Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších polévek světa. Nejlepší česká mezi nimi není

Téměř každý národ Evropy má legendární polévku. V Rusku vládne boršč, Francouzi milují bujabézu, Španělé gazpacho a Rakušané dýňový krém. Thajci dobývají svět s pálivými opusy Tom Yam a Tom Kha. Jak obstojí naše polévkové království?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M68i20l28a19n 28M86i40k54o44j80a96n 2105981159319

Při čtení se mi navalilo.

0/0
3.12.2014 8:22

P94e37t23r 81V63i12n69t33r70l34í73k 3606624301

osobně za jednu z nejlepších polévek považuji zuppa ceci e gamberi, kde je cizrna, krevety a rajčatový protlak, znám variantu z Lazia, opravdu velmi chutná polévka

0/0
29.10.2014 23:27

M43i14c22h37a59l 85M75i54l27l67e21r 9366392439362

Moje australska rodina si oblibila ceskou bramboracku a gulasovku (ale musi byt opravdu huste) a jako nejlepsi lek na prichazejici virozu -si vyzadaji pekne ostrou cesnecku.

+1/0
12.10.2014 19:46


J21a11n29a 42M56r48á86z40k34o22v65á 8456490933450

Fantastickou kuřecí polévku vařila má první slovenská tchýně, ovšem to kuřátko bylo domácí, takže: do velkého hrnce:

- vše z kuřete mimo stehen, prsou a předních (malých stehýnek po odkrojení křídel), studená voda

- celá mrkev, petržel, kus celeru, malá cibule se slupkou kvůli barvě (očistit, tu vnější, jasně), kulatá červená feferonka (celá), sůl, větší snítka petrželové natě omotané nití

- nechat přijít do varu, sesbírat důsledně pěnu !!!! - na to mají Slováci "šumovačku" - speciální lopatku s dírkami

- přidat trochu nového koření, celého pepře a TÁÁÁÁÁÁHNOUT dvě hodiny

Domácí nudle (níťovky) se vaří zvlášť.

Do talíře se pak naloží nudle, zalije se vývarem, přidá se vařená zelenina. Když se to zbaští, do talíře si naložíme vařené maso a jíme ho s křenem.

+1/−1
12.10.2014 19:17

O66l33d20ř20i39c68h 68H50o22r39á75k 2774689121555

A stejně jsou české polévky krásně jednoduché, pár surovin a jaká je to chuť. Třeba včera, vařil jsem celerovou krémovou - cibulka, celer, mrkev, troška černého koření (bobkový list, nové koření a pepř) sůl, možno přidat libeček. Zeleninu osmažit, zalít vývarem či vodou přidat koření (na to jsou bezva ty závěsy na čaj) a povařit. Pak rozmixovat a možno zjemnit smetanou a krátce povařit. Možno ozdobit petrželkou, pažitkou, možno zjemnit kouskem másla.

Nikde desítky surovin či výroba na půl dne jako asijské polévky či nouvelle cuisine nebo fusion cuisine. A stejně je to lehké, zdravé, módně sezónní, české a modifikovatelné do kaloričtějších i lehčích podob.

Takže kde je problém s českou kuchyní jak je módní naříkat od každého fůd blogchudáčka?

0/0
12.10.2014 10:28

J34a68r42o21m68i14r 40C14h23a42l13o78u10p71k23a 4459817195607

Asijské polévky jsou možná z více surovin, ale jsou hotové hned, protože se spousta věcí jen spaří, takže jsou to minuty, ale o to je to lepší.

0/0
22.10.2014 8:48

J43a11n 25J98a74r66o70s 1879897660788

K videnske dynove polevce: Neni potreba pecena dyne, lze klidne na cibulku prihodit hokkaido na kostky a dusit nez zmekne, netrva to dlouho a vysledek je v poradku. A pokud nepridate do hotove polevky smetanu, lze zbytek zamrazit do kostek a priste kdyz delate treba steak, prihodit takovou zmrazenou kostku do vypeku. Vysledkem je naprosto famozni omacka k masu.

