Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Už žádné kostky ledu. Naučte se od Skotů pít whisky

Ve Skotsku se každý rok vyrobí kolem miliardy lahví whisky, přičemž 80 procent z nich jsou whisky míchané. Ty míří hlavně do světa. Skotové dávají přednost jednosladové whisky, které se říká single malt. Míchaná whisky je jemnější a lépe se pije, single malt je pro znalce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

R19a12d19e21k 20N41e65u86m35a32n39n 5842772348205

naprostý souhlas

na tvrdý alkohol led?? když to vypiju hned, tak led neucítím, pokud po chvíli, tak alkohol jen ředím vodou

0/0
14.7.2015 23:49
Foto

L21i11b23u41s42e 37P36a79l69k19o48v58a 6590864458267

tak to jdu vyzkoušet:-)

0/0
13.7.2015 22:19

M59i64l17a66n 87V52o86t76a66v98a 5894846631982

četl si to někdo po sobě??? tak malt nebo whisky???Ve Skotsku se neobjednává skotská, ale buď whisky, a tím se míní whisky míchaná, nebo se objednává (mnohem častěji) přímo malt. Zásadní a nepřekročitelné pravidlo říká, že malt se nikdy nedává na led, protože ochlazená whisky znecitliví jazyk.

0/0
13.7.2015 20:41


Foto

L96i41b86u44s48e 61P52a81l38k73o78v32a 6940974308357

možná autor při psaní velmi intenzivně degustoval:-)

0/0
13.7.2015 22:20

M64a60t52o79u15š 18B44á24r42t48a 4446130276968

Skoti mi tvrdí, že whisky má pít každý tak, jak mu chutná. Sami si do sklenky single malt kápnou chladnou vodu, prý nejlépe z oblasti, kde byla vypálena. Jo, a těch oblastí je sedm.

0/0
13.7.2015 14:13

M77a26r38t50i68n 70P50e40c17i24n28a 4941803

Zmiňovanou Balvenie Double Wood mám v plánu vyzkoušet. Měl jsem z této palírny 15letou Single Barrel a byla skvělá, můžu doporučit.

0/0
13.7.2015 10:26

M22a91r51e21k 35K87l77u49f28a 3368614574336

Chivas Regal 12yrs mi ke štěstí stačí. Moje nejoblíbenější ..... ;-)VR^

0/0
12.7.2015 21:05

J58i89ř75í 92K44ü77h43r 2930806280696

Dyť to je slevka.....

0/0
13.7.2015 19:14

I60g67o41r 74H62r39u49s20o33v24s30k72y 2749479253520

tak neviem. v jednej knihe o whisky som cital, ze maccalan je rolls royce  medzi whiskami a myslim, ze je to pravda. ale kazdy sme nejaky.

0/0
13.7.2015 20:44

M11a79r47e75k 96K20l21u17f44a 3398714144606

Tak jasně, že když je šance, tak si rád dám i něco lepšího, nějakou dobrou single malt. Ale Chivas mi prostě sedí .... ;-)R^

0/0
14.7.2015 17:13

F76r46a38n19t44i70š68e72k 95V54á15v73r59a 8355163453625

Slivovica sa pije při pokojové teplotě! A pálí sa na 51,5%, potom už pálí v krku. A vždycky trochu pecek mosíš  v kvasu nechat, aby slivovica voněla. Když něco nevím, tak nepíšu hovadiny! Trůbo!!!!

+3/0
12.7.2015 16:30
Foto

R63i50c23h30a88r23d 75P67o82l33á42š77e20k 9654503660329

to asi záleží na místních zvyklostech, ale děda pálil na 52-55%, protože to bylo obvyklé v místní palírně.

0/0
12.7.2015 18:16

J68a37r15o15s24l17a55v 44K45a22d39l40e84c 5441969912801

R^Kladivo na český alkoholiky.

0/0
12.7.2015 9:15

M43a54r60t32i95n 62K82r33a41l 7643750833737

Single malt je single malt. Ale z michanych whisky doporucuji nedocenene a levne Famous Grouse a White Horse. Ten druhy ma slusny podil Lagavulinu (pokud si to nepletu s Laphroigem).

