Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

V kuchyni u Slováků. Jak na halušky?

Pokud jedete na Slovensko, určitě vyzkoušejte tamní kuchyni. V tradiční slovenské převládají brambory, mléčné výrobky a další základní suroviny, pro které jsou na Slovensku příhodné klimatické podmínky. Které jsou ty nejvěhlasnější slovenské speciality? A jak si je můžete sami připravit?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Ketchupík

Najlepšie mám ja lebo mám otca ex-baču.
Najlepšie halušky s bryndzou mám ja, lebo mi moj otec dá fajn bryndzu od spolužiaka zo školy a úplne čerstvú a pravú heč! a halušky robí výbornéééé. A k nim žiaden acidofilný patok aj keď v núdzi postačí ale žinčicu.  Aklo mi handelci vravíme - baraní džús. Ale s b.h. to nie je tak 100% Slováci ich nemajú všetcia rovnako radi. Možno viac ich ľúbia Česi.
V reštaurácii v Brezne na námestí som ich objednal priateľke Francúzke a neboli dobréé. Doma je doma.
0/0
1.8.2005 21:31

Markoff

bryndzove halusky
neodpustim si k nim svoj postreh - dlhe roky som ich ignoroval kvoli tomu, ze prekvapujuco nie kazdy slovak musi milovat bryndzu a tak som jej vzdy pouzival minimum, zhruba pred rokom som sa ich rozhodol spravit po naozaj dlhej dobe a naraz mi zacali chutit a obzvlast zaujimava chut bryndze v porovnani s tradicnymi gycovymi chutmi na ktore je uz jazyk uplne zvyknuty, vsetko to zaslo tak daleko ze som ich bol schopny mat 5x za tyzden ci kludne 3x za vikend, no co, ale ked cloveku zachutia a ta bryndza a taktiez osmazena slaninka su take dobre :-))
ad restauracie - zhruba kazdych par mesiacov ma pochyti napad skusit zase raz bryndzove halusky v restike aby som VZDY dospel k poznaniu, ze to co tam robia je humus a zase ich dlho v ziadnej restike skusat nebudem, prosto v zivote som v restauracii nejedol chutne bryndzove halusky
a je pravda ze kazdy ich robi ine, mne nechutia ani matkine, len moje s tonou bryndze a slaniny, obvykle celkovo cca 700-1000g porcia
0/0
31.7.2005 20:34

johnbook

dotaz
Jenom malý dotaz. Když borovička je z jalovce,  z čehopak je gin? Jsem laik..........
0/0
27.7.2005 17:01

donau

Re: dotaz..
z borievky
0/0
28.7.2005 10:29

Erben2

.
Na Slovensku jsem byl letos 14 dní na dovolené a skoro ničím jiným než kapustnicou a haluškama jsem se tam neživil. Super dobrota!
0/0
27.7.2005 16:24

KartmenZino

Detail o víně
Encyklopedie vín říká, že "král vín a víno králů" je Rýnský Ryzlink, ale to asi autor opět v rámci okurkového psaní někde opsal informaci a neobtěžoval se si to ověřit.
BTW : vzkaz pro H@vnivála - šlo by zveřejnit statistiku spadu listí na Slovensku.?
0/0
27.7.2005 15:22

david_sk

Re: Detail o víně
Najväčšiu slávu a obdiv si tokajské získalo na francúzskom kráľovskom dvore Ľudovíta XIV./1638-1715/, kde si získalo titul "Vinum regum - rex vinorum" "Víno kráľov - kráľ vín".
0/0
27.7.2005 17:15

Chicco

pravopys
taaak! Brynza nebo bryndza???
Vládne tu docela rozpor. Já jsem pro BRYNDZA
0/0
27.7.2005 15:00

Zlej

Re: pravopys
páč redaktorskej je BRYNDA.  možná i BRINDA
0/0
27.7.2005 15:17

albert

Re: pravopys
Cesky spravne brynza.
0/0
27.7.2005 15:32

Chicco

Re: Re: pravopys
aha! Takže na SK si kupuju Bryndzu a v čechách Brynzu ? Ale v tescu je Bryndza
0/0
27.7.2005 15:42

albert

Re: Re: Re: pravopys
Presne tak. Ale jak to maji napsane v tescu, to si vazne nepamatuju :-))
0/0
27.7.2005 16:14

