Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak na spropitné? Někde vám vrátí halíř, jinde chtějí 20 procent

Jiný kraj, jiný mrav, a to se týká i spropitného. Kdy nechávat "dýško" a jak velké by mělo být, aby se člověk nechoval jako nějaký křupan z Horní Dolní? Zatímco v některém státě urazíte, když dáte málo, jinde vyvoláte trapas už jen tím, že drobné na stole vůbec necháte.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Narkotrafikante

Pinglove se neumeji chovat a zakaznici take ne.

Zvlast cesi. Zidli si vezmou kde chteji. Stul si prisunou rezervace nerezervace a to nemluvim o tom,ze pozdravit pri vstupu do restaurace ci odpovedet na pozdrav je neco,co po cechaskovi nemuzete chtit. Ano pane cechacku,opravdu pecivo neni zdarma. Prijde do restaurace jako pan sveta,nic mu neni dobre,a i kdyz se cisnik snazi pretrhnout,pomalu se ani nerozlouci. A dysko? Pche. Jasne. Proc ho davat. Na dovolene v Chorvatsku ho take nedavam.

0/0
17.8.2012 22:30

pavlik05

podle logiky nekterych

bych mel asi nechavat dysko i v McD, ne? Za to ze mi veskere jidlo podaji a skasiruji mne. :-P

0/0
2.7.2012 19:23

crocodileclip

Díško...klidně

Ale jen příjemné a rychlé obsluze, ať je to kdekoliv. Mě taky nikdo nic nedá jen tak;-D

+1/0
28.6.2012 7:47

vymrzovac3

Anení ten článek nějak mimo Evropskou Unii ?

Vždyť v té naší krásné Unii, střediskové, máme vše jednotně naplánováno z Bruselu! Tak proč nejsou i dýška jednotná ?  Ovšem na úřadě se spropitnému říká úplatek, aje to trestné, zatímco u číšníků by to někdo chtěl nařizovat? V bistrech amerického typu (různé mekáče a Ká-eF-Čé) naopak spropitné, které necháte té sympatické dívce za pokladnou, sebere poďobaný manager (česky MANYŽER) za účelem vylepšení svého platu ! To mi připadá jako organizovaná žebrota gangů v Prase!.............osobně rád nechám spropitné za dobrou, příjemnou službu, ale aby mi to někdo nařizoval předem? Kde to jsme ? Je to jen a jen moje rozhodnutí;-O

0/0
25.6.2012 13:24

tomtop

Re: Anení ten článek nějak mimo Evropskou Unii ?

to není úplatek - upoácí se předem, dýško je ale odměna.

0/0
29.6.2012 7:19

jarwampaa

povinnost

Pokud obsluha dýško "vyžaduje", například ksichtěním při placení, tak si můžou být jistí, že už mne tam neuvidí. Osobně dávám kolem 5%, jen vyjímečně víc, to už musí stát za to.

+1/0
22.6.2012 13:46

jarwampaa

Re: povinnost

ještě budu reagovat na brečení diskutující pingla níže; totiž pokud je byznys postaven na tom, že musím prachy z lidí dostat mimo platbu za zboží/služby, tak je něco špatně. Dýško je odměna za nadstandard... jinak jsem normální loupežník. Že to tak dělá dost majitelů hospod je věc jiná... [:-©]

0/0
22.6.2012 13:55

Richard Kába

Dovolim si vlozit odkaz ...

na clanek loni zesnuleho pana Klimy, ktery navstivil vice zemi nez redaktori clanku a vetsina diskutujicich a zaroven je to z oboru, ktery znal lepe nez my.

http://hostovka.cz/clanek.php?clanek=31

0/0
22.6.2012 12:25

T-enterCZ

V CR bez spropitneho

Pracuji v centru Prahy jako cisnik a dyzka se pohybuji v prumeru asi 3-5% coz je tragicke. Spropitne totiz tvori (by melo tvorit) nemalou cast me vyplaty. Vetsina lidi jsou naprosti burani, kdy na 398,- nechaji 2,-. A to nejsou lidi "z vesnice" ale treba obchodni schuzka panu v kravate. Samozrejme ma byt dyzko umerne servisu, ale kdyz je to pro cloveka drahe, tak nema do takoveho podniku chodit.

