Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Štědrovečerní stůl v Evropě: Santův pečený sob, krocan, žáby i ústřice

V mnoha zemích se štědrovečerní večeře stala přehlídkou těch největších a nejoblíbenějších delikates. Na slavnostním stole Francouzů tak nechybějí ústřice, šneci, žabí stehýnka či foie gras. Norové holdují pečeným jehněčím a vepřovým žebírkům. Angličané a Řekové zase milují nadívaného krocana.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

věrnostní program

35 korun v obchodě za zasmrádlou ústřici?

U nás dostanete čerstvou v restauraci za dolar, a ještě vám ji otevřou

http://www.theglobeandmail.com/life/food-and-wine/restaurant-reviews/shucks-its-peak-oyster-season-so-enjoy/article2282910/

+2/0
25.12.2011 23:00

captain cook

Re: 35 korun v obchodě za zasmrádlou ústřici?

a jak daleko maji vase restaurace k pristavisti, kam se privazeji cerstve nasbirane ustrice a jak daleko jsou od podobnych zdroju ceske obchody?;-)

+1/0
26.12.2011 8:12

věrnostní program

Re: 35 korun v obchodě za zasmrádlou ústřici?

1) méně než 1 km 2) příliš daleko, tudíž je nebezpečné je tam kupovat

0/0
26.12.2011 8:21

captain cook

Re: 35 korun v obchodě za zasmrádlou ústřici?

ps. dole mas odkaz . neni to guacca, ale avocado aioli.

"tatarka" tomu rikaji cesti pribuzni a proto tady pouzivam stejny termin pro snazsi porozumeni.

0/0
26.12.2011 8:27

Bereniké

Re: 35 korun v obchodě za zasmrádlou ústřici?

Koukám na to a každý recept, který jsem zatím zkoukla, vypadá trošku jinak, používají i jogurt nebo smetanu místo majonézy. Určitě to vyzkouším, měla jsem včera ukrást tchýni to avokádo, které má doma. ;-D

0/0
26.12.2011 9:54

captain cook

Re: 35 korun v obchodě za zasmrádlou ústřici?

recepty jsou ruzne. My davame prednost majoneze protoze vyrabime nasi vlastni.

0/0
26.12.2011 11:12

Pajus

Ten Norský pokrm vypadá skvěle

:-P

+1/0
24.12.2011 14:16

fotrtom

santův pečený sob?

U nás máme ježíškův nadívaný pytel....

+4/0
24.12.2011 11:04

navstevak nakopne socana

Na druhou stranu jsou i v evrope komunisticke zeme

kde nemaji ani maslo a dokonce jsou lide trestani za to, kdyz se ho snazi do zeme dostat. ;-DR^

+1/0
24.12.2011 10:31

inosh

Re: Na druhou stranu jsou i v evrope komunisticke zeme

Bohuzel dis cirou pravdu,

od masla mam prave bradu.

V Norsku bych mel leda prd,

regulace - nase smrt.

0/0
24.12.2011 10:59

Korektní Želva

Re: Na druhou stranu jsou i v evrope komunisticke zeme

No tak mají místo másla kunerol no, jak my před revolucí. Ale zase tam mají všichni práci, nejsou tam bezdomovci, platy jsou královské, vládni činitelé skromní a pracovití ;-D;-D;-D

+1/0
24.12.2011 11:09

navstevak nakopne socana

Re: Na druhou stranu jsou i v evrope komunisticke zeme

;-D;-D Bohous vypravi severoevropske vanocni pohadky.

+1/0
24.12.2011 12:06

cyrildv

Re: Na druhou stranu jsou i v evrope komunisticke zeme

Kded je ona země z říše divů? Divím se jen tomu, že tam komunisté neutíkají jako za komunismu do SSSR.

0/0
24.12.2011 12:11

věrnostní program

Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

aniž byste riskovali harakiri šroubovákem. Otevírat je chce zkušenost, i když máte na to správný nůž - krátký, tenký, s oboustranným ostřím a silnou rukojetí.