Dyne je proste neuveritelne dobra podzimni zelenina, trvalo nam stoleti nez jsme to opet zjistili.

0/0
11.10.2014 6:23

M78a84r84t10i52n 32F33r80a88n14t61i19š76e17k 7605670963365

jinak článek je jeden velký nesmysl. Ne, že by to byly špatné polévky, jsou výborné, ale nejslavnější? taková slovenská kapustnicu je světově proslulá zejména na nitransku. Světově proslulé budou spíš polévky, které se vaří po celém světě, takže základem proslulosti je celosvětové rozšíření čínských, italských, thajských, irských, vietnamských, pakistanskych a dalších komunit a kuchařů.

+4/0
10.10.2014 10:12

M75a56r65t27i34n 11F39r35a93n74t50i79š24e72k 7355430573285

kapustnicu mám rád, nejlepší mívali v Bratislavě, v nonstop stánku na parkovišti, jezdili tam taxikáři, policajti, holky. Vařili ji nonstop, jen do špinavého hrnce doplňovali další suroviny. Mňam. Pak to zavřela hygiena.

0/0
10.10.2014 9:54

J78a56n 48J89a64r91o15s 1979337330178

Takhle nejak vznikl polsky bigos. Velky hrnec se zelim, masem a zeleninou, kus se ujedl a pak se jenom do hrnce se zbytky doplnily no suroviny a jelo se dal. Odpada myti nadobi po nekolik mesicu :D Ale ma to silu a na opravdu dobry odlezely bigos nedam dopustit.

0/0
11.10.2014 6:34

J48a16n69a 43M21r42á11z61k54o82v54á 8746580573810

Tak tímto způsobem dělali i sovětských jídelních vozech i borčš. Stejně byl vynikající.

0/0
12.10.2014 19:21

M10i73c40h36a74l 29M88i81l20l58e46r 9216642599282

takhle se dela prava minestrone

0/0
12.10.2014 19:42

J10a77n32a 86M86r15á16z67k81o71v72á 8886730723130

Kdy a kde v Bratislavě? Žila jsem tam 1980- 1991.

0/0
12.10.2014 19:20

J97i90ř17í 64F27r73o70l58e13c 7285664952217

Co je prdelacka?

0/0
9.10.2014 23:28

H10a77n50a 42K54r15i32v87a71n52e75k 2411915682623

zabijackova polevka. nejdriv se varily jitrnice, (nektere praskly, takze ta polevka mela masicko), pak se do tohoto vyvaru jeste pridaly vnitrnosti, krev a kroupy.

moc dobre, jako vse, co neni zdrave. :-)

+1/−1
10.10.2014 3:36

J85a54n 25J77a22r67o38s 1559467850568

Nesouhlasim ze to neni zdrave. Je to akorat nevhodne vzhledem k dnesnimu zivotnimu stylu. V dobe kdy lide travili vetsinu dne tezkou manualni praci byl tohle jeden z zivotabudicu a vydatnym zdrojem energie v zimnich mesicich.

+2/0
11.10.2014 6:38

J51a73n13a 30M89r92á18z66k13o30v40á 8446680503250

Určitě to bylo více zdravé než cokoliv, co dnes konzumujeme. Doma poctivě vykrmené prasátko, čerstvé vnitřnosti i krev, dobře provařené, kroupy přírodní.

Babička zabíjeli jednou do roka, pašík měl tak 150 kg, nic moc sádla, vzhledem k pravidelným výběhům měl i trochu pohybu, netísnil se v chlívku. A když jsme prdelačku jedli týden v roce, tak co?!

+1/−1
12.10.2014 19:57

M35a47r41e32k 34V15e17s71e58l13ý 1877838530684

Bramboracku urcite ne. Nesnasim v polivce brambory. Stejne tak nechapu jak nekdo muze davat do polevky ryzi. Krom masa, hub a zeleniny tam jako "priloha" patri jedine nudle a nebo kapani (svetla ci jatrova verze).

