Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete smažený sýr se šunkou. Ale časy se mění a vegetariánských podniků je čím dál víc. Jaké jsou ty nejlepší?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M40a51r78e11k 18V61e45s92e72l29ý 1467548140794

V Indii se ji prevazne vegetarianska jidla proto, ze je jich tam hodne, masa je malo a je drahe. Nic proti veganskym restauracim, ale proc je jejich nabidka cenove nad tou v bezne restauraci? Pak byt vegetarianem ztraci smysl (aspon teda kdyz to prevedu na penize) ;-D

+1/0
8.1.2016 9:31

P19a97v67e94l 92S59o61b23o15t54k36a 5590654

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

 

Takže soja a produkty z ní jsou pro Evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

0/0
18.11.2015 12:30

E70v84a 16S26v27o18b78o12d85o20v58á 4230536176822

Masaři by neměli psát články o vegetariánských restauracích. Kdo má číst takovýhle paskvil, proboha!! RvRvRv

+2/0
18.11.2015 9:37
Foto

K38r25i25s47t81ý61n38a 50V46a22ň43k57o77v27á 3467330735583

No, jak už jsem psala níž: většina lidí se stává vegetariány, protože nechtějí, aby kvůli jejich jídle něco umřelo (to, jestli to podle vás má nebo nemá smysl, tu řešit nechci, protože bychom tu byli do soudného dne - prostě to je pro některé lidi důležité a tečka). Jsme odkojeni na určitém způsobu kuchyně, tak je jasné, že se ta jídla budou točit pořád dokola, ať už s masem nebo bez něj.

+2/−5
17.11.2015 23:38
Foto

K94r73i17s65t12ý28n46a 35V77a32ň87k19o81v48á 3527780845883

A propos, vege škvarkovou pomazánku byste od té normální nepoznali.

0/−4
17.11.2015 23:38

P39a88v76e13l 42S44o69b14o82t59k10a 5830484

jj, je to jen otázka chemického složení, jak dobře dokáže ošálit vaše chuťové buňky.

+3/0
17.11.2015 23:46
Foto

J86i83ř63í 57K42r74á72k23o95r11a 9559823

Jíst zeleninu kvůli dobrému srdíčku je v pořádku. Jen nechápu, proč se jídlo takového člověka, který nechce ubližovat zviřátkům, musí tvářit, jakoby z těch zviřátek bylo vyrobené. Indové mají mraky výborných jídel, vyrobených z mouky, zeleniny, luštěnin atd., která se netváří jako masové pokrmy. A nikomu tam takové blafy jako seitan nechybí.

Potřebu nejíst masová jídla, avšak nedokázat se vzdát aspoň toho pocitu, že jím masová jídla, považuji za vrchol pokrytectví a fanatismu. Takoví lidé jsou mi krajně nesympatičtí. Chtějí se něčeho vzdát, ale nedokážou se od toho odpoutat. Jako kdyby chlap zabil svou milenku, aby neubližoval své ženě, ale nedokázal se jí vzdát, tak si ji aspoň vystavil mrtvou ve vitríně.

+8/−1
18.11.2015 1:03

E15v62a 36S40v93o15b98o42d57o92v84á 4800916416722

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové blbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

+1/−1
18.11.2015 9:28

E94v97a 45S85v34o92b83o10d34o27v89á 4190136226742

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové bblbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

0/0
18.11.2015 9:30

B43o87h31u30m36i81l 43P72e88t54r11a51s 1903924981812

Nechci-li podporovat masny prumysl a dam si vegansky karbanatek, jsem pokrytec a fanatik?8-o Najdete si vyznam techto dvou slov, nez je zacnete pouzivat.

0/0
10.1.2016 6:11

J65a10k12u76b 25Š60p24r30i89n31g61e11r 9231132952

Jsem všežravec, protože mi je jedno, zda kvůli mě umře zvíře nebo rostlina. prostě mi to chutná.

+3/0
18.11.2015 15:06

P94a29v81e59l 96S59o70b15o90t60k34a 5550414

Na Soju ovšem pozor...:

http://www.chempoint.cz/soja-dulezity-nutrient-i-nebezpecny-alergen-a-jeji-identifikace-metodou-rt-pcr

"V rámci tzv. velké osmičky potravin způsobujících alergie je sója pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a proto jsou považované za důležitý nutrient. Proteinové zastoupení v suchém sójovém semeně je okolo 35 %. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin. Zásobní proteiny jsou většinou odolné vůči teplotě. Sója se velmi často používá v potravinářském průmyslu a může být přítomna v celé řadě výrobků, na různém stupni opracování a ve velmi rozmanitém množství."

