Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Večeře na stojáka a croissant s máslem. Co by Francouz nikdy neudělal

I když se jednotlivé kraje Francie značně liší, přesto existuje několik nezbytných věcí, bez nichž se žádný správný Francouz neobejde. Ať už je to krásně propečená bageta, sklenka lahodného vína či večeře s přáteli. Při pronikání do pravidel francouzského života totiž brzy zjistíte, že je to jedna velká kulinářská jízda.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Bianca.

ke snusce nesmyslu

1) Mám pocit, že autor psal hlavně o Jižní Francii a vy (snůško nesmyslů) popisujete spíš tu severní. Lepší víno je možné sehnat za 4 eura bez toho, aby jste museli jít přímo k vinařům, a to i v supermarketech.

2) Ano, Francouzi věnují jídlu skutečně hodně času. Snídali jsme hodinu, Obědvali nejméně dvě. Večeřeli tři až čtyři. V restauraci není nutné dát si tři chody, ale vzhledem k tomu, že Francouzi milují stolování, dávají si těch chodů i třeba pět. Oni totiž ví, že pokud se chcete v restauraci skutečně dobře najíst, vyberete si několik předkrmů a na hlavní jídla prakticky zapomenete, pokud si nejdete pochutnat vyloženě na steaku nebo mořských plodech apod.

3) K jinému příspěvku - záleží na lokalitě, někde vaří slávky na červeném, jinde na bílém víně. Já je měla ve Frontignan jen tak, syrové...

0/0
20.8.2012 15:33

Stanea

pan Jean Bodain

skutecne asi porad sedel jenom doma v Perpignanu a proto si mysli, ze francouzsky se "az na vyjiky nikde nedomluvi."

Omyl! Belgie, Svycarsko, Afrika, veskere francouzske zamori....

ale kdyz nekdo sedi jen doma, netusi nic.

Koneckoncu, zas tolik se mu nedivim. Bydlet v Perpignanu, taky mozna nejradsi sedim doma. ;-)

0/0
18.8.2012 22:20

Nina Krásná

Jsou to přihřátí kavárníci

a zradili nás v Mnichově

+2/0
16.8.2012 9:16

Ajulik

Re: Jsou to přihřátí kavárníci

.....ale to se u nich ve skole neuci, takze o tom nemaji ani potuchy..........a Daladierovi pri navratu tleskali, protoze jim odvratil vojenske nebezpeci.......PS: pro zajimavost: na Sorbonne ruska sekce jeste stale uci, ze nas v 68 prijeli "osvobodit"..... holt nikdo neni perfektni :-)

+1/0
16.8.2012 18:27

Prakesh Malhotra

Re: Jsou to přihřátí kavárníci

a  nepřijeli?

0/0
17.8.2012 16:07

ha-kadoš baruch hu

Nevím jak se chovají Francouzi doma v restauracích

, ale co jsem měl možnost poznat v Maroku, tak jako stolovnící to byli největší prasata. Po jejich odchodu z restaurace vypadaly stoly jako smetiště, ubrusy docintané a pod stoly podestláno ubrousky a zbytky pečiva

0/0
15.8.2012 11:40

Ajulik

Re: Nevím jak se chovají Francouzi doma v restauracích

Mam pocit ze se chovaji stejne jako Cesi: slusni ji slusne, spatne vychovani - neslusne. Co se tyka peciva, tak to je trochu jiny problem - je to kulturni. Bagetu casto nosivaji od pekare jenom tak v ruce (ma prvni myslenka byla "jak nehygienicke...", a bageta se v podstate ani slusne jist neda (protoze je krupkava a smitka litaji vsude okolo....). ...takze si s pecivem lamou hlavu o mnoho mene nez my.

+1/0
15.8.2012 14:55

mnx

Re: Nevím jak se chovají Francouzi doma v restauracích

To sice ano, i doma jedí takhle podobně, ale také potom po sobě nezapomínají pořádně uklidit. Navíc nepoužívají látkové ubrusy, ale snadno omyvatelné právě z tohoto důvodu, nebo bez ubrusu. Pokud si nějaké frantíky pozvete k sobě domů, tak na to pamatujte ;-)

0/0
4.9.2012 22:45

multikulturista

KIR a SLAVKY : mala upresneni

Aperitif KIR obsahuje bile vino (prip. sampanske) a liker z cerneho rybizu. Je nutne upresnit, ze se jedna o cerny rybiz, ktery nema s obvyklym cervenym rybizem mnoho spolecneho.

SLAVKY (franc. "moules") se vari ve vode s bilym a nikoliv cervenym vinem. Nazyvaji se "moules marinieres".