+2/−4
9.10.2014 21:32

P54e40t64r84a 12N41o28v67á80k58o66v74á 7878476324518

Chápat to nemusíte, ale nám ostatním to chutná. Aspoň na nás zbyde víc.

+5/−1
10.10.2014 9:39

J85a73n 61J85a29r96o33s 1219797490788

Ryzi v polevce take moc nerozumim. Ale proti bramboram nemam zhola nic

0/0
11.10.2014 6:39

J49a22n72a 65M54r41á36z32k57o54v88á 8736570463670

Já do různých polévek, hlavně rajské, pórkové ap. (nerozmixované) dávám krupky - lámanku, vaří se to trochu déle, je to dobré a zdravější než tradiční nudle nebo rýže.

0/0
12.10.2014 19:03

J84a30r71o38m35i96r 33C70h30a29l83o45u32p26k28a 4369747185267

Naštěstí o tom, co tam patří nerozhodujete. Brambory v kulajdě nebo rýže v rajské nemají chybu...

+1/0
22.10.2014 8:51

J61a25n 80K76a19n58t 9511148418393

Nekteri ctenari zde opevuji cesnacku, ale nejedna se zdaleka jen o ceskou polevku. Cesnacka je mezinarodni, pripravuje se v rade evropskych zemi. - Nevim, jestli v cinskych restauracich v CR je nabizena ostra Pekingska polevka. Ve Francii, kde ziji, jsou desetiticice cinskych restauraci a v kazde serviruji ostrou Pekingskou polevku. Pokud je dobre udelana, je to super pochoutka, predevsim pro milovniky palivych pokrmu. - A kdyz uz je rec o te Francii, malo se zde hovori o zelnacce, zrejme je mnohem popularnejsi na Slovensku pod nazvem kapustnica. A pritom, kdo z vas nevidel francouzskou sci-fi komedii "La soupe au chou" ("Zelnacka") v hlavnich rolich Louis de Funes, J. Carmet a J.Villeret : zelnacka se stala slagrem pro mimozemskou civilizaci a nasi pozemstane, kteri ji varili, po ni moc a moc prdeli...

0/0
9.10.2014 16:01

P32e75t74r22a 63N58o51v70á15k18o25v78á 7918526804188

Ovšem poprvé to vidím psané jako česnačka. Jinak vždy česnečka od česnek. To máte nějakou krajovou záležitost?

+2/0
10.10.2014 9:41

J18a20n 13J31a79r79o57s 1949307850178

Srovnavate nesrovnatelne. Soupe aux choux je polevka z bileho zeli a varila se prakticky 9 mesicu v roce jako hutne hlavni jidlo. Kapustnica je polevka ze zeli kysaneho a radi se spis k polevkam s kyselym zakladem, znamym hlavne z vychodoevropske kuchyne. Soucasna podoba s mnozstvim masa a uzenin je spis vysledkem bohatnuti obyvatelstva v poslednim stoleti. Varila se zejmena v zimnich mesicich kdy bylo potreba doplnit nedostatek vitaminu jinak dostupnych z cerstve zeleniny. Kombinaci obojiho je pak treba polsky bigos, nebo severonemecke eintopfy. Ale porad jde v principu o hutne "zimni" hlavni jidlo dne, coz v pripade soupe aux choux neplati. Frantici proste meli vzdycky lepsi zvanec.

0/0
11.10.2014 6:51

J20a23n 86J31a65r93o48s 1549547710818

Ted to po sobe ctu a notne jsem se zamotal v myslenkach. Predchozi prispevek nedava moc smysl. Mea maxima culpa.

