Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sedm nejslavnějších polévek světa. Nejlepší česká mezi nimi není

Téměř každý národ Evropy má legendární polévku. V Rusku vládne boršč, Francouzi milují bujabézu, Španělé gazpacho a Rakušané dýňový krém. Thajci dobývají svět s pálivými opusy Tom Yam a Tom Kha. Jak obstojí naše polévkové království?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

M42i36l39a22n 59M55i70k90o61j67a40n 2495341319619

Při čtení se mi navalilo.

0/0
3.12.2014 8:22

P42e10t23r 28V98i83n18t37r44l72í17k 3656274931

osobně za jednu z nejlepších polévek považuji zuppa ceci e gamberi, kde je cizrna, krevety a rajčatový protlak, znám variantu z Lazia, opravdu velmi chutná polévka

0/0
29.10.2014 23:27

M78i83c14h97a81l 85M51i13l45l55e52r 9866362529392

Moje australska rodina si oblibila ceskou bramboracku a gulasovku (ale musi byt opravdu huste) a jako nejlepsi lek na prichazejici virozu -si vyzadaji pekne ostrou cesnecku.

+1/0
12.10.2014 19:46

J12a58n52a 25M82r20á37z19k30o86v90á 8336980943480

Fantastickou kuřecí polévku vařila má první slovenská tchýně, ovšem to kuřátko bylo domácí, takže: do velkého hrnce:

- vše z kuřete mimo stehen, prsou a předních (malých stehýnek po odkrojení křídel), studená voda

- celá mrkev, petržel, kus celeru, malá cibule se slupkou kvůli barvě (očistit, tu vnější, jasně), kulatá červená feferonka (celá), sůl, větší snítka petrželové natě omotané nití

- nechat přijít do varu, sesbírat důsledně pěnu !!!! - na to mají Slováci "šumovačku" - speciální lopatku s dírkami

- přidat trochu nového koření, celého pepře a TÁÁÁÁÁÁHNOUT dvě hodiny

Domácí nudle (níťovky) se vaří zvlášť.

Do talíře se pak naloží nudle, zalije se vývarem, přidá se vařená zelenina. Když se to zbaští, do talíře si naložíme vařené maso a jíme ho s křenem.

+1/−1
12.10.2014 19:17

O51l88d52ř95i82c83h 35H50o52r45á19k 2394639671755

A stejně jsou české polévky krásně jednoduché, pár surovin a jaká je to chuť. Třeba včera, vařil jsem celerovou krémovou - cibulka, celer, mrkev, troška černého koření (bobkový list, nové koření a pepř) sůl, možno přidat libeček. Zeleninu osmažit, zalít vývarem či vodou přidat koření (na to jsou bezva ty závěsy na čaj) a povařit. Pak rozmixovat a možno zjemnit smetanou a krátce povařit. Možno ozdobit petrželkou, pažitkou, možno zjemnit kouskem másla.

Nikde desítky surovin či výroba na půl dne jako asijské polévky či nouvelle cuisine nebo fusion cuisine. A stejně je to lehké, zdravé, módně sezónní, české a modifikovatelné do kaloričtějších i lehčích podob.

Takže kde je problém s českou kuchyní jak je módní naříkat od každého fůd blogchudáčka?

0/0
12.10.2014 10:28

J21a56r64o97m41i24r 64C50h44a83l51o73u82p21k89a 4619527175967

Asijské polévky jsou možná z více surovin, ale jsou hotové hned, protože se spousta věcí jen spaří, takže jsou to minuty, ale o to je to lepší.

0/0
22.10.2014 8:48

J13a63n 44J39a69r55o75s 1189107780728

K videnske dynove polevce: Neni potreba pecena dyne, lze klidne na cibulku prihodit hokkaido na kostky a dusit nez zmekne, netrva to dlouho a vysledek je v poradku. A pokud nepridate do hotove polevky smetanu, lze zbytek zamrazit do kostek a priste kdyz delate treba steak, prihodit takovou zmrazenou kostku do vypeku. Vysledkem je naprosto famozni omacka k masu.

