Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vyzkoušeli jsme chléb ze všech koutů světa. Kde ho mají nejlepší?

Češi chleba milují, zvláště ten kváskový se stal v posledních letech hitem všech farmářských trhů. Ale podoby chleba mohou být různé. Někdy je úplně placatý, jindy zase tvrdý jako kámen. Francouzi ho musejí mít čerstvý dvakrát denně, zatímco ve švýcarských horách se pekl jen třikrát do roka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Foto

M39i39r44o76s72l78a52v 72S45t48e60i39n15e54r 6238664753725

V Čechách mám své oblíbené pekařství v Písku, u kamenného mostu. Mají tam skutečně žitný (nebarvený) chléb ruského typu a kvasový chléb z Protivína. Také rohlíky , které jsou opravdu křupavé, vše za přiměřenou cenu.

Malé pekařství, které má ale vždy už dopoledne skoro vyprodáno, je v Blatné, naproti parkovišti u obchodního domu Labuť.

V Bavorsku je světoznámé pekařství Hopfister, které vyrábí tradiční chléb jaký se dříve pekl na statku v Jižních Čechách. Poměrně tmavý, se silnou kůrkou a spíše těžký. Vydrží však i týden jako čerstvý. Kilo za 100 Kč by ale v ČR asi moc nešlo na odbyt- je to cena za zdlouhavou přípravu. Takový chléb se na lince nikdy dělat nebude, potřebuje několik dní přípravy, kvásek a kvalitní mouku. Svůj chléb posílá firma Hopfister i letecky do Ameriky, je to lék na touhu po domově tamních Bavoráků.

+1/0
8.11.2015 8:02

J76a52n 86K48a30n83t 9381138818333

Nejlepsi tmavy chleb v Nemecku, nejlepsi bagety ve Francii. V Ceske republice existuji velke jakostni rozdily jak u bileho peciva, tak i v pripade tmaveho chleba.

0/0
3.11.2015 8:55

M78i53c60h69a88l 42M13i12l13l14e61r 9396932659582

bagety a dalsi pecivo i chleby ve FranciiV

0/0
9.11.2015 6:01
Foto

Z75b49y46n81ě31k 80M66e89l29i96c47h45a85r 9525957565889

zajímavý článek, jen jsem hned na začátku nepochopil tu vesničku... Mšeno je město ;-) každopádně my si doma pečeme chleba svůj a většina těch průmyslových mi tak už skoro 2 roky nechutná...

0/0
29.10.2015 12:18
Foto

M50a48r89i22e 68P17o78k44o65r79n62á 9735694710

Stav chleba v českých supermarketech mne tak dožral, že ho už 3roky nekupuji. Pro dobrý žitno-pšeničný to mám daleko, tak jsem se dala do pečení vlastního chleba z vlastního žitného kvásku.Peču buď v domácí pekárně, nebo v troubě (tam je lepší). Kupuji mouku po 15kg, takže cenově zajímavé. Pekárnu už mám skoro tři roky, ale asi už dlouho nevydrží to obdenní pečení, takže budu muset koupit novou, ale nedá se nic dělat, muž si zvyknul na dobrý chleba;-)

0/0
28.10.2015 19:28

O89t56a 53K64i35n62c 6639448502576

Nejlepší chléb je u nás, ale musí se dělat poctivě, pak nemá chybu.

+1/0
27.10.2015 21:14

V71á92c78l68a45v 65Š65o26b61r 5653822147240

šumava je šumava... akorát nechápu proč jí prakticky všichni sypou zcela zbytečně moukou.

0/0
27.10.2015 12:39

K19a84r37e77l 74N52o46v11o20t65n33y 6779721959955

Ziju 15 let v Nemecku. Sice je tady obrovsky vyber vsech moznych druhu, prakticky vsechny jsem vyzkousel, ale dva roky mi trvalo, nez jsem nasel slusne pozivatelny chleba v jednom pekarstvi a opravdu dobry chleb jsme nasli az pred 2,5 rokama. Jinak nejlepsi chleba, co jsme kdy s manzelkou jedli, jsme nasli na Islandu, peceny v lavovych pecich.

