Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Americky sendvic se do normalnich ust nevejde

  7:32aktualizováno  7:32
- Tak co, uz jste meli moznost okusit americke donaty? Mnozi uz asi ano. A prave ti mnozi mi mohou namitnout, ze kobliha neni jedinou posedlosti Americanu, s niz se setkali. Vedle uz take jednou vzpominanych muffinu (mafin je vlastne neco jako babovicka rovnez s ruznorodymi prichutemi - mj. ostruzinovou, makovou, citronovou, cokoladovou, boruvkovou -, coz bychom my doma mohli povazovat za "normalni", ale uz mene zkusenosti mame s pouzitim mrkve nebo dokonce kukurice v pecivu -, ale mohu vas ujistit, ze je to take chutne), ktere jsou prodavany skoro na kazdem roku obdobne jako koblihy, zaujme kazdeho turistu domorodec dychtive pojidacici sandwich. Sendvice jsou dalsi posedlosti Americanu.

Vedle americkych sendvicu vypadaji nase oblozene
chlebicky (jakkoliv mohutne naparadene salaty a strouhanym syrem) bez
nadsazky jako vyplasene jednohubky. Vidite, a takove - tedy open face -
otevrene, tady popularni nejsou a temer nikde se s nimi nesetkate.

     Takze sendvice. To uz je opravdu jidlo. Kdyz jsem je videla poprve,
nemohla jsem pochopit, jakze je mohou stravnici dostat do ust. A taky
nedostanou. S tim se uz pocita. Ale nikoho to z tech, co si je
objednaji, nestresuje. Vzdyt existuje docela pohodlny zpusob,  jak
takovy sendvic sporadat. Uhodli jste: RUKAMA. Myslim, ze nikde na svete
neuvidite v kultivovane a technicky rozvinute zemi lidi tak casto jedici
rukama jako prave na tomto kontinentu.  Evropske pristehovalce to
privadi zpocatku z miry: sahat do nesporadatelne housky ci chleba
(ktereho je tady nejmene na dvacet druhu, pricemz nejoblibenejsim je
bily a whole wheat, podobajici se svou konzistenci a vizazi spise hoube
nezli chlebu)  nebo vybirat ty nejchutnejsi kousky prilohy ci hlavniho
jidla z "pita breadu" (tj. bezkvasnicova placka, ostatne podle odborniku
na stravovani pry nejzdravejsi druh chleba vubec) - to bylo nad jeho
evropske predstavy o jakemkoliv stravovani.  Nicmene je to tak.  A
rukama se ji vsude, a i za necekanych okolnosti,  a to i presto,  ze se
nabizi pribor nebo lzicka. Ono je to totiz nejpohodlnejsi, nejjistejsi a
take nejjednodussi - french fries (smazene hranolky),  chicken wings
(kureci kridylka),  Kentucky Fried Chicken (vyhlasene smazene kousky
kurat KFC),  hamburgery i ony klasicke sendvice.  To jsou ta nejznamejsi
jidla,  ktera projdou nejdrive stravnikovyma rukama,  nezli si je spusti
do zaludku.  Jestlize budete  podrobeni onou zkouskou snist sendvic
nalozeny vsim moznym a jeste prolity kecupem ci ruznymi druhy dresingu,
pak vam garantuju,  ze si na pomoc ty svoje ruce take zavolate.

     Sendvice chce jist (a tim padem i prodavat) kazdy.   A s tim i
stravovaci byznys uz pocita.  Ten, kdo se zabyva jidlem, pocita se
stolem ci pultem, kde se budou "vyrabet" sendvice.  Ono to ani moc
nepotrebuje.  Predstavte si oblozeny chleba nebo housku (mimochodem
velkou jako chlapska dlan).  Vlastne - presneji receno - vystlany vsim
moznym.  A protoze strava v Kanade je skutecne za babku, tak vyrobit
takovy sendvic take.  Ale za babku se uz prodat nemusi.  Takovy dobry
sendvic  prijde zhruba na 3.95 (plus taxa, coz je zhruba 4.50 dolaru,
pricemz minimalni hodinova mzda cini 6.85).  O nic levnejsi neni ani
syrovy ci zeleninovy (vegetable - posedlost vegetarianu),  a nakonec by
podnikatele nebyli podnikateli, kdyby takovy trend vegetarianske stravy
hned nepodchytili prodejem s lakave znejicimi nazvy.  K nejpopularnejsim
sendvicum vubec patri tzv. Club House Sandwich, coz jsou tri platky one
chlebove houby nad sebou, ktere jsou prolozeny obvykle platky syra,
sunkou, slaninou a ochuceny listovym salatem, rajcaty a majonezou.

     Sendvice ve stravovani Americanu maji skutecne vysoke postaveni,
coz dokumentuje i fakt, ze se dostaly i do jidelnicku.  Ano, sendvice
maji svoje menu, a kdyz ne separatni, tak jsou alespon  jeho dustojnou
soucasti - a to vsude:  v bistrech, restauracich i hotelech. Se
sendvicem se setkate proste vsude.

    A tak na teto vseobecne poptavce jsou zalozene i vetsi
specializovane byznysy. Ty jsou pravidelnymi dodavateli sendvicu do
"kantyn" v bankach, vyrobnich podnicich, nemocnicih, ve skolach,
uradech, kulturnich centrech atp. Jsou nedilnou soucasti nabidky v
coffeetrukcich (neco jako pojizdna kantyna, ktera zajizdi do mist, kde
nejsou restauranty ci stravovany, ale uz tam funguje nejaky ten vyrobni
podnik).

