Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Co vás čeká v legendární pražské kavárně, která proslula házením koblih

První díl nového seriálu Cesty po slavných českých literárních a filmových hospodách začínáme v pražském hotelu Imperial. Ve zdejší legendární kavárně byly ještě nedávno, stejně jako v Jirotkově románu Saturnin, k vidění koblihové bitvy.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

papazian

V kavárně nabízí hovězí? Asi legrace!

Úpadek kavárenství v Česku?

0/0
1.8.2010 23:00

...palič

Házení

koblih po sobě je zábava omluvitelná leda u mentálně postižených.

0/0
29.7.2010 16:45

Belzebub Pekelný

.....

je až neuvěřitelné jak novým rádoby expertům dokázal Pohlreich vymastit kebuli, no nic hlavně že sdílem názory, papouškujeme ale nic nového nevymyslíme

0/0
29.7.2010 14:43

Levicový populista V.

Reditelka marketingu:

"Tato zábava se už do kavárny nevrátí. Nemůžeme si to dovolit vzhledem k

nákladné rekonstrukci interiéru"....

Proste jste jaksi nezvladla marketing, zapomnela na Saturnina a budujete tuctovej lokal...

0/0
28.7.2010 10:48

papazian

Re: Reditelka marketingu:

Přesně tak a já bych spíše řekl podprůměrný podnik, copak je normální v kavárně si objednávat hovězí? Ať se jedou podívat do kaváren první ligy do Vídně či jinam, když to nechápou.

0/0
1.8.2010 23:02

IRC

Re: Reditelka marketingu:

no je otazka, co zahrnuje pojem café. ve francii se v nich i naobedvate. takze proc ne?

0/0
3.8.2010 10:06

letram_lerak

cože?

mísa koblih za 2 litry?8-o

to ta mísa měla nejmín metr čtverečný ne?Rv;-D

0/0
26.7.2010 14:33

Sir Humphrey Appleby

Re: cože?

ro nepochopíš, neb ty jsi člověk prvního typu který by jen zíral. Předpokládám že jediné co by ti přišlo na mysl je ty koblihy znárodnit ;-D

0/0
26.7.2010 16:40

chudacek.blbecek

Re: cože?

To je symbolická cena, napadá tě lepší než 1934?

0/0
27.7.2010 14:47

Milanius

Saturni, koblihy, jídlo

Jak už někdo poznamenal pode mnou, mísa koblih stála 1943,- Kč, podle roku kdy Saturnin vyšel.

Chodíval jsem tam před Pohlreichem rád, taková ta poctivá prvorepubliková kavárna a ty koblihy byly fakt výborné.

Co z toho udělali vývařovnu, tak jsem tam byl dvakrát, uznávám že obsluha je vzorná, ba skvělá, ale řizek který tu nazývali vídeňským byl ovšem naprosto mizerný, patrně ohřátý v mikrovlnce, rozhodně nebyl z telecího, celkově drahá mizérie. Příště jsem měl jehněčí kolínko, to bylo docela dobré, kámoška dala svíčkovou, prý též dobrá, dokonce obratem donesli další várku omáčky, když ji spotřebovala, ale nějak mě to tam teď moc pravda netáhne, ztratilo to atmosféru oproti tomu, jak to pamatuju.

A na vídeňský řízek, o dost levnější a 1000x lepší jedoiě do Vídně, není to ostatně tak daleko.

0/0
24.7.2010 21:24

TDW

Re: Saturni, koblihy, jídlo

Já tam měl všecko možné (jak na denním menu tak na z jídelňáku) snad až na steaky a ryby (ty nejím)a vždycky mi tam chutnalo. Hlavně tam dělaj fakt úžasnou bramborovou kaši. A třeba taková plněná křepelka, půlka husy nebo kotletky z mléčného selátka za cca 150-190Kč jsou fakt speciality které běžně za podobnou cenu nekoupíte. Polední menu mi příjde cenově v pohodě a to rozhodně nepatřím mezi manažery.

