Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Syrový a slizký mlž s nálepkou luxusu. A Češi objevili ústřice

Konzumace ústřic vzrostla v Česku za poslední roky o stovky procent. Jedna z nejrozporuplnějších delikates světa a symbol gurmánské maturity zažívá v zemi pod Řípem zlaté časy. Chcete se zapojit? Víte, jak ústřice otevřít, kde je ochutnat a čím ochutit? Připravili jsme pro vás malý manuál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P47a92v63e53l 35M93a21r78t49i13n49e57k 9475775651733

Kdyz na ne narazim, tak je slupnu. Syrove jsou nejlepsi, ale uz jsem z nich delal rizoto, gulas a nebo proste jenom tak na grilu. V zadnem pripade nedochucuji syrove, jelikoz jsou jeste plne slane vody, jsou tak akorat.

+1/0
9.11.2015 21:47

M36a76r10t80i28n 57V85á63v40r97a 2570173799

Ústřice? To je jak když vsrkneš cizí chrchel R^;-D

+1/0
9.11.2015 12:49

P51a53v87l30í26n24a 16B10u62t81a57n23o37v52á 3524414508488

Fůůůůůůůůj! ;-D;-D

0/0
9.11.2015 14:39


M72a37r55t33i93n 78V29o95j88á16č98e23k 9373467141976

ale ale minimálně pocitronovaný;-D;-D ale vážně vyjíměčně si jich pár koupíme a přišli jsme jim na chuť ,ale asi se k tomu musí člověk prosrkat;-D;-D

+1/0
10.11.2015 9:18

Jindriska 7963581608363

me to trvalo dva roky postupneho ochutnavani:-)

0/0
10.11.2015 22:03

M30i62c58h73a73l 93M51i67l89l15e43r 9316882589842

ty mas zkusenosti se srkanim cizich chrchlu?8-o8-o8-o8-o8-o

0/0
11.11.2015 11:54

M78i34c28h58a19l 11M30i35l98l10e48r 9546212199392

ustrice jsem prvne ochutnal jako mlady kluk, kdyz jsem po bratrske invazi odjel z Ceskoslovenska k pribuznym na vychodni okraj Papuy Nove Guineje. O velikonocich me novi kamaradi, mladi zamestnanci tehdejsi australske administrace PNG, pozvali na 2 denni vylet na nejmensi ze skupiny Killertonovych ostruvku v zatoce Milne Bay, neobydleny, palmami a tropickou florou pokryty a lagunou obkrouzeny (snorchlovani, plavani).

Na okraji v lagune rostly mangrovy, na jejichz korenech se uchytly male divoke ustrice. Zatimco damska cast nasi vypravy sla "do lesa na klacky", aby pripravila ohniste na pozdejsi taboracek, opekani klobasek a vareni, muzska cast se vydala clunem mezi mangrovy na lov ustric.

Pak jsme vsichni sedeli na plazi, pozorovali tropicky zapad slunce nad Milne Bay (nadhera!), otvirali ustrice, oplachovali v morske vode, jedli a zapijeli je vychlazenym mistnim pivem South Pacific Lager (Jihopacificky lezak). Ostruvek byl jen vegetaci porostly atol bez vlastniho zdroje cerstve vody, tudiz voda, kterou jsme sebou privezli, se nepouzivala na omyvani ustric, ale na piti a vareni.

Chut ustric byla pro me nezvykla, jejich slizkost take, ale prece jsem se nemohl nechat zahanbit nejakymi Aussiky, ze se mi bude eklovat neco co oni a velka cast sveta povazuji za lahudku! Kazdou ustrici jsem hrdinne spolkl, zapil douskem SPL a byla to pohoda.

Od te doby jsem si na ne zvykl, v Australii se prodavaji velmi bezne. V nasi casti Australie mame na vyber 2 druhy, z chladnejsich vod Tasmanie a ze sadek v teplejsich vodach v oblasti kolem Sudney.

Na menu je ma mnoho restauraci, vedle syrovych servirovanych jen s citronem tu je oblibena cela rada alternativ a zalezi jen na tvurci inspiraci kazdeho kuchare.

Podavaji se s ruznymi marinadami, zapekame pod grillem s ruznymi prisadami jako anglickou slaninou, omackou Mornay atd. Daji se marinovat a hodit i na BBQ nebo lehce obalit a usmazit jako rizek.

