Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších polévek světa. Nejlepší česká mezi nimi není

Téměř každý národ Evropy má legendární polévku. V Rusku vládne boršč, Francouzi milují bujabézu, Španělé gazpacho a Rakušané dýňový krém. Thajci dobývají svět s pálivými opusy Tom Yam a Tom Kha. Jak obstojí naše polévkové království?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M40i37l74a52n 23M20i76k50o48j97a97n 2535121269649

Při čtení se mi navalilo.

0/0
3.12.2014 8:22

P58e41t25r 62V66i78n15t71r68l28í56k 3866534841

osobně za jednu z nejlepších polévek považuji zuppa ceci e gamberi, kde je cizrna, krevety a rajčatový protlak, znám variantu z Lazia, opravdu velmi chutná polévka

0/0
29.10.2014 23:27

M23i42c33h57a36l 78M63i91l43l30e15r 9186712109822

Moje australska rodina si oblibila ceskou bramboracku a gulasovku (ale musi byt opravdu huste) a jako nejlepsi lek na prichazejici virozu -si vyzadaji pekne ostrou cesnecku.

+1/0
12.10.2014 19:46

J80a57n26a 20M20r64á42z24k36o76v55á 8616320133830

Fantastickou kuřecí polévku vařila má první slovenská tchýně, ovšem to kuřátko bylo domácí, takže: do velkého hrnce:

- vše z kuřete mimo stehen, prsou a předních (malých stehýnek po odkrojení křídel), studená voda

- celá mrkev, petržel, kus celeru, malá cibule se slupkou kvůli barvě (očistit, tu vnější, jasně), kulatá červená feferonka (celá), sůl, větší snítka petrželové natě omotané nití

- nechat přijít do varu, sesbírat důsledně pěnu !!!! - na to mají Slováci "šumovačku" - speciální lopatku s dírkami

- přidat trochu nového koření, celého pepře a TÁÁÁÁÁÁHNOUT dvě hodiny

Domácí nudle (níťovky) se vaří zvlášť.

Do talíře se pak naloží nudle, zalije se vývarem, přidá se vařená zelenina. Když se to zbaští, do talíře si naložíme vařené maso a jíme ho s křenem.

+1/−1
12.10.2014 19:17

O94l63d89ř96i62c84h 65H30o53r89á85k 2934489811425

A stejně jsou české polévky krásně jednoduché, pár surovin a jaká je to chuť. Třeba včera, vařil jsem celerovou krémovou - cibulka, celer, mrkev, troška černého koření (bobkový list, nové koření a pepř) sůl, možno přidat libeček. Zeleninu osmažit, zalít vývarem či vodou přidat koření (na to jsou bezva ty závěsy na čaj) a povařit. Pak rozmixovat a možno zjemnit smetanou a krátce povařit. Možno ozdobit petrželkou, pažitkou, možno zjemnit kouskem másla.

Nikde desítky surovin či výroba na půl dne jako asijské polévky či nouvelle cuisine nebo fusion cuisine. A stejně je to lehké, zdravé, módně sezónní, české a modifikovatelné do kaloričtějších i lehčích podob.

Takže kde je problém s českou kuchyní jak je módní naříkat od každého fůd blogchudáčka?

0/0
12.10.2014 10:28

J61a69r43o70m84i46r 98C69h43a73l58o10u18p31k58a 4329127695407

Asijské polévky jsou možná z více surovin, ale jsou hotové hned, protože se spousta věcí jen spaří, takže jsou to minuty, ale o to je to lepší.

0/0
22.10.2014 8:48

J46a20n 54J81a13r29o95s 1909957650298

K videnske dynove polevce: Neni potreba pecena dyne, lze klidne na cibulku prihodit hokkaido na kostky a dusit nez zmekne, netrva to dlouho a vysledek je v poradku. A pokud nepridate do hotove polevky smetanu, lze zbytek zamrazit do kostek a priste kdyz delate treba steak, prihodit takovou zmrazenou kostku do vypeku. Vysledkem je naprosto famozni omacka k masu.