Co jsem oběhl pár restaurací v centru tak buď jsou za podobnou cenu ale vařej nesmysly nebo mají podobnou kuchyni ale za víc... Mně jakožto fandovi Imperiálu a Zdeňka Pohlreicha se zdá že leží některým lidem v žaloudku a tak píšou jak je to tam hrozný, nedokonalý a drahý... Ačkoliv to není pravda...

Koblih můžu mít za dvacet korun v nedalekém stánku v metru u masaryčky plnej pytlík... Kvůli tomu snad nemusím do luxusnější restaurace...

0/0
24.7.2010 23:50

Milanius

Re: Saturni, koblihy, jídlo

Pytlík koblih za 20 korun ze stánku na nádraží? No, to teda potěš koště, vy budete asi echt gurmán. A navrch bramborovou kaši k tomu. Ale zkuste si do tý Vídně na řízek, nebo cokoli jiného zajet a pak srovnávejte.

0/0
25.7.2010 7:36

TDW

Re: Saturni, koblihy, jídlo

Vídeňský řízek umím udělat sám - samozřejmě z telecího, jak jinak. Kvůli tomu nemusím do Vídně, krom toho jsem tam už byl a schnitzel jako schnitzel. Kdybyste řek Sacher torte - ale řízek ?

0/0
25.7.2010 14:48

Milanius

Re: Saturni, koblihy, jídlo

Užasné, na rozdíl od Pohlreicha víte z čeho se dělá, ještě se naučte jak dělat bramborovou kaši (nemyslím tu sladkou, našlehanou Pohlreichovu) a můžete si otevřít šniclárnu. Na Sacher (výbornej) se dá zajít sem http://erhartcafe.cz/cs/index.html

0/0
25.7.2010 20:44

TDW

Re: Saturni, koblihy, jídlo

Nj. jenže mně právě chutná ta kaše jakou dělaj tam :)

Restauraci bych si otevřel rád ale jaksi na to nemám peníze :/ ani vzdělání :(

0/0
25.7.2010 21:25

chudacek.blbecek

Re: Saturni, koblihy, jídlo

Saturnin vyšel roku 1942.

0/0
27.7.2010 14:48

Al Capone

...

Že je v Imperialu draho může říct jenom člověk co jí v závodní kantýně guláš za 45 korun. Chcete jíst z kvalitních surovin? Tak za to musíte zaplatit. Zkuste si někdy spočítat když jíte (rádoby) kvalitní jídlo za pár korun, kde asi pan majitel bere na pronájem, na perzonál a na to aby se uživil? Jestliže chcete jíst kvalitně, tak nemůžete počítat s cenou za jídlo po 100 korun. Ale to se v týhle zemi budeme učit ještě léééta a obávám se že se to stejně nenaučíme.

0/0
24.7.2010 18:37

pescatore

Re: ...

Zdenku, .........trapná reklama!!! ;-€

0/0
24.7.2010 19:14

mokrykcb

Re: ...

no v závodní kantýně guláš nejím,ale že je v imperialu draho můžu potvrdit!

0/0
24.7.2010 19:31

fsp

Re: ...

Jak Pohlreich sám dokázal, uvařit z kvalitních surovin jde i za stovku. Nicméně, jejich ceny fakt neodpovídají pražské realitě. Obdobné podniky jsou minimálně o třetinu levnější a prostředí i služby častokrát lepší.

0/0
24.7.2010 19:36

ErikM

Re: ...

mě zas ceny přijdou úměrné lokalitě

0/0
24.7.2010 20:15

iuos

hmm

úměrné lokalitě? Znamená to, že když před vchod postavím stánek s párkem v rohlíku, tak cena 100Kč bude úměrná lokalitě?

0/0
24.7.2010 20:34

Jakub76

Re: ...

kdyby ceny neodpovídaly trealitě, tak tam má prázdno. Což se jaksi neděje

0/0
25.7.2010 8:14

fsp

Re: ...

Prázdno sice nemá, ale přeplněno také ne. Zkrátka, obyčejný pražský podnik, který neurazí (ceny s přivřeným okem), ale také nijak extra nenadchne.

0/0
25.7.2010 18:31

Dean_07

Re: ...

