Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi se chobotnic bojí. Jak si vychutnat světovou pochoutku

Každý druhý už je ochutnal na dovolené u moře, ale většinou si odnesl negativní zážitek. Jednou byla moc tvrdá, jindy zase příliš gumová, nebo neměla žádnou chuť. Přitom maso chobotnic je považované za mimořádnou delikatesu. Ale musí se to umět. Poradíme vám, kde můžete dobrou chobotnici ochutnat a jak si ji doma připravit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L13u22m31i43r 24N55o52v71a24k 8281833656748

v luka lu je tak odměřenej personál, že už tam nechodíme... navíc věčně prázdná restaurace a všude na stolech rezervačky - jdeme za hodinu okolo a stále prázdné, ale místo neměli... trapný...

0/0
13.12.2015 13:29

M85i83r28o30s38l31a25v 66H32e71r41a32n 6408377171

Ja mel chobotnici jen tady v Praze na Zizkove. Naka Italska restaurace na voucher a byla dobra :-) Taky me chutna pytel morskych plodu z Kauflandu, kde davaj hodne ty mali chobotnice a pohoda :-) Je to o chuti, proto to mozna nekomu moc nejede. Rad mam jeste zabky ve Vietnamskych restauracich a nedam dopustit na kraba :-) Dal me chutna krokodyli maso ale hold jen mrazene do burgeru z Ice Landu. Hrozne rad bych ochutnal nekde hadi maso, ale neni moc kde. Exotickych zemich, to zrovna nemeli, kdyz jsem to shanel :-/ U nas je na to snad jen restaurace Mountstake ale palka 1800kc za kus masa nemam.

0/0
10.12.2015 13:48

H56a48m51p17l 41B16r20e67t48i35s54l15a94v 6336121194772

Je vidět, že autor ví..

Receptů je hodně, mne to naučily Chorvatky, lépe vzít /chytit/ menší kusy, nejsou tak tuhé, mrazák má výhodu, je v ní voda a ta to maso tzv.rozbije, takže nemusíte pracně naklepávat či s ní mlátit někde o zem... Ostatně, pokud je lovíte, stejně někde u pobřeží chytíte tak 2-3 kusy za den a na té relativně mělké vodě jsou spíše ty menší.. Takže pokud to vaříte pro více lidí, potřebujete jich víc... Zásadou je, neuspěchat to, vařit déle, proto to tady bývá tuhé, v hospodách to moc neumí...

Existuje i jiný a snadný způsob lovu, pokud to tu někoho bude zajímat, rád popíšu, ulovil jsem jich cca 300, tak o tom něco vím ;-)

0/0
8.12.2015 21:12

P61a69v52e78l 69J74a72n98k37o 8255802804938

Tož pověz jak. Já lovil na maka feke. Šlo to, ale zas takovej zázrak to nebyl.

0/0
8.12.2015 22:31

H36a66m17p11l 63B82r22e72t96i35s60l39a23v 6346151294152

Co je to maka feke ?;-D

Jednoduché, v prvním přímořském rybářském obchodě / v mém případě Split/, kopíš od Japonské firmy Yozuri gumového kulatého kraba, je na takové destičce podlouhlé, dole pod ní je olovo a čouhají z ní docela velké dva ostré háky / bez protihrotů/, trochu bych to přirovnal k sáním rohačkám, víš-li :-)) Pak ještě tamtéž cca 30m provazu / lanac za parangal /. může být i méně, ale ne o moc, a pak ještě korková destička cca 10 x 6 cm. Tu provrtáš, uvážeš provaz a druhý konec k oněm "sáňkám". Buď lovíš z lodi, nebo ze břehu, všude pomalu taháš po dně, já nejradší s brýlemi a šnorchlem, neb vidím, pomalu plavu, tahám to za sebou, jak asi víš, ona je dravec, schovává se v dírách, pod kameny, ale i ve staré pneu / Chorvati to běžně házejí do moře/, ale taky třeba do děravé tvárnice atd.. Docela dobré je koukat, kde jsou zbytky mušlí kolem.. Neplav rychle, pomalu tahej a když na to skočí, rychle tahej k sobě :-) Nevydržím na pláži, takže se takto bavím a funguje to...

Nejvíc jsem toho nachytal v Chorvatsku, tam ovšem doporučuju hlavně ostrovy, u pobřeží je moc randál... Ale nejen tam, funguje to všude ;-)

Pokud by tě to chytilo, najdi mne na FB a já ti pošlu fotku, celá ta švanda přijde cca na 500.-

+1/0
8.12.2015 23:13

J88a69r11o87s52l70a61v 43L57e20b35e36d60a 3226839117410

Dobrej hovězí stejk to jistí, s těmahle 'pochoutkama' dite někam...

+2/−6
8.12.2015 17:11

L34u89k32á82š 59Š14l82e27h32o56f28e73r 1503689835389

Chobotnice jsou skvělé, jen to chce najít podnik, kde je umí připravit ;-) Za mě například Nejen Bistro v Karlíně. Geniální! R^

0/0
8.12.2015 16:19

D36a36n38i20e41l 91K19r96o74n37e31r 7104874956937

Chobotnici jsem mel nekolikrat a nikdy mi nechutnala, takze priste uz si ji nedam.

