Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vídeň pro snoby. Kde večeří smetánka a kde pracující lid

Ještě před sto lety byla Vídeň centrem obrovského impéria, což se odráželo také na špičkové úrovni tamní gastronomie. Nejlepší restaurace a vyhlášené delikatesy nám představí šéfkuchař Marek Raditsch, který je velkým milovníkem vídeňské kuchyně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J36i39ř23í 76M47a29c45e13k 3175585314641

Bohužel, v levnějších rakouských restauracích často nabízejí "Wienerschnitzel (aus Schweinefleisch)". To je něco, jako když u nás nabízejí Cordon bleu z vepřového či dokonce kuřecího (a s G na začátku).

0/0
7.7.2015 9:45

D24a57v55i40d 33S82u32c19h36ý 1616950458498

to liskovy ragu s opecenym knedlikem vypada dobre...a to na knedliky moc nejsem

Nachtmarket je super, ale v sobotu je tam narvano ze se bojite o penezenku, nicmene nejen nabidka, ale take kvalita exotickeho ovoce je skvela...neco jsem videl na vlastni oci az tam...

0/0
6.7.2015 19:25

Z58b88y65n21ě19k 58R60e34i23c44h67l 8486409166609

Není řízek jako řízek. Tento je z telecího masa a osmažený na přepuštěném másle.

+6/0
6.7.2015 17:34

P53e53t57r 69D81v52o96r42a86k 5879138592803

A jake specialni znalosti k tomu potrebujete?

0/−3
6.7.2015 17:43

J43i73ř27í 13M60a79c12e79k 3855235514471

Co tím chcete říct?

+1/0
7.7.2015 9:42

P22e16t63r 32D41v94o64r43a91k 5139748182523

Takze abychom to uzavreli - pokud povazujete za "haute cuisine" smazeny rizek s bramborem (nic proti rizku, samozrejme), jen abyste mohli rict "byl jsem tam", tak nic proti tomu.

Ale, proboha, mi netvrdte, ze je to neco, co by stalo za navstevu....

Get a life....

+1/−4
6.7.2015 17:11

M86a78r76t45i68n 77P32r70o57k74o42p 7112932318378

Jednak nikdo nepsal, že to je příklad "haute cuisine". To ale není ani tatarák Na Kopci. Ale to jsou příklady, kdy se tradiční jídlo připravuje standardizovaným postupem z kvalitních surovin a má nějakou úroveň a to už prostě za ochutnání stojí.

+5/0
6.7.2015 17:47

O54l80d51ř72i70c55h 39S15t83a36r32ý 2649718635257

Vídeň pro snoby? To jste nebyli v Singapuru..;-D

0/0
6.7.2015 16:03

V98á80c23l38a52v 36N24o10v19á77k 9821680889447

Ve Vídni jenž hlediska gastronomie ještě jedna zajímavost a to heurige. Ve Vídni je na jenom okraji čtvrt kde je jedna restaurace vedle druhé a při vinobraní tam probíhají svátky vína což je velký zážitek.

+1/0
6.7.2015 9:36

M16a57r98t93i70n 22J63i58r92o66u78s26e33k 7476405835518

Vida, vida, i v luxusní restauraci je možné dostat jídlo, které skvěle vypadá a není to jen bobek uprostřed obrovského talíře, umazaného sosem.

+1/−1
6.7.2015 9:10

M98a16r85t21i26n 11P22r17o98k11o53p 7372722608778

Vy jste nejspíš ještě nikdy v žádné lepší restauraci nebyl. To, co popisujete, je obvykle porce mnohachodového degustačního menu. 

Často také funguje klasický optický klam, kdy lepší restaurace používají kvalitní designové talíře, které jsou často větších rozměrů. A to pak stejná porce jídla na jinak velkém talíři může vypadat jako malá porce...