slovak v CR

Re: Re: Re: Re: pravopys
v jistem ceskem hyper-super-duper marketu jsem videl uz i "brindza" (co neni spravne ani cesky, ani slovensky :)))
0/0
28.7.2005 15:42

xxxyyy

olomoucke syrecky
inac uprimne povedane, podla mna smrdia olomoucke syrecky a riadne.
ale napriek tomu ich mam velmi rada (aj halusky).
0/0
27.7.2005 14:48

xxxyyy

p. jorik
ved vas nikto nenuti tie halusky jest, je viac ludi, ktori ich maju radi. mimochodom, nadava niekto na vase ceske jedla?
0/0
27.7.2005 14:46

xxxyyy

bryndza z tesca
co sa tyka tej bryndze v tescu, tak ta nikdy nebude taka ako original nasa slovenska bryndza. nikdy sa jej nevyrovna.
0/0
27.7.2005 14:45

albert

Re: bryndza z tesca
Je horsi nez domaci, ale lepsi nez jakakoliv balena (i slovenska). Ostatne je otazka, jestli ta tesco brynza taky neni slovenska...
0/0
27.7.2005 15:07

Zlej

Re: bryndza z tesca
ona asi bude originál, tedy slovenská, ale zakopanýho čokla bych viděl v tom, že to bude ten uniprodukt velkovýrobce, kterejžto se ani omylem nedá srovnat s malovýrobcem (a navíc bude pasterizovaná na rozdíl od chuťově nepochybně lepší nepasterizovaný a různejma E-čkama nepomrvěný bryndzy od bači nebo malovýrobce).
0/0
27.7.2005 15:20

piatok

hockey fan club bratislava
Pre mna je absolutnou a dobrou novinkou jedlo z Prahy-Kbely:
uzené kuře + listový špenát + noky z bramborového těsta
... na Slovensku som o tom ani nepocul.
PS
Víno kráľov a kráľ vín...vid historiu Tokaja: http://www.tokaj-vino.sk/web/mapa/historia.htm
 
0/0
27.7.2005 12:20

albert10

technicka
Odkrajovat halusky na prkynku, to chce budto zdatneho kuchare, nebo masochistu. Cednik s prislusne velkymi otvory je podstatne rychlejsi a pohodlnejsi reseni. Jinak dobra vazena brynza se v Praze da koupit v Tescu (pochopitelne ale kravska, coz nevadi).
0/0
27.7.2005 10:57

zulinka25

trochu z jiného soudku
Minulý týden se mi konečně podařilo sehnat časopis SKY - je to docela dobré počtení -doporučuji všem. V aktuálním čísle mají moc krásný článek o artikulárným kostele ve Svatem Kríži a proč to píšu, protože právě tady jsem si dala v místní restauraci nejlepší halušky - byla to ňamka a borovička taky velice chutila  
Jinak další SKY výjde již příští týden a já se těším na to, že si přečtu  zajímavosti nejenom z exotiky ale i ze Slovenska a hromady zajímavých tipů na výlet po Čechách.
0/0
27.7.2005 10:56

cavik

Re: trochu z jiného soudku
Veľmi sa mi páči, že tu bol spomenutý kostol v Svätom Kríži pri Liptovskom Mikuláši. Skutočne je krásny. Vyrastala som na Liptove, je tam mnoho nádherných miest / nielen aquaprk pre turistov / a sú mi blízke aj bryndzové halušky, aj keď ich v rôznych krajoch aj rôzne "prilepšujú". A čo sa týka Tokaja, nedávno som mala možnosť zúčastniť sa exurzie v pivnici priamo v Tokajskej oblasti s ochutnávkou vín a bolo to veľmi fajn
0/0
31.7.2005 20:09

Karel Jořík

halusky
bryndzove halusky,vdyt to smrdi jako ho... u nas by ten nesmysl nejedl ani ten posledn bezdomovec
0/0
27.7.2005 10:34

von Sajrajt

Re: halusky
Umej si pero, ty bezdomovce..
0/0
27.7.2005 10:48

stres

Re: halusky
Joříku, Joříku, ty jsi netolerantní bembele. Říká se: proti chuti žádný dišputát a platí to pořád. Já a celá moje rodina má halušky moc ráda, ikdyž je připravuji trochu jinak. Bez bryndzy, jen se zelím a s uzeným. Na dovolené na Slovensku jsme si je dávali s bryndzou a taky to nemělo chybu. Takže závěr: bezdomovcům asi nechutnají, říkáš z vlastní zkušenosti?
0/0
27.7.2005 11:22