Pokud se nechcete otrávit, nejezte ústřice, když nejste na dohled od moře. Otrava je velice nepříjemná, může být i smrtelná.

Nekupujte vařené humry, kraby atd. - to jsou ti chcíplí, které už nelze prodat živé.

+1/0
24.12.2011 4:01

Danny_Kay

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

...nejlepe umeji otevirat ustrice mloci....Capkovi mloci...;-)

+1/0
24.12.2011 10:01

artN

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

Svatá prostoto, otvírat ústřice v páře, za to by tě ve Francii namazali dehtem a vyváleli v peří. Jinak ústřice v lednici vydrží bez problémů týden (info z Francie), nejčerstvější bývají v Paříži, která není na dohled moře - dovoz ranním vlakem a tady v makru, které taky není na dohled u moře si je kupujii léta a ještě jsem se neotrávil. Buď si děláš z lidí srandu nebo nevíš lautr nic.

0/0
24.12.2011 10:38

paiementenespeces

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

S tim dehtem a perim mate svatou pravdu.

0/0
24.12.2011 10:40

paiementenespeces

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

jeste pripominku k te lednici.Ustrice v ni vydrzi,ale musi byt zatizene ci jinak zabezpecene,aby se samy neotevrely .

0/0
24.12.2011 10:46

věrnostní program

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

Nejčerstvější ústřice jsou na pláži 20 minut od našeho domu. Jezdíme tam s bednou piva, nožem a lahví omáčky. Používat šroubovák je ale takové barbarství, že mě to nadzvedlo. Tu páru používám, když si je dovezeme domů a plánujeme je upravit tepelně. Když je chceme jíst syrové, samozřejmě nůž, ale to musí být tentýž den s pláže sebrané, jinak je to opravdu riziko.

+1/0
24.12.2011 19:40

věrnostní program

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

Jasně, v životě jsem ústřici neviděla http://kulhankova.blog.idnes.cz/c/67206/Jak-prislo-jaro-a-my-jsme-se-neotravili-ustricemi.html

+1/0
24.12.2011 22:49

paiementenespeces

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

A uplne nejlepsi je nalovit si ustrice sam. Protoze i kdyz bydlite u more a koupite je v obchodaku ,muzete snadno chytnout "gastro".A vanoce jsou v haji. Pokud jde o otvirani,je na to jednoduchy navod.Ustrici vezmete do leve dlane a nozik zapichnete do bodu mezi vasim ukazovackem a prostrednickem.Pak odriznete pohybem dolu sval od uchytu a je to. Preji pekne vanoce.

0/0
24.12.2011 10:39

věrnostní program

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

Ústřice se neloví, ty se sbírají za odlivu. Já si je pokládám obráceně (levá ruka dlaní nahoru, ústřice vypouklou částí dolů), protože to je pohodlnější. Tak mě to naučili profesionálové.

+1/0
24.12.2011 19:35

captain cook

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

v Australii se ustrice chodi bud 1) "lovit na divoko", tj osekavat pri odlivu z mangrovniku, na nichz rostou. 2) se sbiraji ze specialnich list na nichz se pestuji na mnoha ustricovych "farmach" kolem Australie. Nejznamejsi farmy podel pobrezi Jizni Australie, NSW a Tasmanie.

http://www.oysterssa.com.au/thesaway2.php?id=230

Nejsilnejsi dojem na me zanechala metoda 1) v dobe meho pobytu v Papui Nove Guineji. Kempovali jsme tenkrat se znamymi pres Velikonoce "nadivoko" na malem neobydlenem ostruvku uprostred zalivu Milne Bay (prozajemce: vychodni Papua, asi 11stupnu jizni sirky).