Ano, pane kolego, ale v Čechách je kupní síla několikanásobně nižší než na Západě. Nemůžete to srovnávat. Mimochodem právě zaměstnanci v pohostinství kupní sílů nejvíce snižují, takže je to začarovaný kruh. Až budou mít lidé peníze, tak budou chodit do restaurací. Při průměrném platu (3/4 ho lidí ho nedosahuje) je 120 Kč na každodenní oběd i s pitím naprosté maximum.

0/0
24.7.2010 21:53

Hall9009

Byl jsem, ochutnal jsem

I přes vyšší cenu jsou zde jídla mimořádně výborná, to je koncert pro mlsný jazyk.

(s restaurací nemám jinak nic společného, to pro rejpaly)

0/0
24.7.2010 14:08

Jiří Pandurek

Abyste

se z toho Pohlreicha nepodělali:-)

0/0
24.7.2010 11:47

pescatore

Re: Abyste

R^R^R^R^R^;-D

0/0
24.7.2010 19:15

zákazník

škoda

Starý Imperial měl tu správnou kavárenskou atmosféru. Správně "ošoupaná", vrzající parkety.. A mísa koblih byl ne za 1934 ale za 1943 CZk... Dne sje to bohužel naleštěná restaurace bez atmosféry, jakých jsou v Praze tucty....škoda.

0/0
24.7.2010 11:35

TDW

Re: škoda

Ale kuchyň nestála za moc... a celý to bylo takový provizorium. Dneska je to zase krásnej prostor...

0/0
24.7.2010 15:35

zákazník

Re: škoda

kuchyň nestála za moc, pravda ,ale skvěle se tam kavárensky lenošilo.. Mělo to atmošku.. Dnes je to sice noblesní restaurants výbornou obsluhou a dobrým jídlem, ale duch místa je definitivně pryč... škoda škoda...

0/0
24.7.2010 21:56

Milanius

Re: škoda

Bohužel je tomu tak, měl udělat tu svoji vývařovnu spíš z "U Rozvařilů" naproti, tam by to dávalo smysl, teď je namísto toho Starbucks.

0/0
25.7.2010 20:46

gracia

Re: škoda

Naprosto souhlasím!!  Chodívala jsem tam i jen na kafčo a vínko každý týden, a ta atmosféra byla úžasná. Číšníci už věděli co si dávám, takže jsem dosedla a měla na stole víno- to bylo taky příjemné :-) Bitvu jsem tam bohužel nezažila, i když jednou jsem přišla těsně po "akci"..  ano, věčná škoda ;-(

0/0
28.7.2010 11:37

TDW

Házení koblihami ?

Vážení, v Saturninovi nikdy nebylo napsáno že se koblihami mělo házet v Imperiálu. Ano, byly časy kdy se tam dala tahle přiblblá zábava provozovat, ale jen z toho důvodu aby byl Imperiál zajímavý, protože všechno ostatní stálo za velké kulové - mizerná kuchyně, pomalá a drzá obsluha, dorty z mražáku...

Po rekonstrukci kdy se restaurace ujal pan Pohlreich se všechno změnilo o 360°-špičková kuchyně, výborná obsluha a dorty od jedné z nejlepších cukrářek v republice. Proč by tedy měli udržovat v kavárně uměle vytvořenou tradici ? Do imperiálu chodím od té doby co ho znovu otevřeli (de facto od prvního dne) a na polední menu je to nejlepší restaurace. Vaří tam skvěle i když jsou ceny vyšší než průměr (čti od 150-190Kč) tak za své peníze dostanete nadprůměrnou krmi. Pro mne je tedy rozhodně zásadnější jestli se v daném podniku dobře najím než to jestli se tam hází koblihama.

0/0
24.7.2010 10:37

_xprim01_

Re: Házení koblihami ?

Změna o 360 stupňů? To se tam tedy vrátili do stejných kolejí? ;-)

0/0
24.7.2010 12:58

TDW

Re: Házení koblihami ?

Ne, o 180°samozřejmě...

0/0
24.7.2010 15:35

chudacek.blbecek

Re: Házení koblihami ?

Však tradice se vztahuje k filmu, ne ke knize.

