Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Luxus pro snoby? Deset chyb, které ničí šampaňské

Na světě není noblesnější nápoj. Šampaňské milují boháči, králové i snobové, neboť právě jeho konzumací se dokazuje výjimečnost a plná peněženka. Aby ne, když nejlevnější láhev vyjde skoro na tisíc korun. Proto není divu, že většina Čechů dává přednost proseccu či domácím bublinkám.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

I38g61o56r 40S53v50a81t85o19s 8205188897665

I kdyz je to "masovka" - mne ten Moet proste chutna....

8.1.2016 13:54

J67a32r55o42s39l34a74v 74T54a23c35h86o13v19s19k89y 2332360454440

A cim se to lisi od piva ? Dela se to z rostlin, jsou v tom bublinky, leckdy i alkohol.

8.1.2016 8:41

P78e15t63r 60N63o13v54o45t70n29y 1101770331

Před kvašením se to nevaří. ;-D

13.1.2016 15:48

M17i12c42h32a55l 30B76ř49e88z83i48n31a 7525504410713

Když šampaňské tak Cristal a k tomu trošku dobrot z Astrachanu.

8.1.2016 6:32

P95e85t82r 71L55e87h61n68e94r78t 2357785388136

Já mám po pravém šánu a nejen po ránu hrozné prdíky skoro jako náš mimísek zvaný též cipísek. ;-D

1.1.2016 10:15

M35a23r56t63i94n 16V76o66j77á16č68e93k 9883307241396

v článku je myšlen jiný "společenský pšouk";-D

1.1.2016 10:20

K20a62t22e73ř74i43n26a 15F77e28n50c72l37o76v93á 8963217858583

A co jahody? :-D

31.12.2015 20:36

M34i73c88h54a35l 94M38i17l75l13e60r 9986402539642

to si samozrejme musi rozhodnout kazdy sam podle sve chuti a kapsy.

U nas doma plati, ze sampanske nicim neredime ani k nemu nic nepridavame, pijeme je tak, jak je mineno si ho pozivat. Klasicky.

Kdyz chceme napoj typu ovoce + bublinky, jako treba silvestrovskou bowli, na to zasadne pouzijeme jedno z nasich australskych sumivych vin fermentovanych v lahvi "sampanskou metodou", nebo jeste lepe Prosecco, at uz italske nebo z nasi vlastni vyroby tady. Prosecco je totiz zvlast vhodne na pridani ovoce - viz prosluly koktajl Bellini jsou vpodstate rozmixovane bile broskve a prosecco, nebo broskvovy nektar a prosecco.

Obdobne "Strawberry Bellini", nebo "Berry Bellini". Prvni jsou rozmixovane bile broskve, jahody a prosecco, zatimco druhy je scezena smes rozmixovanych lesnich plodu jako maliny, ostruziny, boruvky, rozmixovane bile broskve a prosecco.

1.1.2016 8:04

M67a72r66t64i37n 91V95o50j84á76č65e13k 9393117221716

my je maximálně přikusujeme ,ale nedáváme do pití

1.1.2016 9:45

O82n12d71ř89e64j 31S17t86a77r46o35c50h 5120263292194

Tak je to taky správně. Vždy musejí být čerstvé a nikdy se nedávají přímo do nápoje.

Nikdy nezapomenu díl pořadu Ano, šéfe! s Pohlreichem, kde mu "barmanka" nalila sekt a hodila mu do něj jahody Z KOMPOTU! A když si nechal podat tu plechovku, byla na některých jahodách plíseň. Masakr :-)

1.1.2016 10:08

M29i71c18h30a40l 55M58i66l38l32e13r 9776682909972

jahody se do sampanskeho nedavaji, ale je mozne je pouzit jako ozdobu sklenice kdyz se podava sampansky koktejl : cukrova kostka s nekolika kapkami Angostura Bitters do sampanske sklenice, na to strik konaku nebo brandy, sklenici naplnit sampanskym. Sklenici je mozne na okraji ozdobit CERSTVOU jahodou.

1.1.2016 11:53

L16u63k41á76š 95O68m63á10č46k65a 5781854891656

Nejčastěji doma pijeme Bohemku Prestige Brut, v akci se dá pořídit kolem 2 stovek. Tak jednou týdně láhev padne a není to dle mého názoru špatný sekt. Občas si dáme Moet, výjimečně Veuve Clicquot. Šampaňské miluji já i moje žena.

31.12.2015 20:31

T55o48m67á56š 55T82a67t91í90č41e36k 5530142600428

No vida. Rozumné slovo, které si nepotřebuje natrhávat kapsu.

1.1.2016 21:20

I27v38a27n 85A48b28r85t 5707489336

Jak pit spravne sampanske rozebira a velmi chytre radi novinar cestujici po Asii a Rumunsku. Neni to divne?

31.12.2015 18:14

J49i65r71i 71C64e60e 5685671102818

Jdu hledat šavli po dědovi, co sloužil u dragounů a pak vyzkouším tu forsáž...

