Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie? Připravili jsme pro vás zábavnou exkurzi po stopách jídel, bez nichž si náš jídelníček už ani nedokážeme představit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D53a79v22i96d 69M43u72n14z91a46r 3698362734586

Psičkova a mnaubanatky…..

0/0
4.2.2015 15:33

O36n87d20ř46e49j 48Š25i21m18e29k 5493462107218

Na řízek do Řízkárny? Tak každého věc, ale... UTFG Některé recenze jsou libovka.

+1/0
4.2.2015 9:52
Foto

P31e98t47r 79Š56r94a93i20e34r 9923872182517

Ježíšikriste, jako rodilej Pražák miluju tyhle PR články, kde mi doporučujou trendy restaurace, ve kterých jsem ani při své zvědavosti a rozežranosti ještě v životě nebyl...:-P Trochu něco podobnýho, jako samozvanej "gourmet" Maurer, kterej si z toho udělal libový živobytí...RvRvRv

+3/−3
3.2.2015 11:48


J17a30r12o89m33i45r 46C87h30a37l56o14u47p49k41a 4709927565327

No a?

0/0
4.2.2015 8:54

P42e61t82r 91H98o89f79m77a63n26n 6639264575410

chybi mi tu UHO z nasi skolni jidelny.

+6/0
2.2.2015 14:54
Foto

A96l17a89n 15Ř38e26p11k62a 4325106

To dobrovolně nikdo nesní, takže tu nemá co dělat ;-D

0/0
2.2.2015 20:08

P70a89v74e18l 55R62e48z41n45i64c74e89k 3345384124102

Hodnota clanku NULA... Zrejme si nekdo objednal propagaci svych prazskych podniku a chtel tomu dat zajimavou nalepku...Rv

+6/−1
2.2.2015 9:15

I53v67a 82Z70i66k21e97š72o50v42á 2501644638406

Hezký PR článek jmenovaných podniků. Jen chybí označené, že se jedná o reklamu. Třeba o chvalořečené Řízkárně jsem slyšela pár názorů známých a doporučení k návštěvě to rozhodně nebylo. Takže nějaký špatný PR článek mě rozhodně nenaláká.

+8/−1
1.2.2015 19:38

P31e78t38r 81Č30e18r24v70e32n10ý 3766319797929

Mě se ten článek líbí. Jeho podstatou je poodhalit historii známých jídel. A to že tam autor uvádí i názvy některých podniků, kde lze daný pokrm v požadované kvalitě ochutnat, je jen dobře. Samozřejmě, obvinění, že je to skrytá reklama těchto restaurací, neunikne. Dobře to vědí autoři a autorky podobných článků v různých společenských časopisech nejen pro dámy:-) 

Já bych však tak skeptický v tomto případě nebyl. Např. restaurace FISH and CHIPS s adresou v Dlouhé ulici žádnou reklamu na Idnesu opravdu nepotřebuje. Ta luxusní adresa totiž prodává sama. A zákazníci se rekrutují v převážné většině z turistů a všech těch, kteří nemají hluboko do kapsy co se chodí do okolních podniků po večerech bavit. Ostatně, kdo z místních čtenářů by tam chodil na oběd nebo s manželkou na večeři?8-o

0/0
5.2.2015 15:05

L66u17k82á61š 12O38m72á42č79k61a 5431594911126

Ajajaj, to je špatnej článek...

+1/−1
1.2.2015 15:05
Foto

M66i22r21o83s77l15a43v 94S60t51e17i93n85e81r 1455815928443

Světská sláva, polní tráva- autor se v tom moc nevyzná.

Nejvíc se prodá asi různých burgerů, třeba mekáčů a tureckých dönerů. V Itálii bych si dal buď pizzu, nebo carpacio. Nejlepší vídeňský řízek dělali v Koperu ( Slovenie ), v bufetu u přístavu.

V Čechách bývala slavná svíčková, ale to je už dávná minulost. Teď ji všude dělají z polévkového masa a s hotovou omáčkou z kýblu. Cmundu ale ještě na pár místech v Jižních Čechách umí, nebo alespoň před pár roky uměli, třeba u rybníka Labuť. 

Občas se také trefí na vlašáček ještě poctivě vyrobený, ale většina výrobců už bere hotovou majonézu z kýblu. V Čechách jsme si už zvykli v restauracích na vaření z mrazáku, v těch nóbl restauracích vám to alespoň pořádně ohřejí, i když ne vždycky.

Ve Francii si dáte nejlépe ragů, třeba v Burgundsku nebo pečenou rybu (loup de mer) se salátem. Z Ruska si zase nechávám posílat růžový kaviár malossol. Okurky do soli si nakládáme s koprem, křenem, česnekem a vinným listem sami.

Šneky, mušle, housenky nebo žáby přenechám raději snobům.

+2/−3
31.1.2015 22:20

J40i15ř16í 43K58r87a61m34p66l 4876984766476

co je snobského na mušlích? Nepletete si to s ústřicemi?