 Vyhodou tepelneho zpracovani je to, ze se ustrice tim zbavi sve slizkosti.

+1/0
9.11.2015 3:35

M54i92c80h24a28l 19M77i81l59l10e36r 9606152829712

pokr.

Moje nejoblibenejsi jsou grillovane Ustrice Kilpatrick. Recept je puvodne z Anglie. Omyte a osusene ustrice dat zpet do skorapek, zakapat Worcesterem podle chuti, bohate posypat malymi kostickami masite casti anglicke slaniny (tj. jeji masitou, ne sadelnatou casti), pripadne pridat malinky kousicek masla a dat pod grill na par minut, aby se slanina pekne propekla. Pak zakapat citronovou stavou a servirovat. (Anglicane nepouzivaji citron a do slaniny jeste michaji nastrouhany syr, v Australii se Kilpatrick dela bez syra).

Ze vsech nejnadhernejsi ustrice jsem videl pred 2 lety v Parizi. Kousek od naseho hotelu byl na rohu Boulevard du Montparnasse a Boulevard Raspail ustricovy bar Le Bar à Huîtres,  kam si zakaznici chodili pro ty nejnadhernejsi a nejvetsi ustrice, jake jsem kdy videl. Bud si je dali spolu s nejakym napojem primo u baru, po francouzsku na ulici otevreneho, nebo si je nechali otevrit a odnaseli domu v krabicich.

K baru je pripojena restaurace specializujici se na ustrice, ryby a morske plody.

http://www.lebarahuitres.com/fr/index.php#galerie-montparnasse.php

Absolutne skvela v kazdem smeru, vyborne jidlo, velmi ochotny a usluzny personal. Menu zacina asi od 15 Euro za nektere predkrmy a muze jit az k tisicovce za ty nejnadhernejsi, obrovske nekolikatacove kombinace morskych plodu, ryb a ustric v nejruznejsim podani.

Z jejich nabidek jsme si s manzelkou vybrali "degustacni" 4 chodove menu, kde jednim z chodu byly ustrice au naturel, servirovane s citronem. Kazda porce se skladala z 9 tech velikanskych, vybornych ustric.

0/0
9.11.2015 4:11

M76i33c78h60a34l 72M78i10l51l34e98r 9376582729342

jmeno se otisklo spatne, je to Le Bar a Huîtres, kde francouzske a ma carku v opacnem smeru.

 Mimochodem, ustrice se take udi a konzervuji podobne jako sproty a jsou velmi chutne na oblozene chlebicky a jednohubky.

0/0
9.11.2015 4:21

M48i40c58h60a59l 50M50i74l39l74e10r 9526682579812

Sydney, samozrejme

0/0
9.11.2015 4:17
Foto

T49o24m51á37š 33D25v75o59ř83á65k 3755913386886

"A to je asi tak všechno, co vím o krevetách." Pardón, ústřicích

+4/0
9.11.2015 8:50

L28u81m28i18r 34N60o94v12a54k 8321313366578

a přitom je to taková blbost, co? ;-D

0/0
10.11.2015 15:45
Foto

E48v84a 33V29i20n52k68l84e84r84o31v49á 8186725802733

Téda, podle toho, jak je do sebe vždycky všichni ládují na Slavnostech moře v Brně, jsem si nemyslela, že mají tolik odpůrců.

Já teda ústřice miluju a těším se na každou chvilku, kdy si je můžu dopřát. A rozhodně bych je nesolila! Mořská voda se o to už postará, stačí kapka citronu. 

Díky za článek, teď abych si pro ně v nejbližší době zajela :D.

+2/0
8.11.2015 23:22

J93i83n58d22r85i20c92h 81P44a43r95i85k 1460690295151

Na ústřice do Cancale v Bretani...

+1/0
8.11.2015 22:05

L36a73d59a 45N65o49v68a14k 4432953957

já snim všechno...

