Diskuze

Nejlepší slovenské párance? Válené po ňadrech

Pokud míříte na Slovensko, bylo by chybou neochutnat halušky. Nabídnou vám je skoro v každé restauraci nebo v rychlém občerstvení. Ne všude si však na této specialitě pochutnáte. Záleží to na kvalitě brynzy. Nejlepší je přímo ze salaše, ale na většině z nich její výrobu Evropská unie zakázala.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

mates

4. 11. 2007 16:55
ja

potrebuju slavnostni menu na sloveskou kuchin nevi nekdo neco prosim:-(

jestli nekdo neco voi tak mi to poslete na mael-matesk.@seztnam.cz dekuji predem:-)

0 0
možnosti

Maveric

21. 8. 2006 23:30
slovenská "husacina u Gálika"
kousek nad "Blavou" pár kilometrů z dálnice na Žilinu v levo - je "dedinka" Slovenský Grob a v ní neuvěřitelný počet krčem kde pečou husy v chlebových pecích a "římských" hrncích (všude na objednávku jen "U Gálika" - ambulantně)...výsledkem je senzační pečínka s křupavou kůžičkou jako u čerstvého chleba a s "lokšemi" namísto knedlíků jde o chuťový koncert...v Čechách se tomu vyrovná snad jen "U dělové koule" v Jičíně pečená půlka kachny na jablcích a pomerančích se třemi druhy knedlíků a dvěmi druhy zelí - vše za neuvěřitelných 197.- Kč!!! Husacina na Slovensku ovšem při stejné porci vyjde "v českých"cca 3x dráž...
0 0
možnosti

Martin

21. 8. 2006 20:21
Řešení existuje
Stačí, aby bača prodával svoje výrobky oficiálně za účelem nehumánní spotřeby, jako krmivo. Pak se EU může vesele vztekat, ale to je tak všechno co může.
0 0
možnosti

cote d'or

21. 8. 2006 20:42
jen počkejte
EU časem zatrhne i ty ňadra...
0 0
možnosti

mira

21. 8. 2006 19:25
tfuj
uznávám, je hloupost aby to zakazovala evropská unie, měl by to zakázat hlavní hygienik nebo úřad civilní obrany :)
0 0
možnosti

brco

21. 8. 2006 16:25
Mňamky
 Taková Kapustnica na Vánoce s klobásou a sušenýma hobama, to je něco. nebo pravé domácí škvarkové pagáče, hmmmm mňam.Nebo lokše z bramborového těsta pečené na plotně a k tomu husí játra nebo pečené husí masíčko. bože.....
0 0
možnosti

Dubak

21. 8. 2006 15:24
salas
kto ide smerom na vychodne Slovensko doporucujem navstevu salasa pri Ruzomberku. Je to asi 200 m od hlavnej cesty, vyrobky super, otvorene do 20:00, tento rok maju vybudovane nove posedenia a toalety. Osobne sa tam zastavujem casto a nakupujem pre kolegov v Prahe.  http://www.salas.badas.sk/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.salas.badas.sk/ Inak okolo cesty Zilina-Martin-Ruzomberok je viacero stankov zo syrom a pod. ale neviem odkial to beru a ako cerstve vyrobky maju, ale nemam dovod o nich pochybovat ze su tiez dobre.
0 0
možnosti

Mirka

23. 1. 2007 14:14
Re: salas

chtela sem len povedet ze vyrobky z thoto salasa su vynikajici mnela som moznost nahlidnut do vyrobi ...supeer ...zevaj uvazujii a otvoreny restavrace.  Odporucam kazdemu ....  http://www.salas.badas.sk:-)

0 0
možnosti

paja

21. 8. 2006 15:23
jo
jo ted si vzpomínám že když jsem byl za dávných časů na vojně na žnove brigádě kdesi na slovensku a bydleli jsme v domácnosti měli jsme řízek s ríží. bylo to zajímavé.
0 0
možnosti

Nedobik

21. 8. 2006 19:07
Re: jo
I ta RÍŽE sama o sobě je zajímavá
0 0
možnosti

david

21. 8. 2006 15:09
Brynza
Na Slovensku máme jedinečnú výnimku, ktorá umožňuje zachovať pôvodné vlastnosti ovčieho mlieka a vyrobiť z neho "prírodnú konzervu" bez tepelného spracovania. Je to tradičná slovenská bryndza zo surového nepasterizovaného mlieka, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Vďaka fermentačnému procesu na salaši a v bryndziarni sa v nej naviac premnožia dobré, prírodou vyselektované mliečne baktérie a kvasinky. Tieto mikroorganizmy spracovávajú jednotlivé zložky mlieka, napr. mliečny cukor, na kyselinu mliečnu a iné biologicky aktívne látky, ktoré brzdia rast patogénnych baktérií a ničia ich. Tento patent prírody je jedinečným samočistiacim procesom, ktorý nahrádza pasterizáciu, ale s tým rozdielom, že likviduje iba patogénne mikroorganizmy, kým pasterizácia ničí všetky, tak zlé ako aj dobré. Enzýmová aktivita mliečnych baktérií pomáha natráviť bielkoviny a tuk, čím vzniká stráviteľnejší syr s jedinečnými látkami, upevňujúcimu zdravie a vitalitu človeka. V tradičnej bryndzi
0 0
možnosti

david

21. 8. 2006 15:10
Brynza - pokračovanie
V tradičnej bryndzi je oveľa viac užitočných mliečnych baktérií a kvasiniek ako v jogurtoch a ostatných kyslomliečnych produktoch z kravského pasterizovaného mlieka. Kým v nich sú iba dva druhy mliečnych baktérií, v bryndzi je ich čo do druhovej rôznorodosti až desaťnásobok. Tradičná slovenská bryndza sa zložením podobá pôvodnému kaukazskému kefíru z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Medzi príslušníkmi kaukazských národov sa oddávna traduje, že ovčie nepasterizované mlieko spracované prírodnými postupmi je elixírom zdravia a dlhovekosti.
0 0
možnosti

BenediktSpinoza

21. 8. 2006 15:03
Nejlepi slovenska jidla
jsou samozrejme halusky s bryndou z nepasterizovaneho mleka a pak fazulacka s klobasou a rezancami co je tak husta ze v ni stoji lzice  boze, mam na to takovou chut ze slintam na klavesnici
0 0
možnosti

BenediktSpinoza

21. 8. 2006 15:00
baruch
0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  17.4 21:34

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

OBRAZEM: Na samotě V lomu. Podívejte se na nejnovější glamping v Česku

17. dubna 2024

Glamping, tedy luxusní kempování, nabírá v tuzemsku v posledních letech na popularitě. Nejnovější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Váháte, kam na dovolenou? Toulání po Dánsku vás nabije pozitivní energií

12. dubna 2024

Dříve jsme chtěli vidět celý svět, dnes máme chuť jezdit jen do zemí, ve kterých se cítíme dobře....

To nejlepší z Itálie. Florencie ohromí nejen originály starých mistrů

19. dubna 2024

Ve zvlněné krajině Toskánska leží kolébka renesance, která kdysi bývala jedním z nejvýznamnějších...

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  17.4 21:34

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Pěšky, na kole, po vodě. Horní Rakousko je utajený ráj nedaleko českých hranic

17. dubna 2024

Premium Rakousko jsem dosud znala jen pod sněhem, bylo pro mě vždy osvědčeným lyžařským cílem. Zajímalo mě...