Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Morče na talíři? V Andách největší pocta

Jakým pokrmem přivítáte vzácnou návštěvu? Méně šikovní kuchaři nejspíš raději pozvou hosty do restaurace na steak, typicky českým domácím svátečním obědem může být pečená kachna nebo husa, na vesnici třeba z domácího chovu. Původní obyvatelé peruánských velehor vás ale poctí zcela netradiční pečínkou. Je to totiž zvířátko, které u nás považujeme vyloženě za domácího mazlíčka.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

zbyňek6

můj zážitek

Pracoval jsem v létě jako brigádník na velkém statku, kde se chovali prasata na chov a selata na porážku. Vydržel jsem to jen týden, měl jsem horory v noci, když jsem odebíral malé selátka prasnicím a vezl je na kolečkách zařezat vedle sedlákovi. Myslím, že jak prasnice tak malé selata tušili, přinejmenším hodně naříkali.

Takže moc velký rozdíl nevidím mezi grilovaným morčetem a cokoliv jiným zvířecím. Mě přešla chuť na maso.

(viděl jsem níže ty videa, a je jich více, to je opravdu síla, jak lidé zacházejí se zvířaty na porážku. Ostatně, se mnou dělal jiný brigádník a tomu to docela dělalo škodolibou radost se dívat, jak ty selata sedlák podřezával nebo jak je tahal za nohu nebo ocásek od prasnice.)

0/0
30.11.2008 16:59

medanek

Re: můj zážitek

jsi normalni srab;-O nejlip chutna zvire ktere si sam zabijes!

0/0
2.12.2008 13:07

LOSOS

chtel

bych soustat nejakou

0/0
30.11.2008 14:51

bioskop

Ňam

Sbíhají se mi na kui sliny. :-P

0/0
30.11.2008 14:12

U-22 osaka

Grilované morče, proč ne, ale jíst filé z ryby, která žije?

Pobýval jsem nějakou dobu v Tokiu a proti eticky popravenému morčeti opravdu nic nemám, navíc, když si žilo pár měsíců ve výběhu. To v Japonsku už bylo horší vidět v restaracích, když kolem pluli ryby v akváriu, nebo langusty, hadi, želvy a dokonce žraloci nebo chobotnice. Číšník ji pak vylovil a před vámi za sklem usmrtil - třepajícího kraba napříč sekerou a hodil na wok do oleje. Nebo žraloka vpichem do oka a pak do mozku a páteře. Ovšem nejhorší byla jedna specialita - vykrajovali z jedné bílé žijící! rybky boky masa z těla (filé) a ty dali na talíř syrové fajnšmekrovi. Prý to je jejich staletá specialita.

0/0
30.11.2008 0:51

r

Re: Grilované morče, proč ne, ale jíst filé z ryby, která ži

a to si představ, že tradiční evropské jídlo - vařený rak - se připravuje tak, že živého raka hodíš do vroucí vody...Taky je to tradiční jídlo a nemusíš na něj do Tokia:-P

0/0
1.12.2008 11:17

Josef

Nikoliv morcata - cheviche ...

Jsou typickou peruanskou pochoutkou. Je to syrova ryba, hodinu nalozena v citronove stave. Jinak bezna peruanska strava jsou smazena kurata, vykrmena sardinkami. Ty morcata jsou jen svatecni pochoutka hloubeji ve vnitrozemi ! 

0/0
30.11.2008 0:33

petr_leicester

Re: Nikoliv morcata - cheviche ...

mas pravdu...a autor by mel trosku zagooglovat, morce je narodni jidlo v Ecuadoru, to neni placnuti do vody, ale os. zkusenost, mam totiz z teto krasne zeme zenu.

0/0
30.11.2008 17:18

peruana

Re: Nikoliv morcata - cheviche ...

je to cebiche kdyz uz a morce v peru narodni jidlo rozhodne je

0/0
1.12.2008 9:18

Alena

Lidi jsou deformovaná zvířata - viz video - ale maso chutná

Tady je přece jen trošku (hodně) odstrašující případ, jak zužitkovat zvíře - nejdříve na kožešinu a pak do polévky. Jen pro orlé!!! - bolí mě samou srdce - lidi jsou nejhorší zvířata. Ale číňanů jsou 1,3 miliardy!!! a ti lidé ve videu jsou, zdá se velice chudí. Jenže, netahají kluci v Mexiku polomrtvé krozany za nohy na trhu na prodej tak, že jim táhnou hlavy po zemi nebo nepřibijí hřebíky živé varany či obří ještěrky na stěnu tržnice abychom si na nich pak v Acapulku v restauraci pochutnali? Copak za komoušů nebyla rarita želví polévka? Nebo kaviár, i když se dodnes za živa rozpárá břicho jeseterovi - ale mńam, mńam, pochutnala jsem si na kaváru v Teheránu a potom jsem ze zvědavosti dala vařenou hlavu a oči ovce spolu s s vařenými střevy (opravdu pochoutka, v Barceloně hlavu berana dodnes grilují - v Česku jen prasete)- ostatně střívka ty samé, v kterých jíme dnes klobásky a párečky, nebo v Ghomu - Irán polévku s vařeným mozečkem v lahodné polévce, s lavašem a solí a citronem? stejná p