Dyne je proste neuveritelne dobra podzimni zelenina, trvalo nam stoleti nez jsme to opet zjistili.

0/0
11.10.2014 6:23

M78a47r75t54i44n 93F90r88a41n97t57i64š29e63k 7885360653215

jinak článek je jeden velký nesmysl. Ne, že by to byly špatné polévky, jsou výborné, ale nejslavnější? taková slovenská kapustnicu je světově proslulá zejména na nitransku. Světově proslulé budou spíš polévky, které se vaří po celém světě, takže základem proslulosti je celosvětové rozšíření čínských, italských, thajských, irských, vietnamských, pakistanskych a dalších komunit a kuchařů.

+4/0
10.10.2014 10:12

M32a41r62t91i78n 50F95r50a25n60t66i64š50e17k 7735760543785

kapustnicu mám rád, nejlepší mívali v Bratislavě, v nonstop stánku na parkovišti, jezdili tam taxikáři, policajti, holky. Vařili ji nonstop, jen do špinavého hrnce doplňovali další suroviny. Mňam. Pak to zavřela hygiena.

0/0
10.10.2014 9:54

J61a42n 75J23a37r20o80s 1979477610888

Takhle nejak vznikl polsky bigos. Velky hrnec se zelim, masem a zeleninou, kus se ujedl a pak se jenom do hrnce se zbytky doplnily no suroviny a jelo se dal. Odpada myti nadobi po nekolik mesicu :D Ale ma to silu a na opravdu dobry odlezely bigos nedam dopustit.

0/0
11.10.2014 6:34

J62a49n40a 69M35r83á43z87k26o55v96á 8136480523740

Tak tímto způsobem dělali i sovětských jídelních vozech i borčš. Stejně byl vynikající.

0/0
12.10.2014 19:21

M37i73c43h16a57l 54M86i43l56l13e78r 9556272349802

takhle se dela prava minestrone

0/0
12.10.2014 19:42

J96a52n58a 88M36r97á27z33k80o80v88á 8426650623160

Kdy a kde v Bratislavě? Žila jsem tam 1980- 1991.

0/0
12.10.2014 19:20

J45i72ř74í 84F45r52o33l13e55c 7405174622957

Co je prdelacka?

0/0
9.10.2014 23:28

H22a32n15a 86K69r90i74v98a60n89e63k 2481385552203

zabijackova polevka. nejdriv se varily jitrnice, (nektere praskly, takze ta polevka mela masicko), pak se do tohoto vyvaru jeste pridaly vnitrnosti, krev a kroupy.

moc dobre, jako vse, co neni zdrave. :-)

+1/−1
10.10.2014 3:36

J34a75n 64J53a77r92o96s 1439827520498

Nesouhlasim ze to neni zdrave. Je to akorat nevhodne vzhledem k dnesnimu zivotnimu stylu. V dobe kdy lide travili vetsinu dne tezkou manualni praci byl tohle jeden z zivotabudicu a vydatnym zdrojem energie v zimnich mesicich.

+2/0
11.10.2014 6:38

J45a54n28a 54M42r94á90z64k36o68v58á 8836550953700

Určitě to bylo více zdravé než cokoliv, co dnes konzumujeme. Doma poctivě vykrmené prasátko, čerstvé vnitřnosti i krev, dobře provařené, kroupy přírodní.

Babička zabíjeli jednou do roka, pašík měl tak 150 kg, nic moc sádla, vzhledem k pravidelným výběhům měl i trochu pohybu, netísnil se v chlívku. A když jsme prdelačku jedli týden v roce, tak co?!

+1/−1
12.10.2014 19:57

M40a46r21e84k 30V95e24s77e92l30ý 1647518180284

Bramboracku urcite ne. Nesnasim v polivce brambory. Stejne tak nechapu jak nekdo muze davat do polevky ryzi. Krom masa, hub a zeleniny tam jako "priloha" patri jedine nudle a nebo kapani (svetla ci jatrova verze).