+2/−1
17.11.2015 21:32

M33i50l91a17n 35Č44e33r18n11ý 5443599829722

Dneska je mezi lidmi tolik potravinových alergií, že bych tomu nepřikládal zas až takový význam. Ovšem, nejsem si jist, zda-li není pravděpodobnější, že budete mít alergii na laktózu či lepek...

+2/0
17.11.2015 22:17

P11a39v14e29l 41S59o84b58o15t31k18a 5420124

Každopádně sója je pro Česko velice nepůvodní potravina, narozdíl od obilovin.

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

A asi proto také:

" Alergie na sójové proteiny je v Evropě a severní Americe poměrně častá. Tradiční asijská kuchyně využívá především fermentovaný sójový protein (sójová omáčka a podobně), ve kterém je hladina alergenů a antinutričních látek výrazně snížena."

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

Další věc je že prakticky veškera soja, kterou koupíte, vč. té zpracované do omáčky atd, je geneticky modifikovaná, ale to asi je už nad rámec této diskuse, a v zásadě BIO a GMO se zase tak moc nevylučuje.

+1/−1
17.11.2015 22:49

E32v94a 94S21v25o89b14o82d95o48v38á 4530746776782

A což takhle proto, že se v této zdegenerované části světa jí průmyslově zpracovaná strava??? Dovzdělejte se, člověče, než tady začnete zase hlásat nějaké bludy!! ;-O

0/−3
18.11.2015 9:33

P86a93v84e32l 76S33o58b41o10t70k29a 5740694

Nepoužívám průmyslově zpracované potraviny, s výjimkou např. průmyslově mletého obilí, ale to vy také, že??

+1/0
18.11.2015 12:25

E82v28a 28S83v73o33b22o38d22o88v28á 4690776886142

Biosója nesmí být GMO. Máte zoufalý nedostatek informací a žvaníte nesmysly. RvRvRv

0/−3
18.11.2015 9:34

P90a74v74e65l 80S16o70b20o46t85k65a 5770734

Na území EU se pěstuje i jiná sója než GMO??

A na dovozové potraviny se směrnice EU o GMO nevztahuje ;-D

0/0
18.11.2015 12:24

V62a93c49l95a24v 43P10e77r29o54u79t51k65a 6508737154661

takže co číńan to alergik

+1/−1
17.11.2015 23:36

P62a97v44e53l 50S35o94b62o93t63k21a 5180814

ne, v Číně je sója běžná potravina, už asi tak 3000 let.

+1/−1
17.11.2015 23:45

E97v17a 55S48v74o28b48o31d54o43v88á 4360706306942

V Číně se hlavně jí malé množství sójových bobů v jednom jídle, takže žádná alergie vzniknout ani nemůže. Už proto, že jde o čerstvou potravinu, a nikoliv o takové blivajzy jako sójové maso, nebo polotovary či průmyslově předvyrobené tempehy, tofu atd. Najděte si něco o histaminu/histidinu a jeho souvislosti s alergiemi, a přestaňte plácat nesmysly O VĚCECH, o kterých NEMÁTE ANI PÁRU!!

0/−2
18.11.2015 9:43

P24a24v65e95l 15S79o32b67o42t29k22a 5680544

"Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. První zmínky o sóji nacházíme v knihách známých jako „Pen-Cao-Kong-Mu“ datovaných př. 2838 lety. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. "

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

A jak dlouho se jí sója v EU?

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

Takže soja a produkty z ní jsou pro evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

+1/0
18.11.2015 12:29

E43v29a 79S87v68o47b56o71d95o27v74á 4550656446172

Přesně .... ale od pana Sobotky asi nelze očekávat, že by něco správně logicky vyhodnotil.;-D

0/−1
18.11.2015 9:36

M63i55l27a79n 15Č10e48r78n97ý 5243139119742

Zapomněli na Plzeň, kde už cca 20 let funguje Vegetka na Americké nebo bistro Satyr na Jižním předměstí. Pak je tu ještě Slunečnice v Jungmannově ulici, ta však není striktně vegetariánská, ale vaří i zdravé pokrmy z ryb, drůbeže či tmavého masa. Bistro Loving Hut, zmíněné v článku, fungovalo nějaký čas v Plaze, ale nedávno bylo nahrazeno New York Burgerem.;-)

0/0
17.11.2015 19:28

E49v22a 28S62v58o93b87o35d63o10v66á 4320726336282

Loving Hut není bistro, ale řetězec restaurací. Nepleťte si pojmy s dojmy .... ;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)

