Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Slovensko láká na brynzové halušky

Slovenská kuchyně se od české příliš neliší. Je sice střídmější, o zdravém životním stylu však rozhodně hovořit nelze. Často se o ní říká, že ve středoevropském prostoru snad nejlépe odráží historii. Prolínají se v ní české, německé, ale především maďarské vlivy. Na jedno si ale Slováci nikdy sáhnout nenechali: na národní jídlo - brynzové halušky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

Vrata Karpisek

Halusky
Napiste mi nekdo, prosim, presny recept na halusky? Diky moc. Vrata vrata.karpisek@seznam.cz
0/0
18.6.2003 12:54

Bryndzu jedine z Liptova
Ak pouzit bryndzu ,tak jedine z Liptova!!!Ak si chcete dat dobre halusky ,tak jedine v kolibe pri Liptovskej Mare pri dialnici..... Cau
0/0
12.6.2003 7:56

miro

Re: Bryndzu jedine z Liptova
To iste
0/0
12.6.2003 9:59

Medák

Fakt jsou halušky slovenská specialita?
Já je jedl u Balatonu,"Márhaporkolt galuskával" se to jmenovalo a bylo to fakt moc dobré.Porce ve slušné restauraci měla dobrých 25-30 dkg masa a stálo to 850 Ft.
0/0
6.6.2003 22:52

Blavak

Najlepsie halusky
Najlepsie halusky su:
McHalusky s hranolkami a kolou,
alebo BigMcBrynza s fantou a kecupom vy
nevzdelanci !!!!!!!!!
0/0
4.6.2003 19:13

jirka

Halušky v hospodě????
Na Slovensku jsem si dával halušky snad 30x, ale jen málokdy jsou doopravdy chutné. Většinou se vymlouvají na zákon, který jim zakazuje používat čerstvou brynzu déle než X hodin(to nevím) a proto používají kelímkovou. Poslední dobou se nedají halušky na Slovensku jíst. Vyjímky samozřejmě akceptuju, ale jako celek se to teda hodně zhoršilo.
0/0
4.6.2003 14:57

katka

bolo to vela rokov dozadu, ked sme nasa rodina mali na navsteve talianov. sice sme byvali v prahe, ale ako roduverni slovaci sme ich vzali do restauracie v dome slovenskej kultury ci ako sa to volalo. a objednali sme, ako inak, bryndzove halusky. mojtyboze, to sme robit nemali, dodnes sa spotim, ked si na to spomeniem! uplne hrozne halusky korunovala "ceresnicka na torte" - prave a nefalsovane ceske spekacky namiesto slaniny !!! taliani slusne tlacili do seba, pohmkavali a asi rozmyslali nad podivnymi chutovymi bunkami slovakov.
0/0
4.6.2003 14:50

Peter

0/0
4.6.2003 12:55

ros

!!!!
nejlepsi halusky umi moje babicka....Je to asi 20 km od Prešova...jezdim tam každej rok na 14 dni na dovolenou a uz se na halusky strasne tesim...
Jednou jsem si je dal v Žilině ale nestalo to za to.
Když halušky jedine od babičky!!!!
0/0
4.6.2003 12:12

Ćechmír Čech

České halušky
Vážení,
     jak tak čtu Vaše oslavné ódy na halušky, jídlo to v celém širém světě absolutně nevídané, nejlepší a nejslovenštější, musím Vám sdělit kacířskou českou myšlenku (oni Češi nakonec byli vždycky kacíři): chlupaté knedlíky, v Čechách několik století známé jídlo chudých a mslných lidí, je jídlo prakticky ze stejného hnízda (nebo také těsta), ne-li zcela identické. Snad jen ta velikost jednotlivých kousků je rozdílná, a to ještě ne vždycky. Pokud tomu někdo nevěří, ať si laskavě přečte a srovná oba recepty a ingredience, ze kterých se tato jídla skládají, případně oba inkriminované výtvory podrobí laboratorní analýze. Včera jsem měl k obědu výborné chlupaté knedlíky se zelím a škvarkama. Nebo že by to snad byly halušky? Byly ty to takové malé kousky, aby se v tom čert vyznal. Přeji dobrou chuť!
0/0
4.6.2003 11:52

