Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyzkoušeli jsme chléb ze všech koutů světa. Kde ho mají nejlepší?

Češi chleba milují, zvláště ten kváskový se stal v posledních letech hitem všech farmářských trhů. Ale podoby chleba mohou být různé. Někdy je úplně placatý, jindy zase tvrdý jako kámen. Francouzi ho musejí mít čerstvý dvakrát denně, zatímco ve švýcarských horách se pekl jen třikrát do roka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M94i69r47o35s53l21a23v 74S16t14e81i32n84e15r 6188214223345

V Čechách mám své oblíbené pekařství v Písku, u kamenného mostu. Mají tam skutečně žitný (nebarvený) chléb ruského typu a kvasový chléb z Protivína. Také rohlíky , které jsou opravdu křupavé, vše za přiměřenou cenu.

Malé pekařství, které má ale vždy už dopoledne skoro vyprodáno, je v Blatné, naproti parkovišti u obchodního domu Labuť.

V Bavorsku je světoznámé pekařství Hopfister, které vyrábí tradiční chléb jaký se dříve pekl na statku v Jižních Čechách. Poměrně tmavý, se silnou kůrkou a spíše těžký. Vydrží však i týden jako čerstvý. Kilo za 100 Kč by ale v ČR asi moc nešlo na odbyt- je to cena za zdlouhavou přípravu. Takový chléb se na lince nikdy dělat nebude, potřebuje několik dní přípravy, kvásek a kvalitní mouku. Svůj chléb posílá firma Hopfister i letecky do Ameriky, je to lék na touhu po domově tamních Bavoráků.

+1/0
8.11.2015 8:02

J20a63n 37K38a22n64t 9151858428343

Nejlepsi tmavy chleb v Nemecku, nejlepsi bagety ve Francii. V Ceske republice existuji velke jakostni rozdily jak u bileho peciva, tak i v pripade tmaveho chleba.

0/0
3.11.2015 8:55

M18i12c77h23a44l 30M86i98l39l96e57r 9366172719482

bagety a dalsi pecivo i chleby ve FranciiV

0/0
9.11.2015 6:01
Foto

Z55b25y47n20ě31k 39M76e25l44i79c82h32a83r 9155207965419

zajímavý článek, jen jsem hned na začátku nepochopil tu vesničku... Mšeno je město ;-) každopádně my si doma pečeme chleba svůj a většina těch průmyslových mi tak už skoro 2 roky nechutná...

0/0
29.10.2015 12:18
Foto

M56a17r87i73e 79P73o29k16o91r73n89á 9355354790

Stav chleba v českých supermarketech mne tak dožral, že ho už 3roky nekupuji. Pro dobrý žitno-pšeničný to mám daleko, tak jsem se dala do pečení vlastního chleba z vlastního žitného kvásku.Peču buď v domácí pekárně, nebo v troubě (tam je lepší). Kupuji mouku po 15kg, takže cenově zajímavé. Pekárnu už mám skoro tři roky, ale asi už dlouho nevydrží to obdenní pečení, takže budu muset koupit novou, ale nedá se nic dělat, muž si zvyknul na dobrý chleba;-)

0/0
28.10.2015 19:28

O65t78a 11K14i91n66c 6409268852966

Nejlepší chléb je u nás, ale musí se dělat poctivě, pak nemá chybu.

+1/0
27.10.2015 21:14

V80á48c45l29a85v 16Š26o17b23r 5513252197400

šumava je šumava... akorát nechápu proč jí prakticky všichni sypou zcela zbytečně moukou.

0/0
27.10.2015 12:39

K90a48r37e72l 39N56o20v70o32t70n89y 6569961139495

Ziju 15 let v Nemecku. Sice je tady obrovsky vyber vsech moznych druhu, prakticky vsechny jsem vyzkousel, ale dva roky mi trvalo, nez jsem nasel slusne pozivatelny chleba v jednom pekarstvi a opravdu dobry chleb jsme nasli az pred 2,5 rokama. Jinak nejlepsi chleba, co jsme kdy s manzelkou jedli, jsme nasli na Islandu, peceny v lavovych pecich.

