Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Tatarák bez masa? Mapujeme nejlepší vegetariánské podniky v Česku

Vegetariáni u nás nikdy neměli na růžích ustláno. V zemi milovníků bůčku a řízků má slovo vegetarián spíše hanlivý nádech a když se ve vesnické hospodě zeptáte na bezmasé jídlo, nejspíš dostanete smažený sýr se šunkou. Ale časy se mění a vegetariánských podniků je čím dál víc. Jaké jsou ty nejlepší?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M47a82r11e48k 55V68e55s94e95l34ý 1587358810784

V Indii se ji prevazne vegetarianska jidla proto, ze je jich tam hodne, masa je malo a je drahe. Nic proti veganskym restauracim, ale proc je jejich nabidka cenove nad tou v bezne restauraci? Pak byt vegetarianem ztraci smysl (aspon teda kdyz to prevedu na penize) ;-D

+1/0
8.1.2016 9:31

P15a18v87e67l 15S25o63b17o63t68k83a 5480514

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

 

Takže soja a produkty z ní jsou pro Evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

0/0
18.11.2015 12:30

E95v86a 40S52v49o68b39o52d14o63v38á 4620716206192

Masaři by neměli psát články o vegetariánských restauracích. Kdo má číst takovýhle paskvil, proboha!! RvRvRv

+2/0
18.11.2015 9:37
Foto

K15r51i94s96t60ý36n43a 98V64a19ň55k12o80v41á 3667460405913

No, jak už jsem psala níž: většina lidí se stává vegetariány, protože nechtějí, aby kvůli jejich jídle něco umřelo (to, jestli to podle vás má nebo nemá smysl, tu řešit nechci, protože bychom tu byli do soudného dne - prostě to je pro některé lidi důležité a tečka). Jsme odkojeni na určitém způsobu kuchyně, tak je jasné, že se ta jídla budou točit pořád dokola, ať už s masem nebo bez něj.

+2/−5
17.11.2015 23:38
Foto

K10r71i56s53t38ý70n94a 39V38a46ň78k44o62v51á 3867100455523

A propos, vege škvarkovou pomazánku byste od té normální nepoznali.

0/−4
17.11.2015 23:38

P59a78v95e56l 97S35o13b19o50t13k29a 5950124

jj, je to jen otázka chemického složení, jak dobře dokáže ošálit vaše chuťové buňky.

+3/0
17.11.2015 23:46
Foto

J82i96ř95í 34K78r27á15k79o48r53a 9329643

Jíst zeleninu kvůli dobrému srdíčku je v pořádku. Jen nechápu, proč se jídlo takového člověka, který nechce ubližovat zviřátkům, musí tvářit, jakoby z těch zviřátek bylo vyrobené. Indové mají mraky výborných jídel, vyrobených z mouky, zeleniny, luštěnin atd., která se netváří jako masové pokrmy. A nikomu tam takové blafy jako seitan nechybí.

Potřebu nejíst masová jídla, avšak nedokázat se vzdát aspoň toho pocitu, že jím masová jídla, považuji za vrchol pokrytectví a fanatismu. Takoví lidé jsou mi krajně nesympatičtí. Chtějí se něčeho vzdát, ale nedokážou se od toho odpoutat. Jako kdyby chlap zabil svou milenku, aby neubližoval své ženě, ale nedokázal se jí vzdát, tak si ji aspoň vystavil mrtvou ve vitríně.

+8/−1
18.11.2015 1:03

E47v68a 35S72v76o66b27o89d79o46v93á 4480496926592

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové blbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

+1/−1
18.11.2015 9:28

E96v39a 45S90v29o86b42o58d47o60v67á 4890146216732

S tím, co jste napsal, se nedá než souhlasit.

Jenže ten článek EVIDENTNĚ NEPSAL VEGETARIÁN, je to psáno z pohledu masaře, proto jsou v něm takové bblbosti.

Tatarák bych do huby nevzala (a ani jsem ho nikdy v životě nejedla), ať už s masem nebo bez něj. Udělalo by se mi špatně. Jídla tohoto typu v nabídce vege-restaurací rozhodně nepřevažují, protože žádný normální vegetarián by si je nedal.

