Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Víno, které ocení znalci. V Gruzii ho vyrábějí pod zemí už 10 tisíc let

Proč utrácet miliony za moderní lisy, nerezové tanky a počítačové systémy? Víno se dá přece udělat jednoduše a téměř zadarmo. Stačí nasypat rozšlapané hrozny do velkého "sudu" zakopaného v zemi, nádobu neprodyšně utěsnit a půl roku si jí nevšímat. Pak hrdlo otevřete a uvnitř najdete skvělé víno.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

pavlik05

parada

o tomhle sem nemel tucha R^

0/0
6.5.2012 23:03

vymrzovac3

Na Moravě to za těch 10000let vylepšili......

....ještě dolejou vodu, aby bylo čím toho mamuta zapít ! ;-D

0/0
4.5.2012 10:55

jacobsen

u nás se tento způsob nepoužívá

protože je neefektivní. jedná se vlastně o zastavení kvašení a konzervaci oxidem uhličitým, který se při kvašení (štěpení) cukrů vytváří. nevýhodou takového nápoje je, že jej musíte po otevření prakticky okamžitě vypít, protože začne oxidovat a s tím souvisí jeho konec - tvorba těkavých kyselin, octovatění. a chtěl bych vidět gruzínskou vesnici sesednutou kolem patnactitisícilitrové nádoby, jak svorně týden chlastá, aby jim víno "nevykyslo"

0/0
3.5.2012 21:28

1933RT

Re: u nás se tento způsob nepoužívá

Je to proste takovy lepsi krabicak.

0/0
4.5.2012 0:20

oksa

Re: u nás se tento způsob nepoužívá

Vážený jacobsene

 tuto metodu u nás někteří vinaři používají a budeš se divit je daleko efektivnější než všechny ty super,hypermoderní technologie.Ostatně metoda řízeného kvašení není žádný nový objev,protože kvevry zakopané v zemi vínům udržují stabilní teplotu stále,od kvášení,při ležení i při otevření,bez energie.A rozhodně k tomu nepotřebují druhý JE Temelín,jako ty moderní,na umělých kvasinkách vyrobený rychlokvašky,co se 3 měsíce po získání nějaké medaile můžou leda za neustálého míchání vylít do kanálu.A kde jsi proboha přišel na to,že tato vína vyrobená v kvevrech se musí po otevření okamžitě vypít?Tato vína se naučila žít se vzduchem,bez síření a v lahvi po otevření (rozpitá) vydrží bez jakýchkoli problémů i několik měsíců v pokojové teplotě(vlastní zkušenost)Těkavky,octěnky?V takových vínech jsou všechny procesy ukončeny-tam octové bakterie nemají s čím pracovat!Víno se samovolně stabilizuje bez čeření ,síření,filtrace,antioxidantů a já nevím jakých sra.cek jako moderní vína.

+3/0
4.5.2012 11:29

feroid

kdosi nas klame panove

pry 10 tisic let stare... ale vzdyt mame pouze rok 2012!

+3/0
3.5.2012 18:42

jacobsen

Re: kdosi nas klame panove

a to znamená, že co bylo před rokem nula má záporné znaménko?

0/0
3.5.2012 21:20

dolch

Nejideálnější

co to je? Ideální už je samo o sobě to nejlepší. Jak to lze ještě vylepšit?

0/0
3.5.2012 16:53

username

Re: Nejideálnější

ehm, zkuste chvilku hledat a najdete, že to je v pořádku. Je to nejvíce se blížící ideálu

0/0
3.5.2012 18:44

bratr jp

Re: Nejideálnější

nelze to pouzit jako prime srovnani (lod je idealni, ale parnik je nejidealnejsi), ale jinak celkem ano. muze to vyjadrit nejake drobne jazykove odstiny, ktere se nutne nemusi tykat samotneho vyznamu (podobne by pak byl nesmysl treba "uplne nejlepsi", "zcela dokonaly", apod.) muze to mit svou stylistickou platnost... aspon si to myslim.

0/0
3.5.2012 18:48

RAT

jak sou teda ty dzbanky velke ?

Vejde se do nich az 12000, nebo az 15000 litru, podle mne je to dost rozdil. Az 15k bych pouzil kdyby takovy dzbanek byl pouze jeden jediny ...  :-P

0/0
3.5.2012 14:40

tres.montes

Ubytování na gruzijském venkově

Není pravda, že ubytování mimo Tbilisi není. Hotely jsou, pravda, jen v turistických oblastech (Kazbegi, Džvari, Batumi), ale všude jinde lze bez problémů najít ubytování u místních buď zcela zdarma, nebo (pokud se tím živí) za maximálně 200 Kč na den a osobu včetně velmi bohatého jídelníčku a podobně. Ochotní, milí, jen tím alkoholem vás budou napájet od rána (a kvalita skutečně není vždy nějak závratná).