Chtěl bych vidět snoba jícího housenky

+1/0
2.2.2015 13:10

P70a26v21e13l 19O88d92r53a74z58i70l 6554419547180

Vždyť to píše: "autor se v tom moc nevyzná."

+1/0
4.2.2015 9:11
Foto

P52e90t96r 97Š67r98a29i85e95r 9333632322317

Výborná svíčková je v Novoměstském pivovaru, Praha 2...;-)

0/−1
3.2.2015 11:41

P52a47v55e95l 83O13d46r76a73z77i36l 6924109907650

Steinere, proč si myslíte, že zrovna těch pět hospod, které jste navštívil, jsou nějaké etalony stravování v dané zemi? To s tím jak si necháváte posílat kaviár, to je legrační fórek.;-D

0/0
4.2.2015 9:09
Foto

M56i44l86o27š 43K52o81s75t89k10a 3192485517396

A co svíčková?????Ta není světová.O českém bramboráku ani nemluvě.Sám B.Clinton se po něm mohl utlouci při návštěvě naší republiky.

0/−4
31.1.2015 16:29
Foto

P24e79t54r 65Š70m10e36j13c 3748718377189

Já svíčkovou miluju, ale kde si ji mám v tom světě dát?

+1/0
31.1.2015 23:36

J41a77r22o70m15i66r 17C62h39a61l46o46u88p77k70a 4719647945737

Když je tak světový, proč si ho B. Clinton nedal i doma?

+1/0
4.2.2015 8:56
Foto

3948464599976

Doporučovaná Řízkárna je ten podnik, jehož majitel neplatí (nejen) zaměstnancům?

+7/0
31.1.2015 15:08

T80o36m38á89š 39V52a69l24d88e35r 7213130639

Od místa, kde je napsáno, že hotdog je nazván podle použití psího masa, jsem přestal číst a blábolový článek ignoruju. ;-D;-D;-D

+7/0
31.1.2015 5:37

M29a94r51t40i87n 10P62o42s17p75í92š39i64l 8475781976717

to je blábolovina, na pizzu do nějaké velkohospody pro turisty, tatarák v pizzerii, hotdog ve Fish&chips a Fish&chips pro změnu v Creative Worldu z kapra, no prostě maglajz.

+4/−1
30.1.2015 20:58

L23a93d28i24s88l77a38v 27M33a85t90u31l56a 3631669660182

Rozumím tomu správně, že v Praze nemají vindaloo? ;-)

+1/0
30.1.2015 20:38

K44a10t32e33ř16i46n95a 64H73u60t45o60v74á 9151905260267

Mají ;-)

+2/0
30.1.2015 20:59
Foto

M22i26c84h48a40l 27Š23v23a64r23c 2705207594222

proč není tento článek označen jako PR?

+2/−1
30.1.2015 15:06

M35i72l55a13n 77K74l48o16u57č31e58k 3250275928667

Abyste se mohl divit.

0/0
30.1.2015 19:47
Foto

J39i50ř49í 81K68a14r82á19s20e51k 1333342532231

Jako Brnak nemajici Cajzly v lasce prosim vsechny, preneste se pres autorova doporuceni. Ja se kvuli burgeru taky do Praglu nepohrnu, dyt kazdej Brnak vi, ze jedny z nejlepsich maji v Zelwznym konovi vedle Fledy.

+1/−13
30.1.2015 11:23

J28a11n 22D50l77o15u68h62ý 8886240983290

a gde je v Brně Zelwzny kůň. Abych si tam došel...;-D

+3/−1
30.1.2015 15:34

J56o16s41e70f 15Š30l70o84u90f 1869977948651

No přece to píše. Vedle Fledy.

+2/0
2.2.2015 9:17

J37i64ř33í 95F15r12o78l82e78c 7395794872637

A nejlepsi u Suzies:-D

0/0
30.1.2015 22:42

I61g45n80á28c 78N88o82v88o62t44n91ý 3635472927759

v zeleznem konovi je burger jako vsude jinde ... nic specialniho v nem nemaji 8-o

0/0
3.2.2015 21:20

V33í95t 40J13e26ž84e49k 4506459659835

Vycestoval někdy autor článku za hranice hlavního města Prahy?

Právě kvůli takovým zabedněncům se ostatní pražáci nemohou divit, že jim mimopražáci nadávají do egocentriků.

+11/−4
30.1.2015 10:44

P22e30t46r 76V75i61n82a51ř 6683353143717

..co je to za reklamu na pražské restaurace? Opravdu to patří do cestování? Hned jedu na burger do Praheee... ;-O

+5/−1
30.1.2015 10:25
Foto

P18e19t22r 75Š74m29e41j42c 3668188137599

Hamburger se nezačal prodávat poprvé v New Yorku, ale v New Haven, Connecticut. Louis' Lunch se jmenovala a jmenuje ta malá restaurace. Dělají je tam v takovém, no vypadá to jako veliký toaster s plameny po obou stranách a ten burger je v tom nastojato a peče se z obou stran. Pak to vrazí mezi dva toasty a k ochucení vám nabízí pouze hořčici, cibuli a snad okurku. Ne kečup! Je tam nápis, že když se zeptáte na kečup tak s váma vyrazej dveře. Takhle to táhnou už 120 let. Pár dalších míst si chce přivlastnit prvenství v hamburgru, ale New York mezi nimi nikdy nebyl.

