Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Nekvalitní maso, nebo jenom barbarství? Proč Češi zabíjejí tatarák

Zveme vás na tatarákovou cestu kolem Evropy. Syrové hovězí maso patří k vyhlášeným delikatesám v mnoha zemích a většinou se servíruje tak, aby vynikla jemná chuť samotného syrového masa. Tedy bez kečupu a česneku, které ji chuťově i aromaticky přebijí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J95o14s21e55f 68L16a45s28k61o38š 2157780590

Jako co je tohle za kec zase. Tak to jíme jinak - no bóóóže, tak nám to tak chutná! Českej kečup je špatnej, anglická tatarka super... Němci lejou na řízek omáčku, Japonci chrochtají nad kouskem rýže se syrovou rybou... 

Každý jí co  má rád a co mu chutná. A tak to má být. Jediný špatný tady je ten co se mi snaží diktovat jak to mám jíst i když mi to tak nechutná.

+12/0
17.3.2013 22:48

B39ě42l53a 20H95o83r36á27k65o18v86á 1818582219640

R^

+1/0
18.3.2013 15:34

J35i44ř49í 88D25v30o67ř81á76k 2364171338

Problémmem jsou ty tataráky které se nyní rojí v restauracích.Za 100 - 130 kč.To není z masa na tatarák.To by cenově nevyšlo.A proto tatarák NE.Navíc je to z rozmraženého masa.To je špatně.To není tatarák a je i zdraví nebezpečný.

+1/0
17.3.2013 19:42


Foto

M52a72r57t98i39n 77F29a31l81t86ý92n 9931166864178

Známý si obednal v jedné pražské hospodě tatarák a dostal z něj parazity!

Když tam šel zjšťovat, o co šlo, tak mu řekli, že zrovna neměli už hovězí a že mu ho udělali z divočáka. A že má smůlu. Že je může klidně žalovat, že všechno zapřou a nic jim nedokáže!

Až takhle daleko to došlo!

+2/−2
15.3.2013 17:08

P77a48v12e68l 86O56d34r62a36z92i65l 6894449197730

A všichni vám to věříme, Martine;-D

+2/−1
16.3.2013 13:49
Foto

K70a42t69k75a 12B73o91b59k87o51v80á 8916421539571

Tatarák miluju :-) A co se ochucování jakéhokoli jídla týká... Sto lidí, sto chutí, jak se říká, a je to tak :-) Stejně jako Ital by si na špagáty nedal kečup, já si ho tam s chutí dám, a je mi naprosto jedno, jestli by mě odsoudil, nebo ne ;-D Je hezké si přečíst, jaká je původní (a pro některé jediná správná) verze toho kterého jídla, ale neznamená to, že se tomu nutně musí každý podřídit. Takže si budu do tataráku dál míchat sůl, pepř, papriku, cibuli, worchester, topinky zhusta pomatlu česnekem a navrch dám ještě pár kapek tabasca, zapiju to všechno dobře chlazeným pivem a každý, komu se to nelíbí, mi může být větrem a sušit mi prádlo :-)

+8/0
15.3.2013 10:23

B55ě93l19a 42H60o13r38á33k47o46v94á 1488942719460

R^ :-)

0/0
15.3.2013 10:57

B22ě38l86a 72H22o31r60á45k20o14v14á 1558522809440

Keci v kleci! Všude jinde ho uměj lépe než češi i s tatarama dohromady a celej článek se rozepisuje o pálivejch a výraznejch přísadách co zachraňujou staré hovězí přezrálé ve visu!! Nebo přetloukaj pachuť (příchuť) koniny? :-) R^ [>-]

+2/−3
14.3.2013 14:19

R75a42d29e82k 44S19v95i35t75a23v67s14k46ý 8384658771534

oni tu koninu podle vás budou dávat i do jogrutů co :-P

+2/0
15.3.2013 9:09

B79ě45l34a 42H72o31r55á98k82o79v65á 1118292159740

právě se schvalujou nové etikety a všude bude napsáno ...může obsahovat stopy koniny...  ;-) R^ EU R^ [>-]

0/0
15.3.2013 11:01

T88o11m13á42š 61J95u97r63e56č98k81a 3473352129873

to jsou ale koniny fakt;-DR^

+3/0
15.3.2013 13:25

J65a38r16o79s72l12a98v 83S62e61v53e67r 6678316650715

Je to možná pravda, ale je to věc gusta. Nemám s tím ovšem problém, protože bych si jej (doma) v Česku nedal ani za zlaté prase :-)  KamarErgo v cizím podniku ani náhodouád, údržbář restauračních kuchyní mi to dokonale rozmluvil. Ergo: v cizím podniku ani náhodou a v těch dvou - tří "mých" také jen po nějaké=m tom panáku :-)

Nikomu to nev nucuju, ale já fakt ne.

