Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Salmiakki, celonárodní finská závislost

Pokud jezdíte do ciziny za exotickými kulinářskými zážitky a rádi zkoušíte nezvyklé chuťové kombinace, pak zamiřte i do Finska. Čeká tam na vás neobvyklá pochoutka - bonbony, které kombinují současně slanou a sladkou chuť a přidává se do nich salmiak (salmijak), u nás látka známá hlavně z průmyslu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Host

bonbonky

Z Holadska nám studentka na výměnném pobytu dovezla půlkilový balíček bonbonů, které na první pohled vypadaly jako lékořicové. Měla to být nějaká specialitka. Každý ochutnal a většinou ani ten jeden bonbon nedojedl. A já jsem jim tak nějak propadla. Až teď jsem se tady dočetla co to vlastně bylo. Musím říct, že jsem si vlastně ani neuvědomila, že by to byla sladká a slaná chuť dohromady. Byly prostě jenom zvláštní.... Teď když jsem si přečetla, že je prodávají v Ikei, tak si je rozhodně znovu koupím. A nikdo mi nebude ujídat! :-D

0/0
19.6.2009 14:28

Host

Drop

V Amsterdamu jsem po kilech pojídal podobnou pochutinu - drop. Rybičky, žabičky, kolečka, kostičky, mince Munt, to je jedno, sežral jsem půlkilový balení na posezení. U nás je k dostání jen přeslazenej pendrek, to je chabá náhrada...:-P

0/0
18.6.2009 19:21

poemcz

bléééé

nedocumlal jsem..blééé:-)

0/0
16.6.2009 2:36

Host

mňamka

Jsem si k tomu článku rozdělal tubu lentilek a po jeho dočtení mi chutnaly 2x tolik!

0/0
14.6.2009 22:45

Host

pro Veroniku H.

Nedá se to jíst, ale měl jsem kolegyni, co si to nechávala vozit kamionem z Finska...

Zdravím a jestli to Verčo Hurikánová čteš, ozvi se Jirkovi H z CFT na schmouddle  -at-  seznam.cz, ztratila ses ve víru dějin!

0/0
14.6.2009 21:38

Host

...

fuj je to hnusny ale kolegovi to chutnalo. hlavne ta slana prichut je bliti.

0/0
14.6.2009 19:22

Host

Jeden problém

nedá se to vůbec jíst. Fuj fuj fuj ;-D

0/0
13.6.2009 21:14

IgorAlelujev

Re: Jeden problém

;-D;-D;-D;-D;-D ale dá! lidi chlastaj i okenu ....tak co by nezuzlali salmíky  :-P

0/0
13.6.2009 21:43

Host

Re: Jeden problém

Právě!R^;-)

0/0
13.6.2009 23:45

Host

Nejen Finsko

Salmiakove bonbony nejsou jen ciste finska zalezitost. Treba tady v Holandsku se jimi take radi cpou. Ja jsem je ochutnal (bylo mi to opakovane vnuceno) nekolikrat a pokazde jsem se malem pozvracel. Poslene byly ve tvaru malych zabicek. Myslim, ze zdechla zaba, ackoli jsem to nezkousel, chutna podobne.

0/0
13.6.2009 16:48

Host

Musta makkara a palačinky

Když už tady padla makkara, tak to ještě chce připomenout musta makkaru - krvavý buřt, kterým Finové také rádi děsí cizince. A pozor na palačinky! Ty které se tváří jako čokoládové, můžou mít úplně jiné složení :-) Naštěstí se mě kamarádka před pokladnou zeptala: "A co to vlastně znamená veri?" Krev.... Aháááááááá. Hyvää päivän jatkoa! aneb pěkné pokračování dne.:-)

0/0
13.6.2009 16:45

IgorAlelujev

Re: Musta makkara a palačinky

teda ze mustamakkarou desí nebohé cizince, to není prehnané. obzvlást, kdyz je nutí pozívat ten zuhelnatelej krvavej burt s brusinkovou marmeládou (v tampere je to obvyklé) anebo pít k tomu mléko (kdyz to jijou za studena). holt lidé só rúzné ... nekteré só dokonce fajnsmekri ... ;-D

0/0
13.6.2009 22:02

Host

ikea

myslim ze s touhle chuti prodavaj v ikei takovy cerny gumovy rybicky

0/0
13.6.2009 15:11

Host

Re: ikea

..přesně tak a nedá se to jíst:-(

0/0
13.6.2009 20:50

Host

Re: ikea

vždy když jsem tam tak si je kupuji, super, geniální kombinace chutí!!!

0/0
13.6.2009 23:37

Mirco1

Míchání sladké a slané chuti....

... je pro mne naprosto smrtící kombinace.

0/0
13.6.2009 11:45

Host

A co takhle ho w no ?

Nezachutná ?

0/0
13.6.2009 11:36

oId fashioned Vince III..

finská Ricola rulezzz

;-D;-D

0/0
13.6.2009 11:16

Host

salmiaki

Chut odporna, konzistence podivna ... nas finsky manazer to dobre vi a nikdy po navratu z FI nezapomene skodolibe obejit osazenstvo kanclu a nabizet skvele finske bonbony.

