Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Jak chutná mexický burčák?

Čas burčáku letos nastal kvůli vedrům dříve než obvykle. Jeho milovníci tvrdí, že když tohoto nápoje vypijou tolik, kolik mají krve, bude to mít blahodárný účinek na jejich zdraví. Kdyby to byla pravda, byli by někteří Mexičané zdraví jako řípy - místního 'burčáku' totiž zkonzumují až pět litrů denně. Jak ten jejich burčák, který se vyrábí z agáve, chutná?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Cumbuch Manana

Pulque na stránce www.manana.cz
Slovo o pulque najdete na mé stránce www.manana.cz v "Ranci informací" a v "Ranci slov o kuchyni", a spoustu dalších zajímavých věcí.
Manana
0/0
11.9.2003 18:01

VAŠEK

PULQUE NIČÍ MOZEK
PULQUE VEDLE ALKOHOLU OBSAHUJE JEŠTĚ DALŠÍ LÁTKY ÚTOČÍCÍ NA PSYCHIKU-BOHUŽEL DEVASTUJÍCÍCH MOZEK JEŠTĚ VICE NEŽ PROSTÝ ALKOHOL. tO JE TAKÉ DŮVOD, PROČ ŘADA MEXICKÝCH STÁTŮ PRODEJ PULQUE ZAKAZUJE-PRÁVĚ PRO STÁT GUANAJUATO (LEON) TO PLATÍ A PROTO MARNĚ HLEDÁTE JAKOUKOLI REKLAMU NA PULQUERÍAS. POKUD JDE O CHUŤ, STEJNĚ JAKO U NAŠEHO BURČÁKU JE SILNĚ ZÁVISLÁ NA DÉLCE FERMENTACE A TEPLOTĚ, VEKTERÉ PROBÍHÁ. POKUD SE ZACHYTÍ V RANNÉM STADIU S JEŠTĚ DOSTATKEM CUKRŮ, NECHÁ SE PÍT, POZDĚJI SKUTEČNĚ VÝRAZ ODPORNÁ ULPÍVAJÍCÍ CHUŤ MÁ BLÍZKO VÝSTIŽNÉMU VYJÁDŘENÍ
0/0
6.9.2003 3:19

madmax_ok

Pulqe s chilli
pulqe bylo fajn. Jsem rad, že jsem ho ochutnal. až na pulqe s chilli. To byl docela humus. Proste  bes koreni bylo mnohem lepsi. Ale to by nebyli mexičani aby tam nenacpali chilli, že?!
 
p.s. ochutnali sme ho u stanku u Desierto de los Leones u M.C.
jinak více info na: http://www.webpark.cz/mexiko2001/  
0/0
27.8.2003 11:56

madmax_ok

Re:
ten druhej obrazek je tenhle.
 
0/0
27.8.2003 11:58

Lucie

Dalsi informace
Chtela bych dodat ke clanku par info. Pulque pochazi z vetsiny ze suchych mist, z pusti atd. V minulosti lide jej vyhledavali, protoze v techto suchych poustinach nemeli tolik vody kolik by chteli, tak pili pulque. Samozrejme po mnoho let pili pulque a zvykli si na nej, proto jim chutna. Take existuje plno prichuti, zalezi odkud, z jakeho regionu Mexika je pulque. Mozna ti co ho z vas zkusili, okusili zrovna pulque ne chutne prichute. Ale mezi nami, ja ho take pila a vubec mi nechutnalo, pripadalo mi jako kvasene bile vino. Mimojine ziji se svym pritelem v Mexico City. Muj pritel je Mexican a nikdy pulque nepil. Neznam nikoho z mych mexickych pratel kdo pije pulque. Dnes se z vetsiny piji pulque jen domorodci a lide, kteri bydli v chudych vesnicich. Kazdy ma rad neco jineho, ale hodne zalezi na tom, na co jsme zvykli pit a jako deti na co nas nase rodice ucili.
0/0
27.8.2003 1:41

Petra

dobre to bylo
I my jsme ochutnali tento nápoj, který má zvláštní konzistenci. Nebylo to v žádném velkoměstě v pulquerii, ale pod stříškou na dvorku nějakého místního statku hned vedle Teotihuacánu. Stařenka, která nám ho přinesla, vypadala opravdu stylově. Bylo teplo, nějaký ten džbáneček jsme si dali a chutnalo nám. Ani jsme se po tom nemotali.
0/0
26.8.2003 22:22

Roman

katastrofa
Tak jsem přečetl celej článek a vůbec jsem se nedozvěděl, ač to titulek sliboval, jak ten polquet, nebo jak se to píše, chutná. Ani se nedivím, protože jsem v Mexiku byl před pár lety a samozřejme jsem "to" pil. Je to ta nejhorší chuť, kterou jsem měl kdy v ústech. Připomíná to sperma, i když nevím, jak vlastně sperma chutná, ale nic nemůže chutnat tak odporně. I když jsme si pak čistili zuby několikrát denně, té odporné chuti jsme se nemohli zbavit několik dní. Zkrátka, polque je možná místní tradice, jenže to nepijí ani inteligentní místní, ale každopádně je to ta nejhotší chuť na světě!
0/0
26.8.2003 20:27

Honza

Kde...
Trošku mi chyběla specifikace místa, které autor navštívil...alespoň stát v rámci federace....
0/0
26.8.2003 12:41

white_sadhus

mexicke prislovi
para todo mal mezcal i para todo bien tambien. na fsechno blby je dobrej mezkal a na fsechno dobry jakbysmet. voni toho pijou a bastej. treba peyote nebo houbicky. v okoli palenque sou nejlepsi
0/0
26.8.2003 10:12

Tond

www.zachranles.cz
http://www.zachranles.cz/ 
0/0
26.8.2003 6:55

mikeecz

pulqe
móc pěknej článeček.
0/0
26.8.2003 0:14

Pivoň

Re:
jen co jež pravda. A podle všeho to vypadá, že ten mexickej pulque chutná určitě líp než českej burčák, což často bývá pěkný patok...
0/0
26.8.2003 0:42

drb

Re:
No me Pulke moc nechutnalo. Pili jsme ho po poledni a to uz asi nebylo v nejlepsi kondici. Take uz ve vetsine mist ve vesnici bylo vypite. Dobry moravsky burcak me chutna mnohem vic.
0/0
26.8.2003 6:22

Anna

Re:
Mi taky pulque nechutnalo, není nad burčáček a když je ještě červený.... mňam.
0/0
26.8.2003 10:33

Dave G.

Re:
no tak to věřím, že to chutná líp než "českej" burčák :-D Totiž dobrej burčák koupíš pouze na jihu moravy, ale skutečně na tom nejjižnějším cípu, už v Brně Ti prodají strašné sračky. To co totiž koupíš u stánkařů, je nejčastěji burčák ředěný vodou s přidaným cukrem, no a to je prostě hnus....
0/0
26.8.2003 10:33







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.