0/−4
12.3.2013 15:57

P63a58v47e88l 35O14d65r29a93z83i47l 6694849727490

No jo, ty panáky, žejo.

0/0
12.3.2013 19:26

J17o73z79e91f 10Z72á22h35u11m86e11n28s79k98ý 1511408954350

Doporučuji si objednat suché topinky, ne ty smažené na oleji. Na vrch najemno posekanou rukolu.

K tomu těžší, nejlépe barikované červené víno. Tak už vím, jako oslavím dneska MDŽ.

+4/0
8.3.2013 4:05

J50o73s70e90f 45S22o87k47o12l 2460499942419

ptákovina

suché topinky stojí za ....

a k topinkám jedině pivčo ze sedmého ...

+3/−2
8.3.2013 7:49

A16l73e59n40a 39V33e95s25e92l69á 3473711745328

Na druhou stranu - topinky smažené na oleji jsou taky pěknej hnus...

+2/−1
10.3.2013 22:12

P68e48t13r 12R20o47m79á11n84e68k 8484917414514

neznám nic hnusnějšího, než topinky z friťáku. každej to má asi jinak, mě teda mastný topinky k tataráku fakt vadí.

0/0
13.3.2013 22:49
Foto

Z20d91e31n13ě19k 82V86r54b50a 6279578740358

Nejlepší tatarák v ČR je dostupný jak mezichod práve v už méně dostupné Michelinské restauraci La Degustation.!! Bohužel od doby, co konečně dostali hvězdu dost dramaticky zvedli ceny. ;-€

0/0
7.3.2013 21:25
Foto

H96a34n79a 11A52n72t46o64n78o62v42á 6467849924364

Tak já si do masa zamíchám jen vejce, cibuli a sůl. Každé sousto si pak ochutím zvlášť, jednou s hořčicí, jednou s pepřem, jednou s chilli a různé kombinace.

+4/0
5.3.2013 17:51

J71i74ř70í 90H41o64r73á82k 8764266673650

Přidat parmazán do tataráku může jen barbar, stejně tak francouzskou hořčici. Obě ingredience jsou silně aromatické a kde pak je chuť masa. Jen sůl, pepř, pár kalpek tabacka a to je vše.

+6/−1
4.3.2013 18:51

J48i81ř93í 62M84a61c72e53k 3135595884461

Já myslím, že říkat tatarskému bifteku "tatarák" může rovněž jen barbar. Koncovka "-ák" je uváděna v jazykové literatuře jako koncovka s hanlivým významem. A pod pojmy jako tatarák, smažák, svařák či šopák si těžko lze představit něco kvalitního.

+3/−20
5.3.2013 21:24
Foto

R48a67d14e54k 23H67a69n72k97a 8926287779513

Tak tento pokus vám hrubě nevyšel ;-D

+2/0
12.3.2013 14:52

M86a82r93e41k 59R95u33ž35i15č80k25a 9966686782600

nebo treba taky jeste čur a -ák ;-D

+2/0
14.3.2013 14:33

A32n30n81a 67S24o81u53k91u96p68o37v63á 9589967910508

Ha ha ha. Asi když si dělám jídlo, tak si ho ochutím, ne. Napřed napíše, že se má ochucovat co nejmíň, a pak že mistr Lacina z Čestru do toho narve i smetanu, prej pro zjemnění chuti.  :-) :-) :-) Tatarák chci aby měl říz, a pokud ho má někdo rád jemnej, ať tam tu smetanu klidně dá. Ale blít tady bludy, že by se neměl ochucovat skoro vůbec a pak přidat tyhle zaručený recepty..... :-) A mimochodem, tatarák, kterej není ze svíčkový... to mi přijde divný. Asi jako ledvinky z jater. No ale asi taky každýho věc.  Dobrou chuť.

+6/−1
4.3.2013 13:59

T88o75m84a43s 73M88a58t71e98r91a 4225221616335

A co na to Babica?

