Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Zapomeňte na kečup i kávu s sebou. Co by Ital nikdy neudělal

Nepřehrabujte se v ovoci, nechoďte jako drbani a nevyptávejte se na mafii. Každá země má spoustu nepsaných pravidel, která se více či méně dodržují. A i když vám za jejich překročení nikdo hlavu neutrhne, budete se minimálně cítit poněkud trapně. Na která faux pas si v Itálii dávat pozor?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

morfejm

4 chody

antipasti, primi piatti, secondi piatti, dolci e frutta:-P

0/0
29.8.2012 18:57

JarkaP.

Hezky clanek

Dobry, hezky clanek pane redaktore. Jen jedna pripominka, mozna dve:) Italove ji parmezan uplne ke vsemu. Kdyby to dobre chutnalo, tak by si i parmezan dali do kafe:) takze na spagety s muslema parmezan davaji take. Ale spis bych rekla, ze hodne zalezi od oblasti. Je to jako u nas, v Cechach se ji jina jidla nebo jinak nez na Morave, takze rikat, ze takto je to v cele Italii moc nejde....Sever se hodne lisi od jihu apod....A co se tyce oblekani do kostelu, tak pozor na to, jeste jsem se nesetkala, ze by me kdekoli v Italii pustili do kostela s odhalenymi rameny a koleny. Je to po cele Italii a pokud je zacnete presvedcovat, ze jednou by mohli udelat vyjimku a pustit vas dovnitr, tak budou velice neprijemni....

0/0
13.8.2012 15:56

carnivore

Italové a Italky jsou bezva

to, že mají rádi jídlo a užívají si to je  pravda,. ovšem s tim oblékáním bych to zas tak nehrotil.Možná ve velkých městech,možná v divadlech a nóbl restaurantech, ale tam jsem během měsíce ,který jsem prožil v Itálii ani jednou nezašel. Ovoce i zeleninu jsem si vybíral sám a nikdo na mě jako na burana nekoukal, ani mě neokřikoval.Naopak, byli vždy mílí a vstřícní.

Každopádně mi jsou mnohem sympatičtější než Frantíci.

+1/0
3.8.2012 8:53

pettyo

Re: Italové a Italky jsou bezva

To každopádně. Italové jsou v pohodě.

+1/0
3.8.2012 9:10

Dinkylinky

Re: Italové a Italky jsou bezva

Tak s tím ovocem jsem to zažil několikrát. Ale oblečení problém mít nikdo nebude. Autorka si asi myslí, že když vidí Itala oblečenýho, tak je to normální, on ale obvykle jde třeba na rande nebo do lepší restaurace.

0/0
7.8.2012 14:51

Caretaker

A hlavně se s Italy nebavte na téma jejich koulí.

Neboť jsou pod zákonem a nemusí hned pochopit, že máte zájem o rumba koule, protože chcete tančit.

0/0
2.8.2012 13:42

čirokéz

Ital nezná ten zázrak

Po přečtení článku mě napadla krásná píseň v podání Karla Šípa. Ital nezná ten zázrak, a tak mu chátrá tělo, ital nezná ten zázrak, vepřo knedlo zelo. Já hlady zesláblý se sotva vleču, od kola makarony, víno,kečup

a nebo špagety a špagety a v létě, v zimě, od ledna až do Silvestra.

Pomalu nedokážu stát už zpříma, jsem hladový a pohublý klu z Říma

a jenom chřadnu, blednu, rodinu jsme pochovali, zbyl jsem jenom já a sestra.

Na vlastní život byl jsem právě přijat, do funkce ředitele firmy Fiat, madona mia, končím s životem dia.

+1/0
2.8.2012 9:16

H.M.

Narážky

Nevím proč se musí z čechů vždycky dělat, jako, že to jsou ty nejhorší stvoření a z Itálie, nebo západ se bere jako naprostý ideál a každý čech se stydí za čecha, kterého vidí na dovolené. Samozřejmě, že jsou případy, nad kterýma se pozastavím i já, ale když se podíváte jak se chovají Italové u nás, nebo francouzi, tak si několikrát říkám, jak si někdo může vůbec stěžovat na čechy!