0/0
27.7.2010 14:52

phaneuf

...

Byl jsem tam na obedni menu za 200 a jako nic extra.

0/0
24.7.2010 10:22

witeek

Kvalita = cena

Byl jsem v CI jen jednou, pak tam byla i ma rodina a byli jsme spokojeni. Skvely servis, hlavni jidla  i dezerty. Ceny naprosto odpovidaji tomu, co dostanete. A uzasny prostor. Z de disku vidim, ze se tady stale lide nenaucili platit za restaurace. Za auta, zabavu davaji bezmyslenkovite kupy penez, ale jidlo jim za to nestoji. Kde jsou ty doby, kdy se v Cesku jedlo kvalitne.

0/0
24.7.2010 9:32

Dean_07

Re: Kvalita = cena

Ne tak docela. Jako zákazníka mě nezajímá, že musí restauratér platit vysoký nájem. Jediným relevantním kritériem je poměr cena vs. výkon/kvalita. Pokud si někdo myslí, že např. lahví vína, u kterých má nákupku 100Kč a prodává je za 600Kč, prodá víc než kdyby dal jen 100% marži, tak je to tragédie. Naprostá absence ekonomického myšlení. Nízký obrat se to "dohání" přemrštěnou marží. V ČR chybí střední třída restaurací, jsou tu jen nálevny a pak "luxusní" restaurace. Nic mezi tím.

0/0
24.7.2010 10:03

Energeticcc

Re: Kvalita = cena

Když tady vidíš tak skvělou díru na trhu, proč ji sám nezaplníš? ŽVástat u netu umí každý. Vůbec pak nechápu, proč hodnotš cenovou politiku luxusních restaurací?

0/0
24.7.2010 10:05

Dean_07

Re: Kvalita = cena

Proč bych to dělal? Když chci boty, musím se stát ševcem? Já si tu službu kupuji a nejsem hlupák, dokážu počítat cena/výkon. Bohužel Čech je neznalý a nevyžaduje kvalitu a je schopen platit přemrštěné ceny tím, a slušně řečeno, deformovat trh. Viz nákupní horečka dosluhujících paneláků za více než 3 miliony. Např. v USA je velmi konkurenční prostředí a zákazník vyžaduje za své peníze maximum. Jinak ta restaurace končí. To u nás ještě není.

0/0
24.7.2010 10:16

orken

Re: Kvalita = cena

obchpodnici v cesku to maj jednoduche, tady je takovy snobismus, lidi(co na to maj) radi utraci a chlubi se "znackovyma" vecma, ktere jsou na zapade naprosty standard, nebo i podstandard ;-D uz tak nepocitaj co se jim vyplati, o kolik tzo preplaci apod.

0/0
24.7.2010 12:28

Jakub76

Re: Kvalita = cena

plný lokál rozhodně nesignalizuje absenci ekonomického myšlení ;-)

0/0
24.7.2010 11:08

ZZZZZZZZ

Re: Kvalita = cena

Souhlas tak pred mesicem jsem tam byl, obsluha skvela, obed Spatzle s omackou a masem chutnaly skvele CZK 295 a meli narvano - kdyz nekdo odesel brzy se misto hned obsadilo. Proc by, kdyz maji narvano, snizovali ceny ? Rika se tomu trh, nabidka/poptavka je vyvazena.

0/0
24.7.2010 10:21

kockopes

odboráři...

... si postavili palác...

0/0
24.7.2010 9:03

zákazník

Re: odboráři...

 co to plácáte za zmatky?

0/0
24.7.2010 11:36

kockopes

Re: odboráři...

neplácám, milý pane... http://sklad.obrazku.cz/stranka/446947_Beznzvu.jpg.html

0/0
24.7.2010 20:05

EddieCz

Dotaz

Huli se tam nebo ne ? Ceny vychazi okolo 12 € to zas neni tak desny.

0/0
24.7.2010 9:03

vzdyt_to_rikam

Re: Dotaz

Byli jsme tam jednou na oběd a myslím, že tam rakovinný smrad nebyl.

0/0
24.7.2010 10:55







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.