Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Studium v Austrálii mě zklamalo, říká Češka. Zato se naučila potápět

aktualizováno 
Někdy se člověk dostane přes oceán proto, aby mu spadly růžové brýle a naučil se třeba něco, o čem předtím ani nesnil. Markéta Dolská z Telče se vydala studovat cestovní ruch do Austrálie. Zatímco škola ji velmi zklamala, naučila se během dvou let potápět a procestovala řadu zemí.

Markéta Dolská přijela do Austrálie studovat. Škola ji však zklamala, naučila se proto potápět a procestovala řadu zajímavých míst. | foto: www.playtvak.cz

Markéta Dolská zamířila do Austrálie po maturitě na gymnáziu. Chtěla vystudovat obor Cestovní ruch na Vyšší odborné škole v Sydney. Studium ji však velmi zklamalo. „Zdejší školy jsou jedna velká katastrofa,“ říká. Devadesát procent škol podle ní využívá studenty kvůli penězům a naopak devadesát procent studentů využívá školy pouze kvůli získání víza, aby tady mohli pracovat.

Škola začíná v osm hodin ráno, ale studenti na vyučování přicházejí mezi devátou a desátou hodinou, líčí mladá Češka v pořadu Australský sen pro televizi Playtvak.cz. Obdobně odpolední vyučování, které začíná ve 13 hodin, mnozí opouštějí hned po zapsání docházky, třeba po deseti minutách. „Vyšší odborná škola je tady jednodušší než základní škola v Česku,“ uvedla Markéta Dolská.

Mladá Češka kritizuje nejen úroveň vzdělání, ale i praktiky během vyučování. Když se studentům nedaří při nějakém testu, učitelé jim prý rozdají výsledky, které si do svých prací doplní a pak je odevzdají jako svoje vlastní. Markéta varuje zájemce, kteří by se chtěli ve škole v Austrálii naučit anglicky, ať s tím nepočítají. „Osmdesát procent studentů v naší škole anglicky neumí. Na otázku, jak se jmenují, odpovídají, že se mají dobře,“ vypráví.

Nakonec si však Markéta stejně pobyt u protinožců chválí. Vzhledem k tomu, že jí škola nezabrala žádný čas, vydělala si dost peněz na brigádách a našetřila si na cesty. Nedávno se vrátila z Velkého bariérového útesu, kde se potápěla. Ze své „základny“ v Sydney procestovala nejen Austrálii, ale i řadu dalších zemí včetně Japonska, Číny, Malajsie a Indonésie. Naučila se dobře potápět a tato aktivita se stala jejím velkým koníčkem.

Autor:


Témata: Austrálie


Nejčtenější

Vulkán Bromo v Indonésii
Rozdávají život i smrt. Podívejte se na nejkrásnější sopky světa

Jsou divoké, nespoutané, občas nebezpečné a vždy fascinující. Možná ty vůbec nejkrásnější najdete v Indonésii, ale ani na dalších místech nebudete zklamáni....  celý článek

Velký bariérový útes, obrazem
Odumírající korálové útesy může zachránit obyčejný ocet

Hvězdici trnitou, která devastuje korálové útesy napříč Tichým a Indickým oceánem, lze zlikvidovat obyčejným kuchyňským octem. Podle agentury AFP na to přišli...  celý článek

Do terénu, na polňačky nebo lesní cesty, se hodí silnější kola od průměru 20...
Koloběžky nejsou jen pro děti. Jak se na nich jezdí a jakou vybrat

Na koloběžce jezdili králíci z klobouku, Hurvínek i Krteček. Dávno to však není jen zábava pro děti nebo pohádkové postavičky. Kouzlo koloběhu objevují i...  celý článek

Chrám Sagrada Família
Zlatý důl jménem Gaudí. Milovníci umění musí v Barceloně tvrdě platit

Za návštěvu památek geniálního španělského architekta zaplatíte v Barceloně majlant. Rok od roku vstupné zdražuje, navíc se zpoplatňují i dříve bezplatné...  celý článek

Další z rubriky

Dovolená u moře.
Zahraniční dovolená 2017: ještě dražší Chorvatsko a vyprodané Řecko

Ten, kdo se chce letos v létě opalovat v Řecku nebo Španělsku, udělal nejlíp, když si pobyt objednal už v zimě. U těch nejžádanějších zájezdů teď už cestovky...  celý článek

Cestovatel Jiří Kolbaba projel všech šest světadílů a navštívil přes 130 zemí....
Terorismus změnil svět, mladí se dnes bojí cestovat, říká Jiří Kolbaba

Procestoval 136 zemí světa, miluje Island a Antarktidu. „Mohl bych žít kdekoli, ale doma jsem pořád v Česku,“ říká populární cestovatel. Přitom až devět měsíců...  celý článek

Pudinkový dort s ovocem a šlehačkou
Pudink v hlavní roli. Sladkosti, které se rozplynou na jazyku

Jedna z nejobyčejnějších kuchyňských ingrediencí bývá obvykle spojována jen s dětskými svačinkami. Byla by ale škoda nechat pudinku jen tuhle vedlejší roli....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.