+8/0
3.3.2013 17:07

A39n26n97a 89S21o74u71k45u19p37o15v38á 9129447900688

Tak když nemáte hovězí, tak tam namelte třeba bůček, nebo něco jinýho, však vono se to tím kečupem nějak srovná..........;-D

+10/0
4.3.2013 14:00

J69i76n18d87ř74i18c92h 93B27e58l40l33i95n25g 9887415786444

Článkem vyprovokován, zaskočil jsem vedle do Merendy na jednoho po česku barbarsky zabitého tataráka.

Kečupu a a w-sauce jsem dal jen jemně. Nádherně tmavě okrové topinky ochotně ustrouhávaly z česneku a potom sládly na jazyku. Chuť dobrého hovězího na topince, jen lehce podtržená kořením, přímo volala po spláchnutí pivečkem, čemuž jsem ochotně vyhovoval.

Díky česneku jsem ovšem na zbytek dne byl vyloučen ze společenského oběhu. Za to můžou ty novináři.

+27/0
3.3.2013 13:43

J45a97n 47M59l16e80j74n26e39k 7755169686598

nádherně popsáno...R^

+5/0
7.3.2013 17:11
Foto

V56l36a18s33t52i45m53i45l 63M17e14d95ř92i26c40k22ý 8224214268960

ještě se přiznám, když jsem tatarák ochutnal, topinka a tatarák, po 14 dnech jsem měl bolesti břicha, infekce střev ... :-) ale jinak přeju dobrou chuť k syrovému masu ... a hlavně aby jste pak nakonec neměli v sobě červi :-)

0/−14
2.3.2013 18:20

P33a98v55e69l 31O26d11r16a98z90i63l 6284219887800

Pokud to bylo po dvou týdnech, tak to nebylo z toho tataráku. Kdoví, co jste kde zhltnul. Červů se bát nemusíte, je-li maso veterinárně prověřené.

Mimochodem, syrové maso se jí po celém světě a celkem masově. Jmenuje se to sushi.

+8/0
3.3.2013 11:25

O75n69d16ř64e88j 42H90a98n43s39l54í19k 9866580846274

Maso ryb a dobytka se drasticky lisi, zvlast v tom, jake nemoci a cervy muze obsahovat.

+2/−2
7.3.2013 17:36

M62i93r52o62s32l37a62v62a 30J28i51r38o64u26š50k77o80v36á 8593454527157

Dal jste si tatarák a po dvou týdnech přišly problémy? A nezdá se vám to trošku pozdě?;-D

+4/0
6.3.2013 19:19
Foto

V55l35a91s70t90i28m50i15l 45M65e27d46ř27i53c41k53ý 8124674248480

to je zajímavé, bylo nás na pařbě asi přes 30 lidí. a každej odsuzoval syrové maso (tatarák)  tak buď média klamou , že je to nejlepší specialita... a nebo nevim komu mám věřit ... tatarák je hnus všech hnusů ... tečka

+1/−18
2.3.2013 18:17

J70a78n 23C14h41o16b31o35t 5802194888911

Vzdyt to nezer, kdyz ti to nechutna...? U nas to zase maji radi vsichni, kam se podivam. A co?

+17/−1
2.3.2013 21:57

M53i42r29o17s36l38a57v60a 19J23i20r15o22u63š89k41o91v20á 8603584497757

Náhodou se sešlo přes 30 lidí, kterým tatarák nechutná a už je to známka toho, že média lžou ;-D Já zase znám mraky lidí, který tatarák mají rádi. Tak jak to teda bude?:-P

+6/0
6.3.2013 19:21
Foto

R68a83d56i78m 66L59u22k28e79š 9642551382545

Pařba veganů ;-D

+8/0
8.3.2013 18:40

M72a20r22t46i74n 39P65e87j60c64h12a98l 9296512417924

Zase jeden kozel zahradníkem ;-D

+3/0
1.3.2013 9:39

V88l97a37d42i14m66í59r 32M79a59c89a11n 4968943401494

Jasně, tihle rychlokvaškoví euroodborníci na všechno, kteří navíc neumějí uvařit ani míchaná vajíčka, by asi nejraději zakázali vepřo, knedlo, zelo, znojemskou, rajskou, štěpánskou, španělské ptáčky, kynuté ovocné knedlíky, řízek s br. salátem, smažený sýr, zemlbábu, rýžový nákyp, dršťkovou polívku, bramboračku .... ;-O

+13/−2
1.3.2013 7:56

L65u35d45e68k 81D97r24n82e20c 8190794320

tatarak z cestru je naprosta jednicka, fakt je ale ze jsem zazil jak se u nej lidi shaneli po kecupu a podobnych hnusech

problem je v tom ze to maso musi byt fakt jednickove,jak neni musi nastoupit vyse uvedena "zakryvadla chuti"

+4/−3
27.2.2013 17:45

B90o75h67u39m70i85l85a 75M57a11j21e68r53o61v23á 4937791744

tak pozor teď na koňské tataráky;-D

+4/0
27.2.2013 10:13

J86i63n69d70ř58i63c26h 95B34e16l98l22i58n93g 9567795986884

Proč pozor?