+2/−4
9.10.2014 21:32

P28e34t71r13a 27N51o38v53á41k44o30v53á 7478906824658

Chápat to nemusíte, ale nám ostatním to chutná. Aspoň na nás zbyde víc.

+5/−1
10.10.2014 9:39

J27a80n 96J80a32r65o95s 1709667280488

Ryzi v polevce take moc nerozumim. Ale proti bramboram nemam zhola nic

0/0
11.10.2014 6:39

J39a50n61a 22M40r48á55z17k49o33v21á 8516780293110

Já do různých polévek, hlavně rajské, pórkové ap. (nerozmixované) dávám krupky - lámanku, vaří se to trochu déle, je to dobré a zdravější než tradiční nudle nebo rýže.

0/0
12.10.2014 19:03

J91a79r49o98m52i75r 85C19h63a46l69o21u47p95k68a 4749417595327

Naštěstí o tom, co tam patří nerozhodujete. Brambory v kulajdě nebo rýže v rajské nemají chybu...

+1/0
22.10.2014 8:51

J89a23n 89K82a18n23t 9971448758263

Nekteri ctenari zde opevuji cesnacku, ale nejedna se zdaleka jen o ceskou polevku. Cesnacka je mezinarodni, pripravuje se v rade evropskych zemi. - Nevim, jestli v cinskych restauracich v CR je nabizena ostra Pekingska polevka. Ve Francii, kde ziji, jsou desetiticice cinskych restauraci a v kazde serviruji ostrou Pekingskou polevku. Pokud je dobre udelana, je to super pochoutka, predevsim pro milovniky palivych pokrmu. - A kdyz uz je rec o te Francii, malo se zde hovori o zelnacce, zrejme je mnohem popularnejsi na Slovensku pod nazvem kapustnica. A pritom, kdo z vas nevidel francouzskou sci-fi komedii "La soupe au chou" ("Zelnacka") v hlavnich rolich Louis de Funes, J. Carmet a J.Villeret : zelnacka se stala slagrem pro mimozemskou civilizaci a nasi pozemstane, kteri ji varili, po ni moc a moc prdeli...

0/0
9.10.2014 16:01

P92e68t55r12a 12N63o14v90á26k29o95v63á 7638516574928

Ovšem poprvé to vidím psané jako česnačka. Jinak vždy česnečka od česnek. To máte nějakou krajovou záležitost?

+2/0
10.10.2014 9:41

J77a44n 69J52a64r46o19s 1289957210778

Srovnavate nesrovnatelne. Soupe aux choux je polevka z bileho zeli a varila se prakticky 9 mesicu v roce jako hutne hlavni jidlo. Kapustnica je polevka ze zeli kysaneho a radi se spis k polevkam s kyselym zakladem, znamym hlavne z vychodoevropske kuchyne. Soucasna podoba s mnozstvim masa a uzenin je spis vysledkem bohatnuti obyvatelstva v poslednim stoleti. Varila se zejmena v zimnich mesicich kdy bylo potreba doplnit nedostatek vitaminu jinak dostupnych z cerstve zeleniny. Kombinaci obojiho je pak treba polsky bigos, nebo severonemecke eintopfy. Ale porad jde v principu o hutne "zimni" hlavni jidlo dne, coz v pripade soupe aux choux neplati. Frantici proste meli vzdycky lepsi zvanec.

0/0
11.10.2014 6:51

J88a66n 90J39a77r51o43s 1479537110648

Ted to po sobe ctu a notne jsem se zamotal v myslenkach. Predchozi prispevek nedava moc smysl. Mea maxima culpa.

