Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nekvalitní maso, nebo jenom barbarství? Proč Češi zabíjejí tatarák

Zveme vás na tatarákovou cestu kolem Evropy. Syrové hovězí maso patří k vyhlášeným delikatesám v mnoha zemích a většinou se servíruje tak, aby vynikla jemná chuť samotného syrového masa. Tedy bez kečupu a česneku, které ji chuťově i aromaticky přebijí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

J54o26s91e16f 74L91a56s98k71o66š 2457900360

Jako co je tohle za kec zase. Tak to jíme jinak - no bóóóže, tak nám to tak chutná! Českej kečup je špatnej, anglická tatarka super... Němci lejou na řízek omáčku, Japonci chrochtají nad kouskem rýže se syrovou rybou... 

Každý jí co  má rád a co mu chutná. A tak to má být. Jediný špatný tady je ten co se mi snaží diktovat jak to mám jíst i když mi to tak nechutná.

+12/0
17.3.2013 22:48

B91ě57l21a 26H37o75r21á74k63o68v48á 1988402369190

R^

+1/0
18.3.2013 15:34

J97i35ř75í 72D18v37o71ř38á45k 2364121378

Problémmem jsou ty tataráky které se nyní rojí v restauracích.Za 100 - 130 kč.To není z masa na tatarák.To by cenově nevyšlo.A proto tatarák NE.Navíc je to z rozmraženého masa.To je špatně.To není tatarák a je i zdraví nebezpečný.

+1/0
17.3.2013 19:42
Foto

M31a96r83t86i12n 65F25a39l86t11ý80n 9381926974148

Známý si obednal v jedné pražské hospodě tatarák a dostal z něj parazity!

Když tam šel zjšťovat, o co šlo, tak mu řekli, že zrovna neměli už hovězí a že mu ho udělali z divočáka. A že má smůlu. Že je může klidně žalovat, že všechno zapřou a nic jim nedokáže!

Až takhle daleko to došlo!

+2/−2
15.3.2013 17:08

P90a57v52e17l 44O64d47r11a45z89i71l 6824989307280

A všichni vám to věříme, Martine;-D

+2/−1
16.3.2013 13:49
Foto

K74a89t34k47a 88B77o78b80k46o42v25á 8966321959541

Tatarák miluju :-) A co se ochucování jakéhokoli jídla týká... Sto lidí, sto chutí, jak se říká, a je to tak :-) Stejně jako Ital by si na špagáty nedal kečup, já si ho tam s chutí dám, a je mi naprosto jedno, jestli by mě odsoudil, nebo ne ;-D Je hezké si přečíst, jaká je původní (a pro některé jediná správná) verze toho kterého jídla, ale neznamená to, že se tomu nutně musí každý podřídit. Takže si budu do tataráku dál míchat sůl, pepř, papriku, cibuli, worchester, topinky zhusta pomatlu česnekem a navrch dám ještě pár kapek tabasca, zapiju to všechno dobře chlazeným pivem a každý, komu se to nelíbí, mi může být větrem a sušit mi prádlo :-)

+8/0
15.3.2013 10:23

B47ě79l19a 32H79o80r92á28k67o72v83á 1948472959390

R^ :-)

0/0
15.3.2013 10:57

B82ě25l19a 67H36o89r13á55k18o36v21á 1758162739280

Keci v kleci! Všude jinde ho uměj lépe než češi i s tatarama dohromady a celej článek se rozepisuje o pálivejch a výraznejch přísadách co zachraňujou staré hovězí přezrálé ve visu!! Nebo přetloukaj pachuť (příchuť) koniny? :-) R^ [>-]

+2/−3
14.3.2013 14:19

R67a25d14e90k 51S91v72i75t49a47v81s70k65ý 8744158811414

oni tu koninu podle vás budou dávat i do jogrutů co :-P

+2/0
15.3.2013 9:09

B84ě16l59a 98H86o63r69á64k43o34v11á 1958682149860

právě se schvalujou nové etikety a všude bude napsáno ...může obsahovat stopy koniny...  ;-) R^ EU R^ [>-]

0/0
15.3.2013 11:01

T54o49m14á67š 90J56u53r47e19č48k69a 3293532299473

to jsou ale koniny fakt;-DR^

+3/0
15.3.2013 13:25

J79a13r53o79s90l98a24v 28S79e60v44e36r 6188676710795

Je to možná pravda, ale je to věc gusta. Nemám s tím ovšem problém, protože bych si jej (doma) v Česku nedal ani za zlaté prase :-)  KamarErgo v cizím podniku ani náhodouád, údržbář restauračních kuchyní mi to dokonale rozmluvil. Ergo: v cizím podniku ani náhodou a v těch dvou - tří "mých" také jen po nějaké=m tom panáku :-)

Nikomu to nev nucuju, ale já fakt ne.

