Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na tisíc korun. Proto není divu, že většina Čechů dává přednost proseccu či domácím bublinkám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I66g73o28r 64S59v27a19t25o89s 8695918147175

I kdyz je to "masovka" - mne ten Moet proste chutna....

0/0
8.1.2016 13:54

J44a32r18o65s73l30a43v 95T92a70c82h34o67v50s12k19y 2682640114880

A cim se to lisi od piva ? Dela se to z rostlin, jsou v tom bublinky, leckdy i alkohol.

0/0
8.1.2016 8:41

P69e50t47r 40N89o80v13o24t10n52y 1491740941

Před kvašením se to nevaří. ;-D

0/0
13.1.2016 15:48

M29i21c97h53a62l 90B94ř68e61z94i89n92a 7965184240103

Když šampaňské tak Cristal a k tomu trošku dobrot z Astrachanu.

0/0
8.1.2016 6:32

P55e35t68r 13L44e65h95n91e28r84t 2707165438526

Já mám po pravém šánu a nejen po ránu hrozné prdíky skoro jako náš mimísek zvaný též cipísek. ;-D

+1/0
1.1.2016 10:15

M53a95r87t14i56n 51V57o56j76á69č41e36k 9733597531436

v článku je myšlen jiný "společenský pšouk";-D

0/0
1.1.2016 10:20

K80a65t12e67ř74i83n46a 39F38e33n29c78l68o90v83á 8613257188983

A co jahody? :-D

0/0
31.12.2015 20:36

M12i87c50h65a65l 53M78i65l36l75e69r 9156512579472

to si samozrejme musi rozhodnout kazdy sam podle sve chuti a kapsy.

U nas doma plati, ze sampanske nicim neredime ani k nemu nic nepridavame, pijeme je tak, jak je mineno si ho pozivat. Klasicky.

Kdyz chceme napoj typu ovoce + bublinky, jako treba silvestrovskou bowli, na to zasadne pouzijeme jedno z nasich australskych sumivych vin fermentovanych v lahvi "sampanskou metodou", nebo jeste lepe Prosecco, at uz italske nebo z nasi vlastni vyroby tady. Prosecco je totiz zvlast vhodne na pridani ovoce - viz prosluly koktajl Bellini jsou vpodstate rozmixovane bile broskve a prosecco, nebo broskvovy nektar a prosecco.

Obdobne "Strawberry Bellini", nebo "Berry Bellini". Prvni jsou rozmixovane bile broskve, jahody a prosecco, zatimco druhy je scezena smes rozmixovanych lesnich plodu jako maliny, ostruziny, boruvky, rozmixovane bile broskve a prosecco.

+1/0
1.1.2016 8:04

M28a67r48t67i68n 16V65o58j80á36č71e88k 9643927171266

my je maximálně přikusujeme ,ale nedáváme do pití

+1/0
1.1.2016 9:45

O28n73d57ř65e92j 24S98t58a88r19o56c69h 5690333802704

Tak je to taky správně. Vždy musejí být čerstvé a nikdy se nedávají přímo do nápoje.

Nikdy nezapomenu díl pořadu Ano, šéfe! s Pohlreichem, kde mu "barmanka" nalila sekt a hodila mu do něj jahody Z KOMPOTU! A když si nechal podat tu plechovku, byla na některých jahodách plíseň. Masakr :-)

+2/0
1.1.2016 10:08

M41i50c33h45a93l 56M11i43l53l17e23r 9936762879842

jahody se do sampanskeho nedavaji, ale je mozne je pouzit jako ozdobu sklenice kdyz se podava sampansky koktejl : cukrova kostka s nekolika kapkami Angostura Bitters do sampanske sklenice, na to strik konaku nebo brandy, sklenici naplnit sampanskym. Sklenici je mozne na okraji ozdobit CERSTVOU jahodou.

