Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Vídeň pro snoby. Kde večeří smetánka a kde pracující lid

Ještě před sto lety byla Vídeň centrem obrovského impéria, což se odráželo také na špičkové úrovni tamní gastronomie. Nejlepší restaurace a vyhlášené delikatesy nám představí šéfkuchař Marek Raditsch, který je velkým milovníkem vídeňské kuchyně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J30i91ř73í 34M96a47c28e72k 3575625774441

Bohužel, v levnějších rakouských restauracích často nabízejí "Wienerschnitzel (aus Schweinefleisch)". To je něco, jako když u nás nabízejí Cordon bleu z vepřového či dokonce kuřecího (a s G na začátku).

0/0
7.7.2015 9:45

D57a15v95i20d 48S64u39c65h51ý 1396850788418

to liskovy ragu s opecenym knedlikem vypada dobre...a to na knedliky moc nejsem

Nachtmarket je super, ale v sobotu je tam narvano ze se bojite o penezenku, nicmene nejen nabidka, ale take kvalita exotickeho ovoce je skvela...neco jsem videl na vlastni oci az tam...

0/0
6.7.2015 19:25

Z78b51y51n85ě52k 52R27e14i95c24h45l 8886919536829

Není řízek jako řízek. Tento je z telecího masa a osmažený na přepuštěném másle.

+6/0
6.7.2015 17:34

P92e94t84r 75D61v66o19r33a22k 5449228882613

A jake specialni znalosti k tomu potrebujete?

0/−3
6.7.2015 17:43

J32i85ř90í 15M94a92c28e94k 3765855144191

Co tím chcete říct?

+1/0
7.7.2015 9:42

P60e40t60r 89D60v31o56r21a56k 5729558532203

Takze abychom to uzavreli - pokud povazujete za "haute cuisine" smazeny rizek s bramborem (nic proti rizku, samozrejme), jen abyste mohli rict "byl jsem tam", tak nic proti tomu.

Ale, proboha, mi netvrdte, ze je to neco, co by stalo za navstevu....

Get a life....

+1/−4
6.7.2015 17:11

M27a74r68t28i38n 50P39r63o64k80o20p 7332402928978

Jednak nikdo nepsal, že to je příklad "haute cuisine". To ale není ani tatarák Na Kopci. Ale to jsou příklady, kdy se tradiční jídlo připravuje standardizovaným postupem z kvalitních surovin a má nějakou úroveň a to už prostě za ochutnání stojí.

+5/0
6.7.2015 17:47

O34l87d25ř18i79c65h 10S36t57a42r61ý 2239658775157

Vídeň pro snoby? To jste nebyli v Singapuru..;-D

0/0
6.7.2015 16:03

V59á39c46l93a77v 28N58o76v48á44k 9741550959587

Ve Vídni jenž hlediska gastronomie ještě jedna zajímavost a to heurige. Ve Vídni je na jenom okraji čtvrt kde je jedna restaurace vedle druhé a při vinobraní tam probíhají svátky vína což je velký zážitek.

+1/0
6.7.2015 9:36

M50a66r29t37i57n 85J68i56r46o73u54s26e48k 7206845765378

Vida, vida, i v luxusní restauraci je možné dostat jídlo, které skvěle vypadá a není to jen bobek uprostřed obrovského talíře, umazaného sosem.

+1/−1
6.7.2015 9:10

M72a85r59t30i80n 85P45r25o79k75o20p 7762722148208

Vy jste nejspíš ještě nikdy v žádné lepší restauraci nebyl. To, co popisujete, je obvykle porce mnohachodového degustačního menu. 

Často také funguje klasický optický klam, kdy lepší restaurace používají kvalitní designové talíře, které jsou často větších rozměrů. A to pak stejná porce jídla na jinak velkém talíři může vypadat jako malá porce...

