Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jediné muzeum, kde budete slintat. Jak se dělá nejlepší šunka světa

Gurmeti mají jasno. Nejlepší šunka pochází z prasátek vykrmených žaludy a dělá se na jihu Španělska. A pozor, není to žádná levná záležitost. Ty nejlepší šunky vyjdou klidně na dvacet až třicet tisíc za kus, ale výtečnou žaludovou šunku běžně koupíte v cenách pět tisíc korun za jednu kýtu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

lupenn

--

mnam !R^

0/0
25.9.2012 13:31

Llanowar

Tahněte s gurmetem, tam kam chodí císař pán sám

V článku jsou chyby - slovo gurmet neexistuje (neznamená nic). Pokud jste chtěli použít ekvivalent ke slovu gurmán je to gourmet. Už ten paskvil (gurmet) přestaňte používat.

+1/0
25.9.2012 0:51

STOP.LEFT

Úplně nejlepší jsou hypermárketové napodobeniny

sušených šunek. Fermentované  srágory. To by jeden zvracel RvRv;-D

0/0
24.9.2012 12:56

STOP.LEFT

Hm ... jamon, olivy , bazalka

k tomu vínečko nebo sekt ....... R^:-P

0/0
24.9.2012 12:50

czechlin

Re: Hm ... jamon, olivy , bazalka

R^

0/0
27.9.2012 11:57

J i ř í

Dotaz

Autor slintá před jídlem v každé lepší restauraci, nebo jenom někde? A co na to spolustolovníci? Nedělá se jim špatně?

0/0
24.9.2012 12:19

radnice

Autor by si měl nejprve udělat jasno

to, že někde dostal zadara ochutnat nějakou šunku neopravňuje k tvrzení, že "gurmeti ji zvolili za nejlepí na světě". Jací gurmeti? Existuje celá řada výtečných šunek - schwarzwaldská, italské prosciutto, chorvastký pršut, parmská, jihotyrolská, korutanská atd. A všechny jsou stejně dobré, jako ta španělská. Trochu profesionality pane redaktore. Chápu, že musíte udělat PR regionu, který Vám zaplatil cestu a pobyt, ale všeho s mírou.

+2/0
24.9.2012 11:34

STOP.LEFT

Re: Autor by si měl nejprve udělat jasno

Tak schwarzwaldská šunka je úplně jiná liga. To je jako porovnávat pravý uherák s vysočinou. Některé parmské šunky se samozřejmě tomu žaludovýmu jamonu mohou rovnat, nicméně je pravda, že skutečně se ten žaludový jamon považuje za nejlepší šunka na světě.

0/0
24.9.2012 12:52

STOP.LEFT

Re: Autor by si měl nejprve udělat jasno

šunku

0/0
24.9.2012 12:52

radnice

Re: Autor by si měl nejprve udělat jasno

"...se považuje...", "...gurmáni tvrdí..." ... to jsou vše jen řeči a matení lidí. To je stejné, jako by někdo napsal, že motorističtí odborníci tvrdí, že nejlepší auta na světě dělá Mercedes. Nejlepší v čem a pro koho ? Profesionální novinář by nic takového nikdy nenapsal jen na základě nějakých dojmů. ;-(

+2/0
24.9.2012 12:57

Bobouš

Re: Autor by si měl nejprve udělat jasno

Ano, ale možná byste si měl udělat nejdříve jasno vy, a přečíst si pořádně článek. Šunky, které jmenujete, jsou samozřejmě výtečné, ale jsou převážně z bílých prasátek. Rozdíl mezi šunkou z černého prasátka, které se živí žaludy, a běžnou šunkou z bílého prasete, i když též sušenou, je diametrální. A o tom to je. :-)

0/0
27.9.2012 17:06

radnice

Re: Autor by si měl nejprve udělat jasno

To přece není obsahem mého příspěvku. Mohu tak, ve smyslu Vaší reakce, napsat, že nejlepší na světě je žitný chleba. To, že jsou výtečné bílé chleby, podle Vaší logiky, není pravda, protože jsou dělány z bílé mouky, ale žitný z mouky črné, což je diametrální rozdíl. Ano, rozdíl to je, ale v surovině, nikoliv v kvalitě. I z černého prasete můžete udělat nechutnou šunku a stejně tak špičkovou z prasete bílého.