0/0
1.1.2016 11:53

L57u20k57á94š 57O85m64á32č28k18a 5591574211456

Nejčastěji doma pijeme Bohemku Prestige Brut, v akci se dá pořídit kolem 2 stovek. Tak jednou týdně láhev padne a není to dle mého názoru špatný sekt. Občas si dáme Moet, výjimečně Veuve Clicquot. Šampaňské miluji já i moje žena.

+2/0
31.12.2015 20:31

T95o34m10á65š 40T48a41t56í22č69e26k 5400132570788

No vida. Rozumné slovo, které si nepotřebuje natrhávat kapsu.

0/0
1.1.2016 21:20

I30v32a70n 13A60b46r22t 5737749946

Jak pit spravne sampanske rozebira a velmi chytre radi novinar cestujici po Asii a Rumunsku. Neni to divne?

0/−1
31.12.2015 18:14

J15i18r31i 24C85e45e 5445641472288

Jdu hledat šavli po dědovi, co sloužil u dragounů a pak vyzkouším tu forsáž...

+2/0
31.12.2015 17:30

M17i56c63h38a56l 38P44l50e41š64t53i37l 2855121955

... s výborným šampaňským značky Robby Bobble :-D

0/0
8.1.2016 10:42

L47u55k95a74s 33V31o58n14d60r31a26c26e70k 7765343604916

Osobne mam rad Perrier Jouet a Piper Heidsieck, treba z Moeta me vzdy boli hlava;-) Mimochodem nekolikrat jsem zkusil Doma Perignona a rekl bych, ze to za ty prachy nestoji. Hezky Novy rok!

0/0
31.12.2015 16:00

T84o50m32á66š 93T23a74t25í95č79e18k 5310662280168

Jedině Krug! :-)

0/0
31.12.2015 16:30

M35a76r39t49i69n 41V25o68j12á94č41e21k 9393677671256

já bych nebyl úplně tak vyhraněný;-D máme rádi ochutnávat i jiný druhy ,ale třeba Jacquart a Taittinger jsou u nás asi top

0/0
1.1.2016 9:54

T80o71m68á85š 62T44a11t33í80č79e77k 5530222370478

Tak o tom žádná. Já chtěl jenom připomenout tu - v mých očích nejlepší - velkou značku.

0/0
1.1.2016 21:17

L41u24k90á49š 40O37m64á29č76k25a 5481364341816

Z Moeta mě naopak hlava nikdy nebolí. Zajímavé. :)

0/0
31.12.2015 20:06

M82a16r56e79k 98K46l61u79f65a 3708334524586

Piper Heidsieck je dobrý. Letos jsme měli Taittinger a ten mohu doporučit. R^

0/0
1.1.2016 1:25

M68i90c87h12a40l 64M62i27l30l89e36r 9406602619942

prozatim jsem mel prilezitost ochutnat ruzne produkty pod znackami Veuve Cliquot, Moët & Chandon, Mumm, Taittinger, Ruinart, Piper Heidsieck, Lanson, a nejake levnejsi jako Louis Auger, Pol Gessner, Duperrey. Nejlepe nam chutnal Taittinger, Lanson a prekvapive Louis Auger.

0/0
1.1.2016 6:04
Foto

L52e47n36k20a 28M49a73l32o97ň53o75v74á 9666754527666

A když pomineme Bohemia sekt, máte zkušenost s nějakými našimi sekty, které by stály za ochutnání?

0/0
31.12.2015 12:50

M95a81r67e72k 41K73a83l83i73n16a 3619924785268

Určitě od Bohemky Prestige Rose Brut, dále sekty (crémanty) z Vinselektu MIchlovský - ty jsou vynikající...

0/−2
31.12.2015 16:12

T29o47m50á19š 42T38a60t14í12č83e45k 5920432350658

Znovín dělá vynikající sekty.

