Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Češi se chobotnic bojí. Jak si vychutnat světovou pochoutku

Každý druhý už je ochutnal na dovolené u moře, ale většinou si odnesl negativní zážitek. Jednou byla moc tvrdá, jindy zase příliš gumová, nebo neměla žádnou chuť. Přitom maso chobotnic je považované za mimořádnou delikatesu. Ale musí se to umět. Poradíme vám, kde můžete dobrou chobotnici ochutnat a jak si ji doma připravit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

L84u76m12i95r 22N32o55v36a54k 8861433946858

v luka lu je tak odměřenej personál, že už tam nechodíme... navíc věčně prázdná restaurace a všude na stolech rezervačky - jdeme za hodinu okolo a stále prázdné, ale místo neměli... trapný...

0/0
13.12.2015 13:29

M30i66r86o27s46l44a11v 50H93e62r65a11n 6368447891

Ja mel chobotnici jen tady v Praze na Zizkove. Naka Italska restaurace na voucher a byla dobra :-) Taky me chutna pytel morskych plodu z Kauflandu, kde davaj hodne ty mali chobotnice a pohoda :-) Je to o chuti, proto to mozna nekomu moc nejede. Rad mam jeste zabky ve Vietnamskych restauracich a nedam dopustit na kraba :-) Dal me chutna krokodyli maso ale hold jen mrazene do burgeru z Ice Landu. Hrozne rad bych ochutnal nekde hadi maso, ale neni moc kde. Exotickych zemich, to zrovna nemeli, kdyz jsem to shanel :-/ U nas je na to snad jen restaurace Mountstake ale palka 1800kc za kus masa nemam.

0/0
10.12.2015 13:48

H42a56m40p94l 97B34r90e66t44i19s28l52a68v 6636661564132

Je vidět, že autor ví..

Receptů je hodně, mne to naučily Chorvatky, lépe vzít /chytit/ menší kusy, nejsou tak tuhé, mrazák má výhodu, je v ní voda a ta to maso tzv.rozbije, takže nemusíte pracně naklepávat či s ní mlátit někde o zem... Ostatně, pokud je lovíte, stejně někde u pobřeží chytíte tak 2-3 kusy za den a na té relativně mělké vodě jsou spíše ty menší.. Takže pokud to vaříte pro více lidí, potřebujete jich víc... Zásadou je, neuspěchat to, vařit déle, proto to tady bývá tuhé, v hospodách to moc neumí...

Existuje i jiný a snadný způsob lovu, pokud to tu někoho bude zajímat, rád popíšu, ulovil jsem jich cca 300, tak o tom něco vím ;-)

0/0
8.12.2015 21:12


P66a37v33e15l 79J65a68n98k72o 8565722784338

Tož pověz jak. Já lovil na maka feke. Šlo to, ale zas takovej zázrak to nebyl.

0/0
8.12.2015 22:31

H98a67m18p39l 79B92r64e58t47i23s69l80a16v 6496381804902

Co je to maka feke ?;-D

Jednoduché, v prvním přímořském rybářském obchodě / v mém případě Split/, kopíš od Japonské firmy Yozuri gumového kulatého kraba, je na takové destičce podlouhlé, dole pod ní je olovo a čouhají z ní docela velké dva ostré háky / bez protihrotů/, trochu bych to přirovnal k sáním rohačkám, víš-li :-)) Pak ještě tamtéž cca 30m provazu / lanac za parangal /. může být i méně, ale ne o moc, a pak ještě korková destička cca 10 x 6 cm. Tu provrtáš, uvážeš provaz a druhý konec k oněm "sáňkám". Buď lovíš z lodi, nebo ze břehu, všude pomalu taháš po dně, já nejradší s brýlemi a šnorchlem, neb vidím, pomalu plavu, tahám to za sebou, jak asi víš, ona je dravec, schovává se v dírách, pod kameny, ale i ve staré pneu / Chorvati to běžně házejí do moře/, ale taky třeba do děravé tvárnice atd.. Docela dobré je koukat, kde jsou zbytky mušlí kolem.. Neplav rychle, pomalu tahej a když na to skočí, rychle tahej k sobě :-) Nevydržím na pláži, takže se takto bavím a funguje to...

Nejvíc jsem toho nachytal v Chorvatsku, tam ovšem doporučuju hlavně ostrovy, u pobřeží je moc randál... Ale nejen tam, funguje to všude ;-)

Pokud by tě to chytilo, najdi mne na FB a já ti pošlu fotku, celá ta švanda přijde cca na 500.-

+1/0
8.12.2015 23:13

J69a21r82o98s42l96a50v 21L68e16b36e67d14a 3426259147660

Dobrej hovězí stejk to jistí, s těmahle 'pochoutkama' dite někam...

+2/−6
8.12.2015 17:11

L28u12k44á14š 54Š88l37e78h25o58f26e25r 1453899835669

Chobotnice jsou skvělé, jen to chce najít podnik, kde je umí připravit ;-) Za mě například Nejen Bistro v Karlíně. Geniální! R^

0/0
8.12.2015 16:19

D78a68n29i39e43l 66K70r67o27n21e86r 7384904436797

Chobotnici jsem mel nekolikrat a nikdy mi nechutnala, takze priste uz si ji nedam.

