Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Češi se chobotnic bojí. Jak si vychutnat světovou pochoutku

Každý druhý už je ochutnal na dovolené u moře, ale většinou si odnesl negativní zážitek. Jednou byla moc tvrdá, jindy zase příliš gumová, nebo neměla žádnou chuť. Přitom maso chobotnic je považované za mimořádnou delikatesu. Ale musí se to umět. Poradíme vám, kde můžete dobrou chobotnici ochutnat a jak si ji doma připravit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L52u87m35i23r 54N90o52v49a15k 8401133886568

v luka lu je tak odměřenej personál, že už tam nechodíme... navíc věčně prázdná restaurace a všude na stolech rezervačky - jdeme za hodinu okolo a stále prázdné, ale místo neměli... trapný...

0/0
13.12.2015 13:29

M61i37r87o36s71l65a85v 70H85e69r53a61n 6718167511

Ja mel chobotnici jen tady v Praze na Zizkove. Naka Italska restaurace na voucher a byla dobra :-) Taky me chutna pytel morskych plodu z Kauflandu, kde davaj hodne ty mali chobotnice a pohoda :-) Je to o chuti, proto to mozna nekomu moc nejede. Rad mam jeste zabky ve Vietnamskych restauracich a nedam dopustit na kraba :-) Dal me chutna krokodyli maso ale hold jen mrazene do burgeru z Ice Landu. Hrozne rad bych ochutnal nekde hadi maso, ale neni moc kde. Exotickych zemich, to zrovna nemeli, kdyz jsem to shanel :-/ U nas je na to snad jen restaurace Mountstake ale palka 1800kc za kus masa nemam.

0/0
10.12.2015 13:48

H57a37m16p49l 40B50r61e19t96i56s23l32a52v 6126271774762

Je vidět, že autor ví..

Receptů je hodně, mne to naučily Chorvatky, lépe vzít /chytit/ menší kusy, nejsou tak tuhé, mrazák má výhodu, je v ní voda a ta to maso tzv.rozbije, takže nemusíte pracně naklepávat či s ní mlátit někde o zem... Ostatně, pokud je lovíte, stejně někde u pobřeží chytíte tak 2-3 kusy za den a na té relativně mělké vodě jsou spíše ty menší.. Takže pokud to vaříte pro více lidí, potřebujete jich víc... Zásadou je, neuspěchat to, vařit déle, proto to tady bývá tuhé, v hospodách to moc neumí...

Existuje i jiný a snadný způsob lovu, pokud to tu někoho bude zajímat, rád popíšu, ulovil jsem jich cca 300, tak o tom něco vím ;-)

0/0
8.12.2015 21:12

P60a82v95e81l 88J83a77n75k54o 8685792324498

Tož pověz jak. Já lovil na maka feke. Šlo to, ale zas takovej zázrak to nebyl.

0/0
8.12.2015 22:31

H52a67m31p97l 87B43r34e60t41i29s54l86a57v 6846191554872

Co je to maka feke ?;-D

Jednoduché, v prvním přímořském rybářském obchodě / v mém případě Split/, kopíš od Japonské firmy Yozuri gumového kulatého kraba, je na takové destičce podlouhlé, dole pod ní je olovo a čouhají z ní docela velké dva ostré háky / bez protihrotů/, trochu bych to přirovnal k sáním rohačkám, víš-li :-)) Pak ještě tamtéž cca 30m provazu / lanac za parangal /. může být i méně, ale ne o moc, a pak ještě korková destička cca 10 x 6 cm. Tu provrtáš, uvážeš provaz a druhý konec k oněm "sáňkám". Buď lovíš z lodi, nebo ze břehu, všude pomalu taháš po dně, já nejradší s brýlemi a šnorchlem, neb vidím, pomalu plavu, tahám to za sebou, jak asi víš, ona je dravec, schovává se v dírách, pod kameny, ale i ve staré pneu / Chorvati to běžně házejí do moře/, ale taky třeba do děravé tvárnice atd.. Docela dobré je koukat, kde jsou zbytky mušlí kolem.. Neplav rychle, pomalu tahej a když na to skočí, rychle tahej k sobě :-) Nevydržím na pláži, takže se takto bavím a funguje to...

Nejvíc jsem toho nachytal v Chorvatsku, tam ovšem doporučuju hlavně ostrovy, u pobřeží je moc randál... Ale nejen tam, funguje to všude ;-)

Pokud by tě to chytilo, najdi mne na FB a já ti pošlu fotku, celá ta švanda přijde cca na 500.-

+1/0
8.12.2015 23:13

J24a72r47o10s59l53a37v 74L95e53b20e67d51a 3666839427520

Dobrej hovězí stejk to jistí, s těmahle 'pochoutkama' dite někam...

+2/−6
8.12.2015 17:11

L86u42k98á13š 59Š59l55e77h72o49f70e31r 1573639325889

Chobotnice jsou skvělé, jen to chce najít podnik, kde je umí připravit ;-) Za mě například Nejen Bistro v Karlíně. Geniální! R^

0/0
8.12.2015 16:19

D95a82n70i75e60l 37K93r83o97n37e88r 7954854446747

Chobotnici jsem mel nekolikrat a nikdy mi nechutnala, takze priste uz si ji nedam.

