Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Na majácích nestraší, říká strážce v Chorvatsku. A večeři si ulovíte

aktualizováno 
Jaké by to bylo, odstěhovat se na maják kdesi uprostřed moře? Zkuste to! Může to být dostupnější, než byste řekli – v Chorvatsku totiž pronajímají turistům majákové apartmány. A hlavně jeďte ve více lidech, protože život na majáku je osamělý, popisuje v rozhovoru pro Víkend DNES Vojislav Šain.

Maják na chorvatském ostrově Velká Palagruža | foto: Profimedia.cz

Teď na jaře zaplatíte za rodinné ubytování na majáku pro 4 lidi od 70 eur (cca 2000 Kč) za noc, pobyt o letních prázdninách vyjde od 650 eur (cca 18 000 Kč) za týden. Doprava a jídlo budou pochopitelně ve vaší režii.

„Dovezte si zásoby potravin na celý pobyt, avšak budete-li jen trochu šikovní, můžete si něco čerstvého k snědku nalovit v moři, vody okolo majáku jsou považovány za nejbohatší rybářský revír celého Jadranu,“ říká Vojislav Šain, strážce majáku Palagruža, který leží na nejvzdálenějším chorvatském ostrově téhož jména uprostřed Jaderského moře. Plavba na kousek pevniny o rozměrech 1400 x 300 metrů, vzdálený zhruba 120 kilometrů jižně od Splitu, zabere z přístavu Korčula tři hodiny rychlým člunem.

Straší na majáku?
Proč by mělo?

Na českých hradech – a to taky bývají starobylé kamenné věže trčící na opuštěných místech, podobně jako vaše majáky – to není až taková výjimka.
No, nevím jak jinde, ale v případě mého majáku na ostrově Palagruža vás asi zklamu, u nás se nic takového neděje.

Vojislav Šain pracuje už 16 let jako strážce majáku na ostrově Palagruža

Vojislav Šain pracuje už 16 let jako strážce majáku na ostrově Palagruža

Navzdory mnohasetleté historii ostrova postrádáte jakékoli tajuplné legendy?
Pokud jde o legendy, tak o těch opravdu nic nevím. Ale máme tu pár historicky doložených pozoruhodných faktů.

Sem s nimi.
Archeologové našli důkazy, že Palagruža bývala ostrovem starořeckého válečného hrdiny Diomeda. A z historie též víme, že se na Palagruže zastavil na večeři se svou flotilou deseti galér papež Alexander III. o Popeleční středě 9. března 1177, když ho uchvátil půvab ostrova během plavby do Benátek.

Proč jezdí lidé na váš ostrov dnes?
Přijeďte se podívat, ostrov je opravdu nádherný a naše pláž ještě hezčí. Navíc tu máme úžasné počasí: skoro pořád lehce větrno a hodně slunečno. Ostrovní přírodní rezervace je domovem řady endemických, tedy jinde neexistujících rostlinných i živočišných druhů.

Co bych měl jako turista nutně vědět, než k vám vyrazím?
Určitě nemůžete vyrazit jen tak, pobyt si musíte předem objednat prostřednictvím webu www. plovput.hr. Na ostrově jsou jen dva apartmány a bývají rezervované dlouho dopředu. Pokud budete mít štěstí a máme místo, pak si ještě před vyplutím z Korčuly nakupte potraviny a pití na celou dobu pobytu. Na ostrově neseženete opravdu nic s výjimkou dešťové vody, kterou coby jediný přírodní zdroj sladké vody pečlivě shromažďujeme v obří nádrži a osobně ji běžně piju, případně čerstvých ryb, tedy pokud je dokážete ulovit.

Maják Palagruža se dostal i na chorvatské poštovní známky.

Maják Palagruža se dostal i na chorvatské poštovní známky.

Která ryba je vaše nejoblíbenější?
Mořský okoun. Je jich tu spousta, maso má jemnou, lehce aromatickou chuť a minimum kostí, od nichž se navíc dobře odlupuje.

Jaký recept na přípravu poradíte?
Ten si s dovolením nechám pro sebe. Ale můžete ho tady na Palagruže ochutnat, občas večeřím společně s hosty.