František

Halušky
Miluji halušky a moc lituji, že čerstvá brynza není v Čechách prakticky k dostání. Občas je k dostání balená ve vaničkách, ale to není ono. Pokud vím, správně by se měla brynza spotřebovat cca do 48 hodin od expedice z výroby. S haluškami na ve slovenských hospůdkách nemám zkušenost, ale jestli je pravda, co se tady většinou píše, je škoda, že si restauratéři neváží tak výborného a domácího produktu.
0/0
4.6.2003 10:34

baca

drzim palce
Priatelia ako cistokrvny slovak vam musim zodpovedne povedat ze tradicne a mimoriadne chutne slovenske jedlo bryndzove halusky jest v restauraciaci povazujem za gastro hazard. urcite naseriem zopar gurmanov ale na slovensku som nejedol prave halusky ani nepamätam. Je to hanba ale je to tak. Zopar ludi sice argumentuje ze jedli fantasticke halusky neviem kde ale v pomere k uzemiu slovenska sa mi to zda zalostne malo. chcem tym iba povedat ze nezalezi na ekonomickej vyspelosti danej zeme aby ste ochutnali ich tradicne jedlo take ako pan boh prikazal. To znamena ze keby ste navstivili najchudobnejsi region talianska alebo spanielska tak sa nenajete zle. naopak ked jedavam v gastro zariadeniach slovenska takmer nikdy sa to nezaobide bez fernetu ktory mi sposobi po gastro soku ulavu. a este k haluskam. ak uz natrafite na halusky je castym javom ze k nemu nemaju to co z tohoto jedla robia jedlo uplné - kysle mlieko. zapijat halusky pivom alebo colou je barbarstvo. bratranci zelam vam pekny den a dobru chut.
0/0
4.6.2003 10:13

medvidek

Re: drzim palce
Baca,nemohl by si mi poslat recept na prave slovenske halusky??A kyblik brynze.Kysele zeli mam.o))))
0/0
4.6.2003 10:29

miro

Re: Re: drzim palce
nazdar,
s kapustou( zelim) si ich robim tu na intraku, lebo nikde v Prahe neviem zohnat bryndzu.
Dam si vzdy tak 4 vacsie zemiaky, postruham ich( cez jemnejsie struhadlo). Tie zemiaky trochu pustia stavu. Nasypem tam muku( davam polohrubu, ale kludne aj hladku), muky asi tolko, co zemiakov. Zvyknem do toho drcnut aj zo dve vajicka. Potom to miesam a ked to nie je dost huste, prisypam muku. Ak sa to s mukou prezenie, treba trosku doliat vody. Ale radsej hustejsie cesto, ako riedke, riedke sa potom rozvari na kasu. Ked mam cesto, necham ho trochu odstat a zatial si pripravim skvarky( z obycajnej slaniny). Tie dam smazit a hned do vriacej vody zacnem hadzat halusky( kto ma na ne sito, ten sa ma dobre). Sem tam to treba v hrnci nozom trochu premiesat, aby sa nezlepili. Vari sa velmi kratko, inak sa rozvaria, a hned ich treba scedit. Nuz a potom uz len v hrnci pomiesat s kapustou, naliat na to skvarky, otvorit kysle mlieko a ist si bahnit (-:
S bryndzou mi chutia este viac, ale namam )-: Kde v Prahe sa da kupit, kto vie?
0/0
4.6.2003 10:47

medvidek

Re: Re: Re: drzim palce
Vyzkousim to presne podle tveho receptu,beda ti, jestli to nebude dobre.Brynzu koupis i v supermarketu.Ale nevim, nebude-li to jen napodobenina.Boze ja bych si ty halusky dala uz ted.O))))
0/0
4.6.2003 10:50

mmarek26

Re: Re: Re: drzim palce
skus MEINL tam obcas mavaju a tiez tusim v TRESCU maju balenu vazenu (vypada cerstva)
0/0
4.6.2003 10:53

Anti-Antiglobal

Re: Re: Re: drzim palce
V rohu Senovazneho namesti u Ceske narodni banky jsou male potraviny ( pultovy prodej) . Tady prodavaji bryndzu na vahu a pokud mohu rici , vzdy (prozatim ) byla dobra . Vlastni to nejaky jugoslavec , ale co se tyka syru , oliv a vina rozumi tomu co prodava .
0/0
4.6.2003 11:08

Dubak

Re: Re: Re: drzim palce
Na Konevovej na Zizkove, niekde pri tachovskom namesti bol obchod kde pri vchode mavaju tabulu, ze predavaju bryndzu. Nikdy som to ale neskusal.
0/0
4.6.2003 11:18