+1/0
22.6.2012 10:38

Pedro Rodriguez

Re: V CR bez spropitneho

Výše tvého platu není můj problém, s tím se obrať na svého zaměstnavatele. Ve službách pracuje mnohem víc lidí, než jen pinglové, ale jen pinglové mají pocit, že jim zákazník něco dluží jen co vleze do restaurace Rv

+15/0
22.6.2012 11:14

tomtop

Re: V CR bez spropitneho

v některých zemích se automaticky počítá s tím, že se dýžko nechává v určitém procentu jako motivační součást číšníkovy odměny - slovo motivační snad nemusím vysvětlovat ?

0/0
29.6.2012 7:21

midou

Re: V CR bez spropitneho

rozumné zpropitné dávám jen tam kde jsem častým hostem a kde si mně jako častého hosta považuijí. Jinak pouze zaokrouhlim na celou 10. Hosta kterej dává zpropitné si musí číšník vypěstovat. Ale to při dnešní fluktuaci v tomto obopru jde málo kde.

0/0
22.6.2012 12:22

jose.vomacka

Re: V CR bez spropitneho

1/ Píše se dýško, nikoliv dýžko (zkrácený tvar z "diškrece").

2/ Spropitné si musíte zasloužit. Ochotně dávám cca 10 -15 %, i více, pokud je jídlo dobré a obsluha rychlá a vstřícná. Jinak dávám méně a plat číšníka mě nezajímá, nevím, proč by měl. nemám problém s tím nedat nic, pokud je servis tragédie.

+5/0
22.6.2012 12:27

Milopolon

Re: V CR bez spropitneho

Přesně tak.

Příjemný personál, dobré jídlo a pití, rád dám 10-15%.

Ale pokud nejsem spokojený, nebo mi cena přijde neúměrná, umím nedat nic.

+2/0
23.6.2012 13:04

Aglea

Re: V CR bez spropitneho

Dýžka dávám, někdy víc někdy méně. Podle situace, spokojenosti, nálady. Ale vyžadovat je, mi přijde ujeté. To že mi někdo nalije víno, donese a pak po mě umyje skleničku (čili práce na pár minut) obecně za to dávat dýžko se mi nelíbí (přesto se podřizuji). Já se v práci klientům věnuji několik desítek minut, šetřím jim peníze, vymýšlím s nima služby atp. Práce mnohem více. A že by někdo něco nechal. 99% lidi si nechá vrátit i blbou korunu.Rv

+1/0
23.6.2012 18:46

MTA

Re: V CR bez spropitneho

Spropitné je úplně dobrovolné. Tudíž je  pouze na zákazníkovi jak velké ho dá.. Já ho obvykle dávám, kolem 5% až 8%. Pokud je to výjímečně dobrý, tak jsem schopen dát i víc. Tady v ČR je však opravdu málo restaurací (či pinglů), které (kteří) si to zaslouží a tak v některých  případech nedám nic... PS: A nakonec, mě jako zákazníkovi je  naprosto jedno, jaký máte plat.

0/0
12.7.2012 15:42

ptolemaios14

Re: V CR bez spropitneho

to je pravda ze nam muze byt jedno jaky maji plat,ale jestlize jsou opravdu moli a vi co je servis tak proc to neohodnotit tipem.na to neni nic spatneho,ale cesi jsou drzgresle tak to taky bude asi jeden z problemu.za dobry servis klidne dam 20 procent extra.

0/0
30.7.2012 20:57

ptolemaios14

Re: V CR bez spropitneho

omlovam se za preklep,to melo but mili.

0/0
30.7.2012 20:58

ptolemaios14

Re: V CR bez spropitneho

zase byt mili..............jsem to kun,co?

