Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete smažený sýr se šunkou. Ale časy se mění a vegetariánských podniků je čím dál víc. Jaké jsou ty nejlepší?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M82a89r95e77k 23V13e27s79e85l76ý 1717528930164

V Indii se ji prevazne vegetarianska jidla proto, ze je jich tam hodne, masa je malo a je drahe. Nic proti veganskym restauracim, ale proc je jejich nabidka cenove nad tou v bezne restauraci? Pak byt vegetarianem ztraci smysl (aspon teda kdyz to prevedu na penize) ;-D

+1/0
8.1.2016 9:31

P12a86v27e11l 96S33o14b20o36t93k46a 5620354

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

 

Takže soja a produkty z ní jsou pro Evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

0/0
18.11.2015 12:30

E39v37a 84S85v97o36b72o34d44o26v33á 4160286446402

Masaři by neměli psát články o vegetariánských restauracích. Kdo má číst takovýhle paskvil, proboha!! RvRvRv

+2/0
18.11.2015 9:37
Foto

K76r48i96s83t93ý93n98a 85V50a42ň21k50o26v77á 3797680825763

No, jak už jsem psala níž: většina lidí se stává vegetariány, protože nechtějí, aby kvůli jejich jídle něco umřelo (to, jestli to podle vás má nebo nemá smysl, tu řešit nechci, protože bychom tu byli do soudného dne - prostě to je pro některé lidi důležité a tečka). Jsme odkojeni na určitém způsobu kuchyně, tak je jasné, že se ta jídla budou točit pořád dokola, ať už s masem nebo bez něj.

+2/−5
17.11.2015 23:38
Foto

K49r91i49s58t90ý84n54a 66V43a76ň51k10o76v90á 3157680795583

A propos, vege škvarkovou pomazánku byste od té normální nepoznali.

0/−4
17.11.2015 23:38

P55a48v78e40l 45S37o97b45o64t25k32a 5180664

jj, je to jen otázka chemického složení, jak dobře dokáže ošálit vaše chuťové buňky.

+3/0
17.11.2015 23:46
Foto

J46i64ř33í 51K94r47á37k88o15r97a 9499363

Jíst zeleninu kvůli dobrému srdíčku je v pořádku. Jen nechápu, proč se jídlo takového člověka, který nechce ubližovat zviřátkům, musí tvářit, jakoby z těch zviřátek bylo vyrobené. Indové mají mraky výborných jídel, vyrobených z mouky, zeleniny, luštěnin atd., která se netváří jako masové pokrmy. A nikomu tam takové blafy jako seitan nechybí.

Potřebu nejíst masová jídla, avšak nedokázat se vzdát aspoň toho pocitu, že jím masová jídla, považuji za vrchol pokrytectví a fanatismu. Takoví lidé jsou mi krajně nesympatičtí. Chtějí se něčeho vzdát, ale nedokážou se od toho odpoutat. Jako kdyby chlap zabil svou milenku, aby neubližoval své ženě, ale nedokázal se jí vzdát, tak si ji aspoň vystavil mrtvou ve vitríně.

+8/−1
18.11.2015 1:03

E65v19a 98S41v44o58b21o18d10o19v36á 4370696606142

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové blbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

+1/−1
18.11.2015 9:28

E31v92a 49S88v51o20b68o83d63o22v66á 4620736416312

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové bblbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

0/0
18.11.2015 9:30

B66o42h79u90m18i71l 88P45e33t80r72a95s 1573464541962

Nechci-li podporovat masny prumysl a dam si vegansky karbanatek, jsem pokrytec a fanatik?8-o Najdete si vyznam techto dvou slov, nez je zacnete pouzivat.

0/0
10.1.2016 6:11

J23a34k86u32b 67Š22p58r59i84n54g49e24r 9771312912

Jsem všežravec, protože mi je jedno, zda kvůli mě umře zvíře nebo rostlina. prostě mi to chutná.

+3/0
18.11.2015 15:06

P57a44v67e87l 68S94o89b69o95t58k13a 5130654

Na Soju ovšem pozor...:

http://www.chempoint.cz/soja-dulezity-nutrient-i-nebezpecny-alergen-a-jeji-identifikace-metodou-rt-pcr

"V rámci tzv. velké osmičky potravin způsobujících alergie je sója pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a proto jsou považované za důležitý nutrient. Proteinové zastoupení v suchém sójovém semeně je okolo 35 %. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin. Zásobní proteiny jsou většinou odolné vůči teplotě. Sója se velmi často používá v potravinářském průmyslu a může být přítomna v celé řadě výrobků, na různém stupni opracování a ve velmi rozmanitém množství."

