Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Syrový a slizký mlž s nálepkou luxusu. A Češi objevili ústřice

Konzumace ústřic vzrostla v Česku za poslední roky o stovky procent. Jedna z nejrozporuplnějších delikates světa a symbol gurmánské maturity zažívá v zemi pod Řípem zlaté časy. Chcete se zapojit? Víte, jak ústřice otevřít, kde je ochutnat a čím ochutit? Připravili jsme pro vás malý manuál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P40a59v86e69l 85M71a19r31t38i67n35e87k 9585135391533

Kdyz na ne narazim, tak je slupnu. Syrove jsou nejlepsi, ale uz jsem z nich delal rizoto, gulas a nebo proste jenom tak na grilu. V zadnem pripade nedochucuji syrove, jelikoz jsou jeste plne slane vody, jsou tak akorat.

+1/0
9.11.2015 21:47

M82a23r20t15i50n 72V64á77v90r33a 2320483959

Ústřice? To je jak když vsrkneš cizí chrchel R^;-D

+1/0
9.11.2015 12:49

P54a48v33l95í37n78a 81B36u75t31a89n24o84v64á 3804904568148

Fůůůůůůůůj! ;-D;-D

0/0
9.11.2015 14:39

M12a46r37t97i55n 62V91o41j66á93č18e78k 9623497691356

ale ale minimálně pocitronovaný;-D;-D ale vážně vyjíměčně si jich pár koupíme a přišli jsme jim na chuť ,ale asi se k tomu musí člověk prosrkat;-D;-D

+1/0
10.11.2015 9:18

Jindriska 7833291118913

me to trvalo dva roky postupneho ochutnavani:-)

0/0
10.11.2015 22:03

M30i34c56h27a16l 90M30i89l65l17e83r 9856432289302

ty mas zkusenosti se srkanim cizich chrchlu?8-o8-o8-o8-o8-o

0/0
11.11.2015 11:54

M11i67c56h92a70l 13M95i21l87l27e96r 9686502539592

ustrice jsem prvne ochutnal jako mlady kluk, kdyz jsem po bratrske invazi odjel z Ceskoslovenska k pribuznym na vychodni okraj Papuy Nove Guineje. O velikonocich me novi kamaradi, mladi zamestnanci tehdejsi australske administrace PNG, pozvali na 2 denni vylet na nejmensi ze skupiny Killertonovych ostruvku v zatoce Milne Bay, neobydleny, palmami a tropickou florou pokryty a lagunou obkrouzeny (snorchlovani, plavani).

Na okraji v lagune rostly mangrovy, na jejichz korenech se uchytly male divoke ustrice. Zatimco damska cast nasi vypravy sla "do lesa na klacky", aby pripravila ohniste na pozdejsi taboracek, opekani klobasek a vareni, muzska cast se vydala clunem mezi mangrovy na lov ustric.

Pak jsme vsichni sedeli na plazi, pozorovali tropicky zapad slunce nad Milne Bay (nadhera!), otvirali ustrice, oplachovali v morske vode, jedli a zapijeli je vychlazenym mistnim pivem South Pacific Lager (Jihopacificky lezak). Ostruvek byl jen vegetaci porostly atol bez vlastniho zdroje cerstve vody, tudiz voda, kterou jsme sebou privezli, se nepouzivala na omyvani ustric, ale na piti a vareni.

Chut ustric byla pro me nezvykla, jejich slizkost take, ale prece jsem se nemohl nechat zahanbit nejakymi Aussiky, ze se mi bude eklovat neco co oni a velka cast sveta povazuji za lahudku! Kazdou ustrici jsem hrdinne spolkl, zapil douskem SPL a byla to pohoda.

Od te doby jsem si na ne zvykl, v Australii se prodavaji velmi bezne. V nasi casti Australie mame na vyber 2 druhy, z chladnejsich vod Tasmanie a ze sadek v teplejsich vodach v oblasti kolem Sudney.

Na menu je ma mnoho restauraci, vedle syrovych servirovanych jen s citronem tu je oblibena cela rada alternativ a zalezi jen na tvurci inspiraci kazdeho kuchare.

Podavaji se s ruznymi marinadami, zapekame pod grillem s ruznymi prisadami jako anglickou slaninou, omackou Mornay atd. Daji se marinovat a hodit i na BBQ nebo lehce obalit a usmazit jako rizek.