0/0
12.7.2015 8:32

J58o65s77e20f 77V17o34s26i84c77k56y 4153567746303

Single malt je vzdy jecna whisky z jedne palirny, ktera se vyznacuje velice drsnou chuti, kterou kazdy nezvladne, cizinci obzvlaste. Proto se pro export delaji hlavne whisky michane. Jsou to smesi tech jecnych s psenicnymi, zitnymi a kukuricnymi. V USA se na vyrobu Whisky jecmen nepouziva vubec. Prevazuji tam whisky kukuricne (burbony). Duvodem je vzdy dosahnout jemne chuti, aby si na ni troufly i zeny. U nas v pivovarni velmoci CR nikdo ani nevi, ze whisky je destilat z piva a tudiz mame ty nejlepsi predpoklady k masove vekovyrobe whisky!

0/−2
12.7.2015 16:17

J47o68s46e56f 17R71i19c32h84t93e86r 9806535117723

Josefe kam na to chodíš? Každá jedna věta cos napsal je naprostej nesmysl nebo prachsprostá lež. Proč to prezentuješ jako fakta??

0/0
12.7.2015 20:37

M89a42r60t56i47n 65Č27e62r77n20ý 2957148479659

Single malt se vyznačuje drsnou chutí, kterou každý nezvládne? To možná tak některé silnější Islay whisky, ale Highland, Lowland, Speyside mají do drsnosti hodně daleko. To že jde na export více blended je dáno spíše neznalostí a zkrátka tím, že mimo Skotsko a Irsko není whisky tak populární. V USA si vystačí s bourbonem a jinde když si občas někdo objedná "vizoura", tak je mu jedno co mu nalejou.

0/0
13.7.2015 14:45

M66a71r53t78i76n 26Č48e15r64n59ý 2307788519649

Proslýchá se, že ten podíl Lagavulinu už je minimální. Ale i tak je WH vynikající.

0/0
13.7.2015 14:46

T95o95m10a88s 51N15a66v56r39a92t95i60l 8700749123325

Dobry clanek. Ve Skotsku jsem dlouho zil a dobra single malt byla vzdy neco, na co jsem se umel tesit. Da se pit i s ledem, a nekteri to delaji, ale preferuje se voda, protoze led whisky podchladi. Jinak i limonada je naprosto bezna. Pokud by nekdo chtel ochutnat nejaky dobry zakladni model single malt, tak doporucuju 12yo Glenfiddich nebo 12yo Highland Park. Obe maji jinou chut a jsou zacatecniky vyhledavany. Jo a co se tyce teploty, tak single malt do lednicky nepatri, ma se pit pri pokojove teplote.

0/0
12.7.2015 8:22

M95a49r83t30i86n 43K88r57a96l 7173980553167

Ja miluju whisky z Islay. Kdo nepil Lagavulin, Bowmore nebo Laphroig, neuveri, ze i tak muze chutnat whisky. Raselina, vres, slane more - vsechno tam je. :-)

+3/0
12.7.2015 8:30

T72o87m59a96s 56N37a71v87r89a81t46i37l 8520159133805

I ja jsem presel na Islay whisky s Highland regionem jako druhym. Zil jsem v Aberdeenu, takze se daly sehnat jakekoliv edice cehokoliv a to byla parada. Tak tak, jak rikate! :-)

0/0
12.7.2015 8:33

M78a88r11t74i61n 74P30e36c30i66n14a 4971403

Můžu doporučit i Bruichladdich.

0/0
13.7.2015 10:31

K39a95r28e39l 80N27a65s51t77o39u53p73i90l 3220121930261

při pokojové teplotě ano, ale tou pokojovou teplotou se myslí okolo 18 stupnu, takze ne ji nechat doma na nejakych 24 stupnich, to uz je moc...

0/0
13.7.2015 13:12
Foto

V14á94c56l13a38v 81P10a58n57e10n69k62a 8283415131730

Poznámka mimo. Je zajímavé, že článek má tag Malta. Není přitom ani o Maltě, ani o Maltě, ale o maltu.

+2/0
12.7.2015 7:33

D34a44v95i20d 37H13e45r97i38a93n 6804616207131

Jo, to je dobrý :-). Asi automat.