+1/0
31.12.2015 16:30

Z96d85e74n62ě92k 54T72e86s30n30e68r 1636621139663

Rozhodně spíš Znovín, než Vinselekt...:)

0/0
31.12.2015 18:30

M56a93r16e78k 16K34l65u34f46a 3908624934966

Dá se pít Chateau Radyně, což se ale vlastně také vyrábí v Plzenci.

+1/0
1.1.2016 1:23

P32e79t96r 47M28a85n86d41a 4983980348529

ano, velmi dobrý ultrabut

0/0
16.1.2016 15:10

P41e27t30r 49S78o75k57o47l 8552881387231

Dáme šáňo? :-P

+7/0
31.12.2015 12:00

R36a11d98e72k 49Č82e10r98v56e49n16k32a 5824491764752

Včera jsem v tv zahlédl šot se Zemanem kde na nějaké recepci na Hradě někomu sděluje "..zas nám budou nalévat to kyselé šampaňské.."

+3/0
31.12.2015 11:27

M70i66l57a69n 62Č47e88r14n25ý 5543709439242

Cožpak Zeman, od toho přece nelze čekat nějakou znalost dobrého vína...

+3/−4
31.12.2015 11:30

M47a18r93t66i69n 46V28o23j47á58č98e98k 9763137341936

přesně tak kyselé šampaňské,slaný kaviar,plesnivý sýr ,syrová ryba,krvavý hovězí ...kam ten svět spěje;-D;-D

+8/0
31.12.2015 11:43

M46a98r12e10k 85K79a97l28i74n75a 3479954835278

A sladké Creme brulleé...;-D

+4/−2
31.12.2015 16:13

M78a48r84t61i48n 55V49o61j46á31č62e37k 9223677571916

odporné;-D;-D

0/0
1.1.2016 9:40

J59a22r93o67s25l52a69v 57C43h49a88l28u89p31a 8494441955685

No jo, není to sladká Becherovečka ;-)

0/0
31.12.2015 15:53

R19a24d47e38k 57Č83e41r10v77e48n71k72a 5224491354252

Ono to, jak mne upozornil kamarád, mělo pokračování - Zeman - a to je prý to nejlepší co dostupné, no já nevím, já bych dal přednost nějakému sladšímu.

0/0
1.1.2016 12:20
Foto

P62a52v38e67l 73B18ř89e50z21i58n36a 3599398951853

Označovat výraž šáňo za buranský je trochu přehnané. Prostě je to poměrně nový výraz, který se uchytil a bude se používat navzdory jakýmkoli protestům. A to, že "obyčejnému" sektu skoro všichni říkají šampaňské? Z hlediska evropských pojmů je to samozřejmě špatně. Ale koho to zajímá. Američané sektu říkají šempejn bez ohledu na to, odkud je a štrůdl je štrůdl, i když se upekl doma v troubě a není z Rakouska. ;-D;-D;-D

+10/−6
31.12.2015 11:25

R66o68m13a53n 19S63t11r38i62š 8665477147968

Alkohol moc nepiji a víno v jakékoli podobě také ne. Přesto bych rád okusil šampaňské. Je jeho chuť odlišná od sektu, nebo je to jen o značce metody a původu a při porovnání s kvalitnějším sektem není výrazný rozdíl?

Neřešme prosím z pohledu vinaře.

0/0
31.12.2015 11:12

M84a31r98t62i13n 36V77o21j76á31č59e28k 9723367781316

pokud sektem myslíte třeba polosladkou bohemku tak je ta chuť někde jinde ,ale když to vezmu z pohledu Bohemky prestige je to taková ta štíhlejší láhev u hrdla tak ta chuť se šampanskému blíží ...je to hlavně procesem výroby ,která je stejná jako výroba champagne .....zkusil bych pro začátek bohemku prestige a freixenet gordon negro (černá láhev)španělský sekt ....a uvidíte za pár stovek jestli vám vůbec bude champagne chutnat a pokud ano tak od champagne bych zkusil Mumm ,Moet Jacquart nebo Taittinger tam nemůžete sáhnout vedle...je lepší jít pro začátek do osvědčených než zkusit nějakou za 500 a být zklamaný