+2/−1
17.11.2015 21:32

M70i46l71a35n 26Č66e69r48n49ý 5543989989292

Dneska je mezi lidmi tolik potravinových alergií, že bych tomu nepřikládal zas až takový význam. Ovšem, nejsem si jist, zda-li není pravděpodobnější, že budete mít alergii na laktózu či lepek...

+2/0
17.11.2015 22:17

P31a40v33e27l 49S30o54b58o80t47k23a 5770664

Každopádně sója je pro Česko velice nepůvodní potravina, narozdíl od obilovin.

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

A asi proto také:

" Alergie na sójové proteiny je v Evropě a severní Americe poměrně častá. Tradiční asijská kuchyně využívá především fermentovaný sójový protein (sójová omáčka a podobně), ve kterém je hladina alergenů a antinutričních látek výrazně snížena."

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

Další věc je že prakticky veškera soja, kterou koupíte, vč. té zpracované do omáčky atd, je geneticky modifikovaná, ale to asi je už nad rámec této diskuse, a v zásadě BIO a GMO se zase tak moc nevylučuje.

+1/−1
17.11.2015 22:49

E37v28a 44S26v36o18b19o54d93o23v17á 4760886606632

A což takhle proto, že se v této zdegenerované části světa jí průmyslově zpracovaná strava??? Dovzdělejte se, člověče, než tady začnete zase hlásat nějaké bludy!! ;-O

0/−3
18.11.2015 9:33

P32a19v93e23l 88S69o74b67o39t71k41a 5630824

Nepoužívám průmyslově zpracované potraviny, s výjimkou např. průmyslově mletého obilí, ale to vy také, že??

+1/0
18.11.2015 12:25

E20v22a 65S34v22o47b10o41d30o14v37á 4710896206752

Biosója nesmí být GMO. Máte zoufalý nedostatek informací a žvaníte nesmysly. RvRvRv

0/−3
18.11.2015 9:34

P46a19v19e71l 41S92o93b58o38t28k63a 5760674

Na území EU se pěstuje i jiná sója než GMO??

A na dovozové potraviny se směrnice EU o GMO nevztahuje ;-D

0/0
18.11.2015 12:24

V53a75c86l63a76v 55P71e82r11o51u52t75k22a 6638897884891

takže co číńan to alergik

+1/−1
17.11.2015 23:36

P85a26v78e63l 90S91o62b31o90t51k26a 5280164

ne, v Číně je sója běžná potravina, už asi tak 3000 let.

+1/−1
17.11.2015 23:45

E94v92a 83S32v73o75b38o50d17o22v64á 4140626186662

V Číně se hlavně jí malé množství sójových bobů v jednom jídle, takže žádná alergie vzniknout ani nemůže. Už proto, že jde o čerstvou potravinu, a nikoliv o takové blivajzy jako sójové maso, nebo polotovary či průmyslově předvyrobené tempehy, tofu atd. Najděte si něco o histaminu/histidinu a jeho souvislosti s alergiemi, a přestaňte plácat nesmysly O VĚCECH, o kterých NEMÁTE ANI PÁRU!!

0/−2
18.11.2015 9:43

P29a64v79e40l 68S49o38b77o60t87k88a 5840934

"Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. První zmínky o sóji nacházíme v knihách známých jako „Pen-Cao-Kong-Mu“ datovaných př. 2838 lety. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. "

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

A jak dlouho se jí sója v EU?

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

Takže soja a produkty z ní jsou pro evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

+1/0
18.11.2015 12:29

E11v54a 63S29v65o82b44o56d81o38v40á 4250226606452

Přesně .... ale od pana Sobotky asi nelze očekávat, že by něco správně logicky vyhodnotil.;-D

0/−1
18.11.2015 9:36

M18i65l98a85n 39Č53e64r71n85ý 5453879479552

Zapomněli na Plzeň, kde už cca 20 let funguje Vegetka na Americké nebo bistro Satyr na Jižním předměstí. Pak je tu ještě Slunečnice v Jungmannově ulici, ta však není striktně vegetariánská, ale vaří i zdravé pokrmy z ryb, drůbeže či tmavého masa. Bistro Loving Hut, zmíněné v článku, fungovalo nějaký čas v Plaze, ale nedávno bylo nahrazeno New York Burgerem.;-)

0/0
17.11.2015 19:28

E64v15a 71S84v86o53b55o16d67o10v84á 4950356316712

Loving Hut není bistro, ale řetězec restaurací. Nepleťte si pojmy s dojmy .... ;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)