Dyne je proste neuveritelne dobra podzimni zelenina, trvalo nam stoleti nez jsme to opet zjistili.

0/0
11.10.2014 6:23

M79a73r51t54i74n 44F68r11a62n34t86i48š18e22k 7415190513385

jinak článek je jeden velký nesmysl. Ne, že by to byly špatné polévky, jsou výborné, ale nejslavnější? taková slovenská kapustnicu je světově proslulá zejména na nitransku. Světově proslulé budou spíš polévky, které se vaří po celém světě, takže základem proslulosti je celosvětové rozšíření čínských, italských, thajských, irských, vietnamských, pakistanskych a dalších komunit a kuchařů.

+4/0
10.10.2014 10:12

M62a82r66t31i66n 63F21r76a26n93t51i64š15e64k 7705700133765

kapustnicu mám rád, nejlepší mívali v Bratislavě, v nonstop stánku na parkovišti, jezdili tam taxikáři, policajti, holky. Vařili ji nonstop, jen do špinavého hrnce doplňovali další suroviny. Mňam. Pak to zavřela hygiena.

0/0
10.10.2014 9:54

J31a38n 45J54a92r50o53s 1719267250358

Takhle nejak vznikl polsky bigos. Velky hrnec se zelim, masem a zeleninou, kus se ujedl a pak se jenom do hrnce se zbytky doplnily no suroviny a jelo se dal. Odpada myti nadobi po nekolik mesicu :D Ale ma to silu a na opravdu dobry odlezely bigos nedam dopustit.

0/0
11.10.2014 6:34

J27a38n45a 34M78r46á95z16k57o16v86á 8426970273730

Tak tímto způsobem dělali i sovětských jídelních vozech i borčš. Stejně byl vynikající.

0/0
12.10.2014 19:21

M58i97c29h31a76l 47M19i63l86l23e91r 9176882259772

takhle se dela prava minestrone

0/0
12.10.2014 19:42

J93a47n95a 50M98r64á16z40k35o27v74á 8636540693440

Kdy a kde v Bratislavě? Žila jsem tam 1980- 1991.

0/0
12.10.2014 19:20

J94i47ř37í 29F91r55o52l93e47c 7875184742577

Co je prdelacka?

0/0
9.10.2014 23:28

H20a85n38a 16K89r79i22v49a46n56e27k 2181515662923

zabijackova polevka. nejdriv se varily jitrnice, (nektere praskly, takze ta polevka mela masicko), pak se do tohoto vyvaru jeste pridaly vnitrnosti, krev a kroupy.

moc dobre, jako vse, co neni zdrave. :-)

+1/−1
10.10.2014 3:36

J14a11n 82J63a92r52o27s 1549797690338

Nesouhlasim ze to neni zdrave. Je to akorat nevhodne vzhledem k dnesnimu zivotnimu stylu. V dobe kdy lide travili vetsinu dne tezkou manualni praci byl tohle jeden z zivotabudicu a vydatnym zdrojem energie v zimnich mesicich.

+2/0
11.10.2014 6:38

J31a51n52a 57M62r90á88z58k30o49v87á 8686730733570

Určitě to bylo více zdravé než cokoliv, co dnes konzumujeme. Doma poctivě vykrmené prasátko, čerstvé vnitřnosti i krev, dobře provařené, kroupy přírodní.

Babička zabíjeli jednou do roka, pašík měl tak 150 kg, nic moc sádla, vzhledem k pravidelným výběhům měl i trochu pohybu, netísnil se v chlívku. A když jsme prdelačku jedli týden v roce, tak co?!

+1/−1
12.10.2014 19:57

M94a58r90e20k 20V49e88s58e89l46ý 1147538810154

Bramboracku urcite ne. Nesnasim v polivce brambory. Stejne tak nechapu jak nekdo muze davat do polevky ryzi. Krom masa, hub a zeleniny tam jako "priloha" patri jedine nudle a nebo kapani (svetla ci jatrova verze).

