Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nekvalitní maso, nebo jenom barbarství? Proč Češi zabíjejí tatarák

Zveme vás na tatarákovou cestu kolem Evropy. Syrové hovězí maso patří k vyhlášeným delikatesám v mnoha zemích a většinou se servíruje tak, aby vynikla jemná chuť samotného syrového masa. Tedy bez kečupu a česneku, které ji chuťově i aromaticky přebijí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J60o85s33e14f 86L97a80s10k33o48š 2467780380

Jako co je tohle za kec zase. Tak to jíme jinak - no bóóóže, tak nám to tak chutná! Českej kečup je špatnej, anglická tatarka super... Němci lejou na řízek omáčku, Japonci chrochtají nad kouskem rýže se syrovou rybou... 

Každý jí co  má rád a co mu chutná. A tak to má být. Jediný špatný tady je ten co se mi snaží diktovat jak to mám jíst i když mi to tak nechutná.

+12/0
17.3.2013 22:48

B93ě97l66a 60H98o96r12á92k12o59v12á 1338972389400

R^

+1/0
18.3.2013 15:34

J84i85ř19í 88D96v93o66ř59á59k 2404971458

Problémmem jsou ty tataráky které se nyní rojí v restauracích.Za 100 - 130 kč.To není z masa na tatarák.To by cenově nevyšlo.A proto tatarák NE.Navíc je to z rozmraženého masa.To je špatně.To není tatarák a je i zdraví nebezpečný.

+1/0
17.3.2013 19:42
Foto

M86a36r47t46i88n 80F51a97l14t34ý84n 9511696704988

Známý si obednal v jedné pražské hospodě tatarák a dostal z něj parazity!

Když tam šel zjšťovat, o co šlo, tak mu řekli, že zrovna neměli už hovězí a že mu ho udělali z divočáka. A že má smůlu. Že je může klidně žalovat, že všechno zapřou a nic jim nedokáže!

Až takhle daleko to došlo!

+2/−2
15.3.2013 17:08

P58a35v31e80l 87O69d50r25a47z39i57l 6814449367480

A všichni vám to věříme, Martine;-D

+2/−1
16.3.2013 13:49
Foto

K17a29t11k61a 25B66o63b23k23o52v56á 8406351609111

Tatarák miluju :-) A co se ochucování jakéhokoli jídla týká... Sto lidí, sto chutí, jak se říká, a je to tak :-) Stejně jako Ital by si na špagáty nedal kečup, já si ho tam s chutí dám, a je mi naprosto jedno, jestli by mě odsoudil, nebo ne ;-D Je hezké si přečíst, jaká je původní (a pro některé jediná správná) verze toho kterého jídla, ale neznamená to, že se tomu nutně musí každý podřídit. Takže si budu do tataráku dál míchat sůl, pepř, papriku, cibuli, worchester, topinky zhusta pomatlu česnekem a navrch dám ještě pár kapek tabasca, zapiju to všechno dobře chlazeným pivem a každý, komu se to nelíbí, mi může být větrem a sušit mi prádlo :-)

+8/0
15.3.2013 10:23

B66ě29l35a 93H18o33r38á59k19o74v46á 1218102169410

R^ :-)

0/0
15.3.2013 10:57

B98ě17l70a 64H27o64r50á18k55o42v93á 1218172389410

Keci v kleci! Všude jinde ho uměj lépe než češi i s tatarama dohromady a celej článek se rozepisuje o pálivejch a výraznejch přísadách co zachraňujou staré hovězí přezrálé ve visu!! Nebo přetloukaj pachuť (příchuť) koniny? :-) R^ [>-]

+2/−3
14.3.2013 14:19

R39a24d64e46k 72S37v55i49t28a25v77s69k90ý 8854778551634

oni tu koninu podle vás budou dávat i do jogrutů co :-P

+2/0
15.3.2013 9:09

B17ě80l53a 49H68o69r43á45k25o20v79á 1618232219300

právě se schvalujou nové etikety a všude bude napsáno ...může obsahovat stopy koniny...  ;-) R^ EU R^ [>-]

0/0
15.3.2013 11:01

T30o77m45á31š 56J62u42r13e52č66k51a 3493482939593

to jsou ale koniny fakt;-DR^

+3/0
15.3.2013 13:25

J32a76r86o40s14l35a83v 90S69e54v30e10r 6568276750875

Je to možná pravda, ale je to věc gusta. Nemám s tím ovšem problém, protože bych si jej (doma) v Česku nedal ani za zlaté prase :-)  KamarErgo v cizím podniku ani náhodouád, údržbář restauračních kuchyní mi to dokonale rozmluvil. Ergo: v cizím podniku ani náhodou a v těch dvou - tří "mých" také jen po nějaké=m tom panáku :-)

Nikomu to nev nucuju, ale já fakt ne.