0/0
27.10.2015 12:21

K51a91r63e87l 84H54r70u21b44ý 3841655959444

nejlepší chleba co jsme kdy jedli byl na Maltě

0/0
27.10.2015 12:18

M96i17l52o20š 33K72o49l49m25a76n 6366663757142

Už někdo zjišťoval, čím je to, že některý chléb s exotickým názvem je třeba tmavý jako perník a žitný má barvu zcela jinou, než ten, který si s přidáním žitné mouky upeču doma ? ;-D

0/0
26.10.2015 18:17

J35a91n 68K12o22h87l 4923307651234

Mě se líbí ten, co vydrží údajně až 4 - 5 měsíců :-) Chuť asi nebude nic moc, ale v horách docela užitečná věc.. na podzim než napadne sníh na nákup, a znova pak až na jaře.. R^

Jinak jsou ale nejlepší chleby a pečivo ve středomořské oblasti. Vesměs platí, že čím dál od moře, tím horší jsou..

0/0
26.10.2015 14:15

O90n50d36r34a 40L65e65n39k 5672795155

no tak to nevim... žiji v Barceloně již několik let a náš chleba je prostě pro mě lepší,bagetám a buchto-chlebu jsem na chuť přišel ale chleba je chleba

+2/0
26.10.2015 16:34

P74a68v25e34l 62V71a32n12ě52č47e20k 4584873931171

To si snad s predchozim prispevkem nijak neodporuje ne?

0/−1
26.10.2015 18:01

J18a92n 95K92o32h19l 4233327541204

Španělsko mě nikdy moc nelákalo ani na dovolenou, takže nevím. I když třeba v jižní Francii mi chutná hodně :-) Spíš jsem měl na myslí pečivo na balkáně nebo na blízkém východě. Ten výběr je mnohem širší než u nás, o kvalitě nemluvě.

0/0
28.10.2015 13:40

P81e97t22r90a 46N69o11v46á45k55o85v92á 7438956624408

Tak ono třeba i na Slovácku, kde se peče bez vajec, tak pečivo vydrží déle. Míněny jsou třeba buchty. Zní to strašně chudě, že tam nedáte vejce, ale chuťově to nevadí, a nepřítomnost vejce způsobí, že to neztvrdne.

0/0
6.11.2015 17:55

M57i42r21o48s13l25a75v 51Š71n58o30b74e82l 2225528599

Praha -> Albert -> Tanvaldský žitno-pšeničný tmavý chlieb (najčastejšie berieme ten balený, krájaný, 1/2)... Zatiaľ som v Prahe nič lepšie nenašiel a to sme skúšali aj rôzne trhy a bio-obchody. Jediná chybička krásy je tenšia kôrka (slabo dopečený)

0/0
26.10.2015 14:12

J12a12n 17K61o49h13l 4393567731874

Nevim, v marketech nenakupuju. Zavřeli mi Meinla, Delvitu a nedávno i Spar, takže už není ani moc kde vybírat :-/ Snad jen Globus míval kvalitní Horal, ale řekl bych, že i ten se zhoršil. Tanvald je taková klasika, pokud budete mít cestu z Tanvaldu do Liberce, tak se zastavte u Maška v pekařství.. tam ho mají nejlepší ;-)

+1/0
26.10.2015 14:19

P85e57t70r 62N16a13j58d35e55k 7827736213971

Krásné bochánky pod tričkem má ta slečna.

+17/0
26.10.2015 13:36

P43e94t95r 24H93u97b52í25k 7703710735

Zdounecký chleba ( okres KM) nemá chybu, už leta...

+2/0
26.10.2015 13:25

P49a83v93e59l 32F95o92l17t18á56n 4510862654

Od té děvčice bych si ten krajíc i namazat nechal  :-)

+4/0
26.10.2015 13:01
Foto

Š23t86e66f67a79n 62F27e13j28e38s 7956631167189

Do arabského chleba se dává kebab ne gyros.