0/0
18.11.2015 9:54

V96i89k50t48o44r 25W14o86l11f 8422638543946

Nemají některé formu bistra? Byl jsem v nějakém s obsluhou pouze za pultem. Nehorázně jsem se tam přejedl, mimochodem :)

0/0
18.11.2015 14:59

L80u73c65i45e 81H31o82p97f21o96v70á 6560811983545

ThaiBox Food v Praze je taky lahoda + skvělá obsluha :)

0/0
17.11.2015 19:08

J60i56ř41í 75M30a81c17e73k 3635665584451

Věřím tomu, že ta zeleninová pomazánka je dobrá. Ale proboha, proč jí říkají „tatarák“? Máme snad my masojedi potřebu dělat „masový květákový mozeček“ nebo „dušené maso a la mrkev“?

+11/0
17.11.2015 18:55

M34i26l29a93n 49Č92e84r81n36ý 5103859899112

A není to snad jedno? Název "tatarák" přece není chráněné označení původu, takže je to volně použitelné. Nechápu, proč to tolik lidí irituje.l8-o

+2/−4
17.11.2015 22:24
Foto

K44r97i78s52t76ý87n43a 14V41a50ň85k31o77v73á 3677730985123

To tak je, když se vegetariánem stane (z různých důvodů, to rozvádět nebudu) člověk, kterému určitá jídla chutnala a chce si je připravit v bezmasé variantě.

Mně osobně velice chutná náhražka kuřecího masa nebo vegetariánská svíčková omáčka.

+1/−4
17.11.2015 23:29

P78a33v85e57l 80S91o12b31o62t95k26a 5280594

Chemicky extrahovaná sója, dochucená chemií.

No, když vám to chutná....

+4/−3
17.11.2015 18:39

M70i51l74a84n 82Č38e30r85n77ý 5243409929742

Vy jste taky chemicky extrahovanej.;-O

Extrudace je čistě fyzikální proces, který má za pomoci tlaku a teploty zvýšit stravitelnost a snížit obsah antinutričních látek, obsažených v sóji. Dochucuje se to potom sójovou omáčkou, která se získává fermentací sójových bobů. A jestli je toto "chemie", pak jsou tedy chemie i sýry, jogurty, víno, pivo, kysané zelí apod. 

Co tam máte dál?

+2/−2
17.11.2015 18:54

J43i72ř70í 28M27a18c36e96k 3175665244851

A nešlo by diskuzovat věcně, bez zesměšňování toho, kdo má jiný názor?

+3/−1
17.11.2015 18:55

M26i85l50a55n 34Č46e86r23n90ý 5253799129882

Já nikoho nezesměšňuji. A věcně jsem popsal, jak se zpracovává sója. Chemie se do ní opravdu nedává, ta se používá spíše při výrobě konvenčních potravin - obligátní "éčka".

+2/−2
17.11.2015 19:21

P83a44v77e26l 10S18o55b64o16t57k39a 5590444

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/sojova-omacka-pozor-na-kvalitu/

"PRŮMYSLOVĚ VYROBENÁ SÓJOVÁ OMÁČKA

Nefermentovaná sójová omáčka je záležitostí několika hodin, chemikálií a barviv. Její chuť je ostrá a jednorozměrná. Výroba nefermentované sójové omáčky je o něčem úplně jiném. Sójové boby se vaří 15 až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce. Aminokyselinový roztok se dále neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje. Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolizovaný rostlinný protein přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu a soli. Konečný produkt se rafinuje a balí."

ale ano, možná kupujete nechemickou sojovou omáčku,

http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/

"Před další kostkou tofu nebo hrnkem sójového mléka vám doporučuji něco si přečíst o rizicích nadšenosti ze sóji...."

+1/−1
17.11.2015 21:28

M78i17l90a61n 62Č83e60r98n66ý 5513799409532

Já tedy prosím takovou nefermentovanou omáčku nekupuji. Nejsem blázen, abych kupoval levné náhražky v supermarketech.

+2/0
17.11.2015 22:21

E76v52a 78S83v28o91b68o38d43o73v58á 4800166586682

To se vyrábí a prodává pro Sobotku.;-)

0/−2
18.11.2015 9:46

V30i20k38t20o94r 88W67o79l31f 8382618953516

A proto je důležité kupovat zásadně přírodně fermentovanou sojovku.

0/0
18.11.2015 17:27
Foto

J89i27ř92í 96K84r56á40k12o85r31a 9399473

Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád. A jsou místa, kde mi vážně chutná. Co však nechápu je ta potřeba vyrábět bezmasá jídla, která se tváří jako masová. Všechny ty veganské burgery, tataráky, slepice na paprice bez slepice, místo masa sója nebo ten odporný seitan, ze kterého se mi zvedá kufr, jen si na něj vzpomenu.