+2/−4
9.10.2014 21:32

P91e41t58r45a 65N58o69v95á87k93o35v28á 7928456534258

Chápat to nemusíte, ale nám ostatním to chutná. Aspoň na nás zbyde víc.

+5/−1
10.10.2014 9:39

J42a19n 88J44a57r68o63s 1689597830418

Ryzi v polevce take moc nerozumim. Ale proti bramboram nemam zhola nic

0/0
11.10.2014 6:39

J91a61n21a 57M47r17á53z37k17o38v32á 8186250863970

Já do různých polévek, hlavně rajské, pórkové ap. (nerozmixované) dávám krupky - lámanku, vaří se to trochu déle, je to dobré a zdravější než tradiční nudle nebo rýže.

0/0
12.10.2014 19:03

J69a95r83o90m55i52r 15C74h13a94l63o47u57p32k77a 4899857815267

Naštěstí o tom, co tam patří nerozhodujete. Brambory v kulajdě nebo rýže v rajské nemají chybu...

+1/0
22.10.2014 8:51

J76a44n 75K46a87n21t 9491188458853

Nekteri ctenari zde opevuji cesnacku, ale nejedna se zdaleka jen o ceskou polevku. Cesnacka je mezinarodni, pripravuje se v rade evropskych zemi. - Nevim, jestli v cinskych restauracich v CR je nabizena ostra Pekingska polevka. Ve Francii, kde ziji, jsou desetiticice cinskych restauraci a v kazde serviruji ostrou Pekingskou polevku. Pokud je dobre udelana, je to super pochoutka, predevsim pro milovniky palivych pokrmu. - A kdyz uz je rec o te Francii, malo se zde hovori o zelnacce, zrejme je mnohem popularnejsi na Slovensku pod nazvem kapustnica. A pritom, kdo z vas nevidel francouzskou sci-fi komedii "La soupe au chou" ("Zelnacka") v hlavnich rolich Louis de Funes, J. Carmet a J.Villeret : zelnacka se stala slagrem pro mimozemskou civilizaci a nasi pozemstane, kteri ji varili, po ni moc a moc prdeli...

0/0
9.10.2014 16:01

P20e10t73r56a 58N97o66v84á68k37o88v86á 7868186614828

Ovšem poprvé to vidím psané jako česnačka. Jinak vždy česnečka od česnek. To máte nějakou krajovou záležitost?

+2/0
10.10.2014 9:41

J69a95n 14J39a48r46o35s 1989207630928

Srovnavate nesrovnatelne. Soupe aux choux je polevka z bileho zeli a varila se prakticky 9 mesicu v roce jako hutne hlavni jidlo. Kapustnica je polevka ze zeli kysaneho a radi se spis k polevkam s kyselym zakladem, znamym hlavne z vychodoevropske kuchyne. Soucasna podoba s mnozstvim masa a uzenin je spis vysledkem bohatnuti obyvatelstva v poslednim stoleti. Varila se zejmena v zimnich mesicich kdy bylo potreba doplnit nedostatek vitaminu jinak dostupnych z cerstve zeleniny. Kombinaci obojiho je pak treba polsky bigos, nebo severonemecke eintopfy. Ale porad jde v principu o hutne "zimni" hlavni jidlo dne, coz v pripade soupe aux choux neplati. Frantici proste meli vzdycky lepsi zvanec.

0/0
11.10.2014 6:51

J59a94n 78J16a44r68o87s 1929937890898

Ted to po sobe ctu a notne jsem se zamotal v myslenkach. Predchozi prispevek nedava moc smysl. Mea maxima culpa.