A taky si nemyslím, že by se jednalo o "vrchol fanatismu", ale právě naopak. Tohle jí jenom vegetariáni na baterky, kteří za pár měsíců či týdnů už zase vegetariánem nebudou. :-/

0/0
18.11.2015 9:30

B42o72h26u18m53i13l 48P70e80t76r56a29s 1443644161252

Nechci-li podporovat masny prumysl a dam si vegansky karbanatek, jsem pokrytec a fanatik?8-o Najdete si vyznam techto dvou slov, nez je zacnete pouzivat.

0/0
10.1.2016 6:11

J86a83k77u64b 86Š87p56r91i29n56g49e47r 9391272292

Jsem všežravec, protože mi je jedno, zda kvůli mě umře zvíře nebo rostlina. prostě mi to chutná.

+3/0
18.11.2015 15:06

P66a31v89e42l 82S74o17b29o42t87k84a 5410524

Na Soju ovšem pozor...:

http://www.chempoint.cz/soja-dulezity-nutrient-i-nebezpecny-alergen-a-jeji-identifikace-metodou-rt-pcr

"V rámci tzv. velké osmičky potravin způsobujících alergie je sója pokládaná za jeden z nejdůležitějších alergenů. Sójové boby obsahují množství proteinů s vysokou biologickou hodnotou, a proto jsou považované za důležitý nutrient. Proteinové zastoupení v suchém sójovém semeně je okolo 35 %. Alergie způsobují hlavně dva z tzv. zásobních proteinů: vicilin a legumin. Zásobní proteiny jsou většinou odolné vůči teplotě. Sója se velmi často používá v potravinářském průmyslu a může být přítomna v celé řadě výrobků, na různém stupni opracování a ve velmi rozmanitém množství."

+2/−1
17.11.2015 21:32

M58i16l64a11n 28Č26e12r82n87ý 5343889639172

Dneska je mezi lidmi tolik potravinových alergií, že bych tomu nepřikládal zas až takový význam. Ovšem, nejsem si jist, zda-li není pravděpodobnější, že budete mít alergii na laktózu či lepek...

+2/0
17.11.2015 22:17

P39a29v96e20l 28S24o41b38o27t12k24a 5970844

Každopádně sója je pro Česko velice nepůvodní potravina, narozdíl od obilovin.

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

A asi proto také:

" Alergie na sójové proteiny je v Evropě a severní Americe poměrně častá. Tradiční asijská kuchyně využívá především fermentovaný sójový protein (sójová omáčka a podobně), ve kterém je hladina alergenů a antinutričních látek výrazně snížena."

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

Další věc je že prakticky veškera soja, kterou koupíte, vč. té zpracované do omáčky atd, je geneticky modifikovaná, ale to asi je už nad rámec této diskuse, a v zásadě BIO a GMO se zase tak moc nevylučuje.

+1/−1
17.11.2015 22:49

E35v54a 11S13v57o66b54o67d17o86v13á 4890416736252

A což takhle proto, že se v této zdegenerované části světa jí průmyslově zpracovaná strava??? Dovzdělejte se, člověče, než tady začnete zase hlásat nějaké bludy!! ;-O

0/−3
18.11.2015 9:33

P11a49v28e17l 53S58o84b53o21t13k68a 5870314

Nepoužívám průmyslově zpracované potraviny, s výjimkou např. průmyslově mletého obilí, ale to vy také, že??

+1/0
18.11.2015 12:25

E34v44a 73S36v83o25b11o13d96o62v78á 4860596596712

Biosója nesmí být GMO. Máte zoufalý nedostatek informací a žvaníte nesmysly. RvRvRv

0/−3
18.11.2015 9:34

P73a38v13e40l 20S51o96b52o86t23k58a 5650274

Na území EU se pěstuje i jiná sója než GMO??