Dluzno rict ze finaci maji na druhou stranu vyborne cokolady a hlavne cokoladove bonbony Fazer, je jiz tradice ze kdykoliv od nas nekdo jede do Helsinek tak privazi nekolik kartonu, daji se koupit za relativne rozumny peniz i na letisti.

0/0
13.6.2009 10:36

studenticek

Salmiaki a makkara

No, Salmiaki Vodka nebyla spatna, docela se to podobalo reckemu Ouzo ;)

Spis nez Salmiaki (ktery bych fakt hledal spis v drogerii nez v potravinach) mi priselo zabavnejsi jejich provedeni parku/buřtu zvané Makkara. Chemicky to bylo asi jeste zajimavejsi nez Salmiaki (ta nejlevnejsi Makkara mela v sobe treba jen 6% masa) a taky se to tak chovalo - kdyz se to dalo na ohen, pripominalo to spis skvareni zuzu nez grilovani klobasy :) vubec z toho netekl tuk a velmi rychle to cernalo. Coz, jak jsme zjistili, neni na skodu a finove s tim pocitaji - proste to jen podelne rozlomi, vyjedi naruzovelou hmotu zprostredka a zuhelnately obal zahodi.

Ale je fakt, ze tam k tomu maji luksusni horcici - zelenou, modrou, cervenou, cernou (mineno oznaceni na obalu, nikoliv obsah :) ) podle toho, jak je ostra. to mi tady pak docela chybelo.

0/0
13.6.2009 10:34

Host

salmari

jo, salmari vodku mam raaaaadaaaa V a ta cokolada od fazera je bozi, ale tak asi jako vsechno od fazera a jako vsechno tady.

0/0
13.6.2009 10:31

Host

bombony

Taky jsem to ve finsku jedl, ale vubec mi to nechutnalo. Naopak rad vzpominam na soba nebo medveda, ktereho jsem ochutnal na trzisti od lidi zijicich za polarnim kruhem.

0/0
13.6.2009 9:30

Host

no

tohle přece patří do gastronomie a ne cestování, stejně tak by se dalo psát třeba o našich olomouckých syrečkách, ty jsou taky jedinečný a nikde jinde je nenajdete. A pochybuju, že by někdo jel do Finska kvůli tomu, aby si tam kopil bonbony, je to krásná země v které je toho zajímavýho mnohem víc.

0/0
13.6.2009 9:27

Host

Re: no

Tak to se budu hádat, zrovna včera jsem si v Lídlu koupil syrečky z Německa. Byl to sice blaf, ale syrečky to byly.EUEUEU

0/0
13.6.2009 9:51

IgorAlelujev

Re: no

;-D spousta cehú si myslí, ze syrecky jsou jen z olomóca .... pritom nemci to vyrábejí hned v nekolika regionech a mají to strasne rádi! s tunou cibule a olejovo-octovym prelivem je to velice úcinná prevence pred hrozící kazdosobotní soulozí ... ;-D;-D;-D

0/0
13.6.2009 10:02

Host

Re: no

Já souložím 3x 4x týdně (i v sobotu) a nepovažuju to za hrozbu. Že by na tom Němci byli jinak? RvVRvVRvV

0/0
13.6.2009 10:26

Host

Re: no

12?

0/0
14.6.2009 12:51

Host

Re: no

to že se dělají napodobeniny syrečků, který se někdy nedají jíst je běžný, ne? my se třeba taky snažíme vyrábět salámy podobný uheráku a taky do něj mají daleko, atd. ale já to psal hlavně kvůli tomu, že článek kterej je skoro kompletně celej o bonbonech, nemá nic společnýho s cestováním, podobně jako třeba tady furt propagavaný in-liny bych dal sportu, prostě mi připadá, že tahle rubrika je docela někde jinde než by měla bejt. dřív tady byly třeba články typu stroj času, to bylo hodně zajímavý, kdy byl naposled, snad někdy vloni?

0/0
13.6.2009 10:51

Host

Re: no

no koukám suchar cestovatel promluvil, ono totiž cestování je o poznávání chutí jiných zemí, naopak bych ocenil víc článků na tahle témata než jen popisy nějakých tras, na kolo nebo tipy na dovolenou, takže za mě - díky, aspoň jsem se dozvěděl něco nového o FinechR^

0/0
13.6.2009 11:30

Julian

Re: no

o Finech si se z článku dozvěděl že žerou bonbony který jsou navíc fakt hnusný. Gratuluju. Já, podle tebe cestovatelskej suchar ve Finsku byl a je nádherný!!!! Třeba Haltiatunturi,  jezero Saimaa atd. ale podle mě se má psát o zemi a ne o žrádle, to je stejný jako bych o Itálii napsal že všichni jedí pastu, kvůli tomu tam myslím fakt lidi nepojedou, stejně jako po tomhle článku někdo pojde do Finska si dát bonbon.

0/0
14.6.2009 0:16

Host

Re: no

prostě chudák chudý duchem gurmánství;-) já miluju cestování po cizích zemích a každou mám spojenou s nějaku specialitou, tu chuť země mám na jazyku napořád

0/0
14.6.2009 21:41

Host

Kulinářský zážitek???