0/0
29.11.2008 19:51

Alena

Re: Lidi jsou deformovaná zvířata - viz video - ale maso ch

tady je to video - ale pozor, jen pro silné žalůdky. máte-li zájem, přidám i popravu velbloudů ve stáji na grilování...

http://cafe.loveme.cz/video/cinska-farma-na-kozesiny-sokujici-video/

0/0
29.11.2008 19:54

Bára

Re: Lidi jsou deformovaná zvířata - viz video - ale maso ch

hm. A co je špatnýho na tom, že se jedí vnitřnosti? Běž se radši napást a dojímej se nad drsným videem, úchylačkoRv

0/0
1.12.2008 11:21

Aleš Martinek

Dostal jsem chuť

Když jsem uviděl ten obrazek tak jsem dostal chuť, že jsem musel jít trochu vyluxovat ledničku.

0/0
29.11.2008 19:41

Alena

Morče, kromě toho, že chutná, má ještě jednu vlastnost.

Ještě něco, o čem se kolega cestovatel nezmínil v čánku. Morče není jenom chutné na talíři buď grilované, pečené, smažené nebo vařené. Morče se oplatí také chovat proto, že se tvrdí, že od člověka vycítí a pořebírá nemoci. A je tomu opravdu tak. Některé nemoci morče přebare na sebe a často zemře. Ale vy jste zdraví. Je o tom dost literatury, stačí v angličtině googlovat. v tom případě bych ale nedoporučovala morče požívat když třeba se náhle nemocná babička nebo děcko uzdraví a morče chřadne. to bych počkala jak to s morčetem dopadne. v nejhorším, jsem-li pomstichtivá, bych pozvala hosty na grilované morče -ale ty, co nemám vyloženě ráda.

0/0
29.11.2008 19:32

Mat_Hawk

Re: Morče, kromě toho, že chutná, má ještě jednu vlastnost.

no tak zaplať bůh za moje morčata - bez nich bych podle vaší teorie už prodělala prokousnuté uši, pár ulomených zubů, lipomů, abscesů, všenky, svrab a plíseň ze zverimexu, kokcidiózu, průjem po požití nadměrného množství trávy... Škoda, že na sebe ty chlupatiny nevemou třeba kocovinu, kopr, chřipajznu nebo namožený svaly...

0/0
29.11.2008 23:46

Alena

Kdo najde zásadní rozdíl v obrázcích?

Teď jsem našla grilované morče na obrázku - níže v diskusi. A grilované prasátka z hostiny pana Xavera a gratulanta a znalce pochoutek, pana Paroubka. Je v tom nějaký rozdíl?

http://petrhingar.com/peage/perudem.html

http://revue.idnes.cz/foto.asp?c=A081128_103320_lidicky_lut&r=lidicky&strana=1

0/0
29.11.2008 19:11

Alena

Re: Kdo najde zásadní rozdíl v obrázcích?

Ten odkaz se nepodařil na 100% - U té hostiny pana Xavera prosím kliknout na fotku číslo 9.

Není ten výraz prasátek podobný tomu grilovanýmu morčeti? I ta křupavá kůrka a také držení těla. Mňam mňam, tolik o tom píši, že jsem dostal chuť na moji včera koupenou Mařenku - morče z Ovenecké ze Zverotexu. Černo bílé, dlouhosrsté.

Možná pan Xaver z dietních důvodů nabídne svým hostům za rok grilované morčátka?

0/0
29.11.2008 19:19

Alena

Konečně, konečně má někdo odvahu !!!!

Když jsem si pochutnala na morčatech v Americe - ze začátku jsem nevěděla, co to výborného křupavého jím - pozvracela jsem se, když mi to pak po třech porcích příští dny řekli...Měla jsem totiž mé dva miláčky morčátka doma u babičky...Ale pak jsem si řekla, jím doma králičky s omáčkou u dědy, grilované selátko na svadbě, naše slepičky v polévce, nebo mladé kuřátka na grilu, také kapry na vánoce, co chováme v rybníčku a když jsem procestovala Asii a Ameriku, to by bylo, abych nepřekonala sama sebe i s grilovanými morčaty. Nebylo to lehké ale dnes si kupuji morčata v Hornbachu v Praze-Řepích alespoň jednou za měsíc, a griluji nebo peču je jako kuřata. Chutnají výborně-křehké maso. I když si s němi hraji, tak jako se zajíci nebo kuřaty u dědy.

