Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čím se krmí Sydney

aktualizováno 
Latiníci by řekli: když jste v Austrálii, jezte jako Australané. Jenže do Austrálie přicházejí nové a nové etnické skupiny a přinášejí s sebou nevídanou a neslýchanou rozmanitost. Zůstalo vůbec typické australské jídlo, které tenhle nájezd přežilo?

Obětí se stalo i jehněčí z písničky Waltzing Matilda. Přežil starý dobrý australský "pie"... Co to je? Říká se tomu koláč, kdybychom to otrocky přeložili podle slovníku. Ale není to koláč. Je to okrouhlý křupavý kus těsta, ve kterém je hermeticky uzavřen hovězí guláš na cibuli nebo hovězí na houbách nebo kuřecí kari atd. Chutná to skutečně dobře, je-li to teplé, ale když vystydne, je to hrozné. I v tomto moderním technicky dokonalém čase to ještě pojídají milovníci rychlých pokrmů stejně jako chudší učedníci, stavbaři a nádeníci pracující za hodinovou mzdu. Je to nejzdravější pokrm a také je nejlacinější. Co ale udělá průměrná žena z domácnosti, když stráví dopoledne v nákupním středisku a nechce se obtěžovat vařením? Jak prosté řešení: může zajít do food hallu, velké haly přímo v nákupním středisku, kde si navzájem konkuruje třeba dvacet exotických restaurací. Může si dát indonéské jídlo, vietnamské, ale obyčejně se spokojí s bílým sendvičem s náplní podle vlastního výběru. Je to čerstvé, je to vydatné a dokonce i zdravé. Ale když si vyjde s přítelkyní, mohou si každá koupit několik tuctů vařených krevet a pečlivě je v prstech loupat během nekonečné konverzace. Snědí je jen tak, beze všeho. Nechají po sobě velké hromady skořápek. To by mohlo být v souladu se starou tradicí původního obyvatelstva starou tři tisíce let. Jen s tím rozdílem, že Aboriginové si krevety tenkrát nemohli uvařit, protože neměli hrnce a pánve, dokud nepřišli běloši se svým kovovým nádobím a kameninovým příslušenstvím spolu s tuberkulózou a spalničkami. Tak to raději opékali na otevřeném ohni. Ale pozor, jestli chcete být "in": krevety, koláče a sendviče jsou pokrmem Austrálie včerejška. Dnes je typický Australan Vietnamec, Číňan, Ital nebo Řek. A tak si dneska mladý úředník udržuje svou plážovou figuru pěkně štíhlou italským zeleninovým salátem nebo řeckými tzaziki. Jiným oblíbeným způsobem, jak se příjemně najíst, je Aussie Barbecue, většinou plynový gril na veřejném prostranství nebo v parku. Lidé jej spustí mincí, jako se spouští hrací automat, a pak si tam opékají přinesené klobásy a jehněcí steaky. Jako zákusek si dají grilované banány a ananasy. Zní-li to všechno příliš jednoduše, pak tu je také Sydney avantgardních restaurací, kde za pouhých 25 dolarů za talíř můžete přihlížet bitvám osvícených šéfkuchařů o gurmánský svět. Nabídnou vše. Od vypasených tlustých housenek až po klokany bez chuti, od královských krevet až po langusty Thermidor, od hovězí kotlety z ramínka až po steaky z pštrosa emu, od suši a sušimi po mečouna, se může ten, kdo chce, přijet do starobylé i nové Austrálie potěšit množstvím, jednoduchostí a rafinovaností. Za stolem potká Austrálii včerejška, ale také vstoupí do příštího tisíciletí a éry jídelní globalizace.

Autor je spolupracovníkem redakce

Autor:




Nejčtenější

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Některé turistické stezky a cyklotrasy v Národním parku Šumava jsou po...
Šumavský park chce zakázat vstup do lesů. Na stezky padají stromy

Nevyrážejte do lesů kolem Nové Pece a Stožce, mnoho turistických tras je stejně neprůchodných. Takové varování vydal ráno Národní park Šumava. Silný vítr o...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Další z rubriky

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Šílený přístav v Bangladéši
VIDEO: Nás nedostanou. Kurz přežití v šíleném přístavu v Bangladéši

Bangladéšský přístav v Dháce je stejný jako celá země. Přelidněný, přeplněný, plný odpadků a boje o přežití. Míchají se zde staré bárky s moderními loděmi,...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.