Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi se chobotnic bojí. Jak si vychutnat světovou pochoutku

Každý druhý už je ochutnal na dovolené u moře, ale většinou si odnesl negativní zážitek. Jednou byla moc tvrdá, jindy zase příliš gumová, nebo neměla žádnou chuť. Přitom maso chobotnic je považované za mimořádnou delikatesu. Ale musí se to umět. Poradíme vám, kde můžete dobrou chobotnici ochutnat a jak si ji doma připravit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L68u80m56i25r 80N53o28v87a30k 8911383216118

v luka lu je tak odměřenej personál, že už tam nechodíme... navíc věčně prázdná restaurace a všude na stolech rezervačky - jdeme za hodinu okolo a stále prázdné, ale místo neměli... trapný...

0/0
13.12.2015 13:29

M33i33r90o98s82l42a38v 43H12e31r94a57n 6818437611

Ja mel chobotnici jen tady v Praze na Zizkove. Naka Italska restaurace na voucher a byla dobra :-) Taky me chutna pytel morskych plodu z Kauflandu, kde davaj hodne ty mali chobotnice a pohoda :-) Je to o chuti, proto to mozna nekomu moc nejede. Rad mam jeste zabky ve Vietnamskych restauracich a nedam dopustit na kraba :-) Dal me chutna krokodyli maso ale hold jen mrazene do burgeru z Ice Landu. Hrozne rad bych ochutnal nekde hadi maso, ale neni moc kde. Exotickych zemich, to zrovna nemeli, kdyz jsem to shanel :-/ U nas je na to snad jen restaurace Mountstake ale palka 1800kc za kus masa nemam.

0/0
10.12.2015 13:48

H60a21m90p20l 71B88r85e60t96i70s28l86a90v 6296191354542

Je vidět, že autor ví..

Receptů je hodně, mne to naučily Chorvatky, lépe vzít /chytit/ menší kusy, nejsou tak tuhé, mrazák má výhodu, je v ní voda a ta to maso tzv.rozbije, takže nemusíte pracně naklepávat či s ní mlátit někde o zem... Ostatně, pokud je lovíte, stejně někde u pobřeží chytíte tak 2-3 kusy za den a na té relativně mělké vodě jsou spíše ty menší.. Takže pokud to vaříte pro více lidí, potřebujete jich víc... Zásadou je, neuspěchat to, vařit déle, proto to tady bývá tuhé, v hospodách to moc neumí...

Existuje i jiný a snadný způsob lovu, pokud to tu někoho bude zajímat, rád popíšu, ulovil jsem jich cca 300, tak o tom něco vím ;-)

0/0
8.12.2015 21:12

P88a70v78e39l 70J63a98n40k66o 8525402474538

Tož pověz jak. Já lovil na maka feke. Šlo to, ale zas takovej zázrak to nebyl.

0/0
8.12.2015 22:31

H92a84m95p46l 53B68r40e26t29i89s61l44a14v 6486841704192

Co je to maka feke ?;-D

Jednoduché, v prvním přímořském rybářském obchodě / v mém případě Split/, kopíš od Japonské firmy Yozuri gumového kulatého kraba, je na takové destičce podlouhlé, dole pod ní je olovo a čouhají z ní docela velké dva ostré háky / bez protihrotů/, trochu bych to přirovnal k sáním rohačkám, víš-li :-)) Pak ještě tamtéž cca 30m provazu / lanac za parangal /. může být i méně, ale ne o moc, a pak ještě korková destička cca 10 x 6 cm. Tu provrtáš, uvážeš provaz a druhý konec k oněm "sáňkám". Buď lovíš z lodi, nebo ze břehu, všude pomalu taháš po dně, já nejradší s brýlemi a šnorchlem, neb vidím, pomalu plavu, tahám to za sebou, jak asi víš, ona je dravec, schovává se v dírách, pod kameny, ale i ve staré pneu / Chorvati to běžně házejí do moře/, ale taky třeba do děravé tvárnice atd.. Docela dobré je koukat, kde jsou zbytky mušlí kolem.. Neplav rychle, pomalu tahej a když na to skočí, rychle tahej k sobě :-) Nevydržím na pláži, takže se takto bavím a funguje to...

Nejvíc jsem toho nachytal v Chorvatsku, tam ovšem doporučuju hlavně ostrovy, u pobřeží je moc randál... Ale nejen tam, funguje to všude ;-)

Pokud by tě to chytilo, najdi mne na FB a já ti pošlu fotku, celá ta švanda přijde cca na 500.-

+1/0
8.12.2015 23:13

J55a21r12o85s31l37a53v 89L81e80b30e56d72a 3586299177660

Dobrej hovězí stejk to jistí, s těmahle 'pochoutkama' dite někam...

+2/−6
8.12.2015 17:11

L33u74k93á15š 32Š72l80e85h58o54f58e49r 1193289935919

Chobotnice jsou skvělé, jen to chce najít podnik, kde je umí připravit ;-) Za mě například Nejen Bistro v Karlíně. Geniální! R^

0/0
8.12.2015 16:19

D80a81n30i91e42l 89K98r74o18n98e77r 7574444986437

Chobotnici jsem mel nekolikrat a nikdy mi nechutnala, takze priste uz si ji nedam.