0/0
27.10.2015 12:21

K41a94r36e63l 49H56r56u93b75ý 3471675569534

nejlepší chleba co jsme kdy jedli byl na Maltě

0/0
27.10.2015 12:18

M14i29l18o72š 51K36o85l93m61a74n 6916883227672

Už někdo zjišťoval, čím je to, že některý chléb s exotickým názvem je třeba tmavý jako perník a žitný má barvu zcela jinou, než ten, který si s přidáním žitné mouky upeču doma ? ;-D

0/0
26.10.2015 18:17

J34a37n 74K95o25h26l 4683197201124

Mě se líbí ten, co vydrží údajně až 4 - 5 měsíců :-) Chuť asi nebude nic moc, ale v horách docela užitečná věc.. na podzim než napadne sníh na nákup, a znova pak až na jaře.. R^

Jinak jsou ale nejlepší chleby a pečivo ve středomořské oblasti. Vesměs platí, že čím dál od moře, tím horší jsou..

0/0
26.10.2015 14:15

O83n24d13r37a 97L79e25n45k 5802725125

no tak to nevim... žiji v Barceloně již několik let a náš chleba je prostě pro mě lepší,bagetám a buchto-chlebu jsem na chuť přišel ale chleba je chleba

+2/0
26.10.2015 16:34

P75a26v85e37l 87V39a96n14ě18č41e11k 4734643671801

To si snad s predchozim prispevkem nijak neodporuje ne?

0/−1
26.10.2015 18:01

J18a23n 40K80o57h87l 4123497621414

Španělsko mě nikdy moc nelákalo ani na dovolenou, takže nevím. I když třeba v jižní Francii mi chutná hodně :-) Spíš jsem měl na myslí pečivo na balkáně nebo na blízkém východě. Ten výběr je mnohem širší než u nás, o kvalitě nemluvě.

0/0
28.10.2015 13:40

P34e12t79r57a 47N93o19v96á31k52o64v71á 7298986404408

Tak ono třeba i na Slovácku, kde se peče bez vajec, tak pečivo vydrží déle. Míněny jsou třeba buchty. Zní to strašně chudě, že tam nedáte vejce, ale chuťově to nevadí, a nepřítomnost vejce způsobí, že to neztvrdne.

0/0
6.11.2015 17:55

M31i79r14o78s15l70a35v 33Š24n57o64b71e58l 2715938679

Praha -> Albert -> Tanvaldský žitno-pšeničný tmavý chlieb (najčastejšie berieme ten balený, krájaný, 1/2)... Zatiaľ som v Prahe nič lepšie nenašiel a to sme skúšali aj rôzne trhy a bio-obchody. Jediná chybička krásy je tenšia kôrka (slabo dopečený)

0/0
26.10.2015 14:12

J96a34n 48K75o64h79l 4163617531364

Nevim, v marketech nenakupuju. Zavřeli mi Meinla, Delvitu a nedávno i Spar, takže už není ani moc kde vybírat :-/ Snad jen Globus míval kvalitní Horal, ale řekl bych, že i ten se zhoršil. Tanvald je taková klasika, pokud budete mít cestu z Tanvaldu do Liberce, tak se zastavte u Maška v pekařství.. tam ho mají nejlepší ;-)

+1/0
26.10.2015 14:19

P70e58t83r 85N69a74j19d37e88k 7717186413611

Krásné bochánky pod tričkem má ta slečna.

+17/0
26.10.2015 13:36

P29e33t73r 85H21u69b93í48k 7663790155

Zdounecký chleba ( okres KM) nemá chybu, už leta...

+2/0
26.10.2015 13:25

P10a34v40e42l 15F82o13l49t97á97n 4190812954

Od té děvčice bych si ten krajíc i namazat nechal  :-)

+4/0
26.10.2015 13:01
Foto

Š53t98e79f85a88n 95F84e39j17e62s 7396441137609

Do arabského chleba se dává kebab ne gyros.