+1/0
8.11.2015 21:34

M87i24l38o59s48l71a23v 70V38l91c51e84k 1752556820473

Ja to jednou zkusil......proste jsem to do sebe nedostal:))))

0/−1
8.11.2015 19:37

M24a65r25t52i50n 46S16u24k58u27p 8196522819754

většina lidí se sice drží zásady: 

zásadně nejím něco, co se při cestě do úst ještě přidržuje talíře ;-)

ale pokud mi to není doslova odporné, stojí za to něco takového občas zkusit...třeba tomu přijdete na chuť R^

+1/0
8.11.2015 15:09

F96i84l74i27p 18N70o18v19o79t43n82ý 2950972816177

Mňam dal bych si. Osobně mám radši jiné mořské plody jako krevety, ale tohle vypadá skvěle.

+2/0
8.11.2015 10:27

J59i88r92i 85S66y29k40o80r25a 5743509181236

Pekne napsane

+1/0
8.11.2015 9:59

B11a31r62b70o88r61a 94S66v19o58b47o21d38o14v84á 6812697548480

Ustrice bych tedy jinde nez u more, kde se pestuji, nikdy nejedla.

0/0
8.11.2015 9:47

Z34d16e97n37e25k 65B25o56h65a13c59e51k 1678627937189

Pestuji se brambory. Ustrice se chovaji.

+11/0
8.11.2015 9:58

J58a79r21o16s45l86a49v 49P40l55a74c37h24e54t97k55a 7296116826179

A co takove houby? Ty se pestuji, nebo chovaji?

0/0
8.11.2015 15:06

L46a15d72a 14N38o62v59a16k 4792573437

houby se pěstují, <chov> se jako termín užívá pro živočichy, kteří se aktivně pohybují..., nikoliv pouze rostou...;-)

0/0
8.11.2015 21:33

J16a42r40o57s85l89a33v 75P26l92a27c28h95e96t81k98a 7456506546949

Ty ustrice toho nabehaj...

+1/0
8.11.2015 23:15

Z76d23e85n71e27k 57B56o83h24a78c56e90k 1708677517149

Nekteri mekkysi dosahuji ve vode rychlosti az 35 km/hod.

0/0
9.11.2015 0:05

P71a88v79l67í73n93a 73B92u24t91a18n15o50v66á 3424464598698

;-DR^

0/0
9.11.2015 15:06

T65o91m56a67s 39A38u42g48u61s47t46y35n 6577376551760

nevím o které zemi to autor píše. Země pod Řípem? Neznám? Já tam asi nepatřím, bydlím o 100 m výš než vrcholek Řípu...

0/−3
8.11.2015 9:34

L36a56d70i86s30l81a48v 91A57n34t48o50š 7438573458204

Ustrice pro zacatecniky jsou jednoznacne ze Stonu v Chorvatsku.

+1/0
8.11.2015 9:14

T41o10m11á58š 57H13e58r50t34i34g 4420366565885

Fuj, to bych v životě nedal do huby.

+4/−6
8.11.2015 9:01

V44o80j59t72a 39S85u74k 3717495837521

Jsi poseroutka................8-o!!!! Amici zase to Ceske kafe s piskem,humus.!!!!

+1/−1
8.11.2015 9:10

P64a20t14r88i91k 15H13r11a36d92i57l 9359952294330

Pro me je humus ustrice.

+2/−2
8.11.2015 9:34
Foto

T96o29m61á95š 49D22v45o67ř89á67k 3895693276586

Si vždycky vzpomenu na Funése, jak je do sebe ládoval a skákaly mu ty beďary... :-)

0/0
9.11.2015 8:52

P44a69v59e27l 16V91a91j53n61e41r 4290382344297

A že zrovna amíci maj delikátní kávu. ;-D

0/0
10.11.2015 9:30

J94a86n 54T63i53c15h88y 9554199530446

Je neuvěřitelné jak můžou být lidi blbí, když vidím nebo čtu něco takového, vždycky si vzpomenu na geniální Andersenovu pohádku "Císařovy nové šaty".

+4/−1
8.11.2015 8:20

M40a29r51t24i31n 12J44a85r52o91š 8332965188896

Vidim to uplne stejne,taky jsem si na to vzpomel :)

0/0
8.11.2015 9:37

L36a40d52a 67N30o75v20a86k 4252723127

já to tak nevidim, protože si tu pohádku nevybavuju...