Když jedu do ciziny za exotickými kulinářskými zážitky, tak se určitě nebudu cpát nějakou chemií. Kulinářství je trochu o něčem jiném.RvRvRvRvRv

0/0
13.6.2009 8:00

Host

Re: Kulinářský zážitek???

S tou chemii to mate tezke. Treba o Glutamatu se navypravely horrory, pritom je to latka pritomna ve vsech organismech a vyuzivana v japonske kuchyni stovky let. Co je chemie a co neni?

0/0
13.6.2009 8:26

Host

Re: Kulinářský zážitek???

Podle mne glutamát používají hlavně vietnamci v těch svých bufetech aby se to vůbec dalo jíst. Japonská kuchyně samozřejmně také, ale s mírou, určitě méně, než my používáme sůl. Když jsem byl v Japonsku, trvalo mi 14 dní, než jsem si pročistil chuťové pohárky a dokázal rozeznat jednotlivé chutě. Ale je rozdíl používat chemii jako koření a nebo to do sebe cpát jako finové horemdolem.

0/0
13.6.2009 9:49

Host

Re: Kulinářský zážitek???

V japonske kuchyni je glutamat naprosto zasadni, dokonce kuchari tvrdi, ze je to 5 zakladni chut (krome sladky, horky, kysely, slany). Rikaji tomu umami.

0/0
13.6.2009 17:42

Host

kdysi jsem to ochutnal

a není o co stát. nebylo to vůbec dobré...

0/0
13.6.2009 7:00

Host

Děkuji, nechci...

Chlorid amonný se vyrábí reakcí čpavku (NH3) s kyselinou chlorovodíkovou (HCl). Takže vám radím, až vám ve Finsku nabídnou bonbony.....řekněte....En Halua (děkuji nechci)

0/0
13.6.2009 6:40

Host

Re: Děkuji, nechci...

A co jako? Sůl se vyrábí reakcí hydroxidu sodného (NaOH) s kyselinou chlorovodíkovou (HCl) a jíte ji každý den. Co vám vadí na chloridu amonném? Stejnak ho jíte, ani o tom pravděpodobně nevíte, v potravinářství je skryt pod označením E510. Mimo to se používá i v šampónech, přidává se jako ochucovadlo do vodky a je dokonce používám jako účinná látka v lécích např. proti kašli, atd.

0/0
13.6.2009 7:33

Host

Re: Děkuji, nechci...

Clorid amonný může ve vyšších dávkách způsobit poškození jater a ledvin...Sůl používám mořskou...tu doufám nikdo nevyrábí ;-) Šampón ani vodku nepiju a kašel léčím bylinkovým čajem. Ale já ti to neberu, jestli chceš do sebe cpát víc chemie, než je nutné, klidně si salmiaki dej, tvůj pajšl ti to jednou připomene :-)

0/0
13.6.2009 7:57

Host

Re: Děkuji, nechci...

treba je to o tom, ze pak jsou finove vynalezavejsi a nemaji takove sklony k sebevrazdam jako ostatni skandinavci. :P

0/0
13.6.2009 8:12

Host

Re: Děkuji, nechci...

Zato mají sklony ožrat se jak ho..da hned jen se dostanou k alkoholu ;-D;-D;-D

0/0
13.6.2009 9:31

Host

Re: Děkuji, nechci...

Stejně tak mořská sůl ve vyšších dávkách je smrtelná, i voda je vy vyšších dávkách smrtelná.

0/0
13.6.2009 9:45

Host

Re: Děkuji, nechci...

Chlorid amonný je taky nerost, takže ho nikdo vyráběz nemusí, teží se stejně jako obyčejná sůl.

0/0
13.6.2009 9:46

Host

Re: Děkuji, nechci...

Jo, uran je taky nerost...dělají se z něj snad bonbony? Finové jsou prostě cvoci. Že by degenerace z pití vodky?

0/0
13.6.2009 9:53

Host

Re: Děkuji, nechci...

Sůl je vždy jen sůl. Buďto vyrobená uměle, nebo si ji vyrobila příroda. A pokud se bavíme o chemii? Sněte div se, vždyť i voda je chemické složení dvou plynů vodíku a kyslíku :-)

0/0
14.6.2009 5:15

Host

Re: Děkuji, nechci...

Spíš "kiitos, en halua"

0/0
14.6.2009 17:02

Host

Nevím, nevím

No nevím, jestli je super cpát do sebe chlorid amonný a dělat z toho národní tradici. Jak se to projevuje na zdraví finů? Rv

0/0
13.6.2009 6:33

Host

Finsko

Vsechno na Finsku je pro me super, ale na Salmiakki jsem si za 5 let nezvyla. Mozna bych to mela zase zkusit :-D

0/0
13.6.2009 1:33

Host

Finland

Hm,docela zajímavé:-) Takže nejen vodka a Nokia

0/0
13.6.2009 0:51

Host

Re: Finland

Existuje i salmiaki vodka ;)

0/0
13.6.2009 10:31







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.