+10/0
26.10.2015 12:51

S82e86n66a25d 10K63o44l29á88ř 9684181124573

To je něco jako vepřový kebap. Na ten tu taky občas narazíte ;-D

0/0
26.10.2015 19:23

M39i12l58o57š 79K34o74l76m38a73n 6496493857932

Poslední dobou si peču chléb sám a manželce taky chutná. Peču pomocí droždí, protože kváskový je náročný na teplotu při kynutí a dlouhou dobu přípravy. Než jsem se pokusy a omyly dopracoval ke správné konzistenci a složení těsta, tak to bylo asi dvacet pokusů. Když zadělávám v 9 hod., tak ve 12 vyndavám hotový z trouby. Nechám vychladnout a balím do utěrek, Chleba se nesmí dávat do igelitového obalu, protože během 12 hod. se v něm začnou tvořit plísně, které sice nejsou zpočátku vidět, ale při laboratorních testech tam byly zjištěny. Ze vzpomínek na chléb se zemí, kde jsem jej ochutnal byl nejchutnější v Rumunsku. Vypadal na první pohled jakoby se na tvaru někdo učil, ale byl výborný. Nejméně mi chutnal ve Francii, s chlebem to moc společného nemělo, asi proto se Francouzi proslavili bílými bagetami, které jedí ke všemu, bramborová kaše,file a k tomu bageta, stejně jako rizotu...

+1/0
26.10.2015 12:50

F26r13a49n10t34i52š52e68k 46N47o25v31á25k 6791535446451

Naprostý souhlas. Pekl jsem si dlouhá léta a budu zase, te´d po přestěhování je k dispozici fajn trouba. Úplně nejjednodušší varianta, mouka, voda, sůl, nepatrně cukru pro kvasnice, kvasnice a kmín. Sice mi skoro nikdy nevyjde vysoký pecen, obvykle spíš placka 5cm vysoká a oválná, ale chuť to má vynikající. A vydrží minimálně týden. (déle nikdy nevydržel ne proto, že by se kazil, ale že byl sežrán)

+2/0
26.10.2015 15:14

M65i98l36o76š 37K58o32l36m84a54n 6796573217892

To jsem měl taky, nízkou placu. Zkoušel jsem formu na dort, trochu se to zlepšilo, ale pořád to nebylo ono. Až jsem se jednou rozčílil a a udělal těsto husté jako kyt a hnětač to akorát utáhnul.  Začalo to krásně kynout, po prvním zamíchání měchačkou se opět plnila mísa. Pak jsem to dal do ošatky s plátnem.   Poslední nakynutí v ošatce, obvykle než se rozehřeje trouba na maximum.15-20 min.  Opatrně vytřepnout na pekáč, postavit plecháček s horkou vodou vedle a šup do trouby. Po pěti minutách stáhnu na 150°C. Za hodinu mi zazvoní budík a já podle barvy buď nechám, nebo přidám a dopékám cca 10min. Je jak od pekaře. 1/4 až 1/3 žitná mouka zbytek pšeničná. Při míchání poprašovat moukou.

+1/0
26.10.2015 18:08

J85a36r24o94s42l94a52v 15K62a57d14l59e15c 5881439862591

Jeden z nejlepších chlebů mají u nás..., ale to nemohu prozradit aby se nestal nedostatkovým.

0/0
26.10.2015 12:50

V54á23c92l95a14v 50P37o27u75s72t72k74a 3290261822

https://www.facebook.com/Ma%C5%99ack%C3%BD-chleba-73185077626/

:-P

+1/0
26.10.2015 12:50

K90a66t66e20ř35i93n26a 30V49r32á13n83o70v73á 6114287761783

Mařacký je nejlepší široko daleko, to můžu potvrdit:-)

0/0
26.10.2015 13:11

V64á46c70l61a44v 72P42o27u89s91t66k34a 3380891832

Já vím. :-P

0/0
26.10.2015 13:12

P38e39t88r 15L51u30k91á44š 8879980782837

Mě spíš zaujali ty dva menší bochníčky :-D

+14/0
26.10.2015 12:47

P10e15t23r 91L11u97k73á11š 8489130362297

Teda když na to koukám,snad jí je alespoň 15...aby to nevypadalo divně...