+2/0
8.12.2015 16:18

H54a75m48p31l 36B45r86e24t31i54s30l27a47v 6336951334262

Asi jste ji nejedl dobře připravenou, když se to umí, je to fakt mňam :-)

+2/0
8.12.2015 20:56

V52l10a35d73i94s73l32a61v 40B76u85r43e12s 9983875811779

Chobotnice a sepie delam casto - rychle, jednoduche, chutne. Tady je muj tip, jak je pripravit :-) http://miniradosti.blogspot.cz/2014/04/jak-jsem-se-pustil-do-chobotnice.html

+1/0
8.12.2015 16:01

B70e48d95ř67i56c31h 91K54u97d84r23n49a 1338438312860

Je lepší se zelím nebo se šípkovou omáčkou ?

+3/0
8.12.2015 15:56

P69e85t89r 18S15o58k11o25l 8692941687101

Dám si radši gumové medvídky, chutnají lépe.

+3/−2
8.12.2015 15:10

M79i28l54a41n 45V68o61t56a36v57a 5944786421292

Jinak slušnou dělají také v Dianě U Kuchařů na Praze 9

0/0
8.12.2015 14:54

J96a88r19o22s17l42a64v 56T41a23c96h72o72v22s47k79y 2972600624900

Ja se chobornic nebojim. Jen mi nechutnaji.

+5/0
8.12.2015 13:47
Foto

T73o78m39á80š 13D63v80o73ř59á22k 7895216747851

Mně jo, nejlepší jsou z vepřovýho bůčku:-)

+2/−1
8.12.2015 14:49

O60n22d16ř57e86j 35Š44r33u85b41a44ř 1715951495196

ta, co jsem mel v Recku, byla naprosto luxusni

+2/0
8.12.2015 13:38

P56e58t43e26r 51H55o28s58e38k 6182537619909

Ja taky:-)R^ v jake koliv uprave.

0/0
8.12.2015 13:22

M95i29l32a85n 97V85o60t34a73v50a 5734366561502

jen bych si dovolil opravit v jedné věci pana Michala Nikodéma, že nevadí, když se rozmrazená chobotnice dá "na mrazák". Vůbec jí to nijak neublíží. Kdyby "do mrazáku", to by byla jiná ;-)

+1/0
8.12.2015 13:08

V91i97k46t41o67r 41S63v13o62b56o94d33a 8402428622766

U nás doma se taky vždycky říkalo "na mrazák". Od dětství mi to vrtalo hlavou a jako jediné správné mi přišlo "do mrazáku". Z čeho to vzniklo? Asi z "dát na mráz"?

0/0
8.12.2015 13:36

K48a43t73e53ř36i66n19a 57L72h19o88t84s81k18á 3698884945143

U nás doma se to říká taky. A taky jsem přemýšlela proč. Napadlo mne, že když dříve nebývaly kombinované ledničky, tak se to běžně řešilo tak, že na starší lednici (bez mrazáku) se postavila samostatná mraznička. Takže "dát na mrazák" vzniklo jako jakési zkrácení slovního spojení "dát nahoru do mrazáku". 

Obdobným vysvětlením může pak být to, že pokud měly dříve ledničky zabudovaný mrazicí box, tak ten byl taky nahoře. Takže i pak platilo, že "dát na mrazák" je opět zkrácením slovního spojení "dát nahoru do mrazicího boxu".

+1/0
8.12.2015 14:26

M36i60l91a75n 85V30o37t91a65v74a 5894746551282

ta druhá verze mi přijde logičtější, ale těžko říct

+1/0
8.12.2015 14:53

M71a95r11i39e 62Č12e23r34m87á87k68o57v51á 1781302548858

ono se také říká dát vodu na čaj...

0/0
9.12.2015 9:41

M15i38l35a16n 12V84o72t57a53v26a 5444116431662

To ale snad ma svou logiku. Rano si caj zaliju vodou, takze dam vodu na caj. Nebo snad ne?

0/0
9.12.2015 10:35

P96a62v70e23l 85M16i39k36u91l90a 6118713136177

Ano, ale známé "Postav vodu na čaj" by ve Vašem případě nedopadlo nejlépe. ;-)

Ovšem v restauraci si čaj obvykle dávám do vody, neboť mi číšník donese horkou vodu a krabici čajů na výběr.

0/0
9.12.2015 13:42
Foto

M37a77r58i71a20n 87T84i46š30e21r 1684211386

Chobotnice miluji, nej v Čechách mi chutná v Kogu ve Slovanském domě, doporučuji ;-)R^

+2/0
8.12.2015 12:01

M81i18c85h78a32l 54B30u70ž94e80k 9657449486562

Poprve jsem mel chobotnici v Portugalsku pred tremi lety a od te doby kdykoli ji vidim na jidelnim listku si ji dam

+2/0
8.12.2015 11:30





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.