Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Sýrové hody v Savojských Alpách

Je libo raclette, fondue či tartiflette? Tyto sýrové speciality dnes už neodmyslitelně patří k zimní lyžařské dovolené českých turistů v Alpách. Hlavně po náročném dni na sjezdovce dokážou zahřát a pohladit po duši. Připravili jsme pro vás několik tipů na kulinářské zážitky ve Francii.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

ctenar

cokoladove fondue
Cokoladove fondue s namacenym ovocem je mnaaaaam!!!!! Zradylko.
0/0
20.1.2004 18:55

Emil

Par poznamek
Jen par upresneni k tomuto clanku: 1. Svycarske vino se nejmenuje Pendant, ale Fendant. 2. Varianta masoveho Fondue s bouillonem se obvykle nazyva  Fondue Chinoise, je opravdu lepe stravitelna.
 
 
0/0
20.1.2004 16:02

Cestovatel

Re: Emil
Nezapomente ani Fondue Burgignone, taky masové! Dnes jsem si na něm po delší době zase pochutnal.
0/0
20.1.2004 18:05

Cestovatel

Re: Bourgignonne
prominte, tak se to píše správně!
0/0
20.1.2004 18:15

BoyScout

... misticky jsou fondue
To co popisuje prispevatel jako misticky s masem a syrem jsou masove fondue. Skutecne Raclette  vypadaji opravdu tak jak to iDnes popisuje
0/0
20.1.2004 15:54

BoyScout

Jsou to Raclette
0/0
20.1.2004 15:52

Leon13

Raclette???
K tomu raclette byl jsem ve střeisku La Grave což je středisko vleky spojené s Les Deux Alpes a zde vypadalo toto jídlo úplně jinak.Přinesli nám na stůl (pro 4 osoby) žulovou desku (30x50cm) pod kterou zapojili el.spirálu,která vyhřívala desku zespod a  shora nahřívala ve spodním patře uložené malé hranaté pánvičky ve kterých byly různé druhy sýra.K tomu byla mísa s několika druhy masa (kuřecí,vepřové,krevety) nakrájené na kousky.Každý si bral na co měl chuť a namáčel do si již upečené kousky do misek se sýrem.K tomu výborné víno.V přepočtu to vyšlo na jednoho na cca 280Kč.Výborný....
P.S.Byl to raclette nebo ne?Nějak mě článek znejistěl.
0/0
20.1.2004 14:56

Dáin

Re:
já bych to odhadoval na dezinformaci idnes, nikdo z mejch známej ani já nezná raclette tak jak to popisují v článku. jestli je to nějaká místní odnož netuším, ale raclette to jsou hlavně mističky/pánvičky
0/0
20.1.2004 15:06

M

Re:
Jak to popisuji to opravdu je. Raclette se podava ve dvou variacich - bud jako polovina bochniku syra, ke treremu se prisune spirala na taveni nebo mensi kousky syra rozpekane panvickach. Ta prvni varianta je obvykle o neco drazsi nez ty kousky na panvickach, na ktere se casto pouzivaji zbytky z prvni varianty.
0/0
20.1.2004 15:18

Cestovatel

Re: M
Je to přesně tak. Ale doporučuji Raclette ve Švýcarsku!
0/0
20.1.2004 18:01

Cestovatel

Re: Leon, nebyl, bylo to
La Charbonnade - t.j. né klasický ale jistá varianta podobně jako naše - "dobříšské", "pantátovy" či jiné bifteky také nejsou klasickým anglickým beefsteakem!
0/0
20.1.2004 18:22

Cestovatel

Re: La Charbonnade
se klasicky připravuje na stolním grilu s dřev. uhlím - t.zv. Holzgrill.
0/0
20.1.2004 18:27

cocino

lahůdka
Francouzské fondue je fakt mňamka. A k němu ledový salát s bylinkovou zálivkou a sedmička červeného. Skoro jako vepřoknedlozelo.
0/0
20.1.2004 14:07

Cestovatel

Re: lahůdka
to s tím salátem nevím, ale jedno je jisté - Svýcaři pijí k sýrověmu fondue pouze víno bíle! To červené se hodí pro fondue masové.
0/0
20.1.2004 17:58

David

Re: víno
No co se týče pití, jaksi se tu píše pouze o vínu, ale hodně švýcarů pije k raclette mátový čaj (nebo černý). Pravda, v restauracích se jim vyplatí prodávat víno, ale jako rodinná záležitost, kde dětem víno dát nechcete nebo jsou i tací, co víno neradi, je čaj ideální.
Konvice s mátovým čajem krásně voní, a působí opravdu obřadně. nehledě na to, že po takovém těžkém jídle působí mátový čaj opravdu příjemně na žaludek i na dobrou atmosféru...
Zkuste to někdy místo vína....
0/0
20.1.2004 20:23

David

Re: víno
omlouvám se za umístění příspěvku, mělo to být univerzální do hlavního fóra a ne jako reakce na fondue, když mluvím o raclette...8-))
0/0
20.1.2004 20:25

Cestovatel

Re: Davide, s tím čajem je
to přesně tak jak píšete. Švýcaři ale také po skončení - někteří i během - jídla piji Kirsch, což je třešnová pálenka, která je tam velmi oblíbená - asi jako u nás slivovice.
0/0
21.1.2004 5:24

TABASCO

Re:
V Merible som vyskusal aj raklet aj fondue. Fondue bolo podavane s cerstvym hlavkovym salatom a udenou sunkou, ktoru sme si v zohrievanej panvici namacali. Raklet bol podavany na spec. spirale ( o ktorej je tu uz pisane ) pol bochnika syru , ktory sme si natierali resp. zhrnali nozom na opeceny chlieb. Super jedla , k obidvom bile vina znacky si uz bohuzial nepamatam. Cena cca 300 SK na osobu u oboch jedal aj z vinom.
0/0
21.1.2004 9:03







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.