+2/0
15.8.2012 9:45

Josef II

Tak jsem rad, ze jsme se konecne dohodli, ze . . .

ceske potraviny jsou lepsi, mozna nejlepsi ! Na mne uz padala depka ze vsech tech diskusi o potravnach!

0/0
15.8.2012 1:01

rebbe

Francie je nejlepší ve vinařských oblastech

třeba Maconné, Beaujolais, Cotes d´Rhone, Aix en Provence. Vyhýbat se turistickým centrům, raději se toulat po Chateau a koštovat. Pokud chcete někde obědvat nebo večeřet, zajděte tam hned zrána a objednejte pro svoji rodinu, nejenom stůl, ale i menue. Pak to bude úspěch. Nezapomeňte, v pondělí mají banky zavříno, platit kartou je velké riziko. Budou vám chodit ještě týdny účty za něco, co jste neměl a neobjednal.

Ve městech najdete i pozdě v noci pizzu a víno za mírné peníze, jsou to většinou Marokánci nebo Alžířané. Jídlo nakoupíte nejlépe v diskontech s rudou koulí na štítě. V

0/0
14.8.2012 23:53

Johnee_r

Re: Francie je nejlepší ve vinařských oblastech

To co píšete o kartách ve Francii se mi nezdá. Nikdy mi neodešla žádná platba, kterou bych neudělal, a to jsem platil kartou, kde se dá. Jako problém vidím spíš to, že zdaleka všude se kartou nedá a leckde je nesmyslně vysoký limit na minimální platbu. V tomto jsme mnohem dál než celá západní Evropa. U nás platím kartou i pár desetikorun, po Evropě je limit nastaven klidně na 20 EUR.

0/0
15.8.2012 0:01

Zhakrin

Re: Francie je nejlepší ve vinařských oblastech

No tak si o tom klidne zdat nechat muzete, protoze presne to co pise o kartach je pravda. Take nam zauctovali platbu za hotel vicekrat i za dny kdy uz jsme davno odjeli. Nastesti jsme meli dukaz, ze jsme tou kartou v tu dobu co nam to ctovili platili o nekolik set kilometru dal v Nemecku u benzinky, takze jsme pres centralu Visa dosahli reklamace a penize nam byli vraceny, ale je proste fakt ze si ve Francii musite davat velky pozor kde kartou platite X

0/0
17.8.2012 11:51

TDW

Cidre

Cidre jsem poprvé ochutnal v Normandii. Páchnul jako moč. Byl koupený za drahé euro v Carrefouru nebo i obchodech s alkoholem.Divil jsem se co je na tom speciální-bylo to nedobré a nedobře vonící.Napřesrok v Bretani jsem zkusil cidre znovu a byl lepší, podobně jako v ČR. Jen v té Normandii byl prostě nedobrý... Divné.

0/0
14.8.2012 23:19

Johnee_r

Re: Cidre

Cidre je skvělá věc, ale samozřejmě se hodně liší. V Normandii jste měl možná spíš smůlu, ale zajímavé je sledovat rozdíly v tomto nápoji napříč Evropou. Francouzský Cidre doux nebo brut je v lahvích jako sekt, pije se z keramických šálků po menších množstvích a je poměrně chuťově silný. Naproti tomu Britský Cider je blíž pivu, mnohem méně sladký s mnohem méně chuti. Takový vodovější. Točí se do půllitru/pinty jako pivo. A Španělská Cidra je zase něco úplně jiného. A přitom "stejný" nápoj.

0/0
15.8.2012 0:05

wotomtoje.

Co by Francouz nikdy nedělal ...

Ha, ha ... tak jako všichni Češi nejsou pivaři, tak také všichni Francouzi nejsou stejní ...;-)

0/0
14.8.2012 22:51

českej.venkovan

..moje zkušenost je taková.....

..že většina typických francouzských jídel...k jídlu není....

0/0
14.8.2012 21:30

O.Sindler

Re: ..moje zkušenost je taková.....

Přesně. Třeba zrovna ty slávky ve víně, nebo bujabéza,  zelenina na oříškovym másle, hovězí po Burgundsku a ještě třeba Tartiflette a další blafy žejo?

+2/0
14.8.2012 22:04

Filas77

Re: ..moje zkušenost je taková.....

Tak všechny jídla které jste vyjmenoval, miluju! Kromě zeleniny na oříškovým másle, to neznám.

0/0
14.8.2012 23:15

O.Sindler

Re: ..moje zkušenost je taková.....