Proč, pro krista pána, dělají veganské jídlo, které se urputně tváří jako něco jiného? Jaký to má smysl? Dělat bezmasý karbanátek je jako zkoušet vyrobit z hovězího brokolicovou kaši. Prostě totální kravina.

+22/0
17.11.2015 17:54

M90i15l45a43n 42Č80e56r35n90ý 5773559239682

Snad pro lidi, kteří teprve s veganstvím začínají, aby se lépe adaptovali na nový druh stravy? Stejně tak, jako když se někdo odnaučuje kouřit pomocí nikotinových žvýkaček či elektronických cigaret...

+3/0
17.11.2015 18:11
Foto

J45i63ř19í 72K57r55á66k95o26r48a 9259803

To je jen proto, že ti lidé berou veganství ideologicky. Kdyby to nebrali ideologicky, dali by si prostě nějaké dobré jídlo a neřešili by, že v něm není maso.

+8/−2
17.11.2015 18:19
Foto

K60r94i59s27t66ý44n88a 97V72a13ň83k32o45v88á 3577140695593

Takže je špatně, že se chce někdo najíst bez toho, aby kvůli tomu něco umřelo?

0/−3
17.11.2015 23:31
Foto

J21i71ř78í 38K49r91á31k38o37r75a 9719513

Znovu opakuji, je špatné brát to ideologicky. Je to jen jídlo. Jezte co chcete, ale nedělejte z toho politiku, prokristapána.

+4/0
18.11.2015 0:53

E74v65a 29S62v80o84b96o18d34o42v65á 4240946416792

Nejvtipnější na tom je, že tahle jídla jsou v nabídce právě pro vás, protože: "Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád.", .. jenže ve skutečně vegetariánské nabídce byste se neorientoval, tak vám to usnadňují tímhle (hloupým) způsobem.

0/−1
18.11.2015 9:53
Foto

J85i37ř67í 97K61r35á65k36o53r11a 9329553

Tak pro mě určitě ne. Když jdu na jídlo bez masa, vyberu si s chutí něco z bohaté indické kuchyně. A že tam toho mají...

Fakt nepotřebuju tataráky bez masa, hamburgery bez masa a další maso bez masa.

+3/0
18.11.2015 12:20
Foto

K66r95i37s16t23ý35n31a 38V27a12ň82k18o71v17á 3617350785153

A co je špatného na tom jíst vegeburger nebo tofuburger? Vypadá to jako burger, dělá se to jako burger, jen proto, že je tam jiná placka, tomu přece nebudu říkat "bulka plněná plackou rostlinného původu".

A někomu třeba ta jídla dřív chutnala, jen je chce v bezmasé variantě. O nic nejde.

+2/−5
17.11.2015 23:31
Foto

J63i42ř18í 22K44r11á69k76o20r25a 9189393

Vegeburger mi dává asi takový smysl jako vepřový Dál. Je to totální nesmysl a úlitba všem pokrytcům.

+4/−1
18.11.2015 0:56

T74o60m57á39š 40T22a96t35í52č88e73k 5130622830538

Můžu poreferovat cobyžto Brňák z Rebia: Chálka dost předražená, jídelna  ve stylu základní školy za komárů. Člověk si nabere za kilo, nenají se ani chutně ani dosyta. Zato vysedává s lidma, kteří očividně nejí, ale se modlí. :-P

0/0
17.11.2015 17:26

Z59d35e54n72ě40k 57W48o47l89f 9461530607355

Ten samý pocit mám z Plevelu kde jsem sice nebyl, ale viděl v Ano šéfe. Asi dost záleží na majiteli, jestli chce jen rejžovat nebo se fakt snaží nabídnout zajímavá jídla. Taková ta rádoby masová jídla mají asi nalákat všežravce k ochutnání, ale efekt je spíš opačný. Já osobně si radši dám studený samotný tempeh než nějakou slepici nebo svíčkovou, kterou jsem nenáviděl i jako masožrout.

+4/0
17.11.2015 17:41

V46i45k25t16o29r 86W36o31l59f 8422758493386

Na Rebio jsem taky moc chvály od brněnských veganů neslyšel, takže moc nechápu, co v článku dělá.

V Brně máme mnohem lepší veganské restaurace. Například Forky's (zrovna vyhrává nějakou celorepublikovou anketu) nebo Junk Food Café. A další.

0/0
18.11.2015 8:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.