+2/0
12.7.2015 9:00

R98a40d56e28k 94H25o86l24e66c76e61k 3786580328971

Oslavný článek o tom, jak se učit chlastat. Co takhle spíš náš národ alkoholiků naučit, jak nechlastat?

Stejně mě ale nejvíc štve, když někdo poučuje, jak se něco dělá správně tím jediným možným způsobem. To je snad každého věc, jak něco dělá, jak mu to chutná, apod.

+2/−24
12.7.2015 6:33
Foto

P29ř71e74m76y79s21l 56Č36e84j21p 8628127598736

Tak si zkuste po Česku tu whisky do sebe kopnout, nebo ji v ústech krátce poválet a pak pomalu polknout. Pokud máte v pořádku chuťové receptory, tak byste měl poznat rozdíl. Jinak dáte si sklenku na chuť, ne jako je v Česku zvykem, flašku na hned ...

+14/0
12.7.2015 6:43

R79a23d58e80k 57H48o31l65e33c21e34k 3296390698501

Abych tohle věděl, nepotřebuju poučování od novináře. To snad platí o každém jídle a pití, že když si ho chci vychutnat, tak ho do sebe nenaházím.

0/0
12.7.2015 10:58
Foto

P64ř41e62m50y84s78l 20Č68e83j67p 8848397588946

Tak pokud to poučování od novináře nepotřebujete, tak jej přeci nečtete. Takový chytrý člověk a nevíte, že se to dá takhle praktikovat? :o) Já třeba po vzoru jiných taky popíjel toto pití stylem na zdraví, ale pak jsem si jednou přečetl hezké psaní o whisky a tak už vím, že se to vesměs odporné pití dá skvěle užít :o) Já jsem rád, že jiní své rady napíší, tak aby si je mohli přečíst další ...

+2/0
12.7.2015 11:45

J56o82s42e58f 60R71i46c34h40t33e25r 9186925477193

Whisky má nevýhodu, že ty levný jsou opravdu hnusný a bez ledu nepoživatelný, takže to moc lidí nepije :-) Nepovažuju se za znalce, ale myslím že dobrý základní pravidlo pro laika je, že by to mělo mít aspoň 10 let, a ideálně single malt. Pak je to úplně jiný pití a je to fakt výborný R^

+4/−1
12.7.2015 0:46
Foto

R26i97c85h68a88r85d 48P77o37l69á40š69e72k 9144593710119

až tak kategoricky bych to neviděl, i u míchaných se dá najít spousta značek co se dá pít a nemusí to jít až tak do peněz, jasně flaška za 180 kč to nebude.

+9/0
12.7.2015 1:05

M80a42r70t40i61n 77Č81e97r43n40ý 2107388349759

Hodně dobrých blended se dá sehnat mezi 300-500 kč - famous grouse, white horse, whyte&mackay. I klasika jako grants, vat69, black&white jsou dobré.

0/0
13.7.2015 15:17
Foto

R87i30c11h72a30r79d 60P23o37l60á75š78e63k 9304133700549

Obecně všechny kvalitní kořalky se pijí při pokojové teplotě. 

Jenom ty co mají něco schovat se musí chladit, nebo mrazit.

+16/0
12.7.2015 0:15

P81e37t94r 18J54a35r39o26š 2534921195487

tepla slivovice? muze byt sebelepsi, ale jak ztepla.... fujtajbl...

0/−9
12.7.2015 0:24

J53o47s75e45f 54R40i88c94h84t91e75r 9846145427593

Souhlasím s kolegou Poláškem. I kvalitní slivovici při pokojové teplotě.

+15/0
12.7.2015 0:39

M90a51r17t32i41n 75H66l93a22v84a88t75y 9101194627172

to sis asi spletl s nějakým 15% švestkovým Amundsenem :))

0/−8
12.7.2015 3:17

T34o24m91á70š 39K36u20b31a52l80á81k 3166939726899

Spíš ty to máš nějaký popletený. Slivovice, stejně jako ostatní kvalitní alkohol se pije při pokojové teplotě.