+2/0
27.9.2012 18:19

Dr. Fe (5)

Re: Autor by si měl nejprve udělat jasno

R^

0/0
28.9.2012 1:09

avaya

napsané hezky..

..slintám ještě teď.. :-)

A tohle se u nás taky někde prodává ? Kde ? díky

0/0
24.9.2012 10:51

Admiral General Aladeen

Re: napsané hezky..

např. edelikatesy.cz

0/0
24.9.2012 11:08

avaya

Re: napsané hezky..

super, díky !

0/0
24.9.2012 11:31

Admiral General Aladeen

maso

ona je i levnější než ty české. 4kg španělské šunky stojí tady v čechách okolo 1400,- to je 35kč na 100g a máte za to 100% šunku, žádnou vodu, stačí málo na jídlo a je plné masové chuti. Čech si ale radši koupí šunku za 15kč/100g, která je napíchaná vodou a žádnou chuť nemá.

0/0
24.9.2012 10:39

AAA3

Re: maso

hmm a neni to nahodou i s kosti? ;-D

0/0
24.9.2012 10:51

Admiral General Aladeen

Re: maso

jo je to je fakt, ale kost sama o sobě zas tolik neváží

0/0
24.9.2012 11:09

bouncer

Re: maso

Ale jo... zkusili jsme tu zbylou kost dát psovi a on si s ní nějak nevěděl rady - prostě velká a těžká. I tak je ale španělská šunka pochoutka, která za to stojí ;-)

0/0
24.9.2012 11:44

nonick

Italská šunka Lo Speck Alto Adige je lepší.

;-)

0/0
24.9.2012 10:13

Don_Alex

Re: Italská šunka Lo Speck Alto Adige je lepší.

není lepší, je jiná, samozřejmě ale skvělá....

0/0
24.9.2012 12:00

STOP.LEFT

Re: Italská šunka Lo Speck Alto Adige je lepší.

je výborná, ale není lepší

0/0
24.9.2012 12:53

radnice

Re: Italská šunka Lo Speck Alto Adige je lepší.

Stoprocentní souhlas. Je lepší a navíc chuťovým zvyklostem středoevropana přirozenější. Jen se mi líbí, jak to píšete. Poloněmecky a poloitalsky. Takže správně je jihotyrolský špek nebo Südtiroler Speck.

0/0
24.9.2012 13:58

quagaar

a ta nádherná vůně

v těch krámech.....mňam!

0/0
24.9.2012 9:59

Jan z Michle

Vyber ...

http://www.peck.it/la-salumeria/salumi/ricerca/categoria-PCK.SAL.02/

0/0
24.9.2012 8:59

Jan z Michle

Nej.....

http://www.prosciuttosandaniele.it/home_prosciuttosandaniele.php?n=3&l=it

0/0
24.9.2012 8:55

Nalim27

Hmmm

Tak jestli to chápu dobře, tak vám za šílené prachy prodají roky staré plesnivé syrové maso.

Hmmm to umí naše supermarkety levněji a aspoň vám to maso napřed omyjí octovou vodou (nebo vodou s jarem ... jak kde).

+2/0
24.9.2012 8:36

Cad

Re: Hmmm

ano, chápeš to naprosto blbě ;-)  a vůbec nemáš ponětí, o co přicházíš

+2/0
24.9.2012 8:41

kočka

Re: Hmmm

R^

0/0
24.9.2012 9:37

bobísekbobísek

Re: Hmmm

ochutnala jsem a nechutnáRv

0/0
24.9.2012 9:39

Sanjuro

Re: Hmmm

a považte že někteří k tomu pijí staré víno! A přitom v každém supermarketu je možno koupit čerstvé

+3/0
24.9.2012 8:51

roedor

Re: Hmmm

a někdo dokonce žere plesnivý sýry!;-);-D

+3/0
24.9.2012 9:01

cubebike

Re: Hmmm

a jezdí v autě bez střechy 8-o

+3/0
24.9.2012 9:12

AAA3

Re: Hmmm

zere zabam nohy!

0/0
24.9.2012 9:33

soc01

Re: Hmmm

pece sneky!

0/0
25.9.2012 12:07

LSD

Re: Hmmm

A na lodi s plachtami...

0/0
24.9.2012 9:38

kočka

Re: Hmmm

;-D a někdo i koňak pije starý,hrůza!