Víno, o kterém se píše v článku, snad jen v drahých obchodech ve Tbilisi. Ale velmi dobré víno jsme si odtamtud přivezli, což o to.

0/0
3.5.2012 13:12

Jan9002

Co jsem pil gruzínská vína, tak mi žádné nechutnalo.

Ale u nás se asi kvalitní gruzínská vína koupit nedají.

0/0
3.5.2012 13:00

jakub7

Re: Co jsem pil gruzínská vína, tak mi žádné nechutnalo.

Ja si vozim sva oblibena vina v kufrech (nastesti jsem v Gruzii pomerne casto), ale pry je na Smichove Gruzinska vinoteka, tak to zkus tam..

0/0
3.5.2012 16:12

Vapch

Velmi zajímavé

Zajímalo by mně, zda je možné podobnou technologií vyrábět víno i u nás - tedy jaké parametry a fyzikální vlastnosti by měla mít takoví kvevri ...

0/0
3.5.2012 12:38

Sanjuro

Re: Velmi zajímavé

http://www.vino-osicka.cz/veltlinske-zelene-katechinske-2009

+1/0
3.5.2012 12:53

hit

Na tom videu

u toho američana mi to jako neprodyšně utěsněná nádoba moc nepřipadá.

0/0
3.5.2012 11:48

Mražená spermie

***

mě víno buď chutná nebo ne. Jestli má rodokmen je mi jedno.

0/0
3.5.2012 9:51

já George XVII

Re: ***

to je jak kdybyste psal o psech ;-D

0/0
3.5.2012 10:54

LovecDuchů

No, v boratově Kazachstánu

vyrábí víno z fermentované koňské moči, a tohle je jen kousek vedle ;-DR^

0/0
3.5.2012 9:48

jakub7

Re: No, v boratově Kazachstánu

Kousek vedle? Kup si brejle...

0/0
3.5.2012 11:33

Mr. Datel

Re: No, v boratově Kazachstánu

Při pohledu z Jupiteru je to kousek vedle.

+2/0
3.5.2012 11:49

quaz

Autor článku je evidentně znalec Gruzie :D

Mám stejnou zkušenost jako přispivatel níže. V Gruzii jsem byla celé poslední léto a za ty 3 měsíce jsem vyzkoušela snad všechny jejich "slavná" vína, na které jsou Gruzíni hrdí a s patřičnou hrdostí ho každému nalévají do rohu. (tradičně se pije ze zvířecích rohů - nemůžete ho položit na stůl, musíte ho tedy vypít na ex) Coby holka z Moravy a cestovatelka po vinných sklípcích jsem tam neuvěřitelně trpěla. Nejde odmítnout nabídku, Gruzín by se urazil. Jenže ono je většina těch vín horší než koncentrovaný ocet. Ani se nedivím, že to pijí na ex a nevychutnávají jako my tady. {vyjma buranů, co do sebe lijou krabičáky a podobná zvěrstva}

Taky bych se vyjádřila k ubytování. V Tbilisi nepoznáte ani trochu Gruzii, musíte kamkoliv jinam. Jinde už hotely ani ubytování prostě nejsou (snad mimo pobřeží a teď už i v horách lidé začínají ubytovávat). Pokud se nechováte jako arogantní namyšlenec, snad každý Gruzín Vás pozve k sobě domů, nakrmí vás, nalije vínem a nechá přespat. Je to jejich tradice.

0/0
3.5.2012 9:02

quaz

Re: Autor článku je evidentně znalec Gruzie :D

K tomu přespání a nakrmení.. to všechno samozřejmě zdarma. Přestože pro nás by jejich večeře vyšla snad na 10Kč maximálně i s aperitivem, pro ně je to už výrazná částka a přesto nad tím při neuvažují, ikdyž sami nemají nazbyt. Stále tam platí kouzelné "Host do domu - Bůh do domu"

0/0
3.5.2012 9:05

jakub7

Re: Autor článku je evidentně znalec Gruzie :D

Jestli chces rict, ze Moravske cervene je obecne lepsi, nez Gruzinske, tak ti asi fakt nalevali krabicaky, protoze cervene z Moravy tomu Gruzinskemu nesaha po kotniky. A samozrejme plati - kvalitni vina si bezny Gruzinec nemuze dovolit, proto mistni vetsinou pijou levne sracky. Kdo hleda, najde naprosto uchvatna vina.

0/0
3.5.2012 11:38

Sanjuro

Re: Autor článku je evidentně znalec Gruzie :D

"protoze cervene z Moravy tomu Gruzinskemu nesaha po kotniky." - to jsou zase moudra :-)...