+10/0
26.10.2015 12:51

S42e41n79a89d 43K41o98l90á41ř 9624741414943

To je něco jako vepřový kebap. Na ten tu taky občas narazíte ;-D

0/0
26.10.2015 19:23

M60i77l28o89š 34K47o54l37m38a83n 6646573127902

Poslední dobou si peču chléb sám a manželce taky chutná. Peču pomocí droždí, protože kváskový je náročný na teplotu při kynutí a dlouhou dobu přípravy. Než jsem se pokusy a omyly dopracoval ke správné konzistenci a složení těsta, tak to bylo asi dvacet pokusů. Když zadělávám v 9 hod., tak ve 12 vyndavám hotový z trouby. Nechám vychladnout a balím do utěrek, Chleba se nesmí dávat do igelitového obalu, protože během 12 hod. se v něm začnou tvořit plísně, které sice nejsou zpočátku vidět, ale při laboratorních testech tam byly zjištěny. Ze vzpomínek na chléb se zemí, kde jsem jej ochutnal byl nejchutnější v Rumunsku. Vypadal na první pohled jakoby se na tvaru někdo učil, ale byl výborný. Nejméně mi chutnal ve Francii, s chlebem to moc společného nemělo, asi proto se Francouzi proslavili bílými bagetami, které jedí ke všemu, bramborová kaše,file a k tomu bageta, stejně jako rizotu...

+1/0
26.10.2015 12:50

F32r80a74n31t35i41š86e97k 74N24o70v96á31k 6801865756351

Naprostý souhlas. Pekl jsem si dlouhá léta a budu zase, te´d po přestěhování je k dispozici fajn trouba. Úplně nejjednodušší varianta, mouka, voda, sůl, nepatrně cukru pro kvasnice, kvasnice a kmín. Sice mi skoro nikdy nevyjde vysoký pecen, obvykle spíš placka 5cm vysoká a oválná, ale chuť to má vynikající. A vydrží minimálně týden. (déle nikdy nevydržel ne proto, že by se kazil, ale že byl sežrán)

+2/0
26.10.2015 15:14

M27i86l84o17š 66K59o77l72m80a70n 6876133517152

To jsem měl taky, nízkou placu. Zkoušel jsem formu na dort, trochu se to zlepšilo, ale pořád to nebylo ono. Až jsem se jednou rozčílil a a udělal těsto husté jako kyt a hnětač to akorát utáhnul.  Začalo to krásně kynout, po prvním zamíchání měchačkou se opět plnila mísa. Pak jsem to dal do ošatky s plátnem.   Poslední nakynutí v ošatce, obvykle než se rozehřeje trouba na maximum.15-20 min.  Opatrně vytřepnout na pekáč, postavit plecháček s horkou vodou vedle a šup do trouby. Po pěti minutách stáhnu na 150°C. Za hodinu mi zazvoní budík a já podle barvy buď nechám, nebo přidám a dopékám cca 10min. Je jak od pekaře. 1/4 až 1/3 žitná mouka zbytek pšeničná. Při míchání poprašovat moukou.

+1/0
26.10.2015 18:08

J78a83r96o10s30l39a93v 65K73a35d45l40e90c 5581329822401

Jeden z nejlepších chlebů mají u nás..., ale to nemohu prozradit aby se nestal nedostatkovým.

0/0
26.10.2015 12:50

V37á86c21l29a90v 51P96o89u74s15t87k92a 3280421412

https://www.facebook.com/Ma%C5%99ack%C3%BD-chleba-73185077626/

:-P

+1/0
26.10.2015 12:50

K96a90t30e57ř12i77n76a 35V62r71á21n62o49v64á 6154857171703

Mařacký je nejlepší široko daleko, to můžu potvrdit:-)

0/0
26.10.2015 13:11

V84á39c28l39a76v 56P20o86u82s89t81k47a 3840871492

Já vím. :-P

0/0
26.10.2015 13:12

P50e33t78r 96L25u93k58á50š 8669720902797

Mě spíš zaujali ty dva menší bochníčky :-D

+14/0
26.10.2015 12:47

P87e66t56r 98L23u20k98á68š 8349640402247

Teda když na to koukám,snad jí je alespoň 15...aby to nevypadalo divně...