+3/−1
6.7.2015 12:14

P14e76t17r 74Z41p84e18v90a46c13e91k 6711494603791

Nechápu lidi co nadávají na ceny, když se chcete najíst za účelem chuťového zážitku a ne za "zaplácnutí žaludku", tak v Praze dáte 20€ taky jen to hvízdne

+2/0
6.7.2015 8:43

P47e90t70r 17D11v68o45r38a69k 5809838222773

Nikdo nenadava na ceny. Jen se podivuji nad tim, ze se lidi rozplyvaji nad obycejnym rizkem. Rozklepat maso na rizek jak sloni ucho neni prece problem. Pak uvarit par brabor s cibuli a polit octem? Tomu rikate umeni?

+1/−8
6.7.2015 8:54

J19a57k78u73b 68F44e21i70f13a20r 7449529646939

víte, všechno chce svoje. Kvalitními surovinami počínaje a zkušeností kuchaře třeba konče. Proto ne ve všech restauracích jídlo chutná dobře. V článku nám někdo něco doporučuje, pokud se vám to nelíbí, nikdo vás nenutí tam jít. A že někdo jiný je z toho nadšený? Jeho věc, nemyslíte?

+9/0
6.7.2015 9:31

P22e27t87r 24D94v63o10r37a28k 5169658122503

Chudak clovek, ktery je nadseny z rizku...

0/−3
6.7.2015 16:39

M68a48r47t93i57n 72Š40t81u87d33e28n12t 6155494181445

Chudak clovek,ktery napise 20! prispevku v  diskusi, ktera ma 42 prispevku. A to jen kvuli rizkum, ktere se  daji pripravit treba na  100 zpusobu. :-)

+7/0
6.7.2015 17:06

P80e35t63r 46D74v32o20r80a66k 5879578762813

Tomu se rika "osveta", vite?

0/−2
7.7.2015 0:50

M38a72r17t65i92n 52Š32t64u26d86e78n34t 6225344931685

Vy nemate ani anung, co to slovo  osveta znamena.;-D

+2/0
7.7.2015 11:06

R21o88m24a91n 91K47u79b11a65l74a 8457370652

Jenže v ČR ani ten řízek neumí moc lidí správně připravit a usmažit... Ale je pravda že každému chutná něco jiného, tzn. že někomu chutná třeba i 1cm silný kus obaleného a usmaženého mastného vepřového kterému říká řízek, já mám rád Vienner Schnitzel...

+1/0
6.7.2015 17:39

M37a68r25t62i98n 59K59o21ž45í21n 1955846791630

Dvořáku malá otázečka. Když seš z toho obyčejného řízku rozklepaného jak sloní ucho tak nenadšenej, co tě nutí tady zvracet na diskuzi a plevelit to tady lidem, které pravý vídeňský řízek zajímá? Mě když něco nezajímá, tak to nečtu a nenutím ostatním lidem názor, že je to k ničemu,

0/0
6.7.2015 18:19

P47e83t21r 62D97v26o21r54a97k 5429848882903

Osveta, vime..?

0/0
7.7.2015 0:51

B15a10r28b17o94r98a 87S28v63o71b22o74d43o57v74á 6772287168220

Rozklepat maso a uvarit par brambor je jednoduche ale udelat to skutecne chutne aby vynikly ty spravne chute surovin jednoduche neni.

+8/0
6.7.2015 9:47

P82e41t27r 54D22v46o21r53a81k 5699818772203

Opravdu? A co je na tom tak sloziteho ?

0/−4
6.7.2015 16:40

M67a66r15t45i92n 88P89r79o74k28o30p 7492492338818

Doporučuji najít si video, jak se u Figlmullera vaří. Myslím, že tam natáčel i nějaký český pořad (Objektiv, ..?). Pak pochopíte v čem ty rozdíly jsou...

+2/0
6.7.2015 12:15

S63v79a30t24a77v76a 17D59u87r55a15n69o82v54á 3169589804921

Zkuste si to doma vyrobit, zajdete udelat srovnavaci test a uvidite. Jste to, cemu se na webu rika troll. Bud opravdu nerozumite a pak je treba udelat onen test, nebo rozumite a v tom pripade ... Ale to nic pak nemate daleko k tomu Franz Josefovi a ani zivot v NY to nezachrani. A opravdu neni rizek jako rizek.

