Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Francouzské menu: rafinované jako Francouzky

Nadešla ta vytoužená chvíle, týden ve francouzských Alpách. Co dodat - krásné hory, kilometry vleků a stovky kilometrů sjezdovek. První dva dny jsme lyžovali, třetí den přichází krize, kterou by nikdo neměl brát na lehkou váhu. Jak tuhle krizi přežít? Stačí objevit tajemství francouzské kuchyně!

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

rejdik

0/0
14.3.2005 19:03

paquerete

Nazor
Taky nevim kdo by chtel jist sestrenici "cousine" spise je to kuchyne "cuisine" nemyslite t?to same raclette se nepise s K ale jak jsem vise uvedla, a jsou to male panvicky na kterych se rozehriva syr a tim se pak poliji oloupane brambory uvarene predem ve slupce a podavaji se ruzne druhy uzenin ci vajicka z krepelek.tartiflette nejsou urcite francouzske brambory jak pise nekdo nezasveceny jsou to brambory ve slupce oloupane obdelane na cibulce se slaninou anglickou a v bilem vine.Moc dobre avsak velmi kaloricke a hutne jidlo.S pozdravem
ps:MF by si mela nez da nejake informace do pohybu zjistit podrobnosti ci spravnou gramatiku.je spousty Cechu venku ktery znaji spousty veci a tak je nemusite krmit nesmysly.
0/0
10.3.2005 18:11

bubla

Re: Nazor
Tak když už píšeš o té gramatice, tak třebe ,,jak jsem víše uvedla,, nebude to lepší s ,,výše"?
0/0
16.6.2005 9:19

Nique

francouzské sestřenice
To je přece v MFDnes každodenní praxe, nevím nic o ničem, ale během dvou hodin napíšu zasvěcený článek na jakékoliv téma.
Autor článku asi neví, jak opravdové raclette vypadá,jinak by tak "sugestivně" nepopisoval spirálový ohřívač na sýr. Raclette - to jsou malé panvičky, na kterých se nechá sýr roztát.
A tartuflette, to jsou přece nám dobře známé "francouzské brambory".
 
0/0
10.3.2005 13:03

DD

Re: francouzské sestřenice
Obávám se, že původní "vynálezce" raclette opravdu tavil celou řeznou plochu sýrového bochníku u ohně. Na pánvičky sýr položila až moderní doba (stejně jako sýrový bochník k elektrické spirále).  S tou sestřenicí to ale fakt spletli.
0/0
10.3.2005 13:31

Jamil

"la cousine francaise"
no ja len ze autor je ignorant francouzskeho jazyka... konzumoval by francouzskou sestrenici a neeeeeeeeeee francouzskou kuchyn :-)))
0/0
10.3.2005 12:35

hrb

Raclette -
ne racklette - pochazi ze svycarskeho kantonu Valais! Je to jedna z typicky svycarskych specialit!
0/0
10.3.2005 11:51

Cass

Re: Raclette -
Samozřejmě, autor si, s prominutím, nevidí do huby, když už se někam jede zadarmo podívat...
0/0
10.3.2005 17:34







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.