0/0
11.10.2014 6:53

J73a73n56a 30M65r91á47z69k72o10v68á 8106480473820

Dobrý den, Jene! V čínských restauracích skutečně preferuji Pekingskou polévku, ale vždy poprosím, aby nebyla moc ostrá. Jde mi o vychutnání ingrediencí, obávám se (možná zbytečně), že ostrost zvítězí. Pokud jde o fr. komedii "La soupe au chou", nepochybuji že mimozemšťané  po zelňačce prožívali ryze "zemské" projevy, nicméně ten film mne osobně zklamal i přes hvězdné obsazení. A jestliže "chou", tak se mi moc líbí francouzský výraz : "Mon petit chou". Napište, víte kam. Jana:-)

0/0
12.10.2014 19:48

R61i59c73h79a53r35d 56K47á38b83a 8839518310400

Tak rikat, kterych sedm je neslavnejsich je trochu osemetne. Na svete frci velke mnozstvi polevek, ktere jsou slavne a na seznamu nejsou. Francouzska cibulacka je zminena a urcite by mela byt mezi nejznamejsimi, nekdo nize zminuje ze v GB ale i v USA frci chowder a to bud z ryb, nebo treba jeho kukuricna varianta s kurecim, v USA frci hodne treba mrkvovy krem .... a vubec je toho moc :)

U nas urcite na seznamu take chybi velka spousta polevek ... prdelačka, rozhodně kaldoun, krome obycejne cesnesky pak treba ourkop a dalsi a dalsi ....

Tezko vybirat nejznamejsi, ale urcite jich neni jen sedm a tezko by se do tech sedmi volilo ...

+2/0
9.10.2014 14:30

J47a97n18a 36M44r45á55z10k23o86v20á 8356570853480

Mám mezery...myslela jsem, že česnečka se někde nazývá oukrop.

+2/0
12.10.2014 20:04

R19i73c48h47a14r43d 73J73e10l45í34n35e45k 1726467231708

V Irsku jím vždycky jejich CHOWDER a je famózní, na ten se tu zapomnělo!

0/0
9.10.2014 13:37

J17i32ř73í 90K41ř65í13ž 2907824476716

Já mám nejraději česnečku. Je jednoduchá, lehká, v létě studená pěkně osvěží a po pár hodinách tak nějak urychluje moji chůzi....

A nebo čočková, ta je ještě lepší......;-D

0/0
9.10.2014 13:33

P49e17t38r63a 44N45o47v86á65k72o96v72á 7118186104828

Jenže lentil soup dělá celé Skotsko :)

0/0
10.10.2014 10:16

M62a10r26e13k 12V82o93k17á53l 1706574635669

thajskou určitě, boršč určitě, kyselicu taky .. dýňovou ne a gaspacho jedině teplou, jako Rimmer ;-D

+2/0
9.10.2014 13:30

J71a20n28a 13H95o27r96s80k38á 2106757826504

"Zavolejte kuchaře!" ... "Ta polévka je studená!" ;-D R^

+2/0
10.10.2014 20:35

J58a75r28o39m56i12r 18C29h46a54l59o52u23p54k10a 4849927855817

Dýňová je fantastická!

0/0
22.10.2014 9:26
Foto

J79a25n 55M54a93c75k 5837212292535

http://www.labuznik.cz/recept/thajska-polevka-tom-yum/

+1/0
9.10.2014 12:06

L62á53ď16a 75V76r95a67n48ý 7448298278597

Dvě feferonky => ať jím co jím tak to jen pálí.

+2/0
9.10.2014 15:10

J75a89n 50J26a21r87o51s 1289947660938

V subtropickem podnebi maji paliva jidla obrovsky vyznam. To neni modni zalezitost ale vysledek tisicilete zkusenosti. Pro nasince je to samozrejme irelevantni, protoze tady proste neni potreba denne dezinfikovat organismus.

Ale pekelne ostra jidla jednou za cas mam taky rad :D

+1/0
11.10.2014 7:00

A14n81t51o54n44i82n 64B66l22a20z96e98k 4168782327871

Ze svetovych polevek ktere jsem mel sanci ochutnat bych dal na prvni misto thajskou s krevetema a kokosovym mlikem. Super zazitek. Na druhe misto asi americkou polevku ze zapadniho pobrezi ktera se jmenuje myslim claim chowder a ktera je mlecna s rybami, kraby, muslemi.....a treti asi tu vietnamskou pho.