+2/0
3.5.2012 12:10

sycek

Re: Autor článku je evidentně znalec Gruzie :D

krabicaky asi ne, v regionu bezne se vino nelejva do pet flasek od koly a jineho svinstva, pak taky  jsou ale drahe a pekne flasky, drazsi nez slusne evropske nebo novosvetske vino, jenze jejich obsah se casto velice malo lisi od tech v pet lahvich

0/0
3.5.2012 12:36

jakub7

Re: Autor článku je evidentně znalec Gruzie :D

Zrovna jsem dopil flasku Kondoli Saperavi 2007 od Marani - levnejsi nez slusna evropska vina a zcela srovnatelne prave s nimi.

+1/0
3.5.2012 14:34

Salome.k

Re: Autor článku je evidentně znalec Gruzie :D

Asi jste opravdu pila ocet místo vína. I v Gruzii mužete najít horší vína, ale gruzinská vína jsou obecně velmi kvalitní, zvlaště ty domácí, proto mě mrzí, že jste neměla možnost je ochutnat ( nebo jste je nepoznala). Pití na ex nesouvisí s kvalitou vína, ale s velmi starou kulturní tradicí (veřte nebo ne, tradicí starši než Morava). Ale to jsou jen slova, kdybyste měla chut´, ráda vám dobrá gruzinská vína doporučím:-)

0/0
3.5.2012 20:01

sobak

cena letenky

hm a aerosvitem za 7-8 tisíc, to jo když já letěl za 4 a to nemluvím o akci air baltic nebo lot, kdy se cena vejde pod 3tisíce, za 8 tisíc letím do thajska, indie, nebo číny, ne na hranici evropy a asie

0/0
3.5.2012 8:56

Grimkin

Re: cena letenky

Za osmičku je to i zpáteční (třeba to Thajsko)? Já nelétám... tak se tak hloupě ptám.:-)

0/0
4.5.2012 14:15

pavlik05

Re: cena letenky

no on trochu keca, za 8 indie ani thajsko nejsou .. nebo v jednom pripade ze 100

0/0
6.5.2012 23:05

sycek

ze to vino

lisi od evropskych nemam pochyb, ze se to da pit pochybuji az moc, z tech zkusenosti co mam, nehodi se ani na vareni

0/0
3.5.2012 6:02

good_man

Re: ze to vino

takze do jidla nekvalitni vino? Zajimavy pristup...Rv

+1/0
3.5.2012 7:40

sycek

Re: ze to vino

prave ze ne, jenze zase to nejdrazsi taky asi ne

0/0
3.5.2012 9:26

janduben

Re: ze to vino

do jidla se obvykle lije to vino, ktere s hotovym pokrmem i vypijes

0/0
3.5.2012 14:02

sycek

Re: ze to vino

v podstate souhlasim, kdyz jde o bezne slusne vino a kazdodeni veceri

0/0
3.5.2012 14:09

bratr jp

jako fajn

mluvit o tisícileté tradici, ale pak tam soupnout americana, ktery se tam pred par lety prestehoval, aby o tom vine rozumoval se mi nezda úplně nejideálnějším řešením. Ale zeptat se nejakeho Gruzince by vyzadovalo asi vice namahy nez prebrat clanek odnekud z americkeho webu...

+2/0
3.5.2012 2:31

janduben

Re: jako fajn

a proc by o tom mel vedet american mene nez mistni gruzinec? je to snad slozitejsi nez medicina ktera se studuje 6 let?

0/0
3.5.2012 14:04

bratr jp

Re: jako fajn

ja taky netvrdim, ze by o tom nemohl hodne vedet. urcite muze a nejspis vi. jenom se mi zda trosku divny ten pristup. si predstav, ze prijede zahranicni novinar na Moravu napsat reportaz treba o tradicnich slovackych krojich a jediny, koho necha k tematu promluvit bude treba Spanel, ktery si tam s tim pred par lety otevrel malou vyrobnu kroju.nejak mi to proste nesedi...

0/0
3.5.2012 18:40

martas38

Re: jako fajn

Toto se obvykle "studuje" celý život. Stejně tak medicína. Po šesti letech studia jste na začátku a dobrého medika/vinaře/kuchaře/malíře a doplňte si sám co chcete z vás udělá až dlouhá praxe.

+2/0
3.5.2012 22:31

Vítěžslav Jandák Mgr.

Re: jako fajn

Ano připouštím, že kecy od amíka o gruzínském víně nepůsobí příliš přesvěčivě...ale shodou okolností jsem viděl nějaký dokument(pravděpodobnně na čt2) o Gruzii, a zrovna tady ta metoda výrobvy vína tam byla vzpomenuta, proto bych se tam někdy v budoucnu chtěl osobně vydat...

0/0
8.5.2012 11:25







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.