+2/0
8.12.2015 16:18

H44a29m15p28l 35B23r45e36t40i47s96l98a92v 6806951324142

Asi jste ji nejedl dobře připravenou, když se to umí, je to fakt mňam :-)

+2/0
8.12.2015 20:56

V48l46a93d12i60s53l55a13v 71B33u52r31e64s 9713795451599

Chobotnice a sepie delam casto - rychle, jednoduche, chutne. Tady je muj tip, jak je pripravit :-) http://miniradosti.blogspot.cz/2014/04/jak-jsem-se-pustil-do-chobotnice.html

+1/0
8.12.2015 16:01

B73e44d22ř87i87c68h 89K64u45d62r24n11a 1638458112370

Je lepší se zelím nebo se šípkovou omáčkou ?

+3/0
8.12.2015 15:56

P95e25t88r 21S70o94k82o21l 8262731687891

Dám si radši gumové medvídky, chutnají lépe.

+3/−2
8.12.2015 15:10

M32i67l23a53n 77V37o19t26a86v54a 5744116801232

Jinak slušnou dělají také v Dianě U Kuchařů na Praze 9

0/0
8.12.2015 14:54

J72a83r64o48s36l70a38v 30T11a36c78h17o63v58s54k10y 2272910854770

Ja se chobornic nebojim. Jen mi nechutnaji.

+5/0
8.12.2015 13:47
Foto

T48o70m92á33š 78D94v32o56ř59á67k 7155726347251

Mně jo, nejlepší jsou z vepřovýho bůčku:-)

+2/−1
8.12.2015 14:49

O30n80d40ř12e11j 84Š35r82u41b52a25ř 1575361815466

ta, co jsem mel v Recku, byla naprosto luxusni

+2/0
8.12.2015 13:38

P79e90t25e55r 79H95o79s97e85k 6102647779149

Ja taky:-)R^ v jake koliv uprave.

0/0
8.12.2015 13:22

M51i15l13a31n 56V94o52t80a75v11a 5714146471452

jen bych si dovolil opravit v jedné věci pana Michala Nikodéma, že nevadí, když se rozmrazená chobotnice dá "na mrazák". Vůbec jí to nijak neublíží. Kdyby "do mrazáku", to by byla jiná ;-)

+1/0
8.12.2015 13:08

V69i17k97t94o62r 79S40v12o40b33o36d54a 8342148342596

U nás doma se taky vždycky říkalo "na mrazák". Od dětství mi to vrtalo hlavou a jako jediné správné mi přišlo "do mrazáku". Z čeho to vzniklo? Asi z "dát na mráz"?

0/0
8.12.2015 13:36

K16a30t86e48ř82i76n73a 21L16h30o77t24s32k94á 3728744145933

U nás doma se to říká taky. A taky jsem přemýšlela proč. Napadlo mne, že když dříve nebývaly kombinované ledničky, tak se to běžně řešilo tak, že na starší lednici (bez mrazáku) se postavila samostatná mraznička. Takže "dát na mrazák" vzniklo jako jakési zkrácení slovního spojení "dát nahoru do mrazáku". 

Obdobným vysvětlením může pak být to, že pokud měly dříve ledničky zabudovaný mrazicí box, tak ten byl taky nahoře. Takže i pak platilo, že "dát na mrazák" je opět zkrácením slovního spojení "dát nahoru do mrazicího boxu".

+1/0
8.12.2015 14:26

M17i92l47a63n 94V69o15t55a51v33a 5894536641292

ta druhá verze mi přijde logičtější, ale těžko říct

+1/0
8.12.2015 14:53

M54a30r76i67e 78Č86e39r48m30á59k22o85v15á 1291952198548

ono se také říká dát vodu na čaj...

0/0
9.12.2015 9:41

M21i32l38a40n 59V55o21t22a92v10a 5284806131162

To ale snad ma svou logiku. Rano si caj zaliju vodou, takze dam vodu na caj. Nebo snad ne?

0/0
9.12.2015 10:35

P59a78v54e33l 77M40i52k29u82l26a 6498243606347

Ano, ale známé "Postav vodu na čaj" by ve Vašem případě nedopadlo nejlépe. ;-)

Ovšem v restauraci si čaj obvykle dávám do vody, neboť mi číšník donese horkou vodu a krabici čajů na výběr.

0/0
9.12.2015 13:42
Foto

M56a49r55i43a64n 28T70i57š54e74r 1434971476

Chobotnice miluji, nej v Čechách mi chutná v Kogu ve Slovanském domě, doporučuji ;-)R^

+2/0
8.12.2015 12:01

M36i28c40h27a35l 37B58u92ž15e12k 9237469406982

Poprve jsem mel chobotnici v Portugalsku pred tremi lety a od te doby kdykoli ji vidim na jidelnim listku si ji dam

+2/0
8.12.2015 11:30







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.