+2/0
8.12.2015 16:18

H87a85m83p40l 28B47r44e60t15i78s22l49a51v 6946451324412

Asi jste ji nejedl dobře připravenou, když se to umí, je to fakt mňam :-)

+2/0
8.12.2015 20:56

V21l37a77d66i48s35l45a41v 42B14u16r57e63s 9803175101199

Chobotnice a sepie delam casto - rychle, jednoduche, chutne. Tady je muj tip, jak je pripravit :-) http://miniradosti.blogspot.cz/2014/04/jak-jsem-se-pustil-do-chobotnice.html

+1/0
8.12.2015 16:01

B59e15d30ř42i20c60h 62K44u85d40r36n20a 1858348662140

Je lepší se zelím nebo se šípkovou omáčkou ?

+3/0
8.12.2015 15:56

P42e35t12r 87S15o20k28o44l 8142811167121

Dám si radši gumové medvídky, chutnají lépe.

+3/−2
8.12.2015 15:10

M56i98l31a57n 67V43o94t35a72v35a 5894936661152

Jinak slušnou dělají také v Dianě U Kuchařů na Praze 9

0/0
8.12.2015 14:54

J85a90r58o10s15l92a29v 32T95a76c74h73o16v71s10k20y 2232740554790

Ja se chobornic nebojim. Jen mi nechutnaji.

+5/0
8.12.2015 13:47
Foto

T37o83m82á36š 88D37v66o33ř19á16k 7625756967201

Mně jo, nejlepší jsou z vepřovýho bůčku:-)

+2/−1
8.12.2015 14:49

O52n23d58ř23e32j 15Š95r63u79b98a61ř 1905681305286

ta, co jsem mel v Recku, byla naprosto luxusni

+2/0
8.12.2015 13:38

P10e35t79e79r 91H58o16s62e74k 6262777139909

Ja taky:-)R^ v jake koliv uprave.

0/0
8.12.2015 13:22

M65i72l67a67n 21V39o73t88a66v10a 5264426561322

jen bych si dovolil opravit v jedné věci pana Michala Nikodéma, že nevadí, když se rozmrazená chobotnice dá "na mrazák". Vůbec jí to nijak neublíží. Kdyby "do mrazáku", to by byla jiná ;-)

+1/0
8.12.2015 13:08

V87i29k56t89o75r 74S63v87o86b61o50d27a 8392608632526

U nás doma se taky vždycky říkalo "na mrazák". Od dětství mi to vrtalo hlavou a jako jediné správné mi přišlo "do mrazáku". Z čeho to vzniklo? Asi z "dát na mráz"?

0/0
8.12.2015 13:36

K60a57t88e27ř59i87n43a 87L33h11o19t88s36k45á 3228794745263

U nás doma se to říká taky. A taky jsem přemýšlela proč. Napadlo mne, že když dříve nebývaly kombinované ledničky, tak se to běžně řešilo tak, že na starší lednici (bez mrazáku) se postavila samostatná mraznička. Takže "dát na mrazák" vzniklo jako jakési zkrácení slovního spojení "dát nahoru do mrazáku". 

Obdobným vysvětlením může pak být to, že pokud měly dříve ledničky zabudovaný mrazicí box, tak ten byl taky nahoře. Takže i pak platilo, že "dát na mrazák" je opět zkrácením slovního spojení "dát nahoru do mrazicího boxu".

+1/0
8.12.2015 14:26

M58i40l85a96n 31V23o24t89a18v78a 5794586881552

ta druhá verze mi přijde logičtější, ale těžko říct

+1/0
8.12.2015 14:53

M59a16r45i73e 81Č98e42r69m68á68k56o87v51á 1621782978358

ono se také říká dát vodu na čaj...

0/0
9.12.2015 9:41

M15i15l59a84n 47V92o29t70a90v95a 5464726521782

To ale snad ma svou logiku. Rano si caj zaliju vodou, takze dam vodu na caj. Nebo snad ne?

0/0
9.12.2015 10:35

P53a30v59e98l 79M85i15k44u11l44a 6598963266377

Ano, ale známé "Postav vodu na čaj" by ve Vašem případě nedopadlo nejlépe. ;-)

Ovšem v restauraci si čaj obvykle dávám do vody, neboť mi číšník donese horkou vodu a krabici čajů na výběr.

0/0
9.12.2015 13:42
Foto

M62a66r36i47a54n 98T81i33š83e50r 1104301976

Chobotnice miluji, nej v Čechách mi chutná v Kogu ve Slovanském domě, doporučuji ;-)R^

+2/0
8.12.2015 12:01

M79i61c37h51a73l 32B94u13ž18e96k 9427299976542

Poprve jsem mel chobotnici v Portugalsku pred tremi lety a od te doby kdykoli ji vidim na jidelnim listku si ji dam

+2/0
8.12.2015 11:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.