Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Nejlepší slovenské párance? Válené po ňadrech

Pokud míříte na Slovensko, bylo by chybou neochutnat halušky. Nabídnou vám je skoro v každé restauraci nebo v rychlém občerstvení. Ne všude si však na této specialitě pochutnáte. Záleží to na kvalitě brynzy. Nejlepší je přímo ze salaše, ale na většině z nich její výrobu Evropská unie zakázala.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

mates

ja

potrebuju slavnostni menu na sloveskou kuchin nevi nekdo neco prosim:-(

jestli nekdo neco voi tak mi to poslete na mael-matesk.@seztnam.cz dekuji predem:-)

0/0
4.11.2007 16:55

Maveric

slovenská "husacina u Gálika"
kousek nad "Blavou" pár kilometrů z dálnice na Žilinu v levo - je "dedinka" Slovenský Grob a v ní neuvěřitelný počet krčem kde pečou husy v chlebových pecích a "římských" hrncích (všude na objednávku jen "U Gálika" - ambulantně)...výsledkem je senzační pečínka s křupavou kůžičkou jako u čerstvého chleba a s "lokšemi" namísto knedlíků jde o chuťový koncert...v Čechách se tomu vyrovná snad jen "U dělové koule" v Jičíně pečená půlka kachny na jablcích a pomerančích se třemi druhy knedlíků a dvěmi druhy zelí - vše za neuvěřitelných 197.- Kč!!! Husacina na Slovensku ovšem při stejné porci vyjde "v českých"cca 3x dráž...
0/0
21.8.2006 23:30

Martin

Řešení existuje
Stačí, aby bača prodával svoje výrobky oficiálně za účelem nehumánní spotřeby, jako krmivo. Pak se EU může vesele vztekat, ale to je tak všechno co může.
0/0
21.8.2006 20:21

cote d'or

jen počkejte
EU časem zatrhne i ty ňadra...
0/0
21.8.2006 20:42

Podiveny

Re: Řešení existuje

dlouhá léta jsem se cpal na Slovači haluškami na salaši a dožil jsem spokojených 73 let, zítra vařím kapustnicu z domácej kyslej kapusty. Fuj EU!!!

0/0
3.9.2007 21:27

mira

tfuj
uznávám, je hloupost aby to zakazovala evropská unie, měl by to zakázat hlavní hygienik nebo úřad civilní obrany :)
0/0
21.8.2006 19:25

brco

Mňamky
 Taková Kapustnica na Vánoce s klobásou a sušenýma hobama, to je něco. nebo pravé domácí škvarkové pagáče, hmmmm mňam.Nebo lokše z bramborového těsta pečené na plotně a k tomu husí játra nebo pečené husí masíčko. bože.....
0/0
21.8.2006 16:25

Dubak

salas
kto ide smerom na vychodne Slovensko doporucujem navstevu salasa pri Ruzomberku. Je to asi 200 m od hlavnej cesty, vyrobky super, otvorene do 20:00, tento rok maju vybudovane nove posedenia a toalety. Osobne sa tam zastavujem casto a nakupujem pre kolegov v Prahe.  http://www.salas.badas.sk/ Inak okolo cesty Zilina-Martin-Ruzomberok je viacero stankov zo syrom a pod. ale neviem odkial to beru a ako cerstve vyrobky maju, ale nemam dovod o nich pochybovat ze su tiez dobre.
0/0
21.8.2006 15:24

Mirka

Re: salas

chtela sem len povedet ze vyrobky z thoto salasa su vynikajici mnela som moznost nahlidnut do vyrobi ...supeer ...zevaj uvazujii a otvoreny restavrace.  Odporucam kazdemu ....  www.salas.badas.sk:-)

0/0
23.1.2007 14:14

paja

jo
jo ted si vzpomínám že když jsem byl za dávných časů na vojně na žnove brigádě kdesi na slovensku a bydleli jsme v domácnosti měli jsme řízek s ríží. bylo to zajímavé.
0/0
21.8.2006 15:23

Nedobik

Re: jo
I ta RÍŽE sama o sobě je zajímavá
0/0
21.8.2006 19:07

david

Brynza
Na Slovensku máme jedinečnú výnimku, ktorá umožňuje zachovať pôvodné vlastnosti ovčieho mlieka a vyrobiť z neho "prírodnú konzervu" bez tepelného spracovania. Je to tradičná slovenská bryndza zo surového nepasterizovaného mlieka, ktorá zachováva všetky pôvodné zložky ovčieho mlieka. Vďaka fermentačnému procesu na salaši a v bryndziarni sa v nej naviac premnožia dobré, prírodou vyselektované mliečne baktérie a kvasinky. Tieto mikroorganizmy spracovávajú jednotlivé zložky mlieka, napr. mliečny cukor, na kyselinu mliečnu a iné biologicky aktívne látky, ktoré brzdia rast patogénnych baktérií a ničia ich. Tento patent prírody je jedinečným samočistiacim procesom, ktorý nahrádza pasterizáciu, ale s tým rozdielom, že likviduje iba patogénne mikroorganizmy, kým pasterizácia ničí všetky, tak zlé ako aj dobré. Enzýmová aktivita mliečnych baktérií pomáha natráviť bielkoviny a tuk, čím vzniká stráviteľnejší syr s jedinečnými látkami, upevňujúcimu zdravie a vitalitu človeka. V tradičnej bryndzi
0/0
21.8.2006 15:09