     Jeden takovy podnik existuje i tady v Bramptonu, ve meste o 260 000
obyvatelich, ktere je od centra Toronta vzdaleno zhruba 45 minut jizdy
autem. Jmenuje se Festive (znamena slavnostni) Food Catering  LTD. a
zamestnava zhruba 20 lidi (vcetne onech ridicu coffeetrucku, kterym je
firma pronajima s podminkou, ze je vyhradnim dodavatelem stravy ).
Majitele jsou hned tri a kazdy z nich se stara o neco jineho (jeden o
stravovani, dalsi o coffeetrucky, treti o ekonomiku). Vsichni jsou
italskeho puvodu a podle toho take vypada i nabidka jidla:  soustreduji
se na sendvice a na varena jidla. A pri teto prilezitosti prodaji  i ten
svuj puvod.  Maji totiz to stesti, ze italska kuchyne je v Kanade
uprimne oblibena, takze kde je to jen mozne, tak to zni "skoroitalsky".
Do sendvicu pouziji vsechno, vcetne  chutnych meatballs na italsky
zpusob (masove kulicky z mleteho masa zalite rajcatovy - italskym -
sosem),  parky, klobasky, salamy, ruzne druhy syru, corned beef apod. Na
jidelnicku se denne mimo to objevi i dva druhy polevek a pet druhu
vareneho (vzdy cerstveho) druheho jidla.  Jidelnicek je pripraven na
kazdy tyden a kazdy den ma jinou skladbu a take svoji specialitu. V
prumeru denne vyexpeduje firma na 600 porci  tepleho jidla (nepocitaje v
to polevky, ktere prodavaji za 75 centu v kelimku) a na 5000 kusu
sendvicu, pricemz nejtezsim dnem pro tento provoz je nedele, kterou
vlastne tyden zacina a vyrobi se pres 6000 sendvicu; "odpocinkovym" dnem
je ctvrtek  (jimz tyden konci) a to se jich vyrobi "jenom"  kolem 3000.

     Ktere sendvice jedi Kanadane nejradeji?  K nejoblibenejsim patri ty
s kurecim ci krutim masem, se sunkou, lososem, tunou, krabem, ale i
zeleninove, a divte se (protoze udelat rizek povazuji kanadske zeny za
zazrak)  rizky - veprove nebo kureci. Z nejakeho mne neznameho duvodu
pristoupil zakaznik na tichou dohodu, ze veprovemu rizku rika veal (coz
je teleci), a proto se takovemu sendvici rika Veal Sendwich (a podle
prichute napr. s palivou nakladanou paprikou, s chilli, smazenou
paprikou sladkou, ci z barbeque sosem), anebo s  majonezou, kterou
Americane vseobecne primo zboznuji...

     A jaky sendvic bude chutnat vam? Muzete si vybrat sami. a to
dokonce na strankach Internetu, kam se takove posledlosti dostalo te cti
byt videna verejnosti co nejsirsi - receptar se vsim vsudy s nazvem Jak
designovat sendvic.  Ale zcela vzacne je receptar uzavren i vtiravou
otazkou: Jste sendvicem posedly?, a hned i odpovida:  Gratulujeme,
navstivte psychiatra, pohybujete se na hranici blizke smrti... Protoze,
co si budeme namlouvat - sendvicem proste ke zdravi dojit nemuzes.


Z Bramptonu srdecne zdravi Vera Kohoutova.

Autor:




Nejčtenější

Bunkr Atlantického valu, který Němci postavili za druhé světové války, aby...
Nizozemsko odkrývá nacistické bunkry. A s nimi i bolestnou historii

U pláží nedaleko Haagu pokryl písek bunkry, které tu byly postaveny na Hitlerův rozkaz. Jakoby tento písek schoval i bolestivé vzpomínky, které bunkry...  celý článek

V červnu 2016 byly otevřeny nové turistické stezky v Adršpachu.
Jak vyzrát na Adršpach. Fronty a přeplněná místa přenechte nezkušeným

Adršpašské skalní město praská ve švech pod náporem turistů a fronty se stojí na vstup do skal i na parkoviště. Jak z toho ven a současně si bizarní pískovcové...  celý článek

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Další z rubriky

Provensalské Grasse je hlavní město francouzských parfémů
Kde nos potřebujete víc než oči. Výlet do města, kde voní každá ulice

Letní návštěva jihofrancouzské Provence se nemusí omezit jen na notoricky známá místa a přímořská letoviska. Vyrazte pár kilometrů do vnitrozemí, kde se mezi...  celý článek

Tanečník ze Sepiku je připravený na kulturní show v Madangu.
My máme hodinky, oni mají čas. Co udělají mobily s Papuánci?

Martin Soukup letos dostal cenu Neuron, udělovanou nejlepším vědcům. Mimo jiné za to, že sleduje, jak žije asi patnáct set lidí v odlehlém údolí ostrova...  celý článek

Cestou necestou
Puchýře jako dvacka a klopýtání v dešti, to je slavný dánský pochod

Tři dny intenzivní chůze napříč dánským ostrovem Fyn spolu s dalšími 850 nadšenci pěší turistiky, tak vypadá akce nazvaná Fjällräven Classic Denmark. Treku...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.