Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie? Připravili jsme pro vás zábavnou exkurzi po stopách jídel, bez nichž si náš jídelníček už ani nedokážeme představit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D96a23v31i77d 61M77u13n60z41a55r 3878602154256

Psičkova a mnaubanatky…..

0/0
4.2.2015 15:33

O86n28d45ř86e64j 15Š40i39m96e33k 5713652167338

Na řízek do Řízkárny? Tak každého věc, ale... UTFG Některé recenze jsou libovka.

+1/0
4.2.2015 9:52
Foto

P42e44t86r 65Š89r97a26i47e42r 9503882672527

Ježíšikriste, jako rodilej Pražák miluju tyhle PR články, kde mi doporučujou trendy restaurace, ve kterých jsem ani při své zvědavosti a rozežranosti ještě v životě nebyl...:-P Trochu něco podobnýho, jako samozvanej "gourmet" Maurer, kterej si z toho udělal libový živobytí...RvRvRv

+3/−3
3.2.2015 11:48

J19a80r11o10m71i10r 92C62h93a51l28o97u90p12k66a 4269977165957

No a?

0/0
4.2.2015 8:54

P70e78t28r 96H68o32f69m17a98n48n 6859944965950

chybi mi tu UHO z nasi skolni jidelny.

+6/0
2.2.2015 14:54

A62l31a58n 94Ř32e98p64k23a 4705486

To dobrovolně nikdo nesní, takže tu nemá co dělat ;-D

0/0
2.2.2015 20:08

P92a67v66e98l 95R59e31z43n44i92c96e72k 3895834424762

Hodnota clanku NULA... Zrejme si nekdo objednal propagaci svych prazskych podniku a chtel tomu dat zajimavou nalepku...Rv

+6/−1
2.2.2015 9:15

I92v93a 23Z17i56k30e12š37o80v18á 2301744168406

Hezký PR článek jmenovaných podniků. Jen chybí označené, že se jedná o reklamu. Třeba o chvalořečené Řízkárně jsem slyšela pár názorů známých a doporučení k návštěvě to rozhodně nebylo. Takže nějaký špatný PR článek mě rozhodně nenaláká.

+8/−1
1.2.2015 19:38

P57e18t79r 14Č10e64r69v20e49n27ý 3516599147989

Mě se ten článek líbí. Jeho podstatou je poodhalit historii známých jídel. A to že tam autor uvádí i názvy některých podniků, kde lze daný pokrm v požadované kvalitě ochutnat, je jen dobře. Samozřejmě, obvinění, že je to skrytá reklama těchto restaurací, neunikne. Dobře to vědí autoři a autorky podobných článků v různých společenských časopisech nejen pro dámy:-) 

Já bych však tak skeptický v tomto případě nebyl. Např. restaurace FISH and CHIPS s adresou v Dlouhé ulici žádnou reklamu na Idnesu opravdu nepotřebuje. Ta luxusní adresa totiž prodává sama. A zákazníci se rekrutují v převážné většině z turistů a všech těch, kteří nemají hluboko do kapsy co se chodí do okolních podniků po večerech bavit. Ostatně, kdo z místních čtenářů by tam chodil na oběd nebo s manželkou na večeři?8-o

0/0
5.2.2015 15:05

L89u40k73á62š 55O96m71á29č56k40a 5451464641716

Ajajaj, to je špatnej článek...

+1/−1
1.2.2015 15:05
Foto

M24i50r11o67s38l62a49v 63S20t79e41i22n41e81r 6538954643955

Světská sláva, polní tráva- autor se v tom moc nevyzná.

Nejvíc se prodá asi různých burgerů, třeba mekáčů a tureckých dönerů. V Itálii bych si dal buď pizzu, nebo carpacio. Nejlepší vídeňský řízek dělali v Koperu ( Slovenie ), v bufetu u přístavu.

V Čechách bývala slavná svíčková, ale to je už dávná minulost. Teď ji všude dělají z polévkového masa a s hotovou omáčkou z kýblu. Cmundu ale ještě na pár místech v Jižních Čechách umí, nebo alespoň před pár roky uměli, třeba u rybníka Labuť. 

Občas se také trefí na vlašáček ještě poctivě vyrobený, ale většina výrobců už bere hotovou majonézu z kýblu. V Čechách jsme si už zvykli v restauracích na vaření z mrazáku, v těch nóbl restauracích vám to alespoň pořádně ohřejí, i když ne vždycky.

Ve Francii si dáte nejlépe ragů, třeba v Burgundsku nebo pečenou rybu (loup de mer) se salátem. Z Ruska si zase nechávám posílat růžový kaviár malossol. Okurky do soli si nakládáme s koprem, křenem, česnekem a vinným listem sami.

Šneky, mušle, housenky nebo žáby přenechám raději snobům.

+2/−3
31.1.2015 22:20

J26i13ř47í 49K43r67a29m19p67l 4376604496676

co je snobského na mušlích? Nepletete si to s ústřicemi?