+2/0
6.7.2015 14:06

P12e16t75r 52D38v83o39r26a41k 5179238962143

No, pokud vam ke stesti staci rizek... Stastna to zena!

0/−5
6.7.2015 14:56

M71i22r38e89k 12T48u67r98e42č60e17k 4273892860282

To si take rikam kdyz se cpu parkem a rohlikem..

0/0
6.7.2015 9:39

P16e34t68r 69D48v55o47r27a16k 5209508452843

Stejne byl nejlepsi rizek z krkovicky mezi chlebama se znojemskou okurkou ve vlaku do Tater (nebo Bulharska)...:)

+5/−3
6.7.2015 8:10

J60i44ř98í 46N90o50v43á56č53e64k 4137201239931

Fuj.

+1/−1
6.7.2015 12:28

P37e59t92r 42D92v19o61r31a84k 5519178392543

Vite prd o zivote...:)

0/0
6.7.2015 16:41
Foto

R82i33c94h32a84r92d 62N96e11u93g55e43b18a40u83e23r 6518939166172

Vídeňský je z telecího.

+1/0
7.7.2015 8:09

P79e47t85r 13D94v33o92r88a76k 5109188962633

BTW: ziju v NY, uz jsem i kus sveta projedl a kdysi jsem i vystudoval hotelovku a obcas i varim...Proto to nechapu. To nadseni nad uplne obycejnou veci. Proste jen dobra reklama....

+2/−5
6.7.2015 8:06

A38l45e90x 91Š53t30a57j10n89e32r 7141524195403

Steirereck vřele doporučuji. Vídeňská špička a ochutnávkové menu je za relativně slušný peníz. Samozřejmě je to ale michelin a za gastráč to nebude.

+1/0
6.7.2015 8:03

P62e69t50r 38D88v47o52r47a17k 5559678842143

Proste stale nechapu, co je za umeni udelat rizek s obycejnym bramborovym salatem?

To je pro ucne prvniho rocniku....:?

+2/−7
6.7.2015 8:03

J79i34r74i 84S58m78i79t94e91k 7301965731

Tak si myslim, ze v kazdem hlavnim meste se najdou mista, kde si pochutnate, bohuzel si musite priplatit , pokud nechcete jist v bufetu.Samozrejme dulezity je I servis.

+1/0
6.7.2015 7:52

M58a16r88t24i81n 59P84r92o75k36o16p 7582782178258

Ten řízek u Figlmullera je v pohodě pro dva lidi. Je běžné, že si tam turisté objednají každý porci pro sebe a protože velmi často zbude na talíři polovina řízku, dostanete voskovaný papír a papírovou tašku s logem restaurace na odnos. Ač je řízek výborný, ještě lepší je zmiňovaný bramborový salát s polníčkem a speciálním octem. Má naprosto božskou chuť. A pokud je restaurace plná, je hned za rohem "pobočka". 

Naschmarkt také doporučuji nevynechat. Úžasný trh plný minirestaurací rozličného zaměření.

+4/0
6.7.2015 6:57

P85e96t83r 45R85i44h52a29k 7651578298926

Naschmarkt je fajn. Jedna strana s restauracemi, druha je balkan, balkan, balkan, rusko, balkan.  Ale ano i obchod s indickými, a asijskými ingrediencemi :). Rad tam chodim na nugat a do Kaselandu na sejra :P

+2/0
6.7.2015 10:00

J40o60s31e70f 49M52i64k39u40l62í33k 8344957816

Věřím, že to v tom Rakousku tak neojebávají jako u nás. Tam se jedná skutečně o kuchařinu. Holt nesmíme škudlit a zkusit to, ale je pravda že pak přijde oběd na tícku. Dobře se dá ale najíst i v různých gasthofech v prdelákovech v Alpách. Je-li sezona, tak jsou třeba chřesty nebo houby a ne jak u nás smažák po celý rok.