+2/0
1.8.2012 18:41

Gmurr

Re: Narážky

Proc myslite, ze je to o Cesich ??? Jedinna poznamka dole je o te zene a pozvani na veceri. Coz me taky prekvapilo,ze se nekdo neprevlekne.

0/0
2.8.2012 8:28

Caretaker

Re: Narážky

Stejně jde 10 minut po začátku rande do sprchy, tak už je snad jedno, jestli si mezitím vzala čisté šaty. Naopak to zdržuje.

+1/0
2.8.2012 13:45

Gábi

Re: Narážky

ha ha ha

0/0
3.8.2012 15:38

certik_bertik

proč

si lidi myslej že je česká gastronomie nějak pozadu a že je třeba francouzká daleko vepředu, co je vepředu na tom, že někdo ukousne žábu a dorazí to pár šnekama. Proč by byl nějaký smažák horší, vždyť ho tady cizinci žerou jako pochoutku

0/0
1.8.2012 15:53

kali-gandaki

Re: proč

Pozadu je současná česká gastronomie, ale především je pozadu chování lidí u stolu. Průměrný Čech neumí držet příbor, neví, co s ubrousky, jístrašně rychle, je hlučný, ale u samotného jídla  slova nepromluví ...

0/0
1.8.2012 18:13

prngrr

Re: proč

Neumí držet příbor?

A viděl jsi jíst Američana?

Zajímalo by mě, jestli existuje i jiný stát, v kterém je tolik blbců, kteří mají neustále potřebu pomlouvat vlastní národ ...

+8/0
1.8.2012 19:10

hectic

Re: proč

Jenže právě Amerika je náš velký vzor. A už jen to, že někdo rovnou řekne "nikdo mi nebude diktovat co mám dělat a jak se mám chovat... jsem na dovolený tak si to užiju podle sebe", tak už to jen prostě typicky český. A co se týče pomlouvání národa. Z vlastních zkušeností vím, jak západní státy vnímají ČR. S nadsázkou jí považují za 3. svět atd... největší podíl na tom asi má jak moc se tu krade...

Na druhou stranu žiju tady rád, protože když pominu společenský vystupování čechů, tak se tu alespoň tolik nevraždí a nemáme tu do nebe volající věci jako islám apod. a až na záplavy žádný přírodní katastrofy.... takže aspoň se tu můžu cítit bezpečně, což už jde v dnešní době málokde....

0/0
2.8.2012 8:04

certik_bertik

Re: proč

jí strašně rychle a slova nepromluví? no v hospodě není nikdo na vaší konverzaci zvědavý

+1/0
1.8.2012 22:12

Gábi

Re: proč

R^

0/0
3.8.2012 15:39

JarkaP.

Re: proč

Ja bych nerekla, ze jsme na tom tak spatne. co takovy Indove a jine Asijske narodnosti? ti ani pribor nepouzivaji (casto neznaji) a kdyz vy ho budete pouzivat a nejist rukama, tak na vas budou koukat jak na nejvetsiho burana:) Jiny kraj jiny mrav. Ja si osobne myslim, ze ceska gastronomie je sice tucna ale velice dobra! Takovy dobre vyudeny kus masa umime skvele!:)

0/0
13.8.2012 16:03

hectic

hehe :)

Koukám, že všichni naráži na to oblečení o kterém se v článku psalo. Autor tim chtěl spíš říct, že se Italové narozdíl od nás umějí oblíkat. A mimochodem, v Itálii se dá na správných místech nakoupit značkové oblečení i boty několikrát levněji jak u nás v ČR.