0/0
24.9.2012 9:38

loma123

Re: Hmmm

tak to právě chápete úplně blbě.

je fakt zvláštní, jak se tady při zmínce o něčem exotičtějším, než je knedlo vepřo najde vždy nějakej trubec, ale většinou celé hejno, které ze své ignorance a hloposti dělá rádobyvtipnej světonázor a trpí neodolatelnou touhou ho nacpat ostatním.

rozumného člověka by trklo, že obvykle jde o poochutiny, které se v daných krajích vyrábějí obvykle po stovky let, tedy po mnoho generací - kdyby to bylo nedobré, neřkuli závadné, jistě by na to lidé běhm těch několika generací přišli - oni to však kupudivu namísto toho mají rádi a rádi si za to zaplatí adekvátní peníz (narozdíl od dušené šunky je tato prakticky bez vody, a tak kupující nekupuje drahou vodu jako u mnoha dušených šunek). Takže buď žije a žilo ve španělsku a mnoha dalších zemích mnoho generací nesvéprávných mamlasů, nebo je tato chyba někde mězi Vaší židlí a klávesnicí. Schválně - co je pravděpodobnější?

+12/0
24.9.2012 8:53

Roger Wilco - 4. reinkarnace

Re: Hmmm

:-)R^

0/0
24.9.2012 9:26

pan reditel

Re: Hmmm

Samozřejmě že to je trouba, který se snažil o vtip. Vy jste se však také pěkně shodil. Knedlo vepřo zelo je pro okolní svět minimálně stejně exotické jako uváděná šunka. Fakt, že je méně časově náročné na přípravu, to z gurmánského hlediska nic neříká o jeho kvalitách.

0/0
24.9.2012 12:41

STOP.LEFT

Re: Hmmm

Není exotické. Je to německo-rakousko-české jídlo.

0/0
24.9.2012 12:54

loma123

Re: Hmmm

nevím proč bych se měl shazovat. uvedl jsem knedlo vepřo jako protiklad exotického jídla. Bavíme-li se o trubcích z diskuse idnesu, jde o trubce výhradně česky hovořící a píšící a tedy lidi, pro které jistě je knedlo vepřo jakýmsi prototypem "známého" jídla, které čecha nepřekvapí a jemnocit idnes trubce neurazí. Naopak je myslím komukoliv při smyslech, že se v kontextu diskuse idnes nesnažíme řešit exotiku jídla pro celý okolní svět, který se zdejší diskuse celkem jistě neúčastní.

Ostatně zkuste mi najít nějaké jídlo, které je univerzálně celosvětově NEEXOTICKÉ - jelikož takové není, tak mi Vaše poznámka přijde trochu jako rýpnutí za každou cenu a celkem vedle - kdybych měl mít na mysli, to, co naznačujete (což jsem neměl), tak by to stejně nemělo řešení.

A o kvalitách jídla nepadlo už vůbec ani slovo - nebylo to o porovnání jídel (vůbec netuším, proč se o tom zmiňujete), ale o upozornní na brouky pytlíky, kteří trpí děsivou kombinací velmi omezené perspektivy a tohy poučovat ostatní

+1/0
24.9.2012 14:29

Nalim27

Re: Hmmm

Myslel jsem si, že z toho příspěvlu přímo sálá sarkasmus, tak jsem ani smajlíka nedal. No koukám, že jsem ho tam měl dát...

0/0
24.9.2012 12:25

Sanjuro

Re: Hmmm

to máte těžké, na idnesu se vyskytuje mnoho jedinců kteří jsou schopni to napsat ve vší vážnosti ;-)

0/0
24.9.2012 12:39

kočka

Tak jsem otřela slinu,

a dojedla svůj chleba se sýrem ... :-/

0/0
24.9.2012 8:23

Roger Wilco - 4. reinkarnace

Re: Tak jsem otřela slinu,

Hmm... já jogurt a banán. A po přečtení článku slintám ještě teď.

0/0
24.9.2012 9:27

kočka

Re: Tak jsem otřela slinu,

To nám dělají naschvál a ještě při pondělku ... :-(

0/0
24.9.2012 9:37

Don_Alex

Re: Tak jsem otřela slinu,

taveňák nebo eidam 30%?

0/0
24.9.2012 12:01

kočka

Re: Tak jsem otřela slinu,

ementál 45% ...

0/0
24.9.2012 12:02







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.