+2/0
31.12.2015 11:31

M34a11r14t90i81n 12V68o68j40á71č23e34k 9893717301686

prosecco jsem vynechal záměrně je jich na trhu moc a snadno sáhnete vedle

0/0
31.12.2015 11:33

T21o15m29á21š 95T32a32t61í83č19e44k 5190832790828

Takhle: šampaňské v tom pravém slova smyslu, tedy ze Champagne, se vyznačuje dobrým vínem, ze kterého je udělané. Dále se k tomu přidá to zpracování, jak je nastíněné v článku.

Vzhledem k tomu, že na Moravě vypěstujeme vína takové kvality, že můžou směle konkurovat těm ze Champagne, jde jen o to, najít vinařství, které vyrábí sekt klasickou šampaňskou metodou. Nechcu tady podnikat v reklamě, ale zajdi do dobré vinotéky, kde ti na tomto základě poradí a doporučí. Ochutnat naše "šampaňský", ergo sekt, lze od 300 - 350 nahoru, přičemž jsme na kvalitě, která se z Francie prodává za dvoj- až trojnásobnou cenu.

Samozřejmě, vína mají svůj charakter podle oblasti, kde vyrostla, takže šampaňské je opravdu jenom ze Champagne, ale to už se pohybujeme mezi nama vinařama. ;-)

0/−1
31.12.2015 16:42

I84v79a13n 60A61b55r32t 5937259616

Bohuzel, nejste za 300-350 v kvalite pred Francii.

+1/0
31.12.2015 23:00

T68o90m89á11š 87T49a56t62í47č23e53k 5240822970118

Já neříkám před Francií, ale na stejné úrovni. Protože, promiň, když víš kde a co koupit z Moravy, tak bys za stejnou kvalitu z Francie vysolil prostě litr. Nebo třeba osm kil.

0/−1
1.1.2016 21:24

M49a30r81t46i92n 83V88o56j86á42č31e39k 9193737461276

mimochodem solidní výběr na champagne má Makro a ,když se zadaří tak se tam dají od 700 sehnat zajímavý lahve ,ale je třeba se tím propít a ne kupovat třeba jen Mumm nebo Moet i když těmi vůbec nic nezkazíte ...my třeba můžeme Jacquart

+2/0
31.12.2015 10:37

M88a66r51t14i42n 30V72o43j62á81č71e70k 9353677111816

než prosecco mám raději Freixenet brut s cenou kolem 200

+1/0
31.12.2015 10:23

P11a20v41e73l 84S11o41u72č22e14k 7564792577405

Fajn článek, jen pár upřesnění: Champagne není jen jedno, oblasti Champagne jsou ve Francii dvě: jedna v okolí města Reims, druhá v okolí města Troyes. Jinak k otvírání lahve: Správně se má šroubovat lahví a korek držet v ruce, takže se vlastně odděluje lahev od korku. Hezký Nový rok všem!

+4/0
31.12.2015 9:54

H81a25n30a 33K86r72i77v64a80n75e85k 2281645302223

Obe mesta patri k regionu Champagne-Ardenne, takze zadne dve oblasti. ;-)

0/0
31.12.2015 10:15

M62a87r84e60k 29K28a76l10i60n25a 3579924395108

Grand a Petit Champagne... MOžná tak to bylo myšleno...

+2/0
31.12.2015 10:22

A84l50e25x13a79n65d50r 47S48c94h33ö26n30f44e55l54d 6308799289203

Proti gustu žádný dišputát.

Ale mně připadá provádění sabráže ve společnosti (vyjma nějaké zcela neformální recesní skupinky dobrých přátel) stejně zbytečně okázalé a v podstatě buranské, jako užívání termínů "šáňo" nebo "bublinky".

+10/−4
31.12.2015 9:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.