A na dovozové potraviny se směrnice EU o GMO nevztahuje ;-D

0/0
18.11.2015 12:24

V10a52c27l13a54v 51P97e28r65o78u55t67k47a 6408847484241

takže co číńan to alergik

+1/−1
17.11.2015 23:36

P19a89v78e97l 92S61o41b94o58t27k92a 5330324

ne, v Číně je sója běžná potravina, už asi tak 3000 let.

+1/−1
17.11.2015 23:45

E38v40a 38S86v54o40b44o77d44o42v55á 4260326406832

V Číně se hlavně jí malé množství sójových bobů v jednom jídle, takže žádná alergie vzniknout ani nemůže. Už proto, že jde o čerstvou potravinu, a nikoliv o takové blivajzy jako sójové maso, nebo polotovary či průmyslově předvyrobené tempehy, tofu atd. Najděte si něco o histaminu/histidinu a jeho souvislosti s alergiemi, a přestaňte plácat nesmysly O VĚCECH, o kterých NEMÁTE ANI PÁRU!!

0/−2
18.11.2015 9:43

P73a41v95e38l 15S55o38b19o51t18k19a 5720294

"Sója je považována za jednu z nejstarších kulturních plodin. Pochází ze severní a střední Číny. První zmínky o sóji nacházíme v knihách známých jako „Pen-Cao-Kong-Mu“ datovaných př. 2838 lety. Do Spojených států byla sója dovezena v roce 1765. "

https://cs.wikipedia.org/wiki/S%C3%B3ja_lu%C5%A1tinat%C3%A1

A jak dlouho se jí sója v EU?

"Do Evropy se dostala až koncem 18.století."

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/soja-ano-ale-s-rozmyslem/389040

Takže soja a produkty z ní jsou pro evropany naprosto nepůvodními/cizorodými potravinami.

+1/0
18.11.2015 12:29

E19v92a 19S13v69o48b85o31d45o18v10á 4560606696772

Přesně .... ale od pana Sobotky asi nelze očekávat, že by něco správně logicky vyhodnotil.;-D

0/−1
18.11.2015 9:36

M55i10l62a60n 15Č25e72r28n43ý 5283919359102

Zapomněli na Plzeň, kde už cca 20 let funguje Vegetka na Americké nebo bistro Satyr na Jižním předměstí. Pak je tu ještě Slunečnice v Jungmannově ulici, ta však není striktně vegetariánská, ale vaří i zdravé pokrmy z ryb, drůbeže či tmavého masa. Bistro Loving Hut, zmíněné v článku, fungovalo nějaký čas v Plaze, ale nedávno bylo nahrazeno New York Burgerem.;-)

0/0
17.11.2015 19:28

E35v81a 58S44v88o36b68o70d22o46v33á 4220366236352

Loving Hut není bistro, ale řetězec restaurací. Nepleťte si pojmy s dojmy .... ;-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-);-)

0/0
18.11.2015 9:54

V54i73k92t95o55r 80W57o81l39f 8632728653586

Nemají některé formu bistra? Byl jsem v nějakém s obsluhou pouze za pultem. Nehorázně jsem se tam přejedl, mimochodem :)

0/0
18.11.2015 14:59

L86u93c39i51e 14H66o38p19f18o74v73á 6120341883285

ThaiBox Food v Praze je taky lahoda + skvělá obsluha :)

0/0
17.11.2015 19:08

J41i90ř47í 68M91a59c90e29k 3915465614171

Věřím tomu, že ta zeleninová pomazánka je dobrá. Ale proboha, proč jí říkají „tatarák“? Máme snad my masojedi potřebu dělat „masový květákový mozeček“ nebo „dušené maso a la mrkev“?

+11/0
17.11.2015 18:55

M38i36l76a85n 17Č95e14r97n56ý 5863459289952

A není to snad jedno? Název "tatarák" přece není chráněné označení původu, takže je to volně použitelné. Nechápu, proč to tolik lidí irituje.l8-o

+2/−4
17.11.2015 22:24
Foto

K71r30i87s45t82ý87n79a 17V55a56ň50k45o40v73á 3207280125793

To tak je, když se vegetariánem stane (z různých důvodů, to rozvádět nebudu) člověk, kterému určitá jídla chutnala a chce si je připravit v bezmasé variantě.