+4/0
12.7.2015 13:19
Foto

R82i94c89h79a44r71d 97P80o62l47á67š93e31k 9324843530579

no když piješ sračky, tak si to vychlaď. Já vyrůstal na Slovácku a nikdy jsem slivovicu v lednici neviděl.

+20/0
12.7.2015 0:51

P41e88t54r 16U37r26b61á30n73e12k 8705577136450

Opět kecy. Děláme si ji doma samy, jak má být 52-55, žádný rezmačkaný pecky. V zimě se ledová nepije, ale v létě je nejlepší z mrazáku -18 stupňů. ta pak zahřeje...

0/−15
12.7.2015 1:44

V72á61c14l19a74v 49P55o74u59s53t98k29a 3670361782

Vy jste kolem kvalitní slivovice ani nešel.

+17/−1
12.7.2015 6:40

P25e43t10r 63U95r20b96á14n89e27k 8755697656410

Jistě, pil jsem i více než dvacetiletou, pro vtipálky měla pokojovou teplotu. Nevím jakou máte doma Vy, ale já mám kvalitní.

+1/−1
12.7.2015 14:21
Foto

R46i50c31h11a91r26d 50P27o27l96á47š31e13k 9164643110749

A bílý hole máte k tomu taky kvalitní? Když čtu vaše příspěvky, tak si vzpomínám na pořekadlo - pijme rychle, nějak se stmívá.

+1/0
12.7.2015 18:13

V63á47c32l71a87v 98P21o89u78s44t66k10a 3390201112

Stáří slivovice o její kvalitě nevypovídá vůbec nic. Patok zůstane patokem bez ohledu na věk. Je fakt, že když je mražený, tak to není tak poznat.

+3/0
13.7.2015 6:10
Foto

R61i11c78h27a12r87d 35P71o34l14á32š59e90k 9544113330459

na zahřátí si dám horký grog, anebo svařák, ale slivovici mám na chuť, popřípadě si tu horší slivovici dám do čaje, ale vy si ji klidně pijte jak chcete.

+6/0
12.7.2015 7:22

J30o56s58e28f 96Z75d12r65á13h25a55l 2790430811688

Samy? Rozmackany? Snad sami a rozmackane! Je videt ze ty nevis zhola nic nejen o slivovici ale I o cestine! Slivovice z mrazaku...

+4/0
12.7.2015 8:58

T50o35m41á44š 54S33o84u10k68u63p 4353765610980

A ty nejkvalitnější se pijí z ohřáté sklenice aby víc vynikly.

+2/0
12.7.2015 1:23
Foto

R29i72c32h47a94r34d 81P31o86l22á11š74e92k 9664613880239

tu ohřátou bych asi nemusel, ale při konzumaci je samozřejmě důležitá i vůně a to u mražený sračky asi nebude to co je potřeba. Jsem sice Pražák, ale slivovici kde je ví pecek než švestek ještě poznám. A to jsou znalci co ten hořký ocásek po peckách ani necítí. To jsou ti co to potřebujou chlazený, anebo mražený.

+10/0
12.7.2015 1:33

P42e91t69r 42U94r92b72á95n30e48k 8455877236980

Kecy, kámoš byl ve Skotsku, skotská tam byla levnější než pivo a to 10 let stará. Místní si ji tam dávali s ledem, se sodou, prostě s čím kdo chtěl. Kdyby ji někdo chtěl s kečupem, tak by se nikdo nedivil. Pijte si prostě skotskou s čím chcete, jak vám chutná, na ostatní kecy se vykašlete.

+15/−2
12.7.2015 0:10

J36o11s53e49f 23R42i56c48h80t87e13r 9666455257293

tak pokud to tam stojí pár šupů, tak jasně. v tom článku je to spíš myšleno v českým kontextu - když si dám skleničku za 150-300 Kč, tak je blbost přebíjet to ledem.

+9/0
12.7.2015 0:49

O41n21d24ř44e60j 96N15o36v50á41k 2965244379385

Před týdnem jsem se ze Skotska vrátil. Máte pravdu. Pije se tam opravdu, jak kdo chce. Viděl jsem i borce, který si jí dal s Fantou. Řekl bych, že cena za pivo = skotská. V hospodě pivo 4 libry, skotská kolem 4 taky.

+4/0
12.7.2015 0:53





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.