 Vyhodou tepelneho zpracovani je to, ze se ustrice tim zbavi sve slizkosti.

+1/0
9.11.2015 3:35

M60i88c64h83a76l 89M19i90l63l42e11r 9756592199312

pokr.

Moje nejoblibenejsi jsou grillovane Ustrice Kilpatrick. Recept je puvodne z Anglie. Omyte a osusene ustrice dat zpet do skorapek, zakapat Worcesterem podle chuti, bohate posypat malymi kostickami masite casti anglicke slaniny (tj. jeji masitou, ne sadelnatou casti), pripadne pridat malinky kousicek masla a dat pod grill na par minut, aby se slanina pekne propekla. Pak zakapat citronovou stavou a servirovat. (Anglicane nepouzivaji citron a do slaniny jeste michaji nastrouhany syr, v Australii se Kilpatrick dela bez syra).

Ze vsech nejnadhernejsi ustrice jsem videl pred 2 lety v Parizi. Kousek od naseho hotelu byl na rohu Boulevard du Montparnasse a Boulevard Raspail ustricovy bar Le Bar à Huîtres,  kam si zakaznici chodili pro ty nejnadhernejsi a nejvetsi ustrice, jake jsem kdy videl. Bud si je dali spolu s nejakym napojem primo u baru, po francouzsku na ulici otevreneho, nebo si je nechali otevrit a odnaseli domu v krabicich.

K baru je pripojena restaurace specializujici se na ustrice, ryby a morske plody.

http://www.lebarahuitres.com/fr/index.php#galerie-montparnasse.php

Absolutne skvela v kazdem smeru, vyborne jidlo, velmi ochotny a usluzny personal. Menu zacina asi od 15 Euro za nektere predkrmy a muze jit az k tisicovce za ty nejnadhernejsi, obrovske nekolikatacove kombinace morskych plodu, ryb a ustric v nejruznejsim podani.

Z jejich nabidek jsme si s manzelkou vybrali "degustacni" 4 chodove menu, kde jednim z chodu byly ustrice au naturel, servirovane s citronem. Kazda porce se skladala z 9 tech velikanskych, vybornych ustric.

0/0
9.11.2015 4:11

M44i43c28h68a66l 36M36i40l87l33e23r 9676102199322

jmeno se otisklo spatne, je to Le Bar a Huîtres, kde francouzske a ma carku v opacnem smeru.

 Mimochodem, ustrice se take udi a konzervuji podobne jako sproty a jsou velmi chutne na oblozene chlebicky a jednohubky.

0/0
9.11.2015 4:21

M78i46c15h35a33l 95M78i44l52l21e58r 9646382389122

Sydney, samozrejme

0/0
9.11.2015 4:17
Foto

T30o60m77á94š 62D34v31o84ř91á54k 3345583756596

"A to je asi tak všechno, co vím o krevetách." Pardón, ústřicích

+4/0
9.11.2015 8:50

L63u31m18i80r 41N62o64v69a33k 8851353646978

a přitom je to taková blbost, co? ;-D

0/0
10.11.2015 15:45
Foto

E75v56a 18V70i96n12k85l13e61r89o15v56á 8966575612223

Téda, podle toho, jak je do sebe vždycky všichni ládují na Slavnostech moře v Brně, jsem si nemyslela, že mají tolik odpůrců.

Já teda ústřice miluju a těším se na každou chvilku, kdy si je můžu dopřát. A rozhodně bych je nesolila! Mořská voda se o to už postará, stačí kapka citronu. 

Díky za článek, teď abych si pro ně v nejbližší době zajela :D.

+2/0
8.11.2015 23:22

J80i97n47d13r84i88c89h 49P83a96r74i47k 1590370905691

Na ústřice do Cancale v Bretani...

+1/0
8.11.2015 22:05

L96a35d55a 37N83o82v36a56k 4892553117

já snim všechno...

