Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nekvalitní maso, nebo jenom barbarství? Proč Češi zabíjejí tatarák

Zveme vás na tatarákovou cestu kolem Evropy. Syrové hovězí maso patří k vyhlášeným delikatesám v mnoha zemích a většinou se servíruje tak, aby vynikla jemná chuť samotného syrového masa. Tedy bez kečupu a česneku, které ji chuťově i aromaticky přebijí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J89o92s52e60f 86L52a21s96k90o98š 2387750960

Jako co je tohle za kec zase. Tak to jíme jinak - no bóóóže, tak nám to tak chutná! Českej kečup je špatnej, anglická tatarka super... Němci lejou na řízek omáčku, Japonci chrochtají nad kouskem rýže se syrovou rybou... 

Každý jí co  má rád a co mu chutná. A tak to má být. Jediný špatný tady je ten co se mi snaží diktovat jak to mám jíst i když mi to tak nechutná.

+12/0
17.3.2013 22:48

B45ě12l92a 81H72o26r13á43k59o29v45á 1178722459730

R^

+1/0
18.3.2013 15:34

J46i67ř20í 97D22v72o38ř84á24k 2174441178

Problémmem jsou ty tataráky které se nyní rojí v restauracích.Za 100 - 130 kč.To není z masa na tatarák.To by cenově nevyšlo.A proto tatarák NE.Navíc je to z rozmraženého masa.To je špatně.To není tatarák a je i zdraví nebezpečný.

+1/0
17.3.2013 19:42
Foto

M17a59r40t46i73n 40F40a70l12t80ý15n 9251536974288

Známý si obednal v jedné pražské hospodě tatarák a dostal z něj parazity!

Když tam šel zjšťovat, o co šlo, tak mu řekli, že zrovna neměli už hovězí a že mu ho udělali z divočáka. A že má smůlu. Že je může klidně žalovat, že všechno zapřou a nic jim nedokáže!

Až takhle daleko to došlo!

+2/−2
15.3.2013 17:08

P39a73v16e52l 24O17d46r60a32z87i39l 6634339167270

A všichni vám to věříme, Martine;-D

+2/−1
16.3.2013 13:49
Foto

K78a73t38k19a 94B83o29b81k70o76v41á 8746701659621

Tatarák miluju :-) A co se ochucování jakéhokoli jídla týká... Sto lidí, sto chutí, jak se říká, a je to tak :-) Stejně jako Ital by si na špagáty nedal kečup, já si ho tam s chutí dám, a je mi naprosto jedno, jestli by mě odsoudil, nebo ne ;-D Je hezké si přečíst, jaká je původní (a pro některé jediná správná) verze toho kterého jídla, ale neznamená to, že se tomu nutně musí každý podřídit. Takže si budu do tataráku dál míchat sůl, pepř, papriku, cibuli, worchester, topinky zhusta pomatlu česnekem a navrch dám ještě pár kapek tabasca, zapiju to všechno dobře chlazeným pivem a každý, komu se to nelíbí, mi může být větrem a sušit mi prádlo :-)

+8/0
15.3.2013 10:23

B94ě53l24a 54H97o20r17á64k29o10v69á 1978182579430

R^ :-)

0/0
15.3.2013 10:57

B76ě17l63a 84H12o40r86á44k12o44v20á 1918442759810

Keci v kleci! Všude jinde ho uměj lépe než češi i s tatarama dohromady a celej článek se rozepisuje o pálivejch a výraznejch přísadách co zachraňujou staré hovězí přezrálé ve visu!! Nebo přetloukaj pachuť (příchuť) koniny? :-) R^ [>-]

+2/−3
14.3.2013 14:19

R42a75d93e69k 92S85v48i77t18a16v70s19k18ý 8184348841214

oni tu koninu podle vás budou dávat i do jogrutů co :-P

+2/0
15.3.2013 9:09

B33ě36l98a 34H20o84r63á31k18o18v21á 1208872289710

právě se schvalujou nové etikety a všude bude napsáno ...může obsahovat stopy koniny...  ;-) R^ EU R^ [>-]

0/0
15.3.2013 11:01

T88o46m67á93š 14J47u64r57e38č38k55a 3773402319773

to jsou ale koniny fakt;-DR^

+3/0
15.3.2013 13:25

J35a77r58o97s67l17a75v 57S31e89v40e47r 6838766360675

Je to možná pravda, ale je to věc gusta. Nemám s tím ovšem problém, protože bych si jej (doma) v Česku nedal ani za zlaté prase :-)  KamarErgo v cizím podniku ani náhodouád, údržbář restauračních kuchyní mi to dokonale rozmluvil. Ergo: v cizím podniku ani náhodou a v těch dvou - tří "mých" také jen po nějaké=m tom panáku :-)

Nikomu to nev nucuju, ale já fakt ne.