+1/0
9.10.2014 11:50

A34n47t46o60n96i95n 78B13l35a67z10e40k 4118432387751

No....byl jsem u Slovaku na navsteve a pani domu uvarila jejich specialni kapustnicovou polievku a jak mne pan domu upozornil- lepsi jsem pry nejedl! :-) po ochutnani jsem se musel pretvarovat ze mi chutna a mel jsem co delat, abych to snedl. Manzelka pochazi ze Vsetina a za jejich zelnacku bych dal nevim co! Ale musi byt s domacimi klobaskami a ne s parky, jak uz jsem to taky videl.

+1/0
9.10.2014 11:46

J67a49n 33S34o32u60k84u83p 1764164166615

Valašská kyselica a kapustnica jsou přípravou značně odlišné polévky, i když na první pohled vypadají zpřízněně. Kyselica je poměrně hodně jednoduchá na přípravu, není tam skoro co pokazit. Kapustnica má docela zdlouhavý postup kde je co pokazit, navíc se dělá v opravdu velké škále různých regionálních podob, já tu polévku mám rád, ale mnohé místní úpravy mi taky vysloveně nejedou. Paradoxně, nejlepší kapustnička, co sem měl v poslední době, byla na pumpě (Hot Pot u Červeníku u dálnice před Trnavou.. mimochodem tam mají i super koleno), asi hlavně proto, že je ohřívaná (čerstvá kapustnica je nic moc, nejlepší je odležela a ohřátá).

+2/0
9.10.2014 13:06

A76n82t70o92n32i62n 14B80l44a68z97e34k 4788252867441

Nevim, mel jsem zatim na Slovensku jen dve kapustnice. Tu prvni v Bratislave a tu druhou blizko Liptovske mary. Ale ze by neslo nic pokazit u kyselice...tak to zase prrrr.:-) Kazdy ji samozrejme dobrou nedela a je to celkem kumst to dochutit tak, aby mela ten spravny riz!;-)

+1/0
9.10.2014 13:40
Foto

I51v63o 32C82h44u39d59o82b54a 9100376491624

jo taková rajská ze školních jídelen to je mě blbě jen si vzpomenu;-€ nebo maminka párkrát zkusila mléčnou fuj slané teplé mléko a vněm petrželka nudle brbrbr:-P

0/0
9.10.2014 11:19

K69a53m90i43l 12P29y63t73e76l77a 8952610931169

Nejlepsi jsou samozrejme ty thajske. Mnam R^V

+2/0
9.10.2014 11:15
Foto

J68a24n 54M18a45c25k 5427302532335

Koukam ze vsichni opomijeji gulasovou nebo rajskou (s noky ci ryzi)... pritom by mely urcite byt v ceskem top 10 ;-)

+2/0
9.10.2014 11:11

K71a32m26i10l 26P92y94t23e51l21a 8902770641329

Gulasova z pytliku?

+1/−5
9.10.2014 11:13

K58a61m22i67l 73P66y70t88e37l70a 8442370461639

Za co ty minusy? Jinou gulasovku neznam. U nas jime maximalne gulas.

Dejte sem recept, at vim o co jde.

0/−4
9.10.2014 13:05

M21a16r42e25k 29V29o20k84á28l 1476794805639

třeba takhle .. nebo podobně http://www.recepty.cz/recept/gulasova-polevka-z-mleteho-masa-1739

0/0
9.10.2014 13:33

K53a50m13i38l 13P91y94t56e32l57a 8672620821449

Mouka, masox, rajsky protlak. To je teda smakulada. Tak ja radsi nic a zustavam spokojen s tim, ze jsem to vubec neznal :-)

0/0
9.10.2014 13:55

O43l61d81ř72i79c39h 83H16o19r95á70k 2584539461395

A proč ze sebe děláte úplné pako?

To opravdu neumíte napsat do google polévka gulášová recept, ta recepty projít a tak během pár minut najít základní strukturu, složení a styl?

To co předvádíte je totiž trolování.

+1/0
12.10.2014 10:15





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.