Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Syrový a slizký mlž s nálepkou luxusu. A Češi objevili ústřice

Konzumace ústřic vzrostla v Česku za poslední roky o stovky procent. Jedna z nejrozporuplnějších delikates světa a symbol gurmánské maturity zažívá v zemi pod Řípem zlaté časy. Chcete se zapojit? Víte, jak ústřice otevřít, kde je ochutnat a čím ochutit? Připravili jsme pro vás malý manuál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

P53a55v51e18l 64M73a79r77t20i56n69e40k 9455255731453

Kdyz na ne narazim, tak je slupnu. Syrove jsou nejlepsi, ale uz jsem z nich delal rizoto, gulas a nebo proste jenom tak na grilu. V zadnem pripade nedochucuji syrove, jelikoz jsou jeste plne slane vody, jsou tak akorat.

+1/0
9.11.2015 21:47

M33a20r35t30i78n 50V29á30v66r50a 2930343669

Ústřice? To je jak když vsrkneš cizí chrchel R^;-D

+1/0
9.11.2015 12:49

P93a47v23l13í48n62a 22B95u40t70a35n98o29v35á 3714724238118

Fůůůůůůůůj! ;-D;-D

0/0
9.11.2015 14:39

M62a81r42t90i37n 39V41o48j12á35č30e51k 9243797541206

ale ale minimálně pocitronovaný;-D;-D ale vážně vyjíměčně si jich pár koupíme a přišli jsme jim na chuť ,ale asi se k tomu musí člověk prosrkat;-D;-D

+1/0
10.11.2015 9:18

Jindriska 7263191558363

me to trvalo dva roky postupneho ochutnavani:-)

0/0
10.11.2015 22:03

M95i61c60h49a91l 48M98i31l58l25e57r 9576522489412

ty mas zkusenosti se srkanim cizich chrchlu?8-o8-o8-o8-o8-o

0/0
11.11.2015 11:54

M52i33c12h19a83l 70M10i60l85l75e88r 9566552539182

ustrice jsem prvne ochutnal jako mlady kluk, kdyz jsem po bratrske invazi odjel z Ceskoslovenska k pribuznym na vychodni okraj Papuy Nove Guineje. O velikonocich me novi kamaradi, mladi zamestnanci tehdejsi australske administrace PNG, pozvali na 2 denni vylet na nejmensi ze skupiny Killertonovych ostruvku v zatoce Milne Bay, neobydleny, palmami a tropickou florou pokryty a lagunou obkrouzeny (snorchlovani, plavani).

Na okraji v lagune rostly mangrovy, na jejichz korenech se uchytly male divoke ustrice. Zatimco damska cast nasi vypravy sla "do lesa na klacky", aby pripravila ohniste na pozdejsi taboracek, opekani klobasek a vareni, muzska cast se vydala clunem mezi mangrovy na lov ustric.

Pak jsme vsichni sedeli na plazi, pozorovali tropicky zapad slunce nad Milne Bay (nadhera!), otvirali ustrice, oplachovali v morske vode, jedli a zapijeli je vychlazenym mistnim pivem South Pacific Lager (Jihopacificky lezak). Ostruvek byl jen vegetaci porostly atol bez vlastniho zdroje cerstve vody, tudiz voda, kterou jsme sebou privezli, se nepouzivala na omyvani ustric, ale na piti a vareni.

Chut ustric byla pro me nezvykla, jejich slizkost take, ale prece jsem se nemohl nechat zahanbit nejakymi Aussiky, ze se mi bude eklovat neco co oni a velka cast sveta povazuji za lahudku! Kazdou ustrici jsem hrdinne spolkl, zapil douskem SPL a byla to pohoda.

Od te doby jsem si na ne zvykl, v Australii se prodavaji velmi bezne. V nasi casti Australie mame na vyber 2 druhy, z chladnejsich vod Tasmanie a ze sadek v teplejsich vodach v oblasti kolem Sudney.

Na menu je ma mnoho restauraci, vedle syrovych servirovanych jen s citronem tu je oblibena cela rada alternativ a zalezi jen na tvurci inspiraci kazdeho kuchare.

Podavaji se s ruznymi marinadami, zapekame pod grillem s ruznymi prisadami jako anglickou slaninou, omackou Mornay atd. Daji se marinovat a hodit i na BBQ nebo lehce obalit a usmazit jako rizek.

