Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Vyzkoušeli jsme chléb ze všech koutů světa. Kde ho mají nejlepší?

Češi chleba milují, zvláště ten kváskový se stal v posledních letech hitem všech farmářských trhů. Ale podoby chleba mohou být různé. Někdy je úplně placatý, jindy zase tvrdý jako kámen. Francouzi ho musejí mít čerstvý dvakrát denně, zatímco ve švýcarských horách se pekl jen třikrát do roka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M50i98r62o45s91l41a23v 93S79t56e87i96n90e76r 1355815138973

V Čechách mám své oblíbené pekařství v Písku, u kamenného mostu. Mají tam skutečně žitný (nebarvený) chléb ruského typu a kvasový chléb z Protivína. Také rohlíky , které jsou opravdu křupavé, vše za přiměřenou cenu.

Malé pekařství, které má ale vždy už dopoledne skoro vyprodáno, je v Blatné, naproti parkovišti u obchodního domu Labuť.

V Bavorsku je světoznámé pekařství Hopfister, které vyrábí tradiční chléb jaký se dříve pekl na statku v Jižních Čechách. Poměrně tmavý, se silnou kůrkou a spíše těžký. Vydrží však i týden jako čerstvý. Kilo za 100 Kč by ale v ČR asi moc nešlo na odbyt- je to cena za zdlouhavou přípravu. Takový chléb se na lince nikdy dělat nebude, potřebuje několik dní přípravy, kvásek a kvalitní mouku. Svůj chléb posílá firma Hopfister i letecky do Ameriky, je to lék na touhu po domově tamních Bavoráků.

+1/0
8.11.2015 8:02

J52a94n 58K51a58n31t 9351748888343

Nejlepsi tmavy chleb v Nemecku, nejlepsi bagety ve Francii. V Ceske republice existuji velke jakostni rozdily jak u bileho peciva, tak i v pripade tmaveho chleba.

0/0
3.11.2015 8:55

M98i73c51h98a14l 95M66i98l58l72e18r 9476772559812

bagety a dalsi pecivo i chleby ve FranciiV

0/0
9.11.2015 6:01


Foto

Z42b20y35n52ě65k 60M18e73l93i76c80h44a98r 9505417195269

zajímavý článek, jen jsem hned na začátku nepochopil tu vesničku... Mšeno je město ;-) každopádně my si doma pečeme chleba svůj a většina těch průmyslových mi tak už skoro 2 roky nechutná...

0/0
29.10.2015 12:18
Foto

M51a88r93i15e 15P88o92k94o20r36n32á 9405884150

Stav chleba v českých supermarketech mne tak dožral, že ho už 3roky nekupuji. Pro dobrý žitno-pšeničný to mám daleko, tak jsem se dala do pečení vlastního chleba z vlastního žitného kvásku.Peču buď v domácí pekárně, nebo v troubě (tam je lepší). Kupuji mouku po 15kg, takže cenově zajímavé. Pekárnu už mám skoro tři roky, ale asi už dlouho nevydrží to obdenní pečení, takže budu muset koupit novou, ale nedá se nic dělat, muž si zvyknul na dobrý chleba;-)

0/0
28.10.2015 19:28

O26t13a 68K26i21n10c 6329328722906

Nejlepší chléb je u nás, ale musí se dělat poctivě, pak nemá chybu.

+1/0
27.10.2015 21:14

V10á56c32l32a60v 67Š58o27b63r 5913942887600

šumava je šumava... akorát nechápu proč jí prakticky všichni sypou zcela zbytečně moukou.

0/0
27.10.2015 12:39

K75a36r31e42l 57N55o34v84o43t14n71y 6649411399345

Ziju 15 let v Nemecku. Sice je tady obrovsky vyber vsech moznych druhu, prakticky vsechny jsem vyzkousel, ale dva roky mi trvalo, nez jsem nasel slusne pozivatelny chleba v jednom pekarstvi a opravdu dobry chleb jsme nasli az pred 2,5 rokama. Jinak nejlepsi chleba, co jsme kdy s manzelkou jedli, jsme nasli na Islandu, peceny v lavovych pecich.