0/−4
12.3.2013 15:57

P15a13v57e48l 22O49d56r97a10z73i77l 6104829267300

No jo, ty panáky, žejo.

0/0
12.3.2013 19:26

J93o50z65e87f 12Z73á82h17u93m46e86n74s76k35ý 1621858854760

Doporučuji si objednat suché topinky, ne ty smažené na oleji. Na vrch najemno posekanou rukolu.

K tomu těžší, nejlépe barikované červené víno. Tak už vím, jako oslavím dneska MDŽ.

+4/0
8.3.2013 4:05

J78o46s45e89f 55S46o81k30o87l 2390399572839

ptákovina

suché topinky stojí za ....

a k topinkám jedině pivčo ze sedmého ...

+3/−2
8.3.2013 7:49

A18l53e33n36a 59V90e38s72e23l31á 3943621125358

Na druhou stranu - topinky smažené na oleji jsou taky pěknej hnus...

+2/−1
10.3.2013 22:12

P74e78t72r 47R87o91m33á13n78e83k 8134947284164

neznám nic hnusnějšího, než topinky z friťáku. každej to má asi jinak, mě teda mastný topinky k tataráku fakt vadí.

0/0
13.3.2013 22:49
Foto

Z81d85e52n77ě46k 61V77r31b52a 6989128930568

Nejlepší tatarák v ČR je dostupný jak mezichod práve v už méně dostupné Michelinské restauraci La Degustation.!! Bohužel od doby, co konečně dostali hvězdu dost dramaticky zvedli ceny. ;-€

0/0
7.3.2013 21:25
Foto

H14a65n25a 49A37n52t21o16n50o24v91á 6507649604144

Tak já si do masa zamíchám jen vejce, cibuli a sůl. Každé sousto si pak ochutím zvlášť, jednou s hořčicí, jednou s pepřem, jednou s chilli a různé kombinace.

+4/0
5.3.2013 17:51

J73i49ř32í 63H71o32r89á37k 8774276263500

Přidat parmazán do tataráku může jen barbar, stejně tak francouzskou hořčici. Obě ingredience jsou silně aromatické a kde pak je chuť masa. Jen sůl, pepř, pár kalpek tabacka a to je vše.

+6/−1
4.3.2013 18:51

J56i52ř35í 73M44a92c44e28k 3475635434751

Já myslím, že říkat tatarskému bifteku "tatarák" může rovněž jen barbar. Koncovka "-ák" je uváděna v jazykové literatuře jako koncovka s hanlivým významem. A pod pojmy jako tatarák, smažák, svařák či šopák si těžko lze představit něco kvalitního.

+3/−20
5.3.2013 21:24
Foto

R51a17d98e41k 70H60a36n80k11a 8726577139753

Tak tento pokus vám hrubě nevyšel ;-D

+2/0
12.3.2013 14:52

M47a32r34e23k 38R46u32ž21i12č63k63a 9246506562570

nebo treba taky jeste čur a -ák ;-D

+2/0
14.3.2013 14:33

A30n41n66a 19S15o55u22k64u32p58o65v27á 9909447480828

Ha ha ha. Asi když si dělám jídlo, tak si ho ochutím, ne. Napřed napíše, že se má ochucovat co nejmíň, a pak že mistr Lacina z Čestru do toho narve i smetanu, prej pro zjemnění chuti.  :-) :-) :-) Tatarák chci aby měl říz, a pokud ho má někdo rád jemnej, ať tam tu smetanu klidně dá. Ale blít tady bludy, že by se neměl ochucovat skoro vůbec a pak přidat tyhle zaručený recepty..... :-) A mimochodem, tatarák, kterej není ze svíčkový... to mi přijde divný. Asi jako ledvinky z jater. No ale asi taky každýho věc.  Dobrou chuť.

+6/−1
4.3.2013 13:59

T94o32m97a95s 70M20a15t18e27r21a 4646481523453

A co na to Babica?