+1/0
8.11.2015 21:34

M41i13l34o43s15l12a56v 52V87l86c61e23k 1862666670863

Ja to jednou zkusil......proste jsem to do sebe nedostal:))))

0/−1
8.11.2015 19:37

M10a36r47t53i34n 97S44u58k70u12p 8336382979714

většina lidí se sice drží zásady: 

zásadně nejím něco, co se při cestě do úst ještě přidržuje talíře ;-)

ale pokud mi to není doslova odporné, stojí za to něco takového občas zkusit...třeba tomu přijdete na chuť R^

+1/0
8.11.2015 15:09

F90i22l38i86p 58N45o58v62o69t44n12ý 2830132816457

Mňam dal bych si. Osobně mám radši jiné mořské plody jako krevety, ale tohle vypadá skvěle.

+2/0
8.11.2015 10:27

J22i67r70i 25S94y35k29o52r12a 5763429681756

Pekne napsane

+1/0
8.11.2015 9:59

B71a13r78b28o54r25a 95S48v83o10b18o32d38o46v65á 6132507498930

Ustrice bych tedy jinde nez u more, kde se pestuji, nikdy nejedla.

0/0
8.11.2015 9:47

Z61d22e58n43e61k 22B12o45h70a69c35e19k 1258767817909

Pestuji se brambory. Ustrice se chovaji.

+11/0
8.11.2015 9:58

J66a64r83o39s87l85a95v 37P67l61a92c65h88e63t48k61a 7366476166629

A co takove houby? Ty se pestuji, nebo chovaji?

0/0
8.11.2015 15:06

L23a68d26a 15N51o78v34a78k 4582893917

houby se pěstují, <chov> se jako termín užívá pro živočichy, kteří se aktivně pohybují..., nikoliv pouze rostou...;-)

0/0
8.11.2015 21:33

J54a55r55o98s47l66a20v 16P75l25a30c75h98e28t46k56a 7176306736829

Ty ustrice toho nabehaj...

+1/0
8.11.2015 23:15

Z77d70e28n76e96k 47B77o87h18a60c27e78k 1768697477209

Nekteri mekkysi dosahuji ve vode rychlosti az 35 km/hod.

0/0
9.11.2015 0:05

P42a63v11l93í26n40a 40B47u91t92a26n86o15v31á 3274584838178

;-DR^

0/0
9.11.2015 15:06

T24o83m36a77s 11A98u88g32u97s24t97y51n 6987396791350

nevím o které zemi to autor píše. Země pod Řípem? Neznám? Já tam asi nepatřím, bydlím o 100 m výš než vrcholek Řípu...

0/−3
8.11.2015 9:34
Foto

L24a52d28i79s65l46a39v 80A84n14t30o89š 7818853428684

Ustrice pro zacatecniky jsou jednoznacne ze Stonu v Chorvatsku.

+1/0
8.11.2015 9:14

T93o68m54á63š 82H64e61r11t15i93g 4420256485495

Fuj, to bych v životě nedal do huby.

+4/−6
8.11.2015 9:01

V92o86j16t78a 17S73u39k 3147505777531

Jsi poseroutka................8-o!!!! Amici zase to Ceske kafe s piskem,humus.!!!!

+1/−1
8.11.2015 9:10

P55a91t95r77i97k 49H21r80a39d56i39l 9849262524590

Pro me je humus ustrice.

+2/−2
8.11.2015 9:34
Foto

T89o26m73á71š 13D24v41o44ř20á43k 3835133776686

Si vždycky vzpomenu na Funése, jak je do sebe ládoval a skákaly mu ty beďary... :-)

0/0
9.11.2015 8:52

P38a89v27e76l 19V37a71j64n33e17r 4530302434197

A že zrovna amíci maj delikátní kávu. ;-D

0/0
10.11.2015 9:30

J91a63n 12T88i35c57h83y 9224399780736

Je neuvěřitelné jak můžou být lidi blbí, když vidím nebo čtu něco takového, vždycky si vzpomenu na geniální Andersenovu pohádku "Císařovy nové šaty".

+4/−1
8.11.2015 8:20

M23a56r84t43i23n 45J42a22r10o66š 8212175178256

Vidim to uplne stejne,taky jsem si na to vzpomel :)

0/0
8.11.2015 9:37

L87a34d92a 66N27o82v79a31k 4522563417

já to tak nevidim, protože si tu pohádku nevybavuju...