david

Brynza - pokračovanie
V tradičnej bryndzi je oveľa viac užitočných mliečnych baktérií a kvasiniek ako v jogurtoch a ostatných kyslomliečnych produktoch z kravského pasterizovaného mlieka. Kým v nich sú iba dva druhy mliečnych baktérií, v bryndzi je ich čo do druhovej rôznorodosti až desaťnásobok. Tradičná slovenská bryndza sa zložením podobá pôvodnému kaukazskému kefíru z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Medzi príslušníkmi kaukazských národov sa oddávna traduje, že ovčie nepasterizované mlieko spracované prírodnými postupmi je elixírom zdravia a dlhovekosti.
0/0
21.8.2006 15:10

BenediktSpinoza

Nejlepi slovenska jidla
jsou samozrejme halusky s bryndou z nepasterizovaneho mleka a pak fazulacka s klobasou a rezancami co je tak husta ze v ni stoji lzice  boze, mam na to takovou chut ze slintam na klavesnici
0/0
21.8.2006 15:03

BenediktSpinoza

baruch
0/0
21.8.2006 15:00

Trm

svickova, rajska a podobne blafy
Nechápu, proč se autor pozastavuje nad tím, že na slovensku nedělají svíčkovou, rajsou a podobná podřadná jídla. Takový bordel se snad jí jen v čechách, převářně pak ve školních jídelnách, kde se vaří podle normativu. A vrcholem všeho je, když k tomu přiloží chutný plátek neukrojitelného hovězího, který den před tím vyvařili v polívce. Bleh. Proti tomu jsou halušky s brynzou opravdu mana!
0/0
21.8.2006 13:57

jana zo salasa

Re: svickova, rajska a podobne blafy
Nemôžem bohužiaľ súhlasiť s Vaším názorom. Študovala som v CZ a viem aká je Vaša kuchyňa a musím povedať, že je neporovnateľne v priemere lepšia ako SVK.
0/0
21.8.2006 14:51

regazzi

Re: svickova, rajska a podobne blafy
Problem je, zes evidentne v zivote nejedl pravou poradnou svickovou, s brusinkama a poradnou rajskou, s masem, ktery se jen sype......To te docela lituju, pac svickova ve skolni jidelne ma s tou pravou spolecny snad tak akorat jmeno.....podradny jidlo....co blbnes?????
0/0
21.8.2006 21:22

miko

slivky
slivky v kapustnici su stara a vyborna vec... je mozne tam dat aj husty slivkovy lekvar... to iste plati aj pre gulas...
0/0
21.8.2006 13:10

chlapec husty od kapusty

kapusta zo sacku?
preboha len to nie. je treba si uvedomit jednu dolezitu vec! tak ako bryndzove halusky robi bryndza tak kapustnicu robi kapusta! a ked kapusta tak zo sudku. a ked zo sudku tak krasnym dievcatom za uplnku slapana! no a este by som urcite vynechal muku! z tej si upecte radsej chleba!
0/0
21.8.2006 12:46

koleso

:-/
Vám poviem, halušky s pasterizovanou bryndzou, to je poriadna bieda. :-/ Už ani neviem, kedy mi naposledy chutili. :-/
0/0
21.8.2006 12:13

jezdec

Evropská byrounie
za chvíli zakáže i tvarůžky, protože smrděj
0/0
21.8.2006 11:37

bArt

Re: Evropská byrounie
Mimochodem, tvarůžky nám už nařízením z EU stihli zku...t, neboť se kvůli předpisům musí vyrábět také z pasterizovaného mléka. Lze to poznat, jsou fakt chuťově jiné a jinak se chovají při odležení.
0/0
21.8.2006 15:31

Bubrak

Re: Re: Evropská byrounie
Mam pocit ze kvuli EU taky Velvet chutna jak patok.
0/0
21.8.2006 17:54

kristof

bozinku, ted jsem vyhladl
mnam, mnam, mnam, mnam .....
0/0
21.8.2006 11:21

Hugo

dotaz pro autorku
a ty svestky se k te zelnacce prikusuji ? :-/
0/0
21.8.2006 11:02

Ivan

Re: dotaz pro autorku
Nie, slivky sa v tej kapustnici varia :-)
0/0
21.8.2006 11:24

d

Re: Re: dotaz pro autorku
jo tie slivky su zaujimava vec v kapustnici, posledne to tak robila aj mama a vyborna kapustnica, aj ked sprvu jak to tam davala, tak som sa tvaril vseliako :-)
0/0
21.8.2006 12:15

Mufi

Re: Re: Re: dotaz pro autorku
Yo yo u nas doma to iste  tiez som sa tvaril vseliako  ale nakoniec to bolo super, asi to je nejaka novinka
0/0
21.8.2006 12:20

miko

Re: Re: Re: Re: dotaz pro autorku
...  .-)) ziadna novinka, kolko mas rokov?
0/0
21.8.2006 13:11







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.