+3/−1
6.7.2015 12:14

P55e45t94r 90Z26p17e71v68a54c85e27k 6641444853561

Nechápu lidi co nadávají na ceny, když se chcete najíst za účelem chuťového zážitku a ne za "zaplácnutí žaludku", tak v Praze dáte 20€ taky jen to hvízdne

+2/0
6.7.2015 8:43

P96e76t71r 46D98v27o89r38a30k 5459818922583

Nikdo nenadava na ceny. Jen se podivuji nad tim, ze se lidi rozplyvaji nad obycejnym rizkem. Rozklepat maso na rizek jak sloni ucho neni prece problem. Pak uvarit par brabor s cibuli a polit octem? Tomu rikate umeni?

+1/−8
6.7.2015 8:54

J15a64k56u48b 39F16e64i55f90a94r 7879599816979

víte, všechno chce svoje. Kvalitními surovinami počínaje a zkušeností kuchaře třeba konče. Proto ne ve všech restauracích jídlo chutná dobře. V článku nám někdo něco doporučuje, pokud se vám to nelíbí, nikdo vás nenutí tam jít. A že někdo jiný je z toho nadšený? Jeho věc, nemyslíte?

+9/0
6.7.2015 9:31

P23e52t70r 24D94v52o64r25a95k 5399958882413

Chudak clovek, ktery je nadseny z rizku...

0/−3
6.7.2015 16:39

M55a28r14t61i95n 70Š88t74u95d80e62n17t 6945564501425

Chudak clovek,ktery napise 20! prispevku v  diskusi, ktera ma 42 prispevku. A to jen kvuli rizkum, ktere se  daji pripravit treba na  100 zpusobu. :-)

+7/0
6.7.2015 17:06

P31e79t51r 20D66v17o40r16a92k 5219778632623

Tomu se rika "osveta", vite?

0/−2
7.7.2015 0:50

M98a41r52t10i20n 75Š23t44u75d83e96n84t 6365334761745

Vy nemate ani anung, co to slovo  osveta znamena.;-D

+2/0
7.7.2015 11:06

R42o41m44a68n 68K55u95b74a18l88a 8457600962

Jenže v ČR ani ten řízek neumí moc lidí správně připravit a usmažit... Ale je pravda že každému chutná něco jiného, tzn. že někomu chutná třeba i 1cm silný kus obaleného a usmaženého mastného vepřového kterému říká řízek, já mám rád Vienner Schnitzel...

+1/0
6.7.2015 17:39

M31a88r77t77i96n 42K28o62ž75í52n 1565406661170

Dvořáku malá otázečka. Když seš z toho obyčejného řízku rozklepaného jak sloní ucho tak nenadšenej, co tě nutí tady zvracet na diskuzi a plevelit to tady lidem, které pravý vídeňský řízek zajímá? Mě když něco nezajímá, tak to nečtu a nenutím ostatním lidem názor, že je to k ničemu,

0/0
6.7.2015 18:19

P45e74t36r 68D31v13o82r26a45k 5459318272403

Osveta, vime..?

0/0
7.7.2015 0:51

B72a96r13b44o66r34a 98S25v85o75b94o58d54o79v42á 6232787678260

Rozklepat maso a uvarit par brambor je jednoduche ale udelat to skutecne chutne aby vynikly ty spravne chute surovin jednoduche neni.

+8/0
6.7.2015 9:47

P21e24t39r 67D72v24o18r90a74k 5289168602423

Opravdu? A co je na tom tak sloziteho ?

0/−4
6.7.2015 16:40

M60a21r11t32i13n 55P52r94o10k82o46p 7582492928358

Doporučuji najít si video, jak se u Figlmullera vaří. Myslím, že tam natáčel i nějaký český pořad (Objektiv, ..?). Pak pochopíte v čem ty rozdíly jsou...

+2/0
6.7.2015 12:15

S53v38a46t13a31v51a 58D23u60r81a73n76o93v19á 3899339214571

Zkuste si to doma vyrobit, zajdete udelat srovnavaci test a uvidite. Jste to, cemu se na webu rika troll. Bud opravdu nerozumite a pak je treba udelat onen test, nebo rozumite a v tom pripade ... Ale to nic pak nemate daleko k tomu Franz Josefovi a ani zivot v NY to nezachrani. A opravdu neni rizek jako rizek.