Chtěl bych vidět snoba jícího housenky

+1/0
2.2.2015 13:10

P63a10v97e95l 97O26d83r31a50z58i35l 6304939307430

Vždyť to píše: "autor se v tom moc nevyzná."

+1/0
4.2.2015 9:11
Foto

P64e89t74r 60Š74r48a29i60e34r 9743162422487

Výborná svíčková je v Novoměstském pivovaru, Praha 2...;-)

0/−1
3.2.2015 11:41

P28a94v21e13l 69O21d76r21a42z85i54l 6794809747740

Steinere, proč si myslíte, že zrovna těch pět hospod, které jste navštívil, jsou nějaké etalony stravování v dané zemi? To s tím jak si necháváte posílat kaviár, to je legrační fórek.;-D

0/0
4.2.2015 9:09
Foto

M53i21l29o49š 46K85o54s76t62k98a 3732285437486

A co svíčková?????Ta není světová.O českém bramboráku ani nemluvě.Sám B.Clinton se po něm mohl utlouci při návštěvě naší republiky.

0/−4
31.1.2015 16:29

P73e30t90r 82Š45m13e55j47c 3318598817539

Já svíčkovou miluju, ale kde si ji mám v tom světě dát?

+1/0
31.1.2015 23:36

J31a31r14o29m80i93r 73C54h17a22l54o66u95p61k73a 4279587135947

Když je tak světový, proč si ho B. Clinton nedal i doma?

+1/0
4.2.2015 8:56
Foto

3918424729676

Doporučovaná Řízkárna je ten podnik, jehož majitel neplatí (nejen) zaměstnancům?

+7/0
31.1.2015 15:08

T64o62m95á45š 71V29a15l88d68e66r 7923640329

Od místa, kde je napsáno, že hotdog je nazván podle použití psího masa, jsem přestal číst a blábolový článek ignoruju. ;-D;-D;-D

+7/0
31.1.2015 5:37

M71a42r27t79i54n 88P41o61s75p34í85š82i38l 8375871286637

to je blábolovina, na pizzu do nějaké velkohospody pro turisty, tatarák v pizzerii, hotdog ve Fish&chips a Fish&chips pro změnu v Creative Worldu z kapra, no prostě maglajz.

+4/−1
30.1.2015 20:58

L89a20d58i62s49l65a83v 57M12a35t11u32l84a 3981139960512

Rozumím tomu správně, že v Praze nemají vindaloo? ;-)

+1/0
30.1.2015 20:38

K55a26t85e25ř47i53n41a 16H88u38t20o61v42á 9901275700157

Mají ;-)

+2/0
30.1.2015 20:59
Foto

M76i82c16h68a32l 75Š42v32a51r63c 2395387894342

proč není tento článek označen jako PR?

+2/−1
30.1.2015 15:06

M82i85l86a81n 71K41l48o51u66č27e56k 3600375738957

Abyste se mohl divit.

0/0
30.1.2015 19:47
Foto

J68i43ř83í 61K79a32r29á90s81e33k 1493522912951

Jako Brnak nemajici Cajzly v lasce prosim vsechny, preneste se pres autorova doporuceni. Ja se kvuli burgeru taky do Praglu nepohrnu, dyt kazdej Brnak vi, ze jedny z nejlepsich maji v Zelwznym konovi vedle Fledy.

+1/−13
30.1.2015 11:23

J88a11n 76D97l13o36u74h55ý 8196540383650

a gde je v Brně Zelwzny kůň. Abych si tam došel...;-D

+3/−1
30.1.2015 15:34

J70o48s68e35f 81Š30l55o76u19f 1119627948141

No přece to píše. Vedle Fledy.

+2/0
2.2.2015 9:17

J32i88ř55í 55F76r25o78l61e33c 7465304232347

A nejlepsi u Suzies:-D

0/0
30.1.2015 22:42

I39g32n24á96c 13N12o69v61o11t83n66ý 3235682557109

v zeleznem konovi je burger jako vsude jinde ... nic specialniho v nem nemaji 8-o

0/0
3.2.2015 21:20

V88í11t 73J79e50ž59e32k 4496209789485

Vycestoval někdy autor článku za hranice hlavního města Prahy?

Právě kvůli takovým zabedněncům se ostatní pražáci nemohou divit, že jim mimopražáci nadávají do egocentriků.

+11/−4
30.1.2015 10:44

P72e42t18r 24V31i15n68a94ř 6253543943147

..co je to za reklamu na pražské restaurace? Opravdu to patří do cestování? Hned jedu na burger do Praheee... ;-O

+5/−1
30.1.2015 10:25

P92e43t95r 30Š14m88e41j18c 3698788727319

Hamburger se nezačal prodávat poprvé v New Yorku, ale v New Haven, Connecticut. Louis' Lunch se jmenovala a jmenuje ta malá restaurace. Dělají je tam v takovém, no vypadá to jako veliký toaster s plameny po obou stranách a ten burger je v tom nastojato a peče se z obou stran. Pak to vrazí mezi dva toasty a k ochucení vám nabízí pouze hořčici, cibuli a snad okurku. Ne kečup! Je tam nápis, že když se zeptáte na kečup tak s váma vyrazej dveře. Takhle to táhnou už 120 let. Pár dalších míst si chce přivlastnit prvenství v hamburgru, ale New York mezi nimi nikdy nebyl.