Pri odlivu jsme z obnazenych mangrovniku odsekali ustrice, usadili se na skvostne bile plazi a zatimco jsme si uzivali pohled na tropicky zapad slunce nad dzungli obkruzujici Milne Bay, otevirali jsme ustrice, oplachovali v morske vode (pitnou jsme museli setrit na piti protoze ostruvek zadnou sladkou vodu nemel) a zapijeli mistnim pivem zn. South Pacific Lager. Pohodaaaaaaaaaaa

0/0
26.12.2011 8:55

věrnostní program

Re: Ústřice lze mnohem jednodušeji otevřít v páře,

Děláváme totéž, akorát že u nás jsou ústřice většinou volně ložené na pláži. S těmi, co jsou přirostlé na kameny, se neobtěžujeme. Farmy jsou u nás taky.

0/0
26.12.2011 20:35

captain cook

pro zmenu na dnesni menu /z Australie

1)platky studeneho uzeneho tasmanskeho lososa s avokadem, limetkou a "tatarkou" z avokada, bylinek a domaci cesnekove majonezy, cerstve pecene mini-zemlicky

2) pstruh peceny na masle s bylinkami a posypany lehce prazenymi mandlemi s ceskym bramborovym salatem podel babiccina receptu, alt. opecene brambory pro 1 clena rodiny, ktery nema rad brsalat

3) zmrzlinovy rez (vrstvy cokoladove a vanilkove zmrzliny s primichanym kandovanym ovocem namocenym v brandy a kousky horke cokolady) a ovocny salat z cerstvych malin, ostruzin, jahod a boruvek, doslazeny tresnovym syrupem Maraska

4)ceske vanocni pecivo od zdejsich Bohemia Cakes (Mrs. Cook a ja jsme usoudili, ze je tu ted prilis horko na peceni cukrovi)

5) k piti vyber sumivych vin z Francie, Australie a Noveho Zelandu, Scotch, Cointreau, Frangelico, Baileys Irish Cream atd

+1/0
24.12.2011 1:52

Bereniké

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

Prosím, nemůžete nějak přiblížit ty bylinky do "tatarky"? Vypadá to zajímavě, zkusila bych to, jsme doma lososožrouti.

0/0
24.12.2011 6:18

captain cook

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

kopr, petrzelka, jarni cibulky a protoze v tom je rozmackane avokado, musi to mit cesnek (sila podle chuti) a pokud mozno limetku (jestli neni, pouzit citron). Potrebuje to mit ostrejsi chut.

Preji dobrou chut a Vesele Vanoce

:-)

0/0
24.12.2011 10:46

Bereniké

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

Děkuju, určitě to vyzkouším, tedy až koupím avokádo. Ještě že jste připomněl ten česnek, ten je důležitý ;-). L

0/0
24.12.2011 15:37

captain cook

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

pokud mate nejakou korennou smes, ktera obsahuje spanelskou uzenou papriku, je mozno to pridat do tatarky. (uzena paprika jde s avokadem jak horcice s parkem).

Kdykoliv jedeme do Ceska a udelame tuhle tatarku, vsichni pribuzni se olizuji. Velmi dobre jde k rybam, ale rodina v Cesku si ji ochotne da i s rizkem nebo smazenym syrem namisto normalni tatarky.

0/0
25.12.2011 2:51

věrnostní program

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

Houby tatarka, guacamole je to!

+1/0
25.12.2011 21:44

captain cook

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

houbelec, Zuzano - kdyz uz chces byt presna, jde o avocado aioli, nikolov guacca, protoze majoneza je hlavni soucast, zatico avo je v tom mensinova prisada.

Nazyvam to ale na techto strankach umyslne "tatarkou" protoze kdejaka ceska duse vi, co je tatarka, ale ne kazda vi co je aioli nebo guacamole. A mimochodem, to je take nazev, ktery tomu dali ruzni cesti pribuzni, kdyz o tom vypraveli jinym.

+1/0
26.12.2011 8:20

věrnostní program

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

Jo ták, ta majonéza mi unikla. Avokádo s majonézou nemíchám, ale míchám do ní wasabi - skvělé s lososem.

0/0
26.12.2011 8:24

captain cook

Re: pro zmenu na dnesni menu /z Australie

ne kazdy tady kolem me ma rad wasabi s nebo bez majonezy, zatimco avo a cesnek je pro ne velmi jedla kombinace.

0/0
26.12.2011 8:29







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.