Ondráš

Re: Re: halusky (stres)
Plně s Tebou souhlasím, že bezdomovcům halušky nechutnají, ale což takhle hafan na blátě s čučem za 18 Kč/litr  to je bašta, ale jen néééé nějakou práci.
0/0
27.7.2005 12:04

porca

Re: halusky
už si si někdy čichnul k českému vepřo-knedlo-zélu a to nemluvím o tvarglích .
Jinak na halušky patří ovčí bryndza a ne "ochucený" kravský tvaroh a pro informaci klasická slovenská domácí slanina je více podobná našemu špeku, než tomu co si čech představuje pod pojmem slanina. Jako další specialitu by jsem rád uvedl "šalát z tresky", který se prodává na Slovensku a je úžasný.
0/0
27.7.2005 12:01

albert

Re: Re: halusky
Kravska je take dobra, mnohdy ani Slovaci nevi, jakou vlastne jedi...
0/0
27.7.2005 12:31

porca

Re: Re: Re: halusky
ti co vědí kde a jak, tak jedí domácí originál, i když ti co vědí jak se dělá......
na druhé straně i do "echt" průmyslově zpracované ovčí bryndze se dává kravské mléko. To jen tak, aby řeč nestála   :@)
0/0
27.7.2005 15:05

maricka

Re: Re: halusky
vidis, kua som si ani nejak neuvedomil ze v cechach treska vobec neni! a to som na nej vyrastal!
0/0
29.7.2005 8:51

donau

brynzda
Halusky su fajn len bohuzial /a to je na slovensku zvykom/ ich mate moznost ochutnat skutocne pravé len v malo restauraciach. Ako rodeny slovak vam to mozem celkom urcite potvrdit. Je to nase narodne jedlo ale tak ako ho podavame vo vacsine restauracii je katastrofa. je sice zopar kolib alebo co to je kde su skutocne fantasticke ale na to ze je to nase NARODNE jedlo je to velmi malo.Nuz a bratia cesi este by som vam rad odporucil regionalnu lahodku a to su pirohy. Zemiakove, tvarohove alebo bryndzove. Proste fantazia. PS: prava borovicka je celkom ine "kafe" ako ta so spiskym hradom a umelou esenciou.
0/0
27.7.2005 10:05

fillu ferru

Re: brynzda
Jo, jo, brynzové pirohy jsou bašta. Škoda, že tady na ně nedali recept.
0/0
27.7.2005 11:54

porca

Re: Re: brynzda
klikni si na link http://recepty.dct.sk/index.php/recepty/MjQ3MA a máš tam jednoduchý recept, pokud seženeš někoho kdo ti to uvaří
0/0
27.7.2005 12:06

piroha

Re: Re: Re: brynzda
 u nas v hypermarketochdostat polotovar pirohy.
 Robi ich PERKINS - su  len chladene a su celkom fajn
0/0
27.7.2005 15:44

xxxyyy

Re: brynzda
nie si nahodou vychodniar? lebo u nas na vychode sa robia dobre pirohy:)
0/0
27.7.2005 14:49

slovak v CR

Re: brynzda
hlavne ide o to, ze u halusiek v podstate plati "co kuchar, to ine halusky" ... Takze urcite variabilitu by som akceptoval. Ale to co je vo vacsine slovenskych restauracii mi tiez nechuti a ani vyzorovo sa to nepodoba tomu, ako vari halusky moja mama. Velmi dobre halusky som mal nedavno v Prahe v talianskej restauracii (ako obedove menu). Boli o *dost* lepsie, ako to co som jedol v niektorych restauraciach na slovensku, alebo v "slovenskych" restauraciach v CR.
0/0
28.7.2005 15:47

Ing. L. Papazian

Borovicka
Muzete mi tedy doporucit, ktera je podle vas dobra? Jake mineni mate o borovicce z Presova, nyni Spisiacka borovicka? Ta z Kosic se velmi zhorsila..., ale aspon neni v plastove lahvi...
0/0
28.7.2005 16:53

Pete

to by mě zajímalo, z čeho je Gin.
Není náhodou taky z jalovce?
0/0
27.7.2005 9:29

Pijan

Re: to by mě zajímalo, z čeho je Gin.
Trefil ses, to je jako s anýzovkou...
0/0
27.7.2005 12:39