Zaráží mě ale kolik s prominutím buranů článek vzalo tak, že jim někdo diktuje co má dělat. Autor téměř přesně shrnul jak to v Itálii chodí. Navíc zrovna Italská gastronomie je něco z čeho bysme si jako češi měli brát příklad, protože nejen kvalita jídla, ale i úroveň stolování je prostě úplně jinde. A pokud vám nevadí, že na vás někdo kouká skrz prsty, tak je to samozřejmě vaše věc a chovejte se jako češi... tedy hrozně. To jsem si ještě vzpomněl jak jsem pár týdnu právě v Bibione seděl v restauraci a češka suveréně vstala od stolu a přinesla si zpět do restaurace ke stolu krájenou pizzu koupenou vedle ;-(

+7/0
1.8.2012 12:50

českej.venkovan

Re: hehe :)

..noo..osobně nevidím jediný důvod proč bych si měl sedat na zadek před nudlema...a taky nevím proč si věčně máme někoho brát za vzor....ať už jsou to taliáni nebo frantíci, který si bůhví proč myslí, že se kolem nich točí svět...zajímavé je že pokud to samé co myidělá němec tak se mu všichni klaní...buran neburan...

+2/0
1.8.2012 13:33

českej.venkovan

Re: hehe :)

..a jak je řečeno i v článku...o američanech vůbec nemluvě....:-P

+2/0
1.8.2012 13:36

yyq

Re: hehe :)

jedinec, ktery si vidi dal nez na spicku nosu, by se inspiroval v italii fotbalem, jidlem, ve francii jidlem a milovanim, u nemcu konstrukci aut a tak dale, znalosti by si prinesl domu a ostatni narody by nam nestacili ani koukat, kde mame zada. s pristupem, ze jsme pupek sveta, jsme uz leta tam, kde jsme a lepsi to nebude i kdyz to budeme kricet vic a vic nahlas a porad tomu vic verit:-)

0/0
2.8.2012 13:32

Mr. Datel

Re: hehe :)

V jižní Itálii jsem pracoval a místní chodili docela otrhaní.

+1/0
1.8.2012 13:47

hevy63

Re: hehe :)

Vážený pane hectic.Zřejmě jste se více toulal po Italii a méně seděl na hodinách češtiny.Pro začátek doporučuji  ujasnit si  psaní malých - velkých písmen a pak přejít na velice populární problematiku bychom- bysme. Ale pokud budete psát své pří-pěvky (malé procvičení :-)) třeba v  - talštině( zkuste to ještě jednou;-D), tak si snad neuříznete  takovou ostudu. Zřejmě je pro Vás ale důležitější vědět kde mají jaké levnější značkové zboží než znalost mateřského jazyka.(tak ještě zkuste čárky v souvětí ;-)).

P.S. Jak dlouho jste seděl v té restauraci v Bibione ????

+1/0
3.8.2012 14:42

farafan

Si vzpominam,

jak jsme si ve Francii na svahu sedli na kus klady. Z batohu vytahly pecenou kachnu, plechovky plzne a zacli hodovat. Vse jsme si po sobe samozrejme uklidili. Ty zavistivy pohledy cizincu si pamatuju do dnes.

Tim jsem chtel rict, ze ona takove zazite strojene chovani obcas zacne nudit a kazdej se rad podiva na neco neobvykleho. .... coz mi pripomina dalsi historku, kdy jsme sedli do hospody..bylo nas asi 6.

Kazdej si objednal peceny koleno (nebo neco podobnyho...velky maso s kosti). K tomu kazdej vypil deset piv a domorodci meli neskutecnou radost z toho, ze nam jejich hospudka poslouzila jako pripomenuti domoviny

I kdyz pravda, ce ceska kultura o par levelu niz, tim padem pro ne neni problem poskytnout i takove zazemi. U nas je to trosku jinak no......to pak asi Ital cumi ;-D.

0/0
31.7.2012 19:38

Gmurr

Re: Si vzpominam,

Jste si jist, ze kdyz jste sedel na te klade na svahu vam nekdo posilal "zavistive pohledy". Proc jako?

Francouzi jako nikdy nevideli kachnu? ;-D

0/0
2.8.2012 8:32

Antonín, topič

Re: Si vzpominam,

To se ti zase nepovedlo pochopit myšlenku, ale to je běžné.

0/0
4.8.2012 19:06

oldboy

Re: Si vzpominam,

Ty jsi balík jako řemen ;-D

0/0
2.8.2012 12:46

sarumánek

chybička se vloudila...