 Vyhodou tepelneho zpracovani je to, ze se ustrice tim zbavi sve slizkosti.

+1/0
9.11.2015 3:35

M18i62c26h86a15l 10M31i92l98l88e39r 9206882859772

pokr.

Moje nejoblibenejsi jsou grillovane Ustrice Kilpatrick. Recept je puvodne z Anglie. Omyte a osusene ustrice dat zpet do skorapek, zakapat Worcesterem podle chuti, bohate posypat malymi kostickami masite casti anglicke slaniny (tj. jeji masitou, ne sadelnatou casti), pripadne pridat malinky kousicek masla a dat pod grill na par minut, aby se slanina pekne propekla. Pak zakapat citronovou stavou a servirovat. (Anglicane nepouzivaji citron a do slaniny jeste michaji nastrouhany syr, v Australii se Kilpatrick dela bez syra).

Ze vsech nejnadhernejsi ustrice jsem videl pred 2 lety v Parizi. Kousek od naseho hotelu byl na rohu Boulevard du Montparnasse a Boulevard Raspail ustricovy bar Le Bar à Huîtres,  kam si zakaznici chodili pro ty nejnadhernejsi a nejvetsi ustrice, jake jsem kdy videl. Bud si je dali spolu s nejakym napojem primo u baru, po francouzsku na ulici otevreneho, nebo si je nechali otevrit a odnaseli domu v krabicich.

K baru je pripojena restaurace specializujici se na ustrice, ryby a morske plody.

http://www.lebarahuitres.com/fr/index.php#galerie-montparnasse.php

Absolutne skvela v kazdem smeru, vyborne jidlo, velmi ochotny a usluzny personal. Menu zacina asi od 15 Euro za nektere predkrmy a muze jit az k tisicovce za ty nejnadhernejsi, obrovske nekolikatacove kombinace morskych plodu, ryb a ustric v nejruznejsim podani.

Z jejich nabidek jsme si s manzelkou vybrali "degustacni" 4 chodove menu, kde jednim z chodu byly ustrice au naturel, servirovane s citronem. Kazda porce se skladala z 9 tech velikanskych, vybornych ustric.

0/0
9.11.2015 4:11

M71i97c74h48a12l 86M24i98l71l64e95r 9116732729122

jmeno se otisklo spatne, je to Le Bar a Huîtres, kde francouzske a ma carku v opacnem smeru.

 Mimochodem, ustrice se take udi a konzervuji podobne jako sproty a jsou velmi chutne na oblozene chlebicky a jednohubky.

0/0
9.11.2015 4:21

M90i52c76h49a16l 94M41i65l43l40e31r 9396132299542

Sydney, samozrejme

0/0
9.11.2015 4:17
Foto

T60o20m73á18š 13D90v81o17ř51á31k 3935623536316

"A to je asi tak všechno, co vím o krevetách." Pardón, ústřicích

+4/0
9.11.2015 8:50

L18u97m56i29r 95N97o85v42a48k 8781823406428

a přitom je to taková blbost, co? ;-D

0/0
10.11.2015 15:45
Foto

E40v17a 80V56i20n78k27l14e84r37o64v69á 8216185452353

Téda, podle toho, jak je do sebe vždycky všichni ládují na Slavnostech moře v Brně, jsem si nemyslela, že mají tolik odpůrců.

Já teda ústřice miluju a těším se na každou chvilku, kdy si je můžu dopřát. A rozhodně bych je nesolila! Mořská voda se o to už postará, stačí kapka citronu. 

Díky za článek, teď abych si pro ně v nejbližší době zajela :D.

+2/0
8.11.2015 23:22

J28i22n41d86r44i35c41h 73P20a16r31i67k 1270700935351

Na ústřice do Cancale v Bretani...

+1/0
8.11.2015 22:05

L72a57d51a 98N69o74v82a82k 4362263327

já snim všechno...