Matrix

Re: Re: Re: drzim palce
Miro,
     v tom tvem receptu jsi nejak pozapomnel na sul. Nebo ze by to bylo skutecne bez soli? (On ten vysoky krevni tlak je svinstvo).
0/0
4.6.2003 11:28

miro

Re: Re: Re: Re: drzim palce
Cau,
taku samozrejmost ako sol som samozrejme nepisal (-: Inak, solim ako cesto, tak vody, do ktorej to hadzem. Ale nie vela.
0/0
4.6.2003 14:03

Bára

Re: Re: Re: Re: Re: drzim palce
Nejlepší bryndzu seženeš v Praze na trhu na Pankráci (metro C) :-)
0/0
4.6.2003 14:57

Vladki

Re: Re: Re: drzim palce
Krajan:Výbornu bryndzu z Cerveneho Kamena maju na Pankraci, na trznici krytej v malom obchodiku. Co je prekvapive-je vzdy cerstva.. Do Europy vraj bude moct ist pasterizovana bryndza, ale tu som jedol-Povazsku takzvanu, a je to hnus. Inak bramborove knedliky sa od halusiek lisia najma pomerom zemiakov a muky-podstatne viac v haluskach od coho, okrem bryndze starne zavisi ich chut, a asi ajvarenim, hoci ja detaily pripravy bramborakov neovladam.
0/0
4.6.2003 15:47

carpat

Re: Re: Re: drzim palce
Pozor na bryndzu, ktoru tu predavaju. Je vzdy presolena( aj ta, co predavaju v sudoch), asi kvoli  vacsej trvanlivosti. Nie je to ono.
0/0
4.6.2003 16:18

Jarka

Re: Re: Re: drzim palce
S receptom vcelku súhlasím, ale pokiaľ viem, správne cesto na bryndzáky je bez vajíčok a s hladkou múkou. Naozaj je lepšie, keď je cesto hustejšie než redšie - radím zemiaky po nastrúhaní a miernom nasolení nechať odstáť a prebytočnú vodu zliať, aby nebolo treba pridávať veľa múky - v haluškách by mali prevládať zemiaky, nie múka. Preto je aj vhodné robiť halušky zo "starých" zemiakov, nie z nových, ktoré majú veľa vody. Možno aj z toho dovodu nie je kvalita halušiek vždy a všade rovnaká, ak sú zlepené a riedke, može to byť aj príliš vodnatými zemiakmi...
Myslím, že s ohľadom an zemiaky je teraz na halušky veľmi vhodné obdobie...
Dobrú chuť!
0/0
4.6.2003 17:01

baca

Re: Re: drzim palce
Nie brynza ale bryndza. Rad by som ti pomohol ale recept respektive presny pracovny postup neviem. Viem ale ako maju chutit. Kysele zeli si mozes namocit do budvaru a zapit zakysankou. good luck.
0/0
4.6.2003 10:51

baca for medvidek

Re: Re: drzim palce
Nie brynza ale bryndza. Rad by som ti pomohol ale recept respektive presny pracovny postup neviem. Viem ale ako maju chutit. Kysele zeli si mozes namocit do budvaru a zapit zakysankou. good luck.
0/0
4.6.2003 10:53

medvidek

Re: Re: Re: drzim palce
Omlouvam se ti za chybicku.A dekuji.Vyzkousim to, bo zavolam na Slovensko- treba mi ten recept poslou.hahaha.Neni-li to tajemnstvi.o))))
0/0
4.6.2003 10:57

medvidek

Re: Re: Re: drzim palce(medvidek bacovi)
Nechodil si na diskuzi Blesku?Jestli ano, prosim ozvi se:laurentiagold@seznam.cz
 
0/0
4.6.2003 11:23

baca for medvidek

Re: Re: drzim palce for medvidek
Prepac  nevedel som ze zeli je cesky kapusta :-)) a ty mas na mysli halusky s kapustou. myslel som si ze si robis srandu. preto ten budvar se zelim etc. citatelom blesku skutocne nie som. nazdarek.
0/0
4.6.2003 14:28

Gaston

Dost planých keců!
Chystám se navštívit Slovensko (oblast kolem Žiliny a N.Města nad V.) a uvítal bych spíše seznam hospod (jakýchkoliv kategorií od "1 cen.sk. do nekonečna), kde halušky umí a také těch, kterým se mám raději vyhnout. Teď se ukažte, znalci! Já vám za to doporučím, abyste si NIKDY nedávali halušky na Pustevnách. Je to krásné místo, krásná příroda, krásné a krásně zrestaurované Jurkovičovy stavby a v nich zcela nechutné halušky evropského střihu s oblohou z rajčat a pórku, ale také téměř bez bryndzy, slaniny a chuti.
0/0
4.6.2003 9:32

dan

Re: Dost planých keců!
mi blylo letos blbe po haluskach v nizkych tatrach. Sem si dal "gazdovske" s klobasou. Ale nebudu menovat, protoze mozna za to muzu si sam, ze sem sezral predtim rychle asi 4 mrkve.
0/0
4.6.2003 10:06