+2/0
6.7.2015 14:06

P88e97t22r 28D30v22o56r64a70k 5689298382843

No, pokud vam ke stesti staci rizek... Stastna to zena!

0/−5
6.7.2015 14:56

M36i64r67e97k 48T73u77r24e38č39e68k 4513182520722

To si take rikam kdyz se cpu parkem a rohlikem..

0/0
6.7.2015 9:39

P78e28t15r 72D55v35o38r45a46k 5559258282813

Stejne byl nejlepsi rizek z krkovicky mezi chlebama se znojemskou okurkou ve vlaku do Tater (nebo Bulharska)...:)

+5/−3
6.7.2015 8:10

J18i94ř93í 52N90o62v44á91č66e53k 4317351719821

Fuj.

+1/−1
6.7.2015 12:28

P21e82t82r 87D61v70o47r22a96k 5899118332213

Vite prd o zivote...:)

0/0
6.7.2015 16:41
Foto

R79i39c38h61a12r28d 61N95e55u31g72e56b65a60u20e43r 6358489286332

Vídeňský je z telecího.

+1/0
7.7.2015 8:09

P98e66t62r 34D71v41o39r29a47k 5579818552113

BTW: ziju v NY, uz jsem i kus sveta projedl a kdysi jsem i vystudoval hotelovku a obcas i varim...Proto to nechapu. To nadseni nad uplne obycejnou veci. Proste jen dobra reklama....

+2/−5
6.7.2015 8:06

A61l21e79x 85Š23t92a72j68n63e58r 7861374665883

Steirereck vřele doporučuji. Vídeňská špička a ochutnávkové menu je za relativně slušný peníz. Samozřejmě je to ale michelin a za gastráč to nebude.

+1/0
6.7.2015 8:03

P23e81t60r 85D55v74o83r91a56k 5409718982763

Proste stale nechapu, co je za umeni udelat rizek s obycejnym bramborovym salatem?

To je pro ucne prvniho rocniku....:?

+2/−7
6.7.2015 8:03

J55i29r65i 35S83m24i74t20e58k 7581325541

Tak si myslim, ze v kazdem hlavnim meste se najdou mista, kde si pochutnate, bohuzel si musite priplatit , pokud nechcete jist v bufetu.Samozrejme dulezity je I servis.

+1/0
6.7.2015 7:52

M61a15r40t35i96n 97P75r84o14k72o40p 7332752308688

Ten řízek u Figlmullera je v pohodě pro dva lidi. Je běžné, že si tam turisté objednají každý porci pro sebe a protože velmi často zbude na talíři polovina řízku, dostanete voskovaný papír a papírovou tašku s logem restaurace na odnos. Ač je řízek výborný, ještě lepší je zmiňovaný bramborový salát s polníčkem a speciálním octem. Má naprosto božskou chuť. A pokud je restaurace plná, je hned za rohem "pobočka". 

Naschmarkt také doporučuji nevynechat. Úžasný trh plný minirestaurací rozličného zaměření.

+4/0
6.7.2015 6:57

P55e85t36r 87R39i82h30a73k 7911178388306

Naschmarkt je fajn. Jedna strana s restauracemi, druha je balkan, balkan, balkan, rusko, balkan.  Ale ano i obchod s indickými, a asijskými ingrediencemi :). Rad tam chodim na nugat a do Kaselandu na sejra :P

+2/0
6.7.2015 10:00

J11o82s73e48f 71M12i37k33u30l32í86k 8264147736

Věřím, že to v tom Rakousku tak neojebávají jako u nás. Tam se jedná skutečně o kuchařinu. Holt nesmíme škudlit a zkusit to, ale je pravda že pak přijde oběd na tícku. Dobře se dá ale najíst i v různých gasthofech v prdelákovech v Alpách. Je-li sezona, tak jsou třeba chřesty nebo houby a ne jak u nás smažák po celý rok.