+1/0
8.11.2015 21:34

M70i90l59o83s88l50a16v 30V66l50c52e96k 1152756160463

Ja to jednou zkusil......proste jsem to do sebe nedostal:))))

0/−1
8.11.2015 19:37

M14a57r58t85i23n 43S39u96k63u66p 8456652529384

většina lidí se sice drží zásady: 

zásadně nejím něco, co se při cestě do úst ještě přidržuje talíře ;-)

ale pokud mi to není doslova odporné, stojí za to něco takového občas zkusit...třeba tomu přijdete na chuť R^

+1/0
8.11.2015 15:09

F57i59l27i12p 70N81o59v32o42t27n21ý 2500362846297

Mňam dal bych si. Osobně mám radši jiné mořské plody jako krevety, ale tohle vypadá skvěle.

+2/0
8.11.2015 10:27

J60i45r33i 62S38y78k35o77r39a 5193369611626

Pekne napsane

+1/0
8.11.2015 9:59

B30a31r14b50o76r38a 92S91v79o13b14o34d85o80v24á 6412747728160

Ustrice bych tedy jinde nez u more, kde se pestuji, nikdy nejedla.

0/0
8.11.2015 9:47

Z54d76e13n31e21k 12B24o58h31a81c87e91k 1438297967129

Pestuji se brambory. Ustrice se chovaji.

+11/0
8.11.2015 9:58

J21a22r69o72s96l90a37v 80P42l29a38c51h97e21t45k64a 7456296176849

A co takove houby? Ty se pestuji, nebo chovaji?

0/0
8.11.2015 15:06

L27a98d91a 48N62o79v70a19k 4902203697

houby se pěstují, <chov> se jako termín užívá pro živočichy, kteří se aktivně pohybují..., nikoliv pouze rostou...;-)

0/0
8.11.2015 21:33

J14a87r77o13s29l14a98v 19P62l49a32c88h91e72t71k59a 7206466326569

Ty ustrice toho nabehaj...

+1/0
8.11.2015 23:15

Z23d21e22n84e21k 29B31o20h27a30c27e88k 1318587337639

Nekteri mekkysi dosahuji ve vode rychlosti az 35 km/hod.

0/0
9.11.2015 0:05

P29a18v26l59í46n20a 54B45u94t20a10n74o89v29á 3594724688638

;-DR^

0/0
9.11.2015 15:06

T56o92m75a92s 90A10u82g88u90s41t31y42n 6667436491180

nevím o které zemi to autor píše. Země pod Řípem? Neznám? Já tam asi nepatřím, bydlím o 100 m výš než vrcholek Řípu...

0/−3
8.11.2015 9:34
Foto

L39a12d30i71s19l12a66v 75A89n10t28o56š 7298963708534

Ustrice pro zacatecniky jsou jednoznacne ze Stonu v Chorvatsku.

+1/0
8.11.2015 9:14

T29o67m11á40š 86H36e26r25t76i57g 4280236235615

Fuj, to bych v životě nedal do huby.

+4/−6
8.11.2015 9:01

V53o65j35t81a 89S56u52k 3957535537361

Jsi poseroutka................8-o!!!! Amici zase to Ceske kafe s piskem,humus.!!!!

+1/−1
8.11.2015 9:10

P10a12t90r80i36k 68H93r69a77d23i97l 9419182304130

Pro me je humus ustrice.

+2/−2
8.11.2015 9:34
Foto

T85o14m94á61š 83D52v61o38ř56á61k 3305463176236

Si vždycky vzpomenu na Funése, jak je do sebe ládoval a skákaly mu ty beďary... :-)

0/0
9.11.2015 8:52

P11a33v23e57l 14V86a34j35n44e50r 4870342524457

A že zrovna amíci maj delikátní kávu. ;-D

0/0
10.11.2015 9:30

J47a54n 34T26i61c85h70y 9474119910696

Je neuvěřitelné jak můžou být lidi blbí, když vidím nebo čtu něco takového, vždycky si vzpomenu na geniální Andersenovu pohádku "Císařovy nové šaty".

+4/−1
8.11.2015 8:20

M82a47r73t43i28n 15J31a85r55o75š 8882845828146

Vidim to uplne stejne,taky jsem si na to vzpomel :)

0/0
8.11.2015 9:37

L43a77d60a 68N53o73v58a98k 4262893117

já to tak nevidim, protože si tu pohádku nevybavuju...