+7/0
27.2.2013 11:47

M32i70l35a18n 54H73r18a33b33a98l 9384466111884

OK, tak budu první... nikdy jsem syrové hovězí/ vepřové maso a neláká mě to. Jediná výjimka jsou u mě fermentované salámy a naložené rybí maso.

+1/−10
27.2.2013 6:28

M39i43r92o68s30l15a19v75a 53J89i61r68o57u87š61k74o95v81á 8243154967527

Já si vždycky myslela, že syrový maso bych nepozřela... Pak jsem to ale jednou přece jen zkusila a teď se tatarák řadí mezi moje nejoblíbenější jídla:-)

+5/0
6.3.2013 19:23

J25a37k61u25b 83J55a91n71á34s 7777629213699

Taky mě od poprvé tatarák chutná a měl jsem i sushi ale to mě přijde takové bez chuti a wasabi je na mě moc ostré

0/0
10.3.2013 20:31

J63a22n 85P40o67š76t23a 4946819279923

na tatarak jsem si nabehl v Belgii - na listku filet americain, tesil jsem se na poradny steak a dostal tatarak po francouzsku. ale dobry byl :-)

+4/0
27.2.2013 2:39

L15u59k44a71s 34H41e63r86m82a42n 3904767404684

oni se te nezeptali jak ho chces?;-)

0/0
13.3.2013 4:56

R88o34b30e60r27t 36S89l93á76v90i20k 4826955822471

pisálek tatarák nikdy nejedl, bo by nemohl napsat takovej blábol. V poslední době se mi zdá, že pisálci chtěj kecat i do věcí, o kterých si četli v příručce "Na cesty"

+9/−1
27.2.2013 1:50

M29a39r30e55k 43K32l78u94f56a 3108104454986

Trošku mě zarazilo, že i ten kuchař, co se učil v té vyhlášené kodaňské resturaci, maso na tatarák seká. Vždycky jsem si myslel, že se hovězí na pravý tatarák škrábe. :-/

+12/−1
26.2.2013 18:15

J34a85n 30P31i18v98a97r87n87í74k 1308983653241

Českej tatarák je samozřejmě nejlepší. Vůbec nedovedu pochopit autora článku, který se nás snaží "moralizovat". Já osobně mám rád v tataráku vajíčko, papriku, chilli, pepř, kečup, cibulku a pod něj hezky očesnekovanou topinku. Tak chutná mně. Kámoš si tam přidává sůl a hořčici, tak to zase chutná jemu. Výhodou našeho tataráku je to, že si tam každý může přimíchat co mu chutná. Tak slovutní kuchtíci z různých "mičilenků" by měli jezdit na stáže k nám a pamatovat si, že ingredience do tataráku jsou dle chuti konzumenta. Ale k tataráku všalk patří topinka s česnekem (i kdybych měl spát v boudě u psa) jako k velbloudovi hrby;-D

+19/0
26.2.2013 9:55

M65a67r79t23i58n 67K13o45p23e61c56k84ý 3348667549344

Honzo, klidně si zůstaň buranem, který naplácá do tataráku tolik ingrediencí, že chuť masa úplně zanikne, tvoje věc. Hlavně spoustu chilli, hořčice, kečupu a česneku, hurá na to! Kvalitní hovězí můžeš klidně vynechat, stačí pomlít třeba salám, vyjde to nastejno. Ale to máš jako třeba se špagetami - můžeš si je zaplácat kečupem a navrch nastouhat kopu eidemu, ale ty pravé, tedy po italsku připravené špagety to prostě nejsou, zůstal jen název suroviny. Tento článek byl patrně určen lidem, kteří mají jemnější jazýček - a dokážou například rozeznat chuť krabicového vína a archivního chianti.   :-)

+2/−9
3.3.2013 17:35





Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.