0/0
27.10.2015 12:21

K30a18r93e28l 25H13r15u57b65ý 3701435529764

nejlepší chleba co jsme kdy jedli byl na Maltě

0/0
27.10.2015 12:18

M14i75l96o19š 37K52o92l88m88a67n 6736763487162

Už někdo zjišťoval, čím je to, že některý chléb s exotickým názvem je třeba tmavý jako perník a žitný má barvu zcela jinou, než ten, který si s přidáním žitné mouky upeču doma ? ;-D

0/0
26.10.2015 18:17

J66a51n 60K67o29h38l 4343967541964

Mě se líbí ten, co vydrží údajně až 4 - 5 měsíců :-) Chuť asi nebude nic moc, ale v horách docela užitečná věc.. na podzim než napadne sníh na nákup, a znova pak až na jaře.. R^

Jinak jsou ale nejlepší chleby a pečivo ve středomořské oblasti. Vesměs platí, že čím dál od moře, tím horší jsou..

0/0
26.10.2015 14:15

O75n73d56r70a 78L64e71n23k 5132565795

no tak to nevim... žiji v Barceloně již několik let a náš chleba je prostě pro mě lepší,bagetám a buchto-chlebu jsem na chuť přišel ale chleba je chleba

+2/0
26.10.2015 16:34

P66a17v61e36l 87V45a44n40ě50č29e51k 4754963471151

To si snad s predchozim prispevkem nijak neodporuje ne?

0/−1
26.10.2015 18:01

J24a52n 17K31o98h42l 4633947311194

Španělsko mě nikdy moc nelákalo ani na dovolenou, takže nevím. I když třeba v jižní Francii mi chutná hodně :-) Spíš jsem měl na myslí pečivo na balkáně nebo na blízkém východě. Ten výběr je mnohem širší než u nás, o kvalitě nemluvě.

0/0
28.10.2015 13:40

P33e95t60r72a 91N35o10v44á97k40o40v91á 7888656134778

Tak ono třeba i na Slovácku, kde se peče bez vajec, tak pečivo vydrží déle. Míněny jsou třeba buchty. Zní to strašně chudě, že tam nedáte vejce, ale chuťově to nevadí, a nepřítomnost vejce způsobí, že to neztvrdne.

0/0
6.11.2015 17:55

M34i96r59o32s72l59a68v 98Š88n14o71b44e17l 2295728929

Praha -> Albert -> Tanvaldský žitno-pšeničný tmavý chlieb (najčastejšie berieme ten balený, krájaný, 1/2)... Zatiaľ som v Prahe nič lepšie nenašiel a to sme skúšali aj rôzne trhy a bio-obchody. Jediná chybička krásy je tenšia kôrka (slabo dopečený)

0/0
26.10.2015 14:12

J23a34n 16K54o68h77l 4833707471704

Nevim, v marketech nenakupuju. Zavřeli mi Meinla, Delvitu a nedávno i Spar, takže už není ani moc kde vybírat :-/ Snad jen Globus míval kvalitní Horal, ale řekl bych, že i ten se zhoršil. Tanvald je taková klasika, pokud budete mít cestu z Tanvaldu do Liberce, tak se zastavte u Maška v pekařství.. tam ho mají nejlepší ;-)

+1/0
26.10.2015 14:19

P16e71t82r 31N62a50j28d31e17k 7657456983461

Krásné bochánky pod tričkem má ta slečna.

+17/0
26.10.2015 13:36

P73e37t60r 83H87u62b64í36k 7783670475

Zdounecký chleba ( okres KM) nemá chybu, už leta...

+2/0
26.10.2015 13:25

P77a63v58e57l 18F56o23l87t84á12n 4520952264

Od té děvčice bych si ten krajíc i namazat nechal  :-)

+4/0
26.10.2015 13:01
Foto

Š66t50e31f26a84n 21F16e56j24e87s 7426271187929

Do arabského chleba se dává kebab ne gyros.

