Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Když Chorvatsko, tak se vším všudy. Delikatesy, které musíte ochutnat

aktualizováno 
Bývalá Jugoslávie je domovem masitých specialit, ale také výtečných nápojů, jako jsou višňový likér maraskino, rozličné pálenky a vína z Pelješace. Podívejte se, co všecho stojí za ochutnání z chorvatské kuchyně.

Salám kulen | foto: Shutterstock

Hojnost je slovo, které dobře popisuje kuchyni většiny přímořských států, Chorvatsko nevyjímaje. Čerstvé ryby, zelenina plné chuti, mnoho delikates z vepřového a silná černá káva připravená v džezvě. To všechno jsou typické chutě regionu.

Fíky a víno

Mezi suroviny, jež jsou pro nás středoevropany exotické, patří v Chorvatsku fíky. Nejúžasnější jsou čerstvé, jen tak utržené ze stromu nebo koupené na trhu. Za nejchutnější bývá považována odrůda zamorčica.

Nedaleko pobřeží nezapomeňte ochutnat nepečený dezert zvaný smokvenjak, do nějž se kromě sušených fíků dávají též mandle a hroznová pálenka, na ostrově Vis pak jeho variantu viški hib. V okolí Šibeniku zase dělají slaný soparnjak naplněný fíky, mangoldem a olivami, pro Dalmácii je typický koláč s náplní z mletých fíků.

Ke sladkým fíkovým delikatesám se skvěle hodí dezertní vína, ceněný je třeba dalmácký prošek. Ovšem kombinaci se sladkostmi unesou i chorvatská červená: kabernet z Istrie, kaštelet z Hvaru, babic z Primoštenu.

Pokud se rozhodnete víno pít volnějším tempem, jděte na to jako místní a objednejte si bevandu, tedy červené víno s vodou, nebo gemiš, což je bílé s minerálkou.

Travarica zní podobně, jako slivovica nebo jiné pálenky, ale nemusíte mít...
Ajvar je čalamáda, připravovaná především z červených paprik s lilkem, česnekem...

Kromě vína se hrozny v celé zemi mění ještě v jednu specialitu a tou je loza čili lozovačka – pálenka z vína. Hlavně ta domácí bývá trošku hrubší než grappy z nedaleké Itálie, ovšem jako digestiv je výtečná.

Na koho má lozovačka příliš mnoho procent alkoholu, může jídlo zakončit vyhlášeným likérem maraskino, který se dělá z dalmácké odrůdy višní zvané maraska a patřil k oblíbeným nápojům vojevůdce Napoleona nebo britské královny Viktorie.

Intenzivní chuť, jakou neznáme

K pestrému jídelníčku, který chorvatská tradice nabízí, patří neodmyslitelně čerstvě vylovené ryby a jiné mořské potvory, ke kterým se skvěle hodí zeleninové saláty. Ty mají díky dostatku sluníčka intenzivní chuť, jakou v našich zeměpisných šířkách sotva zažijete. Do salátů se báječně hodí různé čerstvé sýry, za rozumné ceny se dají pořídit ovčí, kozí i kravské.

Fotogalerie

Pokud ovšem chcete sáhnout po skutečné mléčné specialitě, nevynechejte sýr z ostrova Pag. Pažské sýry z mlékárny Gligora opakovaně bodovaly na světových sýrařských soutěžích. Není divu, když je ovčí mléko intenzivně voňavé díky bylinkám, na nichž se stáda pasou.

A i když na to v horkém letním počasí není vždycky nálada, aspoň jednou během prázdnin stojí za to zkusit některou z masitých specialit: kromě obligátních čevapů taky dušené hovězí pašticada nebo drůbeží žgvacet.

Vyhrajte pobytový poukaz do Chorvatska!

Čtěte sobotní magazín Víkend DNES a soutěžte každý prázdninový víkend o pobyt v Evropě.

Chorvatsko Makarska
Chorvatsko Makarska
Chorvatsko Makarska

Tento víkend je ve hře týdenní dovolená s polopenzí a vlastní dopravou pro dvě osoby od 17. do 24. září v Pavilonu Dukić-A Neptun Klub v chorvatském letovisku Promajna. Soutěžní otázku najdete v sobotu 6. srpna v magazínu Víkend DNES, který připravil velké prázdninové téma „Utajené Chorvatsko“. Úplná pravidla soutěže naleznete na www.mfdnes.cz/vikend.

Autoři:




Nejčtenější

Specialized Turbo Vado 4.0
Jak se přilepit hobíkovi na záda. Test elektrokola do města i na výlet

I největší skeptici už vidí, že expanzi elektrokol nic nezastaví. Po velkém průlomu v Německu, Rakousku a Švýcarsku v uplynulých letech definitivně zasahují i...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Typický obrázek z německé Rujany: plážové „domečky“ jako ochrana před stálým...
Hrachovka z pytlíku, vlny studené. Jak se za Československa jezdilo k moři

Praotec Čech nás zavedl do středoevropské kotliny, rok 1918 nás v ní hranicemi uzavřel. Výsledek: nemáme moře. A přece jsme po jeho vlnách vždycky toužili....  celý článek

Další z rubriky

Výhled na pobřeží ostrova Gran Canaria
U Kanárských ostrovů je hnědé moře, zamořují jej sinice

Návštěvníky Kanárských ostrovů může v těchto dnech na vyhlášených plážích překvapit odpudivá barva moře. Kvůli vysokým teplotám vody se zde rozbujely sinice,...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.