Tak ja doufám že bylo snad jasné že jde o ironický komentář tomu bezmozkovi nahoře. Ta zelenina je taková simplistická varianta na Ratatouille. Prostě se to po krátkou dobu prudce osmahne s minimem koření. Oříškové máslo se připravuje podobně jako přepouštěné máslo až na to že po rozpuštění ho místo filtrace a usazení necháme dál bublat a neodstraňujeme nečistoty. Vysražené nečistoty takto v másle opražíme do světlehněda a teprva pak pokračujeme jako obvykle. Takové máslo má pak takovou příjemně jakoby oříškovou chuť (proto oříškové). Toto se pak používá na to osmahnutí. Zní to jednoduše ale když se to správně udělá a podává jako příloha k něčemu dobrýmu na čerstvym vzduchu tak je to fakt super věc.

0/0
15.8.2012 0:38

českej.venkovan

Re: ..moje zkušenost je taková.....

...vážený pane...pokud na základě prohlášení, že někomu něco nechutná..prohlásíte dotyčného za bezmozka...atk račte uvědomit, že něco vypovídá o kapacitě mozku vašeho....já mám třeba rád tlustý maso a kůži z vepřového kolena...ale necpu vám to...vy mně cpete nějakou somplstickou variantu rozuštěnýho másla....v čem je mezi náma rozdíl...?????

0/0
15.8.2012 13:14

O.Sindler

Re: ..moje zkušenost je taková.....

Nazval jsem vás tak proto, že jste na základě nejspíše kusých zkušeností odsoudil kuchyni země několikrát větší než ČR a zrovna tak regionálně variabilní narozdíll od naši nezničenou 40 lety stagnace (podívejte se někdy do nějaké předválečné kuchařky a uvidíte jak se naše kuchyně smrskla a zbastardizovala) jako celek. Zrovna to co jsem nahoře vyjmenoval a desítky dalších jsou typicky francouzká jídla a jsou výborná, a navíc kolikrát ne tak cizí naši chuti. Nějakou tu variaci na Tartiflette čas od času připraví každý druhý. Navíc mi vyčítáte že si o vás domýšlím věci ale zrovna tak vy o mne. Já mám totiž rád dobré jídlo obecně a snobárnou za každou cenu naopak pohrdám. Takový koleno nebo hovězí žebra na roštu zblajznu s křenem ani se neotočíte. To samý buřta (dobrýho) na ohni, svíčkovou, jehněčí plecko an česneku. Přesto uznávám že bezmozek byl zbytečně silný výraz a tak se omlouvám, zpětně bych asi spoužil nějaké mírnější a humornější označení.

0/0
15.8.2012 15:11

český_vesničan

Re: ..moje zkušenost je taková.....

mně se omouvat nemusíte....přemýšlejte  spíše o sobě...proč jste tak náchylný vychvalovat nějaké patlaniny kdejakého samozvaného kulinářského velitele zeměkoule nad to...na čím vás krmila valš rodná matka....

0/0
16.8.2012 23:27

Johnee_r

Re: ..moje zkušenost je taková.....

Jojo, omezenost českou kotlinou vládne.

+2/0
15.8.2012 0:05

LazyFatMan

Re: ..moje zkušenost je taková.....

Šmarjápano, jaká omezenost? Prostě mu to nechutná, já bych třeba nevzal do pusy dršťky a koprovku, jsem kvůli tomu taky omezenec?

Jojo, to české nadávání... :-P

0/0
15.8.2012 12:35

scaramango

jo jo francie je krásná zem

můj dědeček ji celou procestoval mezi léty 1941 až 1944, akorát se nikdy nezmínil o tom co tam dělal:-P

+3/0
14.8.2012 21:21

nikotino

Re: jo jo francie je krásná zem

a neměl na pracovní helmě dva blesky? Že se mohl živit jako elektrikář

+4/0
15.8.2012 7:36

pepeska

provence

o te nafoukanosti,jak pisete... no,prekvapilo mne,ze v nekterych kempech (kde predpokladam i turisty,kteri neumi francouzky),tak proste nikdo jinak nemluvil...ale zachranily to usmevy,ruce a nohy:) a v malinkatych vesnickach,kde se turisti treba moc nevyskytuji,tak jsme narazili na lidi,kteri sice taky neumeli zadny jiny jazyk nez ten rodny,ale kdyz se chce,vsechno jde- v pekarne,restauraci,s mapkou...