Že Italové zásadně nekombinují při jídle primo (těstoviny) a secondo (maso) je totální úlet - mimo jiné by jaksi znamenalo, že Itálie nedala světu své slavné boloňské špagety. A ty masové kuličky sice nejsou v Itálii tak populární, nicméně dát si je jako "Spaghetti con sugo di pomodoro e polpette di carne" fakt klidně můžete. Stejně jako řadu dalších těstovin s masem i rybami (fettucinne se svíčkovou, například). A taky se divím, že zde není zmíněn ten úplně nejčastější český úlet, a to sice s kávou - vězte, že výraz "piccolo" pro malou kávu vznikl nějak bizarně tady v Čechách, v Itálii budete za blázna a nebudou vám rozumět. Malá káva je ristretto.

+3/0
31.7.2012 17:09

Ram1

Re: chybička se vloudila...

Malá káva je tam pro mne každá. Když chci velkou, dám si americano.

0/0
31.7.2012 19:07

janbrezen

Re: chybička se vloudila...

to snad uz neni kava ale jen obarvena voda

0/0
31.7.2012 21:01

pingu1

Re: chybička se vloudila...

:-/  ja piju americano , kafovej koncentrat nepotrebuju...:-P

0/0
1.8.2012 14:39

Honzus

Re: chybička se vloudila...

otazka je co clovek v italii dostane kdyz si objedna ristretto, espresso s pulkou vody?

0/0
31.7.2012 19:52

Don_Alex

Re: chybička se vloudila...

tak zrovna tak jako u nas v kavarne, kdyz si objednate espresso, tak vam prinesou v kazdem podniku neco jineho, tak i v italii se muze stat ze to prinesou spatne, ale spis je to v takovych podnicich pro turisty, kde se moc nezajimaji o to aby se k nim zakaznik vracel... jinak ristretto = 20ml, espresso = 30ml... bohužel u nás obvykle dostanete kybl, nebo se pak brani tim, jak psal kolega na zacatku vlakna - "Vy jste ale nerekl ze chcete picollo" - ano nerekl, protoze nic takoveho jako espresso picollo neni.... pak jeste rozdil mezi lungo a americano, kde lungo je delane jako espresso s více vody a americano by mělo být klasické espresso, do kterého se doplní posléze horká voda

+1/0
1.8.2012 8:45

yyq

Re: chybička se vloudila...

kdyz preso, tak dostanete preso (30ml) a k tomu pul sklenice vody.otakza je proc se to v cesku jmenuje preso vsude, kdyz musite vyzvidat, jestli se nepripijete co do mnozstvi, nezkrivite hubu, co do kvality kavy uzite v priprave a nebudete si muset vzit pujcku, kdyz jste vyrazili na neco tak atratktivniho jako je jedno normalni kafe? ,

0/0
2.8.2012 13:35

italianaHani

Re: chybička se vloudila...

mně se za ta léta osvědčilo říkat jen "un café", neřešit jestli piccolo nebo ristretto. Oni to pochopí. A pokud velké, tak teda upřesnit na americano...

0/0
31.7.2012 21:57

petraKvět

Re: chybička se vloudila...

ony totiž ty slavné boloňské špagety ve skutečnosti v Bologni vůbec nenajdete, protože je to výmysl...v Itálii se špagety s ragú nekonzumují, protože "to prostě není ono" (myslím si o tom taky svoje, ale ok). Místo špaget (které jsou tenké, takže prý dostatečně nevsáknou ragú) se používají tagliatelle a další širší nudle. A secondo je spíš plátek masa než mletá směs alla bolognese...takže má autor docela pravdu (záleží, jak vypadají masové kuličky popisované v článku). Tak, a teď mě sežerte, že "dělám chytrou" :-P

0/0
31.7.2012 22:18

mikebastak

Re: chybička se vloudila...

Kdyz si objednate v Italii "piccolo" tak Vas rozhodne nebudou mit za blazna. Ale dostanete neco jineho, nez co v CR. Dostanete 90ml napoje, ktery obsahuje 30ml espressa a 60ml mleka s trochou peny.

