Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších jídel světa. Odkud pocházejí a kde je ochutnat?

Připravoval se párek v rohlíku také z psího masa? Naklepával se středověký tatarák pod sedlem mongolských válečníků? A proč je maršál Radecký nepostradatelnou postavou vídeňské gastronomie? Připravili jsme pro vás zábavnou exkurzi po stopách jídel, bez nichž si náš jídelníček už ani nedokážeme představit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

D79a46v31i11d 69M58u66n58z84a67r 3428862644566

Psičkova a mnaubanatky…..

0/0
4.2.2015 15:33

O19n96d74ř41e44j 12Š90i88m58e98k 5363712607458

Na řízek do Řízkárny? Tak každého věc, ale... UTFG Některé recenze jsou libovka.

+1/0
4.2.2015 9:52
Foto

P51e10t17r 60Š97r68a86i73e13r 9983982972897

Ježíšikriste, jako rodilej Pražák miluju tyhle PR články, kde mi doporučujou trendy restaurace, ve kterých jsem ani při své zvědavosti a rozežranosti ještě v životě nebyl...:-P Trochu něco podobnýho, jako samozvanej "gourmet" Maurer, kterej si z toho udělal libový živobytí...RvRvRv

+3/−3
3.2.2015 11:48

J10a40r71o62m82i74r 31C29h24a33l48o26u77p69k88a 4569727125427

No a?

0/0
4.2.2015 8:54

P85e16t23r 42H67o35f35m66a87n32n 6339714425450

chybi mi tu UHO z nasi skolni jidelny.

+6/0
2.2.2015 14:54
Foto

A13l10a88n 28Ř37e73p88k84a 4235326

To dobrovolně nikdo nesní, takže tu nemá co dělat ;-D

0/0
2.2.2015 20:08

P84a82v21e80l 89R26e84z55n36i96c65e13k 3925264384942

Hodnota clanku NULA... Zrejme si nekdo objednal propagaci svych prazskych podniku a chtel tomu dat zajimavou nalepku...Rv

+6/−1
2.2.2015 9:15

I57v49a 64Z41i91k10e76š83o42v65á 2871674538736

Hezký PR článek jmenovaných podniků. Jen chybí označené, že se jedná o reklamu. Třeba o chvalořečené Řízkárně jsem slyšela pár názorů známých a doporučení k návštěvě to rozhodně nebylo. Takže nějaký špatný PR článek mě rozhodně nenaláká.

+8/−1
1.2.2015 19:38

P68e96t30r 10Č19e82r51v23e84n96ý 3156489257169

Mě se ten článek líbí. Jeho podstatou je poodhalit historii známých jídel. A to že tam autor uvádí i názvy některých podniků, kde lze daný pokrm v požadované kvalitě ochutnat, je jen dobře. Samozřejmě, obvinění, že je to skrytá reklama těchto restaurací, neunikne. Dobře to vědí autoři a autorky podobných článků v různých společenských časopisech nejen pro dámy:-) 

Já bych však tak skeptický v tomto případě nebyl. Např. restaurace FISH and CHIPS s adresou v Dlouhé ulici žádnou reklamu na Idnesu opravdu nepotřebuje. Ta luxusní adresa totiž prodává sama. A zákazníci se rekrutují v převážné většině z turistů a všech těch, kteří nemají hluboko do kapsy co se chodí do okolních podniků po večerech bavit. Ostatně, kdo z místních čtenářů by tam chodil na oběd nebo s manželkou na večeři?8-o

0/0
5.2.2015 15:05

L48u47k96á94š 12O97m78á41č44k57a 5901914811446

Ajajaj, to je špatnej článek...

+1/−1
1.2.2015 15:05
Foto

M96i57r60o95s86l81a32v 96S15t72e25i28n21e15r 6368794433855

Světská sláva, polní tráva- autor se v tom moc nevyzná.

Nejvíc se prodá asi různých burgerů, třeba mekáčů a tureckých dönerů. V Itálii bych si dal buď pizzu, nebo carpacio. Nejlepší vídeňský řízek dělali v Koperu ( Slovenie ), v bufetu u přístavu.

V Čechách bývala slavná svíčková, ale to je už dávná minulost. Teď ji všude dělají z polévkového masa a s hotovou omáčkou z kýblu. Cmundu ale ještě na pár místech v Jižních Čechách umí, nebo alespoň před pár roky uměli, třeba u rybníka Labuť. 

Občas se také trefí na vlašáček ještě poctivě vyrobený, ale většina výrobců už bere hotovou majonézu z kýblu. V Čechách jsme si už zvykli v restauracích na vaření z mrazáku, v těch nóbl restauracích vám to alespoň pořádně ohřejí, i když ne vždycky.

Ve Francii si dáte nejlépe ragů, třeba v Burgundsku nebo pečenou rybu (loup de mer) se salátem. Z Ruska si zase nechávám posílat růžový kaviár malossol. Okurky do soli si nakládáme s koprem, křenem, česnekem a vinným listem sami.