0/0
14.8.2012 21:18

Ajulik

10 PS :-)))

1. Zaby Francouzi uz temer neji - nadete je spise v Cinskych restauracich, 2. Tri chody si Francouz urcite da - pokud jsou zahrnuty v cene menicka :-))(coz byva zvykem). 3. Dvakrat denne kupujete bagetu, ktera nebyla na miste vyrobena ale jen "rozmrazena a upecena". Od dobreho pekare pecivo vydrzi. 4. Pastis se pije jak na severu tak na jihu., vychode i zapade. 5. Rodinne a svatecni hody mohou opravdu trvat HODNE dlouho (napr. na Stedry vecer se zacina o pul osme aperitivem a konci o pulnoci desertem........ coz vysvetluje proc rozbaluji darky az na druhy den rano:-))))) 6. S kamarady se pri placeni opravdu delime stejnym dilem. POZOR = NENI pravidlem, ze muz pozyva zenu.....kazdy svoje - asi emancipace :-) 8. Francouzi mluvici perfektni anglictinou existuji, ale vetsinou uz ve Francii nebydli :-)) problem neni ve francouzich ale v jejich STATNIM skolstvi ....9. KIR = vyzkousejte rybizovy liker (nebo jen stavu) + vino (nebo sumive)+mrazene maliny MOOOC dobreeee 10. VOILA :-)

+1/0
14.8.2012 17:20

Sluníčko po ránu

Re: 10 PS :-)))

halo? žáby jen v čínských restauracích? No tak to zřejmě vy jíte jen tam..... A ve všech lepších restauracích není zvykem dát si jen jeden chod, že byste špatně i četl? Píšete totiž pravý opak.

0/0
14.8.2012 17:29

Ajulik

Re: 10 PS :-)))

1. K ZABAM: Nenapsala jsem ze JENOM TAM ale SPISE TAM. PR: V klasicke braserie Vam je jen tak nenabidnout (v patky obedvam ve v stejne restauraci jako aktualni pan prezident pred svym zvolenim - zadna putyka (La Caleche) ale cinske restaurace je maji zvykem v denni nabidce....

2. NORMALNI PRACUJICI FRANCOUZ si da 3 chody pokud jsou v dennim Menu a ma cas, na obed je to spise jenom "plat du jour" a kava. Na veceri bud 3 chodove menicko anebo jidlo a desert....

3. SOYONS TOLERANTS ......podle me je absolutne nemozne mluvit kategoricky a to o zadnem narode ci zemi.....

0/0
14.8.2012 17:37

Sluníčko po ránu

Re: 10 PS :-)))

kategoricky určitě ne, ale o typických obyvatelích ano, jinak by se nedala dát dohromady žádná pravdila a zvyky dané země

0/0
14.8.2012 19:29

Ajulik

Re: 10 PS :-)))

akorat ze Francie ma asi 65 437 000 obyvatel - takze to je jeste horsi nez zkategorizovat CR, Slovensko a Polaky.....dohromady.

MISSION IMPOSSIBLE, kazdy francouzsky region ma sve zvyky a tradice (i jazyk) a zhruba pred 200 lety se spolu jeste ani nedomluvili......

0/0
14.8.2012 20:13

Filas77

Re: 10 PS :-)))

Žáby Francouzi jí a to dost! Dokonce existují žabí restaurace a rozhodně nejsou čínské! Podávají tam žáby na různé způsoby a o víkendech se tam sjíždějí celé rodiny francouzů a dávají si žáby :-)

0/0
14.8.2012 19:45

Ajulik

Re: 10 PS :-)))

Filas77 - dejte rychle adresu "zabi restaurace" - ja uz patnact let nepotkala ziveho francouze, ktery by mi rekl ze zabu ji a rad natoz aby mi neco "doporucil" - moc rada vyzkousim :-)) ......R^

0/0
14.8.2012 20:08

J i ř í

Re: 10 PS :-)))

Mě taky nikdy Francouz neřekl, že žábu jí. Ale taky mi nikdy Francouz neřekl, že žábu nejí. (Ostatně, asi jsem se nikdy o jezení žab nebavil ani s nikým jiným.)

0/0
14.8.2012 21:54

Filas77

Re: 10 PS :-)))

Tak tato má oblíbená je naproti "Chateau de la Roche" http://www.lechateaudelaroche.fr/ , o víkendech tam jsou tlupy Francouzů a téměř všichni mají žáby. Znám dokonce Francouze, který žáby chytá v přírodě a stahuje je z kůže :-).

0/0
14.8.2012 22:51

Ajulik

Re: 10 PS :-)))

MOCKRAT DEKUJI!!!