+10/0
26.10.2015 12:51
Foto

S95e18n81a43d 37K14o44l53á97ř 9914691234603

To je něco jako vepřový kebap. Na ten tu taky občas narazíte ;-D

0/0
26.10.2015 19:23

M52i57l23o43š 30K40o43l27m46a41n 6486503667602

Poslední dobou si peču chléb sám a manželce taky chutná. Peču pomocí droždí, protože kváskový je náročný na teplotu při kynutí a dlouhou dobu přípravy. Než jsem se pokusy a omyly dopracoval ke správné konzistenci a složení těsta, tak to bylo asi dvacet pokusů. Když zadělávám v 9 hod., tak ve 12 vyndavám hotový z trouby. Nechám vychladnout a balím do utěrek, Chleba se nesmí dávat do igelitového obalu, protože během 12 hod. se v něm začnou tvořit plísně, které sice nejsou zpočátku vidět, ale při laboratorních testech tam byly zjištěny. Ze vzpomínek na chléb se zemí, kde jsem jej ochutnal byl nejchutnější v Rumunsku. Vypadal na první pohled jakoby se na tvaru někdo učil, ale byl výborný. Nejméně mi chutnal ve Francii, s chlebem to moc společného nemělo, asi proto se Francouzi proslavili bílými bagetami, které jedí ke všemu, bramborová kaše,file a k tomu bageta, stejně jako rizotu...

+1/0
26.10.2015 12:50

F89r62a75n26t39i98š62e27k 78N13o68v24á90k 6811235516391

Naprostý souhlas. Pekl jsem si dlouhá léta a budu zase, te´d po přestěhování je k dispozici fajn trouba. Úplně nejjednodušší varianta, mouka, voda, sůl, nepatrně cukru pro kvasnice, kvasnice a kmín. Sice mi skoro nikdy nevyjde vysoký pecen, obvykle spíš placka 5cm vysoká a oválná, ale chuť to má vynikající. A vydrží minimálně týden. (déle nikdy nevydržel ne proto, že by se kazil, ale že byl sežrán)

+2/0
26.10.2015 15:14

M55i71l59o62š 98K11o54l21m86a74n 6756583767422

To jsem měl taky, nízkou placu. Zkoušel jsem formu na dort, trochu se to zlepšilo, ale pořád to nebylo ono. Až jsem se jednou rozčílil a a udělal těsto husté jako kyt a hnětač to akorát utáhnul.  Začalo to krásně kynout, po prvním zamíchání měchačkou se opět plnila mísa. Pak jsem to dal do ošatky s plátnem.   Poslední nakynutí v ošatce, obvykle než se rozehřeje trouba na maximum.15-20 min.  Opatrně vytřepnout na pekáč, postavit plecháček s horkou vodou vedle a šup do trouby. Po pěti minutách stáhnu na 150°C. Za hodinu mi zazvoní budík a já podle barvy buď nechám, nebo přidám a dopékám cca 10min. Je jak od pekaře. 1/4 až 1/3 žitná mouka zbytek pšeničná. Při míchání poprašovat moukou.

+1/0
26.10.2015 18:08

J91a70r52o53s89l32a74v 39K23a97d35l77e19c 5731159482601

Jeden z nejlepších chlebů mají u nás..., ale to nemohu prozradit aby se nestal nedostatkovým.

0/0
26.10.2015 12:50

V13á94c12l92a78v 16P97o89u60s30t14k52a 3340851672

https://www.facebook.com/Ma%C5%99ack%C3%BD-chleba-73185077626/

:-P

+1/0
26.10.2015 12:50

K12a70t75e53ř48i37n32a 28V63r25á58n61o37v31á 6914797161473

Mařacký je nejlepší široko daleko, to můžu potvrdit:-)

0/0
26.10.2015 13:11

V23á71c63l73a48v 23P63o54u62s39t12k70a 3860871222

Já vím. :-P

0/0
26.10.2015 13:12

P66e74t47r 96L61u10k33á80š 8759480772307

Mě spíš zaujali ty dva menší bochníčky :-D

+14/0
26.10.2015 12:47

P54e70t68r 68L49u97k15á21š 8239140372327

Teda když na to koukám,snad jí je alespoň 15...aby to nevypadalo divně...