Ondráš

Husa
Přál bych vám pojíst na Slovensku " pečenou husu s lokšami a zapít to borovičkou a pak to jede" Nic lepšího neznám. Na podzim jsou na Západ. Slovensku takzvané "Husí hody" to je fantázie pánové a dámy.
0/0
27.7.2005 9:00

zdenek

Re: Husa
, Souhlas, akorát tu borovičku bych vyměnil za nějaké dobré vínko.
0/0
31.7.2005 8:47

david_sk

Víno kráľov a kráľ vín – Tokaj
Maďari sú nespokojní s maďarsko-slovenskou dohodou o Tokaji a žiadajú, aby sa vypovedala. Poslanec Zväzu mladých demokratov /FIDESZ/ Richard Horcsik / Horčík/ to vyhlásil na zasadaní výboru maďarského parlamentu.. Odvoláva sa na vínny zákon z roku 1908 a vraj na slovenskej strane možno pestovať tokajské len na ploche 250 hektárov a nie na rozlohe 565 hektárov. Ak sa Maďari odvolávajú na tento zákon, Slovensko by sa malo odvolať na existujúci stav , ešte pred týmto zákonom. Vtedy terajšie vinice na maďarskej strane vlastnili slovenské kráľovské mestá, ako Levoča, Sabinov, Košice a ďalšie. Dokumenty o tom existujú. Tie zároveň hovoria aj o to, že vinič naučili Maďarov pestovať Slovania. Vlastníci – kráľovské mestá z toho veľmi pekne bohatli a vyvážali víno do celej Európy, hlavne na kráľovské dvory. Vinný zákon z roku 1908 bol samozrejme len výplodom vtedajšej maďarizácie slovenského územia vo vtedajšom Uhorsku. Odvolávať sa na tento zákon je teda scestné. Nakoniec aj pôvod vznik tok
0/0
27.7.2005 8:48

david_sk

pokracovanie
Nakoniec aj pôvod vznik tokajského vína , teda jeho miesto vzniku, nie je v Maďarsku, ale na Slovensku, v Borši, v okrese Trebišov. Maďari sa obávajú, že Slovensko zrealizuje svoje plány a dostane sa na trh o slovenským Tokajským. Prečo sa však obávajú, keď jedným dychom tvrdia, že kvalita slovenského tokajského zaostáva za kvalitou maďarského tokajského? Odborníci na víno však vedia, že to tak nie je.
0/0
27.7.2005 8:49

Kamil

Re: pokracovanie
supr a proc to resite tady?
0/0
27.7.2005 9:04

Ondráš

Re: Re: pokracovanie
Protože každá zpráva má určitý význam a třeba  si to   někdo přečte, tak jako si to četl i ty.
0/0
27.7.2005 9:10

david_sk

Re: Re: pokracovanie
Nemyslím si, že ten príspevok mal ambície niečo riešíť. Skor mal informatívny charakter.
0/0
27.7.2005 9:11

Ondráš

Re: Re: Re: pokracovanie
Davide tys to pochopil  přesně tak, jak jsem to myslel, ale ten pán jí maso asi  z jiného zvířetě, nebo neměl možnost tuto specialitu ochutnat, ale moc bych mu jí přál a možná ..................
0/0
27.7.2005 9:36

Pete

Re: Víno kráľov a kráľ vín – Tokaj
To že Slovania naučili Maďary pěstovat víno je odvážné tvrzení. Podle všeho bylo víno přivezeno římskými legiemi daleko před příchodem slovanů. A navíc - není to trochu jedno?
0/0
27.7.2005 9:32

david_sk

Re: Re: Víno kráľov a kráľ vín – Tokaj
Otázka, kde boli rímske légie, keď starý Maďari prišli do strednej Európý (Velká morava)? Ale máš pravdu, je to jedno. Doležité je, že tu ten Tokaj je :).
0/0
27.7.2005 9:48

Bernadet

Re: Víno kráľov a kráľ vín – Tokaj
A porad ti zli Madari, kteri  vás tak dlouho utlacovali...
Kvuli vam jsem utekla ze Slovenska do Cech, abych to nemusela porád poslouchat.
Jo, a do ceskych novin pis cesky, nejsi doma.
Slovania naucili Madary pestovat vino...bez nekam, traba zpátky na rodné Slovakia nebo jak se ted volate...:-))
0/0
27.7.2005 10:07







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.