Šneky, mušle, housenky nebo žáby přenechám raději snobům.

+2/−3
31.1.2015 22:20

J61i60ř76í 93K27r90a72m51p75l 4886654846526

co je snobského na mušlích? Nepletete si to s ústřicemi?

Chtěl bych vidět snoba jícího housenky

+1/0
2.2.2015 13:10

P69a77v86e49l 54O51d37r33a26z50i90l 6324869787660

Vždyť to píše: "autor se v tom moc nevyzná."

+1/0
4.2.2015 9:11
Foto

P45e57t91r 92Š41r20a32i52e76r 9753982502647

Výborná svíčková je v Novoměstském pivovaru, Praha 2...;-)

0/−1
3.2.2015 11:41

P32a39v75e74l 69O83d49r93a66z85i21l 6464239927690

Steinere, proč si myslíte, že zrovna těch pět hospod, které jste navštívil, jsou nějaké etalony stravování v dané zemi? To s tím jak si necháváte posílat kaviár, to je legrační fórek.;-D

0/0
4.2.2015 9:09
Foto

M43i51l44o24š 77K44o89s60t83k63a 3732195607756

A co svíčková?????Ta není světová.O českém bramboráku ani nemluvě.Sám B.Clinton se po něm mohl utlouci při návštěvě naší republiky.

0/−4
31.1.2015 16:29
Foto

P85e65t15r 73Š75m59e83j19c 3208968397479

Já svíčkovou miluju, ale kde si ji mám v tom světě dát?

+1/0
31.1.2015 23:36

J95a62r34o17m30i73r 19C59h17a42l56o15u49p27k86a 4499257905167

Když je tak světový, proč si ho B. Clinton nedal i doma?

+1/0
4.2.2015 8:56
Foto

3208394429906

Doporučovaná Řízkárna je ten podnik, jehož majitel neplatí (nejen) zaměstnancům?

+7/0
31.1.2015 15:08

T10o54m40á48š 26V20a58l42d34e27r 7473960939

Od místa, kde je napsáno, že hotdog je nazván podle použití psího masa, jsem přestal číst a blábolový článek ignoruju. ;-D;-D;-D

+7/0
31.1.2015 5:37

M97a58r56t52i45n 51P26o77s33p57í68š35i41l 8965691946157

to je blábolovina, na pizzu do nějaké velkohospody pro turisty, tatarák v pizzerii, hotdog ve Fish&chips a Fish&chips pro změnu v Creative Worldu z kapra, no prostě maglajz.

+4/−1
30.1.2015 20:58

L33a37d65i29s43l16a75v 42M69a42t96u82l24a 3801329790882

Rozumím tomu správně, že v Praze nemají vindaloo? ;-)

+1/0
30.1.2015 20:38

K54a26t41e58ř66i93n90a 73H32u30t81o79v90á 9771615710387

Mají ;-)

+2/0
30.1.2015 20:59
Foto

M21i24c69h38a77l 25Š49v76a12r80c 2835797504432

proč není tento článek označen jako PR?

+2/−1
30.1.2015 15:06

M87i12l61a17n 24K77l73o73u69č71e38k 3690835548607

Abyste se mohl divit.

0/0
30.1.2015 19:47
Foto

J89i51ř28í 30K51a51r21á65s28e26k 1483252182881

Jako Brnak nemajici Cajzly v lasce prosim vsechny, preneste se pres autorova doporuceni. Ja se kvuli burgeru taky do Praglu nepohrnu, dyt kazdej Brnak vi, ze jedny z nejlepsich maji v Zelwznym konovi vedle Fledy.

+1/−13
30.1.2015 11:23

J90a19n 89D51l79o48u91h87ý 8266530573590

a gde je v Brně Zelwzny kůň. Abych si tam došel...;-D

+3/−1
30.1.2015 15:34

J46o49s10e65f 48Š54l65o32u50f 1899417608291

No přece to píše. Vedle Fledy.

+2/0
2.2.2015 9:17

J90i45ř90í 94F87r96o38l57e65c 7795794292797

A nejlepsi u Suzies:-D

0/0
30.1.2015 22:42

I41g73n22á97c 63N12o76v93o90t74n25ý 3285592107709

v zeleznem konovi je burger jako vsude jinde ... nic specialniho v nem nemaji 8-o

0/0
3.2.2015 21:20

V52í66t 49J28e57ž90e60k 4566559959305

Vycestoval někdy autor článku za hranice hlavního města Prahy?

Právě kvůli takovým zabedněncům se ostatní pražáci nemohou divit, že jim mimopražáci nadávají do egocentriků.