0/0
11.10.2014 6:53

J97a33n20a 14M26r53á37z89k56o67v83á 8156510533130

Dobrý den, Jene! V čínských restauracích skutečně preferuji Pekingskou polévku, ale vždy poprosím, aby nebyla moc ostrá. Jde mi o vychutnání ingrediencí, obávám se (možná zbytečně), že ostrost zvítězí. Pokud jde o fr. komedii "La soupe au chou", nepochybuji že mimozemšťané  po zelňačce prožívali ryze "zemské" projevy, nicméně ten film mne osobně zklamal i přes hvězdné obsazení. A jestliže "chou", tak se mi moc líbí francouzský výraz : "Mon petit chou". Napište, víte kam. Jana:-)

0/0
12.10.2014 19:48

R16i46c73h74a74r46d 94K15á17b89a 8889308530270

Tak rikat, kterych sedm je neslavnejsich je trochu osemetne. Na svete frci velke mnozstvi polevek, ktere jsou slavne a na seznamu nejsou. Francouzska cibulacka je zminena a urcite by mela byt mezi nejznamejsimi, nekdo nize zminuje ze v GB ale i v USA frci chowder a to bud z ryb, nebo treba jeho kukuricna varianta s kurecim, v USA frci hodne treba mrkvovy krem .... a vubec je toho moc :)

U nas urcite na seznamu take chybi velka spousta polevek ... prdelačka, rozhodně kaldoun, krome obycejne cesnesky pak treba ourkop a dalsi a dalsi ....

Tezko vybirat nejznamejsi, ale urcite jich neni jen sedm a tezko by se do tech sedmi volilo ...

+2/0
9.10.2014 14:30

J97a25n66a 92M78r96á79z28k44o29v80á 8716290163350

Mám mezery...myslela jsem, že česnečka se někde nazývá oukrop.

+2/0
12.10.2014 20:04

R74i88c37h62a41r62d 50J28e29l24í53n12e28k 1136237361338

V Irsku jím vždycky jejich CHOWDER a je famózní, na ten se tu zapomnělo!

0/0
9.10.2014 13:37

J82i72ř58í 52K27ř22í71ž 2557324866126

Já mám nejraději česnečku. Je jednoduchá, lehká, v létě studená pěkně osvěží a po pár hodinách tak nějak urychluje moji chůzi....

A nebo čočková, ta je ještě lepší......;-D

0/0
9.10.2014 13:33

P53e92t13r26a 88N78o41v10á61k67o22v63á 7568956464778

Jenže lentil soup dělá celé Skotsko :)

0/0
10.10.2014 10:16

M35a93r60e24k 30V91o57k87á56l 1576824575769

thajskou určitě, boršč určitě, kyselicu taky .. dýňovou ne a gaspacho jedině teplou, jako Rimmer ;-D

+2/0
9.10.2014 13:30

J64a16n18a 74H48o73r36s21k36á 2236497716224

"Zavolejte kuchaře!" ... "Ta polévka je studená!" ;-D R^

+2/0
10.10.2014 20:35

J74a64r70o18m11i55r 79C44h46a60l70o72u80p61k44a 4249697415957

Dýňová je fantastická!

0/0
22.10.2014 9:26
Foto

J82a33n 96M60a13c88k 5187312202655

http://www.labuznik.cz/recept/thajska-polevka-tom-yum/

+1/0
9.10.2014 12:06

L97á80ď21a 52V17r27a91n27ý 7478558368777

Dvě feferonky => ať jím co jím tak to jen pálí.

+2/0
9.10.2014 15:10

J42a27n 55J46a12r66o22s 1909967650818

V subtropickem podnebi maji paliva jidla obrovsky vyznam. To neni modni zalezitost ale vysledek tisicilete zkusenosti. Pro nasince je to samozrejme irelevantni, protoze tady proste neni potreba denne dezinfikovat organismus.

Ale pekelne ostra jidla jednou za cas mam taky rad :D

+1/0
11.10.2014 7:00

A52n87t88o76n14i66n 29B92l34a68z77e48k 4798592307721

Ze svetovych polevek ktere jsem mel sanci ochutnat bych dal na prvni misto thajskou s krevetema a kokosovym mlikem. Super zazitek. Na druhe misto asi americkou polevku ze zapadniho pobrezi ktera se jmenuje myslim claim chowder a ktera je mlecna s rybami, kraby, muslemi.....a treti asi tu vietnamskou pho.