0/0
15.8.2012 14:45

KdysiBedlam

jj

Nedavno jsem byl v Cannes na dovolene. Rekli jsme si s manzelkou, ze bychom radi ochutnali typickou francouzskou veceri s nekolika chody a tak jsme zasli blizko namesti do stylove restaurace a objednali si tam veceri s 8 chody. Musim rict, ze to byla nejdrazsi vecere v restauraci a mem zivote. Zacali jsme v 20 hodin a skoncili s veceri tesne pred pulnoci.Ale tak rozladeny z jidla jsem fakt jeste nebyl. Vim ze frantici se neprecpavaji a jedi male porce kvalitniho jidla, ale to bylo moc. Odchazet po 4 hodinach z restaurace, nechat tam pul vyplaty a mit stale hlad?:-) Ty chody (sardinka pokapana citronem honosne polozena na salatovem listu, kousicek veproveho s rajcetem a olivou...a tak dale) byly fakt vysmech. Pokud by to bylo nejak vyjimecne dobre a nebo unikatni, tak by mne to nevadilo, ale bylo to opravdu obycejne chutovky tvarici se hogo fogo.

0/0
14.8.2012 17:08

O.Sindler

Re: jj

Tak to jste opravdu skončil buď v nějaké ultra gourmetské restauraci (pokud vše bylo výborné). Anebo (což mi přijde pravděpodobnější) v nějaké předražené pasti na turisty. Základní pravidlo když někam jedete je NIKDY ale NIKDY si nesedat naslepo na jídlo v centru města) obzvláště turisticky frekventovaného města. Chce to odchytit nějakého místního a zeptat se na nějaký dobrý podnik kde vám neutrhnou kapsu.

0/0
14.8.2012 18:14

Ganimoth

Re: jj

Tak tak, pokud nekdo jede nekam do ciziny, tak zakladni pravidlo: Na jidlo tam, kam chodi mistni :).

0/0
14.8.2012 20:34

RaymondJachtaLuxusní

Re: jj

Místní francouzský dědek je dokonalý indikátor. Já takle dycky někam vlezu, dám si menu du jour, neřeším co to je, a vždy to bylo výborné....

0/0
15.8.2012 17:55

RaymondJachtaLuxusní

Re: jj

letos stálo velmi kvalitní obědové menu kolem 15eur, ve vesničkách. Pozor - po 13:00 je riziko že najíst nedostanete.

0/0
15.8.2012 17:57

Jana11

Re: jj

My byli letos v Taizé, kde jsme věděli předem, že jídlo bude velmi skromné. Tohle skromné jídlo zahrnovalo u oběda pravidelně 4 chody - vlastní jídlo v talíři, bagetu s něčím (sýr, tvaroh...), jogurt či pyré či ovoce a nějaký keksík navrch. Když jsme to viděli jako Češi zvyklí na pořádný talíř čehosi a tím se nadlábnout, první reakce byla, že po tom budeme mít teda pořádný hlad (v tom talíři toho bylo fakt málo). Po dojezení všeho jsme většinou ani nezamířili ke stolu s přídavky, protože jsme měli dost. Takže ono to má i co do sebe - líp se udělá vyvážené jídlo, člověk si užije víc chutí (my byli rádi, že jsme toho i víc ochutnali) a přitom se dosyta nají.

0/0
14.8.2012 18:27

Filas77

Re: jj

Tak to jste narazil asi na opravdu špatnou restauraci. Já když byl naposledy ve vyhlášené restauraci na venkově, tak jsem po 8-mi chodech nemohl skoro ani chodit :-)

0/0
14.8.2012 19:48

II cane sporca

Já mám rodinu ve Francii

A můžu Vám říct že jsem se hodně divil co je to zač.Gurmáni ??? ohřátá pizza z mikrovlnky kterou pak nechaj hodinu se válet na stole a pak se to jí tvrdý jako kámen.Těch zážitků je daleko víc.

0/0
14.8.2012 16:52

Filas77

Re: Já mám rodinu ve Francii

Tak to asi nebude typická francouzská rodina :-P

0/0
14.8.2012 19:49

Astaroth

Re: Já mám rodinu ve Francii

Neni to ten druh francouzu, ktere zajima jen to, aby byla pizza halal?

0/0
16.8.2012 11:48

voloda44

nemám rád francouze

nemám moc rád ani francii, mám rád jejich vína, někdy i sýry, miluji některé francouzské osobnosti a postavy, ale jinak mi je ten národ cizí, ať si chodí pro pečivo 5x denně :D

takže díky za rady :)

+2/0
14.8.2012 16:28

1888

Ha,Ha. Francie nikdy!

Jeste dnes ze vzbudim zbrocenej potem kdyz se mi zda ze mne zkousela profesorka z nepravidelnejch sloves;-D

0/0
14.8.2012 15:56







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.