Lucie

Re: Dost planých keců!
Gastone, je-li ti život trochu milý, tím směrem se vůbec nevydávej. Hospody žádné, ubytování žádné nebo až hříšně drahé, vyplýznout za noc 2.500 slovenských korun se mi zdá celkem dost. Projeli jsme to od hraničního přechodu v Hodoníně až do Nového Mesta nad Váhom a hrůza. Snad jen hned v prvním větším městě za hranicemi, Senica, to  bylo velmi chutné v restauraci U Jakuba. Jinak děs zbaběle jsem prchali. Snad jsem jen byli ve špatnou dobu na špatném místě. Lucie
0/0
5.6.2003 9:33

Perun

moja skúsenosť
Kedže sú bryndzové halušky moje najoblúbenejšie jedlo, môžem čo to o nich povedať, kedže som halušky jedol snád po celom Slovensku v roznych reštauráciách:
Je naozaj pravda, že vo väčšine reštaurácií na Slovensku halušky nerobia (iked sa to stále zlepšuje a percento pribúda). Moj odhad- 1:2. (opakujem, z roka na rok je to lepšie. Ešte tak 5-6 rokov dozadu to bol tak 1:5).
Samozrejme v turistických centrách je ten pomer iný (by the way, práve v rádii Rock FM ked toto píšem dávajú rozhovor s predsedom organizačného výberu Majstrovstiev sveta vo varení a jedení halušiek, skrátka totálna náhoda!),
odhadujem to tak 80-90% reštaurácii varia halušky.
(IMHO je to málo. Halušky by z rôznych dôvodov mali byť takmer každej reštaurácii- ked môžu variť vyprážaný syr či rezen, môžu o to viac aj halušky! - ale je tiež pravda, že češi majú minimálne práve kritizovať, kedže podla viacerých ludí čo poznám knedlo vepro zelo majú v ešte ovela menšom percente českých reštík ako halušky v slovenských.)
Čo sa týka kvality, velkú chybu robia kuchyne v tom, že bud šetria na slanine či bryndze, alebo bryndza nie je čerstvá ale "vonia" mrazákom.
Ale aj tu sa to každoročne zlepšuje, takže naozaj v pár reštikách som už jedol naozaj výborná halušky. Celkovo to ale odhadujem tak, že asi 20-40% halušiek sú dobré, ostatné majú nejakú z horeuvedených závad. (samozrejme, ak niekto nájde reštiku z dobrými haluškami, tak potom má 100% dobré halušky vždy. Iked je tiež pravda, že niekedy aj v rámci tej istej reštiky kvalita kolíše, je to skôr však výnimka.)
Čo sa týka toho "kde sú tie dobré halušky", nedá sa to tak lokalizovať podla nejakých regnov - vela závisí od majitela. Tam kde majitel iba žmýka, tam je to slabé. Tam kde "žije s firmou" je to spravidla dobré, snaží sa robiť dobré halušky, kedže každý normálny Slovák vie, čo sú to dobré halušky (myslím tým odstránenie najhrubších nedostatkov, samozrejme nejaký supergurmán by nadával aj na to že "sú príliš čerstvé, alebo príliš vela bryndze atd.)
 
0/0
4.6.2003 9:07

tempe

Halušky
Takový humus už nechci v životě jíst.
0/0
4.6.2003 9:06

Cad

Re: Halušky
Však tě nikdo nenutí. Když jsem byl malej, tak mně taky moc nechutnaly, ale teď je miluju.
0/0
4.6.2003 9:22

PetrP

Halušky? V Popradě!
Tak 3x ročně jezdíme s klubem do Tater lézt. Nikdy se neopomeneme při odjezdu zastavit na haluškách v Popradě, ve Slovenskej Izbe, nóbl restaurace nedaleko vlakového nádraží... Halušky jsou super, a někdy si dáváme 2 chody...  A cena? Více než lidová - 70 SK...
 