0/0
31.7.2012 23:59

wrah

90E za večeři

Tedy, nic proti, ale dát 90 euro za večeři mi přijde docela dost. A hlavně zbytečné, velmi slušnou večeři pro dva, včetně lahvinky vína pořídíte pod 60. A pokud už půjdu na tu dražší, tak by mě hamba fackovala, nedat dýško alespoň na těch 95, spíš ale 100. Pokud se tedy obsluha chovala patřičně, což bývá víceméně pravidlem.

+1/0
31.7.2012 16:51

TOPODS09

Re: 90E za večeři

Tak zalezi kolik lidi! Ale jinak mate pravdu!

+1/0
31.7.2012 17:38

wrah

Re: 90E za večeři

No doufám, že míní dvojici. Na jednoho je to už fakt hodně přehnaná cena. Ostatně univerzální rada, jak najít dobrý a obvykle levný podnik, kde se dobře vaří je: Ptejte se místních. Ti to tam znají a obvykle poradí velmi příjemné místo, tam kde by ho nikdo cizí nehledal. (Zažil jsem třeba kamennou zeď a v ní jen tak dveře. Vypadalo to jako normální dům, žádná vývěska, nic.) Turisty sice moc nemilují, ale snad nikdy jsem se nesetkal s vyloženě nepřátelským přístupem. Spíš, že se diví, kde se tam berete.

0/0
31.7.2012 17:59

net.Xtreme se nevzdává

Re: 90E za večeři

Tak ale třeba na čtyřčlenou rodinu to je o něco přijatelnější cena...jinak záleží, co si člověk dá, lepší jídla stojí kolem 20€ na osobu, ale pizza jen kolem 5, když se přičte předkrm, dezert, pití, tak to jde na horu...

0/0
31.7.2012 19:15

Don_Alex

Re: 90E za večeři

tak záleží co za večeři to bude, jestli to bude nějaká degustační prezentace, tak proč ne, jinak osobně nejsem zastáncem příliš nóbl restaurací, kvalita jídla mě zajímá především, ale než lžičku kaviáru, to si dám radši stehno z králíka....

0/0
1.8.2012 8:50

Leopoldo

Není to lehké y po tolika roky

se zbavit vzpomínek na prozité komunistické casy.

0/0
31.7.2012 16:22

nenovak

Italové mají výbornou gastronomii a hlavně vkus a důvtip,

a to jak architektonický tak i strojírenský, takže se tam Čech cítí dobře. A umí sloužit narozdíl od nás, takže dají hostu pocítit (a to naprosto nevtíravě), že je vítán. A je pravda, že si na upravenost zevnějšku potrpí, na čemž není nic špatného. Pomačkaných aut jsem tam nikdy moc neviděl, jižně od Říma jsem ale nebyl. A automobily a skútry skutečně považují především za dopravní prostředky nikoliv za kompenzační pomůcku malého ega, jak je tomu mnohdy u nás, což je asi taky dobře. Nevkusná SUV jsem tam věru snad ani neviděl.

0/0
31.7.2012 16:04

balakala

Re: Italové mají výbornou gastronomii a hlavně vkus a důvtip,

a "krásne šaty" považujú za kompenzačnú pomôcku čoho? ;-D šašovia nagelovaní ....

0/0
31.7.2012 18:15

Morava69

No rozhodně ...

.... nemají takové komplexy, jako nějaký nově vzniknuvší národ, oddělený se na začátku minulého století z

Uher :-P:-P:-P

0/0
31.7.2012 19:43

balakala

Re: No rozhodně ...

jasné, považujú sa za potommov rimanov, aj ked sú skôr potomkami kočovných ..... ;-D

0/0
31.7.2012 20:38

_Xeon_

Re: No rozhodně ...

inteligence? Rv

0/0
1.8.2012 13:19

Caretaker

Re: No rozhodně ...

Tak zrovna Morava má k Uhrám co by doplivnul. :-P

0/0
2.8.2012 14:00







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.