0/−4
12.3.2013 15:57

P79a42v94e26l 26O69d46r90a83z40i67l 6504599277430

No jo, ty panáky, žejo.

0/0
12.3.2013 19:26

J25o44z95e53f 96Z51á88h23u86m40e30n34s16k55ý 1301458794460

Doporučuji si objednat suché topinky, ne ty smažené na oleji. Na vrch najemno posekanou rukolu.

K tomu těžší, nejlépe barikované červené víno. Tak už vím, jako oslavím dneska MDŽ.

+4/0
8.3.2013 4:05

J68o88s86e58f 13S30o19k66o62l 2940599402729

ptákovina

suché topinky stojí za ....

a k topinkám jedině pivčo ze sedmého ...

+3/−2
8.3.2013 7:49

A67l61e27n28a 90V21e23s73e37l89á 3283171845948

Na druhou stranu - topinky smažené na oleji jsou taky pěknej hnus...

+2/−1
10.3.2013 22:12

P45e39t44r 62R93o87m13á90n37e56k 8664417754434

neznám nic hnusnějšího, než topinky z friťáku. každej to má asi jinak, mě teda mastný topinky k tataráku fakt vadí.

0/0
13.3.2013 22:49
Foto

Z88d92e63n55ě66k 62V71r88b37a 6399348650718

Nejlepší tatarák v ČR je dostupný jak mezichod práve v už méně dostupné Michelinské restauraci La Degustation.!! Bohužel od doby, co konečně dostali hvězdu dost dramaticky zvedli ceny. ;-€

0/0
7.3.2013 21:25
Foto

H41a98n67a 50A27n35t73o36n28o42v65á 6527699764344

Tak já si do masa zamíchám jen vejce, cibuli a sůl. Každé sousto si pak ochutím zvlášť, jednou s hořčicí, jednou s pepřem, jednou s chilli a různé kombinace.

+4/0
5.3.2013 17:51

J69i61ř59í 45H78o43r48á95k 8644616283420

Přidat parmazán do tataráku může jen barbar, stejně tak francouzskou hořčici. Obě ingredience jsou silně aromatické a kde pak je chuť masa. Jen sůl, pepř, pár kalpek tabacka a to je vše.

+6/−1
4.3.2013 18:51

J73i49ř17í 33M69a31c40e59k 3385885254231

Já myslím, že říkat tatarskému bifteku "tatarák" může rovněž jen barbar. Koncovka "-ák" je uváděna v jazykové literatuře jako koncovka s hanlivým významem. A pod pojmy jako tatarák, smažák, svařák či šopák si těžko lze představit něco kvalitního.

+3/−20
5.3.2013 21:24
Foto

R49a69d13e70k 60H96a13n96k85a 8476297759783

Tak tento pokus vám hrubě nevyšel ;-D

+2/0
12.3.2013 14:52

M87a85r38e91k 12R12u88ž98i91č98k86a 9206186942300

nebo treba taky jeste čur a -ák ;-D

+2/0
14.3.2013 14:33

A38n26n94a 80S45o45u94k19u39p77o45v66á 9589317560368

Ha ha ha. Asi když si dělám jídlo, tak si ho ochutím, ne. Napřed napíše, že se má ochucovat co nejmíň, a pak že mistr Lacina z Čestru do toho narve i smetanu, prej pro zjemnění chuti.  :-) :-) :-) Tatarák chci aby měl říz, a pokud ho má někdo rád jemnej, ať tam tu smetanu klidně dá. Ale blít tady bludy, že by se neměl ochucovat skoro vůbec a pak přidat tyhle zaručený recepty..... :-) A mimochodem, tatarák, kterej není ze svíčkový... to mi přijde divný. Asi jako ledvinky z jater. No ale asi taky každýho věc.  Dobrou chuť.

+6/−1
4.3.2013 13:59

T30o41m53a80s 44M11a66t36e85r36a 4246561693263

A co na to Babica?