0/0
4.6.2003 9:02

Vladena

Re: Halušky? V Popradě!
v slovenskej restauracii v Poprade sice dobre varia, ale pozor na casnikov pri konecnom plateni! casto sa stava, ze vam zauctuju aj to, co ste vobec nekonzumovali....viem o com hovorim, par rokov som tam zila...ale taketo "osmeknutia" sa asi stavaju vsade...
0/0
4.6.2003 9:08

honza

Re: Halušky? V Popradě!
naprosty souhlas, uz jsem si je tam taky parkrat dal a jsou vynikajici. Ale daleko lepsi nez bryndzove halusky tam nabizeji spenatove halusky - DOPORUCUJU! Lepsi jsem nikde jinde nemel.
0/0
4.6.2003 10:03

LenOn

suhlas,
neviem ako v KE, tam som nebol ale vseobecne cim dalej od Bratislavy tym horsia kvalita sluzieb.Dobre si to clovek vsimne cestou autom z BA na vychod.Niekde sa toho este od socializmu vela nezmenilo.Vsade chcu vytiahnut z teba peniaze aj tu v BA, ale aspon nieco zato mas.Cest vynimkam,su !
0/0
4.6.2003 8:49

jur

hluposti
Je to hlupost. Ak chcete na Sk ochutnat halusky, rozhodne nechodte do podniku. Vsade sa robi rovnaka zbrnda z muky, pritom cesto na bryndzove halusky je prevazne zo zemiakov, z muky sa robi len priloha k paprikasu a podobne. Niekde sa mozno robia ako tak prijatelne, ale slusne bryndzove halusky som este v restauracii nejedol. A to je pekna hanba. 
 
 
0/0
4.6.2003 8:35

majo z Košíc

mr. IVO ČERNÝ
Vážený pán autor článku, už ste niekedy boli na Slovensku ? Ja som bol asi pred týždňom v Prahe a nedostal som ani tie tri hrášky ale len dva !!!
Ale to potom nehodnotím celú Českú reštauračnú sieť. Ak si dáte niekde v IV. cenovej skupine nejaké jedlo ako môžete hodnotiť Slovenskú pohostinnosť ?
Je mi z hoho ako sa hovorí v Čechách  : na blití.
0/0
4.6.2003 7:59

Roman

Re: mr. IVO ČERNÝ
Netreba hneď pri každej (aj rozumnej) kritike tak vyskakovať. Iba čo prizná človek komplex. Ak to vezmeme v priemere, tak by  som tiež odhadoval tie slovenské oblohy oproti českým za polovičné.
0/0
4.6.2003 8:40

Petr

Re: mr. IVO ČERNÝ
Tak nevím, na slovensku se občas vyskytuji, a s autorem souhlasím. Buď jsou to dobré restauarace, kde nejnižší cifra na jídelníčku je min. trojmístná a slušný oběd pod 500 sk prostě není a nebo zaplivané putyky. Slušnou restauraci, do které bych chodil každý den z práce na oběd bych tam hledal jen těžko. Jinými slovy - na slovensku žádná restaurační síť neexistuje. I to ukazuje na kulturu národa...
0/0
4.6.2003 8:51

muflon2

Národní jídlo
Hmmm, na podzim jsme se stavovali v několika restauracích v okolí Liptovského Mikuláše a halušky nikde neměli .  Jenom samé minutky
0/0
4.6.2003 6:25

Mirec

Re: Národní jídlo
Priamo v centre Mikulasa na namesti je perfektna koliba - genialne halusky. Cca 10 km od Mikulasa po dialnici smerom na Ruzomberok je motorest - genialne halusky.
0/0
4.6.2003 15:16

Dana

Halusky
Hm, slovenske halusky su naozaj dobre, s cerstvou bryndzou a anglickou slaninkou. Este lepsie su ale bryndzovo/zemiakove pirohy s cibulkou a slaninkou. O boze zbiehaju sa mi sliny...   a k tomu slovenske pivko Zlaty Bazant hmmmmm.......
0/0
4.6.2003 5:04

medvidek

Re: Halusky
Mi nezbyva, nez s tebou souhlasit.A ja mam rada halusky i se zelim..boze, co bych za ne ted dala!!
0/0
4.6.2003 8:50

dudlik

prvni
halusky to je co?
0/0
4.6.2003 1:15

Dana

Re: prvni
Dudlik navstiv Slovensko a poznas ozajstnu dobrotu.
0/0
4.6.2003 5:06

***

Re: Re: prvni
len sa s tymi haluskami nezblaznite. Tie reci o najlepsom slovenskom jedle roznasaju len stredoslovaci, lebo na nich vyrastali. Ale Slovensko nie je len okolie Bystrice a tatier. Ja halusky ani neviem urobit, a nechybaju nam.
0/0
4.6.2003 14:58







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.