0/0
8.11.2015 21:35

F82r74a72n49t39i39š39e83k 52Z81l37a71t89o46h73l74á87v76e33k 3211744287734

Pro mě je to to poslední, co bych chtěl konzumovat. A ochutnal jsem leccos, včetně hadů a brouků všeho druhu.

+1/−2
8.11.2015 7:41

V84o63j46t87a 56S29u82k 3427835657951

Open  fantaziji a chutnej morskr dary;-)!!!!

+1/0
8.11.2015 9:09

P60a52t50r60i12k 57H41r21a49d20i87l 9489272344200

Je to hnus,ale treba segra to ji rada.

0/0
8.11.2015 9:35

L72a65d75a 70N81o21v28a36k 4642173637

jenže holky jsou jiný.., nikdy nevíš co už měly v puse....:-/

+1/0
8.11.2015 21:36

M56i49c87h55a51l 38M54i11l39l92e31r 9956902219752

ja zas nemohu hady, housenky a brouky vseho druhu. Uz jen pri pomysleni mi je blivo.

Zato ale ustrice, sneky s cesnekovym maslem i zabi stehynka, proste francouzskou kuchyni ....mnam!

Uvazuji, jestli jsem "v nekterem prechozim zivote" nahodou nebyl Francouz.;-D

0/0
9.11.2015 4:15

J77a83n 89F34r56i45d11r77i10c85h 6875678889743

Ale prd, prostě mi to chutná nebo nechutná. A když mi to chutná tak se můžu shánět po kvalitnější. Ale když ne, tak je mi to fuk a neznamená to, že jsem o nic míň cool, když to nežeru.

+17/0
8.11.2015 7:39

M93a56r58t50i10n 68H32o53r40ň22á61k 7741111642

Já mám zase vždy obrovský pocit štěstí když mám pod kudlou maso z farmy Rudolec. Jejich hovězí zadní nebo roštěnky, to je oda na radost.

+6/0
8.11.2015 6:47

M40a38r83i32e 55Č21e92r62m64á87k98o77v89á 1961962158228

Ústřice jsem jedla před pár lety v Austrálii a dopřávala jsem si je často. Kupovala jsem je na tržnici, kde je měli uchované na ledu, otevřené. Konzistencí bych je přirovnala k morku z kostí, chuť připomíná mírně tresčí játra. Takže jen zakápnout citronem, malinko soli a ... pro mě nebe v "puse". Ochutnala jsem i mořské ježky, ale na šneky odvahu nemám.

+3/0
8.11.2015 6:43
Foto

X51e41n22i38e 70B55a55č76o77v18č30i14n39o78v55á 1863393554629

Mořský jezour je vynikajíci-gratinovany.Musle byly chunejsi shelky.

0/0
8.11.2015 7:27

F40r30a75n93t90i31š74e56k 30N91o94v39á93k 6891345676151

Tak si dejte, šneci jsou fajn. Klasická úprava v česnekovém másle mňam. Ostatně, velmi podobnou chuť získáte zapečením kousků masa z kuřecího stehýnka v másle s česnekem :)

+3/0
8.11.2015 8:28
Foto

D49a60v14i71d 84K11o64m70á18r20e87k 3493440280938

Ještě jsem ústřice neměl, nelákají mě ale kdyby byla možnost, tak bych je určitě ochutnal. Proč ne. Jídlo je jedna z mých vášní a rozhodně se v tomto ohledu nebráním zkoušet nové věci. Mojim nejoblíbenějším pokrmem by se ústřice asi pravděpodobně nestaly ale aspoň bych konečně věděl, jak chutnají :-D

+5/0
8.11.2015 6:37
Foto

R60i20c21h46a44r78d 34P80o30l57á25š34e74k 9454873310299

ve slušným krámě koupíš kus tak za 30-40 kč, tak v čem je problém?

+1/0
8.11.2015 8:12

A34l25e23x 17Š26t68a45j73n39e30r 7221634675793

Poctivě jsem ochutnal a už víc krát nemusim. Vždycky mně ale napadne při místních "specialitkách" kapitán Elánius a Hrrrr na ně! Doporučuju přečíst...

+2/0
8.11.2015 6:21

P57a76v45e42l 79T23r30o70j59a25n 1799829231680

Co má méně než 2 a více než 4 nohy nežeru.

+12/−2
8.11.2015 6:16





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.