+1/0
9.10.2014 11:50

A44n51t96o31n84i69n 15B90l79a15z65e85k 4508182287681

No....byl jsem u Slovaku na navsteve a pani domu uvarila jejich specialni kapustnicovou polievku a jak mne pan domu upozornil- lepsi jsem pry nejedl! :-) po ochutnani jsem se musel pretvarovat ze mi chutna a mel jsem co delat, abych to snedl. Manzelka pochazi ze Vsetina a za jejich zelnacku bych dal nevim co! Ale musi byt s domacimi klobaskami a ne s parky, jak uz jsem to taky videl.

+1/0
9.10.2014 11:46

J41a97n 67S63o28u49k87u59p 1284624116185

Valašská kyselica a kapustnica jsou přípravou značně odlišné polévky, i když na první pohled vypadají zpřízněně. Kyselica je poměrně hodně jednoduchá na přípravu, není tam skoro co pokazit. Kapustnica má docela zdlouhavý postup kde je co pokazit, navíc se dělá v opravdu velké škále různých regionálních podob, já tu polévku mám rád, ale mnohé místní úpravy mi taky vysloveně nejedou. Paradoxně, nejlepší kapustnička, co sem měl v poslední době, byla na pumpě (Hot Pot u Červeníku u dálnice před Trnavou.. mimochodem tam mají i super koleno), asi hlavně proto, že je ohřívaná (čerstvá kapustnica je nic moc, nejlepší je odležela a ohřátá).

+2/0
9.10.2014 13:06

A63n78t74o86n81i93n 77B49l98a44z96e82k 4828972967981

Nevim, mel jsem zatim na Slovensku jen dve kapustnice. Tu prvni v Bratislave a tu druhou blizko Liptovske mary. Ale ze by neslo nic pokazit u kyselice...tak to zase prrrr.:-) Kazdy ji samozrejme dobrou nedela a je to celkem kumst to dochutit tak, aby mela ten spravny riz!;-)

+1/0
9.10.2014 13:40
Foto

I11v42o 51C25h50u19d16o81b90a 9660546931634

jo taková rajská ze školních jídelen to je mě blbě jen si vzpomenu;-€ nebo maminka párkrát zkusila mléčnou fuj slané teplé mléko a vněm petrželka nudle brbrbr:-P

0/0
9.10.2014 11:19

K46a13m31i67l 95P37y11t39e78l14a 8562400781689

Nejlepsi jsou samozrejme ty thajske. Mnam R^V

+2/0
9.10.2014 11:15
Foto

J96a11n 84M79a30c52k 5877582842205

Koukam ze vsichni opomijeji gulasovou nebo rajskou (s noky ci ryzi)... pritom by mely urcite byt v ceskem top 10 ;-)

+2/0
9.10.2014 11:11

K84a67m53i71l 92P94y25t48e82l84a 8612400741249

Gulasova z pytliku?

+1/−5
9.10.2014 11:13

K86a69m94i68l 32P38y94t83e71l49a 8182790161859

Za co ty minusy? Jinou gulasovku neznam. U nas jime maximalne gulas.

Dejte sem recept, at vim o co jde.

0/−4
9.10.2014 13:05

M34a51r74e87k 27V20o81k38á82l 1386464825889

třeba takhle .. nebo podobně http://www.recepty.cz/recept/gulasova-polevka-z-mleteho-masa-1739

0/0
9.10.2014 13:33

K17a57m92i17l 66P36y69t92e59l56a 8292360561259

Mouka, masox, rajsky protlak. To je teda smakulada. Tak ja radsi nic a zustavam spokojen s tim, ze jsem to vubec neznal :-)

0/0
9.10.2014 13:55

O11l95d14ř63i22c88h 38H23o41r19á73k 2234639411575

A proč ze sebe děláte úplné pako?

To opravdu neumíte napsat do google polévka gulášová recept, ta recepty projít a tak během pár minut najít základní strukturu, složení a styl?

To co předvádíte je totiž trolování.

+1/0
12.10.2014 10:15







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.