- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Zvlast cesi. Zidli si vezmou kde chteji. Stul si prisunou rezervace nerezervace a to nemluvim o tom,ze pozdravit pri vstupu do restaurace ci odpovedet na pozdrav je neco,co po cechaskovi nemuzete chtit. Ano pane cechacku,opravdu pecivo neni zdarma. Prijde do restaurace jako pan sveta,nic mu neni dobre,a i kdyz se cisnik snazi pretrhnout,pomalu se ani nerozlouci. A dysko? Pche. Jasne. Proc ho davat. Na dovolene v Chorvatsku ho take nedavam.
bych mel asi nechavat dysko i v McD, ne? Za to ze mi veskere jidlo podaji a skasiruji mne.
Ale jen příjemné a rychlé obsluze, ať je to kdekoliv. Mě taky nikdo nic nedá jen tak
Vždyť v té naší krásné Unii, střediskové, máme vše jednotně naplánováno z Bruselu! Tak proč nejsou i dýška jednotná ? Ovšem na úřadě se spropitnému říká úplatek, aje to trestné, zatímco u číšníků by to někdo chtěl nařizovat? V bistrech amerického typu (různé mekáče a Ká-eF-Čé) naopak spropitné, které necháte té sympatické dívce za pokladnou, sebere poďobaný manager (česky MANYŽER) za účelem vylepšení svého platu ! To mi připadá jako organizovaná žebrota gangů v Prase!.............osobně rád nechám spropitné za dobrou, příjemnou službu, ale aby mi to někdo nařizoval předem? Kde to jsme ? Je to jen a jen moje rozhodnutí
to není úplatek - upoácí se předem, dýško je ale odměna.
Pokud obsluha dýško "vyžaduje", například ksichtěním při placení, tak si můžou být jistí, že už mne tam neuvidí. Osobně dávám kolem 5%, jen vyjímečně víc, to už musí stát za to.
ještě budu reagovat na brečení diskutující pingla níže; totiž pokud je byznys postaven na tom, že musím prachy z lidí dostat mimo platbu za zboží/služby, tak je něco špatně. Dýško je odměna za nadstandard... jinak jsem normální loupežník. Že to tak dělá dost majitelů hospod je věc jiná... [:-©]
na clanek loni zesnuleho pana Klimy, ktery navstivil vice zemi nez redaktori clanku a vetsina diskutujicich a zaroven je to z oboru, ktery znal lepe nez my.
Pracuji v centru Prahy jako cisnik a dyzka se pohybuji v prumeru asi 3-5% coz je tragicke. Spropitne totiz tvori (by melo tvorit) nemalou cast me vyplaty. Vetsina lidi jsou naprosti burani, kdy na 398,- nechaji 2,-. A to nejsou lidi "z vesnice" ale treba obchodni schuzka panu v kravate. Samozrejme ma byt dyzko umerne servisu, ale kdyz je to pro cloveka drahe, tak nema do takoveho podniku chodit.
Výše tvého platu není můj problém, s tím se obrať na svého zaměstnavatele. Ve službách pracuje mnohem víc lidí, než jen pinglové, ale jen pinglové mají pocit, že jim zákazník něco dluží jen co vleze do restaurace
Aniž bych byl proti, tak je to prostě dobrovolná položka a budu radši, když si "spropitné" každy provozovatel restauračního zařízení zakalkuluje do cen, než aby pak na mě byl někdo naštvanej, že jsem mu dal x místo y.
V česku 10%??Vychází to na cca 6%,španělé,italové a portugalci nenechají většinou ani korunu....
propagovaný v Čechách ze všech sil
Ne, je to slušnost za dobře odvededenou práci