0/−4
12.3.2013 15:57

P29a87v98e29l 70O50d40r80a72z68i78l 6704959637160

No jo, ty panáky, žejo.

0/0
12.3.2013 19:26

J32o98z40e82f 43Z60á88h60u63m23e88n45s13k73ý 1101798794110

Doporučuji si objednat suché topinky, ne ty smažené na oleji. Na vrch najemno posekanou rukolu.

K tomu těžší, nejlépe barikované červené víno. Tak už vím, jako oslavím dneska MDŽ.

+4/0
8.3.2013 4:05

J70o36s89e41f 12S16o84k47o77l 2350989382149

ptákovina

suché topinky stojí za ....

a k topinkám jedině pivčo ze sedmého ...

+3/−2
8.3.2013 7:49

A60l66e83n17a 47V53e93s91e16l39á 3373441165818

Na druhou stranu - topinky smažené na oleji jsou taky pěknej hnus...

+2/−1
10.3.2013 22:12

P14e36t17r 72R87o97m68á35n37e26k 8904967334974

neznám nic hnusnějšího, než topinky z friťáku. každej to má asi jinak, mě teda mastný topinky k tataráku fakt vadí.

0/0
13.3.2013 22:49
Foto

Z95d81e63n60ě35k 18V37r77b29a 6659618360858

Nejlepší tatarák v ČR je dostupný jak mezichod práve v už méně dostupné Michelinské restauraci La Degustation.!! Bohužel od doby, co konečně dostali hvězdu dost dramaticky zvedli ceny. ;-€

0/0
7.3.2013 21:25
Foto

H18a63n95a 61A96n94t34o79n20o70v61á 6207399444354

Tak já si do masa zamíchám jen vejce, cibuli a sůl. Každé sousto si pak ochutím zvlášť, jednou s hořčicí, jednou s pepřem, jednou s chilli a různé kombinace.

+4/0
5.3.2013 17:51

J39i66ř26í 49H29o95r95á33k 8744756183960

Přidat parmazán do tataráku může jen barbar, stejně tak francouzskou hořčici. Obě ingredience jsou silně aromatické a kde pak je chuť masa. Jen sůl, pepř, pár kalpek tabacka a to je vše.

+6/−1
4.3.2013 18:51

J53i35ř17í 50M21a60c21e60k 3705415634921

Já myslím, že říkat tatarskému bifteku "tatarák" může rovněž jen barbar. Koncovka "-ák" je uváděna v jazykové literatuře jako koncovka s hanlivým významem. A pod pojmy jako tatarák, smažák, svařák či šopák si těžko lze představit něco kvalitního.

+3/−20
5.3.2013 21:24
Foto

R12a98d27e85k 21H12a50n94k72a 8116487619493

Tak tento pokus vám hrubě nevyšel ;-D

+2/0
12.3.2013 14:52

M21a16r89e22k 39R30u85ž87i96č79k53a 9136306502580

nebo treba taky jeste čur a -ák ;-D

+2/0
14.3.2013 14:33

A28n83n64a 96S13o32u47k30u77p20o22v72á 9359227340518

Ha ha ha. Asi když si dělám jídlo, tak si ho ochutím, ne. Napřed napíše, že se má ochucovat co nejmíň, a pak že mistr Lacina z Čestru do toho narve i smetanu, prej pro zjemnění chuti.  :-) :-) :-) Tatarák chci aby měl říz, a pokud ho má někdo rád jemnej, ať tam tu smetanu klidně dá. Ale blít tady bludy, že by se neměl ochucovat skoro vůbec a pak přidat tyhle zaručený recepty..... :-) A mimochodem, tatarák, kterej není ze svíčkový... to mi přijde divný. Asi jako ledvinky z jater. No ale asi taky každýho věc.  Dobrou chuť.

+6/−1
4.3.2013 13:59

T54o11m98a54s 30M47a40t20e76r15a 4146281723813

A co na to Babica?