0/0
11.10.2014 6:53

J44a92n14a 69M50r42á13z92k59o36v40á 8596290293980

Dobrý den, Jene! V čínských restauracích skutečně preferuji Pekingskou polévku, ale vždy poprosím, aby nebyla moc ostrá. Jde mi o vychutnání ingrediencí, obávám se (možná zbytečně), že ostrost zvítězí. Pokud jde o fr. komedii "La soupe au chou", nepochybuji že mimozemšťané  po zelňačce prožívali ryze "zemské" projevy, nicméně ten film mne osobně zklamal i přes hvězdné obsazení. A jestliže "chou", tak se mi moc líbí francouzský výraz : "Mon petit chou". Napište, víte kam. Jana:-)

0/0
12.10.2014 19:48

R15i72c37h32a45r83d 15K51á36b11a 8599388660840

Tak rikat, kterych sedm je neslavnejsich je trochu osemetne. Na svete frci velke mnozstvi polevek, ktere jsou slavne a na seznamu nejsou. Francouzska cibulacka je zminena a urcite by mela byt mezi nejznamejsimi, nekdo nize zminuje ze v GB ale i v USA frci chowder a to bud z ryb, nebo treba jeho kukuricna varianta s kurecim, v USA frci hodne treba mrkvovy krem .... a vubec je toho moc :)

U nas urcite na seznamu take chybi velka spousta polevek ... prdelačka, rozhodně kaldoun, krome obycejne cesnesky pak treba ourkop a dalsi a dalsi ....

Tezko vybirat nejznamejsi, ale urcite jich neni jen sedm a tezko by se do tech sedmi volilo ...

+2/0
9.10.2014 14:30

J22a17n20a 48M76r78á34z58k60o75v67á 8846920273270

Mám mezery...myslela jsem, že česnečka se někde nazývá oukrop.

+2/0
12.10.2014 20:04

R62i35c40h19a57r51d 37J74e25l78í29n60e87k 1616437491828

V Irsku jím vždycky jejich CHOWDER a je famózní, na ten se tu zapomnělo!

0/0
9.10.2014 13:37

J73i36ř73í 23K33ř48í79ž 2527304806236

Já mám nejraději česnečku. Je jednoduchá, lehká, v létě studená pěkně osvěží a po pár hodinách tak nějak urychluje moji chůzi....

A nebo čočková, ta je ještě lepší......;-D

0/0
9.10.2014 13:33

P76e55t76r97a 22N34o19v47á33k96o57v37á 7708786454338

Jenže lentil soup dělá celé Skotsko :)

0/0
10.10.2014 10:16

M97a59r73e70k 97V42o28k12á28l 1906524495129

thajskou určitě, boršč určitě, kyselicu taky .. dýňovou ne a gaspacho jedině teplou, jako Rimmer ;-D

+2/0
9.10.2014 13:30

J90a38n15a 31H56o60r47s32k51á 2616757376344

"Zavolejte kuchaře!" ... "Ta polévka je studená!" ;-D R^

+2/0
10.10.2014 20:35

J11a58r76o77m46i52r 53C13h56a54l69o16u51p77k23a 4579957925427

Dýňová je fantastická!

0/0
22.10.2014 9:26
Foto

J65a97n 31M15a29c32k 5487322832845

http://www.labuznik.cz/recept/thajska-polevka-tom-yum/

+1/0
9.10.2014 12:06

L74á17ď21a 94V70r18a27n52ý 7518228168957

Dvě feferonky => ať jím co jím tak to jen pálí.

+2/0
9.10.2014 15:10

J58a87n 80J60a60r49o19s 1699197930658

V subtropickem podnebi maji paliva jidla obrovsky vyznam. To neni modni zalezitost ale vysledek tisicilete zkusenosti. Pro nasince je to samozrejme irelevantni, protoze tady proste neni potreba denne dezinfikovat organismus.

Ale pekelne ostra jidla jednou za cas mam taky rad :D

+1/0
11.10.2014 7:00

A82n94t67o12n37i70n 58B24l13a30z29e70k 4788622947551

Ze svetovych polevek ktere jsem mel sanci ochutnat bych dal na prvni misto thajskou s krevetema a kokosovym mlikem. Super zazitek. Na druhe misto asi americkou polevku ze zapadniho pobrezi ktera se jmenuje myslim claim chowder a ktera je mlecna s rybami, kraby, muslemi.....a treti asi tu vietnamskou pho.