Jak vlastně vypadá běžný den na majáku?
Turisté samozřejmě odpočívají, proto sem přece přijeli. No a já mívám třikrát denně pravidelné vysílačkové seance s kolegy z jiných majáků, nejčastějším tématem bývá počasí, a mezitím uklízím, opravuju, vařím, rybařím.

Co po vás žádali, když jste se o tu práci hlásil?
To bylo už před šestnácti lety a jsem šťastný, že mě vybrali. Důležité je poradit si s čímkoli. Musíte umět kousek od všeho: být tak trochu elektrikářem, klempířem, malířem, mechanikem, kameníkem, rybářem, kuchařem... Skoro každá profese, na kterou si vzpomenete, tady na ostrově uprostřed Jadranu přijde vhod. Musíte udržovat v pořádku světlo na majáku, baterie, zdi i okna, umět opravit loď...

Váš ostrov roste do výšky 90 metrů nad mořem. Kolik schodů musíte denně naběhat?
Není to nic hrozného, jen dvakrát denně musím dojít na pláž a zpět, ta cesta zabere asi půl hodiny. Ale ne že bych musel něco tahat na zádech. Na těžké náklady tady máme lanovku.

Fotogalerie

Jak často se dostanete na pevninu?
Každý druhý měsíc na třicet dní. Na majáku se ve službě střídáme – vždy žijeme měsíc na ostrově a měsíc na pevnině.

Může si strážce majáku vzít dovolenou?
Ne. Místo toho máme ty třicetidenní pobyty na pevnině.

Jaká je největší výhoda a nevýhoda téhle práce?
Totéž: spousta samoty!

Vy jste sám rád?
Nevadí mi to, ale nemusím to mít pořád. Interakce s jinými lidmi je asi to, co postrádám během pobytů na majáku nejvíc. Naštěstí je tu ta možnost setkávání s turisty, kteří k nám přijíždějí.

Jaké máte kromě turistů a vysílačky ještě spojení se světem?
Mobil ani internet na ostrově není, máme jen slabý signál televize a rádia.

Ideální únik od přetechnizované a zrychlené civilizace.
Ano, tak to je.

Opuštěné pláže a památky?

Jen utopie z katalogů, tohle je realita

Thajský ostrov Ko Phi Phi Leh a často fotografovaná zátoka Ao Maya bývá ve skutečnosti plná turistů.

Platí pro pobyt na ostrově nějaká speciální pravidla? Napadá mě například zákaz alkoholu, zvířat, dámských návštěv?
Pokud děláte dobře svou práci, žádná omezující pravidla nejsou. A mimochodem – ženy jsou na ostrově vítány.

Na jaký komfort se mohou těšit?
Apartmány jsou dokonale zařízené, takže standardní pohodlí rozvinutého 21. století.

Prověřujete nějak adepty pobytu na ostrově předem? Už jste někdy někoho odmítli?
Ne, nic takového se nikdy nestalo. Není důvod cokoli prověřovat, každý je vítán.

Přesto: napadají vás typově turisté, kterým byste cestu k vám raději nedoporučil?
Mám je rád všechny, ačkoli... Když už se ptáte... Možná když je někdo vlezlý nebo by si tady chtěl nějak moc vymýšlet.

Jakou máte zkušenost s českými turisty?
Pokud si dobře vzpomínám, tak zatím žádnou. Dosud u mě nikdo od vás během mých služeb na ostrově nebydlel.

Jaký den z těch 16 let služby na majáku vám utkvěl v paměti nejvíc?
Je těžké vybrat jeden konkrétní den. Ale když to musí být, pak snad ten, kdy jsem prostřednictvím vysílačky sledoval narození vnučky.

Kdybych vás požádal, abyste popsal život na majáku jedním slovem, které by to bylo?
Osamělost.

A jak dlouho hodláte v té osamělosti žít?
Pro práci na majáku nemáme stanovený věkový limit, ale v 65 letech obvykle lidé u nás v Chorvatsku chodí do důchodu.