+8/0
3.3.2013 17:07

A26n30n13a 78S60o68u15k48u97p30o35v67á 9119637710288

Tak když nemáte hovězí, tak tam namelte třeba bůček, nebo něco jinýho, však vono se to tím kečupem nějak srovná..........;-D

+10/0
4.3.2013 14:00

J40i75n63d80ř68i91c52h 60B85e19l35l58i90n92g 9907735216864

Článkem vyprovokován, zaskočil jsem vedle do Merendy na jednoho po česku barbarsky zabitého tataráka.

Kečupu a a w-sauce jsem dal jen jemně. Nádherně tmavě okrové topinky ochotně ustrouhávaly z česneku a potom sládly na jazyku. Chuť dobrého hovězího na topince, jen lehce podtržená kořením, přímo volala po spláchnutí pivečkem, čemuž jsem ochotně vyhovoval.

Díky česneku jsem ovšem na zbytek dne byl vyloučen ze společenského oběhu. Za to můžou ty novináři.

+27/0
3.3.2013 13:43

J42a45n 23M22l83e79j76n55e34k 7765709126188

nádherně popsáno...R^

+5/0
7.3.2013 17:11

V50l46a98s80t88i84m71i76l 34M77e52d91ř50i42c56k57ý 8144394618560

ještě se přiznám, když jsem tatarák ochutnal, topinka a tatarák, po 14 dnech jsem měl bolesti břicha, infekce střev ... :-) ale jinak přeju dobrou chuť k syrovému masu ... a hlavně aby jste pak nakonec neměli v sobě červi :-)

0/−14
2.3.2013 18:20

P23a31v36e14l 28O91d82r13a22z67i74l 6894839107830

Pokud to bylo po dvou týdnech, tak to nebylo z toho tataráku. Kdoví, co jste kde zhltnul. Červů se bát nemusíte, je-li maso veterinárně prověřené.

Mimochodem, syrové maso se jí po celém světě a celkem masově. Jmenuje se to sushi.

+8/0
3.3.2013 11:25

O21n90d22ř12e87j 48H20a18n67s70l30í42k 9466290976294

Maso ryb a dobytka se drasticky lisi, zvlast v tom, jake nemoci a cervy muze obsahovat.

+2/−2
7.3.2013 17:36

M18i55r94o29s19l93a61v95a 11J68i63r66o13u62š18k49o58v44á 8653914377727

Dal jste si tatarák a po dvou týdnech přišly problémy? A nezdá se vám to trošku pozdě?;-D

+4/0
6.3.2013 19:19

V23l68a42s97t59i46m82i23l 47M36e80d37ř15i64c12k95ý 8594154858790

to je zajímavé, bylo nás na pařbě asi přes 30 lidí. a každej odsuzoval syrové maso (tatarák)  tak buď média klamou , že je to nejlepší specialita... a nebo nevim komu mám věřit ... tatarák je hnus všech hnusů ... tečka

+1/−18
2.3.2013 18:17

J55a50n 63C18h21o91b87o83t 5422364208441

Vzdyt to nezer, kdyz ti to nechutna...? U nas to zase maji radi vsichni, kam se podivam. A co?

+17/−1
2.3.2013 21:57

M48i90r16o50s60l63a46v63a 84J50i28r75o80u79š44k92o42v68á 8413314857367

Náhodou se sešlo přes 30 lidí, kterým tatarák nechutná a už je to známka toho, že média lžou ;-D Já zase znám mraky lidí, který tatarák mají rádi. Tak jak to teda bude?:-P

+6/0
6.3.2013 19:21
Foto

R56a71d14i34m 85L66u58k97e80š 9212251452875

Pařba veganů ;-D

+8/0
8.3.2013 18:40

M23a57r60t45i95n 67P32e93j15c32h87a36l 9416572937514

Zase jeden kozel zahradníkem ;-D

+3/0
1.3.2013 9:39

V72l93a88d58i21m43í44r 45M36a76c79a14n 4868683171604

Jasně, tihle rychlokvaškoví euroodborníci na všechno, kteří navíc neumějí uvařit ani míchaná vajíčka, by asi nejraději zakázali vepřo, knedlo, zelo, znojemskou, rajskou, štěpánskou, španělské ptáčky, kynuté ovocné knedlíky, řízek s br. salátem, smažený sýr, zemlbábu, rýžový nákyp, dršťkovou polívku, bramboračku .... ;-O

+13/−2
1.3.2013 7:56

L45u91d30e45k 80D33r45n62e63c 8420514480

tatarak z cestru je naprosta jednicka, fakt je ale ze jsem zazil jak se u nej lidi shaneli po kecupu a podobnych hnusech

problem je v tom ze to maso musi byt fakt jednickove,jak neni musi nastoupit vyse uvedena "zakryvadla chuti"

+4/−3
27.2.2013 17:45

B26o96h54u19m64i56l17a 26M35a86j76e78r23o24v18á 4287871274

tak pozor teď na koňské tataráky;-D

+4/0
27.2.2013 10:13

J16i45n25d36ř90i49c36h 57B69e49l58l35i93n78g 9917945296384

Proč pozor?