+1/0
9.10.2014 11:50

A17n15t39o53n50i29n 59B12l71a27z47e71k 4878812747251

No....byl jsem u Slovaku na navsteve a pani domu uvarila jejich specialni kapustnicovou polievku a jak mne pan domu upozornil- lepsi jsem pry nejedl! :-) po ochutnani jsem se musel pretvarovat ze mi chutna a mel jsem co delat, abych to snedl. Manzelka pochazi ze Vsetina a za jejich zelnacku bych dal nevim co! Ale musi byt s domacimi klobaskami a ne s parky, jak uz jsem to taky videl.

+1/0
9.10.2014 11:46

J64a22n 55S22o75u49k25u24p 1804624906915

Valašská kyselica a kapustnica jsou přípravou značně odlišné polévky, i když na první pohled vypadají zpřízněně. Kyselica je poměrně hodně jednoduchá na přípravu, není tam skoro co pokazit. Kapustnica má docela zdlouhavý postup kde je co pokazit, navíc se dělá v opravdu velké škále různých regionálních podob, já tu polévku mám rád, ale mnohé místní úpravy mi taky vysloveně nejedou. Paradoxně, nejlepší kapustnička, co sem měl v poslední době, byla na pumpě (Hot Pot u Červeníku u dálnice před Trnavou.. mimochodem tam mají i super koleno), asi hlavně proto, že je ohřívaná (čerstvá kapustnica je nic moc, nejlepší je odležela a ohřátá).

+2/0
9.10.2014 13:06

A37n67t19o80n96i54n 62B61l14a63z21e41k 4748182987641

Nevim, mel jsem zatim na Slovensku jen dve kapustnice. Tu prvni v Bratislave a tu druhou blizko Liptovske mary. Ale ze by neslo nic pokazit u kyselice...tak to zase prrrr.:-) Kazdy ji samozrejme dobrou nedela a je to celkem kumst to dochutit tak, aby mela ten spravny riz!;-)

+1/0
9.10.2014 13:40
Foto

I52v21o 52C24h48u54d55o23b49a 9490436411644

jo taková rajská ze školních jídelen to je mě blbě jen si vzpomenu;-€ nebo maminka párkrát zkusila mléčnou fuj slané teplé mléko a vněm petrželka nudle brbrbr:-P

0/0
9.10.2014 11:19

K24a39m68i65l 67P19y44t59e37l89a 8902360211639

Nejlepsi jsou samozrejme ty thajske. Mnam R^V

+2/0
9.10.2014 11:15
Foto

J60a58n 43M79a10c41k 5257582382515

Koukam ze vsichni opomijeji gulasovou nebo rajskou (s noky ci ryzi)... pritom by mely urcite byt v ceskem top 10 ;-)

+2/0
9.10.2014 11:11

K48a77m87i23l 63P66y56t15e29l29a 8482480811719

Gulasova z pytliku?

+1/−5
9.10.2014 11:13

K18a49m89i30l 92P82y61t33e22l42a 8912620901159

Za co ty minusy? Jinou gulasovku neznam. U nas jime maximalne gulas.

Dejte sem recept, at vim o co jde.

0/−4
9.10.2014 13:05

M62a40r33e97k 79V40o24k28á41l 1566454735329

třeba takhle .. nebo podobně http://www.recepty.cz/recept/gulasova-polevka-z-mleteho-masa-1739

0/0
9.10.2014 13:33

K43a30m91i43l 21P19y60t18e91l90a 8352380441689

Mouka, masox, rajsky protlak. To je teda smakulada. Tak ja radsi nic a zustavam spokojen s tim, ze jsem to vubec neznal :-)

0/0
9.10.2014 13:55

O86l53d75ř80i70c14h 65H98o65r87á25k 2494119411935

A proč ze sebe děláte úplné pako?

To opravdu neumíte napsat do google polévka gulášová recept, ta recepty projít a tak během pár minut najít základní strukturu, složení a styl?

To co předvádíte je totiž trolování.

+1/0
12.10.2014 10:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.