+3/0
30.1.2015 1:55

M72a50r71i73o 17T81r14n27k63a 6380363538860

Presne toto bolo niekde mam taky dojem ze man v food. Chcel by som iba doplnit ze fish and chips nieje britsky vynalez ale zidia utekajuci z portugalska a spanielska priniesli pecenu rybu a prvu fish and chips predajnu otvoril zidovsky emigrant Joseph Malin. Ja som aj pocul verziu o taliansky emigrantoch. Neviem co je na tom pravdy. A podavaju k tomu aj mushy peas co som dostal v anglicku ale uz nie v irsku ale to moze byt lokalna záležitosť. Tiez by mohol autor clanku viacej popatrat.

+1/0
31.1.2015 23:24

P61e60t54r 72Š39m54e93j96c 3248868167639

Autor si tam toho dost navymýšlel. Já v té restauraci byl, burger nebyl nijak moc, ale co bych nezkusil. Man vs food byla moje oblíbená show. A když už se někdy podívám do Čech, spíše se sháním po svíčkové.

0/0
31.1.2015 23:34

J11i44ř30í 47S40v13a63š45e91k 9584648953309

nikdy jsem nepochopil ten zvyk dávat k burgerům hranolky nebo brambory. když mám housku, nepotřebuju přece další přílohu, ne? ale dělá se to už i v českých restauracích.

+14/−6
29.1.2015 21:58

J18i71ř90í 85F94r63o16l52e43c 7525374852447

Ja to pochopil.

+9/0
29.1.2015 22:10

L39i33b78o34r 57J62a64n20e15č46e82k 4795335355721

K rizku take davate prilohu, prestoze je to maso v chlebu.

+10/−4
29.1.2015 22:30
Foto

J17i93ř13í 95K58a52r30á81s12e20k 1293332102201

Ja si k burgeru hranolky davam proto, ze by toho bylo jinak malo.

+6/0
30.1.2015 11:25

I67g91n92á60c 95N72o39v66o67t10n11ý 3405202137349

malo?8-o ... no, ja myslim, ze burger samotny kolikrat bohate staci i bez hranolek. Jezte pravidelne, pak vam "mensi" porce budou akorat ;-)

0/0
3.2.2015 21:23

M17i16c70h37a43e44l 49C48h41a37r91v18á50t 9759238383392

Nic ve zlém, ale nějak se mi nechce zdáti, že by byla zrovna Praha takovým kulinářským rájem.

+29/−1
29.1.2015 18:06

T64a98d46e54á89š 28V37y62s42k50o35č12i93l 4287417278571

a kdyby jen kulinářským...

0/0
30.1.2015 12:39

R94i14c57h94a65r75d 28K52á60b33a 8139638880890

Hezky clanek, ale skoda, ze je tak odflaknuty, historie techto pokrmu je mnohem bohatsi a zaslouzili by si podrobnejsi clanek.

+12/0
29.1.2015 17:03

M54i71l70a74n 20B65i79n27d87e43r 6741100921

A mám hlad...

+6/0
29.1.2015 16:40

M23a45t46o18u59š 90B92á80r19t79a 4436980336288

Opět neskrývaná reklama a opět od stejného autora. Nebo se pletu a jenom mu závidím, že se může v uvedených podnicích zadarmo nacpat?

+17/−2
29.1.2015 11:55

T11o38m93á33š 97F53i59r80b40a32c52h31e60r 9760760254240

Na článku nevidím nic závadného. Takže asi za B. ;-)

+6/−1
29.1.2015 12:11

V30í65t81ě14z16s24l24a53v 72Č94a19c44k90ý 4372750864478

Taky mě zajímá, co chtěl autor článkem říci. Proč rovnou neudělal reklamní leták?:-/

+2/0
29.1.2015 14:43

V78e87r93o19n76i56k43a 42N15e23j65e38d39l26á 7131922640236

A co slavný kebab? ;-D

+15/0
29.1.2015 11:51

P50e23t93r 23R78o78m34á57n50e45k 8494947764434

Také mi tu chybí, tohle jídlo je ve světě daleko slavnější a dostupnější, než třeba kari, řízek nebo tatarák.

+6/0
29.1.2015 14:31

T23a97d88e31á15š 53V18y48s71k11o11č58i25l 4427787168501

kebab? Asi ho v Praze nikde nedělaj tak dobrý aby o něm autor napsal

+6/0
30.1.2015 14:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.