+7/0
27.2.2013 11:47

M32i69l48a40n 60H89r34a57b24a50l 9314666241264

OK, tak budu první... nikdy jsem syrové hovězí/ vepřové maso a neláká mě to. Jediná výjimka jsou u mě fermentované salámy a naložené rybí maso.

+1/−10
27.2.2013 6:28

M73i45r35o16s33l88a16v15a 81J17i85r67o66u10š91k97o86v28á 8943784957277

Já si vždycky myslela, že syrový maso bych nepozřela... Pak jsem to ale jednou přece jen zkusila a teď se tatarák řadí mezi moje nejoblíbenější jídla:-)

+5/0
6.3.2013 19:23

J77a75k83u34b 12J42a34n85á35s 7137349413609

Taky mě od poprvé tatarák chutná a měl jsem i sushi ale to mě přijde takové bez chuti a wasabi je na mě moc ostré

0/0
10.3.2013 20:31

J57a52n 84P70o40š32t27a 4876419539923

na tatarak jsem si nabehl v Belgii - na listku filet americain, tesil jsem se na poradny steak a dostal tatarak po francouzsku. ale dobry byl :-)

+4/0
27.2.2013 2:39

L33u34k65a26s 62H13e71r45m30a56n 3674587314984

oni se te nezeptali jak ho chces?;-)

0/0
13.3.2013 4:56

R86o73b80e94r80t 82S43l34á48v44i54k 4116565642561

pisálek tatarák nikdy nejedl, bo by nemohl napsat takovej blábol. V poslední době se mi zdá, že pisálci chtěj kecat i do věcí, o kterých si četli v příručce "Na cesty"

+9/−1
27.2.2013 1:50

M77a39r45e32k 90K11l76u76f17a 3328324414886

Trošku mě zarazilo, že i ten kuchař, co se učil v té vyhlášené kodaňské resturaci, maso na tatarák seká. Vždycky jsem si myslel, že se hovězí na pravý tatarák škrábe. :-/

+12/−1
26.2.2013 18:15

J21a14n 89P92i63v71a52r57n46í91k 1608693593971

Českej tatarák je samozřejmě nejlepší. Vůbec nedovedu pochopit autora článku, který se nás snaží "moralizovat". Já osobně mám rád v tataráku vajíčko, papriku, chilli, pepř, kečup, cibulku a pod něj hezky očesnekovanou topinku. Tak chutná mně. Kámoš si tam přidává sůl a hořčici, tak to zase chutná jemu. Výhodou našeho tataráku je to, že si tam každý může přimíchat co mu chutná. Tak slovutní kuchtíci z různých "mičilenků" by měli jezdit na stáže k nám a pamatovat si, že ingredience do tataráku jsou dle chuti konzumenta. Ale k tataráku všalk patří topinka s česnekem (i kdybych měl spát v boudě u psa) jako k velbloudovi hrby;-D

+19/0
26.2.2013 9:55

M84a30r71t61i56n 16K87o51p26e31c36k40ý 3968197969724

Honzo, klidně si zůstaň buranem, který naplácá do tataráku tolik ingrediencí, že chuť masa úplně zanikne, tvoje věc. Hlavně spoustu chilli, hořčice, kečupu a česneku, hurá na to! Kvalitní hovězí můžeš klidně vynechat, stačí pomlít třeba salám, vyjde to nastejno. Ale to máš jako třeba se špagetami - můžeš si je zaplácat kečupem a navrch nastouhat kopu eidemu, ale ty pravé, tedy po italsku připravené špagety to prostě nejsou, zůstal jen název suroviny. Tento článek byl patrně určen lidem, kteří mají jemnější jazýček - a dokážou například rozeznat chuť krabicového vína a archivního chianti.   :-)

+2/−9
3.3.2013 17:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.