+3/0
30.1.2015 1:55

M81a97r75i70o 78T21r94n45k62a 6930753628520

Presne toto bolo niekde mam taky dojem ze man v food. Chcel by som iba doplnit ze fish and chips nieje britsky vynalez ale zidia utekajuci z portugalska a spanielska priniesli pecenu rybu a prvu fish and chips predajnu otvoril zidovsky emigrant Joseph Malin. Ja som aj pocul verziu o taliansky emigrantoch. Neviem co je na tom pravdy. A podavaju k tomu aj mushy peas co som dostal v anglicku ale uz nie v irsku ale to moze byt lokalna záležitosť. Tiez by mohol autor clanku viacej popatrat.

+1/0
31.1.2015 23:24
Foto

P85e67t39r 80Š95m34e50j28c 3348328937149

Autor si tam toho dost navymýšlel. Já v té restauraci byl, burger nebyl nijak moc, ale co bych nezkusil. Man vs food byla moje oblíbená show. A když už se někdy podívám do Čech, spíše se sháním po svíčkové.

0/0
31.1.2015 23:34

J18i74ř30í 13S33v27a13š27e86k 9944778843219

nikdy jsem nepochopil ten zvyk dávat k burgerům hranolky nebo brambory. když mám housku, nepotřebuju přece další přílohu, ne? ale dělá se to už i v českých restauracích.

+14/−6
29.1.2015 21:58

J72i56ř40í 68F19r23o42l59e33c 7875604112607

Ja to pochopil.

+9/0
29.1.2015 22:10

L57i74b81o66r 69J45a73n41e38č76e71k 4445645895891

K rizku take davate prilohu, prestoze je to maso v chlebu.

+10/−4
29.1.2015 22:30
Foto

J54i69ř33í 76K19a58r24á19s60e53k 1833852682121

Ja si k burgeru hranolky davam proto, ze by toho bylo jinak malo.

+6/0
30.1.2015 11:25

I71g57n29á64c 55N46o12v12o53t12n21ý 3655372797469

malo?8-o ... no, ja myslim, ze burger samotny kolikrat bohate staci i bez hranolek. Jezte pravidelne, pak vam "mensi" porce budou akorat ;-)

0/0
3.2.2015 21:23

M69i24c67h97a70e55l 90C45h17a52r80v43á65t 9319228843582

Nic ve zlém, ale nějak se mi nechce zdáti, že by byla zrovna Praha takovým kulinářským rájem.

+29/−1
29.1.2015 18:06

T14a38d66e29á52š 79V19y53s86k51o25č31i64l 4537317438721

a kdyby jen kulinářským...

0/0
30.1.2015 12:39

R89i39c26h87a97r55d 80K21á21b22a 8749138460800

Hezky clanek, ale skoda, ze je tak odflaknuty, historie techto pokrmu je mnohem bohatsi a zaslouzili by si podrobnejsi clanek.

+12/0
29.1.2015 17:03

M27i43l58a53n 82B14i75n24d51e98r 6581980921

A mám hlad...

+6/0
29.1.2015 16:40

M70a15t82o85u17š 41B67á43r50t49a 4706830136138

Opět neskrývaná reklama a opět od stejného autora. Nebo se pletu a jenom mu závidím, že se může v uvedených podnicích zadarmo nacpat?

+17/−2
29.1.2015 11:55

T90o32m30á54š 72F94i66r43b25a51c15h95e68r 9220250134530

Na článku nevidím nic závadného. Takže asi za B. ;-)

+6/−1
29.1.2015 12:11

V50í58t57ě90z55s25l37a19v 84Č74a24c13k42ý 4422900204488

Taky mě zajímá, co chtěl autor článkem říci. Proč rovnou neudělal reklamní leták?:-/

+2/0
29.1.2015 14:43

V17e36r78o47n66i86k11a 36N89e41j80e20d71l54á 7281462950306

A co slavný kebab? ;-D

+15/0
29.1.2015 11:51

P35e54t21r 45R17o92m45á86n30e51k 8404817184234

Také mi tu chybí, tohle jídlo je ve světě daleko slavnější a dostupnější, než třeba kari, řízek nebo tatarák.

+6/0
29.1.2015 14:31

T85a30d15e88á34š 16V82y70s56k64o64č83i55l 4977237298951

kebab? Asi ho v Praze nikde nedělaj tak dobrý aby o něm autor napsal

+6/0
30.1.2015 14:22





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.