+8/0
3.3.2013 17:07

A59n51n12a 81S67o68u51k48u39p42o92v76á 9989247650458

Tak když nemáte hovězí, tak tam namelte třeba bůček, nebo něco jinýho, však vono se to tím kečupem nějak srovná..........;-D

+10/0
4.3.2013 14:00

J40i76n45d72ř65i78c63h 24B85e36l59l67i93n19g 9317475486224

Článkem vyprovokován, zaskočil jsem vedle do Merendy na jednoho po česku barbarsky zabitého tataráka.

Kečupu a a w-sauce jsem dal jen jemně. Nádherně tmavě okrové topinky ochotně ustrouhávaly z česneku a potom sládly na jazyku. Chuť dobrého hovězího na topince, jen lehce podtržená kořením, přímo volala po spláchnutí pivečkem, čemuž jsem ochotně vyhovoval.

Díky česneku jsem ovšem na zbytek dne byl vyloučen ze společenského oběhu. Za to můžou ty novináři.

+27/0
3.3.2013 13:43

J27a92n 64M75l62e86j83n80e11k 7205879666128

nádherně popsáno...R^

+5/0
7.3.2013 17:11

V52l69a50s94t46i21m96i59l 79M87e86d95ř40i19c83k54ý 8294214548380

ještě se přiznám, když jsem tatarák ochutnal, topinka a tatarák, po 14 dnech jsem měl bolesti břicha, infekce střev ... :-) ale jinak přeju dobrou chuť k syrovému masu ... a hlavně aby jste pak nakonec neměli v sobě červi :-)

0/−14
2.3.2013 18:20

P85a95v72e79l 63O24d58r88a83z77i52l 6354289347170

Pokud to bylo po dvou týdnech, tak to nebylo z toho tataráku. Kdoví, co jste kde zhltnul. Červů se bát nemusíte, je-li maso veterinárně prověřené.

Mimochodem, syrové maso se jí po celém světě a celkem masově. Jmenuje se to sushi.

+8/0
3.3.2013 11:25

O96n52d23ř84e36j 50H61a47n15s76l79í31k 9776980366814

Maso ryb a dobytka se drasticky lisi, zvlast v tom, jake nemoci a cervy muze obsahovat.

+2/−2
7.3.2013 17:36

M98i43r38o25s55l96a69v41a 31J61i17r74o12u44š61k76o16v11á 8853114157367

Dal jste si tatarák a po dvou týdnech přišly problémy? A nezdá se vám to trošku pozdě?;-D

+4/0
6.3.2013 19:19

V27l86a34s58t67i13m82i91l 79M88e57d94ř53i91c89k18ý 8614104828810

to je zajímavé, bylo nás na pařbě asi přes 30 lidí. a každej odsuzoval syrové maso (tatarák)  tak buď média klamou , že je to nejlepší specialita... a nebo nevim komu mám věřit ... tatarák je hnus všech hnusů ... tečka

+1/−18
2.3.2013 18:17

J62a73n 43C85h45o70b25o13t 5253758229357

Vzdyt to nezer, kdyz ti to nechutna...? U nas to zase maji radi vsichni, kam se podivam. A co?

+17/−1
2.3.2013 21:57

M75i72r25o50s90l95a39v66a 58J39i81r27o27u16š89k68o86v96á 8493854287337

Náhodou se sešlo přes 30 lidí, kterým tatarák nechutná a už je to známka toho, že média lžou ;-D Já zase znám mraky lidí, který tatarák mají rádi. Tak jak to teda bude?:-P

+6/0
6.3.2013 19:21
Foto

R73a53d53i47m 23L95u86k79e76š 9132751312295

Pařba veganů ;-D

+8/0
8.3.2013 18:40

M80a76r48t27i64n 69P25e33j32c91h25a67l 9386792557254

Zase jeden kozel zahradníkem ;-D

+3/0
1.3.2013 9:39

V27l36a36d17i52m98í71r 95M52a82c42a78n 4788613781504

Jasně, tihle rychlokvaškoví euroodborníci na všechno, kteří navíc neumějí uvařit ani míchaná vajíčka, by asi nejraději zakázali vepřo, knedlo, zelo, znojemskou, rajskou, štěpánskou, španělské ptáčky, kynuté ovocné knedlíky, řízek s br. salátem, smažený sýr, zemlbábu, rýžový nákyp, dršťkovou polívku, bramboračku .... ;-O

+13/−2
1.3.2013 7:56

L95u86d19e91k 47D79r84n25e12c 8100504600

tatarak z cestru je naprosta jednicka, fakt je ale ze jsem zazil jak se u nej lidi shaneli po kecupu a podobnych hnusech

problem je v tom ze to maso musi byt fakt jednickove,jak neni musi nastoupit vyse uvedena "zakryvadla chuti"

+4/−3
27.2.2013 17:45

B37o78h83u25m40i63l59a 76M49a24j76e81r15o51v73á 4817371454

tak pozor teď na koňské tataráky;-D

+4/0
27.2.2013 10:13

J53i70n22d74ř71i51c70h 63B76e46l50l20i14n51g 9577205686724

Proč pozor?