+8/0
3.3.2013 17:07

A60n90n76a 87S46o50u58k27u72p84o22v12á 9279567600748

Tak když nemáte hovězí, tak tam namelte třeba bůček, nebo něco jinýho, však vono se to tím kečupem nějak srovná..........;-D

+10/0
4.3.2013 14:00

J72i38n66d57ř28i50c14h 96B45e33l85l35i26n43g 9127145376314

Článkem vyprovokován, zaskočil jsem vedle do Merendy na jednoho po česku barbarsky zabitého tataráka.

Kečupu a a w-sauce jsem dal jen jemně. Nádherně tmavě okrové topinky ochotně ustrouhávaly z česneku a potom sládly na jazyku. Chuť dobrého hovězího na topince, jen lehce podtržená kořením, přímo volala po spláchnutí pivečkem, čemuž jsem ochotně vyhovoval.

Díky česneku jsem ovšem na zbytek dne byl vyloučen ze společenského oběhu. Za to můžou ty novináři.

+27/0
3.3.2013 13:43

J21a43n 45M45l15e45j95n83e36k 7685189456238

nádherně popsáno...R^

+5/0
7.3.2013 17:11
Foto

V63l26a39s41t89i16m34i71l 20M85e79d51ř23i63c33k10ý 8394824178730

ještě se přiznám, když jsem tatarák ochutnal, topinka a tatarák, po 14 dnech jsem měl bolesti břicha, infekce střev ... :-) ale jinak přeju dobrou chuť k syrovému masu ... a hlavně aby jste pak nakonec neměli v sobě červi :-)

0/−14
2.3.2013 18:20

P95a44v26e39l 36O32d30r61a44z24i45l 6874109197320

Pokud to bylo po dvou týdnech, tak to nebylo z toho tataráku. Kdoví, co jste kde zhltnul. Červů se bát nemusíte, je-li maso veterinárně prověřené.

Mimochodem, syrové maso se jí po celém světě a celkem masově. Jmenuje se to sushi.

+8/0
3.3.2013 11:25

O18n86d11ř22e97j 12H58a11n57s64l93í91k 9806710826954

Maso ryb a dobytka se drasticky lisi, zvlast v tom, jake nemoci a cervy muze obsahovat.

+2/−2
7.3.2013 17:36

M84i11r71o27s28l10a10v15a 66J85i72r36o95u49š91k51o13v41á 8243234387707

Dal jste si tatarák a po dvou týdnech přišly problémy? A nezdá se vám to trošku pozdě?;-D

+4/0
6.3.2013 19:19
Foto

V19l70a46s43t67i73m41i40l 48M88e60d27ř59i85c38k91ý 8134184858950

to je zajímavé, bylo nás na pařbě asi přes 30 lidí. a každej odsuzoval syrové maso (tatarák)  tak buď média klamou , že je to nejlepší specialita... a nebo nevim komu mám věřit ... tatarák je hnus všech hnusů ... tečka

+1/−18
2.3.2013 18:17

J55a22n 39C32h15o17b72o51t 5882494578691

Vzdyt to nezer, kdyz ti to nechutna...? U nas to zase maji radi vsichni, kam se podivam. A co?

+17/−1
2.3.2013 21:57

M67i24r91o10s80l84a41v35a 72J35i46r82o74u77š89k15o23v20á 8373154367417

Náhodou se sešlo přes 30 lidí, kterým tatarák nechutná a už je to známka toho, že média lžou ;-D Já zase znám mraky lidí, který tatarák mají rádi. Tak jak to teda bude?:-P

+6/0
6.3.2013 19:21
Foto

R25a95d41i23m 37L60u11k89e51š 9972411892595

Pařba veganů ;-D

+8/0
8.3.2013 18:40

M45a93r37t20i28n 76P59e33j29c74h56a56l 9376272667384

Zase jeden kozel zahradníkem ;-D

+3/0
1.3.2013 9:39

V77l22a51d43i35m98í94r 68M66a56c80a34n 4828833471514

Jasně, tihle rychlokvaškoví euroodborníci na všechno, kteří navíc neumějí uvařit ani míchaná vajíčka, by asi nejraději zakázali vepřo, knedlo, zelo, znojemskou, rajskou, štěpánskou, španělské ptáčky, kynuté ovocné knedlíky, řízek s br. salátem, smažený sýr, zemlbábu, rýžový nákyp, dršťkovou polívku, bramboračku .... ;-O

+13/−2
1.3.2013 7:56

L83u27d54e20k 84D98r19n38e75c 8180944310

tatarak z cestru je naprosta jednicka, fakt je ale ze jsem zazil jak se u nej lidi shaneli po kecupu a podobnych hnusech

problem je v tom ze to maso musi byt fakt jednickove,jak neni musi nastoupit vyse uvedena "zakryvadla chuti"

+4/−3
27.2.2013 17:45

B84o66h10u42m43i60l73a 85M89a56j33e45r98o68v53á 4707951354

tak pozor teď na koňské tataráky;-D

+4/0
27.2.2013 10:13

J50i45n37d14ř71i19c72h 55B52e77l13l22i66n27g 9137735836104

Proč pozor?

