- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
antipasti, primi piatti, secondi piatti, dolci e frutta
Dobry, hezky clanek pane redaktore. Jen jedna pripominka, mozna dve:) Italove ji parmezan uplne ke vsemu. Kdyby to dobre chutnalo, tak by si i parmezan dali do kafe:) takze na spagety s muslema parmezan davaji take. Ale spis bych rekla, ze hodne zalezi od oblasti. Je to jako u nas, v Cechach se ji jina jidla nebo jinak nez na Morave, takze rikat, ze takto je to v cele Italii moc nejde....Sever se hodne lisi od jihu apod....A co se tyce oblekani do kostelu, tak pozor na to, jeste jsem se nesetkala, ze by me kdekoli v Italii pustili do kostela s odhalenymi rameny a koleny. Je to po cele Italii a pokud je zacnete presvedcovat, ze jednou by mohli udelat vyjimku a pustit vas dovnitr, tak budou velice neprijemni....
to, že mají rádi jídlo a užívají si to je pravda,. ovšem s tim oblékáním bych to zas tak nehrotil.Možná ve velkých městech,možná v divadlech a nóbl restaurantech, ale tam jsem během měsíce ,který jsem prožil v Itálii ani jednou nezašel. Ovoce i zeleninu jsem si vybíral sám a nikdo na mě jako na burana nekoukal, ani mě neokřikoval.Naopak, byli vždy mílí a vstřícní.
Každopádně mi jsou mnohem sympatičtější než Frantíci.
To každopádně. Italové jsou v pohodě.
Neboť jsou pod zákonem a nemusí hned pochopit, že máte zájem o rumba koule, protože chcete tančit.
Po přečtení článku mě napadla krásná píseň v podání Karla Šípa. Ital nezná ten zázrak, a tak mu chátrá tělo, ital nezná ten zázrak, vepřo knedlo zelo. Já hlady zesláblý se sotva vleču, od kola makarony, víno,kečup
a nebo špagety a špagety a v létě, v zimě, od ledna až do Silvestra.
Pomalu nedokážu stát už zpříma, jsem hladový a pohublý klu z Říma
a jenom chřadnu, blednu, rodinu jsme pochovali, zbyl jsem jenom já a sestra.
Na vlastní život byl jsem právě přijat, do funkce ředitele firmy Fiat, madona mia, končím s životem dia.
Nevím proč se musí z čechů vždycky dělat, jako, že to jsou ty nejhorší stvoření a z Itálie, nebo západ se bere jako naprostý ideál a každý čech se stydí za čecha, kterého vidí na dovolené. Samozřejmě, že jsou případy, nad kterýma se pozastavím i já, ale když se podíváte jak se chovají Italové u nás, nebo francouzi, tak si několikrát říkám, jak si někdo může vůbec stěžovat na čechy!
Proc myslite, ze je to o Cesich ??? Jedinna poznamka dole je o te zene a pozvani na veceri. Coz me taky prekvapilo,ze se nekdo neprevlekne.
si lidi myslej že je česká gastronomie nějak pozadu a že je třeba francouzká daleko vepředu, co je vepředu na tom, že někdo ukousne žábu a dorazí to pár šnekama. Proč by byl nějaký smažák horší, vždyť ho tady cizinci žerou jako pochoutku
Pozadu je současná česká gastronomie, ale především je pozadu chování lidí u stolu. Průměrný Čech neumí držet příbor, neví, co s ubrousky, jístrašně rychle, je hlučný, ale u samotného jídla slova nepromluví ...
Koukám, že všichni naráži na to oblečení o kterém se v článku psalo. Autor tim chtěl spíš říct, že se Italové narozdíl od nás umějí oblíkat. A mimochodem, v Itálii se dá na správných místech nakoupit značkové oblečení i boty několikrát levněji jak u nás v ČR.
Zaráží mě ale kolik s prominutím buranů článek vzalo tak, že jim někdo diktuje co má dělat. Autor téměř přesně shrnul jak to v Itálii chodí. Navíc zrovna Italská gastronomie je něco z čeho bysme si jako češi měli brát příklad, protože nejen kvalita jídla, ale i úroveň stolování je prostě úplně jinde. A pokud vám nevadí, že na vás někdo kouká skrz prsty, tak je to samozřejmě vaše věc a chovejte se jako češi... tedy hrozně. To jsem si ještě vzpomněl jak jsem pár týdnu právě v Bibione seděl v restauraci a češka suveréně vstala od stolu a přinesla si zpět do restaurace ke stolu krájenou pizzu koupenou vedle
..noo..osobně nevidím jediný důvod proč bych si měl sedat na zadek před nudlema...a taky nevím proč si věčně máme někoho brát za vzor....ať už jsou to taliáni nebo frantíci, který si bůhví proč myslí, že se kolem nich točí svět...zajímavé je že pokud to samé co myidělá němec tak se mu všichni klaní...buran neburan...
jak jsme si ve Francii na svahu sedli na kus klady. Z batohu vytahly pecenou kachnu, plechovky plzne a zacli hodovat. Vse jsme si po sobe samozrejme uklidili. Ty zavistivy pohledy cizincu si pamatuju do dnes.
Tim jsem chtel rict, ze ona takove zazite strojene chovani obcas zacne nudit a kazdej se rad podiva na neco neobvykleho. .... coz mi pripomina dalsi historku, kdy jsme sedli do hospody..bylo nas asi 6.
Kazdej si objednal peceny koleno (nebo neco podobnyho...velky maso s kosti). K tomu kazdej vypil deset piv a domorodci meli neskutecnou radost z toho, ze nam jejich hospudka poslouzila jako pripomenuti domoviny
I kdyz pravda, ce ceska kultura o par levelu niz, tim padem pro ne neni problem poskytnout i takove zazemi. U nas je to trosku jinak no......to pak asi Ital cumi .
Jste si jist, ze kdyz jste sedel na te klade na svahu vam nekdo posilal "zavistive pohledy". Proc jako?
Francouzi jako nikdy nevideli kachnu?
Že Italové zásadně nekombinují při jídle primo (těstoviny) a secondo (maso) je totální úlet - mimo jiné by jaksi znamenalo, že Itálie nedala světu své slavné boloňské špagety. A ty masové kuličky sice nejsou v Itálii tak populární, nicméně dát si je jako "Spaghetti con sugo di pomodoro e polpette di carne" fakt klidně můžete. Stejně jako řadu dalších těstovin s masem i rybami (fettucinne se svíčkovou, například). A taky se divím, že zde není zmíněn ten úplně nejčastější český úlet, a to sice s kávou - vězte, že výraz "piccolo" pro malou kávu vznikl nějak bizarně tady v Čechách, v Itálii budete za blázna a nebudou vám rozumět. Malá káva je ristretto.
Malá káva je tam pro mne každá. Když chci velkou, dám si americano.