0/0
8.11.2015 21:35

F37r14a84n30t52i62š32e31k 87Z30l49a59t90o26h45l65á47v96e69k 3581694507214

Pro mě je to to poslední, co bych chtěl konzumovat. A ochutnal jsem leccos, včetně hadů a brouků všeho druhu.

+1/−2
8.11.2015 7:41

V27o18j19t77a 56S28u20k 3837315827411

Open  fantaziji a chutnej morskr dary;-)!!!!

+1/0
8.11.2015 9:09

P89a10t46r65i13k 22H66r62a94d82i93l 9289682524180

Je to hnus,ale treba segra to ji rada.

0/0
8.11.2015 9:35

L17a21d12a 55N41o41v85a91k 4662223427

jenže holky jsou jiný.., nikdy nevíš co už měly v puse....:-/

+1/0
8.11.2015 21:36

M84i75c13h76a46l 28M76i58l35l44e29r 9806932569902

ja zas nemohu hady, housenky a brouky vseho druhu. Uz jen pri pomysleni mi je blivo.

Zato ale ustrice, sneky s cesnekovym maslem i zabi stehynka, proste francouzskou kuchyni ....mnam!

Uvazuji, jestli jsem "v nekterem prechozim zivote" nahodou nebyl Francouz.;-D

0/0
9.11.2015 4:15

J16a54n 38F33r88i50d35r47i20c98h 6805748509103

Ale prd, prostě mi to chutná nebo nechutná. A když mi to chutná tak se můžu shánět po kvalitnější. Ale když ne, tak je mi to fuk a neznamená to, že jsem o nic míň cool, když to nežeru.

+17/0
8.11.2015 7:39

M14a17r78t52i69n 37H90o59r28ň46á75k 7501201272

Já mám zase vždy obrovský pocit štěstí když mám pod kudlou maso z farmy Rudolec. Jejich hovězí zadní nebo roštěnky, to je oda na radost.

+6/0
8.11.2015 6:47

M73a86r39i18e 98Č49e35r41m63á43k32o91v59á 1371912778648

Ústřice jsem jedla před pár lety v Austrálii a dopřávala jsem si je často. Kupovala jsem je na tržnici, kde je měli uchované na ledu, otevřené. Konzistencí bych je přirovnala k morku z kostí, chuť připomíná mírně tresčí játra. Takže jen zakápnout citronem, malinko soli a ... pro mě nebe v "puse". Ochutnala jsem i mořské ježky, ale na šneky odvahu nemám.

+3/0
8.11.2015 6:43
Foto

X52e35n58i31e 36B50a37č33o29v10č56i36n91o57v48á 1403173734329

Mořský jezour je vynikajíci-gratinovany.Musle byly chunejsi shelky.

0/0
8.11.2015 7:27

F68r72a74n11t73i72š52e45k 30N76o77v62á66k 6501805326251

Tak si dejte, šneci jsou fajn. Klasická úprava v česnekovém másle mňam. Ostatně, velmi podobnou chuť získáte zapečením kousků masa z kuřecího stehýnka v másle s česnekem :)

+3/0
8.11.2015 8:28
Foto

D60a95v46i46d 11K83o78m49á78r14e71k 3843830610518

Ještě jsem ústřice neměl, nelákají mě ale kdyby byla možnost, tak bych je určitě ochutnal. Proč ne. Jídlo je jedna z mých vášní a rozhodně se v tomto ohledu nebráním zkoušet nové věci. Mojim nejoblíbenějším pokrmem by se ústřice asi pravděpodobně nestaly ale aspoň bych konečně věděl, jak chutnají :-D

+5/0
8.11.2015 6:37
Foto

R63i68c18h91a77r34d 83P57o83l15á17š56e51k 9474883840209

ve slušným krámě koupíš kus tak za 30-40 kč, tak v čem je problém?

+1/0
8.11.2015 8:12

A35l33e78x 21Š37t85a67j88n95e61r 7941674795603

Poctivě jsem ochutnal a už víc krát nemusim. Vždycky mně ale napadne při místních "specialitkách" kapitán Elánius a Hrrrr na ně! Doporučuju přečíst...

+2/0
8.11.2015 6:21

P46a25v35e98l 96T42r87o54j89a75n 1479619411920

Co má méně než 2 a více než 4 nohy nežeru.

+12/−2
8.11.2015 6:16







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.