také vyrábí v Plzenci.

+1/0
1.1.2016 1:23

P38e30t33r 42M39a44n69d76a 4723180618339

ano, velmi dobrý ultrabut

0/0
16.1.2016 15:10

P45e76t13r 93S51o48k10o24l 8272861587281

Dáme šáňo? :-P

+7/0
31.12.2015 12:00

R47a11d10e97k 35Č51e74r72v20e84n29k26a 5834351294352

Včera jsem v tv zahlédl šot se Zemanem kde na nějaké recepci na Hradě někomu sděluje "..zas nám budou nalévat to kyselé šampaňské.."

+3/0
31.12.2015 11:27

M39i18l67a48n 22Č55e24r22n34ý 5453799819322

Cožpak Zeman, od toho přece nelze čekat nějakou znalost dobrého vína...

+3/−4
31.12.2015 11:30

M29a70r51t70i14n 93V38o44j70á51č31e43k 9883227591566

přesně tak kyselé šampaňské,slaný kaviar,plesnivý sýr ,syrová ryba,krvavý hovězí ...kam ten svět spěje;-D;-D

+8/0
31.12.2015 11:43

M85a20r25e28k 73K84a19l28i19n16a 3909854865738

A sladké Creme brulleé...;-D

+4/−2
31.12.2015 16:13

M88a70r91t49i90n 24V77o54j79á40č89e90k 9673657451156

odporné;-D;-D

0/0
1.1.2016 9:40
Foto

J33a43r64o64s48l35a63v 63C57h44a61l32u61p97a 8134521565965

No jo, není to sladká Becherovečka ;-)

0/0
31.12.2015 15:53

R61a60d51e48k 31Č44e78r40v40e84n37k82a 5274521824142

Ono to, jak mne upozornil kamarád, mělo pokračování - Zeman - a to je prý to nejlepší co dostupné, no já nevím, já bych dal přednost nějakému sladšímu.

0/0
1.1.2016 12:20

P81a57v30e32l 34B62ř17e37z90i55n62a 3549928801373

Označovat výraž šáňo za buranský je trochu přehnané. Prostě je to poměrně nový výraz, který se uchytil a bude se používat navzdory jakýmkoli protestům. A to, že "obyčejnému" sektu skoro všichni říkají šampaňské? Z hlediska evropských pojmů je to samozřejmě špatně. Ale koho to zajímá. Američané sektu říkají šempejn bez ohledu na to, odkud je a štrůdl je štrůdl, i když se upekl doma v troubě a není z Rakouska. ;-D;-D;-D

+10/−6
31.12.2015 11:25

R47o43m69a13n 84S63t84r21i29š 8855177947778

Alkohol moc nepiji a víno v jakékoli podobě také ne. Přesto bych rád okusil šampaňské. Je jeho chuť odlišná od sektu, nebo je to jen o značce metody a původu a při porovnání s kvalitnějším sektem není výrazný rozdíl?

Neřešme prosím z pohledu vinaře.

0/0
31.12.2015 11:12

M35a74r26t18i48n 57V25o54j31á34č71e98k 9523237561746

pokud sektem myslíte třeba polosladkou bohemku tak je ta chuť někde jinde ,ale když to vezmu z pohledu Bohemky prestige je to taková ta štíhlejší láhev u hrdla tak ta chuť se šampanskému blíží ...je to hlavně procesem výroby ,která je stejná jako výroba champagne .....zkusil bych pro začátek bohemku prestige a freixenet gordon negro (černá láhev)španělský sekt ....a uvidíte za pár stovek jestli vám vůbec bude champagne chutnat a pokud ano tak od champagne bych zkusil Mumm ,Moet Jacquart nebo Taittinger tam nemůžete sáhnout vedle...je lepší jít pro začátek do osvědčených než zkusit nějakou za 500 a být zklamaný

+2/0
31.12.2015 11:31

M81a33r46t58i57n 88V48o56j48á97č50e96k 9453107451276

prosecco jsem vynechal záměrně je jich na trhu moc a snadno sáhnete vedle

0/0
31.12.2015 11:33

T67o38m12á26š 38T53a16t45í65č81e26k 5190972140418

Takhle: šampaňské v tom pravém slova smyslu, tedy ze Champagne, se vyznačuje dobrým vínem, ze kterého je udělané. Dále se k tomu přidá to zpracování, jak je nastíněné v článku.

Vzhledem k tomu, že na Moravě vypěstujeme vína takové kvality, že můžou směle konkurovat těm ze Champagne, jde jen o to, najít vinařství, které vyrábí sekt klasickou šampaňskou metodou. Nechcu tady podnikat v reklamě, ale zajdi do dobré vinotéky, kde ti na tomto základě poradí a doporučí. Ochutnat naše "šampaňský", ergo sekt, lze od 300 - 350 nahoru, přičemž jsme na kvalitě, která se z Francie prodává za dvoj- až trojnásobnou cenu.

Samozřejmě, vína mají svůj charakter podle oblasti, kde vyrostla, takže šampaňské je opravdu jenom ze Champagne, ale to už se pohybujeme mezi nama vinařama. ;-)

0/−1
31.12.2015 16:42

I49v37a46n 47A62b70r46t 5307459356

Bohuzel, nejste za 300-350 v kvalite pred Francii.

+1/0
31.12.2015 23:00

T69o68m50á16š 28T18a30t87í54č41e24k 5200402450378

Já neříkám před Francií, ale na stejné úrovni. Protože, promiň, když víš kde a co koupit z Moravy, tak bys za stejnou kvalitu z Francie vysolil prostě litr. Nebo třeba osm kil.

0/−1
1.1.2016 21:24

M27a11r92t74i72n 39V58o44j66á10č68e98k 9623827551316

mimochodem solidní výběr na champagne má Makro a ,když se zadaří tak se tam dají od 700 sehnat zajímavý lahve ,ale je třeba se tím propít a ne kupovat třeba jen Mumm nebo Moet i když těmi vůbec nic nezkazíte ...my třeba můžeme Jacquart

+2/0
31.12.2015 10:37

M17a65r89t68i84n 64V38o46j72á95č30e52k 9723277381966

než prosecco mám raději Freixenet brut s cenou kolem 200

+1/0
31.12.2015 10:23

P10a20v44e68l 52S55o72u95č21e34k 7834162597195

Fajn článek, jen pár upřesnění: Champagne není jen jedno, oblasti Champagne jsou ve Francii dvě: jedna v okolí města Reims, druhá v okolí města Troyes. Jinak k otvírání lahve: Správně se má šroubovat lahví a korek držet v ruce, takže se vlastně odděluje lahev od korku. Hezký Nový rok všem!

+4/0
31.12.2015 9:54

H66a15n97a 19K16r53i49v76a52n61e71k 2551115752193

Obe mesta patri k regionu Champagne-Ardenne, takze zadne dve oblasti. ;-)

0/0
31.12.2015 10:15

M15a70r49e70k 70K98a52l47i85n77a 3619924935568

Grand a Petit Champagne... MOžná tak to bylo myšleno...

+2/0
31.12.2015 10:22

A59l80e32x85a63n38d24r 54S62c20h84ö56n33f67e81l96d 6958539969853

Proti gustu žádný dišputát.

Ale mně připadá provádění sabráže ve společnosti (vyjma nějaké zcela neformální recesní skupinky dobrých přátel) stejně zbytečně okázalé a v podstatě buranské, jako užívání termínů "šáňo" nebo "bublinky".

+10/−4
31.12.2015 9:38





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.