Diskuze

Slovensko láká na brynzové halušky

Slovenská kuchyně se od české příliš neliší. Je sice střídmější, o zdravém životním stylu však rozhodně hovořit nelze. Často se o ní říká, že ve středoevropském prostoru snad nejlépe odráží historii. Prolínají se v ní české, německé, ale především maďarské vlivy. Na jedno si ale Slováci nikdy sáhnout nenechali: na národní jídlo - brynzové halušky.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Vrata Karpisek

18. 6. 2003 12:54
Halusky
Napiste mi nekdo, prosim, presny recept na halusky? Diky moc. Vrata vrata.karpisek@seznam.cz
0 0
možnosti

12. 6. 2003 7:56
Bryndzu jedine z Liptova
Ak pouzit bryndzu ,tak jedine z Liptova!!!Ak si chcete dat dobre halusky ,tak jedine v kolibe pri Liptovskej Mare pri dialnici..... Cau
0 0
možnosti

miro

12. 6. 2003 9:59
Re: Bryndzu jedine z Liptova
To iste
0 0
možnosti

Medák

6. 6. 2003 22:52
Fakt jsou halušky slovenská specialita?
Já je jedl u Balatonu,"Márhaporkolt galuskával" se to jmenovalo a bylo to fakt moc dobré.Porce ve slušné restauraci měla dobrých 25-30 dkg masa a stálo to 850 Ft.
0 0
možnosti

Blavak

4. 6. 2003 19:13
Najlepsie halusky
Najlepsie halusky su:
McHalusky s hranolkami a kolou,
alebo BigMcBrynza s fantou a kecupom vy
nevzdelanci !!!!!!!!!
0 0
možnosti

jirka

4. 6. 2003 14:57
Halušky v hospodě????
Na Slovensku jsem si dával halušky snad 30x, ale jen málokdy jsou doopravdy chutné. Většinou se vymlouvají na zákon, který jim zakazuje používat čerstvou brynzu déle než X hodin(to nevím) a proto používají kelímkovou. Poslední dobou se nedají halušky na Slovensku jíst. Vyjímky samozřejmě akceptuju, ale jako celek se to teda hodně zhoršilo.
0 0
možnosti

katka

4. 6. 2003 14:50
bolo to vela rokov dozadu, ked sme nasa rodina mali na navsteve talianov. sice sme byvali v prahe, ale ako roduverni slovaci sme ich vzali do restauracie v dome slovenskej kultury ci ako sa to volalo. a objednali sme, ako inak, bryndzove halusky. mojtyboze, to sme robit nemali, dodnes sa spotim, ked si na to spomeniem! uplne hrozne halusky korunovala "ceresnicka na torte" - prave a nefalsovane ceske spekacky namiesto slaniny !!! taliani slusne tlacili do seba, pohmkavali a asi rozmyslali nad podivnymi chutovymi bunkami slovakov.
0 0
možnosti

ros

4. 6. 2003 12:12
!!!!
nejlepsi halusky umi moje babicka....Je to asi 20 km od Prešova...jezdim tam každej rok na 14 dni na dovolenou a uz se na halusky strasne tesim...
Jednou jsem si je dal v Žilině ale nestalo to za to.
Když halušky jedine od babičky!!!!
0 0
možnosti

Ćechmír Čech

4. 6. 2003 11:52
České halušky
Vážení,
     jak tak čtu Vaše oslavné ódy na halušky, jídlo to v celém širém světě absolutně nevídané, nejlepší a nejslovenštější, musím Vám sdělit kacířskou českou myšlenku (oni Češi nakonec byli vždycky kacíři): chlupaté knedlíky, v Čechách několik století známé jídlo chudých a mslných lidí, je jídlo prakticky ze stejného hnízda (nebo také těsta), ne-li zcela identické. Snad jen ta velikost jednotlivých kousků je rozdílná, a to ještě ne vždycky. Pokud tomu někdo nevěří, ať si laskavě přečte a srovná oba recepty a ingredience, ze kterých se tato jídla skládají, případně oba inkriminované výtvory podrobí laboratorní analýze. Včera jsem měl k obědu výborné chlupaté knedlíky se zelím a škvarkama. Nebo že by to snad byly halušky? Byly ty to takové malé kousky, aby se v tom čert vyznal. Přeji dobrou chuť!
0 0
možnosti

František

4. 6. 2003 10:34
Halušky
Miluji halušky a moc lituji, že čerstvá brynza není v Čechách prakticky k dostání. Občas je k dostání balená ve vaničkách, ale to není ono. Pokud vím, správně by se měla brynza spotřebovat cca do 48 hodin od expedice z výroby. S haluškami na ve slovenských hospůdkách nemám zkušenost, ale jestli je pravda, co se tady většinou píše, je škoda, že si restauratéři neváží tak výborného a domácího produktu.
0 0
možnosti