0/0
18.11.2015 9:54

V81i51k10t52o37r 76W42o51l31f 8892978643576

Nemají některé formu bistra? Byl jsem v nějakém s obsluhou pouze za pultem. Nehorázně jsem se tam přejedl, mimochodem :)

0/0
18.11.2015 14:59

L89u91c43i30e 93H95o11p27f33o67v39á 6350171883125

ThaiBox Food v Praze je taky lahoda + skvělá obsluha :)

0/0
17.11.2015 19:08

J97i97ř11í 42M28a42c98e14k 3935865944281

Věřím tomu, že ta zeleninová pomazánka je dobrá. Ale proboha, proč jí říkají „tatarák“? Máme snad my masojedi potřebu dělat „masový květákový mozeček“ nebo „dušené maso a la mrkev“?

+11/0
17.11.2015 18:55

M86i71l30a63n 95Č54e89r57n76ý 5183519759402

A není to snad jedno? Název "tatarák" přece není chráněné označení původu, takže je to volně použitelné. Nechápu, proč to tolik lidí irituje.l8-o

+2/−4
17.11.2015 22:24
Foto

K34r70i63s27t41ý22n11a 69V53a48ň32k90o95v32á 3387570925393

To tak je, když se vegetariánem stane (z různých důvodů, to rozvádět nebudu) člověk, kterému určitá jídla chutnala a chce si je připravit v bezmasé variantě.

Mně osobně velice chutná náhražka kuřecího masa nebo vegetariánská svíčková omáčka.

+1/−4
17.11.2015 23:29

P35a16v11e81l 40S60o47b75o38t61k97a 5530314

Chemicky extrahovaná sója, dochucená chemií.

No, když vám to chutná....

+4/−3
17.11.2015 18:39

M89i59l65a86n 17Č37e49r76n55ý 5813269279282

Vy jste taky chemicky extrahovanej.;-O

Extrudace je čistě fyzikální proces, který má za pomoci tlaku a teploty zvýšit stravitelnost a snížit obsah antinutričních látek, obsažených v sóji. Dochucuje se to potom sójovou omáčkou, která se získává fermentací sójových bobů. A jestli je toto "chemie", pak jsou tedy chemie i sýry, jogurty, víno, pivo, kysané zelí apod. 

Co tam máte dál?

+2/−2
17.11.2015 18:54

J80i40ř15í 58M67a28c29e25k 3215505334331

A nešlo by diskuzovat věcně, bez zesměšňování toho, kdo má jiný názor?

+3/−1
17.11.2015 18:55

M87i33l65a93n 46Č72e17r54n93ý 5113119469652

Já nikoho nezesměšňuji. A věcně jsem popsal, jak se zpracovává sója. Chemie se do ní opravdu nedává, ta se používá spíše při výrobě konvenčních potravin - obligátní "éčka".

+2/−2
17.11.2015 19:21

P51a49v64e88l 57S60o29b65o23t42k65a 5450324

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/sojova-omacka-pozor-na-kvalitu/

"PRŮMYSLOVĚ VYROBENÁ SÓJOVÁ OMÁČKA

Nefermentovaná sójová omáčka je záležitostí několika hodin, chemikálií a barviv. Její chuť je ostrá a jednorozměrná. Výroba nefermentované sójové omáčky je o něčem úplně jiném. Sójové boby se vaří 15 až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce. Aminokyselinový roztok se dále neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje. Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolizovaný rostlinný protein přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu a soli. Konečný produkt se rafinuje a balí."

ale ano, možná kupujete nechemickou sojovou omáčku,

http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/

"Před další kostkou tofu nebo hrnkem sójového mléka vám doporučuji něco si přečíst o rizicích nadšenosti ze sóji...."

+1/−1
17.11.2015 21:28

M13i40l35a11n 74Č47e25r63n83ý 5493259209602

Já tedy prosím takovou nefermentovanou omáčku nekupuji. Nejsem blázen, abych kupoval levné náhražky v supermarketech.

+2/0
17.11.2015 22:21

E44v52a 19S73v85o38b14o22d11o76v78á 4600326916712

To se vyrábí a prodává pro Sobotku.;-)

0/−2
18.11.2015 9:46

V13i32k20t33o37r 11W49o14l23f 8682108353976

A proto je důležité kupovat zásadně přírodně fermentovanou sojovku.

0/0
18.11.2015 17:27
Foto

J50i87ř65í 24K72r47á98k84o22r13a 9679793

Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád. A jsou místa, kde mi vážně chutná. Co však nechápu je ta potřeba vyrábět bezmasá jídla, která se tváří jako masová. Všechny ty veganské burgery, tataráky, slepice na paprice bez slepice, místo masa sója nebo ten odporný seitan, ze kterého se mi zvedá kufr, jen si na něj vzpomenu.