31.12.2015 17:30

M82i44c31h23a17l 40P24l71e98š49t51i63l 2125661285

... s výborným šampaňským značky Robby Bobble :-D

8.1.2016 10:42

L37u61k98a51s 47V68o77n28d33r15a27c94e30k 7365793674846

Osobne mam rad Perrier Jouet a Piper Heidsieck, treba z Moeta me vzdy boli hlava;-) Mimochodem nekolikrat jsem zkusil Doma Perignona a rekl bych, ze to za ty prachy nestoji. Hezky Novy rok!

31.12.2015 16:00

T23o70m80á85š 62T14a52t37í98č68e26k 5620222140258

Jedině Krug! :-)

31.12.2015 16:30

M17a89r44t93i45n 29V81o66j59á33č18e45k 9293567311436

já bych nebyl úplně tak vyhraněný;-D máme rádi ochutnávat i jiný druhy ,ale třeba Jacquart a Taittinger jsou u nás asi top

1.1.2016 9:54

T30o51m29á63š 90T76a98t80í97č67e50k 5650532660198

Tak o tom žádná. Já chtěl jenom připomenout tu - v mých očích nejlepší - velkou značku.

1.1.2016 21:17

L24u35k39á95š 17O17m51á47č82k29a 5671964941546

Z Moeta mě naopak hlava nikdy nebolí. Zajímavé. :)

31.12.2015 20:06

M35a53r26e45k 47K83l97u19f66a 3638784204596

Piper Heidsieck je dobrý. Letos jsme měli Taittinger a ten mohu doporučit. R^

1.1.2016 1:25

M70i32c76h65a13l 37M93i34l93l68e91r 9386592849302

prozatim jsem mel prilezitost ochutnat ruzne produkty pod znackami Veuve Cliquot, Moët & Chandon, Mumm, Taittinger, Ruinart, Piper Heidsieck, Lanson, a nejake levnejsi jako Louis Auger, Pol Gessner, Duperrey. Nejlepe nam chutnal Taittinger, Lanson a prekvapive Louis Auger.

1.1.2016 6:04
Foto

L97e56n70k64a 20M62a27l92o41ň13o41v25á 9256714417386

A když pomineme Bohemia sekt, máte zkušenost s nějakými našimi sekty, které by stály za ochutnání?

31.12.2015 12:50

M96a91r15e21k 96K90a40l90i26n91a 3119594575538

Určitě od Bohemky Prestige Rose Brut, dále sekty (crémanty) z Vinselektu MIchlovský - ty jsou vynikající...

31.12.2015 16:12

T18o33m23á87š 68T17a17t55í48č78e52k 5380442610708

Znovín dělá vynikající sekty.

31.12.2015 16:30

Z21d77e61n62ě40k 94T46e54s72n33e17r 1256781479273

Rozhodně spíš Znovín, než Vinselekt...:)

31.12.2015 18:30

M61a67r45e86k 94K18l12u36f13a 3348314504536

Dá se pít Chateau Radyně, což se ale vlastně také vyrábí v Plzenci.

1.1.2016 1:23

P35e67t67r 55M78a29n15d23a 4483960268589

ano, velmi dobrý ultrabut

16.1.2016 15:10

P71e77t49r 64S61o91k37o18l 8302271847921

Dáme šáňo? :-P

31.12.2015 12:00

R56a66d62e19k 50Č58e37r19v53e91n28k14a 5654601464582

Včera jsem v tv zahlédl šot se Zemanem kde na nějaké recepci na Hradě někomu sděluje "..zas nám budou nalévat to kyselé šampaňské.."

31.12.2015 11:27

M42i14l22a70n 28Č38e32r39n62ý 5713509429922

Cožpak Zeman, od toho přece nelze čekat nějakou znalost dobrého vína...

31.12.2015 11:30

M42a32r18t82i73n 98V21o66j94á71č89e68k 9173157781596

přesně tak kyselé šampaňské,slaný kaviar,plesnivý sýr ,syrová ryba,krvavý hovězí ...kam ten svět spěje;-D;-D

31.12.2015 11:43

M44a98r11e54k 77K75a26l14i23n74a 3289434325558

A sladké Creme brulleé...;-D

31.12.2015 16:13

M78a17r94t25i20n 69V20o30j90á61č34e91k 9463417321126

odporné;-D;-D

1.1.2016 9:40

J20a32r53o79s27l72a49v 86C24h66a15l13u69p98a 8794761435495

No jo, není to sladká Becherovečka ;-)

31.12.2015 15:53

R92a81d72e90k 94Č18e48r24v18e48n30k85a 5384841814212

Ono to, jak mne upozornil kamarád, mělo pokračování - Zeman - a to je prý to nejlepší co dostupné, no já nevím, já bych dal přednost nějakému sladšímu.

