Jsou to určitě hranolky a majonézou – pokud možno zakoupené na bruselských náměstích Place Jourdan nebo Place Flagey. Pro většinu Belgičanů by to však nebylo úplné. K hranolkům musí být aspoň pořádný hrnec mušlí, které se připravují na iks způsobů – po námořnicku, po provensálsku, na bílém víně, na hlemýždích, na smetaně, s pepřem a bůhví jak ještě. Mušle jsou samozřejmě jen jedním z desítek plodů moře, které se tu pojídají – vedle humrů, krabů a ryb všeho druhu. A u hranolků je někdy může nahradit i pořádný hovězí biftek – i to je prý ještě národní jídlo. Jen ve Flandrech ohrožuje pozici mušlí s hranolky carbonade, tedy vepřové ve vlastní šťávě. To se podává se zelím, ale na rozdíl od podobného českého jídla, moravského vrabce, není tak tučné. Je v něm názorně cítit vliv blízké německé kuchyně a její záliby v zelí. Ze severu Belgie je i waterzooi, zeleninová polévka se smetanou, někdy připravovaná s kuřecím nebo rybím masem. Ve francouzsky mluvícím Valonsku by mohla roli carbonade sehrát čekanka (chicon), kdyby ji jako witloof neměli ve stejné oblibě i Vlámové. Často se jí jen syrová, s jablky a se sýrem. Existuje však i řada rafinovaných receptů na přípravu žlutobílých čekankových puků, decentní čekanková polévka nebo čekanka v šunce zapečená se sýrem. Pokud se u nějakého jídla objeví přídomek "a la flamande" nebo "a la belge", lze skoro najisto počítat s tím, že v něm bude pivo, ať už jako omáčka, marináda, kapání nebo přísada do těsta. Pivní kuchyně je tu velmi bohatá.
Belgie je rájem všech gurmánů
Jsou to určitě hranolky a majonézou – pokud možno zakoupené na bruselských náměstích Place Jourdan nebo Place Flagey. Pro většinu Belgičanů by to však nebylo úplné. K hranolkům musí být aspoň pořádný hrnec mušlí, které se připravují na iks způsobů – po námořnicku, po provensálsku, na bílém víně, na hlemýždích, na smetaně, s pepřem a bůhví jak ještě. Mušle jsou samozřejmě jen jedním z desítek plodů moře, které se tu pojídají – vedle humrů, krabů a ryb všeho druhu. A u hranolků je někdy může nahradit i pořádný hovězí biftek – i to je prý ještě národní jídlo. Jen ve Flandrech ohrožuje pozici mušlí s hranolky carbonade, tedy vepřové ve vlastní šťávě. To se podává se zelím, ale na rozdíl od podobného českého jídla, moravského vrabce, není tak tučné. Je v něm názorně cítit vliv blízké německé kuchyně a její záliby v zelí. Ze severu Belgie je i waterzooi, zeleninová polévka se smetanou, někdy připravovaná s kuřecím nebo rybím masem. Ve francouzsky mluvícím Valonsku by mohla roli carbonade sehrát čekanka (chicon), kdyby ji jako witloof neměli ve stejné oblibě i Vlámové. Často se jí jen syrová, s jablky a se sýrem. Existuje však i řada rafinovaných receptů na přípravu žlutobílých čekankových puků, decentní čekanková polévka nebo čekanka v šunce zapečená se sýrem. Pokud se u nějakého jídla objeví přídomek "a la flamande" nebo "a la belge", lze skoro najisto počítat s tím, že v něm bude pivo, ať už jako omáčka, marináda, kapání nebo přísada do těsta. Pivní kuchyně je tu velmi bohatá.
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
Unikátní přírodní úkaz na Litovelsku: povodně protrhly meandr řeky Moravy
Odborníci z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK) a vědci z katedry geoinformatiky Univerzity...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Jako v pohádce. Japonský park pokryly koberce modrých květů hajniček
Turisté z celého světa míří v těchto dnech do veřejného parku Hitači na ostrově Honšú. Na 350...
Chmury otce Fouras. Pevnosti Boyard hrozí zkáza, ničí ji nápory vln
Pevnost Boyard, která se stala dějištěm populární televizní soutěže, ohrožují rozmary počasí. Kvůli...
{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}
{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}
Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností
Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...
Nevzdávejte cestovatelská předsevzetí. Jaro jen ten pravý čas procestovat Evropu
Advertorial Evropské metropole jsou známé tím, že jsou v létě plné turistů. Předběhněte je a vydejte se na...
Poutní místa v Česku zažívají renesanci, říká autor populární knihy
Lidé stále častěji hledají lokality, kde mohou uniknout před dnešním komplikovaným světem. Návod na...
Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis
Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...
VIDEO: Nahlédněte do Indie očima české poutnice hnutí Hare Krišna
Indická republika je sedmá největší a s více než miliardou obyvatel jednou z nejlidnatějších zemí...
Pronájem obchodních prostor 34 m2 - ulice Sokolovská Karlovy Vary - Rybáře
Sokolovská, Karlovy Vary - Rybáře
10 000 Kč/měsíc