Mně osobně velice chutná náhražka kuřecího masa nebo vegetariánská svíčková omáčka.

+1/−4
17.11.2015 23:29

P59a84v73e90l 57S10o46b46o35t47k80a 5320374

Chemicky extrahovaná sója, dochucená chemií.

No, když vám to chutná....

+4/−3
17.11.2015 18:39

M92i90l80a55n 40Č93e56r70n58ý 5263339499552

Vy jste taky chemicky extrahovanej.;-O

Extrudace je čistě fyzikální proces, který má za pomoci tlaku a teploty zvýšit stravitelnost a snížit obsah antinutričních látek, obsažených v sóji. Dochucuje se to potom sójovou omáčkou, která se získává fermentací sójových bobů. A jestli je toto "chemie", pak jsou tedy chemie i sýry, jogurty, víno, pivo, kysané zelí apod. 

Co tam máte dál?

+2/−2
17.11.2015 18:54

J69i40ř59í 54M68a67c81e76k 3265265264221

A nešlo by diskuzovat věcně, bez zesměšňování toho, kdo má jiný názor?

+3/−1
17.11.2015 18:55

M45i23l53a35n 86Č43e69r29n19ý 5693229139802

Já nikoho nezesměšňuji. A věcně jsem popsal, jak se zpracovává sója. Chemie se do ní opravdu nedává, ta se používá spíše při výrobě konvenčních potravin - obligátní "éčka".

+2/−2
17.11.2015 19:21

P28a46v55e48l 64S38o13b42o41t76k95a 5890654

http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/sojova-omacka-pozor-na-kvalitu/

"PRŮMYSLOVĚ VYROBENÁ SÓJOVÁ OMÁČKA

Nefermentovaná sójová omáčka je záležitostí několika hodin, chemikálií a barviv. Její chuť je ostrá a jednorozměrná. Výroba nefermentované sójové omáčky je o něčem úplně jiném. Sójové boby se vaří 15 až 20 hodin v kyselině chlorovodíkové. Po odstranění aminokyseliny se směs zchladí, aby se ukončila hydrolytická reakce. Aminokyselinový roztok se dále neutralizuje, lisuje, míchá s aktivním uhlím a v závěrečné fázi znovu přefiltruje. Barvu, vůni a chuť získá tento hydrolizovaný rostlinný protein přidáním karamelové barvy, kukuřičného sirupu a soli. Konečný produkt se rafinuje a balí."

ale ano, možná kupujete nechemickou sojovou omáčku,

http://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/

"Před další kostkou tofu nebo hrnkem sójového mléka vám doporučuji něco si přečíst o rizicích nadšenosti ze sóji...."

+1/−1
17.11.2015 21:28

M16i30l76a68n 35Č19e13r38n24ý 5773449359452

Já tedy prosím takovou nefermentovanou omáčku nekupuji. Nejsem blázen, abych kupoval levné náhražky v supermarketech.

+2/0
17.11.2015 22:21

E71v96a 61S22v98o20b50o84d55o63v11á 4580796706762

To se vyrábí a prodává pro Sobotku.;-)

0/−2
18.11.2015 9:46

V56i17k20t21o93r 20W46o78l63f 8122488443436

A proto je důležité kupovat zásadně přírodně fermentovanou sojovku.

0/0
18.11.2015 17:27
Foto

J55i19ř43í 26K34r85á93k76o95r68a 9789443

Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád. A jsou místa, kde mi vážně chutná. Co však nechápu je ta potřeba vyrábět bezmasá jídla, která se tváří jako masová. Všechny ty veganské burgery, tataráky, slepice na paprice bez slepice, místo masa sója nebo ten odporný seitan, ze kterého se mi zvedá kufr, jen si na něj vzpomenu.

Proč, pro krista pána, dělají veganské jídlo, které se urputně tváří jako něco jiného? Jaký to má smysl? Dělat bezmasý karbanátek je jako zkoušet vyrobit z hovězího brokolicovou kaši. Prostě totální kravina.