1.1.2016 12:20

P63a94v89e52l 38B16ř67e18z11i52n64a 3179608901803

Označovat výraž šáňo za buranský je trochu přehnané. Prostě je to poměrně nový výraz, který se uchytil a bude se používat navzdory jakýmkoli protestům. A to, že "obyčejnému" sektu skoro všichni říkají šampaňské? Z hlediska evropských pojmů je to samozřejmě špatně. Ale koho to zajímá. Američané sektu říkají šempejn bez ohledu na to, odkud je a štrůdl je štrůdl, i když se upekl doma v troubě a není z Rakouska. ;-D;-D;-D

31.12.2015 11:25

R56o57m96a47n 49S38t28r37i44š 8415137637108

Alkohol moc nepiji a víno v jakékoli podobě také ne. Přesto bych rád okusil šampaňské. Je jeho chuť odlišná od sektu, nebo je to jen o značce metody a původu a při porovnání s kvalitnějším sektem není výrazný rozdíl?

Neřešme prosím z pohledu vinaře.

31.12.2015 11:12

M65a37r37t29i30n 57V45o84j85á90č20e86k 9243647891516

pokud sektem myslíte třeba polosladkou bohemku tak je ta chuť někde jinde ,ale když to vezmu z pohledu Bohemky prestige je to taková ta štíhlejší láhev u hrdla tak ta chuť se šampanskému blíží ...je to hlavně procesem výroby ,která je stejná jako výroba champagne .....zkusil bych pro začátek bohemku prestige a freixenet gordon negro (černá láhev)španělský sekt ....a uvidíte za pár stovek jestli vám vůbec bude champagne chutnat a pokud ano tak od champagne bych zkusil Mumm ,Moet Jacquart nebo Taittinger tam nemůžete sáhnout vedle...je lepší jít pro začátek do osvědčených než zkusit nějakou za 500 a být zklamaný

31.12.2015 11:31

M53a40r62t26i67n 72V38o41j46á42č81e44k 9673557211356

prosecco jsem vynechal záměrně je jich na trhu moc a snadno sáhnete vedle

31.12.2015 11:33

T51o66m51á73š 24T44a85t12í54č95e69k 5660852600358

Takhle: šampaňské v tom pravém slova smyslu, tedy ze Champagne, se vyznačuje dobrým vínem, ze kterého je udělané. Dále se k tomu přidá to zpracování, jak je nastíněné v článku.

Vzhledem k tomu, že na Moravě vypěstujeme vína takové kvality, že můžou směle konkurovat těm ze Champagne, jde jen o to, najít vinařství, které vyrábí sekt klasickou šampaňskou metodou. Nechcu tady podnikat v reklamě, ale zajdi do dobré vinotéky, kde ti na tomto základě poradí a doporučí. Ochutnat naše "šampaňský", ergo sekt, lze od 300 - 350 nahoru, přičemž jsme na kvalitě, která se z Francie prodává za dvoj- až trojnásobnou cenu.

Samozřejmě, vína mají svůj charakter podle oblasti, kde vyrostla, takže šampaňské je opravdu jenom ze Champagne, ale to už se pohybujeme mezi nama vinařama. ;-)

31.12.2015 16:42

I73v38a84n 90A10b49r47t 5427929986

Bohuzel, nejste za 300-350 v kvalite pred Francii.

31.12.2015 23:00

T95o82m87á75š 10T27a40t78í84č45e56k 5220262370188

Já neříkám před Francií, ale na stejné úrovni. Protože, promiň, když víš kde a co koupit z Moravy, tak bys za stejnou kvalitu z Francie vysolil prostě litr. Nebo třeba osm kil.

1.1.2016 21:24

M54a59r70t70i12n 70V55o85j17á18č15e81k 9643217841146

mimochodem solidní výběr na champagne má Makro a ,když se zadaří tak se tam dají od 700 sehnat zajímavý lahve ,ale je třeba se tím propít a ne kupovat třeba jen Mumm nebo Moet i když těmi vůbec nic nezkazíte ...my třeba můžeme Jacquart

31.12.2015 10:37

M34a58r73t28i61n 97V36o53j78á39č86e10k 9253777601226

než prosecco mám raději Freixenet brut s cenou kolem 200

31.12.2015 10:23

P57a81v54e89l 75S70o89u37č49e96k 7804662947445

Fajn článek, jen pár upřesnění: Champagne není jen jedno, oblasti Champagne jsou ve Francii dvě: jedna v okolí města Reims, druhá v okolí města Troyes. Jinak k otvírání lahve: Správně se má šroubovat lahví a korek držet v ruce, takže se vlastně odděluje lahev od korku. Hezký Nový rok všem!

31.12.2015 9:54

H75a67n10a 40K31r63i51v18a56n56e32k 2261915722823

Obe mesta patri k regionu Champagne-Ardenne, takze zadne dve oblasti. ;-)

31.12.2015 10:15

M54a69r38e57k 91K33a81l65i93n37a 3639674465788

Grand a Petit Champagne... MOžná tak to bylo myšleno...

31.12.2015 10:22

A64l26e69x58a43n62d29r 10S83c56h95ö70n48f34e97l66d 6588779279533

Proti gustu žádný dišputát.

Ale mně připadá provádění sabráže ve společnosti (vyjma nějaké zcela neformální recesní skupinky dobrých přátel) stejně zbytečně okázalé a v podstatě buranské, jako užívání termínů "šáňo" nebo "bublinky".

31.12.2015 9:38







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.