+3/0
26.10.2015 12:50

M16a89r34t11i21n96a 49V33a80v90ř84i94n56c68o55v68á 8605729706

u nás je oblíbený Hostivařský bochník,  důvěrně zvaný hobo  :o)  vláčná vlhká střída a pěkně vypečená kůrka, kmín - mňam

0/0
26.10.2015 12:40
Foto

M70i70c88h17a14l 69B23r64e85š65k24o28v62e39c 4221648134666

Kde koupit dobrý chleba v Ostravě? Ten hnůj ze supermarketů se nedá jíst :-/

0/0
26.10.2015 12:27

V76á47c80l38a18v 62L13a91d16a 6292683634413

to by mě taky zajímalo

0/0
27.10.2015 18:34

M87i34l72a56n 95Č41e73r91n38ý 5873749549112

Na Plzeňsku je vyhlášený kváskový chléb z pekařství Pernarec, Kyšice nebo Touškov.R^

0/0
26.10.2015 12:15

M44a27r94t81i40n 21S48k16á40l18a 8494277278128

V Plzni osobně hlasuju daleko víc pro Seberu, chleba přímo z pece, prodejna tuším na Domažlické. Za mě nepřekonatelný.

+1/0
26.10.2015 12:34

J98a82r54o16s93l21a98v 40M36o16u81č21k64a 3817347788369

Absolutně nejlepší kváskový boží dar (to se ani nedá jinak nazvat), co jsem kdy jedl, kupuji v soukromé pekárně v Rychvaldě. Vydrží týden v igelitovém sáčku měkoučký, negumový, voňavý a chutný. Déle nevím, protože to je nejdýl, než jsem ho celý snědl. Nikdy jsem nevyhodil ani kůrčičku.

0/0
26.10.2015 12:00

D97a19v39i19d 40H24o56l82c80m42a90n 8404385916889

Jistě je to chléb žitný, že? :)

0/0
26.10.2015 12:36

M46i45l87a50n 36N91o74v45á66k 2446802688576

Nejhorší chleba koupíte v supermarketech v Čechách, good luck ;-D

+2/−1
26.10.2015 11:59

M61i38l61a11n 60Č45e18r41n58ý 5283609989852

Na to se ale nikdo neptal, bad luck.:-P

+1/0
26.10.2015 12:13

R12u91d82o88l35f 66R30u76b15e19š 3189645791814

Já myslím, že to v článku trochu k objektivitě chybí.

Dneska tady vychvalují kváskový chleba jako nějakou raritu. Není to trochu smutné?

+1/0
26.10.2015 12:23

V73á63c26l43a64v 37P34o66u55s83t37k81a 3780181222

Všude chleba o dvou kůrkách... ;-D

+2/0
26.10.2015 11:47

P95e81t53r 14S54i45m43e98k 6401393229984

nezlobte se na mě, ale 1 kg chleba, který prodává většina českých obchodů a supermarketů je jen málochutná hmota. Chleba od Penamu je přímo hnusnej, kyselej. Existují vyjímky,ale většina českých prodávaných chlebů prostě dobrá není. Jede se v dnešní době na náklady a při výrobě se maximalizují zisky

+2/0
26.10.2015 11:42

R26o42m51a38n 47J97e96s96c21h81k36e 9778295277825

Máte pravdu z poloviny. Já kupuji v Kauflandu v Brně a je dobrý. Jinde ho nemají dobrý. Kdo hledá najde.

0/0
26.10.2015 19:18

P64e46t60r 30V95a75n55ě57k 3477988623216

Nikde na světě není tak dobrej chleba jako u nás [>-]V!! Jsou však výjimky.

+7/−1
26.10.2015 11:27

J21i41r65i 52V58r67a38b19e46c 3703202595839

Pokud vim ,nehledanejsi pekarny ve svete jsou Nemecke .

0/0
26.10.2015 12:23

R27a64d42k57a 68P81o51k26o39r87n49á 1438513553985

To je druhá země po České republice kde nám také  chutná chleba Ale u nás je nejlepšíR^

+1/0
26.10.2015 14:16

A88n19t46o90n24í47n 74B50a51b43á30č17e33k 3842168635351

nejlepší chleba, co jsem kdy jedl: v Rakousku, v Německu a ve Švýcarsku.

Ten český už stojí...za nic. Aspoň ten, co mají poblíž mého bydliště.

+1/0
26.10.2015 15:08

Z58o86r54k61a 42B29a97r61t13o75ň69o60v60á 9455919335

Krakonošova pekárna ve Vysokém nad Jizerou

+1/0
26.10.2015 11:21

R42a79d25e95k 22H43o56f13m71a25n 7847701740802

Jo, Vysocký je mňam. Ale Jilemnický z pekárny Pod Nádražím je taky fajn. Křupavá kůrka, střída měkoučká, jí se to samo!

0/0
26.10.2015 12:11







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.