0/0
30.7.2012 20:58

aron

Re: V CR bez spropitneho

To ale není problém hosta. Nejsme v USA. Najděte si jinou práci.

+1/−1
12.7.2012 17:18

ptolemaios14

Re: V CR bez spropitneho

ono to neni o tom ze je to drahe v centru prahy ALE O TOM ZE PINGLOVE V PRAZE HLAVNE V CENTRU SE NEUMI K HOSTUM CHOVAT.TO JEST PROBLEMEM.JA JSEM HOST A JESTLIZE CITIM ZE JSEM VAM PINGLUM TAK NEJAK NA OBTIZ TAK VAM NECHAM VELKE HOVNO.ziji jiz pres 24 let v USA tak mam s tipy pro cisniky a servisem nejakou tu zkusenost.kdyz je dobra obsluha tak vzdy necham 20-30 procent.kdyz si pripadam ze jsem na obtiz a kazdy cisnik se tvari jak gauner tak dostanete to povestne lejno.nejdrive se naucte servisu nebo delejte neco jineho........................nejlepsi servis jsem v cesku dostal v male restauraci v Klatovech.slecna byla absolutne super.nedalo se nic vytknout.utrata byla pres 2500 korun.byli jsme tak mile prekvapeni ze jsme ji dali 40 procent tip.zaslouzila si to tak proc ne.a pak jidlo v cesku je tak levne i v restauracich.

0/0
30.7.2012 20:53

Coolman86

Spropitné

Aniž bych byl proti, tak je to prostě dobrovolná položka a budu radši, když si "spropitné" každy provozovatel restauračního zařízení zakalkuluje do cen, než aby pak na mě byl někdo naštvanej, že jsem mu dal x místo y.

+1/0
22.6.2012 8:10

Fori II

Kde na tom autor byl??

V česku 10%??Vychází to na cca 6%,španělé,italové a portugalci nenechají většinou ani korunu....

+1/0
22.6.2012 2:32

Serge_Gainsbourg

Spropitné - trapný amerikanismus,

propagovaný v Čechách ze všech sil Rv

+4/0
22.6.2012 0:34

MTA

Re: Spropitné - trapný amerikanismus,

Ne, je to slušnost za dobře odvededenou práci Rv;-D

0/0
12.7.2012 15:21

ptolemaios14

Re: Spropitné - trapný amerikanismus,

JEDINE CO JE TRAPNE JE TEN FLEK NA MAPE EVROPY JMENE CESKA HURVJS REPUBLIKA.

0/0
30.7.2012 21:02

ptolemaios14

Re: Spropitné - trapný amerikanismus,

NE TO ODMENA ZA DOBRY SERVIS COZ VY CECHACCI JESTE ASI HODDDNNEEE DLOOOUUUHHHO NEPOCHOPITE.

0/0
30.7.2012 21:01

Carrissa

Většinou dávám 10%

ale pokud je obsluha nebo jídlo extrahrozný, tak nic. Před cca 3 lety nás při noční procházce zastihl deštík, tak jsme vlezli do nějaké normálně se tvářící hospody. U baru sedělo pár asi štamgastů, tak abycom nerušili, zalezli jsme dozadu. Servírka nám vynadala, že to k nám má daleko. Objednávce 5 čajů se vysmála a po patnácti minutách se přišla zeptat, jestli už náhodou nechceme vypadnout, přestože štamgasti se ven rozhodně nechystali a zavírat se mělo až za hodinu. Té jsme zaplatili na korunu přesně...

0/0
22.6.2012 0:16

pivoaborovička

platiť prepitné, len vtedy ak je obsluha príjemná

ja zaokrúhlujem bud na 0,50 alebo euro, a ak suma presiahne 30€ tak to samozrejme navyšujem, ale ked je nepríjemna obsluha, tak nič nedostane ani centík.