+11/−4
30.1.2015 10:44

P65e59t30r 87V82i29n85a29ř 6743343573387

..co je to za reklamu na pražské restaurace? Opravdu to patří do cestování? Hned jedu na burger do Praheee... ;-O

+5/−1
30.1.2015 10:25
Foto

P91e77t58r 52Š95m53e26j79c 3698478387869

Hamburger se nezačal prodávat poprvé v New Yorku, ale v New Haven, Connecticut. Louis' Lunch se jmenovala a jmenuje ta malá restaurace. Dělají je tam v takovém, no vypadá to jako veliký toaster s plameny po obou stranách a ten burger je v tom nastojato a peče se z obou stran. Pak to vrazí mezi dva toasty a k ochucení vám nabízí pouze hořčici, cibuli a snad okurku. Ne kečup! Je tam nápis, že když se zeptáte na kečup tak s váma vyrazej dveře. Takhle to táhnou už 120 let. Pár dalších míst si chce přivlastnit prvenství v hamburgru, ale New York mezi nimi nikdy nebyl.

+3/0
30.1.2015 1:55

M22a22r39i10o 31T49r22n64k51a 6660803208430

Presne toto bolo niekde mam taky dojem ze man v food. Chcel by som iba doplnit ze fish and chips nieje britsky vynalez ale zidia utekajuci z portugalska a spanielska priniesli pecenu rybu a prvu fish and chips predajnu otvoril zidovsky emigrant Joseph Malin. Ja som aj pocul verziu o taliansky emigrantoch. Neviem co je na tom pravdy. A podavaju k tomu aj mushy peas co som dostal v anglicku ale uz nie v irsku ale to moze byt lokalna záležitosť. Tiez by mohol autor clanku viacej popatrat.

+1/0
31.1.2015 23:24
Foto

P69e85t41r 98Š73m79e94j27c 3188218367789

Autor si tam toho dost navymýšlel. Já v té restauraci byl, burger nebyl nijak moc, ale co bych nezkusil. Man vs food byla moje oblíbená show. A když už se někdy podívám do Čech, spíše se sháním po svíčkové.

0/0
31.1.2015 23:34

J41i18ř59í 12S79v50a95š22e91k 9104698163559

nikdy jsem nepochopil ten zvyk dávat k burgerům hranolky nebo brambory. když mám housku, nepotřebuju přece další přílohu, ne? ale dělá se to už i v českých restauracích.

+14/−6
29.1.2015 21:58

J28i53ř83í 44F72r49o21l77e41c 7625824392477

Ja to pochopil.

+9/0
29.1.2015 22:10

L69i72b57o91r 94J14a28n73e51č18e14k 4155495855391

K rizku take davate prilohu, prestoze je to maso v chlebu.

+10/−4
29.1.2015 22:30
Foto

J24i31ř77í 85K70a91r28á61s51e43k 1723482862671

Ja si k burgeru hranolky davam proto, ze by toho bylo jinak malo.

+6/0
30.1.2015 11:25

I63g76n96á29c 50N13o35v49o43t18n74ý 3125372547119

malo?8-o ... no, ja myslim, ze burger samotny kolikrat bohate staci i bez hranolek. Jezte pravidelne, pak vam "mensi" porce budou akorat ;-)

0/0
3.2.2015 21:23

M75i40c67h98a34e48l 26C40h14a52r75v77á53t 9959498603402

Nic ve zlém, ale nějak se mi nechce zdáti, že by byla zrovna Praha takovým kulinářským rájem.

+29/−1
29.1.2015 18:06

T78a86d83e53á36š 17V30y45s35k88o80č44i76l 4957887908161

a kdyby jen kulinářským...

0/0
30.1.2015 12:39

R49i67c42h80a86r42d 25K59á65b24a 8969378560940

Hezky clanek, ale skoda, ze je tak odflaknuty, historie techto pokrmu je mnohem bohatsi a zaslouzili by si podrobnejsi clanek.

+12/0
29.1.2015 17:03

M46i67l24a71n 57B67i27n31d13e59r 6781880221

A mám hlad...

+6/0
29.1.2015 16:40

M36a58t69o74u79š 87B62á88r98t92a 4966970986518

Opět neskrývaná reklama a opět od stejného autora. Nebo se pletu a jenom mu závidím, že se může v uvedených podnicích zadarmo nacpat?

+17/−2
29.1.2015 11:55

T37o75m50á15š 47F97i41r85b96a19c81h27e43r 9480320454380

Na článku nevidím nic závadného. Takže asi za B. ;-)

+6/−1
29.1.2015 12:11

V30í17t52ě13z33s17l54a31v 57Č68a41c56k67ý 4302730584678

Taky mě zajímá, co chtěl autor článkem říci. Proč rovnou neudělal reklamní leták?:-/

+2/0
29.1.2015 14:43

V72e53r49o50n60i52k83a 79N56e50j11e20d43l11á 7871382430806

A co slavný kebab? ;-D

+15/0
29.1.2015 11:51

P64e59t97r 22R16o90m71á15n80e75k 8764687824754

Také mi tu chybí, tohle jídlo je ve světě daleko slavnější a dostupnější, než třeba kari, řízek nebo tatarák.

+6/0
29.1.2015 14:31

T22a34d73e31á28š 32V24y46s27k44o70č29i16l 4667667578951

kebab? Asi ho v Praze nikde nedělaj tak dobrý aby o něm autor napsal

+6/0
30.1.2015 14:22







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.