Proč, pro krista pána, dělají veganské jídlo, které se urputně tváří jako něco jiného? Jaký to má smysl? Dělat bezmasý karbanátek je jako zkoušet vyrobit z hovězího brokolicovou kaši. Prostě totální kravina.

+22/0
17.11.2015 17:54

M16i28l90a39n 57Č31e24r25n32ý 5903799279152

Snad pro lidi, kteří teprve s veganstvím začínají, aby se lépe adaptovali na nový druh stravy? Stejně tak, jako když se někdo odnaučuje kouřit pomocí nikotinových žvýkaček či elektronických cigaret...

+3/0
17.11.2015 18:11
Foto

J86i33ř43í 12K14r60á26k37o77r23a 9599883

To je jen proto, že ti lidé berou veganství ideologicky. Kdyby to nebrali ideologicky, dali by si prostě nějaké dobré jídlo a neřešili by, že v něm není maso.

+8/−2
17.11.2015 18:19
Foto

K23r45i58s54t72ý28n19a 16V64a57ň93k31o23v83á 3217770215813

Takže je špatně, že se chce někdo najíst bez toho, aby kvůli tomu něco umřelo?

0/−3
17.11.2015 23:31
Foto

J27i95ř84í 96K67r59á75k50o20r98a 9179623

Znovu opakuji, je špatné brát to ideologicky. Je to jen jídlo. Jezte co chcete, ale nedělejte z toho politiku, prokristapána.

+4/0
18.11.2015 0:53

E78v50a 76S78v68o18b77o66d77o28v61á 4180986326752

Nejvtipnější na tom je, že tahle jídla jsou v nabídce právě pro vás, protože: "Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád.", .. jenže ve skutečně vegetariánské nabídce byste se neorientoval, tak vám to usnadňují tímhle (hloupým) způsobem.

0/−1
18.11.2015 9:53
Foto

J48i80ř90í 75K15r59á65k40o41r91a 9379483

Tak pro mě určitě ne. Když jdu na jídlo bez masa, vyberu si s chutí něco z bohaté indické kuchyně. A že tam toho mají...

Fakt nepotřebuju tataráky bez masa, hamburgery bez masa a další maso bez masa.

+3/0
18.11.2015 12:20
Foto

K89r93i95s76t98ý17n56a 93V25a80ň46k14o52v69á 3437250495773

A co je špatného na tom jíst vegeburger nebo tofuburger? Vypadá to jako burger, dělá se to jako burger, jen proto, že je tam jiná placka, tomu přece nebudu říkat "bulka plněná plackou rostlinného původu".

A někomu třeba ta jídla dřív chutnala, jen je chce v bezmasé variantě. O nic nejde.

+2/−5
17.11.2015 23:31
Foto

J32i87ř67í 37K98r12á38k17o41r56a 9289833

Vegeburger mi dává asi takový smysl jako vepřový Dál. Je to totální nesmysl a úlitba všem pokrytcům.

+4/−1
18.11.2015 0:56

T45o46m75á79š 39T75a82t31í84č19e91k 5740802330988

Můžu poreferovat cobyžto Brňák z Rebia: Chálka dost předražená, jídelna  ve stylu základní školy za komárů. Člověk si nabere za kilo, nenají se ani chutně ani dosyta. Zato vysedává s lidma, kteří očividně nejí, ale se modlí. :-P

0/0
17.11.2015 17:26

Z70d62e88n31ě25k 91W24o14l59f 9321660957745

Ten samý pocit mám z Plevelu kde jsem sice nebyl, ale viděl v Ano šéfe. Asi dost záleží na majiteli, jestli chce jen rejžovat nebo se fakt snaží nabídnout zajímavá jídla. Taková ta rádoby masová jídla mají asi nalákat všežravce k ochutnání, ale efekt je spíš opačný. Já osobně si radši dám studený samotný tempeh než nějakou slepici nebo svíčkovou, kterou jsem nenáviděl i jako masožrout.

+4/0
17.11.2015 17:41

V69i98k25t46o95r 96W10o67l75f 8882148493656

Na Rebio jsem taky moc chvály od brněnských veganů neslyšel, takže moc nechápu, co v článku dělá.

V Brně máme mnohem lepší veganské restaurace. Například Forky's (zrovna vyhrává nějakou celorepublikovou anketu) nebo Junk Food Café. A další.

0/0
18.11.2015 8:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.