0/0
21.6.2012 20:46

smolicek123

Nejvic se dozadujou dyzka tam, kde na nej nemaj narok

napriklad zahradka na Florenci, kde nosili takove podmiry, ze po padnuti peny chybely 2cm, a kdyz sem se ohradil, tak sem dostal odpoved: "tady ste na zahradce, tak co chcete" A jeste se divil, kdyz sem si nechal vratit do koruny.

+2/0
21.6.2012 14:50

Angis

Re: Nejvic se dozadujou dyzka tam, kde na nej nemaj narok

Po tehle odpovedi bych mu tam to pivo nechal a šel bych jinam.

+4/0
21.6.2012 15:03

Ferin007

Francie

Ve Francii je sice v ceně zahrnut "service de charge", ale to nemá s dýškem nic společnýho. "Service de charge" jsou náklady na služby (narozdíl od ceny vlastního jídla) a pokrývá především mzdu, na kterou se dřív inkasovaly peníze zvlášť. Dýško se ve Francii dává standardně zhruba 10-15 %, "v řádu korun" tak možná při objednání kafe nebo pivka.

Na poplatek za služby je třeba si dát velkej pozor v Itálii, pač o něj bez upozornění zvýší konečnej účet. Dělá 12 %, takže třeba při placení za večeři je ten rozdíl docela značnej. A rádi si tam nechávají dýško sami. Prostě si drobný nechají, aniž by jim je člověk nabídl.

0/0
21.6.2012 12:18

angie77

Re: Francie

Nevím, o které Francii je řeč, ale všichni moji francouzští přátelé tvrdí, že ve Francii se dýško nedává vůbec žádné. Jsou tím dost proslavení i u nás, protože prostě nejsou zyvklí ho dávat. Jednou jsem takhle zavedla tlupu Francouzů v Praze do poměrně luxusní restaurace, personál byl nadšený z tolika hostů... až do chvíle, kdy došlo na placení ;-D

0/0
21.6.2012 16:10

Ferin007

Re: Francie

Tak to tě můžu ubezpečit, že to není rozhodně pravda. Relativně dlouhou dobu jsem tam žil a z toho nějakej čas makal jako pingl. Takže nějaký povědomí o tom mám. ;-)

PS: Když už, tak neradi ho dávají černoši, hlavně ženský. Nebo aspoň k tomu mají menší sklony.

0/0
21.6.2012 17:51

sksiol

spropitné

když je obsluha dobrá, je dobré nechat spropitné. ovšem co mě zarazilo bylo, když mi jedna známá, která pracuje v nějaké restauraci řekla, že o vybrané spropitné se dělí jen ti, co jsou na place. Měl jsem vždycky za to, že se o spropitné dělí celej personál, včetně kuchařů.

+1/0
21.6.2012 9:48

Angis

Re: spropitné

To já taky, proto nechávám menší dýško ikdyž je obsluha dobrá, ale jídlo špatné.. ale občas se dělí opravdu různě.. když jsem měl praxi jako číšník tak jsme tam se spolužákem roznášeli veškeré obědy, nápoje.. jen jedna servírka byla za barem a točila piva ( respektive vykecavala s někym po telefonu vzadu a piva jsme točili sami ) ale  z dýška jsme neviděli ani korunu. A za praxi jsme taky nic zaplaceno nedostali. Ještě jsme museli platit za oběd co jsme tam dostali. Bylo celkem s podivem, že jsme si za celý den nevydělali ani na ten oběd.. ale vyskakovat si jako student jsem si nedovolil, jinak by mě potopila mistrová u zkoušek.

0/0
21.6.2012 11:07

Ferin007

Re: spropitné

Záleží na domluvě v danéí restošce. Někde si nechává vše pingl, někde se dělí v pevným poměru s kuchařama, někde ještě odevzdává část nadřízenýmu. Stejně tak s platbama kartama. Někde je dýško zaplacený kartou příjmem pingla, někde podniku (pingl si za to nemůže vzít hotovost).