0/0
8.11.2015 21:35

F94r76a30n84t26i59š48e13k 78Z24l24a79t88o92h17l87á31v19e35k 3511934807204

Pro mě je to to poslední, co bych chtěl konzumovat. A ochutnal jsem leccos, včetně hadů a brouků všeho druhu.

+1/−2
8.11.2015 7:41

V69o58j28t72a 60S90u59k 3907145387121

Open  fantaziji a chutnej morskr dary;-)!!!!

+1/0
8.11.2015 9:09

P27a68t22r37i82k 16H71r14a38d11i73l 9549142724190

Je to hnus,ale treba segra to ji rada.

0/0
8.11.2015 9:35

L94a57d21a 26N14o47v24a65k 4602353977

jenže holky jsou jiný.., nikdy nevíš co už měly v puse....:-/

+1/0
8.11.2015 21:36

M86i87c21h29a32l 19M50i86l74l48e74r 9926362299792

ja zas nemohu hady, housenky a brouky vseho druhu. Uz jen pri pomysleni mi je blivo.

Zato ale ustrice, sneky s cesnekovym maslem i zabi stehynka, proste francouzskou kuchyni ....mnam!

Uvazuji, jestli jsem "v nekterem prechozim zivote" nahodou nebyl Francouz.;-D

0/0
9.11.2015 4:15

J89a52n 19F95r13i24d98r50i94c11h 6785878339643

Ale prd, prostě mi to chutná nebo nechutná. A když mi to chutná tak se můžu shánět po kvalitnější. Ale když ne, tak je mi to fuk a neznamená to, že jsem o nic míň cool, když to nežeru.

+17/0
8.11.2015 7:39

M13a12r60t11i84n 28H82o91r19ň77á63k 7141261962

Já mám zase vždy obrovský pocit štěstí když mám pod kudlou maso z farmy Rudolec. Jejich hovězí zadní nebo roštěnky, to je oda na radost.

+6/0
8.11.2015 6:47

M70a29r63i84e 95Č34e56r70m55á64k32o82v87á 1471262278528

Ústřice jsem jedla před pár lety v Austrálii a dopřávala jsem si je často. Kupovala jsem je na tržnici, kde je měli uchované na ledu, otevřené. Konzistencí bych je přirovnala k morku z kostí, chuť připomíná mírně tresčí játra. Takže jen zakápnout citronem, malinko soli a ... pro mě nebe v "puse". Ochutnala jsem i mořské ježky, ale na šneky odvahu nemám.

+3/0
8.11.2015 6:43

X30e26n32i71e 46B24a91č51o11v95č96i43n41o41v97á 1963113784759

Mořský jezour je vynikajíci-gratinovany.Musle byly chunejsi shelky.

0/0
8.11.2015 7:27

F46r93a90n98t17i41š55e95k 77N11o40v45á75k 6901345426861

Tak si dejte, šneci jsou fajn. Klasická úprava v česnekovém másle mňam. Ostatně, velmi podobnou chuť získáte zapečením kousků masa z kuřecího stehýnka v másle s česnekem :)

+3/0
8.11.2015 8:28
Foto

D93a35v34i15d 71K43o94m37á59r37e24k 3323330840858

Ještě jsem ústřice neměl, nelákají mě ale kdyby byla možnost, tak bych je určitě ochutnal. Proč ne. Jídlo je jedna z mých vášní a rozhodně se v tomto ohledu nebráním zkoušet nové věci. Mojim nejoblíbenějším pokrmem by se ústřice asi pravděpodobně nestaly ale aspoň bych konečně věděl, jak chutnají :-D

+5/0
8.11.2015 6:37
Foto

R67i49c80h58a38r26d 25P39o89l27á23š49e70k 9594313510169

ve slušným krámě koupíš kus tak za 30-40 kč, tak v čem je problém?

+1/0
8.11.2015 8:12

A97l21e13x 75Š54t70a74j60n95e71r 7561134405723

Poctivě jsem ochutnal a už víc krát nemusim. Vždycky mně ale napadne při místních "specialitkách" kapitán Elánius a Hrrrr na ně! Doporučuju přečíst...

+2/0
8.11.2015 6:21

P26a53v76e36l 20T75r14o70j78a94n 1439869571920

Co má méně než 2 a více než 4 nohy nežeru.

+12/−2
8.11.2015 6:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.