+3/0
26.10.2015 12:50

M62a89r93t74i92n26a 91V37a69v48ř69i55n54c81o53v47á 8885909866

u nás je oblíbený Hostivařský bochník,  důvěrně zvaný hobo  :o)  vláčná vlhká střída a pěkně vypečená kůrka, kmín - mňam

0/0
26.10.2015 12:40
Foto

M35i69c92h18a82l 93B69r61e72š80k75o98v62e46c 4241448704166

Kde koupit dobrý chleba v Ostravě? Ten hnůj ze supermarketů se nedá jíst :-/

0/0
26.10.2015 12:27

V58á87c59l55a49v 59L16a11d22a 6232673534673

to by mě taky zajímalo

0/0
27.10.2015 18:34

M31i31l26a12n 61Č69e81r20n79ý 5323649289562

Na Plzeňsku je vyhlášený kváskový chléb z pekařství Pernarec, Kyšice nebo Touškov.R^

0/0
26.10.2015 12:15

M92a48r16t19i39n 47S82k41á40l12a 8374787308428

V Plzni osobně hlasuju daleko víc pro Seberu, chleba přímo z pece, prodejna tuším na Domažlické. Za mě nepřekonatelný.

+1/0
26.10.2015 12:34

J12a81r80o55s92l29a23v 53M76o45u44č61k74a 3887947778659

Absolutně nejlepší kváskový boží dar (to se ani nedá jinak nazvat), co jsem kdy jedl, kupuji v soukromé pekárně v Rychvaldě. Vydrží týden v igelitovém sáčku měkoučký, negumový, voňavý a chutný. Déle nevím, protože to je nejdýl, než jsem ho celý snědl. Nikdy jsem nevyhodil ani kůrčičku.

0/0
26.10.2015 12:00

D94a37v92i65d 66H93o13l83c30m70a36n 8904295886329

Jistě je to chléb žitný, že? :)

0/0
26.10.2015 12:36

M41i36l78a37n 98N75o70v98á42k 2486712698736

Nejhorší chleba koupíte v supermarketech v Čechách, good luck ;-D

+2/−1
26.10.2015 11:59

M76i72l92a45n 62Č46e42r51n36ý 5763449879762

Na to se ale nikdo neptal, bad luck.:-P

+1/0
26.10.2015 12:13

R71u72d58o86l62f 57R56u21b30e47š 3199675771884

Já myslím, že to v článku trochu k objektivitě chybí.

Dneska tady vychvalují kváskový chleba jako nějakou raritu. Není to trochu smutné?

+1/0
26.10.2015 12:23

V33á37c59l26a94v 33P38o16u56s76t90k37a 3820551792

Všude chleba o dvou kůrkách... ;-D

+2/0
26.10.2015 11:47

P15e59t44r 48S31i13m96e49k 6551853249234

nezlobte se na mě, ale 1 kg chleba, který prodává většina českých obchodů a supermarketů je jen málochutná hmota. Chleba od Penamu je přímo hnusnej, kyselej. Existují vyjímky,ale většina českých prodávaných chlebů prostě dobrá není. Jede se v dnešní době na náklady a při výrobě se maximalizují zisky

+2/0
26.10.2015 11:42

R62o56m34a82n 76J83e56s18c23h76k59e 9498645487645

Máte pravdu z poloviny. Já kupuji v Kauflandu v Brně a je dobrý. Jinde ho nemají dobrý. Kdo hledá najde.

0/0
26.10.2015 19:18

P25e80t95r 35V73a11n40ě25k 3877748283566

Nikde na světě není tak dobrej chleba jako u nás [>-]V!! Jsou však výjimky.

+7/−1
26.10.2015 11:27

J85i36r86i 13V40r79a20b75e59c 3323922235529

Pokud vim ,nehledanejsi pekarny ve svete jsou Nemecke .

0/0
26.10.2015 12:23

R35a46d66k38a 98P93o83k82o47r80n68á 1598593493225

To je druhá země po České republice kde nám také  chutná chleba Ale u nás je nejlepšíR^

+1/0
26.10.2015 14:16

A31n41t45o18n57í37n 70B80a35b72á29č68e54k 3722158925861

nejlepší chleba, co jsem kdy jedl: v Rakousku, v Německu a ve Švýcarsku.

Ten český už stojí...za nic. Aspoň ten, co mají poblíž mého bydliště.

+1/0
26.10.2015 15:08

Z81o81r47k63a 73B86a88r79t44o72ň47o55v28á 9535799405

Krakonošova pekárna ve Vysokém nad Jizerou

+1/0
26.10.2015 11:21

R97a53d27e86k 84H64o24f64m65a40n 7647791350392

Jo, Vysocký je mňam. Ale Jilemnický z pekárny Pod Nádražím je taky fajn. Křupavá kůrka, střída měkoučká, jí se to samo!

0/0
26.10.2015 12:11





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.