+3/0
26.10.2015 12:50

M95a57r89t31i83n13a 58V40a46v58ř42i82n26c89o47v89á 8585949506

u nás je oblíbený Hostivařský bochník,  důvěrně zvaný hobo  :o)  vláčná vlhká střída a pěkně vypečená kůrka, kmín - mňam

0/0
26.10.2015 12:40
Foto

M68i10c83h43a47l 16B91r61e21š46k88o85v63e38c 4491118244106

Kde koupit dobrý chleba v Ostravě? Ten hnůj ze supermarketů se nedá jíst :-/

0/0
26.10.2015 12:27

V95á85c96l76a94v 80L50a73d75a 6422673244563

to by mě taky zajímalo

0/0
27.10.2015 18:34

M20i11l23a76n 34Č55e87r88n46ý 5493649529482

Na Plzeňsku je vyhlášený kváskový chléb z pekařství Pernarec, Kyšice nebo Touškov.R^

0/0
26.10.2015 12:15

M84a46r95t93i40n 35S19k49á57l79a 8494727248858

V Plzni osobně hlasuju daleko víc pro Seberu, chleba přímo z pece, prodejna tuším na Domažlické. Za mě nepřekonatelný.

+1/0
26.10.2015 12:34

J65a52r35o50s86l44a13v 31M70o17u27č47k87a 3477757508969

Absolutně nejlepší kváskový boží dar (to se ani nedá jinak nazvat), co jsem kdy jedl, kupuji v soukromé pekárně v Rychvaldě. Vydrží týden v igelitovém sáčku měkoučký, negumový, voňavý a chutný. Déle nevím, protože to je nejdýl, než jsem ho celý snědl. Nikdy jsem nevyhodil ani kůrčičku.

0/0
26.10.2015 12:00

D18a40v55i25d 97H35o90l94c71m30a25n 8844915726299

Jistě je to chléb žitný, že? :)

0/0
26.10.2015 12:36

M54i15l24a74n 59N82o21v26á96k 2966122928726

Nejhorší chleba koupíte v supermarketech v Čechách, good luck ;-D

+2/−1
26.10.2015 11:59

M69i28l90a12n 69Č41e73r32n26ý 5773359969192

Na to se ale nikdo neptal, bad luck.:-P

+1/0
26.10.2015 12:13

R52u60d53o17l59f 49R90u41b55e24š 3289315441814

Já myslím, že to v článku trochu k objektivitě chybí.

Dneska tady vychvalují kváskový chleba jako nějakou raritu. Není to trochu smutné?

+1/0
26.10.2015 12:23

V42á80c72l13a80v 38P92o92u77s57t55k66a 3100701592

Všude chleba o dvou kůrkách... ;-D

+2/0
26.10.2015 11:47

P22e40t91r 58S80i56m24e16k 6541463589844

nezlobte se na mě, ale 1 kg chleba, který prodává většina českých obchodů a supermarketů je jen málochutná hmota. Chleba od Penamu je přímo hnusnej, kyselej. Existují vyjímky,ale většina českých prodávaných chlebů prostě dobrá není. Jede se v dnešní době na náklady a při výrobě se maximalizují zisky

+2/0
26.10.2015 11:42

R23o29m36a58n 55J54e23s52c86h43k45e 9548345157705

Máte pravdu z poloviny. Já kupuji v Kauflandu v Brně a je dobrý. Jinde ho nemají dobrý. Kdo hledá najde.

0/0
26.10.2015 19:18

P32e59t24r 80V91a44n74ě54k 3537688183146

Nikde na světě není tak dobrej chleba jako u nás [>-]V!! Jsou však výjimky.

+7/−1
26.10.2015 11:27

J89i82r98i 25V88r74a82b56e44c 3923442365399

Pokud vim ,nehledanejsi pekarny ve svete jsou Nemecke .

0/0
26.10.2015 12:23

R50a24d14k97a 86P14o25k45o12r89n10á 1838233973705

To je druhá země po České republice kde nám také  chutná chleba Ale u nás je nejlepšíR^

+1/0
26.10.2015 14:16

A41n36t90o83n11í11n 54B44a82b52á61č54e18k 3262958485121

nejlepší chleba, co jsem kdy jedl: v Rakousku, v Německu a ve Švýcarsku.

Ten český už stojí...za nic. Aspoň ten, co mají poblíž mého bydliště.

+1/0
26.10.2015 15:08

Z78o86r57k18a 44B13a38r63t19o27ň85o67v63á 9225979735

Krakonošova pekárna ve Vysokém nad Jizerou

+1/0
26.10.2015 11:21

R98a43d45e32k 12H98o47f66m23a13n 7537521310712

Jo, Vysocký je mňam. Ale Jilemnický z pekárny Pod Nádražím je taky fajn. Křupavá kůrka, střída měkoučká, jí se to samo!

0/0
26.10.2015 12:11







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.