Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Čas švýcarského burčáku

  16:02aktualizováno  16:02
Na Alpy se snáší první sníh, krávy sestupují z vysokohorských pastvin a lidé v údolí si teprve teď doopravdy užívají. Říjen, to je pro Švýcary čas pečení kaštanů a pití burčáku. Potomci horalů v kantonu Wallis, který proslul hlavně "nejfotogeničtější" horou planety - Matterhornem - se scházejí uprostřed vinic k "obřadu" brisolée.

Hostina brisoléé
"Během měsíce, kdy se pije burčák, tady sotva najdete člověka, který by na brisolée aspoň dvakrát nezašel. Vždyť na ně čekáme celý rok!" připomíná walliský turistický manažer David Guntern.

Co to je, ono brisolée? Jedna velká hostina, třebaže podle kuchařky Vybraných walliských receptů jde vlastně jen o ty pečené kaštany.

"Lidé ve Wallisu tak oslavují podzimní čas společného zrání vína i kaštanů a dopřávají si hody," říká Alena Koukalová, manažerka Švýcarské turistické centrály v Praze.

Na stůl se tedy k horkým kaštanům a sklence burčáku nalévají také archivní vína a snášejí vybrané druhy sýra jak v tuhém, tak tekutém stavu coby raclette (což je seškrábnutý kus rozpůleného, bleskově nahřátého kulatého alpského bochníku, podávaný s teplou bramborou ve slupce, cibulkou a okurkou).

Součástí hodů bývají rovněž mísy čerstvého ovoce a také specialita tohoto kantonu: sušené maso (zářivě rudé lahodné plátky syrového hovězího dostávají tu pravou chuť po tradiční kořenářské proceduře a následných čtyřech až deseti týdnech sušení). Tečkou bývá "williamska", místní vyhlášená hruškovice.

Chateau de Villa
Jedním z center "svátku" brisolée je rozlehlé a hlavně živé vinařské muzeum Chateau de Villa v městečku Siérre. Jako celý tenhle zemědělský kraj od Brigu přes prastarý Sion po Martigny, i Siérre vyrostlo na řece Rhôně.

Pohled k jejím břehům, to není nic moc úžasného, vybudovali tu totiž ohromnou továrnu. A přestože mnoho místních našlo ve fabrice práci, snad nikdo z nich nenechal ležet ladem svá políčka ve strmých terasovitých jižních svazích, jež se z malebného údolí tyčí až k vlekům lyžařského střediska Crans-Montana.

Révu ve Wallisu pěstují ve výškách od 500 až do 1100 metrů nad mořem, to je vůbec nejvýš v Evropě. Přesto se jí tady dobře daří, a to díky zdejšímu relativně teplému a suchému větru. Tenhle fén málokdy pustí nad údolí mraky, takže tu mívají až 300 slunečných dní v roce, i když se okolní alpské štíty často schovávají v oblacích.

A tak třeba při procházce po šestikilometrové vinařské stezce ze Salgesch do Siérre narazíte i v září na stromy obsypané meruňkami, a teď v říjnu dokonce i na fíky či ohromné plody kiwi. Vedle stovky druhů motýlů se zde vyhřívají i třeba štíři...

Prastará tradice vína
Pěstovat víno právě tady je velmi starý nápad. Na březích Rhôny se uchytilo už v prvním století před Kristem díky Caesarovým vojákům. Války mohou rovněž za to, jak jsou zdejší vína rozmanitá. Do roku 1815, než se Wallis připojil ke Švýcarské konfederaci, se obyvatelé kraje sevřeného mezi horami nechávali najímat jako žoldáci. Z bitev pak často přiváželi i rostlinky révy.

Zraje tu úžasné víno. Určitě nejlepší švýcarské. "Oni ho lidé jinde snad ani nemohou poznat, protože my ho tady všechno vypijeme," žertují místní. Pravda, zdejších pět tisíc hektarů je popelkou oproti třeba stotisícihektarovému Bordeaux.

Může se hodit

Jak se tam dostat
Zpáteční letenka do Curychu včetně tax začíná s aeroliniemi Swiss od 4200 korun. Do Brigu, Sionu či Martigny jsou to pak ještě zhruba tři hodiny luxusním vlakem. Lze jet též nočním lehátkovým vlakem z Prahy (18.17) do Curychu (6.27). Zpáteční jízdenku do Curychu lze koupit od 118 eur (asi 3500 korun).

Vzhledem k drahé dopravě ve Švýcarsku se vyplatí předplatné Swiss Pass (na 4 dny do vlaků, lodí i autobusů od cca 3000 korun ve vybraných cestovních kancelářích).

Kde hledat další informace
www.MySwitzerland.com
www.swiss.com
www.sbb.ch
www.valaistourism.ch


 

Nejen burčák, ale i vynikající walliské víno se podává spolu s pečenými kaštany při svátečním jídle brisolée

Vinice kantonu Wallis na jižních svazích Alp nad řekou Rhônou dají ročně 50 milionů litrů skvělého vína

Autoři: ,




Nejčtenější

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Další z rubriky

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Jak létají Češi. Letenka za 300 tisíc a cesty kolem světa

Kolik jste ochotni zaplatit za letenku na vysněnou dovolenou či pracovní cestu? Český rekord za poslední půlrok drží letenka za bezmála tři sta tisíc korun....  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.