+4/0
6.7.2015 6:44

P10e11t70r 25D91v94o59r48a53k 5509138712943

A jak jde asi jinak a lepe udelat obycejny rizek?

Myslim, ze tohle uz je jen o tom, rict, ja jsem tam byl a kdyz uz jsem zaplatil 20 E, tak to proste musi byt nejlepsi...

0/−6
6.7.2015 4:51

P66e31t31r 19Z60a15j89i46c 5639130894659

Pane Dvorak, zajedte si tam a uvidíte:-) A nebojte neni za 20, ale jen za 14. A třeba zkuste i místní smazany sýr...taky uvidíte rozdíl.

+4/0
6.7.2015 7:00

P84e13t28r 41D31v65o13r10a23k 5779558722893

Jen proste nevim, jak jinak, lepe ci lepeji...;) se da udelat rizek nez maso obalit v trojobalu a usmazit...

Nejlepe na sadle, samozrejme.

0/−3
6.7.2015 8:00

J46i23ř38í 15M32á34c93a 7308972643378

Zkus proto řízek v trojobalu usmažit na přepuštěném másle (jak na to viz net) a rozdíl poznáš hned ;-)

+6/0
6.7.2015 8:17

P62a10v65e16l 52Č68e19r63n16ý 2217125386730

Rozdíl to je, hodně rozklepané telecí v trojobalu, pomalu smažené na přepuštěném másle....

+4/0
6.7.2015 8:48

P45e35t19r 80D16v90o65r18a52k 5639878242523

No, to je opravdu umeni...

0/−2
6.7.2015 9:10

P33e35t96r 66D41v90o82r30a76k 5929128132443

To hned tak kazdej nezvladne.... Na to musi nejmin do Lausanne do Svycar nebo rovnou do CIA (pro mene chapave - Culinary Institute of America)

0/−2
6.7.2015 9:14

P16e34t86r 62D36v40o11r35a76k 5579888672213

Varene hovezi predni z polevky jsme jedli s jablecnym krenem odjakziva...

Akorat jsme tomu nerikali "tapfelspitz" a bylo to nejlacinejsi hovezi, co se dalo koupit. A jak bylo dobre !

Mohl by mi nekdo vysvetlit rozdil?

+2/−3
6.7.2015 4:49

S26v57a46t96a91v22a 52D64u53r65a40n79o24v44á 3969829614151

v podstate skoro zadny, ale jinak duvod, proc je to ve Vidni velmi popularni je, ze cisar Franz Josef toto jidlo miloval a protoze nebyl moc vybiravy velmi casto ho mel na stole. Tapfelspitz se tomu rikalo i u nas, ale v oblastech, kde se vice mluvilo nemecky. Ja tenhle nazev znam od detstvi moje oma mu takhle rikala bezne. A uvarit vybornou vyvar je docela umeni.

+4/0
6.7.2015 6:31

P42e86t13r 87D31v12o28r75a34k 5879228312983

Protoze Franz byl v podstate velmi jednoduchy, vodnik Cochtan by rekl ze byl dege...degenere...ze byl proste blbej...:)

+1/−3
6.7.2015 7:56

K30a18r51e32l 70F13l28o56r15i21a32n 6631687427962

Zrovna minuly tyden jsem byl v Plachutte i Figlmullerovi v ramci vyletu. Ten zminovany vyvar je opravdu umelecke dilo, jeste ted si na nej vzpominam :). Schnitzely (teleci) delaji obe hospody vynikajici, bramsalat mi vic chutnal i Figlmullera. Sakra, hned bych si dal zas! :D

+2/0
6.7.2015 0:43

J95o59s86e89f 78R74i36c62h78t38e54r 9576755887933

"v Plachuttě" znamená u Plachutty?

0/0
6.7.2015 1:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.