0/0
21.6.2012 12:22

d.kvapilova

Re: spropitné

To je na domluvě, ale co jsem slyšela, tak u kuchařů se s tím většinou nepočítá, protože mají větší platy.

0/0
27.6.2012 20:20

tomtou

nejsou to bludy

nemate pravdu... v USA dokonce, kdyz platite kartou tak Vam to odecte danych 10% jako spropitne a dokonce kdyz platite hotove tak mate ucet kde je pak kolonka na spropitne, kterou musite vyplnit.

Takze bud jste nikdy nebyl v USA nebo jste byl nekde kde se na toto nehraje... kazdopadne autor clanku ma pravdu...

+1/0
21.6.2012 9:25

Don_Alex

Re: nejsou to bludy

tak to ani nahodou, leda ze by to byla nejaka mistni specialita nekde, ale za dobu co sem stravil v US od zapadu po vychod se mi nestalo, ze by mi nekde odecetli automaticky z karty spropitny...

0/0
21.6.2012 11:57

foffcenzore

Re: nejsou to bludy

spravne..nic se automaticky nepriklada... ta kolonka tam je pokud platite kartou a vy tam napisete sumu jakou chcete dat, sectete a podepisete....

:-/

0/0
21.6.2012 15:41

tm004

Re: nejsou to bludy

Tak to jste v USA nebyl Vy nebo jen s cestovkou a neumite zbleptnout slovo anglicky.

Ano, kolonka tam je - jak jinak by sjte to chtel resit? Ale muzete ji klidne ignorovat/preskrtnout/napsat nulu, opkud dat dysko nechcete. Automaticky se NIC neodecita/nepricita. Ano nekde Vam daji i uctenku rovnou s vypoctem 10%,15% a 20% aby jste vedel kolik do te kolonky napsat podle toho jak jste spokojeny. Ale opet - nikdo Vas k tomu nenuti. Je to Vase volba s tim ze by jste mel vedet ze je to de facto cisnikuv plat.

Zkuste si tam nekdy zajet, budete prijemne prekvapen jak je obsluha prijemna a mila - v takovem pripade nemam problem dat klidne 20%, pokud je nejaky problem pak davam min ci klidne 0 pokud se styl obsluhy blizi standardu CR.

+1/0
22.6.2012 3:24

Imperial_Technocrat

Passport

By mne zajímalo, co to bylo za partičku idiotů, kteří dávali svůj pas z ruky nějakému místnímu průvodci někde v Egyptě. To je vskutku ultimátní demonstrace tuposti.

+5/0
21.6.2012 1:57

Ferin007

Re: Passport

Otázka je u koho. ;-)

Pas se totiž na lodi odevzdává vždy a všude.

0/0
21.6.2012 12:20

avlyslakecod

Re: Passport

8-o doopravdy? tak párkrát jsme na výletě lodí byli, ale pas po nás nikdo nechtěl ;-)

0/0
22.6.2012 9:15

Ferin007

Re: Passport

Pes bude zakopanej v tom, že "výlet" a "plavba" jsou dvě zcela odlišný věci. ;-)

0/0
22.6.2012 9:43

Bozako

Re: Passport

Byla jsem jak na vyletu, tak na nekolikadenni plavbe a nikde nepozadovali pas. Na vyletu to nikoho nezajimalo, pri nastupu na plavbu jsem se pouze prokazovala dokladem + lodnim listkem.

0/0
23.6.2012 11:50

Don_Alex

Re: Passport

pas se dává tak max. ke kontrole, ale ne že ho pustíš z dohledu, to opravdu ani náhodou...

0/0
22.6.2012 13:22

pespluto

Re: Passport

no tak to jste solidni tydyt, odevzdavat nekomu pas, nechcete koupit suprovni hrnec za pouhych 45tis.Kc? Mam jeste par kusu, ale jdou na dracku

+1/0
22.6.2012 13:58

midou

Re: Passport

do arabskejch zemí zásadně nejezdim....

+1/0
22.6.2012 12:32







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.