Chorvatské turistické novinky

Vzpomínky na Vinnetoua
Oblast Starigrad–Paklenica chystá setkání fanoušků Karla Maye a filmů o Vinnetouovi, jež se v Chorvatsku točily. Akce se koná od 4. do 11. června na oslavu půlstoletí filmů Vinnetou a míšenka Apanači + Old Firehand. Fanoušci uctí 6. června první výročí úmrtí Pierra Brice, filmového představitele indiánského náčelníka. www.rivijera-paklenica.hr

Pevnost Barone v Šibeniku
V Šibeniku letos v zimě otevřeli druhou zrenovovanou městskou pevnost. K už dříve otevřené pevnosti svatého Michala přibylo opevnění Barone, které nabízí spoustu novinek včetně high-tech muzea s technologií „augmented reality“ (rozšířené reality), rozhledny, dětského hřiště či pestré gastronomické nabídky. www.barone.hr

Stari Grad oslaví 2400 let
Na sklonku léta, od 7. do 11. září, vypuknou hlavní oslavy 2400 let od založení nejslunečnějšího města v Jaderském moři. Stari Grad založili na ostrově Hvar roku 384 př. n. l. Řekové. Připluli z ostrova Pharos a v dlouhé chráněné zátoce, za kterou leží úrodné pole se zdroji pitné vody, našli báječné místo pro život. www.stari-grad.eu

Nová linka z Prahy do Záhřebu
V sobotu 21. května poprvé vzlétla nová přímá linka mezi Záhřebem a Prahou. Létat se bude až do konce října každé úterý, čtvrtek, sobotu a neděli. Zpáteční letenky jsou v prodeji od 129 eur včetně občerstvení i odbaveného zavazadla do 23 kg, s přestupem lze od 159 eur doletět do Splitu, Dubrovniku či Zadaru. www.croatiaairlines.hr

Palagruža je ostrůvek uprostřed Jaderského moře.

Palagruža je ostrůvek uprostřed Jaderského moře.

Autor:




Nejčtenější

Zajímavý pohled na Velký Blaník z hrany Křížovského lomu
Zlato, granáty i mramor. Výlet za opuštěnými lomy blanických rytířů

Blaničtí rytíři napadnou samozřejmě každého, kdo míří na vrchol Velkého Blaníku. Ale jeho širé okolí v sobě ukrývá skutečné poklady. Těžilo se tu zlato,...  celý článek

Přílet Airbusu A380 do Prahy
Další ranvej pro Ruzyň? Gatwicku stačí jedna, lidí zvládne trojnásobek

Letiště Praha chystá zásadní investici do nové paralelní vzletové a přistávací dráhy, aby mohlo odbavit nejméně 21 milionů cestujících ročně. Ve světě však...  celý článek

Wadi Al-Salam v Iráku je největší hřbitov na světě.
OBRAZEM: Největší hřbitov světa. V Údolí míru odpočívají miliony lidí

U města Nadžaf v Iráku se na ploše šest kilometrů čtverečních nachází hřbitov Wadi Al-Salam, který je všeobecně považován za největší světa. Přesný počet...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

Kristina se vydala na cestu, aby sebe i druhé zbavila strachu z neznámého.
Sama uběhla 1840 km přes Írán. Bojovala tak proti strachu Evropanů

Její okolí si myslelo, že se zbláznila, když chce sama běžet muslimskou zemí. Čtyřiačtyřicetiletá Kristina Palténová se ale nenechala odradit. Nazula běžecké...  celý článek

Další z rubriky

Český lingvista a světový expert na lakotštinu Jan Ullrich
Český lingvista učí indiány jejich rodný jazyk. Jeho knihu má i Obama

Světový expert na lakotštinu Jan Ullrich se přátelí s lakotskými náčelníky, učí jejich potomky indiánský jazyk a pomáhá jim tak hledat smysl života. „Siouxové...  celý článek

Pouliční prodejci jídla začínají z Bangkoku postupně mizet.
Perla Bangkoku v ohrožení, úřady chtějí zakázat pouliční kuchyně

Hlavní město Thajska chce do konce roku zakázat místní typické pouliční kuchyně. Mají uvolnit více místa chodcům, sdělila radnice thajské metropole. Prioritou...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.