+7/0
27.2.2013 11:47

M56i47l89a31n 19H60r61a37b92a18l 9214266551474

OK, tak budu první... nikdy jsem syrové hovězí/ vepřové maso a neláká mě to. Jediná výjimka jsou u mě fermentované salámy a naložené rybí maso.

+1/−10
27.2.2013 6:28

M42i50r67o59s92l79a93v90a 69J87i18r94o82u76š89k16o41v34á 8843524247577

Já si vždycky myslela, že syrový maso bych nepozřela... Pak jsem to ale jednou přece jen zkusila a teď se tatarák řadí mezi moje nejoblíbenější jídla:-)

+5/0
6.3.2013 19:23

J45a28k35u75b 52J44a25n63á43s 7367319643799

Taky mě od poprvé tatarák chutná a měl jsem i sushi ale to mě přijde takové bez chuti a wasabi je na mě moc ostré

0/0
10.3.2013 20:31

J25a58n 53P79o14š16t64a 4776119239233

na tatarak jsem si nabehl v Belgii - na listku filet americain, tesil jsem se na poradny steak a dostal tatarak po francouzsku. ale dobry byl :-)

+4/0
27.2.2013 2:39

L77u83k46a86s 75H85e40r13m33a83n 3144487334274

oni se te nezeptali jak ho chces?;-)

0/0
13.3.2013 4:56

R36o59b74e15r53t 80S73l27á96v73i56k 4866545802451

pisálek tatarák nikdy nejedl, bo by nemohl napsat takovej blábol. V poslední době se mi zdá, že pisálci chtěj kecat i do věcí, o kterých si četli v příručce "Na cesty"

+9/−1
27.2.2013 1:50

M58a79r43e15k 21K96l68u96f37a 3878564944276

Trošku mě zarazilo, že i ten kuchař, co se učil v té vyhlášené kodaňské resturaci, maso na tatarák seká. Vždycky jsem si myslel, že se hovězí na pravý tatarák škrábe. :-/

+12/−1
26.2.2013 18:15

J41a94n 21P20i30v62a76r56n88í71k 1578413493591

Českej tatarák je samozřejmě nejlepší. Vůbec nedovedu pochopit autora článku, který se nás snaží "moralizovat". Já osobně mám rád v tataráku vajíčko, papriku, chilli, pepř, kečup, cibulku a pod něj hezky očesnekovanou topinku. Tak chutná mně. Kámoš si tam přidává sůl a hořčici, tak to zase chutná jemu. Výhodou našeho tataráku je to, že si tam každý může přimíchat co mu chutná. Tak slovutní kuchtíci z různých "mičilenků" by měli jezdit na stáže k nám a pamatovat si, že ingredience do tataráku jsou dle chuti konzumenta. Ale k tataráku všalk patří topinka s česnekem (i kdybych měl spát v boudě u psa) jako k velbloudovi hrby;-D

+19/0
26.2.2013 9:55

M85a71r39t87i41n 59K66o73p13e70c42k21ý 3298667619464

Honzo, klidně si zůstaň buranem, který naplácá do tataráku tolik ingrediencí, že chuť masa úplně zanikne, tvoje věc. Hlavně spoustu chilli, hořčice, kečupu a česneku, hurá na to! Kvalitní hovězí můžeš klidně vynechat, stačí pomlít třeba salám, vyjde to nastejno. Ale to máš jako třeba se špagetami - můžeš si je zaplácat kečupem a navrch nastouhat kopu eidemu, ale ty pravé, tedy po italsku připravené špagety to prostě nejsou, zůstal jen název suroviny. Tento článek byl patrně určen lidem, kteří mají jemnější jazýček - a dokážou například rozeznat chuť krabicového vína a archivního chianti.   :-)

+2/−9
3.3.2013 17:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.