+2/0
8.12.2015 16:18

H35a48m89p51l 54B24r31e70t46i54s69l77a30v 6926591284822

Asi jste ji nejedl dobře připravenou, když se to umí, je to fakt mňam :-)

+2/0
8.12.2015 20:56

V97l97a49d79i91s91l43a58v 62B10u82r70e18s 9883905831659

Chobotnice a sepie delam casto - rychle, jednoduche, chutne. Tady je muj tip, jak je pripravit :-) http://miniradosti.blogspot.cz/2014/04/jak-jsem-se-pustil-do-chobotnice.html

+1/0
8.12.2015 16:01

B76e29d35ř46i22c91h 81K65u59d89r48n41a 1898238752380

Je lepší se zelím nebo se šípkovou omáčkou ?

+3/0
8.12.2015 15:56

P80e29t95r 14S60o75k84o89l 8672821167421

Dám si radši gumové medvídky, chutnají lépe.

+3/−2
8.12.2015 15:10

M79i61l87a92n 58V93o55t47a36v11a 5414476591412

Jinak slušnou dělají také v Dianě U Kuchařů na Praze 9

0/0
8.12.2015 14:54

J59a11r29o82s33l28a62v 74T13a38c24h97o75v18s45k28y 2132410394920

Ja se chobornic nebojim. Jen mi nechutnaji.

+5/0
8.12.2015 13:47
Foto

T72o11m94á91š 93D62v21o44ř90á31k 7875456127401

Mně jo, nejlepší jsou z vepřovýho bůčku:-)

+2/−1
8.12.2015 14:49

O92n61d70ř15e17j 13Š14r65u62b21a84ř 1225751515156

ta, co jsem mel v Recku, byla naprosto luxusni

+2/0
8.12.2015 13:38

P18e68t46e64r 48H65o48s17e47k 6422967749399

Ja taky:-)R^ v jake koliv uprave.

0/0
8.12.2015 13:22

M11i96l30a46n 15V12o37t25a98v75a 5754806861872

jen bych si dovolil opravit v jedné věci pana Michala Nikodéma, že nevadí, když se rozmrazená chobotnice dá "na mrazák". Vůbec jí to nijak neublíží. Kdyby "do mrazáku", to by byla jiná ;-)

+1/0
8.12.2015 13:08

V30i36k81t58o45r 97S76v82o13b71o87d39a 8352598472746

U nás doma se taky vždycky říkalo "na mrazák". Od dětství mi to vrtalo hlavou a jako jediné správné mi přišlo "do mrazáku". Z čeho to vzniklo? Asi z "dát na mráz"?

0/0
8.12.2015 13:36

K14a28t63e41ř69i96n74a 20L34h46o59t97s70k61á 3768544765113

U nás doma se to říká taky. A taky jsem přemýšlela proč. Napadlo mne, že když dříve nebývaly kombinované ledničky, tak se to běžně řešilo tak, že na starší lednici (bez mrazáku) se postavila samostatná mraznička. Takže "dát na mrazák" vzniklo jako jakési zkrácení slovního spojení "dát nahoru do mrazáku". 

Obdobným vysvětlením může pak být to, že pokud měly dříve ledničky zabudovaný mrazicí box, tak ten byl taky nahoře. Takže i pak platilo, že "dát na mrazák" je opět zkrácením slovního spojení "dát nahoru do mrazicího boxu".

+1/0
8.12.2015 14:26

M53i47l84a42n 91V14o48t34a28v70a 5964856771202

ta druhá verze mi přijde logičtější, ale těžko říct

+1/0
8.12.2015 14:53

M66a73r20i61e 50Č63e47r71m33á63k86o47v71á 1481692628738

ono se také říká dát vodu na čaj...

0/0
9.12.2015 9:41

M97i82l27a67n 80V51o97t70a80v98a 5724326901712

To ale snad ma svou logiku. Rano si caj zaliju vodou, takze dam vodu na caj. Nebo snad ne?

0/0
9.12.2015 10:35

P95a33v10e81l 86M65i83k57u33l32a 6308153266547

Ano, ale známé "Postav vodu na čaj" by ve Vašem případě nedopadlo nejlépe. ;-)

Ovšem v restauraci si čaj obvykle dávám do vody, neboť mi číšník donese horkou vodu a krabici čajů na výběr.

0/0
9.12.2015 13:42
Foto

M50a26r82i12a54n 56T21i10š11e75r 1384491176

Chobotnice miluji, nej v Čechách mi chutná v Kogu ve Slovanském domě, doporučuji ;-)R^

+2/0
8.12.2015 12:01

M42i12c19h94a43l 60B80u90ž41e12k 9947369346762

Poprve jsem mel chobotnici v Portugalsku pred tremi lety a od te doby kdykoli ji vidim na jidelnim listku si ji dam

+2/0
8.12.2015 11:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.