Lednová Praha opět patří vínu
Festival vín, vinařství a gastronomie Prague Wine Week 2016 se po roce vrací zpět do Prahy a během předposledního lednového týdne nabídne degustace vín, setkání vinařů i milovníků vín a prezentace vinařství i dovozců. Od pondělí 18. ledna do neděle 24. ledna chystají vyhlášené pražské restaurace, vinné bary a vinotéky pro Prague Wine Week 2016 speciální týdenní menu nebo degustace.
Program festivalu vyvrcholí v pátek 22. ledna Galadegustací v Jalta Boutique Hotelu na Václavském náměstí. Začíná se v 16 hodin a čeká vás mimo jiné degustace medailových vín oceněných v soutěži Prague Wine Trophy. Od pondělí 18. ledna do čtvrtka 21. ledna vás také zveme do degustačního centra Vinograf Wine Bar na Senovážném náměstí, kde budou každý den od 16 a 19 hodin nachystány řízené degustace českých i zahraničních vín. Vstupenky na Galadegustaci stojí 1 000 korun a seženete je přes portál TicketPro.
Galadegustace na Žofíně
Galadegustace, která proběhne ve čtvrtek 28. ledna od 13 do 20 hodin v paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze, se zdaleka netočí jen kolem vína! V pořadí již šestnáctý ročník prodejní výstavy vín a destilátů z celého světa vám totiž kromě vín ikonických značek nabídne k ochutnání šampaňské i skvělé koktejly, vodky, koňaky, gin i whisky, nikaragujský rum či nové bourbony.
Součástí výstavy bude druhý ročník sommelierské soutěže Premier Prix de Sommelier a těšit se můžete i na umění skvělých barmanů a komentované ukázky jejich práce. Vstupenky za 590 korun získáte buď na internetových stránkách akce anebo v Grand Cru Restaurant & Baru; ten objevíte v Petrské čtvrti, jen pár kroků od obchodního domu Bílá labuť.
Slavnostní zahájení Salonu vín 2016
O měsíc dříve než v jiných letech se v podzemí valtického zámku na jižní Moravě otevře nová expozice Salonu vín České republiky se stovkou nejlepších vín aktuálního ročníku. Vína z nové kolekce, která se do Salonu probojovala sítem náročných soutěžních kol, poprvé ochutnáte v sobotu 30. ledna buď sami, anebo v doprovodu sommeliera.
Špičkoví šéfkuchaři ve stejné době a na jediném místě
U zrodu pražského festivalu Chef Time Fest stála snaha sezvat dohromady nejlepší české šéfkuchaře a všechny, kdo milují skvělé jídlo. Akce má zimní a letní variantu; ta zimní odstartovala už na začátku ledna a potrvá celé tři týdny až do čtvrtka 28. ledna.
Osobně poznáte nejlepší kuchaře z předních pražských restaurací, ochutnáte jedinečná menu a můžete se zúčastnit i škol vaření, tematických workshopů Michelin Star Menu nebo Master Chef Menu, kuchařských duelů a dalších akcí. Místem konání většiny z nich je pořádající pražská restaurace AvantGarde.
Pivní festival v Českých Budějovicích
Druhý nejstarší český pivní festival se letos stěhuje z centra Tábora do nového multifunkčního pavilonu T na českobudějovickém výstavišti. Degustační soutěže budou probíhat už od pondělí 1. února, a to v pavilonech R1 a R2.
Samotný pavilon T se pro veřejnost otevře ve čtvrtek 4. února a skvělé pivo tam poteče proudem až do soboty 6. února, kdy v rámci slavnostního večera budou oceněni všichni vítězové. Místo konání se mění, ovšem osmadvacet soutěžních kategorií i struktura soutěže zůstává. Novinkou je devětadvacátá kategorie Cider, těšit se můžete na nejlepší piva z celého světa.
Ani letos nebude v degustačních soutěžích o Zlatou pivní pečeť chybět nejúspěšnější loňský minipivovar, šumavský Kout. V osmnácti kategoriích se pokusí zabodovat také jeden ze statisticky nejúspěšnějších pivovarů v dlouhodobé bilanci degustačních soutěží Zlatá pivní pečeť, náchodský pivovar Primátor. Pozadu nezůstal s jednatřiceti přihlášenými výrobky ani Zámecký pivovar Frýdlant, který mimo jiné zvítězil ve třetím ročníku soutěže o nejlepší turistické atraktivity Česka DestinaCZe 2015 v kategorii Fénix – znovuzrozený projekt: cena Toulavé kamery.
Tři pozvánky na čokoládu
Skvělá zpráva pro milovníky čokolády a sladkostí všeho druhu: vyzkoušejte některý z čokoládových festivalů. Pořádá je agentura ChrisFromParis a užijete si na nich čokoládové workshopy, sladké degustace, výstavy o historii cukrovinek i vaření s čokoládou, k dispozici budou stánky s mnoha dobrotami.
Od čtvrtka 28. ledna do soboty 30. ledna se koná Čokoládový festival v libereckém obchodním centru Forum, od pátku 12. února do neděle 14. února se v čokoládě bude topit obchodní centrum Galerie Šantovka v Olomouci a na konci měsíce, od pátku 26. do neděle 28. února, se odehraje Čokoládový festival v obchodním centru Olympia v Plzni.
Slavnosti moravského uzeného
O víkendu 5. a 6. března provoní hrad Veveří nad Brněnskou přehradou vůně moravského uzeného. Na Slavnostech moravského uzeného neochutnáte jen voňavé maso od několika uzenářských firem, ale také uzené pivo, klobásy, šunky a zabíjačkové speciality. Doprovodný program nabídne farmářské a řemeslné trhy, workshopy, kuchařské show, muziku, hry a soutěže pro děti i masopustní zábavu. Kdo se stane vaším králem moravských uzenářů?
Jídlo z vozu vám nabídne první Food Truck Show
Ačkoli setkání občerstvovacích restaurací na čtyřech kolech bude mít v sobotu 5. března v Česku premiéru, milovníci jídla by na něm neměli chybět! První mezinárodní sraz food trucků se odehraje na Smíchovské náplavce v Praze a kromě klasických vozů tu uvidíte také občerstvovací tříkolky, rikši, přívěsy, obří grily či polní kuchyně. Pokud to počasí dovolí, možná budou k vidění i americké automobily a veteráni – právě v Americe se totiž tradice občerstvení nabízeného z vozu zrodila.
Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz!Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko
Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 000 různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu svůj výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ.
Šťastnou cestu! |