+4/0
6.7.2015 6:44

P91e38t53r 28D26v15o50r62a92k 5969178832213

A jak jde asi jinak a lepe udelat obycejny rizek?

Myslim, ze tohle uz je jen o tom, rict, ja jsem tam byl a kdyz uz jsem zaplatil 20 E, tak to proste musi byt nejlepsi...

0/−6
6.7.2015 4:51

P38e15t86r 33Z66a62j65i54c 5419530644659

Pane Dvorak, zajedte si tam a uvidíte:-) A nebojte neni za 20, ale jen za 14. A třeba zkuste i místní smazany sýr...taky uvidíte rozdíl.

+4/0
6.7.2015 7:00

P15e24t77r 84D32v73o59r49a13k 5529248742463

Jen proste nevim, jak jinak, lepe ci lepeji...;) se da udelat rizek nez maso obalit v trojobalu a usmazit...

Nejlepe na sadle, samozrejme.

0/−3
6.7.2015 8:00

J40i23ř52í 76M67á34c62a 7658412363348

Zkus proto řízek v trojobalu usmažit na přepuštěném másle (jak na to viz net) a rozdíl poznáš hned ;-)

+6/0
6.7.2015 8:17

P53a39v65e71l 39Č37e60r83n88ý 2617205896720

Rozdíl to je, hodně rozklepané telecí v trojobalu, pomalu smažené na přepuštěném másle....

+4/0
6.7.2015 8:48

P77e69t32r 57D43v18o84r89a21k 5859358482233

No, to je opravdu umeni...

0/−2
6.7.2015 9:10

P76e73t29r 12D10v73o87r52a40k 5919188862203

To hned tak kazdej nezvladne.... Na to musi nejmin do Lausanne do Svycar nebo rovnou do CIA (pro mene chapave - Culinary Institute of America)

0/−2
6.7.2015 9:14

P74e91t40r 85D84v29o32r78a97k 5969118152313

Varene hovezi predni z polevky jsme jedli s jablecnym krenem odjakziva...

Akorat jsme tomu nerikali "tapfelspitz" a bylo to nejlacinejsi hovezi, co se dalo koupit. A jak bylo dobre !

Mohl by mi nekdo vysvetlit rozdil?

+2/−3
6.7.2015 4:49

S33v50a43t42a53v39a 33D25u59r85a63n85o60v46á 3129299474761

v podstate skoro zadny, ale jinak duvod, proc je to ve Vidni velmi popularni je, ze cisar Franz Josef toto jidlo miloval a protoze nebyl moc vybiravy velmi casto ho mel na stole. Tapfelspitz se tomu rikalo i u nas, ale v oblastech, kde se vice mluvilo nemecky. Ja tenhle nazev znam od detstvi moje oma mu takhle rikala bezne. A uvarit vybornou vyvar je docela umeni.

+4/0
6.7.2015 6:31

P24e70t32r 42D92v59o34r10a15k 5259448772763

Protoze Franz byl v podstate velmi jednoduchy, vodnik Cochtan by rekl ze byl dege...degenere...ze byl proste blbej...:)

+1/−3
6.7.2015 7:56

K28a96r77e50l 47F19l97o48r77i63a94n 6251157757982

Zrovna minuly tyden jsem byl v Plachutte i Figlmullerovi v ramci vyletu. Ten zminovany vyvar je opravdu umelecke dilo, jeste ted si na nej vzpominam :). Schnitzely (teleci) delaji obe hospody vynikajici, bramsalat mi vic chutnal i Figlmullera. Sakra, hned bych si dal zas! :D

+2/0
6.7.2015 0:43

J33o82s30e58f 60R29i85c43h98t89e56r 9826175527333

"v Plachuttě" znamená u Plachutty?

0/0
6.7.2015 1:10







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.