0/0
29.11.2008 18:42

Coldstone

Re: Konečně, konečně má někdo odvahu !!!!

přesně, králíčky jsem jako dítě hladil v kleci, na talíři jsem je měl taky. Telátko mi lízalo ruku, já jeho kosti. Na vojně cigáni měli často grilovačku, vraj ten pes bol ozajstný cocot, nu což, nic proti cigánům, ale psa umí udělat líp než vietnamci v Sapě. S kaprem jsem se jako dítě koupal, večer ho tatík zabil a já jsem se s chutí do něho pustil, aby jéžíšek mně obdaroval. Říkám to furt, máme se v ČR dobře, ale u jídla se nemá rouhat.

0/0
29.11.2008 18:54

Alena

Re: Konečně, konečně má někdo odvahu !!!!

Počítám, že mě hodně lidí napadne ale předem by si měli uvědomit své pokrytectví. Ovčí kotlety na česneku je pochoutka - ale vzali by ti samí nůž a dívali by se do očí ovce, která se smutně ně dívá (nemůže zavřít oči), jak ji řežou hrdo, aby vytekla krev? Anebo pstruh na modro- výborný, ne? Ale přeseknout

jeho páteř nebo rychle zlomit vaz? Či useknout hlavu kuřátku na špalku, jak už to umím i já? A co tak hezké selátko, které běhá za prasnicí a ještě saje? Ale vzít ho do náručí a podřezat, když tak křičí?

(Jo, jo na oslavách Xavera na Revue, včera si na takových dvou grilovaných selátkách na tácu pochutnal pan Paroubek s paní, také paní Helenka, pan Kodet nebo pan Krampol a jiní)Takže prosím, neodsuzujte, nejste li sami veteriáni. Ostatně ještě něco - koňské kotlety jsou výborné a levné. Vím, o čem mluvím.

0/0
29.11.2008 18:55

Alena

Re: Konečně, konečně má někdo odvahu !!!!

oprava: vegetariáni.

PS. Kdo se překoná, může sám na vánoce grilovat nebo péct morče. Pochopitelně ne vlastní ale proč ne koupené? Nebo lidi je v Annonci darují zadarmo. Jednou místo vykrmené husy, které má 6x zvětšené játra nuceným krmením a která jde (krátce před smrtí kolapsem na zvětšené a nefunkční játra) na vánoční trh, zatím co obrovské játra jdou jako delikatesa do francie?

To opravdu raději morče, které má dobrý život a krátkou smrt sekerou.

0/0
29.11.2008 19:03

Coldstone

Jíst se má, co je na talíři

pak se nerouháte. Nejlepší domácí mazlíček je pes na česneku, kočka ala králíček, morče po indiánsku R^

0/0
29.11.2008 17:08

káťa

to je nechutný!

vždyť je to hrozný, zabíjet takhle nevinný tvorečky...!!! sakra co komu udělali?! Dobře, slavnostní jídl musí bejt, ale proč zrovna tohle? Fuj! Chudinky morčátka!! ;-€ to jste jako fakt sněd?? a nepřijde vám to NÁHODOU bezcitný? :-©

0/0
29.11.2008 13:04

minda

Re: to je nechutný!

0/0
29.11.2008 14:00

mys

Re: to je nechutný!

Třeba je vegetariánka, tak proč by to nemohla napsat?

0/0
18.3.2009 3:26

Ja

Re: to je nechutný!

A nepříjde vám taky bezcitné zabíjet řeba kuřátka, selátka, telátka a jiná zvířátka, která nemají tu výsadu chování jako domácí mazlíčky?? Udělali tyhle zvířátka snad někomu něco? A co slavnostní jídlo jako vánoční kapr, to vám nepříjde bezcitné kvůli vánocům pozabíjet tolik kapříků?

0/0
29.11.2008 14:26

Xanadu

Re: to je nechutný!

Slečno, jestli svůj příspěvek myslíte opravdu vážně, máte asi vylágrovanou převodovku.

0/0
29.11.2008 15:39

akademik Richard

Re: to je nechutný!

;-DR^ to jakoze fakt? ;-)

0/0
29.11.2008 18:10

soumar

Re: to je nechutný!

Ja jsem byl v Peru loni a morce jsem si dal hned jako prvni peruanke jidlo. Moc dobre to bylo - picante de cuy s ryzi.

0/0
30.11.2008 2:00

brutal

Re: to je nechutný!

a jeste chutnejsi jsou nemluvnata;-D

0/0
30.11.2008 11:09

Kugita

Cuy

Morče( respektive Cuy) je opravdu velká,a le velká dobrota. Jen poprvé se člověk diví, co mu to vlastně na talíř přinesou.

obr: http://petrhingar.com/peage/perudem.html

0/0
29.11.2008 0:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.