+22/0
17.11.2015 17:54

M77i65l95a79n 91Č23e70r18n54ý 5583539119862

Snad pro lidi, kteří teprve s veganstvím začínají, aby se lépe adaptovali na nový druh stravy? Stejně tak, jako když se někdo odnaučuje kouřit pomocí nikotinových žvýkaček či elektronických cigaret...

+3/0
17.11.2015 18:11
Foto

J28i34ř60í 13K50r74á29k55o47r45a 9209303

To je jen proto, že ti lidé berou veganství ideologicky. Kdyby to nebrali ideologicky, dali by si prostě nějaké dobré jídlo a neřešili by, že v něm není maso.

+8/−2
17.11.2015 18:19
Foto

K54r49i46s53t52ý69n22a 42V24a35ň40k12o10v96á 3167680525303

Takže je špatně, že se chce někdo najíst bez toho, aby kvůli tomu něco umřelo?

0/−3
17.11.2015 23:31
Foto

J84i11ř87í 66K80r84á16k58o70r18a 9759923

Znovu opakuji, je špatné brát to ideologicky. Je to jen jídlo. Jezte co chcete, ale nedělejte z toho politiku, prokristapána.

+4/0
18.11.2015 0:53

E13v45a 49S41v56o12b50o62d15o22v98á 4570266156912

Nejvtipnější na tom je, že tahle jídla jsou v nabídce právě pro vás, protože: "Jsou dny, kdy mám veganská jídla rád.", .. jenže ve skutečně vegetariánské nabídce byste se neorientoval, tak vám to usnadňují tímhle (hloupým) způsobem.

0/−1
18.11.2015 9:53
Foto

J45i76ř20í 71K29r57á41k76o67r98a 9699483

Tak pro mě určitě ne. Když jdu na jídlo bez masa, vyberu si s chutí něco z bohaté indické kuchyně. A že tam toho mají...

Fakt nepotřebuju tataráky bez masa, hamburgery bez masa a další maso bez masa.

+3/0
18.11.2015 12:20
Foto

K57r85i71s83t16ý83n52a 26V63a18ň96k61o66v36á 3947280435473

A co je špatného na tom jíst vegeburger nebo tofuburger? Vypadá to jako burger, dělá se to jako burger, jen proto, že je tam jiná placka, tomu přece nebudu říkat "bulka plněná plackou rostlinného původu".

A někomu třeba ta jídla dřív chutnala, jen je chce v bezmasé variantě. O nic nejde.

+2/−5
17.11.2015 23:31
Foto

J82i53ř80í 37K88r52á78k72o97r82a 9409263

Vegeburger mi dává asi takový smysl jako vepřový Dál. Je to totální nesmysl a úlitba všem pokrytcům.

+4/−1
18.11.2015 0:56

T90o10m78á44š 50T91a66t64í22č85e41k 5980172910608

Můžu poreferovat cobyžto Brňák z Rebia: Chálka dost předražená, jídelna  ve stylu základní školy za komárů. Člověk si nabere za kilo, nenají se ani chutně ani dosyta. Zato vysedává s lidma, kteří očividně nejí, ale se modlí. :-P

0/0
17.11.2015 17:26

Z55d62e31n95ě74k 50W71o80l35f 9101740427895

Ten samý pocit mám z Plevelu kde jsem sice nebyl, ale viděl v Ano šéfe. Asi dost záleží na majiteli, jestli chce jen rejžovat nebo se fakt snaží nabídnout zajímavá jídla. Taková ta rádoby masová jídla mají asi nalákat všežravce k ochutnání, ale efekt je spíš opačný. Já osobně si radši dám studený samotný tempeh než nějakou slepici nebo svíčkovou, kterou jsem nenáviděl i jako masožrout.

+4/0
17.11.2015 17:41

V56i26k41t73o53r 64W35o65l44f 8742358253826

Na Rebio jsem taky moc chvály od brněnských veganů neslyšel, takže moc nechápu, co v článku dělá.

V Brně máme mnohem lepší veganské restaurace. Například Forky's (zrovna vyhrává nějakou celorepublikovou anketu) nebo Junk Food Café. A další.

0/0
18.11.2015 8:06







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.