+7/0
27.2.2013 11:47

M97i26l47a24n 11H11r11a81b20a36l 9864946151134

OK, tak budu první... nikdy jsem syrové hovězí/ vepřové maso a neláká mě to. Jediná výjimka jsou u mě fermentované salámy a naložené rybí maso.

+1/−10
27.2.2013 6:28

M87i66r55o78s47l62a17v42a 54J76i85r22o35u38š19k34o33v93á 8823114827207

Já si vždycky myslela, že syrový maso bych nepozřela... Pak jsem to ale jednou přece jen zkusila a teď se tatarák řadí mezi moje nejoblíbenější jídla:-)

+5/0
6.3.2013 19:23

J96a39k68u20b 73J89a41n43á76s 7817419473329

Taky mě od poprvé tatarák chutná a měl jsem i sushi ale to mě přijde takové bez chuti a wasabi je na mě moc ostré

0/0
10.3.2013 20:31

J47a95n 78P71o16š65t65a 4716709379883

na tatarak jsem si nabehl v Belgii - na listku filet americain, tesil jsem se na poradny steak a dostal tatarak po francouzsku. ale dobry byl :-)

+4/0
27.2.2013 2:39

L75u71k71a84s 13H91e22r14m30a76n 3684257204364

oni se te nezeptali jak ho chces?;-)

0/0
13.3.2013 4:56

R87o27b10e20r98t 14S79l86á16v71i38k 4546325762451

pisálek tatarák nikdy nejedl, bo by nemohl napsat takovej blábol. V poslední době se mi zdá, že pisálci chtěj kecat i do věcí, o kterých si četli v příručce "Na cesty"

+9/−1
27.2.2013 1:50

M26a48r36e11k 79K44l11u28f55a 3408844684376

Trošku mě zarazilo, že i ten kuchař, co se učil v té vyhlášené kodaňské resturaci, maso na tatarák seká. Vždycky jsem si myslel, že se hovězí na pravý tatarák škrábe. :-/

+12/−1
26.2.2013 18:15

J27a54n 77P79i67v44a27r48n65í60k 1718333183871

Českej tatarák je samozřejmě nejlepší. Vůbec nedovedu pochopit autora článku, který se nás snaží "moralizovat". Já osobně mám rád v tataráku vajíčko, papriku, chilli, pepř, kečup, cibulku a pod něj hezky očesnekovanou topinku. Tak chutná mně. Kámoš si tam přidává sůl a hořčici, tak to zase chutná jemu. Výhodou našeho tataráku je to, že si tam každý může přimíchat co mu chutná. Tak slovutní kuchtíci z různých "mičilenků" by měli jezdit na stáže k nám a pamatovat si, že ingredience do tataráku jsou dle chuti konzumenta. Ale k tataráku všalk patří topinka s česnekem (i kdybych měl spát v boudě u psa) jako k velbloudovi hrby;-D

+19/0
26.2.2013 9:55

M65a98r56t58i69n 45K68o13p38e42c24k40ý 3918867979534

Honzo, klidně si zůstaň buranem, který naplácá do tataráku tolik ingrediencí, že chuť masa úplně zanikne, tvoje věc. Hlavně spoustu chilli, hořčice, kečupu a česneku, hurá na to! Kvalitní hovězí můžeš klidně vynechat, stačí pomlít třeba salám, vyjde to nastejno. Ale to máš jako třeba se špagetami - můžeš si je zaplácat kečupem a navrch nastouhat kopu eidemu, ale ty pravé, tedy po italsku připravené špagety to prostě nejsou, zůstal jen název suroviny. Tento článek byl patrně určen lidem, kteří mají jemnější jazýček - a dokážou například rozeznat chuť krabicového vína a archivního chianti.   :-)

+2/−9
3.3.2013 17:35







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.